Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rynia 2003 - oblê¿enie grodu!
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Stron: 1, 2
Hendomir
Uk³ony dla wszystkich smile.gif dla ciebie Biorg szczególnie i dzieki za gorzk± ¿o³±dkow± cosmy j± pili ko³o ³awki przkomarzaj±c siê wzajemnie kto ma racje bigsmile2.gif s³awa !!Uff to by³o ognisko spiewy tañce toasty ech ludziska szkoda czasu na k³ótnie i swary wszystko przyjdzie z czasem,to by³a pierwsza imperaz ze zdobywaniem grodu,ja tez sie w¶ciek³em na pare rzeczy ale co tam.Skupmy sie na przyszlej imprezie zeby bylo wszystko cay z zasadami,ect.przysz³o¶c ma byc swietlana.A ide sobie na imprezke dzis bo mam urodzinki hehehe wiec popije miodu za to ze bogowie dali mi przezyc tyle zycia bum.gif S³awa Wam
Hendomir
Gród Zazdro¶æ
Hildr
Nie, no co ty! Oblê¿enie jest cacy! Ju¿ mamy nowe pomys³y na zdobycie grodu....
Biorg
Hej!

Ale¿ zrobi³o siê tu cicho, s³odko i przyjacielsko... love3.gif Ju¿ nie wiem co jest gorsze smile.gif

A tak powa¿nie - na stronie Winlandu istnieje jeszcze regu³a bietwna (obowi±zuj±ca podczas oblê¿enia Jomsborga):

http://www.winland.pl/ksiegi/ksiega1/ne/regula_b.htm
oraz
http://www.winland.pl/ksiegi/ksiega1/ne/ustal.htm

Je¿eli macie propozycje, jak j± zmieniæ - to mo¿e warto teraz to omówiæ - zanim jeszcze na wiosnê lody rusz± i pod grodem znowu naje¼d¼cy siê pojawi±. Szkoda, ¿e Thorolfa nie ma z nami (zawalony jest robot±). Z drugiej strony wszelkie wa¿niejsze kwestie bêdê konsultowa³ z Jarlem Einarem.

Tylko nie wiem, czy temat jest jeszcze adekwatny do dzia³u "Kalendarium"... Ale to ju¿ mo¿e nasz Moderator wypowie siê w tej materii...

Uk³ony
Biorg
JVH
Gyula
smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif Wiesz ty Biorgmen doskonale ze ja cie b.lubie denerwowac panie rykoszet :P
Trzeba poprostu nastepnym razem dogadac wszystko zeby nie bylo niedomowien itd. Powinno byc lepiej... ale czy bedzie to juz zalezy od wszystkich ;)
M¶ciwoj
Teraz jak juz kazdy wypowiedzia³ swoje zdanie, mo¿emy przyst±pic do ustalania terminu kolejnej wyprawy oraz jej zasad. Ja jestem za majem, bo ju¿ mnie nosi i jak cieplejszy dzieñ siê trafi to nie moge usiedzieæ w cha³upie, ech dola...
Biorg
Witajcie!

Jak ju¿ pisa³em - obroñcy s± od tego, ¿eby siê broniæ. Je¿eli wiêc chodzi o termin kolejnej krucjaty na Jomsborg, to w³a¶ciwie powinni zdecydowaæ atakuj±cy.

My zawsze mo¿emy na chwilkê od kufli, warsztatów i hal treningowych siê oderwaæ, ¿eby agresorów z drabin postr±caæ, strza³ami naszpikowaæ i w³óczni±... przepraszam - mieczem zaciukaæ! bigsmile2.gif

M¶ciwoj - ko¶ci chcesz sobie w maju na s³onku wygrzewaæ???? To¿ to pe³nia lata ( i zbyt blisko naszego festiwalu). A mo¿e kwiecieñ - ¿eby siê w kaftanach i pikowañcach za bardzo nie spociæ?

Jak Jarl Einar wróci znad morza to omówimy t± kwestiê.

Biorg
JVH
Sigurd
Biorgu, maj to jedyna szansa dla "armii " naje¼d¼ców - mo¿e ³adna pogoda wyci±gnie z domowych pieleszy wiêksz± liczbê leniwych wojów, którzy nie walcz± zimow± por± cool.gif a tak przynajmniej kilkunastu napastników wiêcej pojawi siê pod grodem i bêdziemy zmuszeni broniæ siê jakie¶ 10 minut d³u¿ej blinkie.gif
M¶ciwoj
Hehe Sigurdzie jak zwykle masz ciety jezyk. Masz racjê mo¿e to byæ ju¿ w kwietniu bo wtedy te¿ mo¿na powygrzewaæ ko¶ci na s³onku i wszyscy pobudz± siê z zimowego snu.
Biorgu wiem, ¿e to nacieraj±cy powinni wybraæ termin wyprawy ale bardzo du¿o bêdzie zale¿a³o od Jarla Einara i jego uk³adów z o¶rodkiem Promenada. Wszak je¶li obroñca termin nie bêdzie pasowaæ to mozemy przyjechaæ i szturmowaæ brame wjazdow± do o¶rodki i biæ siê z ochron± czyz tak nie jest?
Atakuj±cy musimy doj¶æ do porozumienia co do terminu!!! A najlepiej jakby Thorolf (w porozumieniu z Einarem ) ustalili jaki¶ termin a my sie dostosujemy.
Wojmir
Pojawi³o siê kilka zdjêæ na naszej stronie www.sgrom.piwko.pl w dziale wyprawy i w galerii
Biorg
Witajcie!

Rozmawia³em z Jarlem Einarem na temat terminu potencjalnego oblê¿enia grodu. Sprawa jest jasna - w chwili obecnej i tak nie mo¿emy ¿adnej daty wyznaczyæ - bo dopiero na pocz±tku roku bêdzie mo¿na dogadaæ siê z Promenad±...

Tak wiêc - trzeba siê szykowaæ i dopracowywaæ szczegó³y organizacyjne - ale termin ustalimy dopiero w lutym (albo i w marcu). Jak teraz co¶ postanowimy to i tak mo¿e to siê w ci±gu pó³ roku zmieniæ.

Wojmirze - widzia³em zdjêcia z oblê¿enia na Waszej stronie... Fajne - tylko dlaczego i atakuj±cy i obroñcy s± tacy rado¶ni??? smile.gif No i sk±d tam drabina siê wziê³a???? cool.gif

Pozdrawiam
Biorg
JVH
Wojmir
Bo to by³ ju¿ niedzielny trening - teraz ju¿ wiemy jak jest na drabinach i nastêpnym razem z³oimy wam ty³ki bigsmile2.gif
Co do terminu to ok bêdzie wczesna wiosna...
Hogger
Hilsen Frehowicze co na Obronie Jomsborga byli.

Czytam wyrywkami co na ten temat skrobiecie i jest niez³y ubaw. Oprócz ubawu poruszono sprawê headshotów na polu walki za grodem. Ja te¿ poruszê ten temat.
Jaki jest sens ograniczania pola w jakie wojownik mo¿e trafiæ przeciwnika, do tego, ¿e ca³e to pole jest skryte za tarcz±????? Mo¿na dla efektu 3-4 razy na tarczê waln±æ....ale koniec koñców to s³u¿y do rozbicia obrony przeciwnika i zadania decyduj±cego ciosu w dozwolone miejsca, ale jak wiemy z do¶wiadczenia rzadko na tyle przeciwnik w lini siê ods³oni by go czysto trafiæ. Dlaczego zabiera siê wiêc nam mo¿liwo¶æ trafienia przeciwnika????? Zw³aszcza na imprezie bez widzów, imprezie, na której nie zauwa¿y³em ¿adnego debilstwa jakie mia³o miejsce na tegorocznym Wolinie???? Jednak¿e gest ze strony "atakuj±cych gród" po og³oszeniu, ¿e nie ma strza³ów na g³owê by³ wed³ug mnie s³uszny.

Impreza bardzo mi siê podoba³a, zw³aszcza jak jeden za drugim atakuj±cy k³adli siê trupem gdy pilnowali¶my wybitej bramy. Co do terminu, to mo¿na pomysleæ o nieco cieplejszym okresie..ale w tamtych czasach i w tak± pogodê siê walczy³o, wiêc nie narzekam. Komu by³o zimno móg³ siê zaopatrzyæ w futra i skóry, to dobry zwyczaj jak na woja przysta³o, a do namiotów mog³a byæ dostarczona s³oma , co by wojowie na ziemi nie spali i mieli od niej izolacjê.

To tyle co na ten temat chcia³em rzec.

Hail Alfathur Odin!!!!!
M¶ciwoj
Zgadzam siê Hoggerze z twoj± wypowiedzi±. Pozosta³y nam dwie rzeczy, ustalenie terminu kolejnej imprezy oraz regu³y bitwewnej obowi±zuj±cej podczas wszystkich walk. Widaæ, ¿e wiêkszo¶æ jest za terminem wiosennym, przyznajê, ¿e ja te¿. Ciep³o-tak icon_cool.gif ale przede wszystkim nied³ugo szczerba.gif
Hogger
M¶ciwoju bo tak mi siê my¶li, ¿e lepiej wcze¶niej zacz±æ sezon ni¿ pó¼no go koñczyæ. My¶lê, ¿e skoro festiwal w Rynii nie ma jeszcze ustalonego sta³ego terminu, to tak¿e Oblê¿enie Jomsborga nie bêdzie mia³o sta³ego terminu (na razie)...po prostu jak bêdzie potrzeba to siê wtedy zrobi smile.gif
Biorg
Witajcie!

Pisa³em o tym w "Karczmie" ale i tutaj znalaz³em te same s³owa wypowiedziane przez Haggera:

"Nie powinni¶my uk³adaæ bitew pod go¶ci z Anglii, lecz Oni powinni dostosowaæ siê do naszych wymogów. A nasze wymogi dopuszczaj± strza³y na g³owê - z rozwag± oczywi¶cie."

OK - tylko, ¿e NASZE zasady mówi± jasno - BEZ STRZA£ÓW NA G£OWÊ. Bêdzie inaczej, je¿eli w wyniku narady wodzów przed imprez± w Ryni zostan± ustalone inne zasady.

A jak pojedziemy na festiwal zorganizowany przez WDW, to bêdziemy praæ po g³owach jak z³oto!!! A - i po nogach, piszczelach, stopach i d³oniach... Bo jak stoi ¶ciana z tarcz to niby w co mamy trafiaæ przeciwników????

Pro¶ba - jak kto¶ ju¿ czyta te nasze listy to niech nie robi tego "wyrywkami" , bo jego wiedza na dany temat bêdzie bardzo fragmentaryczna a co gorsza kto¶ taki robi siê bardzo wyrywny...

Biorg
JVH
Hogger
No tak Biorg. Moje s³owa s± wyrywkowe. Có¿, niech tak bêdzie jak mówisz.
Hakon Sigurdsson
Tyle siê napoci³em, a mój post znikn±³ icon_sad.gif
Hildr
Panowie, b³agam, nie zaczynajcie jeszcze raz tej samej dyskusji od pocz±tku...
Sigurd
Hakonie, nie wiedzia³em, ¿e mam syna i to ju¿ doros³ego... crazy.gif
M¶ciwoj
Hehe! To raczej niemo¿liwe Sigurdzie, aby Hakon by³ twym synem bigsmile2.gif Pamiêtaj, ¿e nie jednego Sigurda, Hakona itd. ziemia nosi³a cool.gif
Huskarl Thorgrim
Witam
A ja mam takie oto przemyslenie co do terminu kolejnego najazdu - Czy mo¿e nie wybrac sie tam jednak pod koniec wakcji albo zaraz po ich koñcu skoro ju¿ termin Pa¼dziernikowy tak wielu osobom nie odpowiada ? W czerwcu jest Festiwal na Ryni - wczesniej to jakby czas na rozruch do sezonu smile.gif (przynajmniej u coniektórych smile.gif ) A tak mo¿na sie spotkaæ, podsumowaæ sezon, wyjazdy itp smile.gif Pozatym jak sie zaczyna sezon od jednej z najlepszych imprez to potem reszta tak nie smakuje dobrze (koniec z wazeliniarstwem na pó³ roku hehehe)
Pozdrawiam
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Zaprawdê powiadam wam je¶li niezrzeszeni mog± równiez braæ udzia³ w bitwie w przysz³ym roku bedziecie mieli o jednego woja wiêcej! Dajcie mi tylko znaæ!
Pozdrawiam
Ulf
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.