Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: «Â¯elazny Grad», Grandcompagnie zaprasza!
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Ugni
Na pro¶bê La Grandcompagnie de la Russie proponujê temat, po¶wiêcony centralnemu festiwalowi Grandcompagnie w Rosji «Â¯elazny Grad», który odbêdzie siê 7-10 sierpnia w mie¶cie Isborsk, obwodzie Pskowskim.

Do uczestnictwa w imprezie zaprasza siê kluby i indywidualnych uczestników, które zajmuj± siê rekonstrukcj± ¿ycia Rusi 13-16 ww i Europy Zahodnej drugiej po³owy 14, - koñca 15 wieków.

Obowi±zkowym wymogiem jest obecno¶æ w strojach i zbrojach epokowych wysokiego poziomu rekonstrukcji, a tak¿e obecno¶æ chistorycznych namiotów, naczyñ i innych przedmiotów u¿ytku.
Festiwal odbêdzie siê w fortecy Izborskiej, biwaki uczestników bêd± le¿eæ na obszarze fortecy. Na wieczorny i nocny czas forteca bêdzie zamkniêta dla dostêpu turystów.
Program imprezy na dany moment jest opracowywany i koñcowy jego wariant bêdzie zaprezentowany pó¼niej. W programie bêd± bugurty, szturm fortecy, piesze turnieje, turniej ³uczników, koncert ¶redniowiecznej muzyki.
Ze wzglêdu na to, ¿e w tym roku znany festiwal w Wyborgu sprowadza siê tylko do 13 wieku, Grandcompagnie zaprasza wszystkich amatorów i koneserów 14-15 wieku na Isborsk!

Zapraszamy!

Wszystkie pytania dotycz±se festiwalu mo¿na zadawaæ w tym temacie, albo wjadomo¶ci± prywatn±

E¶li kto¶ zna jêzyk rosujski, zapraszamy na forum kluba Bern www.forum.bern.ru

Foto z ubieg³orocznego festiwalu w Isborsku:

ua
krótko i na temat

Emil za³atwi³ autokar :

koszt 9 tys. miejsc 49 koszt przejazdu to 9 tys. ile na g³owê nie wiadomo ilu chêtnych wobec czego ZG£ASZAÆ SIÊ

do mnie do P³azika i do Emila

PANOWIE konkretnie proszê bo to zaproszenie jest bardzo presti¿owe
ua
osoby z którymi rozmawia³em i które chc± pojechaæ na Izborsk prosimy o zabrani na Grunwald nr paszportu nr pesel i danych osobowych od ¶rody do pi±tku bêdê razem z P³azikiem chodzi³ po obozach i spisywa³ dane a tak¿e przyjmowa³ zaliczki na autokar wszystkie szczegó³y wyjazdu godzina odjazdu plan drogi i za³atwienie wiz bêdzie tam dogadane
mnie znjadziedzie w obozie ¦w. Jerzego

Pieni±zki zebrane na autokar zostan± od rêki przekazane Emilowi (taki ma³y Wo³ek icon_mrgreen.gif ) gdy¿ to dziêki niemu i uprzejmo¶ci jego rodzica mamy naprawdê niski koszt przejazdu ( przypominam 9.000 PLN podzieliæ na 49 miejsc czyli przy komplecie 183 z³ od osoby)

PS. pierszeñstwo maj± zbrojni jako "dodatkowy ekwipunek" zabierzemy nie wiêcej ni¿ 9 osób ; osby nie walcz±ce s± naprawdê mile widziane tylko zwa¿ywszy na charakter imprezy preferowany s± osoby walcz±ce

PS.S. walcz±cy których nie znam a chc± pojechaæ bêd± proszeni o okazanie uzbrojenia w wiadomym celu

PS.S.S je¶li kto¶ ma wiedzê o zamkach i innych ciekawych miejscach na naszej trasie (Litwa-£otwa-Estonia-Rosja Psków) bardzo proszony jest o przes³anie mi pw lub wrzucenie takiego opisu tutaj w celu maksymalnego "uwidzenia" wszystkich zabytków i innych zbytków po drodze
Ugni
Cze!

My (minskij Bern i teutonic troopers z Brzescia) mozemy zaczekac na was w Minsku i wtedy razem pojehac do Rosji. Bedzie u nas bus na 40 osob. Taksamo prosze ob oficyjnym zgloszeniu razem z foto do mojego maila. Te informacje odeszle do organizatorow z La Grandcompagnie de la Russie.

mam nadzeje ze za tym razem pewne zobaczymy sie)

Ugni.
Marcin Waszkielis
Mo¿emy sobie gadaæ o wyje¿dzie, mamy za³atwiony autokar ale bez wiz nie ruszymy. Czy kto¶ zosrientowany mo¿e siê wypowiedzieæ na temat mo¿liwo¶ci ich wyrobienia...grupowo czy jak tam bedzie najlepiej.

My¶le, ¿e orientacyjna liczba chêtnych te¿ by siê przyda³a.
Daria Malinowska
Przede wszystkim , ¿eby dostaæ wizê trzeba wype³niæ wniosek i podpisaæ , paszport musi byæ wa¿ny pó³ roku od daty jej zakoñczenie , zawieraæ minimum dwie puste strony , musisz te¿ mieæ orygina³ zaproszenia na wjazd do Federacji Rosyjskiej, wydanego przez osobê prywatn± na czas okre¶lony do 20 dni, potwierdzonego przez OWIR lub MSW , zdjêcie 3 na 4 cm (wiza zwyk³a). Ka¿de województwo ma swój konsulat :
Gdañsk - pomorskie, kujawsko-pomorskie, warmiñsko-mazurskie i zachodniopomorskie,
Warszawa - ³ódzkie, lubelskie, mazowieckie i podlaskie,
Kraków - ma³opolskie, podkarpackie, ¶l±skie, ¶wiêtokrzyskie,
Poznañ - wielkopolskie, lubuskie, opolskie i dolno¶l±skie.
Czeka siê na ni± do dwóch dni , kosztuje wtedy 252 PLN , a do 5 dni 126 PLN .
A przy grupowej , to siê nie orientujê niestety . A inn± spraw± jest to , ¿e na stronie Ambasady Federacji Rosyjskiej w Polsce (http://www.poland.mid.ru) w¶ród rodzajów wiz nie ma wymienionej grupowej wiêc nale¿a³oby siê zastanowiæ , czy jest mo¿liwo¶æ wydanie takiej ?
Hub
a wiêc tak :

turniej jest 7-10 sierpnia. wracamy z Grunwaldu i mamy 14ego lipca - poniedzia³ek.
ma³o czasu. wiêc na Grunwie musimy sporz±dziæ pe³n± listê chêtnych,wys³aæ to mailem do Grand Kampanii i prosiæ ¿eby wystawili nam zaproszenia jak najszybciej to mo¿liwe. Potem to musz± opieczentowaæ i.. przes³aæ nam poczt±, bo musi byæ wszystko w oryginale angsad.gif Potem zostaje nam modlitwa ¿e zd±¿y to do nas doj¶æ ko³o 28-30 lipca. 5 dni roboczych (!) zostaje na wystawienie wiz.. i jedziemy.

Wyrobimy siê?
Daria Malinowska
Dla chc±cego nic trudnego ;]
Hub
dzwoni³em do konsulatu i powiedzieli mi, ¿e niestety ka¿da osoba musi za³atwiaæ wizê w swoim rejonie.. czyli grupowa wiza odpada. mo¿na sk³adaæ wniosek wizowy w czyim¶ imieniu, ale trzeba mieæ na to upowa¿nienie.

mo¿e zadzwoni³by kto¶ kto mówi biegle po rosyjsku i siê dok³adnie wypyta³ o procedury, co? bo pan z informacji z którym rozmawia³em mia³ lekkie problemy ze zrozumieniem mnie, a by³em za bardzo zestresowany ¿eby przestawiæ siê na rosyjski (wiadomo, bez pó³ litra nie razbieriosz tongue.gif ).

telefon 0228495111
ua
po koleji

primo pierwsze na grunwie sporz±dzimy listê

primo drugie wówczas bêdziemy wiedzieli jak jechaæ czym i jak za³atwiæ wize (o to akurat jestem spokojny ) dlaczego wizy nie trzeba odbieraæ osobi¶cie nalezy tylko wype³niæ wniosek zdjêcie itp zajmuje siê tym ka¿de biuro podró¿y koszt takiego zastêpstwa 50 z³ ( mimo tego co mówi± w abasadach wiza przez ich "uk³ady wyrabiana jest od rêki lub góra dwa dni ) zdjêcia cykniemy sobie na grunwie ( nawet grupówke pod broni± icon_mrgreen.gif ) wobec czego zaraz po przyje¼dzie wy¶lemy listê osób (lista z danymi i nr paszportów to podstawa) bez tego ani rusz!

ja przy woja¿ach zw³aszcza dalekich korzystam z tej firmy: http://www.lufthansa-city-center.pl/bis/
wizê do chin za³atwili mi w 1 dzieñ z dowozem paszportu na lotnisko

reszta to ju¿ tylko mniejsze problemiki
ua
Witam

Po pierwsze na Grunwaldzie odwiedzi³a nas Grnad Compania i to co mi przekaza³a ( pszepraszam za mój stan ) piszê tutaj

1. Impreza jest bardzo presti¿owa , i fakt zaproszenia strony polskiej przez uczestników jest dla nas nobilitacj± i to znaczn±
2. impreza obywa siê bez turystów jest dla nas ; tury¶ci wchodz± w niedzielê
3. NAJWA¿NIEJSZE STRONA ROSYJSKA ZA³±TI NAM DARMOWE WIZY (resztê opiszê poni¿ej)
4. Strona rosyjska chce nam zwróciæ za podró¿ ale powiedzmy sobie szczerze przy tak tanim autokarze by³o by nie taktem prosiæ o to rant.gif

Na dzieñ dzisiejszy lista osób zapisanych na autokar liczy 14 osób plus samochód lub dwa które z powodów "pracowych" jad± same

Zg³oszenie przyjmujê do pi±tku do godziny 15 pó¼niej listê muszê listê przes³aæ do Rosji

Wszyscy podkre¶lam Wszyscy nawet wcze¶niej zapisani musz± przys³aæ mi na pw natêpuj±ce dane :
1. Imiê nazwisko
2. dok³adny adres zamieszkania
3. nr pesel i nr paszportu
4. datê wydania i utraty wa¿no¶ci paszportu
5. datê urozenia

Z osób najbardziej znanych jad±cych na ten turniej
!. Dowódca Podola wielkie s³oñce Artur B. , Wo³ek , Józek z Gdañska , Hubert z Grójca ,P³azik ¦wie¿o pasowany i du¿o by wymieniaæ

Wyjazd jest bardzo presti¿owy , jedzimy tam stworzyæ obóz wojskowy potrzebne s± wiêc tak¿e osoby które podje³y by siê funkcji spojsto¶ci naszego wyposa¿enia uzbrojenia i odzie¿y na t± chwilê Misiek i Gregor

Czekam na zg³oszenia
Piotr z Bia³ej Bramy
Ada¶ podaj jeszcze raz tutaj na forum dok³adnie jak wygl±da sprawa z wyjazdem i przyjazdem czyt. miejsce i czas. Chcê jechaæ tylko muszê dostaæ urlop. Z tego co pamiêtam to musia³bym wzi±¶æ 7,8,11 sierpieñ - nic siê nie zmieni³o ?
ua
wyjazd na 100 % w czwratek 7sierpnia powrót w nocy lub nad ranem w poniedzia³ek + oczywiste dojazdy z miejsca zbiórki
Kszysz
a gdzie by³aby zbiórka na wyjazd?
Marcin Waszkielis
Autokar wyrusza z Olsztyna. Mo¿na siê jeszcze dosi±¶æ w Kêtrzynie lub Gi¿ycku.
WOTAN27
Witam,

Bym by³ chêtny by wyjechaæ na to wydarzenie i moja halabarda te¿.
Imie: Rafa³
Nazwisko: WYSZEWSKI
Bractwo: Routiers

I mam od razu parê pytañ:
Czy ograniczamy siê tylko do XV wieku i pocz±tku XVI?
Czy gotycka zbroja by wchodzi³a w grê?
Czy bêdzie jaki¶ namiot na sprzêt?
Bo by¶my wzieli tipi z Konikiem a sprzêt by ju¿ siê nie zmie¶ci³.

Pozdrawiam
Hub
Wotan, koniecznie info do Adasia na priva z wszystkimi danymi potrzebnymi do wyrobienia wizy.
DO PI¡TKU.
Je¶li chodzi o resztê pytañ to pewnie poratuje nas Ugni wiadomo¶ciami, o namioty baæ siê raczej nie powinni¶my, zabierzemy ile bêdzie potrzeba, z czê¶ci zrobimy pewnie noclegowe, z czê¶ci zbrojownie.
Piotr z Bia³ej Bramy
Mam bardzo wa¿ne pytanie z mojego punktu widzenia:
Je¶li bêdê jecha³ z Gliwic w ¶rodê po pracy to w Olsztynie bede pó¼no w nocy ... mogê siê przespaæ w samochodzie, cokolwiek - to jest ma³o istotne; ale czy kto¶ ma radê lub pomys³ co zrobiæ mam z samochodem na te 4 dni?
Musza
Drobne pytanko smile.gif

czy zdarz± siê na tej imprezie jakie¶ kobiety smile.gif??
Oprócz potencjalnie mnie, któram robiê za kierowcê?smile.gif
Hub
CYTAT(Musza @ 15:11 17.07.2008) *

Kobiety s± mile widziane, co wiêcej - potrzebujemy ka¿dej ilo¶ci niewalcz±cych do pomocy zbrojnym... i godnego reprezentowania naszego kraju smile.gif niech nasi przyjaciele ze wschodu zobacz± ¿e ca³y ruch rekonstruktorski w Polsce jest na wysokim poziomie.

wym±drzam siê w imieniu Adasia który jest poza netem, ale to do niego wysy³ajcie swoje dane.
zapraszamy wszystkich! czasu coraz mniej na zg³oszenia! pomyslcie kogo by mo¿na by³o jeszcze wzi±æ na t± wyprawê - im nas bêdzie wiêcej tym lepiej.

Piotrze - z samochodem to problem na razie drugorzêdny. Wiele osób bêdzie go mieæ i na pewno znajdziemy odpowiednie rozwi±zanie. Spokojnie smile.gif
Musza
Hubert, mnie namawiaæ nie trzeba, mnie juz P³azik zmusi³ bo zatrudni³ mi mê¿a jako kierowcê - pytanie, czy bêdê miec z kim plotkowaæ :D

CYTAT(Hub @ 16:50 17.07.2008) *
CYTAT(Musza @ 15:11 17.07.2008) *

Kobiety s± mile widziane, co wiêcej - potrzebujemy ka¿dej ilo¶ci niewalcz±cych do pomocy zbrojnym... i godnego reprezentowania naszego kraju smile.gif niech nasi przyjaciele ze wschodu zobacz± ¿e ca³y ruch rekonstruktorski w Polsce jest na wysokim poziomie.

wym±drzam siê w imieniu Adasia który jest poza netem, ale to do niego wysy³ajcie swoje dane.
zapraszamy wszystkich! czasu coraz mniej na zg³oszenia! pomyslcie kogo by mo¿na by³o jeszcze wzi±æ na t± wyprawê - im nas bêdzie wiêcej tym lepiej.

Piotrze - z samochodem to problem na razie drugorzêdny. Wiele osób bêdzie go mieæ i na pewno znajdziemy odpowiednie rozwi±zanie. Spokojnie smile.gif

Hub
mam ograniczone wiadomo¶ci je¶li chodzi o osoby ju¿ zg³oszone, ale wiem ¿e kobiety jakie¶ tam s±.
Daria Malinowska
CYTAT
3. NAJWA¿NIEJSZE STRONA ROSYJSKA ZA³±TI NAM DARMOWE WIZY

Ada¶ , rozwiñ :P
ua
po to s± zg³oszenia do mnie na priva aby dostaæ te DARMOWE WIZY

Samochody mo¿na zostawiæ w Olsztynie wówczas jest to parking p³atny, mo¿na je zostawiæ równie¿ w Gi¿ycku na ogrodzonym terenie za darmo ( przekazane od Emila )

z powodu mojej nieobecno¶ci na necie wczoraj przed³u¿am termin do soboty w sobotê wysy³am listê do Rosji
ua
CYTAT(ua @ 11:30 18.07.2008) *
po to s± zg³oszenia do mnie na priva aby dostaæ te DARMOWE WIZY

Samochody mo¿na zostawiæ w Olsztynie wówczas jest to parking p³atny, mo¿na je zostawiæ równie¿ w Gi¿ycku na ogrodzonym terenie za darmo ( przekazane od Emila )

z powodu mojej nieobecno¶ci na necie wczoraj przed³u¿am termin do soboty w sobotê wysy³am listê do Rosji

WIADOMO¶C Z OSTANIEJ CHWILI ORGANIZATOR ZAOFEROWA³ ZWROT KOSZTóW PRZEJAZDU ZA AUTOKAR W WYSOKO¶CI 3000 USD, CZY TO PRZYJMIEMY CZY NIE TO JU¿ NASZA SPRAWA W (G³OSOWANIE) !

LISTê OSóB ZAMIESZCZE JUTRO NA SIECI
Daria Malinowska
Marta , masz kobiece towarzystwo do plotkowania xD

Jaka jest trasa podró¿y ? Zwiedzamy co¶ po drodze ?:D

Dane posz³y na priva :P
Hub
nie musimy unosiæ siê honorem za bardzo, skoro nas zapraszaj± i maj± kasê na nasz autokar, to spoko. je¶li nie we¼miemy tej kasy, prawdopodobnie przepadnie - bo pewnie w bud¿ecie imprezy maj± przewidziane na to i to tyle i tyle.

natomiast mam jeszcze jedn± propozycjê - skoro daj± nam tyle kasy za autokar, to niech on ruszy z Warszawy. I nie dlatego ¿e ja mieszkam niedaleko, ale -

do olsztyna, gi¿ycka czy kêtrzyna jest kiepski dojazd, nie oszukujmy siê. to raz (i poci±gi i drogi)
dwa - je¶li jest ile¶ osób chêtnych z polski ¶rodkowej i po³udniowej, po³udniowo-zachodniej - to te¿ bêd± za tym ¿eby odjazd by³ z Wawy, bo Olsztyn to dok³adnie drugi koniec Polski
trzy - dla tych osób spokojnie jeste¶my w stanie zorganizowaæ bezpieczne miejsce na samochody, bez p³acenia za to.

i kolejna sprawa - je¶li nam zwróc± kasê za autobus, jeszcze znajdziemy kilka osób chêtnych, którzy nie pojechaliby ze wzglêdu na koszty.

tyle z mojej strony
Hubs
Gregor z Krakowa
tez proponuje, by wyjazd by³ z warszawy. czesc osob dojedzie z malopolski, sl±ska, ale wiekszo¶c to jednak polska ¶rodkowa i 3miasto...

kase bym na waszym miejscu bra³, bo jak pisa³ Hubert, w programie imprezy pewnie jest klauzula która dopuszcza zwroty, jak nie bedzie zwrotów- kasa przepadnie...

¿ycze wam mi³ego wyjazdu, owocnego. choc szlag mnie trafia ze mimo wszelkich, nowo wyp³ywaj±cych plusów wyjazdu nie moge jechac... grrrr
WOTAN27
Je¶li chodzi o priva Adasia to ten co jest na Freha?
Bo w³a¶nie tam wys³a³em informacje.

Chêtnie chcia³bym wiêcej informacji co do "ultra¶no¶ci" historycznej tej imprezy:
np: jak tam z podeszwami gumowymi lub dodatkowymi zwmocnieniami na wizurze od slady?
szczerba.gif
Daria Malinowska
Ja te¿ jestem za odjazdem z Warszawy . A tak btw . nie wybiera siê kto¶ z moich okolic autem ??
Lebster
jesli faktycznie wyjazd byl by prawie calkowicie zwracany przez orgow to bym sie pisal

wiecie problemy z kasa i takie tam

pozdro lebster
Emil z Gi¿ycka
Dobra, wyjazd mo¿e byc z Warszawy.
Kszysz
Ze mna podobnie jak z £ebsterem, równierz optowa³bym za wyjazdem z Wawy

P.S. jecha³by kto¶ moze przez opole lub okolice?

pozdro
Kszysz
ua
zg³oszenia panowie zg³oszenia wysy³aæ
Daria Malinowska
Kiedy bêdzie znany plan imprezy ? Organizator gwarantuje wy¿ywienie ?
Piotr z Bia³ej Bramy
Mam nadzieje ze moje zg³oszenie dosz³o smile.gif
Wiadomo¶æ ¿e wyjazd z Warszawy to wielce radosna wiadomo¶æ ... mo¿e nie bêdê musia³ jechaæ noc± na wpó³ za¶niêty smile.gif
Rzeczywi¶cie nie ma siê co unosiæ honorem, bud¿et to bud¿et i nikt nie bêdzie dokarmiony czy uratowany je¶li nie we¼miemy pieniêdzy.
Hubert daj jakie¶ info co do miejsca dla samochodów.
Chyba nie bêdzie nas tak ma³o smile.gif
Pzdr
Piotr z Bia³ej Bramy
Mój samochód to niestety nie bus tylko ma³e Uno ... kierowca + 2 miejsca to max, bêdziemy mieli przecie¿ pe³no baga¿u. Zobaczmy kto bêdzie jecha³ z tamtych rejonów i wtedy zobaczymy ile jest w sumie osób i bêdziemy radzili smile.gif
Daria Malinowska
Ja bardzo chêtnie , ale chyba zbrojnym siê bardziej przyda . Ja sobie mogê bez blach pojechaæ poci±giem i nie bêdzie to dla mnie problem . Je¶li ch³opaki z Opola siê nie zdecyduj± albo znajd± inny transport , to ja wtedy reflektujê na miejsce w autku Piotrze icon_wink.gif
Musza
Plan imprezy jest na forum do którego link jest w pierwszym po¶cie tej dyskusji. Mój rosyjski s³abiusieñki ale da siê zrozumieæ :D

dok³adnej:
http://www.forum.bern.ru/viewtopic.php?t=2039

zdaje sie trzeci post od gory

chcialam wkleic ale sie cyrylica nie ³aduje
WOTAN27
CYTAT(ua @ 14:48 18.07.2008) *
zg³oszenia panowie zg³oszenia wysy³aæ

Ile jest ju¿ zg³oszonych ze mn± w³±cznie? smile.gif
Kszysz
na wyjazd sie zdecydowali¶my, zg³oszenie ju¿ posz³o :]
z Opola bedzie jecha³ £ebster i ja, do Piotra wys³ali¶my ju¿ zapytanie na pw w zwi±zku z transportem.

pozdro
Kszysz
Piotr z Bia³ej Bramy
Je¶li chodzi o transport to ja jestem otwarty na wszelkie propozycje, je¶li czê¶æ torb pójdzie na dach a czê¶æ podró¿ni s± gotowi trzymaæ obok siebie i na sobie tongue.gif ... to mo¿e nawet w czwórkê by¶my siê zmie¶cili. Ale naprawdê wygody nie bêdzie smile.gif a samochód si±dzie straszliwie i bêdziemy jechaæ 60 km/h MAX smile.gif Szczerze w±tpie by to by³ dobry pomys³. Umówcie siê proszê pomiêdzy sob±, czy decydujecie siê na taki hardcore przez 5-6 h icon_mrgreen.gif
Jednak w zwi±zku z charakterem imprezy ciuszków wezmê minimalnie, namiot (bêdzie jakie¶ miejsce czy mam braæ swój ?), jednak uzbrojenia maximum, co zajmie troszkê miejsca.
Daria Malinowska
Czy kto¶ móg³by przet³umaczyæ plan imprezy ? tongue.gif
Kszysz
z £ebsterem damy rady ,jestesmy juz zahartowani je¶li chodzi o niecodzienne warunki podrózy tongue.gif
a czy da³by kto¶ rady w razie czego nas przygarn±æ do namiotu?

je¶li nie by³o by miejsc to mozemy wzi±¶æ nasz namiot , jest ma³y, p³ótno po z³ozeniu zajmuje tyle co spiwór do tego dochodza dwie tyczki d³ugo¶ci miote³ i 6 ma³ych ok 40cm, wszystko jest szczelnie zapakowane w dwóch workach ( na p³ótno i kijki)

pozdro
Kszysz
Daria Malinowska
Ludzie , potem siê bêdziemy martwiæ jak ¶pimy . Na razie musimy siê ogarn±æ z list± i wizami ;]

Btw. post 200 ;]
Luszko
A oto i program:)
"Witam!

Drugi festiwal ¶redniowiecznej ¿ywej historii i
kultury " ¯elazny grad".

Miejsce przewidzenia: Pañstwowy istoriko-architektoniczny i
prirodno-krajobrazowy muzeum-rezerwat " Izborsk". Terytorium
Izborskoj twierdzy.

Tematyka: Wojskowe podzia³o, byt i kultura Zachodniej i Wschodniej Europy drugiej pó³ winy 13 jest 16 wieków.

Wewnêtrzna koncepcja: Podstawowe oparcie jest robione na reorganizacjê
¶redniowiecznego bojowego marszowego obozu, bytu, riemiosje³ i wojskowych zabaw tej
pory. Centralne przedsiêwziêcie w sobotê jest reorganizacj± szturmu
twierdzy.
W zwi±zku z koncepcj± festiwal jest zamkniêtym i przeprowadza siê w przy
poparciu "Grand Kompanii".

Warunku dla uczestników:
Wydzieleniem dla klubów, czyje zg³oszenia s± potwierdzone
przez przedstawicieli Komitetu organizacyjnego, miejsca s± pod obóz, tarcic,
mietizow dla wyposa¿enia obozów, zabezpieczenie
drzewami, sianem, wod±. Scentralizowany zbiór i wywóz ¶mieci.
Organizacja ca³odobowej ochrony, okazanie
pierwszej medycznej pomocy. Ustawienie biotualetow. Organizacja
ogrodzeñ bojowych placów i zabezpieczenie sudiejstwa.
Zwyciêzcy pieszych i konnych zawodów nagra¿dajutsa pamiêtnymi nagrodami.

Obowi±zku uczestników.
Ca³kowicie dotrzymywaæ ¿±dañ i regu³, zainstalowanych
przez organizatorów festiwalu. Przyjmowaæ udzia³ w najwiêkszej czê¶ci
przedsiêwziêæ przeprowadzanych w ramach festiwalu.
Dotrzymywaæ podczas przewidzenia festiwalu spo³ecznych norm
zachowania siê.

Reorganizacja szturmu twierdzy bêdzie przechodziæ w re¿imie pusifajta.
Bugurty bêd± byæ przeprowadzany zgodnie z Ogólnym pergaminem.
Piesze turnieje s± wed³ug regu³ AJeSBI.
Historyczne dopuszczenie jest zgodnie z ¿±daniami K.C..

Obowi±zkowo obecno¶æ antura¿nych namiotów i wszystek zarybianego dla wyposa¿enia marszowego obozu. Ka¿de turystyczne namioty na terenie twierdzy s± surowo zabronione.

Zg³oszenia na udzia³ mogê przysy³aæ na Otu³sky@rambler.ru z uwag± Izborsk.

Program przedsiêwziêcia.

Czwartek jest 7 sierpnia.

Bez widzów.

Wy¶cig uczestników festiwalu, rejestracja, ustawienie obozów.

Pi±tek jest 8 sierpnia.

Bez widzów.

Wy¶cig uczestników festiwalu, rejestracja, ustawienie obozów.
¦redniowieczna pi³ka no¿na, ¶redniowieczne zabawy, konkurs kulinarnej sztuki.
Zbiór dowódców.
Na ¿yczenie bugurt.

Sobota jest 9 sierpnia.

Widze s± od 11.00 do 21.00

12.00 Ogólnego zbudowania. Ceremonia otwarcia przedsiêwziêcia i przedstawienia uczestników.
13.00 Masowej bitwy wewn±trz twierdzy (bugurt).
14.30 jest 16.00 Pieszym turniejem.
16.00 jest 17.00 Historycznym w±wozem (garnitury, zbroje).
17.00 jest 18.00 Turniejem ³uczników.
18.30 Reorganizacji szturmu twierdzy.
19.20 Koncertu folk-grup, ognisty show.
21.00 ¦redniowiecznej uczty (bez widzów).

Niedziela jest 10 sierpnia.

Z 10.00 fa³d obozów, wys³anie uczestników.

12.00 jest konnym turniejem, charakterystyczne piesze walki, gry s± z widzami. Ten punkt programu pod pytaniem."

Pozdrawiam:)
ua
zg³oszeñ jest tyle ¿e na dzi¶ dzieñ Jedziemy!! icon_mrgreen.gif co nie oznacza ¿e jest ich za du¿o

mówi±c krótko czekam na decyzjê i przes³anie danych osób z którymi rozmawia³em osobi¶cie jak zwykle w takich sytuacjach (praca) i najwiêkszy problem ¯ONY , ale ju¿ teraz mogê oznajmiæ ¿e co jad± to elitka buhurtowa polski s³abych nie ma !

Z ludzi najbardziej znanych Maciek Reihl i mam nadziejê ¿e "¶³oñce Poddola w raz z ma³¿onk± "

Dwóch dowódców na pierwszym wyje¼dzie to by by³o co¶

Plan imprezy wraz ze szczegó³ami co zwiedzamy jakie wymogi zamieszczê w poniedzia³ek po przes³aniu listy do Rosji

wszelkie wymogi zostan± przedstwaione tak¿e w poniedzia³ek zbroje, namioty itp

za³o¿enie ogólne jest takie

obóz wojskowy - jeden du¿y namiot dla dowódców + zbrojownia
reszta ¶pi po zakonnemu czyli dupka w dupkê w so³dzerach

zbrojni odzienie wierzchnie dublety, p³aszcze bielizna stroje dworskie przys³uguj± tylko dowódc±

panie robi± za markietanki chyba ¿e s± damami dowódców

uzbrojenie i stroje bêdzie przej¿ane i wszystkie nie najlepsze elementy zostan± wymienione otwarte zostan± zbrojownie nasza i bêdzina a ka¿dy w swoim zakresie dba o swoje wyposa¿enie masa osób z ka¿dego bractawa nie jedzie - po¿yczyæ, skompletowac wymóg bezpieczeñstwa i historyczno¶ci

Zasada jest prosta dowódca ka¿e ty musisz jedziemy reprezentowaæ Polskê u naszych barci ze wschodu i takie ma byæ nastwienie
Daria Malinowska
Ja w takim razie uprzedzam , ¿e chrapiê , rzucam siê i kopiê przez sen tongue.gif
WOTAN27
Witam,

Bêdzie mo¿na wrzucic listê osób na forum!?
Bêdzie mo¿na ³atwiej siê dopasowac z zebraniem na punkt odjazdu.
ua
ja wiem ¿e wszytko chai³oby siê na ju¿ ale dajcie ogran±æ

dzi¶ wysy³am listê do Rosji

jutro skontaktujê siê z Emilem i ustalimy sk±d z Warszawy i dok³adnie o której wyruszamy, to samo bêdzie dotyczy³o gdzie zostawiamy auta

wyznaczone osoby zajm± siê selekcj± uzbrojenia i strojów jak i okre¶lone zostanie minimum tego co zabieramy

Najwa¿niejsze jest na dzi¶ przes³anie listy barci± ze wschodu

Po koleji

PS. co do wrzucania listy na forum to niestety personalnej nie wrzucê mogê napisaæ bractwa lecz wymieniaæ z imienia i nazwiska nie bêdê bo nikt nie da³ mi pozwolenia na to aby ujawniaæ jego dane osobowe
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.