Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IX Turniej Rycerski na Zamku w Nidzicy
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Patryk
Wzorem lat ubieg³ych turniej odbêdzie siê tydzien przed Bitw± Grunwaldzk±. Wracamy do noclegów na sali rycerskiej, jednak bêdzie wydzielone miejsce na 5-7 namiotów historycznych pod murami zamku. Turniej przewidziany jest dla 180-200 uczestników. Zg³oszenia drog± internetow± na adres kpatryk79@o2.pl lub rycerze@rycerze.org. Wiêcej informacji pojawi siê w najbli¿szym czasie.
Patryk
Tak jak obiecywa³em podajê plan imprezy i jednocze¶nie zaznaczam, i¿ mo¿e on jeszcze ulec zmianie. Istotne informacje:
- liczba uczestników; 200 osób zg³oszenia drog± internetow± (kto pierwszy ten lepszy) bigsmile2.gif
- nocleg; sala rycerska zamek, bêdzie tak¿e wyznaczone miejsce na 7-8 namiotów historycznych pod murami zamku
- zapewniamy wy¿ywienie (sobota - niedziela), atrakcyjne nagrody (rynsztunek rycerski), dobr± zabawê clap.gif
- podczas turnieju zagra Open Folk
- ulegaj±c ró¿nym sugestiom zwiekszamy liczbê walcz±cych podczas niedzielnego bohurt (3/3) w ubieg³ym roku by³o 2/2 szczerba.gif

Plan turnieju
IX Turniej Rycerski o Buzdygan Wielkiego Mistrza Winrycha von Kniprode na Zamku w Nidzicy

Pi±tek 04.07.2008
- 14:00-22:00 Przyjazd i zakwaterowanie bractw rycerskich

Sobota 05.07.2008
- 08:00 -10:00 uzupe³nienie wszelkich formalno¶ci przez uczestników (potwierdzenie uczestnictwa w poszczególnych konkurencjach, ostateczne podanie danych do ubezpieczenia (walcz±cy).
- 09:00 – odprawa z dowódcami bractw
- 08:30 - 09:30 ¦niadanie
- 10:00 - 10:30 Przemarsz bractw ulicami miasta pod ratusz miejski – oficjalne rozpoczêcie turnieju; powrót do zamku.
- 11:00 - 13:00 Turniej bojowy na miecze jednorêczne i topory (1/1) – dziedziniec zamkowy
- 12:00 - 13:00 Turniej ³uczniczy (eliminacje) – przedzamcze
- 13:30 - 14:30 Turniej bojowy na miecze pó³torarêczne - dziedziniec zamkowy
- 14:30 - 15:30 Obiad
- 16:00 - 17:00 Rzut toporem do saracena - przedzamcze
- 17:00 - 18:30 Melée (walki dru¿ynowe na broñ drewnian±) – przedzamcze
- 18:30 - 20:00 Wystêp zespo³u folkowego – Open Folk
- 20:00 - 20:45 Przygotowanie do bitwy, podzia³ uczestników na przedzamczu, wymarsz na plac bitewny
- 20:45 - 21:15 Inscenizacja oblê¿enia grodu – plac przy Banku
- 22:00 Biesiada rycerska - przedzamcze
- 22:30 Pokazy ognia (fire show) – dziedziniec zamkowy

Niedziela 06.07.2008
- 10:00 - 11:00 ¦niadanie
- 11:00 - 12:00 Turniej ³uczniczy (fina³y) – przedzamcze
- 12:00 - 13:00 Bohurt (3/3) – dziedziniec zamkowy
- 13:30 - Zakoñczenie turnieju – wrêczenie nagród

Mog± nast±piæ zmiany w planie imprezy

Turniej bojowy na miecze jednorêczne i topory (1/1)
Zasady: Walka jeden na jednego, czas walki 1,5 min, punktowanie od kolan i ³okci w górê; trzech sêdziów, dwóch liczy ciosy, trzeci sêdzia mierzy czas.

Turniej bojowy na miecze pó³toraroczne
Zasady: Walka jeden na jednego, czas walki 1,5 min, punktowanie od kolan i ³okci w górê; trzech sêdziów, dwóch liczy ciosy, trzeci sêdzia mierzy czas.

Bohurt(3/3)
Zasady: Walka trzech na trzech; pojedynek koñczy siê w momencie powalenia przeciwników na ziemiê. Ciosy zadajemy od kolan i ³okci w górê, zakaz uderzania przeciwnika w ty³ g³owy.

Melée (walki dru¿ynowe na broñ drewnian±)
Uczestnicy zostan± podzieleni na 4 zespo³y; przewidziane konkurencje: zdobywanie „mostka”, „zdobywanie proporca”, „kr±g zdrady”.

„Walka na mo¶cie”
Walka odbywa siê na „mo¶cie”. Zespo³y przed rozpoczêciem boju znajduj± siê na „brzegach” i nie mog± zajmowaæ pozycji na mo¶cie. Wygrywa ta dru¿yna, która znajdzie siê na brzegu nale¿±cego do przeciwnej dru¿yny (brzeg uwa¿any jest za zdobyty, je¶li znajdzie siê na nim przynajmniej trzech walcz±cych) lub pokona wszystkich walcz±cych przeciwników na mo¶cie. Osoby, które upad³y uwa¿ane s± za poleg³ych,

„Zdobycie proporca”
Zespo³y na pocz±tku boju wychodz± na pole walki z proporcem/sztandarem. Celem bitwy jest zdobycie znaku przeciwnika i doniesienie go do miejsca ustanowienia w³asnego proporca.

„Kr±g zdrady”
Dru¿yny ustawiaj± siê w krêgu i jednocze¶nie zaczynaj± walczyæ; wygrywa ta dru¿yna, której walcz±cy pozostan± w krêgu. Za „poleg³ych” uwa¿a siê te osoby, które wypad³y z krêgu lub upad³y.

Turniej ³uczniczy; zasady i punktowanie zostan± ustalone przed konkurencj± w zale¿no¶ci od ilo¶ci uczestników

Rzut w³óczni± do saracena; zasady i punktowanie zostan± ustalone przed konkurencj± w zale¿no¶ci od ilo¶ci uczestników

Bitwa
Mo¿na w niej wzi±æ udzia³ jako walcz±cy, ³ucznik lub artylerzysta. Podczas bitwy zakazane jest u¿ywanie przez walcz±cych buzdyganów i korbaczy. Jak zawsze bywa³o w Nidzicy, kilka staræ walcz±cych stron, zdobycie i spalenie grodu.

Pokazy ognia
Czekamy na zg³oszenie 5 dru¿yn, decyduje kolejno¶æ zg³oszeñ
Nag³o¶nienie: nag³o¶nienie zapewniaj± organizatorzy, natomiast podk³ad muzyczny uczestnicy przygotowuj± we w³asnym zakresie (na p³ycie CD).
Materia³y potrzebne do pokazu: ka¿da dru¿yna przygotowuje we w³asnym zakresie.
Strój: dowolny
Kryteria oceny: pokaz musi siê podobaæ jurorom. Sêdziowie bêd± oceniaæ ogóln± prezentacjê.
Czas pokazu; 8 min

Istotne informacje:
- ka¿da osoba walcz±ca zobligowana jest do wziêcia udzia³u w 2 konkurencjach i bitwie.
- ka¿da osoba walcz±ca musi byæ pe³noletnia i ubezpieczona (zapewniamy ubezpieczenie osobom walcz±cym trzeba tylko dostarczyæ dane personalne do ubezpieczenia. Nie pó¼niej ni¿ do godz. 10 w sobotê 7.07.2007 (imiê nazwisko, pesel, adres zamieszkania)
- osoby uczestnicz±ce w walkach musz± posiadaæ uzbrojenie ochronne kompletne i adekwatne do epoki. Organizator mo¿e nie dopu¶ciæ osób do walki, je¶li nie spe³ni± powy¿szych wymagañ.
- ³ucznicy zobligowani s± do wziêcia udzia³u w turnieju ³uczniczym i bitwie (w³asne pacynki), postaramy siê z naszej strony przygotowaæ tak¿e czê¶æ pacynek
- z ka¿dej grupy, dowódca / opiekun / przedstawiciel grupy zobowi±zuje siê oddelegowaæ 1 osobê do ewentualnej pomocy na rzecz organizatorów turnieju. Mo¿e to byæ przygotowanie do ( i po ) danej konkurencji, warta, pomoc przy wydawaniu posi³ków. Za wyznaczenie osób i respektowanie przydzielonych zadañ odpowiada dowódca / opiekun / przedstawiciel grupy.

Zg³oszenia bractw; Darek Kujawski e-mail rycerze@rycerze.org lub kpatryk79@o2.pl Nale¿y tak¿e podaæ informacje potrzebne do ubezpieczenia walcz±cych. Ostateczna weryfikacja danych nast±pi po przyje¼dzie bractw do Nidzicy w pi±tek lub w sobotê do godz. 10.
Zg³oszenia rzemie¶lników; Patryk Koz³owski e-mail kpatryk79@o2.pl
ua
to ja siê zg³aszam jako ¿e o prosto od was na 100% jadê na Grunwald wiêc je¶li móg³bym prosiæ to rezerwuje salê rycersk± trochê cywilizacji przed wyruszeniem w pole nie zawadzi

Do zobaczyska
Patryk
Ua - przyprowad¼ swoj± Chor±giew, bo ostatnio na naszym turnieju pojawia³y siê tylko jakie¶ pojedyñcze egzemplarze od was. dunno.gif
Maciej7
My te¿ siê zg³aszamy. Anguis In Herba z Warszawy. Ile osób bêdzie podamy pó¼niej, ale ju¿ parê miejsc zaklep dla nas.
ua
Mo¿e i pojedyncze ale za to jakie dorodne 2 m wzrostu 130 kg agresji icon_mrgreen.gif

martwi mienie tylko to drewno bardziej sie od niego blacha niszczy ni¿ od ¿elaza rant.gif

co do przyprowadzenia "swojej" chor±gwi to jej nie mam bo chor±giew jest prywatna i nale¿y do pana Maæka, a tak poza kwestiami formalnymi to za jasn± cholerê nie wiem na ten czas kto bêdzie chcia³/móg³ jechaæ do was ale mogê zapewniæ ¿e postaram siê ¶ci±gn±æ ilu tylko siê da

pozdrawiam
Wiedziemka
i my, i my - doros³ych 3/4 plus 1 niedoros³y wrzaskun (tego opêtañca biorê na siebie smile.gif)
Morrigan
Hmm trzeba by odwiedziæ Nidzicê ;), bo ju¿ nie pamiêtam kiedy ostatni raz by³am :D

W porywach bêdzie nas 4.
Kopernik
Bractwo Rycerskie Miecza i £uku Ziemi Miñskiej z Miñska Mazowieckiego zg³asza swój udzia³ 5-10 osób. Przygotujcie dobr± nagrodê za wygranie turnieju ³uczniczego, przyjedziemy mocn± ekip± :D
Hallatil
Dru¿yna Rycerska Herbu Jelita z Zamo¶cia bêdzie wielce zaszczycona z
mo¿liwo¶ci wziêcia udzia³u w turnieju. Kompanija nasza ma³a liczebnie
(5osób) ale za to bardzo zacna smile.gif
Wiedziemka
przepraszam, ze tak wtr±cê podle, ale z rycerze.org nikt nie odpowiada na zg³oszenie angsad.gif
maska
Witam,
Zg³oszenie wy¶le dzisiaj drog± internetow± na podany wy¿ej adres mailowy.
Czy GH Pugnatores Aeterni mo¿e liczyæ na zaproszenie?????
Misza
Okey, to ja tez sie zglaszam, na razie sam poniewaz nie mam konkretnych odpowiedzi od braciszkow z Polski. Wiec na ten moment Misza z Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani Curie Allenstein + Marta beginka z Patryk.
gomba
BRZO oczywista ty¿ siê zapowiada.Popijemy powalczymy wiater poprowadzi nas.PS.Misza ty by¶ siê na Litwê siê zg³osi³,bo siê do ciebie dotarabanic nie mogê-taki wolny wtrêt.
Pawe³ Tybaldem Zwany
no to Chor±giew Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej tez sie zglasza w skladzie ok. 8-10 osob, 3-4 zbrojnych, lucznicy i obiboki smile.gif

pozdrawiam, Tybald loki08.gif
Misza
Ok nadejsz³y zmiany. Ch³opaki z Polski siê jeszcze opowiedz± (lazarusy). Narazie zg³aszam siebie + 3.
Marta Beginka Monia Beginka i beton z Opola ;)

P.S. Bo komórkê mi znowu wciê³o pójdê do roboty to mo¿e odzyskam ;)
Niestety na Litwê siê nie wyrobiê, wydêbi³em wolne na I³¿ê i wiem ¿e na Litwê mnie nie puszcz± bo mam dy¿ury weekendowe :/
Carolus
Bractwo Rycerskie Excalibur wraz z ekip± z P³ocka przyjedzie na pewno-na razie bêdzie nas oko³o 12 osób z 2 namiotami i 30 litrami czego¶ mocnego icon_mrgreen.gif
Patryk
Za nieca³y miesi±c Turniej w Nidzicy, dopinamy szczegó³y. Zg³osi³o siê ju¿ ok 150 uczestników, a to oznacza, ¿e koñcz± siê miejsca do spania na sali rycerskiej i nastêpne osoby bêd± musia³y zabieraæ ze sob± namioty. W nied³ugim czasie wrzucê listê uczestników. Do pokazu ognia zg³osi³y siê 3 zespo³y, czekamy jeszcze na 2 i zamykamy listê. Oprócz zespo³u Open Folk gra³ bêdzie tak¿e Brovarius. Podczas turnieju bêdzie mo¿na zobaczyæ zespó³ tañca dawnego Dworzanie.
Oto uaktualniony plan Turnieju:
Pi±tek 04.07.2008
- 14:00-22:00 Przyjazd i zakwaterowanie bractw rycerskich

Sobota 05.07.2008
- 08:00 -10:00 uzupe³nienie wszelkich formalno¶ci przez uczestników (potwierdzenie uczestnictwa w poszczególnych konkurencjach, ostateczne podanie danych do ubezpieczenia (walcz±cy).
- 08:30 - 09:30 ¦niadanie
- 09:00 - odprawa z dowódcami bractw
- 10:00 - 10:30 Przemarsz bractw ulicami miasta pod ratusz miejski – oficjalne rozpoczêcie turnieju; powrót do zamku
- 10:45 - 11.00 Wystêp zespo³u tañca dawnego Dworzanie
- 11:00 - 13:00 Turniej bojowy na miecze jednorêczne i topory (1/1) – dziedziniec zamkowy
- 12:00 - 13:00 Turniej ³uczniczy (eliminacje) – przedzamcze
- 13:30 - 14:30 Turniej bojowy na miecze pó³torarêczne - dziedziniec zamkowy
- 14:30 - 15:30 Obiad
- 15:00 - 15:15 Wystêp zespo³u tañca dawnego Dworzanie
- 15:30 - 16:30 Rzut toporem do saracena - przedzamcze
- 16:30 - 18:00 Melée (walki dru¿ynowe na broñ drewnian±) – przedzamcze
- 18:00 - 19:00 Wystêp zespo³u folkowego – Open Folk
- 19:30 - 19:45 Wystêp zespo³u tañca dawnego Dworzanie
- 21:00 - 21:30 Przygotowanie do bitwy, podzia³ uczestników na przedzamczu, wymarsz na plac bitewny
- 21:30 - 22:00 Inscenizacja oblê¿enia grodu – plac przy Banku
- 22:00 Biesiada rycerska - przedzamcze
- 23:00 Pokazy ognia (fire show) – dziedziniec zamkowy

Niedziela 06.07.2008
- 9:00 - 10:30 ¦niadanie
- 10:45 - 11:00 Wystêp zespo³u tañca dawnego Dworzanie
- 11:00 - 12:00 Turniej ³uczniczy (fina³y) – przedzamcze
- 12:00 - 13:00 Bohurt (3/3) – dziedziniec zamkowy
- 13:00 - 13:15 Wystêp zespo³u tañca dawnego Dworzanie
- 13:30 - Zakoñczenie turnieju – wrêczenie nagród

efendi
Witam!
Bedziemy, Exkalibury, szykujcie jajka(kurze) icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam
Efendi
Daria Malinowska
Patryk ! Jeszcze ja smile.gif smile.gif tylko 1 Daria ;p spaæ bêdê na sali , du¿o miejsca nie zajmuje i siê zmieszczê na pewno bigsmile2.gif
Obiecujê , ¿e jak tylko bêdziecie mnie chcieli to nie bêdê wrzeszczeæ bigsmile2.gif

Pozdrawiam !
Patryk
Daria, gdzie¶ ciê upchniemy, jedno miejsce na pewno siê znajdzie. Przesy³ajcie zg³oszenia tylko na kpatryk79@o2.pl.
Patryk
Poni¿ej zamieszczam listê bractw i osób, które zg³osi³y chêæ udzia³u w Turnieju. Je¶li jakie¶ grupy zosta³y pominiête a wysy³a³y zg³oszenia proszê o info.

Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn
Bractwo Rycerskie Ziemi Dzia³dowskiej
Bractwo Rycerskie Ziemi E³ckiej
Bractwo Rycerskie Excalibur
Bracia Chêdo¿nicy Bosi
Opolskie Bractwo Rycerskie
Poczet Pana Adriana
Stargardzka Kompania Najemna
Chor±giew Rycerstwa Ziemii Ciechanowskiej
Dru¿yna Rycerska Herbu Jelita
Zamojskie Bractwo Rycerskie
GH Pugnatores
Sagitta Dei
Chor±giew Rycerska Ziemi Piotrkowskiej
Anguis In Herba
Misza i Marta
Jacko z Zacisza Bractwo „Rava” Ziemi £ódzkiej
Grzesiek z Osiêcin
Doktor z P³ocka
Daria Malinowska

Proszê o ostateczne potwierdzenie udzia³u w turnieju i ewentualn± weryfikacjê sk³adu osobowego (liczby uczestników z poszczególnych bractwach).
Mamy jeszcze ok. 20 wolnych miejsc.
Agniecha
Siemanko,
Patryku wys³a³am na maila zg³oszenie. Przje¿d¿amy we troje : ja, Tomek Tokarz i Diabe³ smile.gif Mam nadzieje, ¿e bêdzie jeszcze dla nas miejsce smile.gif

Pozdrawiam i do zobaczenia
Agnieszka
Sowa
ja juz tez spisalam KRMO
Voynar
Ja siê te¿ dopisujê, bêdê zajmowa³ sporo miejsca bigsmile2.gif , du¿o jad³ chrapa³ jak nie przymierzaj±c na zesz³orocznej Byczynie icon_mrgreen.gif i oczywi¶cie ¶piewa³ pie¶ni wszelakie smile.gif

PS - Diabe³ka niestety nie bêdzie, ale wypijemy jego zdrówko!!!

pozdrawiam

Wujek "Samodobro" Voynar - OSBR "Malleus Maleficarum"
Patryk
Dobili¶my do magicznej liczby 180 uczestników + 20 osób bractwa z Nidzicy. Mogê jeszcze dopisaæ góra 2-3 osoby na turniej.

Voynar nie wspominaj nigdy Byczyny w mojej obecno¶ci (spania z tob± w jednym pomieszczeniu) poniewa¿ mogê siê rozmy¶liæ i wycofaæ zaproszenie (¶pisz w zamkowej studni w Nidzicy)mad.gif

Poni¿ej lista kolejnych bractw i osób, które zg³osi³y siê na turniej:
Chor±giew Ziemi Gdañskiej
Konwent Rycerski Miasta Olsztyn
Prywatna Chor±giew von Reihl
Bractwo Rycerskie ksiêcia Bogus³awa V
Bractwo Rycerskie Pelicanus Invictus
Bractwo Rycerskie Miecza i £uku Ziemi Miñskiej
Marcin „Czupryna”
Voynar
Je¶li kogo¶ pomin±³em proszê o info.

Proszê o dostarczenie do soboty godz.9.00 danych osób walczacych do ubezpieczenie (imiê nazwisko,pesel, adres zamieszkania). Ubezpieczamy tylko walczacych.
Mamy jeszcze jedno miejsce do pokazu ognia devil.gif

Podczas turnieju bedzie mo¿na zobaczyæ ptaki drapie¿ne (puchacz, sokó³, jastrz±b...) (niestety tylko na rêkawicy) aniol.gif .

ZaP
jaki budzet taki pokaz szef.gif
Tydzieñ wcze¶niej by³aby decyzja i lata³y by soko³y na dziedziñcu zankowym a tak poogladacie je z bliska na rekawicy.
Pozdrawiam
ZaP
Igor z Bêdzina
Patryk
Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin siê k³ania. Upchacie jeszcze gdzie¶ nasz± czwórkê? Trzech zbrojnych (dwóch ciê¿ko i jeden piechociarz) i kobia³ka?
Pozdrawiam
Patryk
Death-wish, przyje¿d¿ajcie zg³oszenie przyjête. I mamy komplet bractw na turniej. Lista zamkniêta tongue.gif
mathiask
Przykro m, ale niestety Chor±giew Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej nie pojawi siê na turnieju.
Tak¿e zwalnia siê 8 miejsc. Sorka, ¿e tak pó¼no informujemy ale ni st±d ni zow±d wyst±pi³y pewne problemy.

Mimo wszystko w imieniu mojej chor±gwi ¿yczê udanej zabawy ! Do zobaczenia na Grunwaldzie !
Darius
Za to Bydgoskie Bractwo £ucznicze ma zamiar sie pojawic, wprawdzie w skromnym sk³adzie ale zawsze.
Pozdrowienia dla Miñska, Dzia³dowa i Braci Chêdo¿ników.
Roswell
Ada¶ s³owa dotrzyma³ i namawia³ wiêc nie mogê pozwoliæ aby sam z £ódzkiego Reihla przyjecha³.
Do zobaczenia
Cipu¶
maska
Patryku,

ma³e sprostowanie GH Pugnatores Aeterni :>

przyjedzeimy w liczbie 3 dwóch walczacych i dziawoja :>
Patryk
Zrobili¶my kolejne liczenie uczestników turnieju, w zwi±zku z noclegiem i wychodzi nam, ¿e te 200 osób zdo³amy pomie¶ciæ na sali rycerskiej i przyleg³ych salach zamkowych (obym siê nie myli³). Ale je¶li kto¶ chce spaæ w namiocie historycznym to nie ma przeszkód. Miejsce na 6 namiotów pod murami zamku jest.
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
Wyj±tkowo po turnieju, w niedzielê, bêdê wybiera³ siê w kierunku Gdañska (nawet zamierzam do niego dojechaæ) z ma³ym przystankiem na polach grunwaldu. Gdyby kto¶ mia³ ochotê siê zabraæ, to proszê o kontakt na priva do czwartku do 21.00, ewentualnie na turnieju.
Pozdrawiam.
maska
Patryku, GH Pugnatores Aeterni przyjedzie jednak w liczbie czterech egzemplarzy. Uda³o mi siê zwerbowaæ pacho³a :> mam nadziejê, ¿e nie bêdzie z tym problemu
Micha³ z Koñczewic
Chwa³a Braciom Zakonnym z Nidzicy!
mam nadzieje ze je¶li mi sie uda to Was tradycyjnie odwiedzê!

Wiedziemka
o rany, pierwsza szef.gif
i teraz opisaæ? no piêknie by³o przecie¿, nawet je¶li kto¶ jak ja ani inscenizacji, ani biesiady nie u¶wiadczy³ (oczywi¶cie standardowo przepraszam tych, którym potomek mój krwi z jakich¶ powodów napsu³ i humor zwa¿y³, b±d¼ czegokolwiek przyjemnego pozbawi³) - jak to na Nidzicy - i kameralnie i niekameralnie, ale za to zawsze weso³o i niepowtarzalnie...
Sowa
KONWENT RYCERSKI MIASTA OLSZTYN
Pragnie podziêkowaæ:

BRACTWU RYCERSKIEMU KOMTURII NIDZICKIEJ

Za zorganizowanie kolejnego ju¿ najlepszego turnieju sezonu clap.gif
O buzdygan Wielkiego Mistrza

A za wspóln± zabawê podziêkowania nale¿± siê tez:

Zamkowi Olsztyn
Gwie¼dzie Zarannej z Dzia³dowa
Bractwu Rycerskiemu Ziemi E³ckiej
Excaliburom (hej!) bigsmile2.gif
OBRowi
a z nim te¿ Monice i Monice
GH Pugnatores
Anguis In Herba
Lazarusom w postaci Miszy i Marcie
Prywatnej Chor±gwi von Reihl
Voynarowi
Pelicanus Invictus
Bydgoskiemu Bractwu £uczniczemu
Indze wraz z Tat± i Ast±
Micha³owi z Koñczewic
Miñskowi Mazowieckiemu
ZaPowi za piórko :-)
Kopernik
Bractwo Rycerskie Miecza i £uku Ziemi Miñskiej (w skrócie BRMi£ZM ;) ) Pragnie podziêkowaæ organizatorom za go¶cinno¶æ, niepowtarzalny klimat zamku Nidzickiego i wypa¶n± ucztê.

Nasze Bractwo go¶ci³o w Nidzicy po raz drugi, ja za¶ odwiedzi³em ten turniej po raz pierwszy i my¶lê, ¿e na sta³e wpisze siê on w nasze kalendarium. Impreza mia³a swój niepowtarzalny spokojny klimat. Du¿o fajnych ludzi. Ze swej strony pragnê podziêkowaæ wszystkim moim partnerom szachowym - uk³on dla umiejêtno¶ci Mordreda, któremu nie da³em rady, partnerom karcianym - którzy nauczyli mnie graæ w ch... cofanego, wspó³zawodnikom turnieju ³uczniczego. Pok³ony i gratulacje dla Dariusa i Waldka za pierwsze i drugie miejsce w turnieju ³uczniczym, mi³o by³o z wami wyst±piæ w finale. W tym roku z powodu kontuzji nie bra³em udzia³u w walkach, ale my¶lê, ¿e za rok nadrobiê. Dziêki Voynarowi za to, ¿e by³. Szczenie za tabakê. Fire-dancerom za pokazy (zawsze robi± na mnie wra¿enie). Jedyne czego brakowa³o to wspólne darcie mordy (czytaj. ¶piewy) przy akompaniamencie gitary przy ognisku.
Micha³ z Koñczewic
Dziêkujê Braciom Krzy¿akom z Nidzicy za super klimat i zabawê!
Turniej jaz zawsze zrobili¶cie najlepszy w Polsce!
Dziêkujê wszystkim przeciwnikom za dobre pojedynki i siniaki!
Chwa³a Nidzica!
qba-green
Salve!
W imieniu ca³ego Bractwa Rycerskiego Ziemi E³ckiej pragnê podziêkowaæ Organizatorom oraz Wszystkim przyby³ym za mi³± atmosferê, ¿yczliwo¶æ, rady, nowe znajomo¶ci oraz do¶wiadczenia i za zwyk³e jak¿e przyjemne rozmowy! Ten turniej by³ pierwszym jak te¿ sezon a wspominaæ go bêdziemy d³ugo i bêdzie motywowa³ nas do dalszej pracy nad fechtunkiem i sprzêtem. Jeszcze raz dziêki Micha³owi (z Warszawy? jak siê mylê to przepraszam) wraz z Córk± i wiernym (lecz nie koniecznie) psem Ast± i Maciejowi z Torunia za zdzieranie gard³a na biesiadzie oraz Adamowi wielki uk³on za u¿yczenie he³mu na turnieju ! clap.gif

Jakub z E³ku

Robert von Ellernitz
Bardzo dziêkuje za zaszczyt udzia³u w inscenizacji i na turnieju w Nidzicy !!
Bylo bosko !!
Za rok mam nadziejê znów tam stanê i tym razem wygram ³uczniczy choæ nikt na mnie nie postawi z³amanego szel±ga!
Gdyby siê znalaz³ mój aparat to ju¿ w ogóle rewelka ale co robiæ ! Nauka nie idzie w las tylko w nas !

Salve!

Robert von Ellerniz!
Tubi¶
To ja te¿ siê do³±czê, do podziêkowañ dla Patryka i innych orgów - turniej bardzo sympatyczny, zameczek w Nidzicy macie bardzo fajny...podobnie jak szpital, zw³aszcza gipsowniê tongue.gif

Osobne podziêkowania dla Micha³a i jego córki, Micha³a z Koñczewic za kilka cennych rad i Szymona za 1sz± walkê szczerba.gif Do zobaczenia za rok!
Voynar
Dziêkowaæ, dziêkowaæ, dziêkowaæ smile.gif!!!!

Nie bêdê Was wymieniaæ, ¿eby w swym zmêczeniu nikogo nie zabyæ, wiêc uca³ujê tylko specjalnie organizatorów za stworzenie i¶cie rodzinnej atmosfery w¶ród rycerskiego ludu. za¶ca³ej reszcie Dam i Rycerzy dziêkuje za mile spêdzone chwile (nawet te, których nie wszyscy pamiêtamy:))))

Trzymajcie siê (no i ³ona....zujcie siê! HEJ! smile.gif
Darius
Bydgoscy serdecznie pozdrawiaj± i dziêkuj± wszytskim za ¿yczliwo¶æ, towarzystwo i wspania³± atmosferê, oraz mozliwo¶c zatkniêcia czarnego sztandaru na murach nidzickiej twierdzy. S³owa uznania dla organizatorów, bedzie Wam to zapamiêtane, uk³ony dla Olsztyna, bandy z Miñska z Kopernikiem na czele, dla Cedryka, Brata Roberta, Taty Córki i Psa, no i dla Dzia³dowa oczywi¶cie. Na przysz³osc proszê o dubeltow± s³omiankê na ³uczniczym, poza tym sam miód.
Pozdrawiam
Wiedziemka
a zdjêciów nikt nie ma?
ja przyznajê nie mam - lata³am jak z pieprzem za terroryst±, jedyne, jakiego mi u¿yczono, a jest wiêcej luda na nim ni¿ tylko rodzinka Wiedziemków, za³±czam
Patryk
Zdjêcia zamie¶cimy w najbli¿szym czasie, a oto wygrani w poszczególnych konkurencjach:

Turniej bojowy na miecze jednorêczne:
1. Micha³ z Koñczewic
2. Andrzej; Bractwo Rycerskie Komturii Nidzickiej
3. Igor; Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin

Turniej bojowy na miecze pó³torarêczne
1. Doktor z P³ocka
2. Tomek; Bractwo Rycerskie Ziemi E³ckiej
3. Grze¶ko z Osiêcin

Buhurt 2/2
1. M³ody/D¿ipsi; Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn

Turniej £uczniczy
1. Darius; Bydgoskie Bractwo £ucznicze
2. Waldemar; Bydgoskie Bractwo £ucznicze
3. Patryk; Bractwo Rycerskie Ksiêcia. Bogus³awa V

Rzut Toporem
1. Student; Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn
2. Bartas; Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn
3. Marek; Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin

bert
prosze o wylslanie linka lub zdjec z nidzicy na mojego maila : r.dopieralski@o2.pl

admin-patrzy.gif mam nadzieje na jak najszybsza odpowiedz.
Darius
Zamieszczam fotki autorstwa Paw³a Chojnackiego brata mego, jakby kto chcial w pe³nej rozdzielczo¶ci niechaj da g³os. Fotki glownie z bitki na drewno.
http://zawidz.pl/pawel/nidzica/
i jeszcze parê bardziej osobistych
http://picasaweb.google.co.uk/DariusBydgos...zica56Lipca2008
Pozdrówka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.