Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: «Â¯elazny Grad», Grandcompagnie zaprasza!
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Ryba
Tak, czy siak, szykuje sie dobra zabawa i ciekawa przygoda w gronie milych druhow, skorych do bitki i do wypitki tongue.gif

Rozumiem, ze w autobusie mozna palic fajke cool.gif
ua
w imieniu wszystkich cz³onków zakonu i za zgod± wielkiego mistrza oznajmiam:

1. wszelkie nabo¿eñstwa zostan± odprawione jedynie do granicy icon_mrgreen.gif

2. zakaz picia, chlania itp. nawet piwa do buhurtu potem wlejcie ile siê da icon_mrgreen.gif
Hub
Ada¶, rzuæ chocia¿ liczbê zbrojnych i osób "towarzysz±cych" ¿e siê tak wyra¿ê.
Soczek
Z Bêdzina jedzie nas 2. Info ju¿ posz³o i jeste¶my na li¶cie.
Ryba
Salve chlopy,

Nas liwiakow tez bedzie dwoch, tzn. Troll i ja.

Do zobaczenia
ua
Lista jest ju¿ u organizatorów teraz czekamy na pozosta³e osoby mam nadzieje ¿e siê wyrobi± z paszportami i wizami
Lebster
a ja mam takie dwie male prosby:)

1. Adas wrzuc te info co to miales je wczoraj wrzucic:D

2. ludzie ktorzy maja kamery czy inne pochlaniacze dusz... wezcie je chocby dla tych co nie walcza a byli by w stanie obsluzyc takowy sprzet;)

pozdro
ua
prosze o jeszcze jeden dzieñ czekam na mejle ze wschodu
ua
ok no to zaczynamy

dzi¶ dosta³em zaproszenie i ca³a resztê dokumentó jutro kontaktujê siê z ambasad± rosyjsk± i dok³adnie powiem czy odbieramy osobi¶cie czy trzeba siê udac mam nadziejê ¿e bêdzie to grupówka

wymagania :

uzbrojenie najkrucej napisaæ buhurtowe spe³niaj±ce standart i historyczne ka¿da osoba konsultuje swoje pancerze z osb± odpowiedzialn± dzi¶ skontaktujê siê z ludkami którzy mi w tym pomog± i jutro wrzucê ich imiona i kontak do nich
strój cywilny

zbrojni : dublety, nogawice bielizna p³aszcze wojskowe; stroje dworskie przys³uguj± jedynie dowódc± i ich dam±

prosze o przesy³anie informacji o namiotach tylko so³d¿ery zabieramy jeden du¿y namiot góra dwa dla dowódców i na zbrojowniê

Przejrzeæ rzeczy zredukowaæ do minimum i dbac o historyczno¶c i spójno¶æ

w czwartek wieczorem lub w pi±tek informacje techniczne o której wyjazd z poszczególnych miejscowo¶ci i co z parkingami
Kszysz
czy zamiast p³aszczy wojskowych jako wierzchnia dla "¿o³daków" przejdzie jaka¶ jaka czy kabat?

pozdro
Kszysz
ua
tak ale siê jeszcze upewniê,

po koleji
za ¶l±sk wygl±d i zbroje odpowiada KOMES
Mazowsze Martin
Pomorze Maciek Reihl

jutro dam mejle do nich i namiary aby wys³aæ im zdjêcia ciuchów i blach

zg³aszaæ namioty typu so³dzer pytaæ siê po bractwach
Mo¶ka
Czy zamiast soldier moze byæ sto¿ek? Równie historyczyny, równie pasuj±cy do obozu wojskowego na XV w...
Piotr z Bia³ej Bramy
Czy w ramach redukcji sprzêtu znajdzie siê jaki¶ namiot do spania dla mnie ?
Na dzieñ dzisiejszy zabieram ch³opaków z Opola i przyda³oby mi siê nie braæ namiotu smile.gif
Kolejne pytanie - co z samochodami? I gdzie mo¿na siê zatrzymaæ na noc ? Bo je¶li nie ma gdzie to mo¿e lepiej bym jecha³ w nocy i dojecha³ nad ranem co mi sie nie u¶miecha?

Pozdrawiam
Soczek
Ja mam pytanie o te ciuchy. Bo trochê bêdziemy wygl±daæ "ubogo" w samych dubletach i nogawicach a raczej mamy siê pokazaæ. Ch³opaki ze Wschodu zawsze u nas chodzili raczej dowolnie st±d moje pytanie. Cottehardie te¿ odpada?
Daria Malinowska
Soczek , Ada¶ napisa³ dworskie . Ludzie , czytajcie ze zrozumieniem . Ja wiem , ¿e On nie u¿ywa znaków interpunkcyjnych i du¿ych liter ale ... tongue.gif Jak masz mieszczañskie cottehardie , to sobie no¶ ;]

Piotru¶ , a Ty poczekaj do dzisiejszego wieczora albo jutra rana i wszytko bêdzie jasne .
Soczek
Ok spoko. Thx za u¶wiadomienie.
ua
a na cholerê komu znaki interpunkcyjne i du¿e litery *

ludziska proszê o zrozumieni skoñczy³em jedn± bataliê o listê , czeka³em na zaproszenie po wys³aniu listy teraz wojujê z konsulatem dajcie chwilê 9 konsulat czynny 8-14; z czego od 8:30 do 10 przerwa na ¶niadanie a o godzinie 12-14 przerwa obiadowa ) jutro mam rozmawiaæ z konsulem jak tylko bêde wiedzia³ jak i co od razu napiszê

pó¼no wys³ali¶my zgo³oszeni bo pó¼no siê zebrali¶my,

jak bêdzie trzeba pojadê jutro do warszawy

ps. mój rosyjski nie jest perfekcyjny

co do jazdy

przez Polskê jedziemy z Warszafki potem Olsztyn Gi¿ycko dobieraæ jak i co w Gi¿ycku parking dziêki uprzejmo¶ci ma³ego klona Wo³ka za darmo w Olsztynie p³atny w Warszfce gadam postaram siê wykminiæ bezp³atny u zaprzyja¿nionej firmy jak sie nie da bêdzie pewnie p³atny

godzine odjazdu i sk±d jedziemy ustale z Ojcem Emila jak tylko skoñczê bataliê wizow±

-----------------------------------------------------------
Edit:
* w razie w±tpliwo¶ci: patrz Regulamin.
Pozdrawiam - mod. Andrzej / Viator
Maciej Reihl
Panie i Panowie!

W kwestii strojów, to ja rozumiem, ¿e Ada¶ nie chce pokazac Rosjanom ca³ej chmary "diuków Burgundii" co nawet pacho³ka ze sob± nie maj±. Dlatego ubieramy siê skromnie ale jak najbardziej ró¿norodnie. Po prostu zostawiamy w domu futra, aksamity, jedwabie i klejnoty. Jedziemy na wyprawê wojenn±, ot co.

Natomiast je¿eli dobrze wyczyta³em, trzeba bêdzie zabrac jaki¶ sprzêt kuchenny - nie wiem ile pomie¶ci autokar ale ze dwa, trzy kocio³ki, trójnogi, i sporo mniejszych utensyliów by siê przyda³o.

W temacie namiotów decyzja nale¿y do Adasia ale my¶lê, ¿e sto¿ek jest jak najbardziej "si" - historyczny i nie zabiera du¿o miejsca w baga¿niku.

Pozdrawiam serdecznie.
Maciek

P.S. Nie mogê siê ju¿ doczekac spotkania w mobilnym eremie Cannabis Dei crazy.gif
WOTAN27
Witam,
Ja z Routiers zabiorê sto¿ek lub ma³y soldier jako namiot.
Prawdopodobnie bêdê mia³ wolne miejsce, gdy¿ inni z Routiers chyba siê nie wyrobi± z wizami.

Je¶li chodzi o cywilki mam Hupelande i chaperon w kolorach czerñ i azur czy ujdzie? bigsmile2.gif

Czy mamy ju¿ za³atwione wizy gdy¿ bez tego ani rusz?
Daria Malinowska
Nie ma jeszcze wiz .
Mo¶ka
To nie za fajnie :/ mam nadziejê, ¿e siê wyrobimy z tymi wizami....

W takim razie biorê namiocik. W razie czego jeszcze jedn± osobê mo¿na do mnie upchn±æ.
Hub
Mam smutn± wiadomo¶æ. Nie wyrobili¶my siê w czasie..

Ada¶ w³a¶nie wyszed³ od Konsula. Nie przeskoczymy niektórych spraw urzêdowych, które jeszcze przed nami siê pojawi³y. Otó¿ ka¿dy z nas powinien wzi±æ wszystkie swoje graty i zanie¶æ je do Konserwatora Zabytków, gdzie urzêdnicy by wydali papierki ¿e to nie s± zabytki i mo¿na je swobodnie przewoziæ przez granicê. Ka¿dy element winien byæ osobno sfotografowany i umieszczony na li¶cie. Nastêpnie tak± listê trzeba by by³o daæ do t³umaczenia na rosyjski (oczywi¶cie t³umacz przysiêg³y) i komplet dokumentów sk³ada siê do konsulatu wraz z papierami potrzebnymi do wystawienia wizy. Nie muszê nikomu chyba mówiæ, ¿e to wszystko trwa - ile - wiadomo ¿e nikt tego nie jest w stanie powiedzieæ - urzêdy to urzêdy.

Kolejna sprawa - wiza musi byæ wystawiona indywidualnie, zaproszenie mo¿e byæ zbiorowe, ale trzeba te wszystkie rzeczy za³atwiæ osobi¶cie. Przy takiej du¿ej ilo¶ci osób i wynikaj±cej z tego bezw³adno¶ci organizacyjnej jest to teraz nie do zrobienia.

Powiedzmy sobie szczerze, za pó¼no siê za to zabrali¶my..

Nie muszê pisaæ jak bardzo wszyscy bêd± ¿a³owaæ ¿e to nam nie wysz³o. Dotkliwa ta lekcja, ale miejmy nadziejê ¿e pozwoli to nam wyci±gn±æ wnioski na przysz³o¶æ i nastêpny wyjazd ju¿ uda siê zrealizowaæ. Mam nadziejê ¿e nikt do nikogo ¿adnych pretensji mieæ nie bêdzie, ot - nie wysz³o. Ale chyba ka¿dy siê z tym trochê liczy³..

smutny i trochê wkurzony na ¶wiat

Hubert
Gregor z Krakowa
to bardzo niedobrze.... wielka szkoda choc ja dalej nie mam paszportu ale liczylem na jakies bezposrednie relacje...

kurde, to moze za rok...ehhh:(
Lebster
szkoda...
glupie jak do nas przyjezdza wschod czy ludzie z innych krajow to nigdy nie potrzebuja zaswiadczen od konserwatora ze to nie zabytki itp. i nikt sie ich na granicy nie czepia...
i co konsul powiedzial ze bez tego wiz nie dostaniemy czy to tylkop dlatego ze trzeba osobiscie?
Hub
wizê by¶ dosta³, przecie¿ oni nie wnikaj± z czym tam jedziesz - to ju¿ kontroluje celnik na granicy.
i by³yby dwie opcje - albo by nas nie wpu¶cili, albo owszem tak, ale z powrotem by nam np powiedzieli ¿e to ichnie zabytki i musz± zostaæ w Rosji..
Piotr z Bia³ej Bramy
Wielka szkoda, ¿e siê nie uda³o ale jak przekonali¶my siê w³a¶nie, nie jest ³atwo dostaæ siê do Rosji. W ka¿dym razie Ada¶ siê nalata³, naza³atwia³ i trzeba mu to oddaæ ¿e zrobi³ co móg³, naprawdê. Po tym wszystkim widaæ te¿ ¿e jest pewna grupa osób, która jest chêtna na tego typu wyjazdy i to jest dobry prognostyk. Trzeba siê trochê wcze¶niej zbieraæ na tego typu wyjazdy i tyle. Czê¶æ osób siê naprawdê zmobilizowa³a i jestem pewien, ¿e to zaowocuje na nastêpnym wyje¼dzie na wschód (a mo¿e i na zachód ;) ), który podejrzewam ¿e siê odbêdzie.
Maciej Reihl
Szkoda...
Ale skoro pobrali¶my ju¿ urlopy i zaklepali¶my terminy to mo¿e gdzie¶ w Polsce by siê spotkaæ?

Pozdrawiam
Maciek.
WOTAN27
Wielka szkoda. Unikalna okazja a latka uciekak±... dunno.gif
No co¿ trzeba przeprosiæ stronê rosyjk± poprosiæ ich o zaproszenie na nastêpny rok i ju¿ siê braæ za sprawy urzêdasowe, nawet ka¿dy ze swojej strony.
Trzeba zebraæ kasê na przysiêg³ego t³umacza i dostaæ cenê na wiêksz± ilo¶æ t³umaczeñ.

Mo¿e utworzyæ temat na forum dedykowany wyprawie na Rosje, gdzie bêdziemy sie wymieniali do¶wiadczeniami z urzêdami i kto co mo¿e kto¶ za³atwiæ za innych grupowo icon_wink.gif

Podzielam opiniê Macieja Reil, w sumie nigdy Polska nie czwiczy³a bohurtowo razem.
berson
CYTAT(WOTAN27 @ 18:17 04.08.2008) *
w sumie nigdy Polska nie czwiczy³a bohurtowo razem.

Nie zgodzê siê z Tob±, poniewa¿ by³y organizowane manewry buhurtowe (Byczyna, Bêdzin), które mia³y na celu w³a¶nie wspólne æwiczenia i przygotowanie do sezonu, wiêc kto chcia³ i mia³ oczywi¶cie czas móg³ takowe treningi zaliczyæ. Nikt pewnie nie spogl±da³ na nie pod wzglêdem wyjazdu na wschód.

Popieram wszelkie inicjatywy zorganizowania kolejnych manewrów walka.gif
Mo¶ka
szkoooda.... no trudno, mam nadziejê, ¿e za rok siê uda...
Daria Malinowska
Mo¿e nie tylko nas to czego¶ nauczy . By³oby super w przysz³ym roku wiedzieæ o tej imprezie szybciej ni¿ 2 miesi±ce przed ...
WOTAN27
CYTAT(berson @ 19:54 04.08.2008) *
CYTAT(WOTAN27 @ 18:17 04.08.2008) *
w sumie nigdy Polska nie czwiczy³a bohurtowo razem.

Nie zgodzê siê z Tob±, poniewa¿ by³y organizowane manewry buhurtowe (Byczyna, Bêdzin),
Popieram wszelkie inicjatywy zorganizowania kolejnych manewrów walka.gif

By³em na Byczynie w maju nie by³o innego bohurtu oprócz pi±tek.!? Na Bêdzinie te¿ chyba nie by³o formacji 20 osobowych +. Ale mo¿e o czym¶ nie wiem.
Ale zdecydowanie powinni¶my siê dowiedziec czy nas zaprosz± za rok na Isborsk, to by nam da³o mo¿liwo¶c siê przygotowania, gdy¿ nawet 2 miesi±ce to mo¿e byc short z urzêdami.
berson
Piszesz tutaj o imprezach, a ja mówiê o manewrach (treningach i æwiczeniach)... Wystarczy poszperaæ trochê tu i ówdzie - wszystko pisze.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15199 - W±tek mówi±cy o manewrach buhurtowych (nie majowej imprezie) w Byczynie. Ostatnie posty dotycz± manewrów buhurtowych w Bêdzinie (nie imprezy)

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15547 - tutaj próby Jasmina do wspólnych treningów ludzi z okolic £odzi

Wiem, ¿e jeszcze na pocz±tku kwietnia by³y manewry hufca ma³opolskiego, na których nie mog³em byæ.

Deczko zboczyli¶my od tematu, jednak ju¿ chyba wszelkie niejasno¶ci zosta³y wyja¶nione...
Roswell
No niestety nie wysz³o, kolejn± Dimitriadê trzeba na nastêpny rok prze³o¿yæ, wielka szkoda rant.gif
Szkoda Adasia bo na prawdê kawa³ roboty odwali³ usi³uj±c wszystko za³atwiæ - chwa³a jemu i reszcie którzy pomagali - na pocieszenie nie posz³o to na marne bo dziêki temu wiemy co musimy poza³atwiaæ aby wyjechaæ za rok i mo¿na to bêdzie na spokojnie lecz konsekwentnie realizowaæ z odpowiednim wyprzedzeniem. Z do¶wiadczenia wiem ¿e czasu nigdy nie jest nadto ale jak zaczniemy zaraz to mo¿e przez rok uda nam sie zebraæ konkretn± ekipê na ten wyjazd:)
Ja w ka¿dym razie od razu siê deklaruje.

Z wyrazami ubolewania angsad.gif
Cipu¶
efendi
Witam!
Manewry bohurtowe(nie turnieje), odby³y siê w Byczynie dwa razy po ok 35-.
40 osób, jak sie nie myle(sa filmy)
Sprawa sprzêtu. Sporo to kosztuje , bo p³aci siê za opisanie ka¿dego zdjêcia z poszczególnymi rodzajami sprzetu. Moze to byæ nawet kilkaset z³otych. Przeæwiczy³em to w Opolu w czasie wyjazdów na Bia³oru¶ i do USA. Mam do tej pory stosy tych dokumentów.
Wystarczy jednak jeden ma³y myk...:-)
Robi siê spis sprzêtu, ew jego zdjêcia dol±cza do tego spisu, nastêpnie ostêplowuje sie to
piecz±tk± Bractwa i jako tytu³ robi wpis " REKWIZYTY TEATRALNE ZABIERANE DO...."
na pokaz w czasie turnieju w dn....w...
Zda³o to egzamin i celinicy nigdy sie do tego nie przyczepili. TYm bardziej ze to od nich dosta³em informacje jak to trzeba zrobic zeby nie by³o zbednych formalno¶ci.
Pozdrawiam
Efendi
PS
9-10.08. odbywa sie turniej w S³upsku. Jako ze Bohurtowiczów w tym rejonie duzo(Pomorze).mo¿e byscie sie tam spotkali. Pewnie mo¿na przyjechac i w ¶rode.
Ugni
przekazuje z Moskwy -

"Niestety zal, melismy nadzeje na wasz przyjazd. Mam nadzeje ze w przyszlym sezonie wszystko sie odbedziesie szybciej z tymi wizami i dokumentami. Czekamy w nastepnem roku na Izborsku.
Rene. Bern. La Grandcompagnie "

PS Ciekawe, czy jednak kiedy zobaszymy sie)))

pozdrawiam.
Ugni.
Luszko
Za Rok Na pewno siê spotkamy! smile.gif Wszyscy siê bardzo napalili na ten turniej i na pewno za rok wyra¿a tym gorêtsz± chêæ uczestnictwa w nim:) i Pewnie jeszcze wiêcej osób pojedzie!:)Swoja droga ogromna szkoda ¿e nie wysz³o angsad.gif Ale jak to siê mówi nie ma tego z³ego co by na dobre nie wysz³o!:) Teraz nauczeni do¶wiadczeniem zaczniemy siê szybciej organizowaæ!! ;) Brawa Dla Adasia za !!!Ogromny!!! wk³ad w sprawê! smile.gif
Igor z Bêdzina
Szkoda... je¶li tylko dostatecznie wcze¶nie bêdzie znany termin sam pojadê w przysz³ym roku...
£ukasz P³aza
Pokona³y nas wizy... reszta by³a ju¿ zapiêta na ostatni guzik (nawet urlopy cholera pobrane). Nic tylko czekaæ za rok.
efendi
Pytano mnie o Lidê...
Ihar powiedzia³ ze o ile siê odbedzie, to bedzie trwa³a tylko jeden dzieñ-wystêpy. Tak ze nie ma po co tam jechac
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.