Witam
Jest to kontynuacja projektu z ubieg³ego roku
¯yæ jak tysi±c lat temu - XII'07, 2-tygodniowy pobyt w skansenie.
Tym razem jest to krótszy termin ze wzglêdu na mo¿liwo¶ci urlopowe potencjalnych uczestników. Ilo¶æ miejsc nie jest limitowana.
Program:
Poza odtwarzaniem codziennego bytowania, planowane jest kontynuowanie rekonstrukcji drewnianej cha³upy i jej wyposa¿enia z wykorzystaniem wy³±cznie prostych narzêdzi ciesielskich.
Cele projektu:
- zdolno¶æ cz³owieka do adaptacji i ¿ycia w trudnych warunkach,
- wykorzystanie prostych narzêdzi,
- warto¶æ u¿ytkowa wszelkich wyrobów,
- poszukiwanie cech wspólnych, a nie ró¿nic zwi±zanych z kultur± materialn± w przestrzeni i czasie,
- dzia³anie w grupie.
Eksperyment ten nie jest pomy¶lany jako swojego rodzaju wyczyn. Grupa osób chce siê przekonaæ, jak mog³o wygl±daæ codzienne ¿ycie 1000 lat temu. Zreszt± w do¶æ w±skim wybranym zakresie.
Do¶wiadczenia tego rodzaju s± bardzo przydatne dla potrzeb rekonstrukcji kultury materialnej - pozwalaj± oceniæ odtworzenie cech u¿ytkowych odzie¿y, sprzêtu i wyposa¿enia.
Odzwierciedlenie ró¿nych ról spo³ecznych bêdzie zale¿a³o od tego jacy i ile uczestników we¼mie udzia³ w tym eksperymencie. Nie liczymy na zbyt du¿± grupê z prostego powodu - ma³o jest osób dobrze przygotowanych pod wzglêdem kompletnego stroju, wyposa¿enia i do¶wiadczenia do bytowania w trudnych warunkach. Nie wchodz± w rachubê ¿adne wspó³czesne ¶piwory, buty itp.
Poza codziennym bytowaniem - przewidywana jest równie¿ dzia³alno¶æ rzemie¶lnicz± w ka¿dym zakresie, jaki uczestnicy potrafi± wykonaæ. Jednocze¶nie jest to niepowtarzalna szansa na praktyczne nauczenie siê zasad konstruowania i budowania drewnianych cha³up z wykorzystaniem historycznych narzêdzi.
Program warsztatowy przewiduje doskonalenie umiejêtno¶ci w zakresie: ciesielstwa, kowalstwa, powro¼nictwa, wikliniarstwa, rogownictwa, ¶redniowiecznej kuchni, tkactwa, wykonywania filcu i wiele innych.
Ten niekomercyjny projekt prowadzony jest na zasadach pe³nej dobrowolno¶ci, bez okre¶lania zadañ dla poszczególnych uczestników. Organizatorzy zapewniaj± podstawowe warunki bytowe: noclegi w istniej±cych rekonstrukcjach domów, podstawowe produkty ¿ywno¶ciowe i pe³en dostêp do istniej±cej infrastruktury skansenu. Nie s± przewidywane inne ¶wiadczenia materialne lub finansowe.
Generalna uwaga do wszystkich chêtnych, którzy chcieliby byæ uczestnikami tego projektu - obowi±zuje pe³ne historyczne wyposa¿enie 24/24 na dobê, przez wszystkie dni projektu i na ka¿d± spodziewan± lub niespodziewan± pogodê.
Przy deszczach i niskich temperaturach problemem mog± byæ przemakaj±ce buty - warto pomy¶leæ o zapasowej jednej lub dwóch parach. Ponadto zapas ciep³ej odzie¿y na dzieñ i na noc. ¦piwory, parasole, coca-cola i papierosy oraz wiele innych cywilizacyjnych gad¿etów absolutnie wykluczone.
Jak to wygl±da³o w ubieg³ym roku:
relacje i fotoalbumy pozdrowienia Vislav
pozdrowienia Vislav
Jako ¿e nie doczyta³em siê co do datowania projektu, st±d moje pytanie: czy jako trzynastkowy templariusz równie¿ móg³bym wzi±¼æ udzia³ w projekcie "¯yæ jak tysi±c lat temu" ?
Witam
Nie widzê ¿adnych przeszkód dla szerszego datowania. Dysponujemy kilkoma chatami i mo¿emy to wykorzystaæ dla ró¿nych przedzia³ów czasowych.
Odtwarzamy podstawowe warunki bytowe - niezmienne na przestrzeni dziejów, dla znacznej czê¶ci spo³eczeñstwa.
Zreszt± w±tek przewodni ca³ego dzia³u, czyli Wyprawy powoduje, ¿e ka¿da z odtwarzanych postaci przynajmniej czasowo mog³a trafiæ w takie warunki.
Projekt ten pomaga zrozumieæ zwi±zki pomiêdzy warunkami ¿ycia, a posiadanym strojem i wyposa¿eniem. Dlatego te¿ jest to termin grudniowy oferuj±cy warunki nieosi±galne w trakcie zwyk³ego letniego ¿ycia festiwalowego.
Tak wiêc Braturad zapraszam Ciê do udzia³u w projekcie.
pozdrowienia Vislav
Dziêkujê za zaproszenie
, nie ukrywaj±c bardzo nastawi³em siê na udzia³ w tym projekcie i jestem rad ¿e moge wzi±¼æ w nim udzia³
Witaj
Wstêpnie zg³aszam akces do tego projektu. Obszy³em siê na Ostarê, choæ nie zawadzi dodaæ tego i owego. Przyznam, ¿e najbardziej ci±gnie mnie do ciesielki, powro¼nictwa i sklepywania runa
. Szkoda, ¿e w tym roku wybra³em kunie zamiast "festywalu" w Wolinie, bo pewnie je¶li zgodzi³by¶ siê na moje uczestnictwo, to na pewno ustali³oby siê jeszcze to i owo. No nic po¿ywiom-uwidzim.
HOWGH
Witaj Wszeb±d!
Zapraszam do udzia³u w projekcie. Wymogi znasz i nie s± trudne do spe³nienia. Zreszt±, poza wykluczeniem wspó³czesnych strojów i wyposa¿enia - ca³a reszta le¿y w Twoim interesie:
Jak sobie po¶cielesz, tak siê wy¶pisz Co do koni - to oczywi¶cie rozumiem. Jest to jedno z moich nowych zainteresowañ i do kolejnych projektów bêdê siê stara³ równie¿ wplataæ w±tek koñski. Zreszt± byæ mo¿e w tym projekcie bêdziemy mieli pod opiek± inne zwierzaki.
Program warsztatowy jest jak zwykle obszerny i ka¿dy bêdzie móg³ znale¼æ zajêcie zgodne ze swoimi zainteresowaniami. Jak wiesz preferujê "naturaln± rekonstrukcjê", gdzie poza odtwarzaniem elementów stroju i wyposa¿enia zwracam du¿a uwagê na stronê u¿ytkow±. Testujê to wszystko w najprzeró¿niejszych warunkach.
Sam, dla wielu 'kultowy" festiwal w Wolinie nie jest moim priorytetem, a raczej przyzwyczajeniem i spotkaniem z przyjació³mi oraz znajomymi. Poza jednym (w ró¿nej zreszt± formie uczestnictwa) - by³em na wszystkich (³±cznie z pierwszym).
Najbli¿sze, rzeczywi¶cie ciekawe spotkanie w Wolinie to:
Otwarte warsztaty archeologii eksperymentalnej - 8/12.07.2008pozdrowienia Vislav
No to smakowo.....
Zrobi³e¶ mi Panie Vislawie ochoty na te warsztaty
HOWGH
CYTAT(Wszeb±d @ 23:43 18.06.2008)
No to smakowo.....
Zrobi³e¶ mi Panie Vislawie ochoty na te warsztaty
HOWGH
Witam
Rzeczywi¶cie warto siê wybraæ. To co jest najwa¿niejsze w tego rodzaju spotkaniach, to praktyczna wiedza. Zbiory muzealne, ikonografia, fachowa literatura z pewno¶ci± s± bardzo wa¿nym i podstawowym elementem rekonstrukcji. Jednak zazwyczaj odpowiadaj± na pytanie co powinni¶my wykonaæ. Bez pomocy ¿yczliwych fachowców nie wiemy jak to wykonaæ, lub czy to co nam proponuj± w sprzeda¿y zosta³o w³a¶ciwie wykonane. Czêsto te¿ mo¿emy uzyskaæ odpowied¼ do czego dany element w znaleziskach móg³ s³u¿yæ.
pozdrowienia Vislav
I znów podobna deklaracja - w projekcie chcia³bym uczestniczyæ ale nie wiem czy bêdê w stanie bo mam teraz do¶æ prze³omowy okres w ¿yciu. Dam znaæ czy jestem w stanie siê pojawiæ gdy tylko bedê wiedzia³ na czym stoje.
Witaj Fiolnir!
Oczywi¶cie miejsce czeka na Ciebie - tydzieñ odciêcia siê od codzienno¶ci dobrze robi nawet w prze³omowych momentach ¿ycia.
pozdrowienia Vislav
Witam!
Tym razem pogoda powinna byæ odpowiednia do pory roku:
CYTAT
Grudzieñ mro¼ny i ¶nie¿ny
Nasze najnowsze prognozy wskazuj± na grudzieñ z akcentami prawdziwej zimy. Bêdziemy mieæ ¶niegu pod dostatkiem, a nawet za du¿o, poniewa¿ miesi±c ten przyniesie temperaturê na poziomie poni¿ej normy wieloletniej, w dodatku padaæ bêdzie czê¶ciej ni¿ zwykle w tym miesi±cu. Je¶li prognozy siê sprawdz±, to bêdziemy mieæ pierwszy od trzech lat pocz±tek zimy w dos³ownym tego s³owa znaczeniu. www.twojapogoda.pl
Jest szansa na sprawdzenie wyposa¿enia zimowego:zarówno strojów i obuwia, jak i raków, nart itp.
pozdrowienia Vislav
Ciuchy przygotowane, tylko ¿eby sie prognoza sprawdzi³a
Co do liczby uczestników bêdzie ze mn± 1 dodatkowy templariusz brat Marcin ;)
I kilka pytañ z mojej strony:
-zapasy wody - bierzemy zapasy na ca³y tydzieñ, roztapiamy ¶nieg czy biegamy codziennie do sklepu ?
-k±piel - we w³asnym zakresie w rzece, jaka¶ sauna na terenie skansenu czy cokolwiek?
-siano - co¶ musimy je¶æ
chcieli¶my zabraæ sienniki ale je¿eli siana nie bedzie to mamy dla niego alternatywe.
-wy¿ywienie - jak wygl±daj± podstawowe produkty?
Pozdrawiam!
CYTAT(Braturad @ 09:19 04.08.2008)
Ciuchy przygotowane, tylko ¿eby sie prognoza sprawdzi³a
Co do liczby uczestników bêdzie ze mn± 1 dodatkowy templariusz brat Marcin ;)
I kilka pytañ z mojej strony:
-zapasy wody - bierzemy zapasy na ca³y tydzieñ, roztapiamy ¶nieg czy biegamy codziennie do sklepu ?
-k±piel - we w³asnym zakresie w rzece, jaka¶ sauna na terenie skansenu czy cokolwiek?
-siano - co¶ musimy je¶æ
chcieli¶my zabraæ sienniki ale je¿eli siana nie bedzie to mamy dla niego alternatywe.
-wy¿ywienie - jak wygl±daj± podstawowe produkty?
Pozdrawiam!
Witam
Po kolei:
- jest dostêpna na miejscu woda bie¿±ca (o ile mróz nie zablokuje tej mo¿liwo¶ci) i zdatna do picia - tutaj nie stosujemy ¿adnej ortodoksji w zakresie rekonstrukcji, nie chcia³bym k³opotów pokarmowych lub co gorsza jaki¶ chorób po projekcie,
- jest dzia³aj±ca "czarna" sauna - za dwa razy postaramy siê uruchomiæ, ponadto rzeka i ewentualnie nagrzanie wody,
- siano siê znajdzie,
- miêso i ryby do wêdzenia, ziarno do mielenia, mleko, jajka, cebula, czosnek, kasze, kapusta - g³ód nam raczej nie doskwiera.
Do zobaczenia
Vislav
Je¶li bêdzie to mo¿liwe, przyjadê sprobowaæ ciê¿kich warunków na sobie jeszcze raz, ale teraz bêdê bardziej przygotowany, dziêki tegorocznemu projektowi.
Witaj!
CYTAT(Bajker @ 21:28 05.08.2008)
Je¶li bêdzie to mo¿liwe, przyjadê sprobowaæ ciê¿kich warunków na sobie jeszcze raz, ale teraz bêdê bardziej przygotowany, dziêki tegorocznemu projektowi.
Oczywi¶cie zapraszam do udzia³u. Rzeczywi¶cie zrobi³e¶ ogromne postêpy w stroju - mia³em okazjê zobaczyæ na festiwalu w Wolinie!
pozdrowienia Vislav
Witam
Prognozy pogody na grudzieñ s± niez³e:
CYTAT
Grudzieñ mro¼ny i ¶nie¿ny
Nasze najnowsze prognozy wskazuj± na grudzieñ z akcentami prawdziwej zimy. Bêdziemy mieæ ¶niegu pod dostatkiem, a nawet za du¿o, poniewa¿ miesi±c ten przyniesie temperaturê na poziomie poni¿ej normy wieloletniej. Mimo sypi±cego ¶niegu nie zabraknie pogodnego nieba i wszystko wskazuje na to, ¿e bêdzie ono dominowa³o nad opadami. Je¶li prognozy siê sprawdz±, to bêdziemy mieæ pierwszy od trzech lat pocz±tek zimy w dos³ownym tego s³owa znaczeniu.
Bêdzie mo¿na przetestowaæ posiadane stroje w trochê trudniejszych warunkach.
pozdrowienia Vislav
witam
Nieustraszeni £owcy Wampirów pewnie siê pojawi± by urz±dziæ jakie¶ zimowe polowanko, jednak pytanie czy za bardzo nie bêdziemy odbiegaæ od za³o¿eñ projektu. Bo my to wiek XV i raczej nastawiamy siê na fabu³ê czyli na co¶ chyba odmiennego ni¿ za³o¿enia tego przedsiêwziêcia
Witam!
Projekt ten nie jest ultrasowski, ani ortodoksyjny. Traktujê go jako swojego rodzaju poligon do¶wiadczalny dla okre¶lenia zale¿no¶ci pomiêdzy strojem i wyposa¿eniem, a przypuszczalnymi warunkami ¿ycia i prze¿ycia w dawnych czasach.
Skansen w Wolinie nadaje siê ¶wietnie do tego celu. Ponadto bior±c pod uwagê warunki ¿ycia na "prowincji", szczególnie w trakcie wypraw nie ró¿ni³y siê one zbytnio dla IX-XI i XVw. Zreszt± by³y podobne (i s±) w wielu miejscach do czasów nowo¿ytnych.
O ile N£W nie zamierzaj± spêdziæ z nami ca³ego tygodnia - zapraszam na jeden z weekendów 6/7 lub 13/14 grudnia, jako rozpoczêcie lub zakoñczenie projektu.
Zreszt± ró¿ne zmory i potwory istnia³y zawsze i przynajmniej fabularnie s± do dzisiaj.
pozdrowienia Vislav
Witam Pana Wislawa
Moze pan mnie pamieta. Jestem bardzo starym znajomym Pauliny.
Mowie po proszenju swoich kolegow z Kaliningrada.
Chcielibysmy w tym roku na Woline spedzic z Wami czas,
razem podzielic trudnosci i spotkac radosci
Tych kolegow Wy znacie dobrze juz
Tylko ja chcialbym przy³±czaæ siê do Was z moja dziewczyna.
Co pan na to powie?
CYTAT(HelgiStalingrad @ 19:22 16.10.2008)
Witam Pana Wislawa
Moze pan mnie pamieta. Jestem bardzo starym znajomym Pauliny.
Mowie po proszenju swoich kolegow z Kaliningrada.
Chcielibysmy w tym roku na Woline spedzic z Wami czas,
razem podzielic trudnosci i spotkac radosci
Tych kolegow Wy znacie dobrze juz
Tylko ja chcialbym przy³±czaæ siê do Was z moja dziewczyna.
Co pan na to powie?
Witaj HelgiStalingrad!
Oczywi¶cie zapraszam przyjació³ i przyjació³ przyjació³ z Kaliningradu (Moskwy równie¿) do udzia³u w tym projekcie. Mile wspominam wszystkie nasze spotkania na kolejnych projektach. Wspólna praca, kuchnia, wieczorne rozmowy wiele by straci³y bez Waszego udzia³u.
O stroje i wyposa¿enie nie pytam siê - wiem, ¿e od tej strony wszystko jest na wysokim poziomie.
Do zobaczenia w Wolinie.
pozdrowienia Vislav
Ooo i bardzo dziekujemy
O ktorych datach sie zaczyna tamtejsze zycie?
kiedy przyjezdzac i kiedy sp[...edit...]c?
Witam
Impreza formalnie to 8-14.12.2008r.
Ja bêdê w Wolinie od 06.12.2008 i tak mo¿na przyje¿d¿aæ. Zakoñczenie 14.12.2008 w godzinach popo³udniowych i ja tak bêdê wyje¿d¿a³. Nic nie stoi na przeszkodzie aby indywidualnie pozostaæ d³u¿ej - wszystko zale¿y od wyboru uczestników.
sp[...edit...]c? jeste¶my bardzo go¶cinni i takie pojêcie nie wystêpuje.
pozdrowienia Vislav
CYTAT
sp[...edit...]c? jeste¶my bardzo go¶cinni i takie pojêcie nie wystêpuje.
no zartuje, przepraszam
pozdrowienia od nas wszystkich.
Witam!
Je¶li mo¿na chêtnie przyjedziemy (2 szt.).
Jeste¶my zrobieni na 13w.
Byliby¶my jedynie 4 dni (te z weekendem).
Pozdrawiam
Dentysta
Witaj Dentysta!
Zapraszam do przyjazdu równie¿ na weekend. W tym roku bêdziemy bardziej go¶cinni i w ostatni weekend chêtnie powiêkszymy sk³ad. Wstepnie zapowiedzieli siê równie¿ Nieustraszeni £owcy Wampirów w³a¶nie na te kilka ostatnich dni.
Jedyne oczekiwania wobec "krótkoterminowych" abu zaraz po przybyciu przeistoczyli siê w osoby w³a¶ciwe dla odtwarzanych czasów. Wy¿ywienie w postaci wspólnej kuchni bêdzie zapewnienione. Oczywi¶cie wszelkie smako³yki i frykasy dostarczane przez przyje¿d¿aj±cyh mile widziane.
Niebawem zamieszczê kwestionariusz do bardziej precyzyjnego okre¶lenia czasu pobytu poszczególnych uczestników.
pozdrowienia Vislav
Vislavie..a na mnie czeka wolne miejsce??
pane Wislawe,
jeszcze jedno pytanie - chlopaki z Kaliningradu i Moskwy pytaja o zaproszeniu..
jak to mozna zrobic?
Witam:)
W zaleznosci od pogody stawiê siê piatek rano/wieczór ... wraz z Pocztem
Pozdrawiam
Witam!
Trochê mnie nie by³o, ale ju¿ jestem i dzia³am:
Lewy - OK mi³o bêdzie siê spotkaæ i podzia³aæ razem
HelgiStalingrad - wys³a³em wiadomo¶æ na PM
Ja¶min - cieszê siê, ¿e jeszcze w tym roku uda siê spotkaæ.
Generalnie w najbli¿sze 2-3dni wstawiê komunikator do rejestracji. Oczywi¶cie jestem otwarty na wszystkich chêtnych - taka to impreza nastawiona na warsztaty, integracjê i wymianê do¶wiadczeñ.
Pozdrowienia dla wszystkich
Vislav
Witam N£W wpadn± w liczbie wystarczaj±cej by zapolowaæ na nosferata
) tak jak ustalili¶my na ostatni wekend czyli patek - niedziela
Salve Fratres!
Vislavie nawi±zuj±c do naszej rozmowy telefonicznej zg³aszam trêdowat± mroczn± trzodê. Mi³o bêdzie spotkac ciebie po s³awetnym flisie 2002
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Czesiu te¿ oczywi¶cie jedzie
Witam serdecznie kolejnych uczestników. Mam nadziejê, ¿e Czesio wie co go czeka i odpowiednio to skomentuje.
Szykuje nam siê niez³a gromadka, zreszt± miêdzynarodowa - bêd± równie¿ reprezentowane Moskwa, Kaliningrad i Goeteborg.
pozdrowienia Vislav
p.s. Flis 2002 to by³y piêkne i mroczne czasy.
S³awa!!!
Na chwilê obecn± wygl±da na to ¿e wpadnê na tydzionek
Tak na jakie¶ 60-70%. Je¶li nie, to na Yul mo¿ecie mnie liczyæ bankowo bo choæbym mia³ na uszach stan±æ to siê pojawiê. Wczoraj gada³em z Sulikiem - te¿ siê wybiera i mo¿liwe ¿e te¿ da radê na tydzieñ. Ogólnie z Warszawy wybieraj± siê jeszcze Leif i Lutek z Czarnego Wê¿a - powinni siê nied³ugo sami odezwaæ
Ogólnie s± to ludziska prza¶ne, znane mi od dawna wiêc ¶mia³o rzec mogê i¿ ich sprzêt spokojnie powinien sobie w warunkach woliñskich poradziæ. Oni oczywi¶cie tako¿
Pozdrawiam serdecznie
Fiolnir
Witaj Fiolnir!
60-70% to zawsze wiêcej ni¿ 50%, czyli na dwoje babka wró¿y³a. Mam nadziejê, ¿e uda Ci siê znale¼æ czas i bêdziesz móg³ przybyæ po tradycji ( drugi raz).
Oczywi¶cie Sulik, Leif i Lutek z Czarnego Wê¿a s± mile widziani - wszystkie osoby jakie uda Ci siê zabraæ/zaprosiæ nie potrzebuj± dodatkowych rekomendacji.
Do zobaczenia
pozdrowienia Vislav
Witam wszystkich!
Podczas dzisiejszej rozmowy z Leifem zapadla ostateczna decyzja-przybedziemy
Najprawdopodobniej w sobote(06.12.08) rano.
Pozdrawiam!
S³awa Vislavie!,
Przyjedziemy jak napisa³ wcze¶niej Lutek, w sobotê z rana dnia 6.12.2008. Pragniemy zgodnie z za³o¿eniami projektu sprawdziæ nasze przygotowanie do ¿ycia w zimowych warunkach, oraz wzi±æ udzia³ w organizowanych warsztatach.
Szczególnie interesuje mnie rekonstrukcja drewnianej chaty, mam nadzieje pomóc jak tylko bêdê potrafi³ w tym przedsiêwziêciu.
Niestety ja osobi¶cie w czwartek wieczorem musze wracaæ do Warszawy. Czekaj± na mnie obowi±zki, których nie mogê od³o¿yæ na inny termin. Mam nadzieje, ¿e nie sprawi to k³opotu.
Pozdrawiam serdecznie!
Leif
Czarny W±¿
Witam
Dziêkujê bardzo za zainteresowanie i kolejne zg³oszenia. Jestem przekonany, ¿e ka¿dy z nas znajdzie dla siebie: nowe, ciekawe i pozyteczne zajêcia zwiazane z rekonstrukcj±.
Nie zabraknie te¿ spotkañ, dyskusji i integracji.
Pro¶ba do wszystkich - je¿eli ktokolwiek potrafi grac na instrumentach muzycznych - koniecznie zabierzcie ze sob±. Ja bêdê mia³ drumlê/wargan - poszerzymy warsztaty o wydobywanie d¼wiêków wszelakich
Ze wzglêdów logistycznych gor±ca pro¶ba o wype³nienie
formularza zg³oszeniowego - nie jest konieczne logowanie siê na FREHA
Oczywi¶cie jeste¶my bezgranicznie go¶cinni i ka¿dego zb³±kanego wêdrowca przyjmiemy pod nasz dach - nakarmimy, napoimy i znajdziemy legowisko.
pozdrowienia Vislav
S³awa!
Potwierdzam, ¿e na zimowym Wolin wybieram siê na 100% na pe³en tydzieñ
Pozdrowienia, Sulik.
Podrzucam listê sprzêtu który zabieram w tym roku. Jej porównanie z list± zes¿³oroczn± wyra¼nie pokazuje z czego mo¿na zrezygnowaæ:
- Buty - 2 pary
- Spodnie we³niane - sztuk 1
- Koszule lniane - sztuk 1
- Kaftan we³niany dwuwarstwowy - sztuk 1
- Tunika we³niana jednowarstwowa - sztuk 2 gruba i cienka
- P³aszcz dwuwarstwowy (s³u¿±cy te¿ jako okrycie do pos³ania) - sztuk 1
- P³aszcz jednowarstwowy - sztuk 1
- Karimata filcowa - sztuk 1
- Rêkawiczki robione metod± ig³ow± - sztuk 1
- Skarpety robione metod± ig³ow± - sztuk 1
- Skarpety filcowe - sztuk 2
- Lniane worki na ciuchy, buty i resztê rzeczy - sztuk 4
- Ma³a sakiewka z Jamtland i 2 sakiewki skórzane ma³a i du¿a. W ma³ej hubka, w du¿ej sakiewka ma³a, puch z wodnej pa³ki, krzesiwo i krzemieñ.
- Skórznia i skórzany kaptur
- Plecako¶piwór skórzany
- Buk³ak twardy 2 l
- No¿e - sztuk 2 - jeden oko³o 12-15 cm d³ugo¶ci, drugi snycerski ok. 4 cm d³ugo¶ci ostrza
- Zestaw higieniczny (penseta, ³y¿eszka do uszy, ³opatka do czyszczenia paznokci)
- Grzebieñ drewniany
- £y¿ka, gliniany kubek
- Igielnik z minimum 3 ig³ami ko¶cianymi
- Dwie drabinki drewniane z niæmi lnianymi i we³nianymi
- Zio³a w sakiewkach lnianych - zestawy na ró¿ne okoliczno¶ci, zw³aszcza te z du¿± ilo¶ci± witaminy C i rozgrzewaj±ce
- Ose³ka kamienna
- Ma³y toporek
- Jedzenie - odrobina orzechów i polska surowa kie³basa suszona
- Proca sznurowa
- Paski - sztuk 2 i kilka zapasowych rzemieni w tym jeden porz±dny do ³uku ogniowego
Ogólnie dziêki tym redukcjom postaram siê tym razem zapakowaæ w plecak 60 l zamisat w 120 l jak w zesz³ym roku
Witaj Vislavie!
Zg³asza siê PGD, sztuk knurasów: 2 - ja i Chwalibóg.
Bêdziemy w pon. ok. 10-13, zostaniemy do niedzieli rano albo soboty wieczór, zale¿y jaki poci±g bêdzie.
Interesuje mnie szczególnie kowalstwo i budowa chaty. Plecak wiklinowy gdyby by³a mo¿liwo¶æ to chêtnie te¿ bym zrobi³.
A i w³a¶nie mam jedno pytanie: bo nie zmieszczê siê ze sprzêtem do mojej torby historycznej i muszê wzi±æ mroczny plecak. Mo¿na, mam nadzieje, ciepn±æ go gdzie¶ razem z cywilkami na czas wyjazdu?
A i jeszcze jedno: soczewki kontaktowe nosiæ muszê inaczej jestem ¶lepy. Tzn. zak³adam rano i zdejmuje do snu - ¿eby siê nikt nie zdziwi³ ;)
ciuchy zimowe mam, podam listê tak jak Fjollnir. Ciekawe jak siê zmieni za rok
buty: 1) skóra 2) chodaki
tuniki we³niane 2
skarpet we³nianych ile wlezie
podkoszulek we³niany 1
spodnie we³niane 1
spodnie lniane 1
p³aszcz we³niany 1
kaptur we³niany 1
czapaja we³niana 1
rêkawiczki we³niane 1
ko¿uch barani 1
skóry dzika do spania i we³nê do przykrycia
pierdó³ki takie jak nó¿, miska, ³y¿ka, róg, kaletka, torba lniana, pasy, krajki, grzebieñ ko¶ciany,
krzesiwko: hubki nie mam, muszê siê nauczyæ j± wyrabiaæ i krzesaæ ogieñ! Mam nadziejê ¿e na tym wyje¼dzie.
Wezmê te¿ trochê z³omu do przekucia. Niestety narzêdzi za historyczne uchodz±cych nie mam, kleszcze kowalskie jedne ino (¶rednio przydatne). Czy ku¼nia jest wyposa¿ona?
pozdrawiam!
Witam
Fiolnir i Asmund - dziêkujê za zamieszczone opisy z przygotowañ stroju.
Dodatkowe informacje:
Bêdzie wydzielone miejsce do schowania ró¿nych "cywilek" - plecaki, torby, buty itp.
Szk³a kontaktowe - ca³kowicie OK
Bêdzie dzia³aæ ku¼nia
Uruchomimy produkcjê dranic do budowy cha³up - bêdzie mo¿liwo¶æ "darcia" desek na tarcze - Fiolnir ma do¶wiadczenia w tym zakresie
Bêdzie dzia³aæ "czarna" sauna - mo¿na korzystaæ, zapoznaæ siê z budow± i co wa¿ne eksploatacj±
Ruszymy z wêdzeniem miêsa i ryb
Wszelakie prace w drewnie
Potrenujemy rozpalanie ognia
Zabiorê kawa³ki filcu, aby pokazaæ uszycie paputków
No i ró¿ne inne.......
Gor±ca pro¶ba o wype³nienie
formularza zg³oszeniowego - nie wszyscy siê dotychczas wpisali
pozdrowienia Vislav
Oto moja lista rzeczy które zabieram:
• 2 tuniki we³niane
• 2 koszule lniane
• 2 pary spodni lnianych
• 1 para spodni we³nianych
• Owijacze we³niane oraz lniane
• 2 pary butów
• Rêkawice skórzane (z baranicy, 2 palczaste)
• Skarpety we³niane
• Czapka obszyta futrem
• Kaptur we³niany z lnian± podszewk±
• P³aszcz we³niany jednowarstwowy z pó³kola
• P³aszcz we³niany dwuwarstwowy prostok±tny
• ¦piwór we³niany
• Koc we³niany na legowisko
• Baranica
• Pas
• 2 kaletki, nó¿
• Miska, ³y¿ka, kubek gliniany
• Buk³ak 750 ml
Dodatkowo trochê suszonych owoców rodzimych, odrobinê orzechów laskowych, sznurek lniany, rzemienie, wosk pszczeli.
Pozdrawiam
Leif
Czarny W±¿
To i ja dorzuce swoja liste:
-2 pary butów
-2 pary spodni we³nianych
-1 pary spodni lnianych
-2 tuniki lniane
-2 tuniki we³niane
-we³niane owijki
-p³aszcz we³niany
-2 skory baranie
-¶piwór we³niany
-2 koce we³niane
-czapka skórzana
-kaptur we³niany
-rêkawiczki robione metoda ig³owa
-skarpetki robione metoda ig³owa
-2 pary skarpet we³nianych
-pas, sakwa, nó¿, sax
-solniczka z sola
-igielnik z ig³ami
-grzebyczek ko¶ciany
-¶wiece woskowe 5 sztuk
-miska, ³y¿ka, kufel
-dratwa,sznurek lniany, rzemienie
-buk³ak
-plansza do hnefatafla(pionki zrobiê na miejscu)-coby bylo czym sie zajac w dlugie wieczory.
Postaram sie tez zabrac troche prowiantu ale zobaczymy co z tego wyniknie.
Pozdrawiam!
No i ja podrzucam listê rzeczy które zabieram:
-1 pary spodni lnianych
-buk³ak 1000 ml
Vislav, normalnie, albo jeszcze czego to wzi±æ?)))))))
CYTAT(Schweinschnitzl @ 23:20 03.12.2008)
No i ja podrzucam listê rzeczy które zabieram:
-1 pary spodni lnianych
-buk³ak 1000 ml
Vislav, normalnie, albo jeszcze czego to wzi±æ?)))))))
Witaj!
Buk³ak to podstawa
Zapadnoj Baszni chyba nie trzeba doradzaæ.
Generalnie prognoza pogody zapowiada przelotne deszcze ze ¶niegiem, w dzieñ temperatury powy¿ej zera, natomiast w nocy poni¿ej. Na odkrytej wyspie otoczonej wod±, przy du¿ej wilgotno¶ci powietrza bywa w tak± pogodê nieprzyjemnie.
Do³ó¿ jeszcze szlafmycê na noc
pozdrowienia Vislav
Witam
Podsumowanie ankiety - w drugiej po³owie spotkania bêdzie nas ponad 30 osób!
Na wszelki wypadek
mapka dojazduKontakt ze mn± +48 609189750
Dla chêtnych zajêcia siê kuchni±:
- bêd± wszystkie podstawowe pó³produkty do wykonania posi³ków
- ¿arna do mielenia m±ki
- wystarczaj±cy zestaw garnków i patelni
- wêdzarnia
- piec chlebowy
Na uczestników oczekujê od soboty rano - do zobaczenia
pozdrowienia Vislav
O¿ do licha :D 30 luda? Nie uwierzê jak nie zobaczê :P Do Lutka i Leifa za¶ powiedzieæ mogê, ze IMHO mo¿na zrezygnowaæ przynajmniej z lnianych portek. Nie wyobra¿am sobie sytuacji w której by¶cie mieli je zak³adaæ.
Pozdro
Fiolnir
wszyscy siê chwal± swoim ekwipunkiem (prawie jak forum Diablo II) to ja siê te¿ pochwale co zabieram:
- 6 litrów niskoprocentowej wody ¶wiêconej
- 1 litr wysokoprocentowej wody ¶wiêconej
- torbê na te wody
- naczynie na te wody
- podrêczny zestaw ³owcy wampirów
- ¶wiêty symbol
- trochê ciep³ych rzeczy
- trochê jedzenia
hehehe pozdrawiam Tomik von Chomik z Wilczego Zamku
))))
PS. na czas imprezy zastanawiam siê nad bardziej krwio¿erczym pseudonimem - mo¿e tak bardziej z rycerska Thomas Von Drahenfug z Wilczego Siedliszcza hehehehehe
Witam stalkera z N£W!
£owy na wampiry wszelakie - z u¿yciem wody ¶wiêconej, chrzczonej lub nie, innych napoi odka¿aj±cych - urz±dzimy w momencie dogodnym, aczkolwiek nieznanym.
Nikt nie wie, kiedy do jego drzwi zastuka ¦wiêta Inkwizycja!
pozdrowienia Vislav
¦wiêta prawda Panie Vislavie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.