Zapodajê zaproszenie na Pentecost i oblê¿enie Soest:
Hello friends,
please find attached the "official" invitation for an event some of you
might have heard about; the re-enactment of the siege of Soest, a city
close to Cologne in Germany, in 1447.
Further informations will follow soon, this is just a first information to
let you know time and place.
Please do not hesitate to forward the invitation to other persons and
groups that could be interested and fit into the scenario.
Our "traditional" event at Hinterweidenthal will be the recruitment and
training camp for Soest. The date: 10th to 14th of June, 2009. Groups which
are interested in a participation at Soest are also invited to participate
at Hinterweidenthal.
Hopre to see you soon!
Best regards,
Dietrich
http://folini.tikon.ch/images/linked/The-siege-of-Soest.dochttp://folini.tikon.ch/images/linked/Le-siege-de-Soest.dochttp://folini.tikon.ch/images/linked/AusschreibungSoest.docSoest jest liczone na 600 zbrojnych, z kawa³em murów miejskich do atakowania. Szykuje siê niez³a zabawa
Pzdr
Gwyn
Jak rozumiem znasz tê imprezê?
Jaki¶ link do strony?
Zdjêcia?
W sumie fajna sprawa i chêtnie by¶my siê tam pojawili. Tylko kto ma chêæ tam pojechaæ. No i czy my¶leli¶cie ju¿ o jakim¶ transporcie?? A i jeszcze jedna sprawa bo to jest jedno zaproszenia na dwie imprezy w tym samym miejscu jak siê sprawa ma czy trzeba byæ na dwóch czy tylko na oblê¿eniu???? Dziêki za odpowiedz
Witam,
Pentecost i oblê¿enie Soest to dwie imprezy w ró¿nych miejscach.
Pentecost jest imprez± "cykliczn±" - Niemcy maj± d³ugi weekend, bo u nich ¶wiêto Zes³ania Ducha ¦wiêtego wi±¿e siê z dwoma dniami wolnymi od pracy.
Wiêc co roku robi± obóz w g³êbokim lesie w Hinterweidenthal.
W tym roku chc± j± po¶wiêciæ na przygotowania do imprezy sierpniowej w Soest.
Jak rozumiem g³ównie manewry, æwiczenie scenariusza oblê¿enia, itp.
Na pewno - je¶li kto¶ chcia³by wzi±æ udzia³ w sierpniowym oblê¿eniu - obecno¶æ na Pentecost by³aby wskazana, jednak nie s±dzê, ¿e konieczna.
Soest jest bardzo du¿ym przedsiêwziêciem, dlatego wa¿ne jest ¿eby ogarn±æ szczególnie zbrojnych - z góry musi byæ znana przybli¿ona liczba ludzi w poszczególnych oddzia³ach, dowódcy i zadania dla wszystkich grup.
Gwyn i ja spróbujemy dotrzeæ na Pentecost.
Je¶li kto¶ bêdzie chcia³ uczestniczyæ w oblê¿eniu w Soest bêdziemy mogli przekazaæ niezbêdne informacje po powrocie.
Pozdrawiam
Marta
Impreza ma wlasna strone:
http://www.soesterfehde.de/Pozdrawiamy!
Lewandowscy
PS. U nas jak zawsze niewiadomo jak bedzie z czasem i wogole wiec nie deklarujemy nic ponad zainteresowanie i chec uczestnictwa... Jak bedzie to zycie pokaze.
To Panie chyba napisa³y wszystko, co chcia³bym dodaæ w tym momencie. Na imprezie nr 2 nie by³em, bo to pierwsza edycja. Na Pentecost pod Hinterweidenthal nie raz i nie dwa
Znam organizatorów, wiem, ¿e to fajni ludzie na poziomie i ¿e nie dadz± nam siê nudziæ.
O transporcie nie my¶la³em, ale tradycyjnie mo¿na siê zastanowiæ. Soest chyba bêdzie choæ w czê¶ci refundowane (chyba), Pentecost z pewno¶ci± nie jest.
Pzdr
Gwyn
Wiêc ta pierwsza data to Pentecost tak?? To mo¿na byæ tylko na Pentecost?? Je¿eli co¶ mieszam sorrki ale chyba zbyt zmêczony jestem:). Dziêki za odpowiedz
Za ca³± pewno¶ci± nie ma obowi±zku jechania na obydwie, mo¿e byæ tylko Pentecost.
Pzdr
Gwyn
Soest: 19-23 sierpnia, pobli¿e Dortmundu. Impreza na 300 zbrojnych. Bardzo proszê o deklaracje chêtnych. Deadline 2 tygodnie. Dietrich prosi mnie o podanie liczby uczestników z naszej strony. My¶lê, ¿e naprawdê warto siê wybraæ.
Druga impreza to Hinterweidenthal, czyli tradycyjny Pentecost. Jest pomocnicza do Soest, ale mo¿na wybraæ siê te¿ tylko tam.
Pozdrawiam i proszê o zdecydowanie. Zazwyczaj bardzo powoli podejmujemy decyzje. Czas to przyspieszyæ.
Gwyn
Witam. Dajcie znaki jaka impreza wam odpowiada bardziej ( chodzi o datê) my by¶my mogli da rade wybraæ siê na t± czerwcow± Pentecost ale: je¿eli wybierzemy siê grupka busem ( tym co Nina mówi³a) bo inaczej finansowo nie wyrobimy potrzeba z 8 osób. Czy wy Gwynie z Marta pisali by¶cie siê na busa. Niestety Soest odpada mamy ju¿ plany. Pozdrawiamy Marta i Stefan
Myslê, ¿e mo¿na nas liczyæ.
Pzdr
Gwyn
No to mamy 4 osoby jeszcze tylko 4:). Pisaæ ludziska pisaæ. Pozdrawiamy.
Jakie s± opcje transportu? Szczególnie interesuje mnie mo¿liwo¶æ wynajêcia busa. Kto¶ siê dowiadywa³ jakie by³yby mniej wiêcej koszta takiej ekspedycji? Mam na my¶li Hinterweidenthal.
Pozdr
WR
Pytalismy sie wstêpnie Niny i Konrada oni maja dojscie do busów jak dobrze pametam 9 osobowych za 150z³ na dobe. Szybko policzylismy ze koszty wyszly by okolo 500z³ na osobê w dwie strony z paliwem przy 8 osobach. To s± wylicznie wstêpne i mysle ¿e mogly by sie obnizyc:)
Przyk³adowa opcja z Trójmiasta:
http://www.absauto.pl/wypozyczalnia_samochodow_oferta.phpCeny s± mniej wiêcej 180-200 z³ za dobê.
Zak³adaj±c, ¿e wypo¿yczamy na 5 dób w 8 osób to wychodzi 1000 z³.
Czyli w granicach 125 z³/osoba.
Plus paliwo.
Pozdrawiam
Marta
No tak tylko jest problem z kilometrami w umowie jest napisane ze nie mo¿na wiêcej ni¿ 300 km dziennie chyba ze znacie ta firmê i nie ma problemu z tym:)
Pozdrowienia
Stefan,
rzucia³am pierwszym linkiem z brzegu, szczerze mówi±c.
Po prostu wynajêcie samochu nie jest bardzo trudne lub nieziemsko kosztowne dla zrzucaj±cych siê kilku osób
Ofert jest wiele, mozna wybraæ inn±.
Akurat w tej firmie mo¿na jechaæ dalej za dop³at±, tak jest napisane w regulaminie.
Limit wynosi 300 km na dobê, wiêc mie¶cimy siê spokojnie w limicie piêciodniowym w jedn± stronê.
Gwyn powiedzia³, ze to na oko 1200-1300 km.
Zak³adaj±c, ¿e musimy dop³aciæ 0,1 z³ za ka¿dy kilometr w drug± stronê mamy: 1300 X 0,1 = 130 z³.
Dziel±c na osiem osób to s± groszowe sprawy.
Moja propozycja nie jest w zadnym stopniu proponowan± ofert± wynajmu dla nas.
Przytaczam tylko przyk³ad, zeby by³o wiadomo, o jakich kosztach podró¿y mówimy w sprawie ewentualnego wyjazdu.
Je¶li oczywiscie Nina co¶ konkretnego poleca, to nale¿y ¶ciagn±æ od niej te konkretne namiary i kombinowaæ u konkretnego przewo¼nika.
Pozdrawiam serdecznie
Marta
My wstêpnie jeste¶my na tak je¶li chodzi o wyjazd na Piêædziesi±tnicê, z tym ¿e bêdziemy jechaæ swoim transportem.
Je¶li chodzi o odmierzanie tras "na oko", to lepiej skorzystaæ z dobrodziejstw internetu i policzyæ choæby
TUTAJ. A obliczaj±c koszty trzeba wzi±æ pod uwagê, ¿e spo¿ycie bêdzie wiêksze ni¿ wybrany model ma w opisie, bo w czerwcu jad±c w 8 osób nie zrezygnujecie z klimy, a i radyjko pewnie bêdzie chodzi³o ¿eby podró¿ umilaæ.
Dodatkowo jak wjedziecie do Reichu to zapewne niemal na miejsce dojedziecie autostrad±, a tam albo jedziecie prawym pasem z TIRami, albo lecicie zdrowo ponad 130 khm, a wtedy busik bêdzie pi³ tyle, co w mie¶cie. No i paliwo "nieco" dro¿sze jest na zachód od nas.
No i jedzcie na dwóch kierowców, chyba ¿e kto¶ z Was robi³ ju¿ po 1300 km dziennie za kó³kiem.
Pozdr.
M.
Tak zgadzam sie. Policzylem i wychodzi 1200 km z £odzi w jedn± strone a na poczatku zle powiedzialem tam jest 500z³ za pare:) Tylko niech sie zbierze chociaz te 8 osob na busa ludziska decydowaæ sie:)
Pozdrawiamy
No my zasadniczo bardzo chêtnie by¶my siê wybrali wspólnym busem, problem w tym, ¿e nas zapraszaj± na Gruyeres tydzieñ pó¼niej i jeste¶my troszkê jakby rozdarci
Wstêpnie na imprezê w Soest siê piszemy.
Kokosz
Hej,
ja siê wstêpnie piszê na imprezê w Pentecost . Co do transportu to ostatecznie mo¿na jechaæ poci±giem .
Ja prawdopodobnie bêdê jecha³ z Julk± na Piêædziesi±tnicê, na 100% bêdê wiedzia³ po majowym weekendzie.
Je¶li bêdziemy siê wybieraæ, to w zasadzie niemal pustym autem, wiêc jeszcze dwie-trzy osoby mogliby¶my zabraæ ze sob±.
Pozdr.
M.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jako, ze w zwiazku z b. milym wydarzeniem ja i Gosia mozemy nie byc na Swiecinie (chlip), to zglaszamy sie na Soest w sierpniu.
CYTAT(Bryan @ 12:57 27.03.2009)
Jako, ze w zwiazku z b. milym wydarzeniem ...
Czy mo¿na wnioskowaæ, ¿e równie¿ zasilicie dziesi±tkê przedszkoln± Roty? Je¶li tak to gratulowaæ
!
Jeszcze nie zasilimy w tym roku, ale za to juz zaraz po dopelnieniu pewnych formalnosci urzedowych, 25 lipca br, zaczynamy prace nad w/w projektem ;)
Halo halo, co z ekip± na Niemcy? Wiem, ¿e ¯elazowie i Johan jad±, reszta?
Na impreze w Niemczech 19-23 sierpnia jestesmy chetni z Gosia.
Teraz, czerwiec. O sierpniu jeszcze popiszemy i pogadamy, choæ w imieniu organizatorów serdecznie zapraszam.
Pzdr
Gwyn
Here follows a viev over what we will have to do at Soest, and what the city will give us for that.
We shall (or may, in some cases):
- setup and run a field camp as we want it
- setup and run a siege scenario
- three attacks onto the city walls, and their defeat
- participation in the big parade of the young duke into the city
- participation in the festival insite the city (but this should be count on the payment- site)
And we will get for it:
- the campground including the complete infrastructure, which is firewood, straw, water, sanitary facilities (yes, even douches)
- the city wall to play on it
- the ammunition
- the food
- the beverages (including 2.000 litres of beer)
Beside that, they will pay a hand money for each participant (this is new). They can´t say how much it will be exactly because this is related to the success of the whole event; but 30 euros are guaranteed, 40 euros are realistic, and 50 euros are possible.
That´s it for today; more details will follow during the next days.
Best wishes,
Dietrich
Pomimo chêci odpadam w tym roku na pewno - mam w pracy do po³owy czerwca sajgon okropny
A teraz co¶ TYLKO DLA OR£ÓW !!!
Poniewa¿ zwolni³o siê jedno miejsce w naszym aucie, je¶li kto ma ochotê na RYCERSKIE LAST MINUTE, mo¿e siê zabraæ z nami na Pentecost !
Wyruszamy jutro bladym ¶witem jedziemy przez Katowice i Wrocek (tzn. niedok³adnie przez, bo autostrad± :D).
Dla ewentualnego szaleñca mój numer kom: 509 185 090 czynny dzi¶ do 22.30 i jutro od 3.00 rano
Pozdr.
M.
Jaka¶ galeria ?? Fajne fotki
Wrocimy to sie zrobi nasza galerie
. My po krotkich wakacjach u szwajcarskich znajomych na kolejna impreze.
Pzdr
Gwyn
Nieco z opó¼nieniem udostêpniamy zdjêcia z Hinterweidenthal.
By³o bardzo sympatycznie na do¶æ wysokim poziomie, w zwiazku z tym oczekiwania wobec sierpniowego Soest mocno uros³y.
Szkoda, ze RPK by³o reprezentowane przez tylko 2 ¿o³nierzy, nie wliczam oczywi¶cie kobiet i dzieci, bo my¶lê, ¿e w wiêkszym gronie bawiliby¶my siê jeszcze lepiej.
Link do galerii:
http://picasaweb.google.pl/Gwynowie/HTW_2009#Pozdrawiam
Marta
P.S. Je¶li ¯elazowie byliby zainteresowani zdjêciami w wiêkszej rozdzielczo¶ci to prosi³abym o info na priva.
Proszê o potwierdzanie chêci wyjazdu na Soest! Natychmiast, na wczoraj
Muszê podaæ liczby i uzbrojenie organizatorowi - kto siê spó¼ni nie dostanie kieszonkowego!
Pzdr
Gwyn
My ze S³odkim te¿ jedziemy, ale to pewnie ju¿ wiesz
Ja jako handgunner, jakby kto pyta³
My z Krasnalem Równierz siê piszemy. Ja oczywiscie jako ten ja¶ z patykiem, w mo¿liwie pe³nym uzbrojeniu, t.j. minimum rêkawice, klobuczek i przedsobny blech, z opcj± na pe³n± p³ytow±.
Pozdro.
Wys³a³em oficjalny formularz potwierdzaj±cy obecno¶æ ostatnich zg³oszonych -nas, Igora, S³odkich i Radziów.
Pzdr
Gwyn
My z Gosia niestety odpadamy, za duzo nas wesele wyniesie :>
No có¿, na miejscu pa³c± 50 euro od g³owy i funduj± wikt, napitek i opierunek, wiêc chyba tak drogo nie wyjdzie.
O, ju¿ wiadomo, ¿e kieszonkowe jest 50 euro?
No to nic tylko siê cieszyæ
jeszcze tylko musimy pokombinowaæ z transportem ;)
jakby by³o te 7 luda, to w busik wejdziemy spokojnie ;)
Si
Zamieszkamy chyba razem ze Szwedami, to chyba dobry wybór? Hehehe :>
Gwyn, ja trochê zaspa³em z wyjazdem na Soest, a teraz jestem za granic± i dostêp do sieci mam tylko od czasu do czasu. Jest jeszcze szansa dopisaæ siê do wyjazdu, czy przespa³em ??
Pozdr.
M.
Szansa jest. Pe³en sk³ad?
Pzdr
Gwyn
(P.s. odp sms-em na 505 127 247, te¿ za granic±)
Witam,
Chcia³abym przypomnieæ, ¿e impreza w Soest jest datowana na 1444, st±d te¿ pro¶ba od organizatorów by staraæ siê byc bardziej 40's ni¿ 80's
Dla dziewcz±t zostaje mo¿liwo¶æ noszenia prostej sukni odcinanej w pasie bez plisek, natomiast rezygnujemy z wulsthaube - tyle siê dowiedzia³am - czyli raczej po naszej stronie zostaje przebranie naszej garderoby i wybranie odpowiednich strojów.
Bêdziemy wystêpowali po stronie oblegaj±cych, bêdziemy w jednym cycku kuchennym ze Szwedami i 1476-kami (grupa Helgi i Dietricha) i jeszcze jak±¶ grup±, której nazwy nie pamiêtam. Razem bêdzie nas 50 osób.
Gwyn pewnie uzupe³ni mój post, równie¿ w sprawie zadania, jakie nam powierzono w trakcie oblê¿enia.
Pozdrawiam
Marta
Razem bêdzie nas sporo wiêcej ni¿ 50 osób, 50 to samo 1476 plus ich go¶cie. Raczej wygl±da na 109
Co ciekawe jest tam te¿ Ordo Militaris, czy¿by nasi? W sensie Marchewa, Bia³y i koledzy wraz z ma³¿onkami?
Pzdr
Gwyn
Mnie nurtuje kwestia wspomnianego w informacji pozwolenia na broñ/czarny proch.
Czy w zwi±zku z tym, ¿e u nas broñ i repliki broni sprzed 1850 roku nie wymagaj± pozwolenia, nie muszê siê legitymowaæ ¿adnymi papierami?
CYTAT
Co ciekawe jest tam te¿ Ordo Militaris, czy¿by nasi? W sensie Marchewa, Bia³y i koledzy wraz z ma³¿onkami?
Haha, to by³oby zaiste ciekawe spotkanie, nieprawda¿?
Garderoba w trakcie selekcji
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.