Tak, czy siak, szykuje sie dobra zabawa i ciekawa przygoda w gronie milych druhow, skorych do bitki i do wypitki
Rozumiem, ze w autobusie mozna palic fajke
w imieniu wszystkich cz³onków zakonu i za zgod± wielkiego mistrza oznajmiam:
1. wszelkie nabo¿eñstwa zostan± odprawione jedynie do granicy
2. zakaz picia, chlania itp. nawet piwa do buhurtu potem wlejcie ile siê da
Ada¶, rzuæ chocia¿ liczbê zbrojnych i osób "towarzysz±cych" ¿e siê tak wyra¿ê.
Z Bêdzina jedzie nas 2. Info ju¿ posz³o i jeste¶my na li¶cie.
Salve chlopy,
Nas liwiakow tez bedzie dwoch, tzn. Troll i ja.
Do zobaczenia
Lista jest ju¿ u organizatorów teraz czekamy na pozosta³e osoby mam nadzieje ¿e siê wyrobi± z paszportami i wizami
a ja mam takie dwie male prosby:)
1. Adas wrzuc te info co to miales je wczoraj wrzucic:D
2. ludzie ktorzy maja kamery czy inne pochlaniacze dusz... wezcie je chocby dla tych co nie walcza a byli by w stanie obsluzyc takowy sprzet;)
pozdro
prosze o jeszcze jeden dzieñ czekam na mejle ze wschodu
ok no to zaczynamy
dzi¶ dosta³em zaproszenie i ca³a resztê dokumentó jutro kontaktujê siê z ambasad± rosyjsk± i dok³adnie powiem czy odbieramy osobi¶cie czy trzeba siê udac mam nadziejê ¿e bêdzie to grupówka
wymagania :
uzbrojenie najkrucej napisaæ buhurtowe spe³niaj±ce standart i historyczne ka¿da osoba konsultuje swoje pancerze z osb± odpowiedzialn± dzi¶ skontaktujê siê z ludkami którzy mi w tym pomog± i jutro wrzucê ich imiona i kontak do nich
strój cywilny
zbrojni : dublety, nogawice bielizna p³aszcze wojskowe; stroje dworskie przys³uguj± jedynie dowódc± i ich dam±
prosze o przesy³anie informacji o namiotach tylko so³d¿ery zabieramy jeden du¿y namiot góra dwa dla dowódców i na zbrojowniê
Przejrzeæ rzeczy zredukowaæ do minimum i dbac o historyczno¶c i spójno¶æ
w czwartek wieczorem lub w pi±tek informacje techniczne o której wyjazd z poszczególnych miejscowo¶ci i co z parkingami
czy zamiast p³aszczy wojskowych jako wierzchnia dla "¿o³daków" przejdzie jaka¶ jaka czy kabat?
pozdro
Kszysz
tak ale siê jeszcze upewniê,
po koleji
za ¶l±sk wygl±d i zbroje odpowiada KOMES
Mazowsze Martin
Pomorze Maciek Reihl
jutro dam mejle do nich i namiary aby wys³aæ im zdjêcia ciuchów i blach
zg³aszaæ namioty typu so³dzer pytaæ siê po bractwach
Czy zamiast soldier moze byæ sto¿ek? Równie historyczyny, równie pasuj±cy do obozu wojskowego na XV w...
Czy w ramach redukcji sprzêtu znajdzie siê jaki¶ namiot do spania dla mnie ?
Na dzieñ dzisiejszy zabieram ch³opaków z Opola i przyda³oby mi siê nie braæ namiotu
Kolejne pytanie - co z samochodami? I gdzie mo¿na siê zatrzymaæ na noc ? Bo je¶li nie ma gdzie to mo¿e lepiej bym jecha³ w nocy i dojecha³ nad ranem co mi sie nie u¶miecha?
Pozdrawiam
Ja mam pytanie o te ciuchy. Bo trochê bêdziemy wygl±daæ "ubogo" w samych dubletach i nogawicach a raczej mamy siê pokazaæ. Ch³opaki ze Wschodu zawsze u nas chodzili raczej dowolnie st±d moje pytanie. Cottehardie te¿ odpada?
Soczek , Ada¶ napisa³ dworskie . Ludzie , czytajcie ze zrozumieniem . Ja wiem , ¿e On nie u¿ywa znaków interpunkcyjnych i du¿ych liter ale ...
Jak masz mieszczañskie cottehardie , to sobie no¶ ;]
Piotru¶ , a Ty poczekaj do dzisiejszego wieczora albo jutra rana i wszytko bêdzie jasne .
Ok spoko. Thx za u¶wiadomienie.
a na cholerê komu znaki interpunkcyjne i du¿e litery *
ludziska proszê o zrozumieni skoñczy³em jedn± bataliê o listê , czeka³em na zaproszenie po wys³aniu listy teraz wojujê z konsulatem dajcie chwilê 9 konsulat czynny 8-14; z czego od 8:30 do 10 przerwa na ¶niadanie a o godzinie 12-14 przerwa obiadowa ) jutro mam rozmawiaæ z konsulem jak tylko bêde wiedzia³ jak i co od razu napiszê
pó¼no wys³ali¶my zgo³oszeni bo pó¼no siê zebrali¶my,
jak bêdzie trzeba pojadê jutro do warszawy
ps. mój rosyjski nie jest perfekcyjny
co do jazdy
przez Polskê jedziemy z Warszafki potem Olsztyn Gi¿ycko dobieraæ jak i co w Gi¿ycku parking dziêki uprzejmo¶ci ma³ego klona Wo³ka za darmo w Olsztynie p³atny w Warszfce gadam postaram siê wykminiæ bezp³atny u zaprzyja¿nionej firmy jak sie nie da bêdzie pewnie p³atny
godzine odjazdu i sk±d jedziemy ustale z Ojcem Emila jak tylko skoñczê bataliê wizow±
-----------------------------------------------------------
Edit:
* w razie w±tpliwo¶ci: patrz Regulamin.
Pozdrawiam - mod. Andrzej / Viator
Panie i Panowie!
W kwestii strojów, to ja rozumiem, ¿e Ada¶ nie chce pokazac Rosjanom ca³ej chmary "diuków Burgundii" co nawet pacho³ka ze sob± nie maj±. Dlatego ubieramy siê skromnie ale jak najbardziej ró¿norodnie. Po prostu zostawiamy w domu futra, aksamity, jedwabie i klejnoty. Jedziemy na wyprawê wojenn±, ot co.
Natomiast je¿eli dobrze wyczyta³em, trzeba bêdzie zabrac jaki¶ sprzêt kuchenny - nie wiem ile pomie¶ci autokar ale ze dwa, trzy kocio³ki, trójnogi, i sporo mniejszych utensyliów by siê przyda³o.
W temacie namiotów decyzja nale¿y do Adasia ale my¶lê, ¿e sto¿ek jest jak najbardziej "si" - historyczny i nie zabiera du¿o miejsca w baga¿niku.
Pozdrawiam serdecznie.
Maciek
P.S. Nie mogê siê ju¿ doczekac spotkania w mobilnym eremie Cannabis Dei
Witam,
Ja z Routiers zabiorê sto¿ek lub ma³y soldier jako namiot.
Prawdopodobnie bêdê mia³ wolne miejsce, gdy¿ inni z Routiers chyba siê nie wyrobi± z wizami.
Je¶li chodzi o cywilki mam Hupelande i chaperon w kolorach czerñ i azur czy ujdzie?
Czy mamy ju¿ za³atwione wizy gdy¿ bez tego ani rusz?
To nie za fajnie :/ mam nadziejê, ¿e siê wyrobimy z tymi wizami....
W takim razie biorê namiocik. W razie czego jeszcze jedn± osobê mo¿na do mnie upchn±æ.
Mam smutn± wiadomo¶æ. Nie wyrobili¶my siê w czasie..
Ada¶ w³a¶nie wyszed³ od Konsula. Nie przeskoczymy niektórych spraw urzêdowych, które jeszcze przed nami siê pojawi³y. Otó¿ ka¿dy z nas powinien wzi±æ wszystkie swoje graty i zanie¶æ je do Konserwatora Zabytków, gdzie urzêdnicy by wydali papierki ¿e to nie s± zabytki i mo¿na je swobodnie przewoziæ przez granicê. Ka¿dy element winien byæ osobno sfotografowany i umieszczony na li¶cie. Nastêpnie tak± listê trzeba by by³o daæ do t³umaczenia na rosyjski (oczywi¶cie t³umacz przysiêg³y) i komplet dokumentów sk³ada siê do konsulatu wraz z papierami potrzebnymi do wystawienia wizy. Nie muszê nikomu chyba mówiæ, ¿e to wszystko trwa - ile - wiadomo ¿e nikt tego nie jest w stanie powiedzieæ - urzêdy to urzêdy.
Kolejna sprawa - wiza musi byæ wystawiona indywidualnie, zaproszenie mo¿e byæ zbiorowe, ale trzeba te wszystkie rzeczy za³atwiæ osobi¶cie. Przy takiej du¿ej ilo¶ci osób i wynikaj±cej z tego bezw³adno¶ci organizacyjnej jest to teraz nie do zrobienia.
Powiedzmy sobie szczerze, za pó¼no siê za to zabrali¶my..
Nie muszê pisaæ jak bardzo wszyscy bêd± ¿a³owaæ ¿e to nam nie wysz³o. Dotkliwa ta lekcja, ale miejmy nadziejê ¿e pozwoli to nam wyci±gn±æ wnioski na przysz³o¶æ i nastêpny wyjazd ju¿ uda siê zrealizowaæ. Mam nadziejê ¿e nikt do nikogo ¿adnych pretensji mieæ nie bêdzie, ot - nie wysz³o. Ale chyba ka¿dy siê z tym trochê liczy³..
smutny i trochê wkurzony na ¶wiat
Hubert
to bardzo niedobrze.... wielka szkoda choc ja dalej nie mam paszportu ale liczylem na jakies bezposrednie relacje...
kurde, to moze za rok...ehhh:(
szkoda...
glupie jak do nas przyjezdza wschod czy ludzie z innych krajow to nigdy nie potrzebuja zaswiadczen od konserwatora ze to nie zabytki itp. i nikt sie ich na granicy nie czepia...
i co konsul powiedzial ze bez tego wiz nie dostaniemy czy to tylkop dlatego ze trzeba osobiscie?
wizê by¶ dosta³, przecie¿ oni nie wnikaj± z czym tam jedziesz - to ju¿ kontroluje celnik na granicy.
i by³yby dwie opcje - albo by nas nie wpu¶cili, albo owszem tak, ale z powrotem by nam np powiedzieli ¿e to ichnie zabytki i musz± zostaæ w Rosji..
Wielka szkoda, ¿e siê nie uda³o ale jak przekonali¶my siê w³a¶nie, nie jest ³atwo dostaæ siê do Rosji. W ka¿dym razie Ada¶ siê nalata³, naza³atwia³ i trzeba mu to oddaæ ¿e zrobi³ co móg³, naprawdê. Po tym wszystkim widaæ te¿ ¿e jest pewna grupa osób, która jest chêtna na tego typu wyjazdy i to jest dobry prognostyk. Trzeba siê trochê wcze¶niej zbieraæ na tego typu wyjazdy i tyle. Czê¶æ osób siê naprawdê zmobilizowa³a i jestem pewien, ¿e to zaowocuje na nastêpnym wyje¼dzie na wschód (a mo¿e i na zachód ;) ), który podejrzewam ¿e siê odbêdzie.
Szkoda...
Ale skoro pobrali¶my ju¿ urlopy i zaklepali¶my terminy to mo¿e gdzie¶ w Polsce by siê spotkaæ?
Pozdrawiam
Maciek.
Wielka szkoda. Unikalna okazja a latka uciekak±...
No co¿ trzeba przeprosiæ stronê rosyjk± poprosiæ ich o zaproszenie na nastêpny rok i ju¿ siê braæ za sprawy urzêdasowe, nawet ka¿dy ze swojej strony.
Trzeba zebraæ kasê na przysiêg³ego t³umacza i dostaæ cenê na wiêksz± ilo¶æ t³umaczeñ.
Mo¿e utworzyæ temat na forum dedykowany wyprawie na Rosje, gdzie bêdziemy sie wymieniali do¶wiadczeniami z urzêdami i kto co mo¿e kto¶ za³atwiæ za innych grupowo
Podzielam opiniê Macieja Reil, w sumie nigdy Polska nie czwiczy³a bohurtowo razem.
CYTAT(WOTAN27 @ 18:17 04.08.2008)
w sumie nigdy Polska nie czwiczy³a bohurtowo razem.
Nie zgodzê siê z Tob±, poniewa¿ by³y organizowane manewry buhurtowe (Byczyna, Bêdzin), które mia³y na celu w³a¶nie wspólne æwiczenia i przygotowanie do sezonu, wiêc kto chcia³ i mia³ oczywi¶cie czas móg³ takowe treningi zaliczyæ. Nikt pewnie nie spogl±da³ na nie pod wzglêdem wyjazdu na wschód.
Popieram wszelkie inicjatywy zorganizowania kolejnych manewrów
szkoooda.... no trudno, mam nadziejê, ¿e za rok siê uda...
Mo¿e nie tylko nas to czego¶ nauczy . By³oby super w przysz³ym roku wiedzieæ o tej imprezie szybciej ni¿ 2 miesi±ce przed ...
CYTAT(berson @ 19:54 04.08.2008)
CYTAT(WOTAN27 @ 18:17 04.08.2008)
w sumie nigdy Polska nie czwiczy³a bohurtowo razem.
Nie zgodzê siê z Tob±, poniewa¿ by³y organizowane manewry buhurtowe (Byczyna, Bêdzin),
Popieram wszelkie inicjatywy zorganizowania kolejnych manewrów
By³em na Byczynie w maju nie by³o innego bohurtu oprócz pi±tek.!? Na Bêdzinie te¿ chyba nie by³o formacji 20 osobowych +. Ale mo¿e o czym¶ nie wiem.
Ale zdecydowanie powinni¶my siê dowiedziec czy nas zaprosz± za rok na Isborsk, to by nam da³o mo¿liwo¶c siê przygotowania, gdy¿ nawet 2 miesi±ce to mo¿e byc short z urzêdami.
Piszesz tutaj o imprezach, a ja mówiê o manewrach (treningach i æwiczeniach)... Wystarczy poszperaæ trochê tu i ówdzie - wszystko pisze.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15199 - W±tek mówi±cy o manewrach buhurtowych (nie majowej imprezie) w Byczynie. Ostatnie posty dotycz± manewrów buhurtowych w Bêdzinie (nie imprezy)
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15547 - tutaj próby Jasmina do wspólnych treningów ludzi z okolic £odzi
Wiem, ¿e jeszcze na pocz±tku kwietnia by³y manewry hufca ma³opolskiego, na których nie mog³em byæ.
Deczko zboczyli¶my od tematu, jednak ju¿ chyba wszelkie niejasno¶ci zosta³y wyja¶nione...
No niestety nie wysz³o, kolejn± Dimitriadê trzeba na nastêpny rok prze³o¿yæ, wielka szkoda
Szkoda Adasia bo na prawdê kawa³ roboty odwali³ usi³uj±c wszystko za³atwiæ - chwa³a jemu i reszcie którzy pomagali - na pocieszenie nie posz³o to na marne bo dziêki temu wiemy co musimy poza³atwiaæ aby wyjechaæ za rok i mo¿na to bêdzie na spokojnie lecz konsekwentnie realizowaæ z odpowiednim wyprzedzeniem. Z do¶wiadczenia wiem ¿e czasu nigdy nie jest nadto ale jak zaczniemy zaraz to mo¿e przez rok uda nam sie zebraæ konkretn± ekipê na ten wyjazd:)
Ja w ka¿dym razie od razu siê deklaruje.
Z wyrazami ubolewania
Cipu¶
Witam!
Manewry bohurtowe(nie turnieje), odby³y siê w Byczynie dwa razy po ok 35-.
40 osób, jak sie nie myle(sa filmy)
Sprawa sprzêtu. Sporo to kosztuje , bo p³aci siê za opisanie ka¿dego zdjêcia z poszczególnymi rodzajami sprzetu. Moze to byæ nawet kilkaset z³otych. Przeæwiczy³em to w Opolu w czasie wyjazdów na Bia³oru¶ i do USA. Mam do tej pory stosy tych dokumentów.
Wystarczy jednak jeden ma³y myk...:-)
Robi siê spis sprzêtu, ew jego zdjêcia dol±cza do tego spisu, nastêpnie ostêplowuje sie to
piecz±tk± Bractwa i jako tytu³ robi wpis " REKWIZYTY TEATRALNE ZABIERANE DO...."
na pokaz w czasie turnieju w dn....w...
Zda³o to egzamin i celinicy nigdy sie do tego nie przyczepili. TYm bardziej ze to od nich dosta³em informacje jak to trzeba zrobic zeby nie by³o zbednych formalno¶ci.
Pozdrawiam
Efendi
PS
9-10.08. odbywa sie turniej w S³upsku. Jako ze Bohurtowiczów w tym rejonie duzo(Pomorze).mo¿e byscie sie tam spotkali. Pewnie mo¿na przyjechac i w ¶rode.
przekazuje z Moskwy -
"Niestety zal, melismy nadzeje na wasz przyjazd. Mam nadzeje ze w przyszlym sezonie wszystko sie odbedziesie szybciej z tymi wizami i dokumentami. Czekamy w nastepnem roku na Izborsku.
Rene. Bern. La Grandcompagnie "
PS Ciekawe, czy jednak kiedy zobaszymy sie)))
pozdrawiam.
Ugni.
Za Rok Na pewno siê spotkamy!
Wszyscy siê bardzo napalili na ten turniej i na pewno za rok wyra¿a tym gorêtsz± chêæ uczestnictwa w nim:) i Pewnie jeszcze wiêcej osób pojedzie!:)Swoja droga ogromna szkoda ¿e nie wysz³o
Ale jak to siê mówi nie ma tego z³ego co by na dobre nie wysz³o!:) Teraz nauczeni do¶wiadczeniem zaczniemy siê szybciej organizowaæ!! ;) Brawa Dla Adasia za !!!Ogromny!!! wk³ad w sprawê!
Szkoda... je¶li tylko dostatecznie wcze¶nie bêdzie znany termin sam pojadê w przysz³ym roku...
Pokona³y nas wizy... reszta by³a ju¿ zapiêta na ostatni guzik (nawet urlopy cholera pobrane). Nic tylko czekaæ za rok.
Pytano mnie o Lidê...
Ihar powiedzia³ ze o ile siê odbedzie, to bedzie trwa³a tylko jeden dzieñ-wystêpy. Tak ze nie ma po co tam jechac
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.