Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¯yæ jak tysi±c lat temu - XII'08
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Vislav
Witam

Jest to kontynuacja projektu z ubieg³ego roku ¯yæ jak tysi±c lat temu - XII'07, 2-tygodniowy pobyt w skansenie.
Tym razem jest to krótszy termin ze wzglêdu na mo¿liwo¶ci urlopowe potencjalnych uczestników. Ilo¶æ miejsc nie jest limitowana.

Program:
Poza odtwarzaniem codziennego bytowania, planowane jest kontynuowanie rekonstrukcji drewnianej cha³upy i jej wyposa¿enia z wykorzystaniem wy³±cznie prostych narzêdzi ciesielskich.
Cele projektu:
- zdolno¶æ cz³owieka do adaptacji i ¿ycia w trudnych warunkach,
- wykorzystanie prostych narzêdzi,
- warto¶æ u¿ytkowa wszelkich wyrobów,
- poszukiwanie cech wspólnych, a nie ró¿nic zwi±zanych z kultur± materialn± w przestrzeni i czasie,
- dzia³anie w grupie.

Eksperyment ten nie jest pomy¶lany jako swojego rodzaju wyczyn. Grupa osób chce siê przekonaæ, jak mog³o wygl±daæ codzienne ¿ycie 1000 lat temu. Zreszt± w do¶æ w±skim wybranym zakresie.

Do¶wiadczenia tego rodzaju s± bardzo przydatne dla potrzeb rekonstrukcji kultury materialnej - pozwalaj± oceniæ odtworzenie cech u¿ytkowych odzie¿y, sprzêtu i wyposa¿enia.
Odzwierciedlenie ró¿nych ról spo³ecznych bêdzie zale¿a³o od tego jacy i ile uczestników we¼mie udzia³ w tym eksperymencie. Nie liczymy na zbyt du¿± grupê z prostego powodu - ma³o jest osób dobrze przygotowanych pod wzglêdem kompletnego stroju, wyposa¿enia i do¶wiadczenia do bytowania w trudnych warunkach. Nie wchodz± w rachubê ¿adne wspó³czesne ¶piwory, buty itp.

Poza codziennym bytowaniem - przewidywana jest równie¿ dzia³alno¶æ rzemie¶lnicz± w ka¿dym zakresie, jaki uczestnicy potrafi± wykonaæ. Jednocze¶nie jest to niepowtarzalna szansa na praktyczne nauczenie siê zasad konstruowania i budowania drewnianych cha³up z wykorzystaniem historycznych narzêdzi.

Program warsztatowy przewiduje doskonalenie umiejêtno¶ci w zakresie: ciesielstwa, kowalstwa, powro¼nictwa, wikliniarstwa, rogownictwa, ¶redniowiecznej kuchni, tkactwa, wykonywania filcu i wiele innych.

Ten niekomercyjny projekt prowadzony jest na zasadach pe³nej dobrowolno¶ci, bez okre¶lania zadañ dla poszczególnych uczestników. Organizatorzy zapewniaj± podstawowe warunki bytowe: noclegi w istniej±cych rekonstrukcjach domów, podstawowe produkty ¿ywno¶ciowe i pe³en dostêp do istniej±cej infrastruktury skansenu. Nie s± przewidywane inne ¶wiadczenia materialne lub finansowe.

Generalna uwaga do wszystkich chêtnych, którzy chcieliby byæ uczestnikami tego projektu - obowi±zuje pe³ne historyczne wyposa¿enie 24/24 na dobê, przez wszystkie dni projektu i na ka¿d± spodziewan± lub niespodziewan± pogodê.
Przy deszczach i niskich temperaturach problemem mog± byæ przemakaj±ce buty - warto pomy¶leæ o zapasowej jednej lub dwóch parach. Ponadto zapas ciep³ej odzie¿y na dzieñ i na noc. ¦piwory, parasole, coca-cola i papierosy oraz wiele innych cywilizacyjnych gad¿etów absolutnie wykluczone.

Jak to wygl±da³o w ubieg³ym roku: relacje i fotoalbumy

pozdrowienia Vislav

pozdrowienia Vislav
Braturad
Jako ¿e nie doczyta³em siê co do datowania projektu, st±d moje pytanie: czy jako trzynastkowy templariusz równie¿ móg³bym wzi±¼æ udzia³ w projekcie "¯yæ jak tysi±c lat temu" ?
Vislav
Witam

Nie widzê ¿adnych przeszkód dla szerszego datowania. Dysponujemy kilkoma chatami i mo¿emy to wykorzystaæ dla ró¿nych przedzia³ów czasowych.
Odtwarzamy podstawowe warunki bytowe - niezmienne na przestrzeni dziejów, dla znacznej czê¶ci spo³eczeñstwa.
Zreszt± w±tek przewodni ca³ego dzia³u, czyli Wyprawy powoduje, ¿e ka¿da z odtwarzanych postaci przynajmniej czasowo mog³a trafiæ w takie warunki.

Projekt ten pomaga zrozumieæ zwi±zki pomiêdzy warunkami ¿ycia, a posiadanym strojem i wyposa¿eniem. Dlatego te¿ jest to termin grudniowy oferuj±cy warunki nieosi±galne w trakcie zwyk³ego letniego ¿ycia festiwalowego.

Tak wiêc Braturad zapraszam Ciê do udzia³u w projekcie.

pozdrowienia Vislav
Braturad
Dziêkujê za zaproszenie tracker.gif , nie ukrywaj±c bardzo nastawi³em siê na udzia³ w tym projekcie i jestem rad ¿e moge wzi±¼æ w nim udzia³ smile.gif
Wszeb±d
Witaj
Wstêpnie zg³aszam akces do tego projektu. Obszy³em siê na Ostarê, choæ nie zawadzi dodaæ tego i owego. Przyznam, ¿e najbardziej ci±gnie mnie do ciesielki, powro¼nictwa i sklepywania runa tongue.gif . Szkoda, ¿e w tym roku wybra³em kunie zamiast "festywalu" w Wolinie, bo pewnie je¶li zgodzi³by¶ siê na moje uczestnictwo, to na pewno ustali³oby siê jeszcze to i owo. No nic po¿ywiom-uwidzim.

HOWGH
Vislav
Witaj Wszeb±d!

Zapraszam do udzia³u w projekcie. Wymogi znasz i nie s± trudne do spe³nienia. Zreszt±, poza wykluczeniem wspó³czesnych strojów i wyposa¿enia - ca³a reszta le¿y w Twoim interesie:
Jak sobie po¶cielesz, tak siê wy¶pisz tongue.gif

Co do koni - to oczywi¶cie rozumiem. Jest to jedno z moich nowych zainteresowañ i do kolejnych projektów bêdê siê stara³ równie¿ wplataæ w±tek koñski. Zreszt± byæ mo¿e w tym projekcie bêdziemy mieli pod opiek± inne zwierzaki.
Program warsztatowy jest jak zwykle obszerny i ka¿dy bêdzie móg³ znale¼æ zajêcie zgodne ze swoimi zainteresowaniami. Jak wiesz preferujê "naturaln± rekonstrukcjê", gdzie poza odtwarzaniem elementów stroju i wyposa¿enia zwracam du¿a uwagê na stronê u¿ytkow±. Testujê to wszystko w najprzeró¿niejszych warunkach.
Sam, dla wielu 'kultowy" festiwal w Wolinie nie jest moim priorytetem, a raczej przyzwyczajeniem i spotkaniem z przyjació³mi oraz znajomymi. Poza jednym (w ró¿nej zreszt± formie uczestnictwa) - by³em na wszystkich (³±cznie z pierwszym).
Najbli¿sze, rzeczywi¶cie ciekawe spotkanie w Wolinie to: Otwarte warsztaty archeologii eksperymentalnej - 8/12.07.2008

pozdrowienia Vislav
Wszeb±d
No to smakowo.....
Zrobi³e¶ mi Panie Vislawie ochoty na te warsztaty

HOWGH
Vislav
CYTAT(Wszeb±d @ 23:43 18.06.2008) *
No to smakowo.....
Zrobi³e¶ mi Panie Vislawie ochoty na te warsztaty

HOWGH

Witam

Rzeczywi¶cie warto siê wybraæ. To co jest najwa¿niejsze w tego rodzaju spotkaniach, to praktyczna wiedza. Zbiory muzealne, ikonografia, fachowa literatura z pewno¶ci± s± bardzo wa¿nym i podstawowym elementem rekonstrukcji. Jednak zazwyczaj odpowiadaj± na pytanie co powinni¶my wykonaæ. Bez pomocy ¿yczliwych fachowców nie wiemy jak to wykonaæ, lub czy to co nam proponuj± w sprzeda¿y zosta³o w³a¶ciwie wykonane. Czêsto te¿ mo¿emy uzyskaæ odpowied¼ do czego dany element w znaleziskach móg³ s³u¿yæ.

pozdrowienia Vislav
Fiolnir
I znów podobna deklaracja - w projekcie chcia³bym uczestniczyæ ale nie wiem czy bêdê w stanie bo mam teraz do¶æ prze³omowy okres w ¿yciu. Dam znaæ czy jestem w stanie siê pojawiæ gdy tylko bedê wiedzia³ na czym stoje.
Vislav
Witaj Fiolnir!

Oczywi¶cie miejsce czeka na Ciebie - tydzieñ odciêcia siê od codzienno¶ci dobrze robi nawet w prze³omowych momentach ¿ycia.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam!

Tym razem pogoda powinna byæ odpowiednia do pory roku:
CYTAT
Grudzieñ mro¼ny i ¶nie¿ny

Nasze najnowsze prognozy wskazuj± na grudzieñ z akcentami prawdziwej zimy. Bêdziemy mieæ ¶niegu pod dostatkiem, a nawet za du¿o, poniewa¿ miesi±c ten przyniesie temperaturê na poziomie poni¿ej normy wieloletniej, w dodatku padaæ bêdzie czê¶ciej ni¿ zwykle w tym miesi±cu. Je¶li prognozy siê sprawdz±, to bêdziemy mieæ pierwszy od trzech lat pocz±tek zimy w dos³ownym tego s³owa znaczeniu. www.twojapogoda.pl

Jest szansa na sprawdzenie wyposa¿enia zimowego:zarówno strojów i obuwia, jak i raków, nart itp.

pozdrowienia Vislav
Braturad
Ciuchy przygotowane, tylko ¿eby sie prognoza sprawdzi³a smile.gif
Co do liczby uczestników bêdzie ze mn± 1 dodatkowy templariusz brat Marcin ;)

I kilka pytañ z mojej strony:
-zapasy wody - bierzemy zapasy na ca³y tydzieñ, roztapiamy ¶nieg czy biegamy codziennie do sklepu ?
-k±piel - we w³asnym zakresie w rzece, jaka¶ sauna na terenie skansenu czy cokolwiek?
-siano - co¶ musimy je¶æ tongue.gif chcieli¶my zabraæ sienniki ale je¿eli siana nie bedzie to mamy dla niego alternatywe.
-wy¿ywienie - jak wygl±daj± podstawowe produkty?

Pozdrawiam!
Vislav
CYTAT(Braturad @ 09:19 04.08.2008) *
Ciuchy przygotowane, tylko ¿eby sie prognoza sprawdzi³a smile.gif
Co do liczby uczestników bêdzie ze mn± 1 dodatkowy templariusz brat Marcin ;)

I kilka pytañ z mojej strony:
-zapasy wody - bierzemy zapasy na ca³y tydzieñ, roztapiamy ¶nieg czy biegamy codziennie do sklepu ?
-k±piel - we w³asnym zakresie w rzece, jaka¶ sauna na terenie skansenu czy cokolwiek?
-siano - co¶ musimy je¶æ tongue.gif chcieli¶my zabraæ sienniki ale je¿eli siana nie bedzie to mamy dla niego alternatywe.
-wy¿ywienie - jak wygl±daj± podstawowe produkty?

Pozdrawiam!

Witam

Po kolei:
- jest dostêpna na miejscu woda bie¿±ca (o ile mróz nie zablokuje tej mo¿liwo¶ci) i zdatna do picia - tutaj nie stosujemy ¿adnej ortodoksji w zakresie rekonstrukcji, nie chcia³bym k³opotów pokarmowych lub co gorsza jaki¶ chorób po projekcie,
- jest dzia³aj±ca "czarna" sauna - za dwa razy postaramy siê uruchomiæ, ponadto rzeka i ewentualnie nagrzanie wody,
- siano siê znajdzie,
- miêso i ryby do wêdzenia, ziarno do mielenia, mleko, jajka, cebula, czosnek, kasze, kapusta - g³ód nam raczej nie doskwiera.

Do zobaczenia

Vislav

Bajker
Je¶li bêdzie to mo¿liwe, przyjadê sprobowaæ ciê¿kich warunków na sobie jeszcze raz, ale teraz bêdê bardziej przygotowany, dziêki tegorocznemu projektowi.
Vislav
Witaj!
CYTAT(Bajker @ 21:28 05.08.2008) *
Je¶li bêdzie to mo¿liwe, przyjadê sprobowaæ ciê¿kich warunków na sobie jeszcze raz, ale teraz bêdê bardziej przygotowany, dziêki tegorocznemu projektowi.

Oczywi¶cie zapraszam do udzia³u. Rzeczywi¶cie zrobi³e¶ ogromne postêpy w stroju - mia³em okazjê zobaczyæ na festiwalu w Wolinie!

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Prognozy pogody na grudzieñ s± niez³e:
CYTAT
Grudzieñ mro¼ny i ¶nie¿ny
Nasze najnowsze prognozy wskazuj± na grudzieñ z akcentami prawdziwej zimy. Bêdziemy mieæ ¶niegu pod dostatkiem, a nawet za du¿o, poniewa¿ miesi±c ten przyniesie temperaturê na poziomie poni¿ej normy wieloletniej. Mimo sypi±cego ¶niegu nie zabraknie pogodnego nieba i wszystko wskazuje na to, ¿e bêdzie ono dominowa³o nad opadami. Je¶li prognozy siê sprawdz±, to bêdziemy mieæ pierwszy od trzech lat pocz±tek zimy w dos³ownym tego s³owa znaczeniu.

Bêdzie mo¿na przetestowaæ posiadane stroje w trochê trudniejszych warunkach.

pozdrowienia Vislav
Tomic
witam
Nieustraszeni £owcy Wampirów pewnie siê pojawi± by urz±dziæ jakie¶ zimowe polowanko, jednak pytanie czy za bardzo nie bêdziemy odbiegaæ od za³o¿eñ projektu. Bo my to wiek XV i raczej nastawiamy siê na fabu³ê czyli na co¶ chyba odmiennego ni¿ za³o¿enia tego przedsiêwziêcia
Vislav
Witam!

Projekt ten nie jest ultrasowski, ani ortodoksyjny. Traktujê go jako swojego rodzaju poligon do¶wiadczalny dla okre¶lenia zale¿no¶ci pomiêdzy strojem i wyposa¿eniem, a przypuszczalnymi warunkami ¿ycia i prze¿ycia w dawnych czasach.
Skansen w Wolinie nadaje siê ¶wietnie do tego celu. Ponadto bior±c pod uwagê warunki ¿ycia na "prowincji", szczególnie w trakcie wypraw nie ró¿ni³y siê one zbytnio dla IX-XI i XVw. Zreszt± by³y podobne (i s±) w wielu miejscach do czasów nowo¿ytnych.

O ile N£W nie zamierzaj± spêdziæ z nami ca³ego tygodnia - zapraszam na jeden z weekendów 6/7 lub 13/14 grudnia, jako rozpoczêcie lub zakoñczenie projektu.
Zreszt± ró¿ne zmory i potwory istnia³y zawsze i przynajmniej fabularnie s± do dzisiaj.

pozdrowienia Vislav
HelgiStalingrad
Witam Pana Wislawa smile.gif

Moze pan mnie pamieta. Jestem bardzo starym znajomym Pauliny.
Mowie po proszenju swoich kolegow z Kaliningrada.
Chcielibysmy w tym roku na Woline spedzic z Wami czas,
razem podzielic trudnosci i spotkac radosci smile.gif

Tych kolegow Wy znacie dobrze juz smile.gif
Tylko ja chcialbym przy³±czaæ siê do Was z moja dziewczyna.

Co pan na to powie?
Vislav
CYTAT(HelgiStalingrad @ 19:22 16.10.2008) *
Witam Pana Wislawa smile.gif

Moze pan mnie pamieta. Jestem bardzo starym znajomym Pauliny.
Mowie po proszenju swoich kolegow z Kaliningrada.
Chcielibysmy w tym roku na Woline spedzic z Wami czas,
razem podzielic trudnosci i spotkac radosci smile.gif

Tych kolegow Wy znacie dobrze juz smile.gif
Tylko ja chcialbym przy³±czaæ siê do Was z moja dziewczyna.

Co pan na to powie?

Witaj HelgiStalingrad!

Oczywi¶cie zapraszam przyjació³ i przyjació³ przyjació³ z Kaliningradu (Moskwy równie¿) do udzia³u w tym projekcie. Mile wspominam wszystkie nasze spotkania na kolejnych projektach. Wspólna praca, kuchnia, wieczorne rozmowy wiele by straci³y bez Waszego udzia³u.
O stroje i wyposa¿enie nie pytam siê - wiem, ¿e od tej strony wszystko jest na wysokim poziomie.

Do zobaczenia w Wolinie.

pozdrowienia Vislav
HelgiStalingrad
Ooo i bardzo dziekujemy smile.gif

O ktorych datach sie zaczyna tamtejsze zycie? smile.gif
kiedy przyjezdzac i kiedy sp[...edit...]c? smile.gif
Vislav
Witam

Impreza formalnie to 8-14.12.2008r.

Ja bêdê w Wolinie od 06.12.2008 i tak mo¿na przyje¿d¿aæ. Zakoñczenie 14.12.2008 w godzinach popo³udniowych i ja tak bêdê wyje¿d¿a³. Nic nie stoi na przeszkodzie aby indywidualnie pozostaæ d³u¿ej - wszystko zale¿y od wyboru uczestników.

sp[...edit...]c? jeste¶my bardzo go¶cinni i takie pojêcie nie wystêpuje.

pozdrowienia Vislav

HelgiStalingrad
CYTAT
sp[...edit...]c? jeste¶my bardzo go¶cinni i takie pojêcie nie wystêpuje.

no zartuje, przepraszam smile.gif

pozdrowienia od nas wszystkich.
Dentysta
Witam!
Je¶li mo¿na chêtnie przyjedziemy (2 szt.).
Jeste¶my zrobieni na 13w.
Byliby¶my jedynie 4 dni (te z weekendem).
Pozdrawiam
Dentysta
Vislav
Witaj Dentysta!

Zapraszam do przyjazdu równie¿ na weekend. W tym roku bêdziemy bardziej go¶cinni i w ostatni weekend chêtnie powiêkszymy sk³ad. Wstepnie zapowiedzieli siê równie¿ Nieustraszeni £owcy Wampirów w³a¶nie na te kilka ostatnich dni.

Jedyne oczekiwania wobec "krótkoterminowych" abu zaraz po przybyciu przeistoczyli siê w osoby w³a¶ciwe dla odtwarzanych czasów. Wy¿ywienie w postaci wspólnej kuchni bêdzie zapewnienione. Oczywi¶cie wszelkie smako³yki i frykasy dostarczane przez przyje¿d¿aj±cyh mile widziane.

Niebawem zamieszczê kwestionariusz do bardziej precyzyjnego okre¶lenia czasu pobytu poszczególnych uczestników.

pozdrowienia Vislav
Lewy
Vislavie..a na mnie czeka wolne miejsce?? bum.gif
HelgiStalingrad
pane Wislawe,

jeszcze jedno pytanie - chlopaki z Kaliningradu i Moskwy pytaja o zaproszeniu..
jak to mozna zrobic?
jasmin
Witam:)
W zaleznosci od pogody stawiê siê piatek rano/wieczór ... wraz z Pocztem
Pozdrawiam
Vislav
Witam!

Trochê mnie nie by³o, ale ju¿ jestem i dzia³am:

Lewy - OK mi³o bêdzie siê spotkaæ i podzia³aæ razem
HelgiStalingrad - wys³a³em wiadomo¶æ na PM
Ja¶min - cieszê siê, ¿e jeszcze w tym roku uda siê spotkaæ.

Generalnie w najbli¿sze 2-3dni wstawiê komunikator do rejestracji. Oczywi¶cie jestem otwarty na wszystkich chêtnych - taka to impreza nastawiona na warsztaty, integracjê i wymianê do¶wiadczeñ.

Pozdrowienia dla wszystkich

Vislav
Tomic
Witam N£W wpadn± w liczbie wystarczaj±cej by zapolowaæ na nosferata icon_wink.gif) tak jak ustalili¶my na ostatni wekend czyli patek - niedziela
£azarz
Salve Fratres!

Vislavie nawi±zuj±c do naszej rozmowy telefonicznej zg³aszam trêdowat± mroczn± trzodê. Mi³o bêdzie spotkac ciebie po s³awetnym flisie 2002 smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Czesiu te¿ oczywi¶cie jedzie
Vislav
Witam serdecznie kolejnych uczestników. Mam nadziejê, ¿e Czesio wie co go czeka i odpowiednio to skomentuje.

Szykuje nam siê niez³a gromadka, zreszt± miêdzynarodowa - bêd± równie¿ reprezentowane Moskwa, Kaliningrad i Goeteborg.

pozdrowienia Vislav

p.s. Flis 2002 to by³y piêkne i mroczne czasy.
Fiolnir
S³awa!!!

Na chwilê obecn± wygl±da na to ¿e wpadnê na tydzionek smile.gif Tak na jakie¶ 60-70%. Je¶li nie, to na Yul mo¿ecie mnie liczyæ bankowo bo choæbym mia³ na uszach stan±æ to siê pojawiê. Wczoraj gada³em z Sulikiem - te¿ siê wybiera i mo¿liwe ¿e te¿ da radê na tydzieñ. Ogólnie z Warszawy wybieraj± siê jeszcze Leif i Lutek z Czarnego Wê¿a - powinni siê nied³ugo sami odezwaæ smile.gif Ogólnie s± to ludziska prza¶ne, znane mi od dawna wiêc ¶mia³o rzec mogê i¿ ich sprzêt spokojnie powinien sobie w warunkach woliñskich poradziæ. Oni oczywi¶cie tako¿ smile.gif

Pozdrawiam serdecznie
Fiolnir
Vislav
Witaj Fiolnir!

60-70% to zawsze wiêcej ni¿ 50%, czyli na dwoje babka wró¿y³a. Mam nadziejê, ¿e uda Ci siê znale¼æ czas i bêdziesz móg³ przybyæ po tradycji ( drugi raz).

Oczywi¶cie Sulik, Leif i Lutek z Czarnego Wê¿a s± mile widziani - wszystkie osoby jakie uda Ci siê zabraæ/zaprosiæ nie potrzebuj± dodatkowych rekomendacji.

Do zobaczenia

pozdrowienia Vislav
Lutek

Witam wszystkich!

Podczas dzisiejszej rozmowy z Leifem zapadla ostateczna decyzja-przybedziemy smile.gif Najprawdopodobniej w sobote(06.12.08) rano.

Pozdrawiam!
Leif
S³awa Vislavie!,

Przyjedziemy jak napisa³ wcze¶niej Lutek, w sobotê z rana dnia 6.12.2008. Pragniemy zgodnie z za³o¿eniami projektu sprawdziæ nasze przygotowanie do ¿ycia w zimowych warunkach, oraz wzi±æ udzia³ w organizowanych warsztatach.

Szczególnie interesuje mnie rekonstrukcja drewnianej chaty, mam nadzieje pomóc jak tylko bêdê potrafi³ w tym przedsiêwziêciu.

Niestety ja osobi¶cie w czwartek wieczorem musze wracaæ do Warszawy. Czekaj± na mnie obowi±zki, których nie mogê od³o¿yæ na inny termin. Mam nadzieje, ¿e nie sprawi to k³opotu.

Pozdrawiam serdecznie!

Leif
Czarny W±¿
Vislav
Witam

Dziêkujê bardzo za zainteresowanie i kolejne zg³oszenia. Jestem przekonany, ¿e ka¿dy z nas znajdzie dla siebie: nowe, ciekawe i pozyteczne zajêcia zwiazane z rekonstrukcj±.
Nie zabraknie te¿ spotkañ, dyskusji i integracji.

Pro¶ba do wszystkich - je¿eli ktokolwiek potrafi grac na instrumentach muzycznych - koniecznie zabierzcie ze sob±. Ja bêdê mia³ drumlê/wargan - poszerzymy warsztaty o wydobywanie d¼wiêków wszelakich bigsmile2.gif

Ze wzglêdów logistycznych gor±ca pro¶ba o wype³nienie formularza zg³oszeniowego - nie jest konieczne logowanie siê na FREHA

Oczywi¶cie jeste¶my bezgranicznie go¶cinni i ka¿dego zb³±kanego wêdrowca przyjmiemy pod nasz dach - nakarmimy, napoimy i znajdziemy legowisko.

pozdrowienia Vislav
Sulik
S³awa!
Potwierdzam, ¿e na zimowym Wolin wybieram siê na 100% na pe³en tydzieñ smile.gif

Pozdrowienia, Sulik.
Fiolnir
Podrzucam listê sprzêtu który zabieram w tym roku. Jej porównanie z list± zes¿³oroczn± wyra¼nie pokazuje z czego mo¿na zrezygnowaæ:

- Buty - 2 pary
- Spodnie we³niane - sztuk 1
- Koszule lniane - sztuk 1
- Kaftan we³niany dwuwarstwowy - sztuk 1
- Tunika we³niana jednowarstwowa - sztuk 2 gruba i cienka
- P³aszcz dwuwarstwowy (s³u¿±cy te¿ jako okrycie do pos³ania) - sztuk 1
- P³aszcz jednowarstwowy - sztuk 1
- Karimata filcowa - sztuk 1
- Rêkawiczki robione metod± ig³ow± - sztuk 1
- Skarpety robione metod± ig³ow± - sztuk 1
- Skarpety filcowe - sztuk 2
- Lniane worki na ciuchy, buty i resztê rzeczy - sztuk 4
- Ma³a sakiewka z Jamtland i 2 sakiewki skórzane ma³a i du¿a. W ma³ej hubka, w du¿ej sakiewka ma³a, puch z wodnej pa³ki, krzesiwo i krzemieñ.
- Skórznia i skórzany kaptur
- Plecako¶piwór skórzany
- Buk³ak twardy 2 l
- No¿e - sztuk 2 - jeden oko³o 12-15 cm d³ugo¶ci, drugi snycerski ok. 4 cm d³ugo¶ci ostrza
- Zestaw higieniczny (penseta, ³y¿eszka do uszy, ³opatka do czyszczenia paznokci)
- Grzebieñ drewniany
- £y¿ka, gliniany kubek
- Igielnik z minimum 3 ig³ami ko¶cianymi
- Dwie drabinki drewniane z niæmi lnianymi i we³nianymi
- Zio³a w sakiewkach lnianych - zestawy na ró¿ne okoliczno¶ci, zw³aszcza te z du¿± ilo¶ci± witaminy C i rozgrzewaj±ce
- Ose³ka kamienna
- Ma³y toporek
- Jedzenie - odrobina orzechów i polska surowa kie³basa suszona
- Proca sznurowa
- Paski - sztuk 2 i kilka zapasowych rzemieni w tym jeden porz±dny do ³uku ogniowego

Ogólnie dziêki tym redukcjom postaram siê tym razem zapakowaæ w plecak 60 l zamisat w 120 l jak w zesz³ym roku smile.gif
Asmund
Witaj Vislavie!

Zg³asza siê PGD, sztuk knurasów: 2 - ja i Chwalibóg.
Bêdziemy w pon. ok. 10-13, zostaniemy do niedzieli rano albo soboty wieczór, zale¿y jaki poci±g bêdzie.

Interesuje mnie szczególnie kowalstwo i budowa chaty. Plecak wiklinowy gdyby by³a mo¿liwo¶æ to chêtnie te¿ bym zrobi³.
A i w³a¶nie mam jedno pytanie: bo nie zmieszczê siê ze sprzêtem do mojej torby historycznej i muszê wzi±æ mroczny plecak. Mo¿na, mam nadzieje, ciepn±æ go gdzie¶ razem z cywilkami na czas wyjazdu?
A i jeszcze jedno: soczewki kontaktowe nosiæ muszê inaczej jestem ¶lepy. Tzn. zak³adam rano i zdejmuje do snu - ¿eby siê nikt nie zdziwi³ ;)

ciuchy zimowe mam, podam listê tak jak Fjollnir. Ciekawe jak siê zmieni za rok szczerba.gif

buty: 1) skóra 2) chodaki
tuniki we³niane 2
skarpet we³nianych ile wlezie
podkoszulek we³niany 1
spodnie we³niane 1
spodnie lniane 1
p³aszcz we³niany 1
kaptur we³niany 1
czapaja we³niana 1
rêkawiczki we³niane 1
ko¿uch barani 1
skóry dzika do spania i we³nê do przykrycia
pierdó³ki takie jak nó¿, miska, ³y¿ka, róg, kaletka, torba lniana, pasy, krajki, grzebieñ ko¶ciany,
krzesiwko: hubki nie mam, muszê siê nauczyæ j± wyrabiaæ i krzesaæ ogieñ! Mam nadziejê ¿e na tym wyje¼dzie.

Wezmê te¿ trochê z³omu do przekucia. Niestety narzêdzi za historyczne uchodz±cych nie mam, kleszcze kowalskie jedne ino (¶rednio przydatne). Czy ku¼nia jest wyposa¿ona?

pozdrawiam!
Vislav
Witam

Fiolnir i Asmund - dziêkujê za zamieszczone opisy z przygotowañ stroju.

Dodatkowe informacje:

Bêdzie wydzielone miejsce do schowania ró¿nych "cywilek" - plecaki, torby, buty itp.
Szk³a kontaktowe - ca³kowicie OK
Bêdzie dzia³aæ ku¼nia
Uruchomimy produkcjê dranic do budowy cha³up - bêdzie mo¿liwo¶æ "darcia" desek na tarcze - Fiolnir ma do¶wiadczenia w tym zakresie
Bêdzie dzia³aæ "czarna" sauna - mo¿na korzystaæ, zapoznaæ siê z budow± i co wa¿ne eksploatacj±
Ruszymy z wêdzeniem miêsa i ryb
Wszelakie prace w drewnie
Potrenujemy rozpalanie ognia
Zabiorê kawa³ki filcu, aby pokazaæ uszycie paputków
No i ró¿ne inne.......

Gor±ca pro¶ba o wype³nienie formularza zg³oszeniowego - nie wszyscy siê dotychczas wpisali

pozdrowienia Vislav
Leif
Oto moja lista rzeczy które zabieram:

• 2 tuniki we³niane
• 2 koszule lniane
• 2 pary spodni lnianych
• 1 para spodni we³nianych
• Owijacze we³niane oraz lniane
• 2 pary butów
• Rêkawice skórzane (z baranicy, 2 palczaste)
• Skarpety we³niane
• Czapka obszyta futrem
• Kaptur we³niany z lnian± podszewk±
• P³aszcz we³niany jednowarstwowy z pó³kola
• P³aszcz we³niany dwuwarstwowy prostok±tny
• ¦piwór we³niany
• Koc we³niany na legowisko
• Baranica
• Pas
• 2 kaletki, nó¿
• Miska, ³y¿ka, kubek gliniany
• Buk³ak 750 ml

Dodatkowo trochê suszonych owoców rodzimych, odrobinê orzechów laskowych, sznurek lniany, rzemienie, wosk pszczeli.

Pozdrawiam

Leif
Czarny W±¿

Lutek
To i ja dorzuce swoja liste:

-2 pary butów
-2 pary spodni we³nianych
-1 pary spodni lnianych
-2 tuniki lniane
-2 tuniki we³niane
-we³niane owijki
-p³aszcz we³niany
-2 skory baranie
-¶piwór we³niany
-2 koce we³niane
-czapka skórzana
-kaptur we³niany
-rêkawiczki robione metoda ig³owa
-skarpetki robione metoda ig³owa
-2 pary skarpet we³nianych
-pas, sakwa, nó¿, sax
-solniczka z sola
-igielnik z ig³ami
-grzebyczek ko¶ciany
-¶wiece woskowe 5 sztuk
-miska, ³y¿ka, kufel
-dratwa,sznurek lniany, rzemienie
-buk³ak
-plansza do hnefatafla(pionki zrobiê na miejscu)-coby bylo czym sie zajac w dlugie wieczory.

Postaram sie tez zabrac troche prowiantu ale zobaczymy co z tego wyniknie.

Pozdrawiam!
Schweinschnitzl
No i ja podrzucam listê rzeczy które zabieram:
-1 pary spodni lnianych
-buk³ak 1000 ml
Vislav, normalnie, albo jeszcze czego to wzi±æ?)))))))
Vislav
CYTAT(Schweinschnitzl @ 23:20 03.12.2008) *
No i ja podrzucam listê rzeczy które zabieram:
-1 pary spodni lnianych
-buk³ak 1000 ml
Vislav, normalnie, albo jeszcze czego to wzi±æ?)))))))

Witaj!

Buk³ak to podstawa bigsmile2.gif Zapadnoj Baszni chyba nie trzeba doradzaæ.
Generalnie prognoza pogody zapowiada przelotne deszcze ze ¶niegiem, w dzieñ temperatury powy¿ej zera, natomiast w nocy poni¿ej. Na odkrytej wyspie otoczonej wod±, przy du¿ej wilgotno¶ci powietrza bywa w tak± pogodê nieprzyjemnie.
Do³ó¿ jeszcze szlafmycê na noc smile.gif

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Podsumowanie ankiety - w drugiej po³owie spotkania bêdzie nas ponad 30 osób!

Na wszelki wypadek mapka dojazdu

Kontakt ze mn± +48 609189750

Dla chêtnych zajêcia siê kuchni±:
- bêd± wszystkie podstawowe pó³produkty do wykonania posi³ków
- ¿arna do mielenia m±ki
- wystarczaj±cy zestaw garnków i patelni
- wêdzarnia
- piec chlebowy

Na uczestników oczekujê od soboty rano - do zobaczenia

pozdrowienia Vislav
Fiolnir
O¿ do licha :D 30 luda? Nie uwierzê jak nie zobaczê :P Do Lutka i Leifa za¶ powiedzieæ mogê, ze IMHO mo¿na zrezygnowaæ przynajmniej z lnianych portek. Nie wyobra¿am sobie sytuacji w której by¶cie mieli je zak³adaæ.

Pozdro
Fiolnir
Tomic
wszyscy siê chwal± swoim ekwipunkiem (prawie jak forum Diablo II) to ja siê te¿ pochwale co zabieram:
- 6 litrów niskoprocentowej wody ¶wiêconej
- 1 litr wysokoprocentowej wody ¶wiêconej
- torbê na te wody
- naczynie na te wody
- podrêczny zestaw ³owcy wampirów
- ¶wiêty symbol
- trochê ciep³ych rzeczy
- trochê jedzenia

hehehe pozdrawiam Tomik von Chomik z Wilczego Zamku icon_wink.gif))))

PS. na czas imprezy zastanawiam siê nad bardziej krwio¿erczym pseudonimem - mo¿e tak bardziej z rycerska Thomas Von Drahenfug z Wilczego Siedliszcza hehehehehe
Vislav
Witam stalkera z N£W!

£owy na wampiry wszelakie - z u¿yciem wody ¶wiêconej, chrzczonej lub nie, innych napoi odka¿aj±cych - urz±dzimy w momencie dogodnym, aczkolwiek nieznanym.
Nikt nie wie, kiedy do jego drzwi zastuka ¦wiêta Inkwizycja!

pozdrowienia Vislav
Tomic
¦wiêta prawda Panie Vislavie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.