Witam!!
W imieniu Bractwa Rycerskiego Ziemi Ogrodzienieckiej chcê wszystkich powiadomiæ, ¿e turniej w Ogrodzieñcu odbêdzie siê w dniach 2-3 sierpnia. Jak zwykle gwarantujemy wiele atrakcji i dobr± zabawê- regulaminy, plany imprezy i wszystkie istotne szczegó³y postaramy siê wrzuciæ tu jak najszybciej.
Organizatorami jeste¶my My oraz spó³ka Zamek ?
Turniej datowany XIII w. ? XV w.
Stroje i wyposa¿enie oczywi¶cie stosowne do swojej epoki.
Przewidziane na Turnieju atrakcje to m.in.:
-bojówka
-bohurt
-zapasy
-bieg dam
-bitwa o zamek
-tañce
-turniej ³uczniczy
Zg³oszenia prosimy nadsy³aæ na adres bractwa ? brzo1999@o2.pl lub telefonicznie do Pana Andrzeja Mroziñskiego - 506104666 !!
Liczba miejsc jest ograniczona!
Serdecznie zapraszamy grupy, które ju¿ u nas go¶ci³y w poprzednich latach, ale i nowym zacnym towarzystwem nie pogardzimy!
Rzemie¶lników, którzy chc± do nas zawitaæ prosimy o zg³oszenie równie¿ na podany wy¿ej adres bractwa.
Zapraszamy!
jak wygl±da sprawa zakwaterowania? wiem ze namioty historyczne to na zamku miejsce znajda. a ci co takowych nie posiadaj±?
Boguslaw z Tarnowa wraz z mal¿onk± Barbar± deklaruj± udzia³.Wiem ¿e z racji na nasz wiek powa¿ny nie damy rady obsadzic wszystkich konkurencji ale nie poddamy siê.
Czy turniej ³uczniczy jest w planie?
Widzê, ¿e mail nie doszed³...
Trzeci Najemny Oddzia³ Piechoty Japoñskiej równie¿ jest chêtny do wziêcia udzia³u w imprezie.
My oczywiscie przyje¿d¿amy jak zwykle liczna ekip±.
No to po kolei ...
Nocleg dla osób nie maj±cych namiotów historycznych tradycyjnie przewidziane w pobliskiej szkole.
Turniej ³uczniczy oczywi¶cie bêdzie.
Kichigai, zg³oszenie dosz³o ... czekajcie cierpliwie na odpowied¼. Pogoni³em kogo trzeba ...
Tomko co do was to zak³adam, ¿e Pyrol wszystko dogada³ z Andrzejem, przecie¿ nie mog³o by was nie byæ ...
Jak dosz³o to przepraszam i dziêkujê
Wszystkie odpowiedzi co do zg³oszenia pokornie proszê o s³anie na PW bo mail co¶ mi siê sypie i nie chce wspó³pracowaæ...
Za wszelki k³opot przepraszam
czy mo¿na zaytaæ czy zg³oszenie dosz³o ?
Czo³em Wszystkim!!!
Pragn±³ bym przybli¿yæ wszystkim zainteresowanym wiêcej szczegó³ów na temat Turnieju walk bojowych:
Wiadomym jest i¿ "Rycerz" powinien umieæ walczyæ broni± wszelak±. Tako¿ w tym roku zmienimy nieco zasady walk pieszych.
Ka¿dy pojedynek bêdzie siê odbywa³ w dwóch etapach.
1- walka z u¿yciem tarczy i broni jednorêcznej (zalecane - miecz)
2- walka mieczem pó³torarêcznym
Oba etapy bêd± trwa³y po 60 sekund. W przypadku remisu (np: na miecz z tarcz± wygrana, a na pó³torak przegrana), odbêdzie siê dogrywka na bastardy do 5 trafieñ (punktówka).
Jako pierwsze bêd± rozgrywane walki z u¿yciem tarczy i jedynki. Po pojedynku walcz±cy odrzucaj± broñ i dobywaj± bastardy.
Buhurt jak co roku w dru¿ynach 5 osobowych, a zasady te co zawsze.
W razie niejasno¶ci piszcie tu, lub gdy sprawa bardziej indywidualna to na maila.
Z pozdrowieniami:
Mateusz Herbu GODZIEMBA
niechcia³ bym tu jakos demonizowaæ ale czy walki miêdzy XIII w. a XIV-XV na bastardy bez tarcz to bêdzie w porz±dku? mam na my¶li braki w XIII wiecznym, historycznie poprawnym uzbrojeniu. XIV-XV posiadaj± opancerzenie w blachy lub p³aty na korpusie i ramionach, czego po³owa XIIIw. nie posiada. XIIIW. rymce¿ (kolczuga na przeszywce) ni jak nie wytrzyma uderzenia dwurêcznego w barki czy w korpus. jak pamiêtam uderzenie rycerstwa XV w. potrafi prostowaæ blachy na przeciwniku - czy takie zasady ( a w kazdym razie dobór broni) nie spowoduje zbyt du¿ej ilo¶ci wykluczeñ z walki lub po prostu wyeliminuje wszystkich z XIIIw?
Najemna kompania Czerwonego Smoka z Bêdzina prosi o zaproszenie na imprezê. Pozdrawiam i zapraszam na nasze forum www.cord.fora.pl
hej ho
my, jak co roku tez chetnie przyjedziemy, powalczymy z na³ogiem itd...
znajdzie sie miejsce na jeszcze jeden, duzy, namiocik?
Mam pytanie, czy przewidziany jest jaki¶ ma³y turniej lub zabawa dla lekkozbrojnych - piechoty ?
Odno¶nie lekkozbrojnych: do Bojówki nie bardzo, ale w bitwie bedzie dla was miejsce (bêd± grupy lekkozbrojnych i ciê¿kozbrojnych)
A Je¶li chodzi o Turniej Bojowy i o XIII na bastardy ... to by³o by najlepiej, gdyby walcz±cych zobra³a siê taka liczba, co by rozdzielic.
Ale jak to wyjdzie to bêdzie wiadomo jak ju¿ sie wszyscy zglosz±.
Czy MURy pamietaj± o 12 aposto³ach ? Czy uda im siê rozwi±zaæ tajemnice rymowanej mapy ?
Czy konowa³ Fisher przybêdzie ?
Przekonamy siê w tegorocznym odcinku
pamietaja, pamiêtaj± ...
Marek zwany Adamem D-ca piechoty MURowej równie¿ zg³asza swoj± obecno¶æ. Rezerwuje jakie¶ miejsce na sto¿ek:D
Witam. Znajdzie sie miejsce dla oddzialu z Golubia-Dobrzynia z wlasnym namiotem i artyleryj±, gotowego do obrony zamku? Pozdrawiam Henryk z Torunia.
Zakon stawi siê i to liczniej ni¿ w roku ubieg³ym - szczegó³y do¶lemy na priv.
Co do walki na pó³toraki miêdzy XIII, a XV - próbowa³em i odradzam. To sie da zrobiæ, ale efekty mog± byæ... ciekawe. Nawet z tarcz± przeciw pó³torakowi bywa ró¿nie w naszych os³onach.
Tomaszu z Tob± zawsze i wszêdzie bym powalczy³
Spokojnie - jeszcze nie raz powalczymy - i to nawet na pó³toraki.
Jelenia Rota tez z checia zagosci na Zamku w Ogrodziencu ;]
Pozdrawiam i bardzo prosze o zaproszenie, o ile mozemy je jeszcze dostac :D
Moj mail : vilford@wp.pl
Pozdrawiam,
Patryk
Je¿eli s± jeszcze wolne miejsca to Konfraternia Canes Furiosi chêtnie przyjecha³a by w grupie ok. 5 osób.
Bêdziemy mieæ ze sob± jeden stragan malusieñski, szyte torby, sakwy, ja³mu¿niczki, buty, nie zajmiemy jednak du¿o miejsca. Mogê powiedzieæ ¿e mamy buciki szyte ze skóry, bardzo ³adne, ze skórzan± podeszw± i nie drogie bo 150 zl. Na miejscu bêdzie mo¿na zobaczyæ nasze wyroby.
To samo mogê powiedzieæ o naszym kramie...Niewielki, ale mam nadzieje co¶ kogo¶ zaciekawi...
Lipowiec tak¿e pragnie zaklepaæ sobie miejsce
Ludzi si³a: 9
Znajdzie siê trochê miejsca przy ognisku?
Bractwo Rycerskie Kruk - Starostwa Rabsztyñskiego pragnie zg³osiæ swoje uczestnictwo na znamienitym Turnieju na Zamku Ogrodzienieckim. Je¿eli takowe miejsce siê znajdzie przybyliby¶my w liczbie 10 osób.
Chor±giew Rycesrtwa Ziemi Lubelskiej pragnie o sobie przypomnieæ poniewa¿ zg³oszenie wys³ali¶my dawno ,a odpowiedzi nie widaæ .
witam, mo¿e odbiegne od tematu ale "cywile" którzy pragn± zawitac w tym dniu pod zamiekm równie¿ maj± pytania:D
1. kilku osobowa grópa m³odych napalenców chcialaby zakupic umbo. Czy bedzie jaki¶ kram , który przewiduje takie wyposarzenie??
2. Mo¿e troche mniej konkretne pytanie ale jak¿e mo¿e byc pomocne... w który dzieñ lepiej przyjechac?? ( ineresuje nas po prostu, w który dzieñ bêdzie wieksza naparzana ) :D:D
Bractwo Orlich Gniazd w tym roku zamierza licznie pokazac sie pod murami ogrodzienieckiego zamki
Rycerska Dru¿yna Miasta ¯arki równie¿ przybêdzie na turniej. Pozdrawiam
CYTAT(milamber @ 09:59 14.07.2008)
w który dzieñ lepiej przyjechac?? ( ineresuje nas po prostu, w który dzieñ bêdzie wieksza naparzana ) :D:D
w pi±tek wieczorem
A tak na powa¿nie w sobote jest wiêkszo¶æ walk i bitwa, w niedziele fina³y i popisy konnych, a tak¿e program w³asny BRZO
powy¿szy post jest ode mnie !! nagminnie nam sie z bratem u¿ytkownicy myl± :p
Czy bêd±, tak jak w zesz³ym roku, jakie¶ zakwaterowanie dla ludków nie maj±cych namiotów??
z tego co mi wiadomo noclegi w szkole maj± byæ
no i w sobote obowiazkowo bohurty :]
TBR-GA równie¿ zamierza w tym roku wys³aæ swoj± delegacjê ( Je¶li jeszcze mo¿na)--ok. 12 osób. ( w tym po³owa dziewczyn--Tylko tyle--w tym roku mamy trudno¶ci organizacyjne w tym terminie:< )
Mamy ma³o walcz±cych, ale jak zwykle obecni z GA bêd± sie staraæ pomóc jako¶ w organizacji ( podawanie wody walcz±cym podczas walk), bêdzie - jak zwykle trebuszet, jeden du¿y namiot, lekkozbrojni do bitwy etc.
Mnie osobi¶cie nie bêdzie,( przyczyny zdrowotne i losowe) dlatego ¿yczê wszystkim dobrej zabawy i pozdrawiam serdecznie organizatorów!
Witam^_^
Grupa Rekonstrukcji Historycznej "WILK" z Bêdzina równie¿ zamierza siê stawiæ w tym roku. Bêdzie nas ko³o 7-8 osób. Namiociki mamy i liczymy na ¶wietna zabawê, jak to zawsze na waszym turnieju.
CYTAT(S³awek zTarnowa @ 15:37 20.07.2008)
TBR-GA równie¿ zamierza w tym roku wys³aæ swoj± delegacjê ( Je¶li jeszcze mo¿na)--ok. 12 osób. ( w tym po³owa dziewczyn--Tylko tyle--w tym roku mamy trudno¶ci organizacyjne w tym terminie:< )
S³awku ! ! !
chocia¿by was mia³o przyjechaæ tylko 2- byæ musicie !!! TBR na turnieju w Ogrodzieñcu byæ po prostu musi :p
Hej
mam pytanie, w jaki sposób mogê dostac siê na miejsce jad±c z Zawiercia? Patrzy³am na mapê, ze to blisko, wiec chyba nie powinnam miec problemu z PKS, ale tak na wszelki wypadek sie pytam.
Czy przewidziany jest mo¿e turniej bardów, albo jaka¶ inna forma usankcjonowania publicznych wyst±pieñ? Bo to ostatnia chwila ¦¦W na przys³anie sobie kosza kwiatów i op³acenie wpadaj±cych w amok wielbicieli;)
CYTAT(Krzy¶ko @ 23:38 21.07.2008)
S³awku ! ! !
chocia¿by was mia³o przyjechaæ tylko 2- byæ musicie !!! TBR na turnieju w Ogrodzieñcu byæ po prostu musi :p
Krzysiu, w takim razie przyjedzie delegacji 14 a nie 12:P:P:P - powa¿nie--tak wysz³o.
Dziêkujemy!!:)
...a za to w zamian..¿e w tym roku nas tak ma³o i mniej pomo¿emy-- ( no..i ¿e mnie nie bêdzie) obiecujemy za rok w niedzielê pokaz wraz z przybli¿eniem kultury materialnej i duchowej trzynastki.
CYTAT(Gloria @ 21:26 25.07.2008)
Czy przewidziany jest mo¿e turniej bardów, albo jaka¶ inna forma usankcjonowania publicznych wyst±pieñ? Bo to ostatnia chwila ¦¦W na przys³anie sobie kosza kwiatów i op³acenie wpadaj±cych w amok wielbicieli;)
Hmmm... Z tego co mi wiadomo to chyba nie, A L E nic nie stoi na przeszkodzie by co¶ podobnego zorganizowaæ je¿eli znajd± siê inni chêtni
osobiscie i poza konkursem chêtnie bym siê z kim¶ oralnie zmierzy³
A jêzor mój niczym wrzeciono
Oj tak, turniej bardów obowi±zkowo
. O chêtnych to siê nie martwmy - zawsze siê znajduj±
A mo¿na przyjechaæ rozbiæ siê przed sobot±?? A je¶li tak to kiedy??
proponujemy piatek wieczorem
w imieniu Regimentarza TBR-GA zg³aszam, ¿e ostatecznie od nas bêdzie 16 osób. przepraszam za nag³± zmianê liczby uczestników. na miejscu pojawimy siê w pi±tek ko³o po³udnia
pozdrawiam
Anka z Tarnowa
Obwieszczam wszem i wobec ¿e turniej bardów siê dobêdzie
(jezeli oczywiscie bêd± chêtni :p)
bardowie zmagaæ siê bêd± w 3 konkurencjach:
- Bajdurzenie
- Uwodzenie
- Wierszolepstwo
nagrody bêd± tym bardziej atrakcyjne im wiecej bêdzie uczestników ;)
w celu zg³oszenia przedwczesnego dzwonic pod 889606626
lub na miejscu pytaæ o Krzy¶ka/ Kaspara
Czy jest jaka¶ obowi±zuj±ca tematyka w trzech kategoriach?
Czy móg³by kto¶ napisaæ plan na Sobotê ?
Interesuj± mnie przybli¿one godziny biegu dam, bitwy i bohurtu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.