Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Polska Federacja Dawnych Europejskich Sztuk Walki FEDER
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
Feniks
Informujemy o powstaniu Polskiej Federacji Dawnych Europejskich Sztuk Walki FEDER.

Misja i wizja

Zjednoczeni chêci± odtworzenia zawartych w ¼ród³ach technik Dawnych Europejskich Sztuk Walki staramy siê doprowadziæ do ich odrodzenia i udostêpnienia szerszej publiczno¶ci. Wierzymy, ¿e nasze starania pozwol± nam odzyskaæ utracone dziedzictwo i ¿e pewnego dnia imiona oraz kunszt ¶redniowieczych i renesansowych Mistrzów bêd± znane i obecne w naszej kulturze tak, jak obecne s± w niej dzi¶ inne sztuki i sporty walki. Poprzez unikalne po³±czenie badañ tekstów ¼ród³owych i praktycznej aplikacji zawartych w nich wskazówek docieramy do g³êbi nauk i doskonalimy nasze ich rozumienie w nadziei, ¿e uda nam siê kiedy¶ osi±gn±æ umiejêtno¶ci, jakie posiadali autorzy manuskryptów. Pragniemy legalnie prowadziæ treningi i d±¿ymy do tego, aby powsta³ certyfikowany przez Pañstwo program instruktora Dawnych Europejskich Sztuk Walki.

Definicja Dawnych Europejskich Sztuk Walki

Poprzez Dawne Europejskie Sztuki Walki rozumiemy sztuki walki wrêcz lub broni± bia³± wywodz±c± siê i praktytkowan± w Europie (obowi±zuje geograficzna definicja Europy, z czê¶ci± Rosji, ale bez Turcji), nie posiadaj±ce potwierdzonej i zachowanej ci±g³ej tradycji, natomiast posiadaj±ce zachowane teksty techniczne (opisuj±ce sposób wykonania technik) pochodz±ce z okresu, kiedy ta sztuka by³a w powszechnym u¿yciu.

Cele Federacji
  1. Stworzenie mo¿liwo¶ci nauczania i æwiczenia Dawnych Europejskich Sztuk Walki zgodnie z przepisami prawa, w tym stworzenie ¶cie¿ki certyfikacji i szkolenia instruktorów daj±cej uprawnienia pañstwowe.
  2. W oparciu o ¼ród³a z epoki stworzenie programów instruktorskich i trenerskich do nauczania Dawnych Europejskich Sztuk Walki
  3. Zrzeszenie klubów zajmuj±cych siê odtwarzaniem i æwiczeniem Dawnych Europejskich Sztuk Walki
  4. Zapewnienie ww klubom miejsca do wzajmnej wymiany do¶wiadczeñ i wspó³zawodnictwa
  5. Popularyzacja Dawnych Europejskich Sztuk Walki jako dziedzictwa kulturowego oraz jako formy rozwoju fizycznego i sposobu spêdzania wolnego czasu
  6. Troska o w³a¶ciwy wizerunek Dawnych Europejskich Sztuk Walki w ¶wiadomo¶ci spo³ecznej
  7. Dbanie o wysok± jako¶æ powstaj±cych interpretacji i programów szkoleniowych

Dzia³ania podejmowane do realizacji celów
  1. Certyfikacja programów szkoleniowych w strukturach pañstwowych
  2. Organizacja zjazdów i zawodów po¶wiêconych Dawnym Europejskim Sztukom Walki
  3. Tworzenie i utrzymywanie strony internetowej zawieraj±cej informacje na temat programów federacji oraz stanu badañ nad tekstami ¼ród³owymi
  4. Publikacja raportów grup badawczych i artyku³ów cz³onków federacji
  5. Wydawanie publikacji i filmów po¶wiêconych popularyzacji Dawnych Europejskich Sztuk Walki
  6. Wspieranie dzia³alno¶ci klubów w postaci dofinansowañ organizowanych przez nich imprez oraz zakupu ¼róde³ i ekwipunku treningowego
  7. Przeprowadzanie promocji Dawnych Europejskich Sztuk Walki w mediach
  8. Certyfikacja instruktorów i trenerów
  9. Wspó³praca z muzeami i uniwersytetami w zakresie pozyskiwania nowych ¼róde³
jasmin
Idea bardzo ³adna ale ...
...powodzenia ¿yczê, gdy¿ Federacja ju¿ powsta³a.
Rafa³ Pr±dzyñski
A ja przeciwnie - z ca³ego serca ¿yczê po³amania nóg - co wierzê ¿e rych³o nast±pi.

to nie z³o¶liwo¶æ czy zazdro¶æ przeze mnie przemawia - jestem genetycznie uwarunkowany obywatelsko aczkolwiek sarmacko

punkty pierwszy i pierwszy powoduj± ze mi siê sama szabel z pochew wysuwa - i tyle w temacie
Solitaire
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:20 05.09.2008) *
punkty pierwszy i pierwszy powoduj± ze mi siê sama szabel z pochew wysuwa - i tyle w temacie

Mo¿esz ni± nawet machaæ w wielkiej z³o¶ci.
W ¶wietle ustawy z dnia 18 stycznia 1996 r. o kulturze fizycznej w zwi±zku z rozporz±dzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 wrze¶nia 2001 r. w sprawie szczegó³owych zasad i warunków prowadzenia dzia³alno¶ci w dziedzinie rekreacji ruchowej nie jeste¶ uprawniony do prowadzenia jakichkolwiek zajêæ sportowych je¶li nie posiadasz uprawnieñ przynajmniej instruktora rekreacji ruchowej.
A tak siê nieszczê¶liwie sk³ada, ¿e ¿adna z istniej±cych obecnie specjalizacji w zakresie rekreacji ruchowej nie odpowiada temu, co robimy.
A robimy du¿o i aktywnie. I za tym powinien i¶æ program szkolenia oraz odpowiednie uprawnienie prowadz±cych zajêcia. Jak w ka¿dej sztuce/sporcie/systemie walki.
I temu, miêdzy innymi, s³u¿y Federacja.
Wojciech Radzki
Pomys³ chlubny i zycze aby schody do ministerstwa nie by³y ani d³ugie ani krête. ;)
Zastanawia mnie tylko czy np. instruktor Dawnych Europejskich Sztuk Walki bedzie mogl zgodnie z prawem nauczaæ na przyk³ad: walki mieczem, sztyletem, zapasów? Czy na ka¿d± z dysceyplin bêdzie oddzielny certyfikat?
Pozdr
WR
jasmin
Ja nie uprawiam dyscypliny sportowej, ja robie (staram sie ulomnie) rekonstrukcjê, dlatego zycze powodzenia w dyscyplinie sportowej ... stad wiem, ze nasze drogi sie rozbiegaja i mi chlopaki nie beda wchodzili z certyfikatami w parade, w imprezy gdzie jade, organizuje, walcze; wy macie swoje podworko, my swoje; ktos kiedys juz chcial zrobic certyfikacje lucznictwa tradycyjnego itp bzdury ...
St±d mogê w pewni ¶wiadomie im ¿yczyæ szczêscia i powodzenia w tym co robi±smile.gif i siê nie obawiam certyfikacji.
W karate to jest, w ³yzwiarstwie figurowym, ale po co wywa¿aæ otwarte drzwi je¶li jest polski zwiazek szermierki, który przetar³ ju¿ pewn± sciezkê?
Marcin Waszkielis
Fajnie, mam tylko nadzieje, ¿e za pare lat zabawa mieczem bez certyfikatu nie bedzie przestepstwem.
A co z tymi co bêd± uprawiaæ szermierkê dawn± poza federacj± i innymi regu³ami? Czy ich zawody bêd± legalne?
Solitaire
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:55 05.09.2008) *
Fajnie, mam tylko nadzieje, ¿e za pare lat zabawa mieczem bez certyfikatu nie bedzie przestepstwem.

Ale¿ ju¿ teraz potencjalnie jest.
I, w pewnych konwencjach, zawsze potencjalnie bêdzie.
CYTAT
A co z tymi co bêd± uprawiaæ szermierkê dawn± poza federacj± i innymi regu³ami? Czy ich zawody bêd± legalne?

Ka¿de zawody s± legalne, jesli spe³nione sa okre¶lone kryteria ich organizacji.
Federacja ma pomagaæ grupom spe³niaæ te kryteria - i wyrobiæ ¶cie¿ki po temu.
My, Ringschule Wroc³aw, dzia³ajac w ramach Federacji, mamy swój regulamin, wed³ug którego organizujemy i bêdziemy organizowaæ zawody. Absolutnie nie oznacza to, ¿e zawody w zapasach w stylu wolnym stan± siê nagle nielegalne, ani ¿e nielegalne za nasz± przyczyn± bêd± walki kolegów w "podziemnym krêgu".
Ka¿dy organizator treningów i zawodów odpowiadaæ bêdzie, w razie czego, przed prawem. Nie przed Federacj±.
Reasumuj±c, jedyna si³a, na jak± liczymy to si³a przyci±gania dobrym przyk³adem.
Solitaire
CYTAT(jasmin @ 15:37 05.09.2008) *
W karate to jest, w ³yzwiarstwie figurowym, ale po co wywa¿aæ otwarte drzwi je¶li jest polski zwiazek szermierki, który przetar³ ju¿ pewn± sciezkê?

Bo ¶cie¿ka jest trochê za ciasna dla tych, którzy walcz± federami?
Ale trochê racji masz - liczymy na pomoc i wspó³pracê z trenerami szermierki sportowej przy opracowywaniu metodyki treningu i zasad dyscypliny.
Wojciech Radzki
Nie wiem, ale z tego jak ja to rozumiem, to powstanie Federacji nie spowoduje ¿e co¶ stanie sie nielegalne, ale to, ¿e co¶ co teraz jest nie do koñca legalne, stanie siê w pe³ni legalne.
Pozdr
WR
Monika ksf
CYTAT(Wojciech Radzki @ 16:41 05.09.2008) *
Nie wiem, ale z tego jak ja to rozumiem, to powstanie Federacji nie spowoduje ¿e co¶ stanie sie nielegalne, ale to, ¿e co¶ co teraz jest nie do koñca legalne, stanie siê w pe³ni legalne.
Pozdr
WR

Mo¿e inaczej. Jak to jest w szermierce sportowej. Szermierze którzy staruj± w zawodach sportowych, musza mieæ licencjê zawodnika. W Polce jest ich dramatycznie ma³o w porówniu z takim krajami jak Francja czy W³ochy. Nie jestem pewna, ale by mieæ tak± licencjê trzeba siê po prosru zarejestowaæ, co do sk³adek za licencjê, nie dopytywa³am.
Natomiast inne zasady obowi±zuj± na zawodach o randze krajowej a inne o randze miedzynarodowej. Chodzi tutaj o ceryfikowane maski i ubranka. Np na zawodach krajowych nie trzeba miec masek 1600N z certyfikatem FIFA.
Treningi:
W zasadzie problem jest tylko z prowadzeniem treningów z dzieciakami. Do tego jest wymagane skoñczenie kursu instruktora szermierki. Zawodnicy jêcz±, ale id± na te kursy, by nie mieæ k³opotów.

PS A to ¿e dzia³acze i weterani chlej± na potegê (pewnie wychodz±c z za³o¿enia, ¿e p³yny nale¿y uzupe³niaæ ;) ) i strzelaj± sobie na rozruch klielicha przed pierwsz± walk±, coby mieæ pewniejsz± rêkê, to ju¿ osobna sprawa. Po za tym zawody czêsto s± rozgrywane w sobotê i Panowie musz± siê po mocno zakrapianym pi±tku jako¶ pozbieraæ ;).
Wojciech Radzki
Moze to glupie pytanie, ale mnie nurtuje. Czy w swietle obecnych przepisow legalne jest zalozenie sekcji jakiej¶ tam sztuki walki bez posiadania certyfikatu? Czy na przyk³ad jesli zechce sobie otworzyc szkole np. Krav magi i szkloliæ kursantów bez posiadania uprawnien instruktorskich, to moge to zrobic?
Pozdr
WR
chaos-opole
CYTAT
Mo¿e inaczej. Jak to jest w szermierce sportowej. Szermierze którzy staruj± w zawodach sportowych, musz± mieæ licencjê zawodnika.

sk³adka na licencje jest z tego co pamiêtam to albo 5 albo 10 zl za rok . bez tej licencji nie mo¿na startowaæ w zawodach po prostu jeste¶ niedopuszczany do nich. z tego co mi wiadomo skaldka jets odprowadzana do federacji szermierzy

CYTAT
Moze to glupie pytanie, ale mnie nurtuje. Czy w swietle obecnych przepisow legalne jest zalozenie sekcji jakiej¶ tam sztuki walki bez posiadania certyfikatu

nie dam g³owy uci±æ ale je¶li sie dobrze orientuje to to nie mo¿na mieæ grupy m³odych osób czyli do ukoñczenia 18 roku nie mo¿esz mieæ w grupie bez zdanych uprawnieñ, co do sekcji z osobami starszymi to nie jestem pewien ale oficjalnie chyba tez nie mo¿na mieæ je¶li prowadz±cy nie ma instruktora lub jakie¶ papiery ale tu nie jestem pewien

ja powiem z w³asnego do¶wiadczenie i¿ jadaæ na obóz musia³em posiadaæ papiery instruktora by móc mieæ grupê pod sob± dzieci ( do 18 roku ) podejrzewam ze starszych tez tak jest ale glowy uciaæ nie dam .

wiadomo ze mo¿esz trenowaæ jak masz wiedzê bez papierów ale jak sie cos stanie to jeste¶ czê¶ciowo chroniony ze masz wiedzê przy papierach , jak nie masz papierów to niestety mo¿na bardziej bekn±æ . odno¶nie dzieci by³a sprawa nawet w TV ze jaki¶ karateka za³o¿y³ sekcje w MDK tylko nie mia³ instruktora mia³ wiedzê o tym bo wieloletnie do¶wiadczenie , chyba czarny pas itd , nagle co¶ sie sta³o jak±¶ kontuzja dziecka i facet mia³ tak przekichane dlatego ze ni± mia³ instruktora ani trenera , mimo i¿ rodzice wiedzieli z tego co wiem ze on nie ma papierów instruktora tylko swoj± wiedzê.

nie jestem pewien ale ¿adne miejsce ( mdk ) czy inna sala , w szkole, itd , nie mo¿e pozwoliæ na otworzenie i prowadzenie grupy sztuki walki czy sportu czy sekcji ( zwal jak zwa³ ) je¶li nie posiada instruktora , przyk³ad wy¿ej . przy tej sprawie MDK tez bekn±³ albo mia³ bekn±æ za to i¿ pozwoli³ trenowaæ bez "fachowej " kadry ( chodzi mi tu bez instruktora lub trenera )
£ukasz P³aza
Trenowanie z osobami powy¿ej 18 roku ¿ycia jest samo w sobie legalne. Po prostu dla prawa nie jest to ¿adna sekcja, ale grupa kumpli która uprawia jaka¶ formê aktywno¶ci ruchowej. Problem pojawia siê, tak jak pisa³ kolega wy¿ej - gdy potrzebujemy czego¶ od czynników oficjalnych (nawet w tak minimalnym stopniu oficjalnych jak dyrektorka gimnazjum, która teoretycznie nie mo¿e nam wynaj±æ sali.)
Tyle teoria, natomiast praktyka naszego chorego kraju jest taka ¿e nie ma szans zalegalizowaæ czego¶, co nie jest ju¿ uprawiane przez setki klubów, dru¿yn itp. W zwi±zku z tym wszyscy na to lej±, organizuj±c treningi, zawody, wynajmuj±c sale itp. zupe³nie na dziko. A poniewa¿ uprawianie niezarejestrowanych sportów nie jest nielegalne wiêc teoretycznie jest to balansowanie na granicy prawa.

Mamy w Polsce ca³kiem chory system nakazowo rozdzielczy ¿ywcem przypominaj±cy jak±¶ mutacje socjalizmu - st±d ten lêk przed wszelkiej ma¶ci federacjami, legalizacjami itp. To nawet nie chodzi o z³± wolê ludzi tak± federacje zak³adaj±cych (wie¿e ¿e akurat oni chc± jak najlepiej). Problem pojawi siê gdy jaki¶ urzêdniczyna znudzony swoim zajêciem zechce siê dopierniczyæ do np. turniejów rycerskich. Bo niby sport, nagrody, dawny styl walki... a legitymacja federacji gdzie?! I t³umacz potem takiemu durniowi co to miecza od szpady nie odró¿ni ¿e to przecie¿ kompletnie inna bajka.
Mój wniosek - bardzo fajnie ¿e taka federacja powstaje, ale jednak trzeba pilnowaæ ¿eby z tego nie wyros³a kolejna biurokratyczna machina do zatruwania ludziom ¿ycia. Dok³adnie taka sama jak te które dzi¶ rujnuj± polski sport (na szczê¶cie w dawnym fechtunku nie ma post PRL-owskich "dzia³aczy" wiêc mo¿e bêdzie lepiej)
chaos-opole
ja powiem teraz bardzo ogólnie ( tylko ¿eby mnie kto¶ nie zrozumia³ z³e)

ja uwa¿am ze powstanie federacji takiej jaka jest FEDER jest dobrym pomys³em, dobr± rzecz± , pozwoli bynajmniej tak mi sie wydaje zebraæ ludzi którzy tym sie interesuj± na powa¿nie w jedn± grupê , w jedna " rodzinê " , w jedn± grupê ludzi , pasjonatów, ludzi którzy chc± co robiæ , mo¿e dla niech których jest to spe³nienie marzeñ z dzieciñstwa jak to za m³odu bra³o sie kijki i sie udawa³o walkê

moim zdaniem ta federacja pomo¿e zgromadziæ takich ludzi którzy wiedza czego chc±
a to ze spowoduje ze nikt mnie czy innej osoby nie dopieprzy sie ze dyrektor czê¶ciowo nielegalnie udostêpni± sale lub jaka¶ inna organizacja poza szko³± bêdzie chroniona i za przeproszeniem ja jako prowadz±cy i inni prowadz±cy bêd± w jaki¶ sposób chronieni przez prawo to jest kolejny plus

a co do tego
CYTAT
ale jednak trzeba pilnowaæ ¿eby z tego nie wyros³a kolejna biurokratyczna machina do zatruwania ludziom ¿ycia. Dok³adnie taka sama jak te które dzi¶ rujnuj± polski sport (na szczê¶cie w dawnym fechtunku nie ma post PRL-owskich "dzia³aczy" wiêc mo¿e bêdzie lepiej)
to wydaje mi sie ze ludzie którzy to zak³adaj±, którzy w tym dzia³aj± i którzy to bêd± tworzyæ czyli tak naprawdê ka¿dy z nas , nie bêdzie doprowadza³ do tego ¿eby to przesz³o w komercje ¿eby nagle by³a to niewiadoma jak wielka masówka ludzi z ulicy którzy chc± sie pot³uc tylko bêd± to ludzie którzy chc± robiæ i moim zdaniem samo sie bêdzie pilnowaæ bo chyba ¿aden prowadz±cy nie pozwoli sobie ¿eby przyszed³ do jego sekcji osoba która chce (przepraszam za wyra¿enie ) rozpierdzielaæ mu zajêcia lub federacje

W KILKU S£OWACH JESTEM BARDZO ZA
Monika ksf
CYTAT(£ukasz P³aza @ 22:58 05.09.2008) *
Trenowanie z osobami powy¿ej 18 roku ¿ycia jest samo w sobie legalne. Po prostu dla prawa nie jest to ¿adna sekcja, ale grupa kumpli która uprawia jaka¶ formê aktywno¶ci ruchowej. Problem A poniewa¿ uprawianie niezarejestrowanych sportów nie jest nielegalne wiêc teoretycznie jest to balansowanie na granicy prawa.
No w³a¶nie, dlaczego problem siê robi, gdy machamy têpymi replikami broni w ochraniaczach, a nikt siê nie czepia grupy kumpli, którzy wynajmuj± sobie w szkole salê gimnastyczn±, by pograæ w koszykówkê? Przcie¿ mogê sobie rozowaliæ wi±zad³o, bo ¼le pad³am na parkiet, albo z³amaæ nos, bo zderzy³am z koleg±, albo polecia³m na ¶cianê. Wtedy afery jako¶ nie ma. Moim zdaniem trzeba po prostu uwa¿aæ na ma³olatów.
CYTAT(chaos-opole @ 12:09 06.09.2008) *
¿eby to przesz³o w komercje ¿eby nagle by³a to niewiadoma jak wielka masówka ludzi z ulicy którzy chc± sie pot³uc tylko bêd± to ludzie którzy chc± robiæ i moim zdaniem samo sie bêdzie pilnowaæ bo
Ta masówka w przypadku szremierki to chyba w marzeniach ;).

CYTAT(chaos-opole @ 12:09 06.09.2008) *
chyba ¿aden prowadz±cy nie pozwoli sobie ¿eby przyszed³ do jego sekcji osoba która chce (przepraszam za wyra¿enie ) rozpierdzielaæ mu zajêcia lub federacje
I owszem, sobie pozwoli, bo nic nie bêdzie mia³ do gadania, jak kto¶ uzna, ¿e go nie lubi i utworzy kolejn± federacjê. A po¼niej te federacje siê podziel±, bo znowu kto¶ nie bêdzie siê lubia³, na kolejne itd i ka¿da bêdzie organizowaæ swoje zawody i przyznawac mistrzostwo. Popatrzcie, co siê dzieje w sztukach walki. To taki ma³y przedsmak.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja natomiast znaj±c dobrze ludzk± naturê obawia³ bym siê siêgniêcia po rozmaite ¶rodki aby jakowa¶ osoba sta³a siê "NA MOCY PRAWA" jedynym g³ównym rabinem - bo jestem obywatelem kraju jaki on jest a Polak dla pieniêdzy wiele zrobi - i jest ustawa mówi±ca o certyfikatach i licencjach na pewne formy dzia³alno¶ci i moc nie uregulowanych spraw kto mo¿e a kto nie licencjonowaæ.

I nigdy nie macham szabl± w z³o¶ci lub gniewie - a wysuwa mi siê ona¿ z pochew w zadumie i dobrym rozumieniu moich w³asnych interesów (wbrew obecnym pogl±dom interes to nie tylko mamona) od których rozmaitych uzurpatorów z pod znaku czosnkowatego pañstwa trzymaæ siê staram z daleka.
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:38 06.09.2008) *
I nigdy nie macham szabl± w z³o¶ci lub gniewie - a wysuwa mi siê ona¿ z pochew w zadumie i dobrym rozumieniu moich w³asnych interesów (wbrew obecnym pogl±dom interes to nie tylko mamona) od których rozmaitych uzurpatorów z pod znaku czosnkowatego pañstwa trzymaæ siê staram z daleka.

Uderz siê, Rafa³, w pier¶ i powiedz z czystym sumieniem, ¿e nie chodzi ci po prostu o twój portfel i ¿e nie traktujesz utworzenia tej fedracji jak konkurencjê?
Ja tam nie mam ¿adych ale, je¶li taka federacaj bêdzie dzia³aæ na ZDROWYCH zasadach tj bêdzie otwarta, nie bêdzie narzucaæ jaki¶ chorych regu³ sfederowanym, bedzie w niej jakis rozs±dny system wspolnego uzganiania istotnych kwestii, no i nie skoñczy siê na personalnych wojenkach i kolejnych "podpodzia³ach".
A z realiow, jeste¶my zaprzyja¿nieni z "filipiñczykami", którzy maj± problemy z oficjalnym zwi±zkiem, który ingeruje w prowdzenie przez nich treningów, narzucaj±c swoje regu³y. A oni trochê inaczej widz± system szkoleñ i rywalizacji, wychodz±c dalej ni¿ siêgaj± ramy zwi±zku. S± bardziej nastawieni na "real fighting" ni¿ klepanie form, poza tym zostali zmuszeni do zmiany logo klubu. A i tak, tak narawdê sposób prowadznia trenigu zale¿y od osobowo¶ci, preferencji, do¶wiadczenia i umiejêtno¶ci trenera.
Solitaire
CYTAT(Wojciech Radzki @ 19:01 05.09.2008) *
Moze to glupie pytanie, ale mnie nurtuje. Czy w swietle obecnych przepisow legalne jest zalozenie sekcji jakiej¶ tam sztuki walki bez posiadania certyfikatu? Czy na przyk³ad jesli zechce sobie otworzyc szkole np. Krav magi i szkloliæ kursantów bez posiadania uprawnien instruktorskich, to moge to zrobic?
Pozdr
WR

Z³o¿ona kwestia. Zale¿y, jaki rodzaj organizacji dzia³a ju¿ w kraju, oraz czy istniej± jakie¶ prawa do nazwy (ale to drugorzêdne).
W przypadku sztuk walki zazwyczaj nie bêdzie problemu - je¶li bêdziesz przynajmniej instruktorem rekreacji sport. ze specjalizacj± samoobrona.
Ale zastrzegam, ¿e nie jestem ¿adnym ekspertem w tym obszarze.
CYTAT
No w³a¶nie, dlaczego problem siê robi, gdy machamy têpymi replikami broni w ochraniaczach, a nikt siê nie czepia grupy kumpli, którzy wynajmuj± sobie w szkole salê gimnastyczn±, by pograæ w koszykówkê? Przcie¿ mogê sobie rozowaliæ wi±zad³o, bo ¼le pad³am na parkiet, albo z³amaæ nos, bo zderzy³am z koleg±, albo polecia³m na ¶cianê.

Bo ³amanie nosa kolegi nie jest celem koszykówki, a wypadkiem, na który graj±cy godz± siê, przystêpuj±c do meczu. Bo wszscy wiedz±, ¿e nie o to chodzi w koszykówce, ¿eby sobie robiæ krzywdê.
Tak samo w oficjalnie funkcjonuj±cych sportach walki - przewidziane s± regu³y, maj±ce na celu minimalizacjê ryzyka uszczerbku na zdrowiu. St±d pierwszy z brzegu prawnik powie Ci, ¿e bokser nie odpowiada karnie za pobiecie sparing-partnera, bo takie konsekwencje mieszcz± siê w granicach tak zwanego ryzyka sportowego. Ale ma to swoje granice - których nie bêdê okre¶la³, bo to nie moja dzia³ka.
Jednak - machanie têpymi replikami broni sportem w powszechnym odbiorze nie jest, a Ty, nawet przy najlepszych intencjach, nie przet³umaczysz s±dowi, ¿e kolega zgruchota³ Ci rêkê w ramach konwencji i za Twoj± zgod±, wiêc nie powinien odpowiadaæ. Bo nie ma konwencji, nie ma standardów ochrony, nie ma instruktorów - nie ma tak naprawdê niczego, co wskazywa³oby, ¿e tego rodzaju aktywno¶æ, bêd±c bardzo ryzykown±, jest jako¶ regulowana przez zajmuj±cych siê ni± ludzi. Jest co¶, co w oczach cz³owieka z zewn±trz stanowi ekstremalnie niebezpieczn± zabawê, w sumie podobn± do ustawek.
CYTAT
a Polak dla pieniêdzy wiele zrobi - i jest ustawa mówi±ca o certyfikatach i licencjach na pewne formy dzia³alno¶ci i moc nie uregulowanych spraw kto mo¿e a kto nie licencjonowaæ.

Mówisz o zupe³nie innym typie organizacji, dzia³aj±cych w sporcie profesjonalnym.
To raz. Dwa - to jest hobby, nie praca. Pracê mamy i zarabiamy, a hobby chcemy siê zajmowaæ na jasnym i bezpiecznym gruncie.
Demoniq
CYTAT(Solitaire @ 16:01 06.09.2008) *
Jest co¶, co w oczach cz³owieka z zewn±trz stanowi ekstremalnie niebezpieczn± zabawê, w sumie podobn± do ustawek.

O wlasnie. To mi sie wydaje trafnym spostrzezeniem ;)

W sumie to troche nie rozumiem skad ta wrogosc do nowej Federacji.
Przeciez nalezec beda tylko i wylacznie Ci co chca. Federacja nie ingeruje w zadne inne grupy odtwarzajace czy tam w inny sposob bawiace sie w walke. Nie naklada certyfikatow i obowiazkow (no, chyba ze na swoich czlonkow) na innych. Tak naprawde to mimo jej powstania kazdy moze sobie nadal robic co mu sie podoba

Osobiscie uwazam, ze taka federacja to swietna sprawa. Kazdy sport ma swoja "federacje" czy inne zrzeszenie, ktore go reprezentuje (i na odwrot). Juz sam fakt, ze mowisz komus ze sa zawody w np. szermierce (czy czymkolwiek innym) organizowane przez "Polska Federacje" daje do myslenia osobom postronnym ;)
Igor z Bêdzina
Wydaje mi siê, ¿e wielu ludzi nie rozumie sensu powstania federacji. Zdaje siê, ¿e niektórzy obawiaj± siê wt³oczenia w ciasne ramy programów opracowywanych przez federacjê, a nie wolnej klepanki robionej na treningach. Z drugiej strony bêd± musieli robiæ papiery instruktorskie czyli bêd± musieæ wydaæ pieni±dze a tak¿e uczyæ siê. Nie zwrócili uwagi na jedno. do tej pory wiêkszo¶æ prowadzi zajêcia bez ¿adnych papierów, proszê mi pokazaæ ile osób ma instruktora rekreacji ruchowej szermierki. Chyba niewielu. Je¶li chodzi o instruktora rekreacji ruchowej samoobrona, to mo¿e prowadziæ tylko zajêcia z zapasów. Szermierka w jakiejkolwiek postaci nie mie¶ci siê w kategorii samoobrona. I sprawa wcze¶niej poruszona czyli balansowanie na granicy prawa. Niektórzy zapominaj± ¿e ta federacja mo¿e przetrzeæ drogê dla nastêpnych dyscyplin wywodz±cych siê z RR, jak np buhurt.
Krótko mówi±c moim zdaniem to jest dobry pomys³.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Niektórzy zapominaj± ¿e ta federacja mo¿e przetrzeæ drogê dla nastêpnych dyscyplin wywodz±cych siê z RR, jak np buhurt.

A potem ustawki kibiców i rozruby w barach:). Co najwyzej przetrze t± drogê po to aby kto¶ siê ni± przeszed³ i zakaza³ organizowania nam takich zabaw. I skoñczy sie tym, ¿e w tabeli wyników bedzie Von Raihl-Cannabis Dei - walka nieukoñczona z powodu wjazdu psów:).
Feniks
Powstanie federacji owszem sprawi, ¿e treningi nieuregulowane bêd± niejako "bardziej nielegalne", ni¿ s± teraz. Chocia¿by ze wzglêdu na fakt, ¿e pokrewna dyscyplina znajdzie siê bardziej "na celowniku" i uzyska wiêkszy rozg³os. Tutaj nie ma co owijaæ w bawe³nê.

Osobi¶cie jestem zwolennikiem rozwi±zañ nieformalnych, ale ¿yjemy w takim kraju, w którym niestety nie da siê inaczej.

Osoby nastawione krytycznie zachêcam do przej¶cia nad spraw± do porz±dku dziennego, za³o¿enia w³asnej federacji albo przy³±czenia siê do nas, o ile to co robi± jest pokrewne z celami.

O podzia³y federacji bêdziemy siê martwiæ, jak zajdzie taka potrzeba. Na razie wszystko zmierza ku lepszemu.

I w przeciwieñstwie do Moniki jak najbardziej wierzê w masówkê w szermierce dawnej smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Feniks @ 11:06 07.09.2008) *
I w przeciwieñstwie do Moniki jak najbardziej wierzê w masówkê w szermierce dawnej smile.gif

Zobaczymy. Jak na razie to wygrywa muai thai, bjj itp
Rafa³ Pr±dzyñski
Mblade - kilkana¶cie razy wiêcej ni¿ na nauczaniu fechtunku zarabiam na innych sprawach, z czego po³owa z nich w ogóle nie zwi±zana z tzw. "klimatami" - nie mam o co siê biæ w piersi bo nie jestem z tych co to staraj± siê "podebraæ" klientów - bo ja wiem komu??? :armie, lorice, federacji??? - ale wiem, ¿e takie typki istniej± i dzia³aj± - i wiem, ¿e zostanie szefem wszystkich szefów jest dla takiego typka idealnym i ³atwym sposobem na malwersowa kasê - a tanim jak mu ju¿ "przetrzemy drogê".
I proszê bardzo - bez tekstów ¿e nie o to chodzi i nie w takim duchu zak³ada siê federacjê - to oczywiste - tak samo jak oczywistym by³ mechanizm na mocy którego Tedy Rosveelt (nied¼wiadek) zosta³ nagle i ku zaskoczeniu prezydentem USA.
jasmin
Powstanie federacji owszem sprawi, ¿e treningi nieuregulowane bêd± niejako "bardziej nielegalne", ni¿ s± teraz. Chocia¿by ze wzglêdu na fakt, ¿e pokrewna dyscyplina znajdzie siê bardziej "na celowniku" i uzyska wiêkszy rozg³os. Tutaj nie ma co owijaæ w bawe³nê.

Zastanowcie sie co robicie i KTO WAM DAL mandat do jakiegokolwiek reprezentowania paru tysiecy osob w RR zajmujacych sie rekontrukcja sredniwiecznych technik walki? Ja nie,
zatem kolejne wypowiedzi poproszê o dodawanie, ze jak chcecie cos zrobiæ dla szermierki i fechtunku, to z wy³±czeniem Jsmina.

Najpierw zdabadzcie mandat zaufania ludzi, ktorym CHCECIE odebrac PRAWO do robienia tego, co im sie podoba. ZADEN cymba³ mi nie bêdzie wmawia³, ¿e machanie kijami w tym kraju jest NIELEGALNE i wymaga certyfikacji.

PS. Jezeli macie ochote to skomentowac, to najpier zgloscie sie do mnie po certyfikat na wypowiadanie sie w temacie, o ktorym nie macie bladego pojecia.
Tacy ludzie jak wy mog± sprawiæ, ¿e uprawianie jogingu bez certyfikatu, bêdzie nielegalne.
Aion
CYTAT(jasmin @ 21:09 07.09.2008) *

Zastanowcie sie co robicie i KTO WAM DAL mandat do jakiegokolwiek reprezentowania paru tysiecy osob w RR zajmujacych sie rekontrukcja sredniwiecznych technik walki? Ja nie,
zatem kolejne wypowiedzi poproszê o dodawanie, ze jak chcecie cos zrobiæ dla szermierki i fechtunku, to z wy³±czeniem Jsmina.

Najpierw zdabadzcie mandat zaufania ludzi, ktorym CHCECIE odebrac PRAWO do robienia tego, co im sie podoba. ZADEN cymba³ mi nie bêdzie wmawia³, ¿e machanie kijami w tym kraju jest NIELEGALNE i wymaga certyfikacji.

PS. Jezeli macie ochote to skomentowac, to najpier zgloscie sie do mnie po certyfikat na wypowiadanie sie w temacie, o ktorym nie macie bladego pojecia.
Tacy ludzie jak wy mog± sprawiæ, ¿e uprawianie jogingu bez certyfikatu, bêdzie nielegalne.

Spokojnie, nie ma siê co unosiæ. Kontynuowanie sarmackich tradycji jest chyba trochê na wyrost w waszym przypadku.

Zak³adamy FEDER dla siebie a nie dla RR. Mamy swoje zabawki, traktaty i inne podej¶cie do zabawy. Nic nam do Rycerzy i innych grup. Róbcie swoje, rozwijajcie siê. Jeste¶my z zupe³nie innych bajek, wiêc nie m siê co spinaæ.

To ¿e naszym celem jest uznanie przez pañstwo tego co robimy, nie jest chyba grzechem cie¿kim? Je¶li tak naprawdê dzia³amy na pograniczu prawa, to czy w Twojej ocenie próba zalegalizowania jest be?

Pozdrawiam i proszê nie uno¶cie siê tak.

Demoniq
Co Ty wiesz o zabijaniu Aion ? Ty stara d.u.p.a jestes :D

A tak powaznie: Jasmin, tez mi sie wydaje, ze chec zalegalizowania i uznania tego czym sie zajmujemy jest tu glownym powodem zalozenia federacji. A nie konkretnie chec zrobienia Ci na zlosc i nalozenia na Ciebie obowiazku wyrabiania certyfikatow (co i tak jesli bedzie to dopiero w odleglej przyszlosci)
Jabol
FEDER sam w sobie pomys³em z³ym nie jest-w koñcu samozwañczy maestro-mistrzo-sesneje którzy stwierdzaj± ¿e tylko oni maj± racje mo¿e nagle poczuj± siê zagro¿eni. Bojê siê jednak ¿e jak wiêkszo¶æ w naszym piêknym kraju ¿e piêkne idea³y zostan± brutalnie roztrzaskane przez osoby odpowiadaj±ce za FEDERa.

Z tego co widzê najbardziej protestuj± starzy "mistrzowie" RRu, którzy nielegalno¶ci± walk nie bêd±c w FEDERze tak na prawdê zas³aniaj± swój w³asny strach przed reputacj±-bo jak skoñczy siê szkolenie miêdzy sob± i styl jastrzebia i tañcz±cego tygrysa nagle przestanie byæ historyczny i przestajê mieæ cokolwiek wspólnego z walk± mieczem ludzie zobacz± ¿e do treningów trzeba mieæ jakie¶ pod³o¿e teoretyczne to Ci starzy mistrzowie starca zaufanie.
grzdacz
Gratuluje inicjatywy i ¿yczê powodzenia.
Co¶ mi ¶wita ¿e to mo¿e te¿ was ochroniæ kiedy dojdzie w koñcu do ¶miertelnego wypadku gdzie¶ w Polsce, prasa rozdmucha temat a jaki¶ "ambitny inaczej" prokurator postanowi zrobiæ karierê na niebezpiecznych maniakach rycerzach. Wtedy federacja jako instytucja o osobowo¶ci prawnej bêdzie siê mog³a odci±æ od tego wypadku.(tak mi co¶ ¶wita bo by³y dawno temu takie przymiarki w RR)
Je¶li chodzi o mniej drastyczne wypadki to przed odpowiedzialno¶ci± cywiln± mo¿e nas ochroniæ ubezpieczenie czy podpisana deklaracja uczestników seminarium. Ale przed obdukcj± powy¿ej siedmiu dni chyba nie ma ochrony ,choæby zraniony kolega uciek³ ze szpitala po dwóch dniach.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Z tego co widzê najbardziej protestuj± starzy "mistrzowie" RRu,

Haha, ja nie znam m³odych mistrzów RRu a co dopiero starych. Sk±d to wytrzasn±³e¶?

CYTAT
którzy nielegalno¶ci± walk nie bêd±c w FEDERze tak na prawdê zas³aniaj± swój w³asny strach przed reputacj±-bo jak skoñczy siê szkolenie miêdzy sob± i styl jastrzebia i tañcz±cego tygrysa nagle przestanie byæ historyczny i przestajê mieæ cokolwiek wspólnego z walk± mieczem ludzie zobacz± ¿e do treningów trzeba mieæ jakie¶ pod³o¿e teoretyczne to Ci starzy mistrzowie starca zaufanie.

Akurat tu to siê bardzo mylisz. Bo w RR jest tyle turniejów (chyba, ¿e inne RR mamy na mysli), ¿e wszystko jest dog³ebnie weryfikowane i je¿eli czyj¶ styl jest skuteczny, to wygrywa jak jest inaczej to przegrywa. I o jakim pod³ozu teoretycznym mówisz?

A tak poza tym, to nie ma tej inicjatywy co ³aczyæ z RR bo to inna bajka jak zauwa¿y³ Aion. MO¿liwe, ¿e zda¿± siê sytuacje, w których istnienie federacji utrudni zabawe w bohurt ale to nie znaczy, ze mozna potepiaæ ludzi którzy zak³adaj± j± do w³asnych celów.
Demoniq
CYTAT(Jabol @ 22:13 07.09.2008) *
FEDER sam w sobie pomys³em z³ym nie jest-w koñcu samozwañczy maestro-mistrzo-sesneje którzy stwierdzaj± ¿e tylko oni maj± racje mo¿e nagle poczuj± siê zagro¿eni. Bojê siê jednak ¿e jak wiêkszo¶æ w naszym piêknym kraju ¿e piêkne idea³y zostan± brutalnie roztrzaskane przez osoby odpowiadaj±ce za FEDERa.

Jak na razie osoby odpowiedzialne za stworzenie inicjatywy, jaka jest FEDER (panstwo Maziarzowie z Ringschule Wroclaw, Bartek Walczak z ARMA-PL, Marcin Surdel z VECTIR i Jan Chodkiewicz z Fechtschule Gdansk) sa jak najbardziej odpowiedzialnymi i odpowiednimi osobami na to miejsce.
Nie sa to urzednicy ani teoretycy. Posiadaja bardzo duza wiedze i doswiadczenie poparte praktycznymi umiejetnosciami. Nie robia tego dla wlasnych korzysci materialnych czy finansowych.
Wykazmy sie odrobina cierpliwosci i poczekajmy na dalszy rozwoj tego pomyslu. Krzyczec zaczniemy, jesli faktycznie dziac sie bedzie cos zlego. Poki co - dajmy szanse tym, ktorzy poswiecaja wlasny czas i umiejetnosci dla naszej wspolnej przyszlosci :]

P.S. Ta przemowa nie byla sponsorowana ;)
chaos-opole
CYTAT
Nie zwrócili uwagi na jedno. do tej pory wiêkszo¶æ prowadzi zajêcia bez ¿adnych papierów, proszê mi pokazaæ ile osób ma instruktora rekreacji ruchowej szermierki. Chyba niewielu.

tu mogê siê myliæ ale z tego co mi wiadomo to chyba jestem jednym z nielicznym ktroy owy papier posiada..

podzielam zdanie mojego przedmówcy osoby którzy zak³adaj± ,którzy s± za³o¿ycielami i pomys³odawcami federacji
nie sa osoby z zewn±trz tylko z grona nas , ludzie z wielk± wiedz± i tak jak wcze¶niej pisa³ kolega , nie teoretycy ani urzêdnicy , ani politycy , tylko ludzie którzy ( nie pomylê siê chyba jak powiem ) ze chc± dla Dawnych Europejskich Sztuk Walki jak najlepiej

i powiem tak czas poka¿e jak to bêdzie ale my¶lê ¿e to wypali i ze tym ludzi± bêdzie trza podziêkowaæ podejrzewam ze przez to mo¿e staæ siê bardziej popularne i wiêcej ludzi bêdzie o tym s³yszeæ
sulsa
Witam
W celu rozja¶nienia sytuacji:
Federacja powsta³a, z inicjatywy osób od lat zajmuj±cych siê dawnymi europejskimi sztukami walki i reprezentuje tylko i wy³±cznie osoby w niej zrzeszone. Nie zamierzamy i nigdy nie zamierzali¶my reprezentowaæ kogokolwiek z RR , bo jak trafnie zauwa¿y³ to Jan jeste¶my z innej bajki. Nasze dzia³ania zmierzaj±, poprzez ustalenie pewnych standardów do zalegalizowania naszego hobby, naszych treningów i zawodów, tak by¶my mogli dzia³aæ zgodnie z prawem. Niczego, nikomu nie zamierzamy narzucaæ, robimy to tylko dla siebie, cz³onków Federacji. Zdajemy sobie sprawê, ¿e mo¿e byæ ró¿nie, ¿e uzyskanie uprawnieñ instruktora to d³uga i trudna droga, to walka z urzêdnikami i urzêdami itp. Jednak nam siê chce , bo Federacjê tworz± konkretni ludzie, których to nie zra¿a, którzy nie boja siê wyzwañ. Mamy wspólne cele
( pisa³ o nich Bartek Walczak) i do nich d±¿ymy. Nikt inny za nas tego nie zrobi, a czekaæ by zrobi³ to kto¶ inny nie zamierzamy.
Dziêki Federacji mamy mo¿liwo¶æ rozmawiania na partnerskich zasadach z takimi instytucjami jak np. Ministerstwo Sportu, czy Akademie Wychowania Fizycznego.
Dlatego dziêkujê tym, którzy trzymaj± za nas kciuki i pozdrawiam tych , którzy nas krytykuj±. Czas poka¿e kto mia³ racjê.

Pozdrawiam
Tomek Maziarz
Prezes FEDER

ps. I pro¶ba: Nie obra¿ajcie ludzi, których nie znacie, sami o sobie wystawiacie ¶wiadectwo.
Chêtnie wys³uchamy krytyki, która bêdzie poparta faktami.
Solitaire
CYTAT(jasmin @ 21:09 07.09.2008) *
Zastanowcie sie co robicie i KTO WAM DAL mandat do jakiegokolwiek reprezentowania paru tysiecy osob w RR zajmujacych sie rekontrukcja sredniwiecznych technik walki?

Ja tam nie mam ¿adnego mandatu i jakiejkolwiek styczno¶ci z RR. By³em jako widz na dwóch turniejach, zatem mój zwi±zek z rycerstwem jest mniejszy ni¿ przeciêtnego turysty polskiego.
Rzecz jasna, ¿aden mandat nie jest nam potrzebny, Federacja jest bowiem stowarzyszeniem konkretnych osób, chc±cych razem dzia³aæ dla osi±gniêcia korzystnych dla siebie celów. Ja s±dzê, ¿e sukces Federacji bêdzie, na d³ug± metê, sukcesem wszystkich zainteresowanych dawnymi europejskimi sztukami walki - choæby dlatego, ¿e m³odzieniec przychodz±cy na trening bêdzie wiedzia³, czy trafi³ do grupy, w której prowadz±cy umie zrobiæ rozgrzewkê i zna podstawy pierwszej pomocy.
CYTAT

Nikt Ci tego nie wmawia.
Z pretensjami za¶ zapraszam do urny wyborczej albo bezpo¶rednio na Wiejsk±.

Solitaire
CYTAT(grzdacz @ 22:16 07.09.2008) *
Co¶ mi ¶wita ¿e to mo¿e te¿ was ochroniæ kiedy dojdzie w koñcu do ¶miertelnego wypadku gdzie¶ w Polsce, prasa rozdmucha temat a jaki¶ "ambitny inaczej" prokurator postanowi zrobiæ karierê na niebezpiecznych maniakach rycerzach.

No w³a¶nie problem w tym, ¿e wystarczy nieszczê¶liwy zbieg okoliczno¶ci, przeciêtnie rzetelny prokurator (lub skrzywdzony rycerz, który postanowi dochodziæ sprawiedliwo¶ci i odszkodowania w nowoczesny sposób) i media, ¿eby, dajmy na to, zmodyfikowano ustawê o broni i amunicji lub bezpieczeñstwie imprez masowych w sposób uniemo¿liwiaj±cy RR (i wszystkim innym) zabawê z jakimikolwiek przedmiotami przypominaj±cymi broñ.
Czarny scenariusz, ale poruszaj±c siê w szarej strefie (co robi± niemal wszystkie grupy zajmuj±ce siê broni± bia³±) warto czasem pomy¶leæ o konsekwencjach.
Feniks
Jak zauwa¿yli przedmówcy, tworzymy federacjê g³ównie dla realizacji naszych w³asnych celów. Nie mamy zamiaru reprezentowaæ nikogo z RR. RR nas nie interesuje, interesuje nas szermierka dawna oparta na ¼ród³ach. Nie zamierzamy certyfikowaæ nikogo z RR, certyfikaty maj± byæ dla nas, tak¿e po to, aby w przysz³o¶ci otworzyæ drogê dla osób zainteresowanych zawodowo nauczaniem - no bo niby dlaczego nie? Nie interesuj± nas pó³¶rodki w rodzaju kursów instruktorskich szermierki sportowej, czy rekreacji ruchowej, poniewa¿ niewiele one wnosz± do tego, co robimy. Szukamy w³asnych rozwi±zañ, dostosowanych do tego co æwiczymy i jak æwiczymy.

To oczywi¶cie nie zmienia faktu, ¿e robi±c to, wp³yniemy w jaki¶ sposób na postrzeganie turniejów i treningów bractwowych. Wiêc mo¿e ci co siê z¿ymaj±, maj± trochê racji. Ale przykra wiadomo¶æ jest taka, ¿e pójdziemy do przodu tak, czy inaczej.
Rafa³ Pr±dzyñski
ZAWODOWO to ja nauczam - bo przychodzi kto¶ do mnie i mówi - czy by Pan mnie nie pouczy³ - a ja odpowiadam - tak - za tyle i tyle - i to jest nauczanie zawodowe, które kreuje i reguluje wolny rynek.

A to co wy wykroicie niejako niechc±cy to jest jaki¶ "postkomunistyczny uk³ad ³¿e autorytetów " bigsmile2.gif - a co ? W koñcu jestem pisiorem tongue.gif

I najsmutniejsze jest to , ¿e doro¶li i odpowiedzialni ludzie za¶lepieni swymi ideami nie chcê znowu zobaczyæ do jakiego z³a prowadzi prost± droga ich dobro.

Jakie to Polskie - a ja kocham Polskê. clap.gif
Demoniq
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 08:26 08.09.2008) *
ZAWODOWO to ja nauczam - bo przychodzi kto¶ do mnie i mówi - czy by Pan mnie nie pouczy³ - a ja odpowiadam - tak - za tyle i tyle - i to jest nauczanie zawodowe, które kreuje i reguluje wolny rynek.

Ja tak odbiegne troche od tematu... Jako, ze jeszcze sie chyba nie znamy chcialbym zapytac:
Czego dokladnie uczysz ? Zpasy, ³uk, szermierka, samoobrona, etc. ?
Czy posiadasz jakakolwiek dokumentacje (jesli tak, to jaka) "potwierdzajaca" Twoja wiedze i umiejetnosci ? Np. ze jestes instruktorem zapasow w stylu wolnym. Albo, ze ukonczyles tyle i tyle kursow instruktorskich z zakresu samoobrony.
I ostatnie moje pytanie: Jaki jest koszt nauki u Ciebie oraz ilosc treningow tygodniowo ?

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Czy czego¶ znowu nie zrozumia³e¶ w mojej wypowiedzi, czy te¿ uwa¿asz, ¿e ¶wiat jest pe³en idiotów ³akn±cych przygód z mieczem lub ³ukiem?
Zidiocia³ych do tego stopnia, ¿e zbijam fortunê, proponuj±c im za ciê¿kie pieni±dze watê na patyku zamiast rzetelnej nauki, a mimo tego albo przychodz± ci±gle, albo przychodz± wci±¿ nowi. Mimo, ¿e moja s³awa patyczanego cukiernika rozszerza siê i rozszerza.

Nie uznajê za jakkolwiek etyczne aby ktokolwiek bra³ odpowiedzialno¶æ za moj± g³upotê i aby mnie zmuszaæ do brania za g³upotê innych prawem kaduka. A uk³ad miêdzy mn± i moim uczniem to NASZE ¦WIÊTE PRAWO. To moja odpowiedzialno¶æ wobec niego (któr± on egzekwuje na mnie i mojej kieszeni) i prawa je¶li bêd± z³e konsekwencje. Nie potrzebuje papy co mi paluszkiem pogrozi zawczasu ¿ebym sobie kuku nie napyta³, a za zwoje z³e czyny odpowiem trak czy siak SAM - bolszewikom won!

Sam uczniów dobieram i sam decyduje czego chce i kogo chcê i kogo czego chcê nauczaæ. Sam ich równie¿ o tym informuje. A czy siê naucz± to te¿ ich praca tak sama jak moja. A uczniowie sami dobieraj± nauczycieli. Dobór kryteriów jest osobist± spraw± ka¿dego z osobna.

Co to w ogóle znaczy "na granicy prawa" ? - to jaka¶ s³oma mowa mas³o z Gadzinowej rodem.

Albo co¶ jest prawne albo nie i kodeks o tym stanowi i nie potrzebuje ¿adnej federacji, ¿eby za mnie my¶la³a lub za moich uczniów co jest cacy, a co do bacy.

W zasadzie nie przyjmujê uczniów o tak niskim poziomie abstrakcji i percepcji, ¿e zmuszeni s± pytaæ mnie o dokumentacjê - bo to poprawi ich odbiór mojej osoby i samopoczucie. Wrêcz ³aknê aby sami dokonywali wyboru i decyzji. Nie potrzebuje równie¿ instytucji która by zbawczo okre¶li³a to co robiê jako "pingwinienie w pó³cieniach prytttt" i wydawa³a na to certyfikat. Nie pozwalam siê nazywaæ mistrzem, fechmistrzem czy sensejem. Co do fechmistrza to nawet stwierdzi³em tutaj publicznie, ¿e wole kij od szczotki w ty³ek zamiast takiej tytu³omanii.

A ju¿ na pewno nie potrzebuje organizacji, która najpierw delikatnie, a potem ca³kiem otwarcie zadzia³a, aby zakazaæ wszelkiej dzia³alno¶ci zwi±zanej z jakimikolwiek europejskimi sztukami walki - o ile nie jest ta dzia³alno¶æ oparta na tym, co owa organizacja ju¿ w fazie prenatalnej uzna³a za "¼ród³a" - a oczywi¶cie w³a¶ciwe pojmowanie sensu "¼ród³a" zapewni "dokumentacja" która to pojmowanie "ojcowie za³o¿yciele" posiedli niejako z definicji, ale bêdzie siê mo¿n± o to ubiegaæ - czytaj - op³aciæ czesne.

A co do tego czego uczê, za ile i jak to przypominam , ¿e nie o tym ta dyskusja i jest tutaj funkcja "priva".
Solitaire
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 11:12 08.09.2008) *
Nie uznajê za jakkolwiek etyczne aby ktokolwiek bra³ odpowiedzialno¶æ za moj± g³upotê i aby mnie zmuszaæ do brania za g³upotê innych prawem kaduka. A uk³ad miêdzy mn± i moim uczniem to NASZE ¦WIÊTE PRAWO.

Prawda.
CYTAT
To moja odpowiedzialno¶æ wobec niego (któr± on egzekwuje na mnie i mojej kieszeni) i prawa je¶li bêd± z³e konsekwencje. Nie potrzebuje papy co mi paluszkiem pogrozi zawczasu ¿ebym sobie kuku nie napyta³, a za zwoje z³e czyny odpowiem trak czy siak SAM - bolszewikom won!

Przychylam.
CYTAT
Co to w ogóle znaczy "na granicy prawa" ? - to jaka¶ s³oma mowa mas³o z Gadzinowej rodem.

To znaczy, ¿e wszystko jest dobrze, póki jest dobrze. Bo samo machanie ¿elazem jest, w zasadzie, neutralne prawnie. Znaczy te¿ jednak, ¿e gdy Twój uczeñ uderzy pechowo Ciebie, to bez wzglêdu ³±cz±cy was uk³ad mo¿e siê sprawa skoñczyc wyrokiem karnym i daleko id±cymi konsekwencjami dla tzw. ¶rodowiska. Bo trudno bêdzie przekonaæ kogokolwiek, ¿e nale¿y was potraktowaæ jak bokserów, z których jeden z³ama³ drugiemu nos.
St±d "na granicy prawa", nie z sugerowanej mi lektury. Swoj± droga, zabawne.
Mayris
1. Re: R.P."A ju¿ na pewno nie potrzebuje organizacji..."
Polska to wolny kraj i ka¿dy mo¿e zrzeszaæ siê dobrowolnie wed³ug w³asnej woli (czyli tak¿e mo¿e nie chcieæ). Ka¿dy decydyje sam. Jedni chc± inni nie i kropka.

2. Pomys³ uwa¿am za dobry, jako, ¿e organizacje maj± wiêksza si³ê przebicia, ni¿ przys³owiowy Kowalski. Powodzenia

Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 22:13 07.09.2008) *

Z tego co widzê najbardziej protestuj± starzy "mistrzowie" RRu, którzy nielegalno¶ci± walk nie bêd±c w FEDERze tak na prawdê zas³aniaj± swój w³asny strach przed reputacj±-bo jak skoñczy siê szkolenie miêdzy sob± i styl jastrzebia i tañcz±cego tygrysa nagle przestanie byæ historyczny i przestajê mieæ cokolwiek wspólnego z walk± mieczem ludzie zobacz± ¿e do treningów trzeba mieæ jakie¶ pod³o¿e teoretyczne to Ci starzy mistrzowie starca zaufanie.
Jabolku, bardzo Ciê lubiê, ale tutaj trochê przegi±³e¶. Ja mam szacunek do tych starych i równie¿ m³odych "mistrzów RR", bo wygarbowaliby mi mieczem skórê, jednocze¶nie d³ubi±c palcem w nosie.

CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 08:26 08.09.2008) *
A to co wy wykroicie niejako niechc±cy to jest jaki¶ "postkomunistyczny uk³ad ³¿e autorytetów " bigsmile2.gif - a co ? W koñcu jestem pisiorem tongue.gif
Tak podejrzewa³am ;(. A gadasz i mi³ujesz wolny rynek jak libera³ tongue.gif .
Monika ksf
CYTAT(chaos-opole @ 23:10 07.09.2008) *
Nie zwrócili uwagi na jedno. do tej pory wiêkszo¶æ prowadzi zajêcia bez ¿adnych papierów, proszê mi pokazaæ ile osób ma instruktora rekreacji ruchowej szermierki. Chyba niewielutu mogê siê myliæ ale z tego co mi wiadomo to chyba jestem jednym z nielicznym ktroy owy papier posiada

Nie jeste¶ jedyny, istruktorzem szermierki sportowej jest Rafa³ Dobrowolski (MKS-KSD) i Marek Jeziorski (SFA Aramis) - a¿ ;) dwóch ludzi z grup fechtunku historycznego z Krakowa.
Rafa³ Pr±dzyñski
Mblade - nie wiem czy dok³adnie chodzi o to, ¿e mi³uje wolny rynek - siebie mi³uje najbardziej, cz³owiekiem jestem i s³abo¶ci± tego ¶wiata - ale nie uznajê filozofii pozwalaj±cej unikaæ konsekwencji swoich czynów - bo to k³amliwa postmarksistowska iluzja ZA WSZYSTKO P£ACISZ PEWN¡ CENÊ

Cena za wolno¶æ nauczania wedle swoich preferencji jest - musi byæ bardzo wysoka, bo to bardzo powa¿na sprawa - ale ja siê nie uchylam.

I dla tego nie zamierzam tak ty³ka uchylaæ dla tego ¿e :
"To znaczy, ¿e wszystko jest dobrze, póki jest dobrze".
Ani nie przera¿a mnie, i¿ :
"¿e gdy Twój uczeñ uderzy pechowo Ciebie, to bez wzglêdu ³±cz±cy was uk³ad mo¿e siê sprawa skoñczyæ wyrokiem karnym i daleko id±cymi konsekwencjami dla tzw. ¶rodowiska".

Raz, ¿e trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ co ile kosztuje, dwa, ¿e przepraszam dla kogo czego konsekwencje ???? JAKIEGO ¦RODOWISKA???? Chyba dla mnie i mojego ucznia !?

Czy dla ¶rodowiska mia³ znaczenie weso³y Pan co na wiosnê porani³ mieczem w parku kilku przechodniów??? I co - mo¿e mamy jakie¶ regulacje wymy¶liæ z palca w zwi±zku z tym??

Pan A zajecha³ w ³eb Pana B mieczem - co to za mem³anie z tymi bokserami - albo jak by Pan B mia³ na to papier to dla - i tu uwaga - "¦RODOWISKA" bêdzie lepiej - to niech mi to "¦rodowisko" zap³aci - za ochronê nota bene , w te pêdy zapisze siê do rzeczonej federacji z rozkosz± wprost proporcjonaln± do wysoko¶ci ga¿y bigsmile2.gif

Tak siê w³a¶nie "krêci bat na w³asna g³owê" - obywatele , w imiê iluzji a nie faktów.

A co do faktów:
Fakty s± takie, ¿e od kilku lat trwa dyskusja o istocie fechtunku, odtwarzania fechtunku, nauczania fechtunku - na fresze miêdzy innymi - z której dyskusji to wynika ¿e nie ma czego¶ takiego jak ¶rodowisko, nie ma ¿adnych wspólnych spojrzeñ i jednej metody ani nawet metodyki - co u rozhisteryzowanych i infantylnych uczestników sporu wywo³ywa³o reakcjê agresywne i okopowe - a u rozs±dnych powodowa³o do¶æ swobodne wymianê pogl±dów w do¶æ mi³ej atmosferze - i to siê nazywa ¿ycie i rozwój kochani.

I z³o¶liwiec wredny powiedzia³ by, ¿e komu¶ siê nie spodoba³o ¿e tak po wolno¶ci ludzie chodz± a ¿e nie da siê ich namówiæ to trzeba zmusiæ.

To bêd± ustalone zasady, certyfikaty, szkolenia i okre¶lone ¶cie¿ki - i to siê nazywa FEDERACJA.

Choæby¶cie mieli rêce czyste jak sam spirytus to ulatuje ju¿ nad tym smród a¿ pod niebosk³on.

A Polska to Wolny kraj i tak ma zostaæ.

Mimo ¿e jaki¶ pajdokrata jeden z drugim nie widzi , ¿e pewne formy "wolno¶ci" ograniczaj± wolno¶æ ale j± gwarantuj±, a inne s± manifestem wolno¶ci i j±....LIKFIDUJ¡.

Solitaire
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:39 08.09.2008) *
Mblade - nie wiem czy dok³adnie chodzi o to, ¿e mi³uje wolny rynek - siebie mi³uje najbardziej, cz³owiekiem jestem i s³abo¶ci± tego ¶wiata - ale nie uznajê filozofii pozwalaj±cej unikaæ konsekwencji swoich czynów - bo to k³amliwa postmarksistowska iluzja ZA WSZYSTKO P£ACISZ PEWN¡ CENÊ

Cena za wolno¶æ nauczania wedle swoich preferencji jest - musi byæ bardzo wysoka, bo to bardzo powa¿na sprawa - ale ja siê nie uchylam.

I dla tego nie zamierzam tak ty³ka uchylaæ dla tego ¿e :
"To znaczy, ¿e wszystko jest dobrze, póki jest dobrze".
Ani nie przera¿a mnie, i¿ :
"¿e gdy Twój uczeñ uderzy pechowo Ciebie, to bez wzglêdu ³±cz±cy was uk³ad mo¿e siê sprawa skoñczyæ wyrokiem karnym i daleko id±cymi konsekwencjami dla tzw. ¶rodowiska".

Raz, ¿e trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ co ile kosztuje

Ale dlaczego ma kosztowaæ trenera szermierki d³ugim mieczem wiêcej ni¿ instruktora krav magi?
Bo przecie¿, póki co, tak by zapewne by³o.
CYTAT
dwa, ¿e przepraszam dla kogo czego konsekwencje ???? JAKIEGO ¦RODOWISKA????

Z perspektywy zewnêtrznej - ka¿dego, kto zajmuje siê walk± broni± bia³±.
Pysia
male sprostowanie

w SFA prawie wszyscy instruktorzy maj± papiery smile.gif
papiery ma tez ktostam z lorici

robimy ranking kto ma wiecej ? :D
Monika ksf
CYTAT(Pysia @ 14:46 08.09.2008) *
male sprostowanie

robimy ranking kto ma wiecej ? :D

Wymieni³am tylko ludzi zajmuj±cych siê fechtunkiem historycznym, o którym wiem ¿e na pewno maj± papiery instruktora szermierki sportowej. Nie wymieni³am np Marcina z Lorici, bo po prostu nie wiem czy je ma, a nie bedê gdybaæ (a gdyby przeliczaæ papiery na ilo¶c trenuj±cych, my mieliby¶my wiecej, bo nas jest mniej icon_wink.gif ).
Solitaire
CYTAT(Pysia @ 14:46 08.09.2008) *
male sprostowanie

I bardzo dobrze. Jeste¶cie w tej komfortowej sytuacji, ¿e istnieje uznana dyscyplina, której metodyka wam odpowiada.
My, zajmuj±c siê walk± wrêcz, te¿ mo¿emy co¶ od biedy znale¼æ.
Ale d³ugi miecz? Tasak?
Demoniq
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:39 08.09.2008) *
Mimo ¿e jaki¶ pajdokrata jeden z drugim nie widzi , ¿e pewne formy "wolno¶ci" ograniczaj± wolno¶æ ale j± gwarantuj±, a inne s± manifestem wolno¶ci i j±....LIKFIDUJ¡.

Dobrze, ze nie "LIKWIDUJ¡" tej welnosci bo to faktycznie byloby glupie ;)
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 11:12 08.09.2008) *
A co do tego czego uczê, za ile i jak to przypominam , ¿e nie o tym ta dyskusja i jest tutaj funkcja "priva".

Ok, sory. Pytalem z ciekawosci a nie z przekory. Moglbys odpisac mi na privie w tej sprawie ?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.