Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Polska Federacja Dawnych Europejskich Sztuk Walki FEDER
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
chaos-opole
mblade - nie mówi³em ze jestem jedyny tutaj który ma papiery . ale ze jeden z nielicznych a to ró¿nica wielka moim zdaniem

co do
CYTAT
Nie jeste¶ jedyny, instruktorem szermierki sportowej jest Rafa³ Dobrowolski (MKS-KSD) i Marek Jeziorski (SFA Aramis) - a¿ ;) dwóch ludzi z grup fechtunku historycznego z Krakowa.
to z tego co wiem mogê siê myliæ to Marek prowadzi szermierkê klasyczna prowadzi a nie strikte historyczna i my¶lê ze powinna¶ o tym wiedzieæ

i zwróæ uwagê na moje s³owa i¿ nie mówi³em ze tylko ja mam tylko jeden z nielicznych a napisa³em ze mam bo kto¶ o tym napisa³ tu taj
Monika ksf
CYTAT(chaos-opole @ 16:30 08.09.2008) *
mblade - nie mówi³em ze jestem jedyny tutaj który ma papiery . ale ze jeden z nielicznych a to ró¿nica wielka moim zdaniem
....i zwróæ uwagê na moje s³owa i¿ nie mówi³em ze tylko ja mam tylko jeden z nielicznych a napisa³em ze mam bo kto¶ o tym napisa³ tu taj

Straszny chaos ;). Nie musisz tego dwa razy powtarzaæ smile.gif.

CYTAT(chaos-opole @ 16:30 08.09.2008) *
to z tego co wiem mogê siê myliæ to Marek prowadzi szermierkê klasyczna prowadzi a nie strikte historyczna i my¶lê ze powinna¶ o tym wiedzieæ

Najpierw zdefiniujmy, co to jest szermierka historyczna i dawna. A czym siê ró¿ni± od klasycznej? I czym siê ró¿ni szermierka sportowa od szermierki broni± sportow±? I czy szermierka klasyczna broni± sportow± zas³uguje na miano klasycznej?
Czy mo¿na nazwaæ historyczn± szermierkê wed³ug technik opisanych w traktatach symulatorami broni typu wastery i miêkie odpowiedniki? Czy bardziej historyczna jest szermierka têpymi replikami z wykorzystaniem wszelkich zapewniaj±cyh trafienie technik, z wykluczeniem tych najbardziej niebezpiecznych? Jak widzisz wcale nie jest tak ³atwo bezsprzecznie stwierdziæ, co jest strikte historyczne, klasyczne, czy sportowe.
Rafa³ Pr±dzyñski
Raz - gramatyki i ortografii nie uczê na pewno. I pewnie dla tego nie wiem co to "welnosc" tongue.gif Chyba nie we³no¶æ - czyli zawarto¶æ we³ny w we³nie?

Dwa - nie wiem dla czego ma to kosztowaæ trenera walki d³ugim mieczem wiêcej ni¿ instruktora dowolnej innej sztuki walki - uwa¿am taki stan za g³êboko niesprawiedliwy.

A to, ¿e niesprawiedliwy zezwala na zwalczanie go metodami mog±cymi daæ skrajnie negatywny skutek???

Moje do¶wiadczenie ¿yciowe i wielu pokoleñ przede mn± podpowiada ¿eby "robiæ swoje" ze ¶wiadomo¶ci± konsekwencji,
Tyle, ¿e ja robi±c swoje spraszam konsekwencje na swój wra¿y ³eb,
A jak tak od troszkê innej strony ni¿ hura entuzjazm popatrujê na tutaj omawian± inicjatywê to widzê, ¿e konsekwencje ponie¶æ mo¿e wiele nie zainteresowanych osób, a zyski nawet nie koniecznie Ci którzy inicjuj± sprawê. Ale z drugiej strony - kto wie?

Ja nie wiem co to znaczy zewnêtrzna perspektywa w tym ujêciu? To jest zdanie pochodne od : "no bo przecie¿ wszyscy wiedz±, ¿e" - a to gratulowaæ konstrukcji pomys³u który jest odniesieniem do tego typu obskurantyzmu i nagminno¶ci (bez obrazy).

A proszê bardzo - powy¿szy post niezwykle roztropnej Mblade - otó¿ - zaczê³y siê schody chyba ...z definicja przedmiotu zainteresowania federacji - czyli tez krytyka ale z innej perspektywy ni¿ moja.
Marcin ¯mudzki
CYTAT(mblade @ 15:19 08.09.2008) *
Nie wymieni³am np Marcina z Lorici, bo po prostu nie wiem czy je ma...

Ma i nie tylko on w Akademii Broni ma papiery PZSzerm.
Powiedzia³a¶ kiedy¶ Monika, ¿e szermierka jest jedna. I ja siê z tym ca³kowicie zgadzam. Ale w ¶wietle takiego pojmowania tematu walki europejsk± broni± bia³±, w czym¿e jest problem. Przecie¿ ka¿dy nauczaj±cy mo¿e uzyskaæ papiery PZSzerm. Wiêc, po co jaka¶ nowa Federacja? Mo¿e odpowied¼ tkwi za oceanem, w Stanach Zjednoczonych? W koñcu Oni s± specjalistami od przeró¿nych federacji dzia³aj±cych w obrêbie jednej dziedziny. Federacje te s± doskona³± metod± do robienia pieniêdzy i schronieniem dla nieudaczników. Warto siê nad tym zastanowiæ…

Jak na razie w Polsce dla „jednej szermierki” mamy dwie organizacje: Polski Zwi±zek Szermierczy i Federacjê FEDER. A ju¿, jaki jest tego efekt: przyje¿d¿am na Spotkania Mi³o¶ników Dawnego Fechtunku i nie mam z kim walczyæ. Dlaczego? Bo niestety ogromna czê¶æ adeptów Dawnych Europejskich Sztuk Walki nie zajmuje siê w ogóle sparingiem (czyli woln± walk±), tylko odtwarza np. ¶redniowieczne sposoby walczenia pod postaci± tzw.„technik”. Szkoda, naprawdê wielka szkoda...
Monika ksf
CYTAT(W.K.Prezes @ 17:18 08.09.2008) *
Powiedzia³a¶ kiedy¶ Monika, ¿e szermierka jest jedna.

I tego siê trzymajmy no.gif.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Tak, a najbardziej 'wolnej walki' odmawia Aion, s³ysza³em, ¿e gotów zje¶æ swojego federa, byle z kim¶ nie skrzy¿owaæ broni :D
Monika ksf
CYTAT(Gwyn @ 17:54 08.09.2008) *
Tak, a najbardziej 'wolnej walki' odmawia Aion, s³ysza³em, ¿e gotów zje¶æ swojego federa, byle z kim¶ nie skrzy¿owaæ broni :D

Gwyn, Aion jeszcze wiosny nie czyni ;). a prawda jest taka, ¿e tych mog±cych byæ równymi partnerami dla Marcina jest dramtycznie ma³o.
Feniks
Federacja nie ma nic wspólnego z ARM¡, wiêc proszê siê tutaj ludzików zza oceanu nie czepiaæ.

Hegemonowi nikt nauczaæ nie bêdzie zabrania³, wiêc siê piekli albo z zazdro¶ci, albo z innego bli¿ej mi nieznanego powodu.

Dlaczego nie robimy papierów PZSzerm to ju¿ chyba wyja¶ni³em.

O reszcie porozmawiamy, jak bêd± ju¿ konkretne owoce naszej dzia³ano¶ci.
chaos-opole
W.K.Prezes - zapraszam ja z chêci± powalczê ,a tym bardziej na szpadê dworsk± smile.gif ale na miecze te¿ chêtnie

zreszt± ja prawie na ka¿d± broñ bia³± z chêci± powalczê, je¶li nie masz z kim walczyæ to zapraszam :P. mia³e¶ ju¿ raz okazje skrzy¿owaæ ze mn± szpady i chyba tak z³e nie by³o :P wiec zapraszam do ponownego . ba zreszt± ja z ka¿dy chêtnie skrzy¿uje bronie :p
Solitaire
Przecie¿ ka¿dy nauczaj±cy mo¿e uzyskaæ papiery PZSzerm.

Ja mogê uzyskaæ i tytu³ radcy prawnego, ale jak to siê ma do aktywno¶ci ruchowej któr± siê zajmuje?
Nijak.
Czy kednocy te¿ powinni uzyskiwac papiery Polskiego Zwi±zku Szermierczego?
A judocy Polskiego Zwi±zku Zapa¶niczego?
CYTAT
Federacje te s± doskona³± metod± do robienia pieniêdzy i schronieniem dla nieudaczników. Warto siê nad tym zastanowiæ…

W odró¿nieniu od PZS.
Buziaki.
Marcin Surdel
Powiedzia³a¶ kiedy¶ Monika, ¿e szermierka jest jedna. I ja siê z tym ca³kowicie zgadzam. Ale w ¶wietle takiego pojmowania tematu walki europejsk± broni± bia³±, w czym¿e jest problem. Przecie¿ ka¿dy nauczaj±cy mo¿e uzyskaæ papiery PZSzerm. Wiêc, po co jaka¶ nowa Federacja?

Z tej samej przyczyny, z której kendo, kumdo, iaido, "filipiñczycy", "chiñczycy" i inne takie maj± w³asne. Szermierka wcale nie jest jedna, a ju¿ w ogóle PZSzerm, zajmuj±cy siê praktycznie wy³±cznie sportow±, nijak nie wyczerpuje tematu.

Mo¿e odpowied¼ tkwi za oceanem, w Stanach Zjednoczonych? W koñcu Oni s± specjalistami od przeró¿nych federacji dzia³aj±cych w obrêbie jednej dziedziny. Federacje te s± doskona³± metod± do robienia pieniêdzy i schronieniem dla nieudaczników. Warto siê nad tym zastanowiæ…

O, szybko posz³o. Ju¿ na trzeciej stronie tematu na freha zosta³em nieudacznikiem potrzebuj±cym schronienia i licz±cym na ³atw± kasê. Drugiej, licz±c posty Rafa³a.

Jak na razie w Polsce dla „jednej szermierki” mamy dwie organizacje: Polski Zwi±zek Szermierczy i Federacjê FEDER.

Proszê w takim razie o namiary na kluby z PZSzerm, w których robione s± regularne zajêcia/zawody na federy, z uwzglêdnieniem walki w zwarciu. Chêtnie siê przeprowadzê, bo na dzikim po³udniu nie uda³o mi siê takich znale¼æ.

A ju¿, jaki jest tego efekt: przyje¿d¿am na Spotkania Mi³o¶ników Dawnego Fechtunku i nie mam z kim walczyæ. Dlaczego? Bo niestety ogromna czê¶æ adeptów Dawnych Europejskich Sztuk Walki nie zajmuje siê w ogóle sparingiem (czyli woln± walk±), tylko odtwarza np. ¶redniowieczne sposoby walczenia pod postaci± tzw.„technik”. Szkoda, naprawdê wielka szkoda...

Zapomnia³e¶ dodaæ "wed³ug formu³y F3" po s³owie "sparing". Bo ja z SMDF2007 zapamiêta³em Gdañszczan w sprzêcie i udostêpniaj±cych ten sprzêt chêtnym, ludzi z symulatorami pugina³ów/sztyletów, matê pod zapasy i nawet pêta³ siê po sali jaki¶ ma³y kole¶ z Gliwic z du¿ymi skórzanymi kapciami, na które mówi³ "dussack".
Pomijam kwestiê chronologii, no bo chyba nie chcesz obci±¿yæ ¶wie¿o utworzonego FEDER'a odpowiedzialno¶ci± za wszystkie dotychczasowe nieszczê¶cia polskiego fechtunku dawnego?

Poza tym, bior±c pod uwagê takie zwroty z pierwszego postu jak "zawartych w ¼ród³ach technik", "po³±czenie badañ tekstów ¼ród³owych i praktycznej aplikacji zawartych w nich wskazówek" czy "nie posiadaj±ce potwierdzonej i zachowanej ci±g³ej tradycji" ca³kowicie zabezpiecza i Ciebie, Marcinie, i SFA, i Rafa³a, i "buhurtowców", i nawet inscenizacyjnych lajciarzy RR przed jak±kolwiek form± zainteresowania ze strony FEDER'a, nawet gdyby jakim¶ cudem dosta³ siê on pod kontrolê tych chciwych nieudaczników szukaj±cych schronienia i ³atwej kasy (zak³adam, ¿e nie mieli¶cie na my¶li naszej ekipy za³o¿ycielskiej). Nie te klocki, nie ta zabawa, jak ju¿ zosta³o napisane.

Ze swej strony mogê obiecaæ, ¿e nadal nie bêdê siê wcina³ w tematy o ogólnopolskich zawodach w konwencjach, którymi siê nie zajmujê.

Pozdrowienia i niech ka¿dy nadal robi spokojnie swoje.
Monika ksf
CYTAT(Feniks @ 00:43 04.09.2008) *
Poprzez Dawne Europejskie Sztuki Walki rozumiemy sztuki walki wrêcz lub broni± bia³± wywodz±c± siê i praktytkowan± w Europie (obowi±zuje geograficzna definicja Europy, z czê¶ci± Rosji, ale bez Turcji), nie posiadaj±ce potwierdzonej i zachowanej ci±g³ej tradycji, natomiast posiadaj±ce zachowane teksty techniczne (opisuj±ce sposób wykonania technik) pochodz±ce z okresu, kiedy ta sztuka by³a w powszechnym u¿yciu.

Czyli fechunek XVII-wieczn± szabl± odpada?
Pysia
"I bardzo dobrze. Jeste¶cie w tej komfortowej sytuacji, ¿e istnieje uznana dyscyplina, której metodyka wam odpowiada.
My, zajmuj±c siê walk± wrêcz, te¿ mo¿emy co¶ od biedy znale¼æ.
Ale d³ugi miecz? Tasak?"

ale jak mozna cokolwiek tworzyc nie znajac tego co jest obecnie ?

Szermierka jest jedna niezalerznie jakiej broni sie uzywa .

Gdybyscie byli troszke bardziej zaznajomieni z tematem wiedzielibyscie ze nie ma papierow na instruktora " szpady " tylko na instruktora szermierki ( kazda bron nawet miecz )
a znajac zasady i sposoby nauczania szpady znacie jednoczesnie sposoby nauczania miecza ( jesli umiecie nim w³adaæ , no chyba ze ktos nie ma wyobrazni ale takie osoby wogole nie powinny uczyc... )

a tak tworzycie feder-acje i chcecie robic jakies papiery na miecz ( a znacie chociarz droge prawna ktora musielibyscie przejsc ? ) nie maj±c pojecia co daja obecnie dostepne papiery

Aha... piszecie o wspolpracy z trenerami sportowymi : powiedzcie mi tylko jaki powazny trener z wami bedzie wspolpracowal ? przy systemie walki ktory dla nich wyglada jak boks ?
szermierka klasyczna ma problemy ze wspolpraca z trenerami sportowymi ( mimo ze dla niektorych to to samo ) a co dopiero historyczna...

Nie jestem z³osliwa tylko wytykam nieznajomosc ¶rodowiska i mozliwosci ;)

Marcin Surdel
Czy znalaz³y siê jakie¶ teksty techniczne z XVIIw o szabli? Pytam serio, nie ¶ledzê stanu badañ.
Monika ksf
CYTAT(Marcin Surdel @ 19:05 08.09.2008) *
Czy znalaz³y siê jakie¶ teksty techniczne z XVIIw o szabli? Pytam serio, nie ¶ledzê stanu badañ.

Z tego co wiem, tekstów brak. S± tylko pamiêtniki z opisem pojedynków.

Ale ja te¿ na ca³kiem serio, zanim wszyscy siê na dobre nie poobrazmy. Mo¿e rzecz jest w metodzie treningowej, która prowadzi do celu. W.K. Prezes uwa¿a ¿e by opanowac sztuke fechtunku, potrzeba max spariringów z ró¿nymi partnerami. Ja tez jestem zwolennikim tej metody. Wole czynnie wykorzystywaæ klilka dobrze opanowanych podstawowych technik, niz poznawac ci±gle nowe, których i tak nie wykorzystam (zostwiam je sobie na chwilê, gdy taki Marcin bedzie musi³ siê trochê wysiliæ by mnie trafiæ ;) ). Po prostu inna droga do celu, np na tej przez nas preferowanej wiêksza cze¶æ czasu na treningu zajmuje sparring.
A je¶li chodzi o alergiczne reakcje ludzi tutaj na forum na FEDER, ja te¿ czasem muszê siê d³ugo przekonywaæ do nowego mieczyka, który w³a¶nie przyszed³ do mnie poczt± od rzemie¶lika. A ile sobie na pocz±tku ponarzekam ;).
Marcin ¯mudzki
CYTAT(Marcin Surdel @ 18:49 08.09.2008) *
O, szybko posz³o. Ju¿ na trzeciej stronie tematu na freha zosta³em nieudacznikiem potrzebuj±cym schronienia i licz±cym na ³atw± kasê. Drugiej, licz±c posty Rafa³a.

Có¿ za niska samoocena, Marcinie. Przecie¿ ja mówi³em o Stanach. Wasza Federacja to przecie¿ co¶ innego. Czy¿ nie?

CYTAT(Marcin Surdel @ 18:49 08.09.2008) *
Poza tym, bior±c pod uwagê takie zwroty z pierwszego postu jak "zawartych w ¼ród³ach technik", "po³±czenie badañ tekstów ¼ród³owych i praktycznej aplikacji zawartych w nich wskazówek" czy "nie posiadaj±ce potwierdzonej i zachowanej ci±g³ej tradycji" ca³kowicie zabezpiecza i Ciebie, Marcinie, i SFA, i Rafa³a, i "buhurtowców", i nawet inscenizacyjnych lajciarzy RR... Nie te klocki, nie ta zabawa, jak ju¿ zosta³o napisane.

Ale¿ ja siê czujê bezpieczny, Marcinie. Ja prowadzê klub szermierczy, w którym ludzie bij± siê na ka¿d± europejsk± broñ bia³±, nawet "Twoj±". Dlaczego? Bo uwa¿am, ¿e szermierka jest jedna i nie ma powodu sztucznie jej rozdzielaæ.
Zawsze chêtnie pobawiê siê "Twoimi klockami", bo tak naprawdê nie s± Twoje, tylko nasze.
sulsa
"a tak tworzycie feder-acje i chcecie robic jakies papiery na miecz ( a znacie chociarz droge prawna ktora musielibyscie przejsc ? ) nie maj±c pojecia co daja obecnie dostepne papiery "

Otó¿ wyobra¼ sobie, ¿e mamy, i ¿e niektórzy spo¶ród nas posiadaj± pañstwowe uprawnienia instruktora zarówno sportu, jak i rekreacji ruchowej (chocia¿by boksu, karate, samoobrony kulturystyki itp..) Cze¶æ z nas koñczy³a Akademie Wychowania Fizycznego, Wydzia³ Prawa, wiec nie obra¼ siê, ale mamy do¶æ spore pojêcie na ten temat.

"Aha... piszecie o wspolpracy z trenerami sportowymi : powiedzcie mi tylko jaki powazny trener z wami bedzie wspolpracowal ? przy systemie walki ktory dla nich wyglada jak boks ?
szermierka klasyczna ma problemy ze wspolpraca z trenerami sportowymi ( mimo ze dla niektorych to to samo ) a co dopiero historyczna..."

Otó¿ wyobra¼ sobie, ¿e wspó³pracujemy z trenerem klasy mistrzowskiej Adamem Medyñskim, na co dzieñ trenerem naszych szpadzistów Motyki i Andrzejuka na AZS AWF Wroc³aw, i on doskonale widzi ró¿nice pomiêdzy szermierk± na szpady, a fechtunkiem d³ugim mieczem czy tasakiem.
Otó¿ wyobra¼ sobie ¿e wspó³pracujemy, z Prezesem Dolno¶l±skiego Zwi±zku Zapa¶niczego p. Zdzis³aw Rokit±, jednocze¶nie cz³onkiem zarz±du PZZ, wspó³pracujemy z trenerem technicznym Dolno¶l±skiego Zwi±zku Zapa¶niczego p. Ryszardem Kozyrskim, a jednocze¶nie trenerem klubowym naszego olimpijczyka Radka Horbika, Oni tez zdaj± sobie sprawê z ró¿nic miêdzy zapasami na mieczu , a stylem klasycznym, czy chocia¿by zapasami historycznymi, a stylem wolnym.
Naprawdê mogê wymieniaæ dalej.....

„Nie jestem z³osliwa tylko wytykam nieznajomosc ¶rodowiska i mozliwosci „
Wiec chyba jednak jeste¶ z³o¶liwa , albo nie znasz ¶rodowiska i mo¿liwo¶ci.

Pozdarwiam
Tomek Maziarz
Prezes FEDERA

Monika ksf
CYTAT(sulsa @ 19:39 08.09.2008) *
"Aha... piszecie o wspolpracy z trenerami sportowymi : powiedzcie mi tylko jaki powazny trener z wami bedzie wspolpracowal ? przy systemie walki ktory dla nich wyglada jak boks ?
szermierka klasyczna ma problemy ze wspolpraca z trenerami sportowymi ( mimo ze dla niektorych to to samo ) a co dopiero historyczna..."

Otó¿ wyobra¼ sobie, ¿e wspó³pracujemy z trenerem klasy mistrzowskiej... ?Nie jestem z³osliwa tylko wytykam nieznajomosc ¶rodowiska i mozliwosci ?
Wiec chyba jednak jeste¶ z³o¶liwa , albo nie znasz ¶rodowiska i mo¿liwo¶ci.

My w Krakowie prosimy Leszaka Jab³onowskiego, mistrza olimpijskiego i trenera z wieloletnim sta¿em o lekcje szabli. Nigdy nam nie odmówi³ i jak mia³ czas, poprowadzi³ trening. Artur Hesel, wielokrotny mistrz Polski w kendo, trenowa³ wiele lat szablê sportow± i poprowadzi³ za Leszka seminarium na I Warsztatach - Magia Bia³ej Broni (szermierka sportowa, historyczna, kije filipiñskie, nó¿), gdy ten nie móg³ dojechaæ. Niestety Pysia musia³a siê nas³uchaæ du¿o z³ego w Armisie o innych grupach i ich amatorszczy¼nie (zreszt± kiedy¶ ju¿ o tym pisa³am). A my ze sob± np w Kraku wspó³pracujemy: szermierze sportowi, historyczni, kendocy, filipiñczycy. A jak Feder jest otwary na tego typu wspó³pracê, to ludzie "ze ¶rodowiska" bêd± go powa¿nie traktowaæ.
Marcin Surdel
CYTAT(W.K.Prezes @ 19:35 08.09.2008) *
Có¿ za niska samoocena, Marcinie. Przecie¿ ja mówi³em o Stanach. Wasza Federacja to przecie¿ co¶ innego. Czy¿ nie?

To cieszê siê, ¿e nieporozumienie siê wyja¶ni³o. Samoocena w normie, jak to po kontuzji i wymuszonej bezczynno¶ci, dziêkujê.

Ale¿ ja siê czujê bezpieczny, Marcinie. Ja prowadzê klub szermierczy, w którym ludzie bij± siê na ka¿d± europejsk± broñ bia³±, nawet "Twoj±". Dlaczego? Bo uwa¿am, ¿e szermierka jest jedna i nie ma powodu sztucznie jej rozdzielaæ.

"Jedno¶æ szermierki" to temat na d³u¿sze posiedzenie przy trunku, nie na forum internetowe. Za du¿o by³oby filozofii i abstrakcji, zw³aszcza jak na w±tek z prost± informacj±, ¿e parê grup/klubów chce w formie FEDER'a wspólnie wyskoczyæ ponad polski standart "ka¿dy sobie, po cichu i po swojemu".

Zawsze chêtnie pobawiê siê "Twoimi klockami", bo tak naprawdê nie s± Twoje, tylko nasze.

To te¿ mnie cieszy - na tegorocznym SMDF'ie powinienem ju¿ mieæ parkê "fechtmesserów", nie tylko dussacki. Bêdzie siê mo¿na znowu pobawiæ w "zderzanie konwencji".

Pozdrowienia
Tomaszek
tak generalnie to czujê siê poniek±d wyzwany do tablicy ale to pewnie u³uda spowodowana zalewem, prawda, lewackiej i eskimoskiej propagandy...

Hegemonie, lecznie tylko, albowiem pisze równie¿ "pro publico bono" - jak przysta³o na prawdziwego dzia³acza, urzêdasa i przedstawiciela parweniuszowskiej cho³otu tworz±cej prawo (hahaha) - po pierwsze i po ostatnie - dlaczego odbierasz de facto zapaleñcom mozliwosc realizacji prawa zawartego w podstawowym akcie prawa tego kraju, który tak sobie podobno cenisz? przypominam, ze konstytucja gwarantuje wolnosæ zrzeszeñ, a ponadto sa one (zrzeszenia ró¿nej formy) miernikiem rozwoju spo³eczeñstwa obywatelskiego... (tak jest i koniec - to nie mój wymys³ - mogê odes³aæ do autorów).

to tak tytu³em wstepu.

po kolejne - tak sie akurat sk³ada ¿e (pucupucu-wiadomo jako dzia³acz federacji czyli najgorszy rodzaj ³asego na hajc szmat³awca, który zajmuje sie tylko przepijaniem Twoich pieniêdzy) mam mo¿liwosc nie tylko porównania koncepcji Federacji Feder i weso³ej spó³ki kolesi co równie¿ merytorycznej jej oceny. powiem krótko - rozwój jakiegokolwiek tworu zajmujacego sie walk± wrêcz czy szermierka jednocze¶nie gwarantuj±cego odejscie od utartych i przez to nies³ychanie hermetycznych przepisów szermierki i zapasów - przy jednoczesnym g³ebokim zaanga¿owaniu oraz niezwykle solidnej bazie merytorycznej (Tomka, lecz nie tylko, mia³em bowiem m.in. okazjê "przerabiaæ" warszawskie treningi Feniksa) powinien byæ kurde gloryfikowany nie tylko przez reenactorów, lecz takze przez zaangazowanych sportowców... po prostu - dla zasady - sposób dzia³ania Federacji - w oparciu o wzorce zapodane - choæby w trakcie kursów na AWFach - krzywdy nie robi (w przeciwieñstwie do przeró¿nej ma¶ci pseudoinstruktorów - ma bowiem oprócz zasobu techniki - zasób merytoryczny. i tu meritum - jedn± z podstaw dzia³alnosci ruchowej jest dzia³anie w kierunku harmonijnego rozwoju organizmu (nie mówie o sporcie wyczynowym!!!!) - co mozliwe jest G£ÓWNIE I NIEMAL WY£¡CZNIE dziêki standaryzacji procesu treningowego, co umo¿liwia jego analizê, porównania i "prostowanie" wypaczeñ...

a wiec - b³agam Ciê - nie wyje¿dzaj mi tu z jakimi¶ wtrêtami o socjali¼mie, czy podobnych rzeczach, bo sam bym go wytêpi³ - nie zdzier¿ê na pó³ metra, choc jednak do zwolenników Pisu sie nie zaliczam (bo to lewaki jakie¶ ]:-> ;> ) to raz,

dwa - proszê uprzejmie, zapoznaj siê, bo przecie¿ o docenieniu nie bedê wspomina³ by Ciê nie uraziæ, ogrom roboty - i to roboty dobrej, która zosta³a w³o¿ona w stworzenie Federacji...

kontaktów o których Tomek wspomnia³ komentowa³ nie bedê, mo¿e ponad to, ¿e czê¶c z nich organizowa³em, maj±c przyjemno¶æ byæ przez P. trenera Medyñskiego uczonym (króko i amatorsko - prosze nie mówic do mnie "mistrzu" smile.gif smile.gif smile.gif ) w toku studiów... a takze przez parê innych nader ciekawych osób, ¿e o niejakim Kubackim wspomnê z czystej pró¿no¶ci... od pocz±tku rozumia³em problem (przynajmniej tak myslê - Bo¿e uchowaj mnie od roli mentora) z jakim siê borykali (chêæ robienia tego co robi± LEGALNIE I W MAJESTACIE PRAWA NIE ZA¦ NA JEGO GRANICY - i tak Hegemonie - pojêcie granicy prawa i balansowania na niej istnieje - nie ma co kombinowaæ - jest i ju¿) - wyra¿ajac g³eboki dla tego dzia³ania podziw i szacunek prosze Ciê w³a¶ciwie tylko o jedna rzecz -> nie chcesz, nie baw siê z nami, ale nie szukaj na si³ê spisku i uk³adu - tchnie to bowiem na milê przesytem programowym... po prostu - daj nam robic to co chcemy i tyle

PS uprawnienia instruktora w wybranej dziedzinie sportu uprawniaj± do podjêcia treningów z dzieæmi i m³odzie¿± w rozumieniu prawa, dopiero uprawnienia trenerskie - uprawniaj± do prowadzenia grup doros³ych. przepis ten jest jednak najczê¶ciej nie egzekwowany, lub te¿ obchodzony przez twory które nie chc± wchodzic w ramy Federacji Sportowych (zasada ogólna któr± poda³em odnosi siê np. do gier zespo³owych - nie chcê mataczyæ - chodzi mi o to ¿e przepis to jedna rzecz, jego przestrzeganie to rzecz druga - i tutaj ponownie - pod wzgledem prawa i sprawiedliwosci - Chwa³a fedrrrrrracji feder smile.gif ;) za to ¿e nie chce nic obchodzic, tylko zrobic tak "jak byæ winno zrobione" - czyli w majestacie prawa) - dlaczego w sportach walki (lecz nie tylko) jest owo obostrzenie uprawnieñ obchodzone? ano generalnie uprawnienia trenerskie zdobywa sie po 5 latach studiów na AWFach, lub po dwóch latach studiów uzupe³niaj±cych, pod warunkiem posiadania stopnia instruktorskiego danej dyscypliny oraz zaliczenia ró¿nic programowych... takie tam pierdo³y - du¿o niuansów po reformie boloñskiej wesz³o smile.gif nie bêdê sie rozwodzi³ - naprawdê nie czas i miejsce - to d³ugi temat jest... a zreszt± co mi tam - ale to pó¼niej

polecam sie uwadze, pamiêci i wracam do mego prawda "dzia³aczowego" knucia spisku, marnotrawienia pieniêdzy, podrywania zawodniczek i czego tam jeszcze... (za³ama³em siê po tych tekstach po prostu).

PS 2 (nie konsolka) nie wiem - pewnie zaraz bêdzie ¿e siê madrujê i pucujê na zmianê (bo róznie bywa z przekazem internetowym) ale to nie oto chodzi - chodzi o postrzeganie ¦wiata (wchodze na filozofie a jeszcze nic nie pi³em) - Cny Hegemonie - ze tak powiem dojrzyj dobro w tym dzia³aniu... bo na razie to powiem szczerze ola³e¶ konkrety które wysz³y (dobre) a czepiasz siê hipotetycznej przysz³osci i, prawda, potencjalnie z³ych dróg na któe feder mo¿e zej¶æ - to absurd logiczny...

papa
dzia³acz tomaszek
pan z dziekanatu ;p
Szafa
Wiecie co, s³abo mi siê robi jak to czytam.

Czê¶æ z Was ma Nas chyba za grupê ma³olatów którzy zupe³nie niczego nie rozumiej± i chc± wszystkim w RR zrobiæ na z³o¶æ.

Jeste¶my grup± doros³ych i powa¿nych ludzi, ze wspóln± ide± - ide± przywrócenia dawnych europejskich sztuk walki z powrotem do ¿ycia, pokazaniu ludziom o co chodzi, ¿e chodzi o sztukê, sztukê walki a nie ³upanie siê mieczami z ca³ej si³y po ³bach. Pragniemy ¿eby zrozumieli, szeroka publika, czym siê naprawdê zajmujemy ¿e promujemy pewien sposób spêdzania wolnego czasu, który stanowi dla wielu z Nas du¿o wiêcej, a dla czê¶ci byæ mo¿e jest to tylko sposób rekreacji.

Ale to siê nigdy nie stanie je¶li nie wyjdziemy z mroku ludzkich wyobra¿eñ na Nasz temat, nie stanie siê to bez pewnej formalizacji tego co robimy, zrozumcie to!

Przecie¿ nikt z Nas nie mówi ¿e tylko nasza ¶cie¿ka jest prawid³owa, nie bêdziemy po tym jak zakoñczymy proces kodyfikacji dzwoniæ na policjê i kablowaæ na tych co walcz± bez Naszych certyfikatów, by upewniæ siê ¿e wszyscy je bêd± chcieli. Je¶li bêdziecie chcieli nadal umawiaæ siê jako grupa przyjació³ na treningi - nic Nam do tego, chcemy tylko ¿eby kiedy ludzie takie co¶ zobacz± nie wybuchali ¶miechem lub okazywali nierozumienia tylko od razu wiedzieli o co chodzi.

Naprawdê, chcemy dobrze.

Mam nadziejê ¿e kiedy¶ zostanie to docenione i wszyscy siê zgodz± ¿e jest lepiej.

Pozdrawiam i niech Moc bêdziemy z Wami
Maciej Ho³ówko
Tomaszek
Dz.U.01.71.738
2003-02-08 zm. Dz.U.03.8.93 §1
ROZPORZ¡DZENIE
MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
z dnia 27 czerwca 2001 r.
w sprawie kwalifikacji, stopni i tytu³ów zawodowych w dziedzinie kultury fizycznej oraz szczegó³owych zasad i trybu ich uzyskiwania.
(Dz. U. z dnia 10 lipca 2001 r.)
Na podstawie art. 44 ust. 3 ustawy z dnia 18 stycznia 1996 r. o kulturze fizycznej (Dz. U. Nr 25, poz. 113 i Nr 137, poz. 639, z 1997 r. Nr 106, poz. 680, Nr 121, poz. 769 i 770 i Nr 160, poz. 1078, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 1999 r. Nr 96, poz. 1106 i Nr 101, poz. 1178, z 2000 r. Nr 9, poz. 117, Nr 72, poz. 839 i Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 5, poz. 43) zarz±dza siê, co nastêpuje:
§ 1. Tytu³ami zawodowymi w dziedzinie kultury fizycznej s± tytu³y: trenera, instruktora i mened¿era.
§ 2. 1. Ustala siê nastêpuj±ce stopnie trenerskie:
1) trener klasy drugiej,
2) trener klasy pierwszej,
3) trener klasy mistrzowskiej.
2. Ustala siê nastêpuj±ce specjalizacje instruktorskie:
1) instruktor dyscypliny sportu,
2) instruktor sportu osób niepe³nosprawnych,
3) instruktor odnowy biologicznej,
4) instruktor rekreacji ruchowej.
§ 3. (1) 1. Trenerem klasy drugiej mo¿e byæ osoba, która:
1) ukoñczy³a studia wy¿sze na kierunku wychowanie fizycznie ze specjalno¶ci± trenersk± albo
2) posiada tytu³, przez okres co najmniej dwóch lat, instruktora ze specjalizacj± w danej dyscyplinie sportu i ukoñczy³a trenerskie studia podyplomowe, albo
3) posiada tytu³, przez okres co najmniej dwóch lat, instruktora ze specjalizacj± w danej dyscyplinie sportu, posiada co najmniej ¶wiadectwo dojrza³o¶ci, ukoñczy³a specjalistyczny kurs na stopieñ trenera klasy drugiej i zda³a egzamin koñcowy.
2. Minister w³a¶ciwy do spraw kultury fizycznej i sportu mo¿e zwolniæ osobê z wymogów okre¶lonych w ust. 1, na jej wniosek przedstawiony wraz z opini± w³a¶ciwego polskiego zwi±zku sportowego, bior±c pod uwagê wybitne osi±gniêcia tej osoby w pracy szkoleniowej.
§ 4. Trenerem klasy pierwszej mo¿e byæ osoba, która:
1) posiada co najmniej ¶wiadectwo dojrza³o¶ci,
2) posiada co najmniej trzyletni sta¿ pracy trenerskiej ze stopniem trenera klasy drugiej,
3) posiada udokumentowany dorobek w pracy szkoleniowej,
4) ukoñczy³a specjalistyczny kurs na stopieñ trenera klasy pierwszej w wymiarze co najmniej 40 godzin i zda³a egzamin koñcowy.
§ 5. Trenerem klasy mistrzowskiej mo¿e byæ osoba, która:
1) ukoñczy³a studia wy¿sze,
2) posiada co najmniej piêcioletni sta¿ pracy trenerskiej ze stopniem trenera klasy pierwszej,
3) posiada udokumentowany dorobek w pracy szkoleniowej,
4) ukoñczy³a specjalistyczny kurs na stopieñ trenera klasy mistrzowskiej w wymiarze co najmniej 60 godzin i zda³a egzamin koñcowy.
§ 6. (2) 1. Instruktorem dyscypliny sportu mo¿e byæ osoba, która:
1) ukoñczy³a studia wy¿sze na kierunku wychowanie fizyczne i uzyska³a ocenê bardzo dobr± z koñcowego zaliczenia lub egzaminu z zajêæ prowadzonych w danej dyscyplinie sportu, w wymiarze co najmniej 60 godzin, lub ukoñczy³a specjalno¶æ instruktorsk± w wymiarze 60 godzin w danej dyscyplinie sportu albo
2) ukoñczy³a studia wy¿sze na kierunku turystyka i rekreacja ze specjalno¶ci± instruktorsk±, w wymiarze co najmniej 80 godzin w danej dyscyplinie sportu, albo
3) posiada co najmniej ¶rednie wykszta³cenie oraz ukoñczy³a specjalistyczny kurs instruktorów w danej dyscyplinie sportu i zda³a egzamin koñcowy.
2. Minister w³a¶ciwy do spraw kultury fizycznej i sportu mo¿e zwolniæ zawodnika, który osi±gn±³ wyniki o szczególnym znaczeniu dla sportu polskiego, z wymogu posiadania wykszta³cenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, na jego wniosek przedstawiony wraz z opini± w³a¶ciwego polskiego zwi±zku sportowego.
§ 7. (3) Instruktorem rekreacji ruchowej mo¿e byæ osoba, która:
1) ukoñczy³a studia wy¿sze na kierunku wychowanie fizyczne lub turystyka i rekreacja ze specjalno¶ci± instruktorsk±, w wymiarze co najmniej 80 godzin w danej dyscyplinie rekreacji ruchowej, albo
2) posiada co najmniej ¶rednie wykszta³cenie oraz ukoñczy³a specjalistyczny kurs instruktorów w danej dyscyplinie rekreacji ruchowej i zda³a egzamin koñcowy.
§ 8. (4) Instruktorem sportu osób niepe³nosprawnych mo¿e byæ osoba, która:
1) ukoñczy³a studia wy¿sze na kierunku fizjoterapia i uzyska³a ocenê bardzo dobr± z przedmiotu obejmuj±cego zagadnienia sportu osób niepe³nosprawnych albo
2) ukoñczy³a studia wy¿sze na kierunku wychowanie fizyczne lub na kierunku fizjoterapia ze specjalno¶ci± instruktorsk±, w wymiarze 80 godzin w danej dyscyplinie sportu osób niepe³nosprawnych, albo
3) posiada tytu³ trenera lub instruktora dyscypliny sportu oraz ukoñczy³a specjalistyczny kurs w wymiarze co najmniej 60 godzin.
§ 9. Kszta³cenie instruktorów rekreacji ruchowej i instruktorów sportu osób niepe³nosprawnych, o których mowa w § 7 i 8, mo¿e odbywaæ siê w specjalno¶ciach okre¶lonych w za³±cznikach nr 1 i 2 do rozporz±dzenia.
§ 10. 1. Instruktorem odnowy biologicznej mo¿e byæ osoba, która ukoñczy³a studia wy¿sze na kierunku wychowanie fizyczne lub na kierunku fizjoterapia:
1) ze specjalno¶ci± instruktorsk± w zakresie odnowy biologicznej w wymiarze okre¶lonym programem studiów albo
2) ukoñczy³a specjalistyczny kurs instruktorów odnowy biologicznej prowadzony przez szko³ê wy¿sz± i zda³a egzamin koñcowy.
2. Instruktorem odnowy biologicznej mo¿e byæ tak¿e absolwent ¶redniej szko³y zawodowej kszta³c±cej w zakresie fizjoterapii lub fizykoterapii po ukoñczeniu kursu, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, i zdaniu egzaminu koñcowego.
§ 11. Mened¿erem sportu mo¿e byæ osoba, która:
1) ukoñczy³a studia wy¿sze ze specjalno¶ci± organizacja i zarz±dzanie sportem albo
2) ukoñczy³a studia podyplomowe w zakresie organizacji i zarz±dzania sportem, albo
3) posiada co najmniej ¶rednie wykszta³cenie i ukoñczy³a specjalistyczny kurs w zakresie organizacji i zarz±dzania sportem, obejmuj±cy co najmniej 180 godzin, realizowanych na co najmniej trzech sesjach szkoleniowych.
§ 12. Mened¿erem dyscypliny sportu lub mened¿erem imprez sportowych mo¿e byæ osoba, która posiada co najmniej ¶rednie wykszta³cenie i ukoñczy³a specjalistyczny kurs mened¿erski, obejmuj±cy co najmniej 120 godzin, realizowanych na co najmniej dwóch sesjach szkoleniowych.
§ 13. (5) 1. Specjalistyczne kursy, o których mowa w rozporz±dzeniu, mog± prowadziæ:
1) szko³y wy¿sze i zak³ady kszta³cenia nauczycieli, prowadz±ce kszta³cenie na kierunkach: wychowanie fizyczne, fizjoterapia lub turystyka i rekreacja,
2) jednostki inne ni¿ te, o których mowa w pkt 1, po spe³nieniu wymogu okre¶lonego w ust. 2.
2. Prowadzenie przez jednostki, o których mowa w ust. 1 pkt 2, specjalistycznych kursów instruktorów rekreacji ruchowej oraz instruktorów sportu osób niepe³nosprawnych wymaga uzyskania zgody ministra w³a¶ciwego do spraw kultury fizycznej i sportu, natomiast specjalistycznych kursów trenerskich, mened¿erskich oraz instruktorów dyscypliny sportu - Prezesa Polskiej Konfederacji Sportu, zwanego dalej "Prezesem Konfederacji", wydanej na czas okre¶lony.
§ 14. (6) 1. Organ wydaj±cy zgodê na organizowanie specjalistycznych kursów przez jednostki, o których mowa w § 13 ust. 1 pkt 2, zasiêga opinii w³a¶ciwych polskich zwi±zków sportowych lub stowarzyszeñ kultury fizycznej o zasiêgu ogólnokrajowym.
2. Jednostki posiadaj±ce zgodê na organizowanie specjalistycznych kursów sk³adaj±, w terminie trzech tygodni przed rozpoczêciem tych kursów, wniosek o zatwierdzenie ramowego programu kursu oraz wymagañ, jakie powinny spe³niaæ osoby, które bêd± prowadziæ zajêcia, na formularzu, którego wzór jest okre¶lony w za³±czniku nr 3 do rozporz±dzenia.
3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, sk³ada siê do:
1) ministra w³a¶ciwego do spraw kultury fizycznej i sportu - w przypadku specjalistycznych kursów instruktorów rekreacji ruchowej oraz instruktorów sportu osób niepe³nosprawnych,
2) Prezesa Konfederacji - w przypadku specjalistycznych kursów trenerskich, mened¿erskich oraz instruktorów dyscypliny sportu.
§ 15. 1. (7) Specjalistyczne kursy, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3, § 6 ust. 1 pkt 3, § 7 pkt 2 i § 10 ust. 1 pkt 2, prowadzi siê w wymiarze co najmniej 150 godzin, na co najmniej dwóch sesjach szkoleniowych.
2. Liczba godzin zajêæ na specjalistycznym kursie trenerskim nie mo¿e byæ ni¿sza ni¿ 300, w tym 60% musz± stanowiæ zajêcia praktyczne.
§ 16. 1. Dokumentami stwierdzaj±cymi posiadanie kwalifikacji zawodowych trenera i mened¿era s± dyplomy, których wzory okre¶laj± za³±czniki nr 4-7 do rozporz±dzenia.
2. Dokumentami stwierdzaj±cymi posiadanie kwalifikacji zawodowych instruktora dyscypliny sportu, rekreacji ruchowej, sportu osób niepe³nosprawnych oraz odnowy biologicznej s± legitymacje instruktora, których wzory okre¶laj± za³±czniki nr 8-11 do rozporz±dzenia.
§ 17. 1. (icon_cool.gif Dyplomy trenera i mened¿era sportu wydaje minister w³a¶ciwy do spraw kultury fizycznej i sportu na wniosek osoby zainteresowanej lub organizatora kursu, z zastrze¿eniem ust. 2.
2. Dyplomy trenera klasy drugiej wydaj± rektorzy akademii wychowania fizycznego dla osób koñcz±cych organizowane przez nie kszta³cenie, o którym mowa w § 3.
3. (9) Legitymacje instruktora: dyscypliny sportu, rekreacji ruchowej, sportu osób niepe³nosprawnych i odnowy biologicznej oraz dyplom mened¿era dyscypliny sportu i mened¿era imprez sportowych wydaj± rektorzy szkó³ wy¿szych dla osób koñcz±cych organizowane przez nie kszta³cenie. W pozosta³ych przypadkach dokumenty te wydaje minister w³a¶ciwy do spraw kultury fizycznej i sportu.
4. (10) Do wniosku o wydanie przez ministra w³a¶ciwego do spraw kultury fizycznej i sportu dyplomu trenera, mened¿era i legitymacji instruktora nale¿y do³±czyæ odpowiednio urzêdowo potwierdzone odpisy dokumentów stwierdzaj±cych posiadane wykszta³cenie, ¶wiadectwo ukoñczenia kursu specjalistycznego i zdania egzaminu, a tak¿e dokumenty stwierdzaj±ce posiadany dorobek w pracy szkoleniowej.
5. (11) Ewidencjê wydanych dyplomów i legitymacji prowadzi minister w³a¶ciwy do spraw kultury fizycznej i sportu, na podstawie nades³anych, w terminie 30 dni od dnia ich wydania, informacji przez wydaj±cych dyplomy lub legitymacje.
§ 18. 1. Tytu³y i stopnie zawodowe uzyskane w dziedzinie kultury fizycznej przed dniem wej¶cia w ¿ycie rozporz±dzenia zachowuj± swoj± wa¿no¶æ.
2. Osoby, które uzyska³y kwalifikacje zawodowe na podstawie dotychczasowych przepisów, mog± z³o¿yæ wniosek o wydanie dyplomu i legitymacji.
3. Wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zgody na prowadzenie kursów specjalistycznych oraz kursów kwalifikacyjnych zachowuj± wa¿no¶æ na okres, na jaki zosta³y wydane, z tym ¿e zgody wydane na prowadzenie kursów kwalifikacyjnych staj± siê zgodami na prowadzenie kursów specjalistycznych, o których mowa odpowiednio w § 4 pkt 4 i § 5 pkt 4.
4. Wnioski o zatwierdzenie programów kursów i sk³adu kadry wyk³adowców z³o¿one na podstawie dotychczasowych przepisów s± rozpatrywane na podstawie przepisów niniejszego rozporz±dzenia.
§ 19. Traci moc zarz±dzenie Prezesa Urzêdu Kultury Fizycznej i Turystyki z dnia 15 lipca 1997 r. w sprawie kwalifikacji, stopni i tytu³ów zawodowych w dziedzinie kultury fizycznej oraz zasad i trybu ich uzyskiwania (Monitor Polski Nr 45, poz. 445).
§ 20. Rozporz±dzenie wchodzi w ¿ycie po up³ywie 14 dni od dnia og³oszenia.
ZA£¡CZNIKI
ZA£¡CZNIK Nr 1(12)
SPECJALNO¦CI INSTRUKTORÓW REKREACJI RUCHOWEJ
1. Aerobik
2. Badminton
3. Bilard
4. Fitness - nowoczesne formy gimnastyki
5. Fitness - æwiczenia si³owe
6. Fitness - æwiczenia psychofizyczne
7. Fitness - jogging
8. Golf
9. Gry rekreacyjne
10. Hipoterapia
11. Jazda konna
12. Kajakarstwo
13. Kinezygerontoprofilaktyka
14. Kolarstwo
15. Korfball
16. Koszykówka
17. Lotniarstwo
18. £ucznictwo
19. Modelarstwo lotnicze
20. Narciarstwo zjazdowe
21. Narciarstwo biegowe
22. Paintball
23. P³etwonurkowanie
24. P³ywanie
25. Pi³ka no¿na
26. Pi³ka siatkowa
27. Samoobrona
28. Snowboard
29. Sporty motorowodne
30. Surwiwal
31. Tenis
32. Tenis sto³owy
33. Windsurfing
34. Wrotkarstwo
35. Wspinaczka ska³kowa
36. ¯eglarstwo
ZA£¡CZNIK Nr 2(13)
SPECJALNO¦CI INSTRUKTORÓW SPORTU OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH
1. Badminton
2. Biathlon
3. Bilard
4. Boccia
5. Goalball
6. Gry zespo³owe - pi³ka siatkowa na stoj±co, pi³ka siatkowa na siedz±co, rugby na wózkach, koszykówka na wózkach, koszykówka, pi³ka no¿na
7. Je¼dziectwo
8. Judo
9. Kolarstwo
10. Kajakarstwo
11. Krêglarstwo
12. Lekka atletyka
13. £ucznictwo
14. £y¿wiarstwo szybkie
15. £y¿wiarstwo figurowe
16. Narciarstwo biegowe
17. Narciarstwo zjazdowe
18. P³ywanie
19. Podnoszenie ciê¿arów
20. Strzelectwo
21. Szachy
22. Szermierka na wózkach
23. Taniec na wózkach
24. Tenis sto³owy
25. Tenis, tenis na wózkach
26. Wio¶larstwo
27. ¯eglarstwo
ZA£¡CZNIK Nr 3(14)
WZÓR
WNIOSEK
o zatwierdzenie ramowego programu kursu i wymagañ, jakie powinny spe³niaæ osoby, które bêd± prowadziæ zajêcia
wzór
ZA£¡CZNIK Nr 4(15)
WZÓR DYPLOMU TRENERA
wzór
Format 207 x 145 mm, wykonanie na papierze bia³ym, oprawa twarda, imitacja skóry w kolorze granatowym (klasa druga) lub zielonym (klasa pierwsza), lub br±zowym (klasa mistrzowska).
ZA£¡CZNIK Nr 5(16)
WZÓR DYPLOMU MENED¯ERA SPORTU
wzór
Format 207 x 145 mm, wykonanie na papierze bia³ym, oprawa twarda, imitacja skóry w kolorze be¿owym.
ZA£¡CZNIK Nr 6(17)
WZÓR DYPLOMU MENED¯ERA DYSCYPLINY SPORTU
wzór
Format 207 x 145 mm, wykonanie na papierze bia³ym, oprawa twarda, imitacja skóry w kolorze be¿owym.
ZA£¡CZNIK Nr 7(18)
WZÓR DYPLOMU MENED¯ERA IMPREZ SPORTOWYCH
wzór
ZA£¡CZNIK Nr 8(19)
WZÓR LEGITYMACJI INSTRUKTORA DYSCYPLINY SPORTU
wzór
Format 147 x 99 mm, wykonanie na papierze bia³ym, oprawa twarda, imitacja skóry w kolorze czerwonym.
ZA£¡CZNIK Nr 9(20)
WZÓR LEGITYMACJI INSTRUKTORA REKREACJI RUCHOWEJ
wzór
Format 147 x 99 mm, wykonanie na papierze bia³ym, oprawa twarda, imitacja skóry w kolorze czerwonym.
ZA£¡CZNIK Nr 10(21)
WZÓR LEGITYMACJI INSTRUKTORA SPORTU OSÓB NIEPE£NOSPRAWNYCH
wzór
ZA£¡CZNIK Nr 11(22)
WZÓR LEGITYMACJI INSTRUKTORA ODNOWY BIOLOGICZNEJ
wzór

tak pro publico, prawda, bono...
Feniks
WKPrezes nie ma siê chyba co martwiæ o mo¿liwo¶æ sparringu, skoro federacja bêdzie organizowaæ zawody, prawda? Zreszt± co tam bêdzie. Ju¿ organizuje.

Powstanie Federa jest oczywi¶cie wynikiem konspiracji i ¶ci¶le tajnych dzia³añ za³o¿ycieli, czê¶ci± wiêkszego planu maj±cego na celu dominacjê nad ¶wiatem buahahaha smile.gif

No, mo¿e tylko trochê przesadzi³em smile.gif
Tomaszek
Bartek zapomnia³e¶ dodaæ o hordach krewnych i znajomych dysz±cych nam w ko³nierze swe nepotyczne ¿±dania sto³ków, kasy, splendoru, kobiet, alkoholu i s³awy przede wszystkim...

oczywi¶cie pierwsze wygospodarowane przez Federacjê ¶rodki (hahaha) zostana przeznaczone na ww cele niestatutowe, oraz na odprawy i promocjê

glowa_w_mur.gif usmieszek_08.gif balwan.gif

papa ju¿ siê zamykam
Marcin ¯mudzki
Je¿eli tak, to mnie Feniksie uspokoi³e¶. Pozostaje mi jedynie mieæ nadziejê, ¿e dostanê na takie zawody zaproszenie. No chyba, ¿e one te¿ bêd± mia³y „charakter konspiracyjny lub dla wybranych”. smile.gif

I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, je¶li mogê? A’propos Panów z Wroc³awia. Ciekawi mnie, czy Tomek Maziarz pe³ni±cy zaszczytn± funkcjê Prezesa FEDERA, trenuje walkê jak±¶ broni± bia³±? Mo¿e inaczej. Czy bêdê móg³ liczyæ na szermiercze walki z Nim, czy jedynie mo¿emy wspólnie trochê po przyjacielsku potarzaæ siê na macie zapa¶niczej?

Zaznaczam, ¿e bardzo ceniê to, co i jak robi Tomek (sk±din±d jest bardzo sympatyczn± osob±), ale zwyczajnie zastanawiam siê nad sensem moich spotkañ z Nim. On przecie¿ jest bardzo dobrym zapa¶nikiem, a ja jedynie zwyczajnym szermierzem, a ka¿dy nawet zwyczajny szermierz wie, ¿e zapasy i szermierka, to dopiero „inne klocki”. Czy mam rozumieæ, ¿e FEDER chce wszystko wrzuciæ do jednego „kot³a”? A je¶li tak, to czy nie my¶licie, ¿e niczego nie bêdziecie robiæ dobrze?
Aion
Oficjalnie zapraszam Ciê (i ca³± Akademiê Broni) na turniej walki d³ugim mieczem który odbêdzie siê na SMDFie 2008.

Co do zapasów, rzutów, przechwytów, rozbrojeñ etc. to s± czê¶ci± walki któr± my æwiczymy i u¿ywamy w sparingach/ turniejach. Nie jest to postrzegane jak ³amanie d¿entelmeñskiej umowy, ale raczej jak pomocne narzêdzie w "rozpakowywaniu" przeciwnika.

Patrz tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=wLkapR2biHA
Demoniq
CYTAT(W.K.Prezes @ 11:04 09.09.2008) *
Czy mam rozumieæ, ¿e FEDER chce wszystko wrzuciæ do jednego ?kot³a?? A je¶li tak, to czy nie my¶licie, ¿e niczego nie bêdziecie robiæ dobrze?

Jak sama nazwa wskazuje, NIE JEST to "Polska Federacja Dawnej Europejskiej Szermierki".
Oznacza to, ze wszystko czego kiedys uczono w "dawnej europie" moze znalezc swoje miejsce w federacji. Tomek jest specjalista od zapasow. Na dzien dzisiejszy ma najwieksza wiedze i doswiadczenie w tej dziedzinie. I jesli juz to wlasnie tego bedzie uczyl - tego na czym sie zna.

Odpowiadajac na Twoje pytanie... Nie, nie sadzimy, ze niczego nei bedziemy robic dobrze, gdyz kazdy z nas bedzie robil to na czym sie zna, uzupelniajac swoja wiedze i doswiadczenie o innych w federacji.
Rafa³ Jarosz
CYTAT(Aion @ 11:17 09.09.2008) *
Oficjalnie zapraszam Ciê (i ca³± Akademiê Broni) na turniej walki d³ugim mieczem który odbêdzie siê na SMDFie 2008.

Haha!
No w³a¶nie mia³em zapytaæ - kiedy bêdzie SMDF2008? Tylko nie 3-5.10, b³agam..

A rozmowy na temat Federacji mo¿e by przenie¶æ na SMDF, co? By³aby gwarancja, ¿e bêd± braæ w nich udzia³ osoby jako¶ tam zainteresowane uprawianiem walki broni±, a nie tylko wypisywaniem na FREHA zawi³ych episto³ o niczym.
Poza tym do¶wiadczenie SMDF dowodzi, ¿e bezpo¶rednio jako¶ normalniej siê rozmawia, podczas gdy ka¿da kontrowersyjna dyskusja na forum koñczy siê skakaniem sobie nawzajem do garde³.
jasmin
CYTAT(Rafa³ Jarosz @ 12:00 09.09.2008) *
podczas gdy ka¿da kontrowersyjna dyskusja na forum koñczy siê skakaniem sobie nawzajem do garde³.

Tak, masz racjê: najpierw temat FEDERA powinien byæ omówiony, przedyskutowany na FEDERZE, po tym, jak zacznie osi±gaæ jakiekolwiek sukcesy, powinien siê tym zacz±æ chwaliæ i pokazywaæ, ¿e jego metoda i dzia³anie jest skuteczne i prawid³owe.
Tak rob± wszystkie grupy zrzeszone na FREHA i szeroko pojetym RR. Brudy w³asne pior± na forum w³asnym, lub na forum freha prywatnym a nie forum publicznym.
Mnie osobi¶cie nie interesuje dyskusja Polskiego Zwi±zku Wêdkarskiego po¶wiêcona ³owieniu ryb historycznymi haczykami i dlaczego powinno to zostaæ zdelegalizowane. Je¶li PZW ma tak± dyskusjê, to toczy to na forum PZW a nie FREHA.
Podobnie ma siê rzecz z grzybiarzami, p³etwonurkami, ¿eglarzami itd ... skoro mówicie to inna bajka, to inna bajka i w³asne forum:)

G³osy s± wyra¼ne, osoby, które zabra³y tu g³os dziel± sie na: cz³onków federa zachwyconych w³asn± inicjatyw±, niecz³onków federa podchodz±c± do tego sceptycznie, bardzo sceptycznie lub mówi±cych zdecydowanie nie. Co najwy¿ej, ¿e ¿ycz± WAM powodzenia, a nie WAM, bo dziêki temu NAM pomo¿ecie.

Pozdrawiam i ¿yczê WAM powodzenia. Róbcie swoje. Na w³asnym podwórku. Parê punktów macie bardzo dobrych. Te pozosta³e a szczególnie wasza ich interpretacja neguj± te dobre rzeczy ...
Mam nadziejê, ¿e wkrótce jak WAS spotkam, bêdê móg³ obejrzeæ WASZE certyfikaty. Z czystej ciekawo¶ci.

PS. czy zastanawiali¶cie siê czemu do gry w pilkê no¿n± na podwórku nie potrzeba trenera, instruktora, cz³onkostwa w PZPN, FIFA, sk³adek cz³onkowskich, popularyzowania, robienia naborów, otwierania drogi prawnej, dyplomu uczelni imienia Êdwarda ¡ckiego?

chyba nie ...
Feniks
CYTAT(jasmin @ 12:37 09.09.2008) *
Tak, masz racjê: najpierw temat FEDERA powinien byæ omówiony, przedyskutowany na FEDERZE, po tym, jak zacznie osi±gaæ jakiekolwiek sukcesy, powinien siê tym zacz±æ chwaliæ i pokazywaæ, ¿e jego metoda i dzia³anie jest skuteczne i prawid³owe.

Popieram. Mój pierwszy post mia³ charakter informacyjny, ¿eby ludzie siê nie dziwili, sk±d nagle pojawi³ siê skrót FEDER w ró¿nych miejscach.

PS. czy zastanawiali¶cie siê czemu do gry w pilkê no¿n± na podwórku nie potrzeba trenera, instruktora, cz³onkostwa w PZPN, FIFA, sk³adek cz³onkowskich, popularyzowania, robienia naborów, otwierania drogi prawnej, dyplomu uczelni imienia Êdwarda ¡ckiego?

Skoro zadajemy pytania retoryczne...

Mo¿e chcemy wyj¶æ poza etap grania w pi³kê na podwórku?

Oczywi¶cie nikogo nie zmuszamy do tego, ¿eby szed³ z nami. Podobno ¿yjemy w wolnym kraju.
Wojciech Radzki
G³osy s± wyra¼ne, osoby, które zabra³y tu g³os dziel± sie na: cz³onków federa zachwyconych w³asn± inicjatyw±, niecz³onków federa podchodz±c± do tego sceptycznie, bardzo sceptycznie lub mówi±cych zdecydowanie nie. Co najwy¿ej, ¿e ¿ycz± WAM powodzenia, a nie WAM, bo dziêki temu NAM pomo¿ecie.

Ja przepraszam ale nie jestem cz³onkiem FEDERA, a inicjatywe popieram, takze nie manipuluj.
Pozdr
WR
Monika ksf
CYTAT(W.K.Prezes @ 11:04 09.09.2008) *
I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, je¶li mogê? A?propos Panów z Wroc³awia. Ciekawi mnie, czy Tomek Maziarz pe³ni±cy zaszczytn± funkcjê Prezesa FEDERA, trenuje walkê jak±¶ broni± bia³±? Mo¿e inaczej. Czy bêdê móg³ liczyæ na szermiercze walki z Nim, czy jedynie mo¿emy wspólnie trochê po przyjacielsku potarzaæ siê na macie zapa¶niczej?

Moim zdaniem to jest wcale nieg³upia decyzyzja, bo przynajmniej Tomek bêdzie mieæ dystans do potencjalnych przepychanek miêdzy szefam wchodz±cych w sk³ad federacji organizacji szermierczych.

SPECJALNO¦CI INSTRUKTORÓW REKREACJI RUCHOWEJ
1. Aerobik
2. Badminton
3. Bilard....
Jak widaæ, bark na tej li¶cie szermierki historycznej, a nawet ZWYK£EJ SZERMERKI (a jest tam nawet taki paintball), a akurat rekreacja ruchowa, zwa¿ywszy na to co robimy, jest bardziej na miejscu ni¿ trener sportu.
Tomaszek
cytat mblade (przy czym nie czepiam sie Boze broñ):

: SPECJALNO¦CI INSTRUKTORÓW REKREACJI RUCHOWEJ
1. Aerobik
2. Badminton
3. Bilard....
Jak widaæ, bark na tej li¶cie szermierki historycznej, a nawet ZWYK£EJ SZERMERKI (a jest tam nawet taki paintball), a akurat rekreacja ruchowa, zwa¿ywszy na to co robimy, jest bardziej na miejscu ni¿ trener sportu.
koniec cytata mblade

szermierka nie jest traktowana jako forma rekreacji ruchowej, podobnie jak boks, judo, etc. czyli uprawnienia instruktorskie w zakresie np. szermierki sportowej nale¿y robiæ przez wybrane zwiazki sportowe (vide Judo na przyk³ad). jest powa¿na (i poniek± akcentowana w rozporz±dzeniu ró¿nica) pomiêdzy instruktorem rekreacji ruchowej ze specjalnosci± (np. badminton) a instruktorem sportu (podobnie badminton). zbiory ¿e tak powiem instruktorów rekreacji i instruktorów sportu nie pokrywaja siê ze sob± - w rozumieniu rozporz±dzenia. st±d braki/ró¿nice... ale to nie wina nasz/federacji/kogokolwiek tylko co najwy¿ej stanowi±cych prawo... nie moj± win± jest ¿e nie mo¿na (de iure) rekreowaæ siê przez szermierkê/zapasy - Feder usi³uje to poniek±d zmieniæ - co uwa¿am za porz±dane... i milutkie

pa
Tomaszek
CYTAT(mblade @ 19:22 08.09.2008) *
Ale ja te¿ na ca³kiem serio, zanim wszyscy siê na dobre nie poobrazmy. Mo¿e rzecz jest w metodzie treningowej, która prowadzi do celu. W.K. Prezes uwa¿a ¿e by opanowac sztuke fechtunku, potrzeba max spariringów z ró¿nymi partnerami. Ja tez jestem zwolennikim tej metody. Wole czynnie wykorzystywaæ klilka dobrze opanowanych podstawowych technik, niz poznawac ci±gle nowe, których i tak nie wykorzystam (zostwiam je sobie na chwilê, gdy taki Marcin bedzie musi³ siê trochê wysiliæ by mnie trafiæ ;) ). Po prostu inna droga do celu, np na tej przez nas preferowanej wiêksza cze¶æ czasu na treningu zajmuje sparring.
A je¶li chodzi o alergiczne reakcje ludzi tutaj na forum na FEDER, ja te¿ czasem muszê siê d³ugo przekonywaæ do nowego mieczyka, który w³a¶nie przyszed³ do mnie poczt± od rzemie¶lika. A ile sobie na pocz±tku ponarzekam ;).

i znów tak ogólnie - cytat jest tylko ¶rodkiem. Szermierka historyczna jest szermierk±. szermierka jest sportem walki. sport/sztuka walki jest SUM¡ umiejêtno¶ci technicznych oraz poziomu cech motorycznych (si³y szybko¶ci i wytrzyma³o¶ci oczywiscie, ale te¿ tzw. posrednich - wytrzyma³osci si³owej, zwinno¶ci, zrêcznosci (to s± mierzalne parametry cia³a cz³owieka) oraz mojego ulubionego czyli zdolno¶ci do maxymalizacji tzw. si³y szybko¶ciowej mierzonej "gradientem si³y" (mo¿liwie wysoka si³a wyzwolona w maxymalnie skróconym czasie) - ergo:

mniemanie, i¿ mo¿na nabudowaæ te parametry bez treningu ukierunkowanego - litylko przy pomocy sparringów - zosta³o obalone gdzie¶ tak ko³o 1950 roku (w boksie przynajmniej, natomiast nie znam ani jednego sportu walki w którym u¿ywa sie tylko sparingów, bo i randori w judo jest elementem treningu)... co prowadzi nas do stwierdzenia ¿e pomys³ z Federem nie jest z³y, bo prowadzi chocia¿by do wymiany -> koniecznosci wykrystalizowania procesu treningowego (równie¿ w formie rekreacyjnej).

papa
Monika ksf
Ale juz bez hec, skoro jest tam badminton i painball, czyli sport (bo badminton jest sportem), to samo tyczy siê szermierki. W koñcu przecie¿ ktos musia³ zalobbowaæ, by wpisaæ na te listê paintball i musia³o mu na tym zale¿eæ (wyobrazam dyskusjê w ¶rodowisku podobn± do tej naszej dzisiaj ;)).
No i szermierka jako sport to w Polsce pora¿ka, tragicznie ma³o ludzi trenuje j± rekracyjnie (klubom zale¿y tylko na wynikach i inwestuj± czas tylko w ma³olaty), a przecie¿ tradycje mamy konkretne. Jak widaæ zwi±zki sportowe siê nie sprawdzaj±, mo¿e sprawdz± siê federacje?

Na margiesie, du¿a czê¶æ treningu w boksie to sparringi. a przecie¿ oczywiste jest ¿e dzia³ania szermiercza trzeba przeæwiczyæ - szermierka sportowa mo¿e nam tutaj zaproponwaæ konkretn± metodykê treningu. Szkoda wywa¿aæ otwartych drzwi.
Rafa³ Pr±dzyñski
1 . Wydaje mi siê, ¿e wyra¼nie napisa³em, i¿ podstaw± mojej krytyki jest moje spojrzenie na punkty pierwszy i pierwszy z karty federacji Feder.

Proszê wiêc bez uwag o tym, ¿e jakoby potrafiê dostrzec tylko z³o w tej inicjatywie.

Ale z³o te¿ potrafiê, a jako dojrza³y cz³owiek wiem, ¿e dobro siê samo nie obroni.

2. Lepiej by Wam by³o jakby wszyscy bili brawo i krzyczeli huraaa? No i do czego by to Was/Nas doprowadzi³o??? Jest to forum dyskusyjne czy nie jest do czosneczka??

3. Panie z dziekanatu, Panie tworz±cy prawo - ja odbieram prawo??? Bo mówiê, ¿e co¶ mi siê nie podoba - propagandowy zwrot w rodzaju tego ¿e ...czy ja wiem ... Ziobro kogo¶ skaza³. Jakim niby ja prawem mam odbieraæ Prawo i na mocy jakiego Prawa? Wstyd dla prawnika i tyle.

4. Kocham Kraj Proszê Pana, a nie szmat³awe Pañstwo z jego szmat³awym aktem konstytucyjnym, który miêdzy innymi usankcjonowa³ uprowadzenie i przymusowe odebranie obywatelstwa co najmniej kilkuset tysi±com naszych obywateli. Moje poczuwanie siê do wielu wa¿kich obowi±zków obywatelskich jest wynikiem poszanowania Kraju i Kultury z której wyrastam anie zaczosnkowanych zasad, tworzonych przez Prawników nie odró¿niaj±cych Pañstwa od Kraju i Prawa od Sprawiedliwo¶ci.

5.Takie w³a¶nie do¶wiadczenie historyczne nakazuje mi nie grzmieæ i pomstowaæ, ale spokojnie i dobitnie manifestowaæ swoje stanowisko wobec inicjatyw takich jak FEDER i zdaje mi siê, ¿e moje pomstowania powinno byæ dla WAS o wiele wiêcej warte ni¿ milion laurek - muszê t³umaczyæ dla czego? Zale¿y wam na tej Federacji i na pielengnowaniu w niej tego co dobre czy do czosneczka nie zale¿y???

6. To jest bardzo powa¿na inicjatywa, bardzo powa¿na - ja bardzo przepraszam Pana tworz±cego prawo - ale na tyle powa¿na i¿ powinien wiedzieæ, ¿e nie ma mowy o tym aby cz³owiek odpowiedzialny zadowoli³ siê stwierdzeniem ¿e robi± to okej ludzie i idea jest okej - do czego prowadzi tworzenie prawa w taki sposób i podsuwanie go rozentuzjazmowanym t³umom wiemy - i Pan tworz±cy prawo powinien akurat moj± postawê rozumieæ najlepiej.

Zamiast rozejrzenie siê, czy siê za sob± jakiej¶ kupy nie zostawi³o, naj³atwiej stwierdziæ, ¿e Hegemon siê piekli dla zasady bo jest piekielnikiem z piek³a rodem. Oraz, ¿e rozpatrywanie aktu normatywnego pod kierunkiem wariantów stanu faktycznego, do jakiego owy akt mo¿e doprowadziæ w przypadku zaistnienie mo¿liwych z³ych okoliczno¶ci, lub intencji to absurd logiczny - panie tworz±cy prawo - kto Pana logiki uczy³???!!!

Machiaweli : Je¶li istniej dobrzy obyczaj gwarantuj±cy dobre postêpowanie ludzi w sprzyjaj±cych temu postêpowaniu okoliczno¶ciach to ¿adne prawo stanowi±ce o tym nie jest zgo³a potrzebne - je¶li obyczaj wygasa lub okoliczno¶ci ustêpuj± - prawo staje natychmiast bezwzglêdnie konieczne" - XV wiek proszê Pana. Kupa czasu.

I na koniec ; wyra¼nie napisa³em ¿e "choæby¶cie mieli rêce czyste jak sam spirytus to sprawa ¶mierdzi" - a nie ¿e macie rêce brudne.

Jak na razie jedynym prezesem, który przepija sk³adki którego znam, jestem ja sam devil.gif
Monika ksf
No ja ju¿ zd±¿y³am rzecz przemy¶leæ i mam w zwi±zku z tym konkretne pytania.

Czy zak³adacie wspó³pracê FERERA z grupami niezrzeszonymi, poniewa¿ nie maja osobow¶ci prawnej?
Tzn czy taka osoba niezrzeszona bêdzie mog³a uzyskaæ certyfikat np na kord, czy miecz z puklerzem (np w Kraku ta broñ "le¿y"). I jakie bedzie musia³a spe³nic wymagania by ten ceryfikat uzyskaæ? Jakie¶ kursa itp. Czy bedzie mo¿na zaprosiæ do siebie ceryfikowanego instruktora na seminarium, albo siê do takiego instuktora w kilka osób pofatygowac na trenigi na zasadzie "regionalnej" wspó³pracy, bo wiadomo ¿e raczej nikt nie bêdzie czêsto je¿dzi³ Krakowa do Gdañska,a trudno zak³adac stowarzyszenie które wesz³oby do FEDERa z kilku osób. I Np na razie kord prowadzi tylko Marcin Surdel (Vectir) w Gliwicach i warto by by³o by zaistnia³ równie¿ w Kraku.
A co z ceryfikatami na sprzêt, tj broñ i ochraniacze? Chodzi konkretnie o przetestowane przez FEDERA patenty (np skórzne dussaczki).
No i co z broñmi na które nie ma "tekstów technicznych"? Szabl± XVII, mieczem z tarcz± itp.
Feniks
Od koñca:

Broñ która nie ma tekstów technicznych nie wchodzi w zakres dzia³ania Federa.

O organizacji kursów na razie nic konkretnego nie powiemy, bo dopóki nie bêdzie zatwierdzonego programu, nie ma sensu nic gadaæ. Tak samo o wymaganiach. Na pewno bêdzie siê to odbywa³o na zasadzie obecnych kursów instruktorskich - czê¶æ ogólna (mo¿na zrobiæ wszêdzie) i czê¶æ specjalistyczna (nasza). Ale co poza tym - czekajcie.

Nie trzeba mieæ osobowo¶ci prawnej, aby byæ cz³onkiem Federa.

@Hegemon:

Czy móg³by¶ mi jak komu prostemu wy³o¿yæ, jakie s± Twoje zastrze¿enia? Trudno mi siê czyta Twoje posty i trudno mi wy³uskaæ z nich, o co Ci naprawdê chodzi. Nie jeste¶my bezkrytycznie zapatrzeni w siebie i przyjmujemy argumenty, ale musisz napisaæ mi prosto i jasno, co Ci siê nie podoba. Mo¿e byæ w punktach, ale krótko, konkretnie i na temat. Czego konkretnie siê boisz albo co Ci nie odpowiada w tym, ¿e chcemy aby DESW zosta³y wpisane do rejestru dyscyplin i ¿eby istnia³a mo¿liwo¶æ zrobienia kursu instruktorskiego?
sulsa
Witam ponownie
Chcia³em siê odnie¶æ do zapasów i szermierki, otó¿ w wiêkszo¶ci znanych przeze mnie manuskryptów, zapasy s± integraln± ich czê¶ci± . Takie terminy jak "ringen im schwert"
(zapasy na mieczu) wskazuj± na ich bezpo¶redni zwi±zek, równie¿ z walk± mieczem, ¿e o walce na sztylety nie wspomnê. Zapasy jako typowa walka wrêcz maja równie¿ swoje miejsce we wspomnianych ju¿ manuskryptach, nie mówi±c ju¿ o typowo zapa¶niczych traktatach . Jak wiêc mog³a powstaæ Federacja Dawnych Europejskich Sztuk Walki FEDER , bez udzia³u zapasów smile.gif.
A ,¿e ja jestem jej prezesem to wynik wybór jej cz³onków i zaufania jakim mnie obdarzyli. Jestem ich reprezentantem na zewn±trz, jednak o sprawach zwi±zanych z walk± broni± bia³± zawsze decydujê wraz z osobami m±drzejszymi ode mnie w tym temacie.
Widzicie w tym tkwi si³a FEDERA, ¿e s± w¶ród nas osoby, które zreszt± dobrze znacie, od lat zajmuj±ce siê b±d¼ d³ugim mieczem, b±d¼ tasakiem, czy zapasami, które na pewno nie robi± niczego po ³ebkach. I tak jak pisa³ Darek uczymy sie od siebie nawzajem. Spektrum DESW jest szerokie, o wiele szersze ni¿ ramy samej szermierki, czy samych tylko zapasów. Mo¿e dlatego w³a¶nie ramy PZS czy PZZ s± dla nas zbyt ciasne i zbyt sztywne.

"..I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, je¶li mogê? A’propos Panów z Wroc³awia. Ciekawi mnie, czy Tomek Maziarz pe³ni±cy zaszczytn± funkcjê Prezesa FEDERA, trenuje walkê jak±¶ broni± bia³±? Mo¿e inaczej. Czy bêdê móg³ liczyæ na szermiercze walki z Nim, czy jedynie mo¿emy wspólnie trochê po przyjacielsku potarzaæ siê na macie zapa¶niczej? .."

Marcinie , ale¿ oczywi¶cie ¿e bêdziesz móg³ liczyæ na walkê bia³± broni± ze mn± , choæ ja siê ni± zajmujê , jestem zwyk³ym zapa¶nikiem ...i nim pozostanê, tak jak Ty zostaniesz szermierzem:)
Z chêci± powalczê z Tob± federem, dussakiem , a tak¿e rapierem, szpada , szabl±, lub inna broni± choæ nimi na co dzieñ nie trenujê, wg waszych zasad, naszych zasad, dla czystej przyjemno¶ci p³yn±cej z walki, o ile zgodzisz siê powalczyæ ze mn± na macie smile.gif oczywi¶cie w jak najbardziej przyjacielskiej atmosferze "just for fun":)

Pozdrawiam
Tomek Maziarz
Prezes FEDERA
£ukasz P³aza
No przyznaje ¿e zdecydowan± wiêkszo¶æ moich w±tpliwo¶ci poni¿sza dyskusja rozwia³a.
Zostaje mi tylko ¿yczyæ powodzenia twórcom. Bardzo chêtnie wybiorê siê tak¿e poogl±daæ zawody w waszej konwencji, któr± uwa¿am zreszt± za bardzo trafn±.
Tomaszek
@ Panie Hegemonie smile.gif :

1. nigdzie nie napisa³em ¿e tworzê prawo,
2. nigdzie nie napisa³êm ¿e jestem prawnikiem (haha),
3. wtretów politycznych nie skomentujê, bo mi siê nie chce - z prostego powodu - nie to miejsce,
4. jakie s± konkretnie zastrze¿enia, bo wybacz, ale nie rozumiem - widaæ jestem zbyt prosty... rozumiem ¿e nie podobaj± Ci siê punkty statutowe... jest jaki¶ powód konkretny, czy po prostu nie wierzysz ¿e tak powiem w nasze szczere i dobre intencje? :D
5. nie tworzê prawa...jest to dla mnie obelga smile.gif
6. Hegemonie, a widzisz - pomimo tego, ¿e jest to inicjatywa jak sam stwierdzasz "powa¿na" dla mnie wystarczaj±c± rêkojmi± tego, ¿e jest pozytywna jest poziom merytoryczny ludzi któzy sie w ni± bawi±... jakie¶ takie amatorskie rozumowanie wprost (zapewne do logicznego nie jestem uprawniony, bo nigdy nie by³em jej uczon...) Sprawa dalej wyglada dla mnie prosto - nie znasz ludzi, a stwierdzasz ¿e sa ¼li i "be"... no có¿ - trudno nie zamierzam sie z tym spieraæ - hurraoptymizmu te¿ nie wymagam... w ogóle nic nie wymagam - bo i po co - przecie¿ nawet po dyskusji tutaj widaæ ¿e federacja jest potrzebna... i jest to wniosek ogólny...
7. to chyba tyle, bo uwazam ¿e dywagacje tematyczne s± ju¿ posuniête za daleko od meritum (analiza konstytucyjna i konstytucji nie wchodzi chyba w zakres zainteresowania tego forum... tak mniema³em do tej pory).

@ mblade:
oczawiu¶æiu masz racjê - bez sparingu nie ma ¿adnego sportu walki, ja tylko nie tyle przestrzegam, bo to g³upio brzmi, co zwracam uwagê na to ¿e czasy gdy sport walki = czasowo ok. 90% sparringów minê³y do¶æ dawno smile.gif ju¿ tak siê nie trenuje - no chyba ¿e kto¶ amatorsko chce siê po prostu ponapierdzielaæ... ;) a swoj± ddrog± to w³asnie Federacja mo¿e umo¿liwiæ wprowadzenie szermierki historycznej/zapasów historycznych... nauka w zakresie badañ nad kultur± fizyczna ¶redniowiecza jest jedna wielk±... no có¿ - kup± jest i basta... nikt nic nie robi, nikt nic nie wie - federacja mo¿e przynajmniej usi³owaæ to zmieniæ, co wszystkim wyjdzie na dobre smile.gif

pozdrawiam
papa
Rafa³ Pr±dzyñski
Z zupe³nie innej beczki:

Czy FEDER uznaje, i¿ na miecz i puklerz istniej± teksty techniczne, czy nie uznaje, ¿e istniej± teksty techniczne?

Je¶li za¶ istniej±, to czy w zakresie wystarczaj±cym dla pracy FEDERA?

Te same pytania mo¿na by zadaæ odno¶nie : partyzna, glewia, polax, miecz "wikiñski" i "normañski" z tarcz± okr±g³± i migda³owat±, panoplaia hoplicka klasyczna, ró¿ne warianty uzbrojenia legionowego rzymskiego.
Aion
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 07:37 10.09.2008) *
Z zupe³nie innej beczki:

Czy FEDER uznaje, i¿ na miecz i puklerz istniej± teksty techniczne, czy nie uznaje, ¿e istniej± teksty techniczne?

Je¶li za¶ istniej±, to czy w zakresie wystarczaj±cym dla pracy FEDERA?

Te same pytania mo¿na by zadaæ odno¶nie : partyzna, glewia, polax, miecz "wikiñski" i "normañski" z tarcz± okr±g³± i migda³owat±, panoplaia hoplicka klasyczna, ró¿ne warianty uzbrojenia legionowego rzymskiego.

FEDER nic nie musi uznawaæ. S± ¼ród³a albo ich nie ma. Taki mamy profil - bazujemy na ¼ród³ach a nie tylko na w³asnych pomys³ach (choæ nie ma w tym nic z³ego)

Tak poza tym to nie pal g³upa przecie¿ jest I.33.
Bardzo zapraszam na SMDF 2008. Zamiast namiêtnie gard³owaæ bêdziesz móg³ nam wyt³umaczyæ kilka spraw z mieczem i puklerzem w rêku ;)
Tomaszek
o ile mnie nie myli moja skromna wiedza na polaxe/m³ot lucerneñski jest tak totalnie w pyte materia³ów ¼ród³owych ¿e g³owa opada... je¶li pojawia siê prawda jakiekolwiek w kwestii rzymskiej - z chêci± siê tym zajmê ;) w³ócznia jest o ile pamietam w traktacie Leignitzera... mo¿na wymieniaæ, mozna robiæ tylko trzeba chcieæ... dalej dostrzegam czepialstwo...

Hegemonie nie myslisz chyba ¿e bed± ¼ród³a pisane na "miecz wikiñski z tarcz±" z powodu mikrych ¿e tak powiem przes³anek epokowych (bo niby gdzie? W Heddzie?! rotlf)... Feder bazuje na ¼ród³ach... jakiekolwiek ¼ród³a s± wymagane choæby do rozpoczecia badañ... na chwilê obecn± z wikingów robimy tylko hobbystycznie prawda zapasy ;p

humor mi sie z rana poprawi³ smile.gif rotfl smile.gif
Feniks
Miecz i puklerz ma mnóstwo ¼róde³. Podobnie polax i halbardy. Nawet kosy i sierpy siê kwalifikuj±, bo s± w traktacie Paulusa Hectora Maira smile.gif

Miecz z tarcz± odpada, chyba ¿e bêdzie to miecz sieczno-kolny renesansowy i rotella.

Grecy i Rzymianie wg mojej skromnej wiedzy nie stworzyli nic, co mo¿na nazwaæ tekstem technicznym (opisuj±cym konkretne techniki). Wegecjusz siê nie kwalifikuje.

Wszelkiego rodzaju Strategikony równie¿ nie s± tekstami technicznymi do nauki walki.
Rafa³ Pr±dzyñski
Czy to odpowied¼ "oficjalna".
Bo ja nie pytam czy s± ¼ród³a tylko sprawdzam co za "teksty techniczne" uznajecie.
Wszak w punktach FEDERA mowa jest w zasadzie o standaryzacji i interesowa³a mnie kwestia na czym od korzenia ma siê ona opieraæ - to tyle gwoli wyja¶nienia.
I dla dok³adno¶ci - zatem Tower Manuscript jest uznane za tekst techniczny? Ja nie kwestionuje tutaj niczego, a ju¿ najmniej tego, ¿e on istnieje.
Feniks
Tekst techniczny to ¼ród³o pochodz±ce z czasów, kiedy dana broñ by³a w u¿yciu, zawieraj±cy opisy konkretnych technik walki dan± broni± lub zestawem danych broni. I.33 oczywi¶cie siê do nich zalicza, natomiast Pie¶ñ o Rolandzie, Wegecjusz, Strategikon, wspó³czesne podrêczniki i interpretacje oraz przedstawienia na ceramice - nie.

Taka jest nasza oficjalna pozycja.
Tomaszek
D¿izas Hegemonie... tekst techniczny jest pisanym rodzajem ¼ród³a który (-e) umo¿liwia logiczny (hehehe) wywód nt. przedstawionej tam (w nim) techniki. w wersji idealnej - epokowy rysunek z podpisem nie pozostawiajacym pola na domys³y (syt. nader rzadka)... na ca³e szczêscie s± m±drzejsi ode mnie którzy potrafi± czytaæ po staroniemiecku, ³acinie, czy jakiemu¶ tam, tudzie¿ wysnuwaæ jakie¶ sensowne wnioski - ale nie o tym mowa...

trudno standaryzowac ¼ród³a, bo s± jakie s± - moze tylko ze wzgledu na ich rodzaj, natomiast techniki - a i owszem mo¿na... nawet trzeba - je¶li chce sie ich w miarê dobrze nauczaæ (bez szkody dla æwicz±cych choæby).

do rzeczy - ¼ród³em to mo¿e byc nawet amfora grecka - chwa³± tylko temu kto na tej podstawie odtworzy zapasy hahaha - czyli nie jest materia³em/tekstem technicznym... (chodzi o rozró¿nienie ¼róde³ jako zbioru szerszego zakresem i tekstów technicznych - jako zbioru wê¿szego - zawierajacego sie w zbiorze ¼róde³)

reasumuj±c - moja odpowied¼ nie jest odpowiedzia oficjaln± :P
jakostak nie rozumiem momentami twoich zastrze¿eñ... zalatuj± kurde czosnkiem... :/
ale dobrze pewnie znowu jestem nietolerancyjny, albo co¶ tam...

PS definicja Feniksa jest oficjalna moja nie - to tak dla jasno¶ci - po prostu poka¿ujê ¿e jednak mozna wymy¶liæ... wystarczy sie zastanowiæ...
Heliotis
CYTAT("Feniks")
Miecz z tarcz± odpada, chyba ¿e bêdzie to miecz sieczno-kolny renesansowy i rotella.

W drugim tomie Cod. Icon. 393 Maira s± opisane techniki Harnischfechten d³ugim mieczem i trzema rodzajami tarcz. Nie jest tego co prawda du¿o i tyczy siê sprzêtu typowego dla pojedynków s±dowych, ale zawsze to co¶.

CYTAT("Feniks")
Grecy i Rzymianie wg mojej skromnej wiedzy nie stworzyli nic, co mo¿na nazwaæ tekstem technicznym (opisuj±cym konkretne techniki).

Wedle mojej te¿ nie. Ale poszukiwania trwaj±. ;)

CYTAT("Tomaszek")
do rzeczy - ¼ród³em to mo¿e byc nawet amfora grecka - chwa³± tylko temu kto na tej podstawie odtworzy zapasy hahaha - czyli nie jest materia³em/tekstem technicznym... (chodzi o rozró¿nienie ¼róde³ jako zbioru szerszego zakresem i tekstów technicznych - jako zbioru wê¿szego - zawierajacego sie w zbiorze ¼róde³)

Dobre podsumowanie, zgadzam siê w ca³ej rozci±g³o¶ci. Dla uzupe³nienia Feniksowej definicji dodam tylko, ¿e z punktu widzenia stylistyki, istnieje jeszcze wiele innych wyró¿ników techniczno¶ci tekstu, z czego szczególnie wa¿na wydaje mi siê obecno¶æ specyficznej terminologii, charakterystycznej dla danej dziedziny, w du¿ym stopniu ujednoliconej i o niewielkim stopniu elastyczno¶ci. To ona powoduje, ¿e tekst jest czytelny tylko dla specjalistów, co nie ma miejsca w przypadku "literatury piêknej" - i z tego konkretnego powodu traktaty to teksty techniczne, a Pie¶ñ o Rolandzie nie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.