Witam
W imieniu Centrum Kultury Zamek Krzy¿acki w Toruniu chcieliby¶my zaprosiæ wszystkich "trzynastowiecznych" na Toruñskie Medievalia.
Impreza odbedzie siê (zmiana!)
27 wrze¶nia 2008. Motywem przewodnim jest lokacja miasta Torunia (1233r.).
Oprócz inscenizacji zak³adania miasta oraz walki Krzy¿aków z Prusami planowany jest równie¿ turniej bojowy z nagrodami. Przewidziany jest ¿o³d dla zbrojnych oraz honoraria dla rzemie¶lników.
Plan imprezy i zaproszenia pojawi± siê niebawem.
Wszelkie pytania oraz zg³oszenia (mile widziane zdjêcia) prosimy kierowaæ na: maliniasta@o2.pl
Zapraszamy!
Pozdrawiam
Malina
Witam!
Chcia³bym siê dowiedzieæ czego¶ wiêcej w kwestii tej imprezy.
Co¶ wiêcej o programie i jak wygl±da kwestia zwrotów dojazdu.
Witam!
Dok³adny plan imprezy znany bêdzie do koñca sierpnia (za zw³okê przepraszamy), a w programie znajd± siê takie punkty jak:
-przeprawa Krzy¿aków przez Wis³ê (je¶li pogoda i stan rzeki na to zezwol±)
-inscenizacja zdobywania miasta
-turniej bojowy
-turniej ³uczniczy
-uczta dla uczestników.
Odwa¿ni chêtni bêd± mogli spaæ w namiotach rozbitych na przedzamczu, a dla tych, co nie lubi± jesiennych ch³odów znajdzie siê nocleg w szkole ok.250m dalej.
Przyje¿d¿aæ mo¿na ju¿ w pi±tek po po³udniu, ¿eby rozbiæ namioty, zapoznaæ siê z miejscem etc., jednak wszystkie atrakcje przewidziane s± na sobotê.
Pytania w kwestii zwrotów kosztów przyjazdu (honorariów) proszê kierowaæ na podany przeze mnie wcze¶niej adres mailowy.
Pozdrawiam
Malina
Mo¿e by¶cie odbudowali w tym celu zamek?
Jako miejscowy i w dodatku 'rezydent' zamku chêtnie zg³oszê siê do pomocy. Niestety w XIIIw. nie siedzie, lecz ponadto pomogê chêtnie
.
Niestety nawet gdyby mo¿na by³o dobudowaæ zamek, to nie wiadomo jak - nie ma kompletnie ¿adnych informacji nt tego jak móg³ on wygl±daæ...
CYTAT(Nikodem @ 11:41 22.08.2008)
Jako miejscowy i w dodatku 'rezydent' zamku chêtnie zg³oszê siê do pomocy. Niestety w XIIIw. nie siedzie, lecz ponadto pomogê chêtnie
.
W czym? W odbudowie zamku, czy organizacji imprezy?
Pozdrawiam
Malina
W odbudowie to nie, wystarczy mi prac budowlanych na zamku na ten rok po odgruzowywaniu wie¿y ;). Co do "¿adnych informacji", to bez przesady... s± pewne przes³anki, aby pewne rzeczy zrekonstruowaæ z du¿± doza prawdopodobieñstwa. ¯e na pewno to nie powiem, ale ¿e bardzo prawdopodobnie ju¿ tak ;).
A co do pomocy, to rzecz jasna chodzi mi o imprezê ;P. Szkoda tylko ¿e dowiaduje siê o takim pomy¶le dopiero teraz i z Frehy, a nie w jaki¶ inny sposób. No ale nvrmnd
DZiêkowaæ Malino za odpowiedz.
Skontaktuje siê napewno meilowo z Tob±.
Witam!
Szkoda ¿e to jedynie XIII-kowa impreza ;( Nie macie jakis wide³ek, tylko takich ¿eby siêga³y chocia¿ do po³owy XVw. ??? Bo szkoda by by³o opu¶ciæ znowu imprezkê medievaln±, która siê odbêdzie na miejscu. Mo¿e chocia¿ do ³uczniczego...
Pozdrawiam
Krzysztof Zarêbski
Wide³ki do po³owy XV wieku?! Gdyby¶my takie mieli, to impreza by³aby "ogólno¶redniowieczna", a nie XIII-wieczna...
Niestety, datowanie jest konkretne (1233 rok) a i tak mamy wide³ki obejmuj±ce ca³y wiek XIII, natomiast jedyne ustêpstwa, jakie zamierzamy robiæ, to dopuszczanie ludzi odtwarzaj±cych odrobinê wcze¶niejszy czas (np.II po³. XII wieku).
Pozostaje Ci, Krzysztofie, uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ i przyj¶æ w roli turysty, albo w tempie expresowym obszyæ siê w "trzynastkowe" ciuchy ;)
Pozdrawiam
Malina
Tak my¶la³em, ale warto zawsze zapytaæ ;) A tak przy okazji, czy ta impreza ma z za³o¿enia byæ cykliczna czy raczej bêdzie to jednostkowy event?? Pytam bo co¶ mnie s³uchy dosz³y, ¿e w Toruniu mamy mieæ statek medievalny i wogóle jako¶ chce miasto obchodziæ dni Hanzy. Tak tylko zagadujê...
Pozdrawiam
Dziêki za Wszystkie informacje odno¶nie imprezy resztê ustalimy mailowo;-)
Polecam wszystkim kolejn± znakomit± imprezê organizowan± przez osoby które maj± z góry przygotowany plan na ¶wietn± Zabawê!!
Ja bede. Juz nawet urlop zalatwilem ;)
No no... zainteresowanie ro¶nie
Zaproszenia powysy³ane, a je¶li kto¶ nie dosta³, a chcia³by, to proszê siê nie obra¿aæ, tylko upominaæ na PW lub na maila.
Plan imprezy lada moment ;)
Pozdrawiam
Wstêpny plan wygl±da tak:
11.00 - otwarcie obozu rycerskiego i stanowisk rzemie¶lniczych dla zwiedzaj±cych (do 20.00)
12.00 - turniej ³uczniczy
13.30 - turniej bojowy
16.00 - przeprawa Krzy¿aków przez Wis³ê oraz przemarsz przez miasto do Zamku
17.30 - "za³o¿enie Torunia" - obwieszczenie praw lokacyjnych
18.00 - bitwa Krzy¿aków z Prusami
21.00 - uczta (tylko dla uczestników)
Pozdrawiam
Hej
Bêdê na pewno:)
Pewnie bêdê musia³ trochê podjechaæ;)
Ze mn± przybêd± pewnie jeszcze dwa "Duchy Czasu". Wszyscy trzej lekkozbrojni.
Pozdrawiam i czekam na imprezê z niecierpliwo¶ci±
CYTAT(Malina @ 15:58 05.09.2008)
Wstêpny plan wygl±da tak:
11.00 - otwarcie obozu rycerskiego i stanowisk rzemie¶lniczych dla zwiedzaj±cych (do 20.00)
12.00 - turniej ³uczniczy
13.30 - turniej bojowy
16.00 - przeprawa Krzy¿aków przez Wis³ê oraz przemarsz przez miasto do Zamku
17.30 - "za³o¿enie Torunia" - obwieszczenie praw lokacyjnych
18.00 - bitwa Krzy¿aków z Prusami
21.00 - uczta (tylko dla uczestników)
Pozdrawiam
To plan na pi±tek? A na sobotê?
CYTAT(Viator @ 20:11 05.09.2008)
To plan na pi±tek? A na sobotê?
To plan na sobotê. Impreza jest jednodniowa.
No, to takie informacje siê sprostowuje. W podtytule tematu i w pierwszym po¶cie sta³o jak byk, ¿e 26-27 wrze¶nia.
Poprawi³em...
Cze¶æ!
My siê wybieramy.
Pytanie do Organizatorów: czy teren, na którym stan± namioty bêdzie zamkniêty?
Pytanie do Uczestników: kto (oprócz nas) planuje spaæ w namiotach?
Pozdrawiam
Dentysta
Je¿eli uda mi siê przyjechaæ to z pewno¶ci± Ja.
CYTAT(Indar @ 16:18 12.09.2008)
Je¿eli uda mi siê przyjechaæ to z pewno¶ci± Ja.
ja te¿
i dwie osoby ze mn±
£eee...datowana , fajna impra siê szykuje i tak daleko od nas:<:<...szkoda, ¿e nie damy rady.
Pozdrawiam wszystkich!!
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Chcemy sie wybrac, jednak kluczowa sprawa jest to, o co pytal Dentysta... - Jak z tymi namiotami?
Czesc!!!
Jesli przejdziemy komisje weryfikacyjn± i bêdziemy mieli wolne, to jedziemy zdecydowanie pod namiot, choæ nie musi to oznaczaæ, ¿e go roz³o¿ymy ...;
Aloha
Wzorem swojego Mistrza: co do wygrania?
Hmmm... Bylaby to moja druga XIIItka w tym sezonie. Jestem w trakcie organizowania czasu wolnego, je¶li siê uda, to zjawiê siê z pewno¶ci±. Jak tylko bêdê zna³ pewniki, dam znaæ na priv.
Idê ostrzyæ miecz
Przepraszam za zw³okê, ale przez chwilê nie by³o mnie w sieci.
Teren obozowiska - podzamcze - bêdzie zamkniêty, a dodatkowo ma byæ pilnowany, wiêc my¶lê, ¿e mo¿na bêdzie spaæ spokojnie
Nagrody w ³uczniczym i bojowym s± przewidziane. Nie bêd± to jednak pieni±dze, ¿eby nie psuæ krwi ;) tylko "fanty reenaktorskie" (meble i inne gad¿ety) - bêdzie o co walczyæ.
W razie pytañ o szczegó³y -proszê na maila.
Pozdrawiam!
Bydgoskie Bractwo £ucznicze tak¿e przymierza sie do przybycia w sile przynajmniej 4 osób w klimatach oczywiscie XIII stkowych. Mam nadzieje ze nas zaprosicie.
Pozdrowienia dla wszystkich
witam,
widzê, ¿e towarzystwo dopisze, wiêc równie¿ chêtnie bym siê pojawi³a
z namiotem oczywi¶cie.
Pytanko: skoro impreza jednodniowa, to kiedy przyje¿d¿amy, kiedy wyje¿d¿amy?
przyjazd pi±tek popo³udnie (czy dopiero sobota?), wyjazd niedziela przedpo³udnie?
Darius, Mo¶ka, pewnie bardzo chêtnie zobaczê was na naszej imprezie
, ale najpierw zapraszam do dyskusji na podawany ju¿ wcze¶niej email: maliniasta@o2.pl
Impreza jest jednodniowa ze wzglêdu na skumulowanie "atrakcji"w sobotê. Je¶li chodzi o obóz - staæ mo¿e od pi±tku do niedzieli. W obie noce ma byæ pilnowany.
Pozdrawiam
Ja tez bym sie przekimal w namiocie o ile mnie ktos przygarnie... ;] Malina a zamowiliscie jakas fajna pogode na impreze? czy grzanie w nocy w postaci"%FRESCO%"? :D
Witam!
No w³a¶nie, wspó³czujê wszystkim "namiotowcom" bo pod koniec wrze¶nia nie bêdzie lekko na wolnym powietrzu
Zreszt± na pewno pojawiê siê obejrzeæ wasze zmagania (te bojowe i te w namiotach). Ale mo¿e w³a¶nie to ch³ód oka¿e siê sprzyjaj±c± okoliczno¶ci± imprezy ;)
Powodzenia
wlasnie zstanawiam sie czy nie przyjechac ;) mam tylko pytanie, jak daleko jest z dworca na miejsce imprezy? i czy ktos przygarna³by mnie do namiotu?;)
od dworca g³ównego do zamku jedzie sie przez most, najlepiej wzi±æ taksówke i poprosiæ "na zamek".
Jesliby ktos jecha³ samochodem zza Wis³y, to zaraz za mostem w prawo w dó³, na skrzy¿owaniu w lewo , potem prosto bulwarem wzd³u¿ murów az do (chyba) czwartego zjazdu w lewo - bêdzie to ciasna brama w murze (na wysoko¶ci gdaniska - widoczne po lewej). Ulica biegnie w prawo pod górê, ale my kierujemy siê w lewo pod kolejn± bram±, dalej pod górê, pod chiodnikiem gdaniska, po lewej widzimy kolejn± bramê, wiêc przeje¿dzamy przez nia. Voila, jestesmy na parkingu.
Jesli uporam siê z szyciem, to chetnie pomogê.
pozdrawiam
Purvis
Co do transportu z dworca na miejsce, naprawdê, polecam taksówki. z racji ich niesamowitej ilo¶ci i agresywnej konkurencji, ceny s± naprawdê bardzo przystêpne.
Tutaj podaje trase samochodowa z dworca do zamku. Z autobusu wystarczy wysiasc na Placu Rapackiego ,przejsc ul. Szeroka i przed Empikiem skrecic w prawo. Trasa bajecznie prosta ;)
Trasa z dworca do zamku
Hej
Pogoda zapowiada siê pomy¶lna:)
http://pogoda.onet.pl/0,814,38,,,torun,miasto.htmlpozdrawiam
i czekam na imprezê z niecierpliwo¶ci±
Bartosz
Widzisz, Du¿y, pogoda zamówiona ;)
A namiotów to tam bêdzie trochê, wiêc nic siê nie bój, kto¶ Ciê przygarnie
Przypominam spó¼nialskim o przysy³aniu danych!!!Pozdrawiam
spó¼nialski, zawstydzony wys³a³
Dziêki wszystkim za udzielenie porad dojazdowych ;) mam jeszcze jedno pytanie do tubylców- jakie w Toruniu obowi±zuj± bilety-czasówki, strefowe czy mo¿e jakie¶ inne?
I kolejna sprawa, jakich rzemie¶lników mo¿na siê spodziewaæ na imprezie? mam pare rzeczy do kupienia na kolejny sezon i chcia³abym sie w razie czego finansowo zabezpieczyc;)
W Toruniu obowi±zuj± normalne bilety
Co do rzemie¶lników: bêdzie kilku kupców (szerokie pojêcie, wiem, ale szerokie tak samo jak i asortyment), bêd± ciuszki, przeszywanice, czapki, ¶wieczki, szpilki, ozdoby odlewane i paski, kosmetyki naturalne, perfumy ¶redniowieczne i przyprawy "dawne", bêd± iluminatorzy, akcesoria ³ucznicze, wyroby kolcze i prawdopodobnie gliniane
- mam nadziejê, ¿e ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie
Dla rozwiania w±tpliwo¶ci drêcz±cych wiêksz± liczbê osób:
-bêdzie drewno na opa³
-bêdzie s³oma do sienników
-w razie niepogody (a kysz!)- wynajête s± 2 sale w szkole zaraz ko³o Zamku
-w ciagu dnia ¿ywienie raczej we w³asnym zakresie, a sobotnim wieczorem przewidziany jest ciep³y posi³ek w piwnicach zamkowych
W razie pytañ: maliniasta@o2.pl
Proszê o cierpliwo¶æ i wyrozumia³o¶æ, bo nie zawsze odpowiadam b³yskawicznie ;)
Pozdrawiam
Bilety normalne- bez ulgi studenckiej/ uczniowskiej/ innej... kasujemy caly bilet za 2,10zl a z ulga kasujemy polowke i starcza to na jeden przejazd na dowolnie dlugiej trasie
takie male sprostowanie.
Sprostowanie by³o bardzo istotne, gdyz np u nas w Poznaniu sa bilety czasowe i z ulgami
w moich ró¿nych podró¿ach po Polsce przekona³am sie, ¿e co miasto to inny rodzaj biletów i nie raz wynika³y z tego nieporozumienia ró¿niste
Sory, g³upiejê ju¿ od nadmiaru roboty...
Takie biety jak nasze nazywaj± siê chyba liniowe - za sta³± cenê 2,10z³ (ca³y bilet- dla studenta do wykorzystania 2-krotnie) robisz na nim dowolnie d³ug± trasê w ramach jednej linii autobusowej lub tramwajowej
wiem ju¿, ¿e niestety na bank nie bêdê mog³a siê pojawiæ w Toruniu. Serce mi pêka, ¿e Was nie zobaczê, ale co zrobiæ... Tylko czekaæ do przysz³ego sezonu...
Pozdrawiam i ¿yczê wy¶mienitej zabawy,
Mosia.
Z osatniej chwili: nie bêdzie wyrobów kolczych, ale za to bêdzie miód (pod wieloma postaciami) i wyroby z wosku pszczelego.
Pozdrawiam
Bilet w Toruniu nazywa siê po prostu bilet. Mo¿na go kupiæ w kioskach, sklepach i u kierowcy.
Bilet jest dwukrotnego kasowania. Jak wspomniano wy¿ej je¶li nie posiadacie "dokumentu uprawniaj±cego do zni¿ki" kasujecie go z dwóch stron (tam s± takie strza³ki). Je¶li macie dokument to w jednym autobusie kasujecie z jednej strony i mo¿ecie go wykorzystaæ jeszcze raz.
Ja siê nie poka¿ê bo datowanie nie dla mnie a i inna impreza w ten weekend wypada. Ale my¶lê, ¿e wy¶lê moj± lepsz± po³ówkê na zakupy u rzemie¶lników.
Pozdrawiam. Mamut.
W imieniu Najemnej Kompanii Toruñskiej pragnê gor±co podziêkowaæ organizatorom za wspania³± zabawê i wy¶mienit± go¶cinê
. Mi³o spêdzili¶my czas i pozostaje mi mieæ nadziejê, ¿e za rok podobna impreza odbêdzie sie ponownie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.