Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Beltan 2008 - Wolin
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Vislav
Witam

O ile siê orientujê, od tego roku wstêp dla zwiedzaj±cych na teren skansenu wynosi 5z³ od osoby doros³ej - co do "m³odszych" nie mam pojêcia.
W skansenie bywam tylko w czasie projektów jakie realizujê. Dostajê do dyspozycji ca³± infrastrukturê, a reszta jest poza mn±.

Zreszt± istnieje mo¿liwo¶æ, dostêpna dla wszystkich rekonstruktorów - przeprowadzenia w³asnego projektu Warsztaty archeologii eksperymentalnej, Centrum S³owian i Wikingów - Wolin 2008. Potrzebny jest tylko pomys³, sprawny organizator i grupa chêtnych.

pozdrowienia Vislav
Rabiega
Niestety, mimo najlepszych chêci i zamiarów, nie uda mi siê byæ obecnym na woliñskim Beltane.
¯yczê Wam wszystkim - wspania³ej zabawy w ten d³ugi weekend, oby Wam dopisa³a aura, humory i zdrowie ...
Niech Bogowie maj± nad Wami pieczê.

Pozdrawiam Was -
Rabiega
Kometa
Trochê pó¼no, ale jednak uda³o siê zorganizowaæ czas. icon_mrgreen.gif

Wprawdzie muszê jeszcze kilka spraw za³atwiæ, ale najprawdopodobniej (je¶li oczywi¶cie nikt nie ma nic przeciwko) zawitam z moj± przysz³± po³owic± we ¶rodê wieczorem i mamy nadziejê pobawiæ siê wspólnie do soboty. blinkie.gif
Tomic
tak sobie dopiero teraz u¶wiadomi³em ¿e to ju¿ czwarty Beltan. Na pierwszej imprezie w 2005 roku, idê o zak³ad ¿e nikt nie spodziewa³ sie ¿e tak to wszystko rozwinie sie i my¶lê ¿e w bardzo s³usznym kierunku. Rado¶nie wspominam dwie pierwsze imprezy na Forcie Anio³a w ¦winouj¶ciu, polowania na wampiry, ch³ód panuj±cy w forcie, bursztynówkê Vislava i ró¿ne inne eksperymenty. Trzecia impreza to ju¿ Wolin i chyba troszkê niewykorzystany potencja³ skansenu, natomiast wczorajsze ¶wiêto ognia my¶lê ¿e mog³o podobaæ siê wszystkim, pogoda wymarzona na tego typu spotkania, ka¿dy móg³ je¶li chcia³ znale¼æ dla siebie zajêcie i my¶lê ¿e bardzo wielu skorzysta³o z okazji, ogólnie rzecz ujmuj±c dzia³o siê.
To chyba tyle wstêpnych przemy¶leñ, dziêkujê wszystkim za dobr± zabawê
Kazimierz
Vislavie - osobi¶cie siê nie po¿egna³em, kajam siê! Dziêki Tobie za tê imprezê! Tyle mo¿liwo¶ci zainteresowania (w niewielkim stopniu przeze mnie wykorzystanych icon_wink.gif ) w jednym miejscu to ze ¶wieczk± szukaæ na innych imprezach. A nawet je¶li kto¶ wola³ przedsiêwzi±æ tak okupowane przeze mnie warsztaty "hulactwa" tudzie¿ "nic nie robienia", to przynajmniej w doborowym towarzystwie ;) No i atmosfera, i muzyka, i sauna, i milion innych rzeczy smile.gif

Innymi s³owy - drugi mój Beltan i druga edycja z której jestem uhahany ponad oczekiwania. Czekam na kolejny Beltan i w ogóle kolejne imprezy w skansenie, na których mogê siê zjawiæ.
rosamar
By³am, widzia³am, popi³am bigsmile2.gif

Impreza by³a super udana jak zawsze - mnóstwo warsztatów w³±cznie z warsztatami hulactwa, fajczarstwa i nicnierobienia woohoo.gif
Szkoda ¿e du¿o zapowiedzianych osób nie przyjecha³o, ale có¿ ich strata.
Wielkie thanx.gif dla Organizatorów!

Do zobaczenia na szlaku
Rosamar
sarenzir
Wielkie podziekowania za mozliwosc uczestniczenia w Beltan - cudowna i niezapomniana impreza , moge powiedziec uzalezaniajaca clap.gif
Dziekuje za wspolna zabawe, na kolejnym Beltan z pewnoscia mnie nie zabraknie . woohoo.gif

ps. niedlugo przeprowadze sie na balkon, mieszkanie przy otwartych oknach w dalszym ciagu wydaje mi sie za cieple icon_mrgreen.gif
Hodo
Dziêkujê wszystkim za ¶wietn± atmosferê, dobr± zabawê przy wspania³ej muzyce, wieczorki przy ognisku, sheeshê i piwko. Specjalne dziêki dla Sambora za pomoc przy w³amaniu do samochodu :D :D Do zobaczenia ;)
Indiana
Dziêki jeszcze raz Vislavie i Aubrietto, za go¶cinê i za cudown± imprezê smile.gif A wszystkim innym za ¶wietne towarzystwo i ¿e¶cie przygarnêli dwójkê Villsvinów, co to ich pierwszy raz przywia³o na Beltan smile.gif By³o... wyj±tkowo smile.gif Do zobaczenia na szlaku smile.gif
Vislav
Witam serdecznie wszystkich uczestników, którym uda³o siê dotrzeæ na kolejne spotkanie Beltan. To tylko i wy³±cznie dziêki Wam udaje siê co roku stworzyæ wspólne udane spotkanie.

Tego roku czas by³o wyj±tkowo du¿o - tak wiêc mia³em przyjemno¶æ spotkaæ wiele osób, które chocia¿by na krótko zawita³y do nas. Starzy wyjadacze i nowe twarze i nowe znajomo¶ci. Jeste¶cie wspaniali.

Dziêkujê bardzo za wspólnie spêdzony czas!!! Zapraszam wszystkich chêtnych do udzia³u w grudniowym projekcie: ¯yæ jak tysi±c lat temu

Jak tylko uporam siê ze zdjêcia postaram siê zamieszczaæ kolejne fotoalbumy.

Do zobaczenia na szlaku!

Vislav

p.s. jeszcze raz przepraszam za cios³o
Razoslaw
Trochê mi przez te parê dni palce zesztywnia³y, to do pisania jako¶ nie mog³em siê zebraæ po powrocie dunno.gif
Impreza udana w stu procentach pomimo, ¿e trzy razy chrupn±³em sobie nogê i wprawdzie chodzê bez problemu to biegaæ ju¿ niespecjalnie. A bieganie jest moim podstawowym sposobem zd±¿ania na autobusy i tramwaje. Zreszt± nikt nie zmusza³ mnie do biegania jak g³upi czy ganiania siê po wie¿y bramnej zamiast siedzieæ spokojnie jak na kalekê przysta³o.
Ale przynajmniej pozna³em paru nowych fajnych ludzi, pop³ywa³em d³ubank± mocz±c siedzenie obficie, przekona³em siê dziêki nieocenionej...hmm... inwencji kolegów jak mo¿na ³atwo zapobiec desantowi (co jak mo¿na by³o zaobserwowaæ nie do koñca mi siê spodoba³o po odparciu 20 prób desantu chybotliw± d³ubank±), u¶wiadczy³em sauny, dowiedzia³em siê wreszcie czym s± eklektyczni koczownicy i wystruga³em gumikajak, który od biedy mo¿e robiæ za lateñskie umbo. A dziêki Fiolnirowi, od Beltanu dumnemu posiadaczowi tarczy z dartych desek u¶wiadomi³em sobie, na co musze sie przygotowaæ nastawiaj±c na robienie tarczy z darcic. Mo¿e na razie zostanê przy wiklinie...
Przy okazji - by³ to chyba najcieplejszy Beltan ze wszystkich trzech na których by³em. A zauwa¿y³em to, bo Beltan jest dla mnie zawsze okazj± do spojrzenia wstecz, co zdzia³a³em od czasu ostatniego Beltanu - bo moj± pierwsz± imprez± by³...
Zdaje siê, ¿e muszê zorganizowaæ sobie s³omkowy kapelusz bo troche siê przypiek³em.
Pozdrawiam wszystkich! woohoo.gif
Vislav
Witam

Na pocz±tek trochê fotek: Beltan 2008.

Przede wszystkim zapraszam do stale rozbudowuj±cej siê galerii Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Fotogaleria - ¦wiêto Ognia BELTAN - Wolin - 30.04-01.05 2008 - Foto © K&W Szlósarczyk

Kasia i Willi od samego pocz±tku dokumentuj± nasze poczynania w ramach obchodów Beltan

pozdrowienia Vislav
rosamar
Zapraszam do galerii

BELTAN 2008

Warsztaty Garncarskie

z pozdrowieniami
Rosamar
Marcinek
Mimo, ze tylko na kilka godzin to i tak bylo warto przyjechac.

Szkoda tych wszystkich atrakcji dziejacych sie dookola, ktore mnie ominely.
Vislav
CYTAT(Marcinek @ 14:51 07.05.2008) *
Mimo, ze tylko na kilka godzin to i tak bylo warto przyjechac.

Szkoda tych wszystkich atrakcji dziejacych sie dookola, ktore mnie ominely.

By³o bardzo mi³o spotkaæ siê znowu, chocia¿ na te kilka godzin po kilku latach. Zapraszam na nastêpne spotkania - mo¿e w grudniu jaki¶ obozik??? pod has³em - ¯yæ niekoniecznie jak 1000 lat temu tongue.gif Zreszt± bêdê mia³ do dyspozycji kilka cha³up i mo¿emy stworzyæ niezale¿ne krêgi ze spotkaniami w saunie.

Bez ubiorów wszyscy s± równi.

pozdrowienia Vislav
Razoslaw
Hej!
Kolejna porcja zdjêæ z Beltanu - tym razem:

Moje
http://my.opera.com/Razoslav/albums/show.dml?id=525605

Ku¶wira
http://www.sendspace.pl/file/48r9AIK9/

Ma³ego Bartka
http://www.sendspace.pl/file/04uB03DH/

Niestety ch³opaki zamiast wrzuciæ na operê, picassa czy co¶ w podobie spakowali i trzeba ¶ci±gaæ...
Fiolnir
Kolejna porcja fotek, autorstwa Mi³ki i Sulika:

http://eisenruoth.cba.pl/zdjecia/beltan08.html

Warsztaty sie odby³y, kto by³ ten wie, kto nie by³ ten niech ¿a³uje. Ze swej strony nauczy³em siê:

- drzeæ deski na tarcze. Sama tarcza jest w fazie produkcji - my¶lê, ze w ci±gu ok. miesi±ca uda siê j± z³o¿yæ
- rozpalac ogieñ ³ukiem przez pocieranie - trudna robota ale wykonalna
- podstaw kucia - zdecydowanie podstaw podstaw ale zawsze to co¶, zw³aszcza, ze moge szpanowaæ w³asnorêcznie wykutym no¿ykiem
- nowej techniki plecenia sznurów i podstaw tkania
- podstaw garncarstwa

Eksperymentalnie równie¿ wypróbowa³em w deszczu namiot z lnu nieimpregnowanego który okaza³ siê zupe³nie nieprzemakalny i bardzo wygodny, mimo pos±dzeñ i¿ jest to buda dla pekiñczyka No i dowiedzia³em siê jak fajn± rzecz± jest sauna

Jednym s³owem by³o warto.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziêki serdeczne w imieniu swoim i dru¿yny.
Przemyslav
Witam

By³em na Beltane'08 co prawda jeno przez chwilê, jako le visiteur. Sobotnim popo³udniem po raz pierwszy zwiedzaj±c Skansen i podziwiaj±c to co siê uda³o tam do tej poru zorganizowaæ. Imponuj±ce przedsiêwziêcie, pozostaje tylko ¿yczyæ wiêkszego szczê¶cia co do sponsorów, fundatorów i inszych duchów opiekuñczych icon_wink.gif

Atmosfera miejsca bardzo mnie urzek³a i w przysz³ym roku zapewne zawitam nieco na d³u¿ej, zaopatrzywszy siê wcze¶niej w przebranie "dziesiêciowiecznika", coby do¶wiadczyæ tych wszelkich pras³owiañskich obrz±dków i porz±dków.

Pozdrawiam i dziêkujê wszystkim, którzy organizuj± i bior± udzia³ w tym ¦wiêcie. Dziêkuje zw³aszcza Aubriecie za s³ów kilka co do ¶cie¿ki "pal±cych fajki i tañcuj±cych z ogniem". Obecno¶æ na Beltan, choæ krótka, natchnê³a mnie do kilku pomys³ów, miêdzy innymi rekonstrukcji tzw. Ch±sy Pomorskiej. Byæ mo¿e tu gdzie mieszkam uda mi siê znale¼æ kilku zapaleñców, którzy w tym pomog± i za jaki¶ czas zjawi siê w Wolinie kilku "piratów". No w ka¿dym razie ja siê pojawiê, pewnikiem ju¿ nie jako turysta.

Do zobaczyska zatem smile.gif

Przemyslav
Wilczan
Sawa i ja pozdrawiamy wszystkich z beltanu i dziêkujemy za wspania³± imprezê
oto kilka naszych zdjêæ http://my.opera.com/wilczan/albums/show.dml?id=539688
usmieszek_11.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.