Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XI Turniej Rycerski o Miecz Kasztelana Zamku Ogrodzienieckiego
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Krzy¶ko
- Bajdurzenie (bêdziemy snuli gawêdê na wybrany dla kazdego z uczestnikow temat)

- Uwodzenie (bêdziemy uwodzili osobnika plci przeciwnej w warunkach karczemnych)

- Wierszolepstwo (bêdziemy kleciæ "poematy" które bêd± nawi±zywa³y lub zawiera³y sentencjê podan± dla wszystkich uczestników, np "Najgorsze z upokorzeñ gdy zawodzi Ciê korzeñ")

punkty bêd± przyznawane za :
- trafne dobieranie epitetów. Np. "Jeste¶ Panie cham, burak i prostak"

- adekwatne porównania. Np "jeste¶ Panie elokwentny jak wó³, rêce Twe wiotkie niczem wierzbowe witki, a do tego uparty¶ jak cap"

- konotacje erotyczne. Np" Cz³onek Twój Panie lichy jak ch³op na przednówku, w ³oznicy jeste¶ niewydolne ciele, a wychêdo¿yæ nawet ¶lepiej i g³uchej staruchy nie da³by¶ rady"

- rymowalno¶æ ca³o¶ci. Np "Na kamieniu siedz± zbóje, maj± po kolana... spodnie, bo tak modnie i wygodnie"

- za wyj±tkowe widowiskowe zabiegi leksyklane które porusz± oceniajacych i publicznosc. Np "Piersi Twe, O Pani ! jêdrne i mlecznobia³e niczem para m³odych ko¿l±t pas±cych siê u stóp Olimpu"

- za humor (jedna z najwa¿niejszych kategorii !!!)

- za klimat (ogóln± prezencjê barda, s³ownictwo, strój i koncepcjê na siebie- tzw odgrywanie postaci)

- za posiadanie i u¿ywanie instrumentu ! (nie wcale nie faworyzujemy panów bum.gif chodzi o instrument grajacy, którym bard bêdzie w miarê zno¶nie siê pos³ugiwa³ nie rani±c uszu s³uchaczy)

Z racji tego, ¿e wyjezdzamy wlasnie z DCD by przygotowaæ zamek w Ogrodziencu do odparcia XI juz ataku, odpowiedzi na NAPRAWDE nagl±ce pytania udzielam pod w/w numerem.

Do zobaczenia na Zamku !!!
Agata Witkowska
O psiakrew, chyba sie skuszê bigsmile2.gif
Gloria z Krakowa
Uwodzenie, konotacje... Poddajê siê, niegodnam:-D
Damiano
Witam.Zjawimy siê na miejscu w pi±tek ko³o po³udnia w jakie¶ 3-4 osoby.Reszta dojedzie po po³udniu lub w sobotê
Gregor z Krakowa
qrde... a mnie nie bêdzie... grrrrrrrrrrrrrrr Kaspar zabije....
Slavu
gregor - tracimy.... , ale o misji pamietamy...
Kris Templar
Salve !
O chyba jestem pierwszy z krotkim podsumowaniem. Turniej wspania³y. Bawilismy sie ¶wietnie. Próbowali¶my jak zwykle startów we wszystkim (nie uda³o sie w tancach za co przepraszamy). Walka w bohurcie SUPER!! Bitwa pod dowodzctwem Andrzeja to czysta przyjemnosc ! Wszystkie inne turnieje te¿ rewelka. Ta burza z jednej strony calkowicie pokrzyzowa³a plany organizatorom z drugiej nam pozwoli³a "pobawic" sie w namiotach. My ze swej strony dalismy z siebie wszystko ! Ja osobi¶cie powiem, ¿e niezwykle mi³o by³o spotkac starych Przyjació³. Ten turniej dla mnie ( i nie tylko ) ma swoja magiê! Oby tak dalej !!!
kris
Matheose
No i po turnieju.
Naprawdê bardzo udana impreza, ¶wietna stmosfera i klimat.
Pogoda nieco popsu³a nam zabawê z bojówk±, ale có¿, zdarza siê ;)

Jedyne zastrze¿enie mo¿na mieæ do kwestii braku jakichkolwiek kranów z wod±. Mo¿na by³o przecie¿ zorganizowaæ jak±¶ cysterê, beczkê, podprowadziæ wodê z zamku. Zamiast tego, by umyæ r±czki b±d¼ miski czy kufelek, trzeba by³o dra³owaæ do szko³y ;(

Poza tym wszystko uda³o siê wspaniale.
Chwa³a organizatorom! smile.gif

Pozdrawiam
Vojtech
By³o super! smile.gif
Smêtny Boba
W imieniu WKRM chcialbym podziekawc za turniej smile.gif
By³o super aczkolwiek chcialbym powiedziec ze strasznym minusem byl badzo skromny zapas siana :/
mam nadzieje ze za rok znowu sie tam wszyscy spotkamy smile.gif
Agata Witkowska
Wiele dobrego s³ysza³am o turnieju ogrodzienieckim i musze powiedziec ze siê nie zawiod³am ani na trochê. By³o przede wszystkim bardzo klimatycznie. Bawili¶my siê ¶wietnie.
Jednym z nielicznych zgrzytów by³o dla mnie zachowanie siê wielu osób w czasie turnieju bardów. Ja rozumiem, ze moze nie ka¿dy chcia³ tego s³uchac, ale dlaczego tyle osób nie potrafi³o uszanowaæ woli tych, co chcieli - momentami gwar by³ taki ¿e zag³usza³ uczestników. Troche szkoda - bo taka konkurencja to rzadko¶æ.
Matheose: woda bezproblemowo by³a dostepna w toalecie na lewo ko³o wyjscia z zamku. Chociaz rzeczywiscie - jakis beczkowóz móg³by byc.
Dziêkujê i pozdrawiam serdecznie.
Micha³ Wojtysiak
Jeszcze raz bardzo dziêkujê za zaproszenie. W koñcu po wielu latach uda³o siê przyjechaæ i spêdziæ wspaniale czas. Bardzo dziêkujê gospodarzom za wspania³± imprezê ze wspania³ym klimatem i lud¿mi którzy przyjechali. Dziêkujê za panuj±cy na imprezie pewien luz i znakomite podej¶cie do wszystkich odtwarzanych przez uczestników epok. Duzy szacun dla kolegów z Samurajskiej Japonii - pierwszy raz widzia³em i jestem pod du¿ym wrazeniem stroju i uzbrojenia. Mam nadziejê ¿e Wielki Zamek w Ogrodzieñcu juz szykuje siê z rado¶ci± na nastêpny przysz³oroczny turniej. Po prostu by³o wspaniale
Pozdrawiam
Gloria z Krakowa
CYTAT(Agata Witkowska @ 04:02 04.08.2008) *
Matheose: woda bezproblemowo by³a dostepna w toalecie na lewo ko³o wyjscia z zamku.

Ano, nie by³a. Wzmiankowane WC by³o zamykane wieczorem, a otwierane nawet nie wiem kiedy, bo ju¿ dawno by³am umyta chusteczkami za namiotem;). To samo tyczy zamkowej karczmy. Na przysz³y raz naprawdê przyda³oby siê podci±gn±æ jaki¶ kranik, bo bieganie do dalekiej szko³y przy ka¿dej potrzebie skorzystania z H2O rodzi pewien dyskomfort (niektórzy maj± fanaberiê mycia r±k po wyj¶ciu z toj-toja, a pojemno¶æ podrêcznych zbiorników typu cebrzyk jest mocno ograniczona).

Impreza by³a bardzo sympatyczna, ¶wietnie bawi³am siê zarówno podczas konkurencji, uczty (ma³o miejsca przy sto³ach, trzeba by³o przynosiæ w³asne meble!) jak i przy ognisku z weso³± obozow± kompani±. Dziêkujê bardzo za mi³o spêdzony czas. Nisko k³aniam siê przeklimatycznemu ¯ebrakowi, oraz naszym kochanym tancerzom, w szczególno¶ci dzielnym panom z Wolnej Kompanii Rodów Ma³opolskich. Na wiek wieków pozostanê wasz± fank±:))
Jewa
Witam smile.gif
Jak w zesz³ym roku, bawi³am siê ¶wietnie, no mo¿e poza momentami, kiedy by³am w¶ciek³a na brata/pogodê/itp (niepotrzebne skre¶liæ). Muszê pochwaliæ organizatorów za ucztê- w porównaniu z zesz³ym rokiem, kiedy to moje bractwo stawi³o siê na dziedziñcu zbyt pó¼no i nie mia³o co je¶æ, by³o super, poza tym- ogniokrêtacze byli boscy, tak samo jak ten taniec z pochodniami ;)
Jednak¿e, by³o te¿ kilka minusów. Po pierwsze- brak s³omy dawa³ siê we znaki. Musieli¶my zej¶æ na dó³ i odkupiæ od jednej pani... Poza tym- te odwieczne, prl-owskie kartki... :D Normalnie powrót do komuny...
i w³a¶nie problem z kartkami. Moje bractwo na 8 zg³oszonych osób dosta³o cztery komplety kartek, zaprzyja¼nione bractwo na 9 zg³oszonych- 7... To uwa¿am za wielki minus i mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku nie bêdzie takich wpadek ;)
Ale- piêkny zamek to rekompensuje ;)
Pozdrawiam smile.gif
bruna77
Pragnê serdecznie podziêkowaæ za wspania³y turniej i zacn± go¶cine w imieniu Najemnej Kompanii Toruñskiej :). Warto by³o przemierzyæ 400 km i przemokn±æ do suchej nitki :D. Mam nadziejê,¿e równie¿ w przysz³ym roku znajdzie siê dla nas miejsce na tak wy¶mienitej imprezie.
Estera z £êczycy
Ja równie¿ pragnê serdecznie podziêkowaæ za naprawdê fajny turniej.Zamek jest po prostu osza³amiaj±cy,a atmosfera jaka panowa³a w¶ród ludzi by³a super.Du¿o siê dzia³o,konkurencje ciekawe.Bardzo dziêkujê za przyjemno¶æ zostania g³ównym sêdzi± w turnieju tañców dawnych.By³o sympatycznie.
Yan
Witam serdecznie, mimo wymienionych wy¿ej problemów równie¿ ¶wietnie siê bawili¶my ;) Turniej bojowy bardzo fajny, tylko wszystkie blaszki do czyszczenia przez pogodê tongue.gif Wielkie dziêki wszystkim, z którymi dobrze siê bawili¶my, szczególnie dla bractwa, które po¿yczy³o nam kilofka w nocy, dla pewnej Pani, która bardzo sprawnie pomaga³a mi zak³adaæ zbrojê i przemieszczaæ siê razem z ni± oraz dla Braciszka, który da³ mi bardzo dobre wsparcie ogniowe tracker.gif

S³awa Organizatorom !

Mam nadziejê, ¿e do zobaczenia za rok ; )

Pozdrawiam Janek

P.S. Tosia RLZ
Estera z £êczycy
Tosiu!

Twoje wdziêki w turnieju tañca oszo³omi³y mnie.Ta gracja i lekko¶æ ruchu...Po prostu cymes!Dziêkujê za mo¿liwo¶æ "pomacania" biustu...hehe :-)
Marek z Dobczyc
Witam
Równie¿ dziêkuje za fajny turniej 3. rok z rzêdu:)
pozdrawiam Marek zwany Adamem z Dobczyc
Piotr z Bêdzina
Równie¿ i ja w imieniu Wilków z Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin dorzucê siê do podziêkowañ. Turniej ¶wietny, zabawa jak zwykle przednia, deszcz tradycyjny wiêc nie ma co narzekaæ smile.gif. Chwa³a Organizatorom !!!
Jackass
Wspania³y turniej, genialny klimat, gdyby nie parê niedoci±gniêæ organizacyjnych to naprawdê jedna z lepszych imprez na jakich by³em. Przede wszystkim przeszkadza³ trochê brak s³omy, da³o siê to we znaki zw³aszcza podczas burzy smile.gif. Inna sprawa, ¿e je¶li czepiamy siê chodzenia w bieli¼nie to patrzmy najpierw na ogólny poziom strojów - przepraszam, ale co na ³uczniczym robi³ go¶æ w d¿insach, "kaloszach" i jakiej¶ szmatce? Chocia¿ nie zmienia to faktu, ¿e wiêkszo¶æ strojów nie by³a z³a smile.gif. Podziêkowania dla wszystkich i do zobaczenia za rok smile.gif
P.S ¦wito, to co pokaza³y¶cie na tym turnieju zarówno na tañcach jak i konkursie bardów i biegu dam naprawdê by³o genialne smile.gif do³±czam do fanklubu :P
Czarny Rycerz
To pisa³em ja - nie ze swojego komputera przez co nie moje konto :P

Edit: Jeszcze jedno - zgubi³em robinhoodke czerwon± od Gregora (rêcznie filcowana i barwiona) znalazce proszê o kontakt
keritt
Ja równie¿ dziêkuje wszystkim za wspania³± zabawê , liczê ¿e spotkamy siê w nie mniej sympatycznym gronie za rok smile.gif pozdrawiam.

P.S. S£AWA ORGANIZATOROM smile.gif
Yenova
WA¯NE!!!

Zgin±³ miecz paradny w czerwono-br±zowej skórzanej pochwie wraz z pasem -jest on na do³±czonym zdjêciu. je¶li kto¶ takowy widzia³ to bardzo proszê o szybki kontakt gdy¿ jest to sprawa bardzo pilna - telefon 512484669
Blondara
co do posta wy¿ej.. miecza nie widzia³am.

A co do ca³ego Turnieju Muszê powiedzieæ , ¿e by³ naprawdê fajny.
Pobawili¶my siê, powalczyli¶my smile.gif
By³am w szoku wygrywaj±c Bieg Damy i Rycerza, który na prawdê mi siê podoba³ ! By³y fajne konkurencje !
3 miejsce w bojówce Martina z naszej Dru¿yny to kolejny sukces dla nas ! i Dla niego !
SZkoda tylko, ¿e na biesiadzie niesamowicie bola³a mnie g³owa.
Ale nie ma tego z³ego.
Turniej uwa¿am za udany !
Pozdrawiam Wszystkich !
Anna zwana An
Ogrodzieniec to takie miejsce, do którego siê wraca.
Kilka razy by³am tu jako turystka, teraz jako uczestnik i zawsze mam mile wspomnienia z tego miejsca. Jest po prostu klimatyczne.

Turniej ogólnie prezentowa³ dobry poziom, przebiega³ sprawnie i ciekawie, mimo przeciwno¶ci pogodowych. Turniej ³uczniczy, w którym bra³am udzia³, by³ dobrze zorganizowany, mo¿e niezbyt wymy¶lny ale za to konkurencje konkretne, sprawdzaj±ce wszechstronne umiejêtno¶ci zawodników.
Dobrze dobrane miejsce do strzelania, nie trafione strza³y wbija³y siê niegro¼nie w ziemiê.
Widac, ¿e turniej ³uczniczy w Ogrodzieñcu wyrobi³ sobie ju¿ markê w¶ród ³uczników, bo tylu doskona³ych ³uczników na jednym turnieju dawno nie widzia³am.

Fotki przede wszystkim z ³uczniczego:
http://An11.fotosik.pl/albumy/481796.html
kriva
Koñ - jaki jest - ka¿dy widzi... To samo tyczy siê turnieju w Ogrodzieñcu. Dziêkujê za kolejne przyjêcie na Waszym piêknym zamku.
Pogoda trochê pokrzy¿owa³a bojówkê ale gdyby deszczu nie by³o, to nasi rycerze byliby upieczeni i to nie na krwisto smile.gif

Pozdrawiam i jeszcze raz dziêki za mo¿liwo¶æ przybycia. Mam sentyment do Waszych murów, bo za ka¿dym razem, gdy tam jestem przypomina mi siê mój pierwszy turniej...
Kichigai
By³em, widzia³em i ciut siê rozczarowa³em...Nie liczê pogody bo pomimo deszczu (na który nie mamy wszak wp³ywu) pogoda by³a niez³a. Rozczarowa³em siê organizacj±...Trzy godziny czekania, a¿ kto¶ otworzy szko³ê. Opó¼nienia je¶li chodzi o dostawê s³omy (zreszt± z tego co mi wiadomo by³o jej mniej ni¿ potrzeba by³o. Znalezienie Orgów czasem graniczy³o z cudem (a mo¿e mia³em po prostu pecha). Dziwny podzia³ bojówki. (Moim zdaniem) by³o by lepiej gdyby by³o to podzielone, pó³toraki osobno, tarcza jedynka osobno.
Dobra dosyæ zrzêdzenia...Teraz plusy.
Dziêkujê za dopuszczenie mnie do bojówki, mam nadzieje, ¿e moi przeciwnicy nie byli mn± rozczarowani smile.gif
Trzynastkowy japoñski ³ucznik. Przemku poznanie Ciê to by³a przyjemno¶æ.
Zamek, rewelacja.
W³a¶ciwie tyle...Moim zdaniem, turniej ani z³y, ani wybitnie rewelacyjny...Na pewno mi³o by³o zobaczyæ znajomych i poznaæ nowych...
Nobo
Witam

W imieniu Tarnowskiego Bractwa Rycerskiego "Gladii Amici" chcia³em podziêkowaæ
organizatorom za zaproszenie i mo¿liwo¶æ uczestniczenia po raz kolejny w tej imprezie.

Mi³o by³o znów zobaczyæ tylu znajomych w tych wspania³ych i go¶cinnych murach.

PS. Bardzo prosze o info na temat miecza opisanego przez Yenove. Mo¿na te¿ napisaæ maila na
adres amochel@gmail.com

pozdrawiam Andrzej z Tarnowa
PITER h.Topór
W imienu Bractwa Orlich Gniazd chcialem serdecznie podziêkowaæ organizatorom i wszystkim uczestnikom za przedni± zabawe, bylo równie cudowanie jak w zesz³ym roku, mam te¿ nadzieje ¿e w przysz³ym równie¿.

ps jeszcze raz gratulacje dla niezniszczalnego Kity, wreszcie sie doczekale¶ triumfu w Ogrodzieñcu smile.gif

S³awa Wam i Chwa³a!!!
Tomasz z £añcuta
Tak jak napisa³ mój znajomy prawie sko¶nooki - by³o nie¼le, choæ wyobra¿enia mia³em ciut inne.
Po raz pierwszy wystartowa³em w turnieju bardów tongue.gif
Mo¿e i lepiej, ¿e niewielu s³ysza³o mój freestyle icon_mrgreen.gif
Niestety gdzie¶ mi siê zapodzia³ mój ¶w gral - znaczy du¿y ¿ó³ty kielich.
Jak by kto go znalaz³ to proszê na priv lub maila tomywolf1@o2.pl.
Piotr h. Grzyma³a
Dziêkujemy bardzo za zaproszenie, jeste¶my bardzo zadowoleni. Sztandar siê znalaz³, kto¶ w nocy w sobotê przyszed³ i powiedzia³ ¿e znalaz³ go. Dziêkujemy jeszcze raz za wszystko i do zobaczenia smile.gif
Soku
Faktycznie turniej by³ bardzo ciekawy. Cieszê siê, ¿e pozna³em wielu wspania³ych ludzi. Z chêci± odwiedzê Ogrodzieniec równie¿ w przysz³ym roku. Wielkie dziêki za zaproszenie w imieniu Chor±gwi Rycerstwa Ziemi Lubelskiej. Za to chwa³a i s³awa organizatorom.

P.S.
Nikt nie znalaz³ pó³toraka w czerwonej pochwie? Napiszcie jak co¶ wiecie. Z góry dziêki.

Micha³ z Lublina
D±brówka
Fakt, by³o parê niedoci±gniêæ technicznych ale...
Dawno nie pamiêtam imprezy, na której orgowie byliby tak sympatyczni, go¶cinni i bezproblemowi. Naprawdê a¿ mi³o siê zak³óca³o ten z dawna zaplanowany ³ad widz±c akceptacjê i rado¶æ na Waszych twarzach. Serdecznie dziêkujê za opiekê i go¶cinê.
liwley
Ja ze swojej strony chcia³am podziêkowaæ za klimatyczny turniej, cudowne towarzystwo,i za przygarniecie do namiotu.
Igor z Bêdzina
W imieniu swoim i pozosta³ych cz³onków Hufca Rycerskiego Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin chcia³bym podziêkowaæ za czas spêdzony w mi³ej atmosferze i bardzo mi³ym towarzystwie. Narzekaæ na deszcz nie bêdê, deszcz nie deszcz, i tak walczyli¶my do koñca. walka.gif
Doborowe towarzystwo, wspania³a kuchnia, ¶wietny pokaz tañca z ogniem, piwa pod dostatkiem...¿yæ nie umieraæ.

Acha, jeszcze chcia³bym podziêkowaæ Szymonowi Chlebowskiemu za naukê jak powinno siê walczyæ pó³torakiem. To by³o co¶ niezapomnianego...

Ogromne dziêki dla organizatorów! respekt.gif

Poni¿ej zamie¶ci³em kilka filmików z turnieju bojowego
Ogrodzieniec 2008 Filmiki z bojówki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.