W dniach 16 - 18 maja w Szamotu³ach, w ramach obchodzonych Dni Szamotu³, planowana jest organizacja Turnieju Rycerskiego. Impreza organizowana bêdzie w s±siedztwie XVII w. klasztoru pofranciszkañskiego (obecnie podlegaj±cego renowacji). Organizatorem (sponsorem) powy¿szego jest UMiG. Organizator zapewnia: wy¿ywienie, drewno, tudzie¿ inne precjoza. Istnieje mo¿liwo¶æ zwrotu kosztów dojazdu. Szczegó³owy plan imprezy podany zostanie pó¼niej. Pozdrawiam i zapraszam.
datowanie jakie¶ jest przewidziane?
Datowanie nader szerokie XIII i XV w., acz jeste¶my te¿ otwarci na propozycjê, ze strony grup wychodz±cych poza wskazane datowanie.
Szamotu³y to ciekawe miejsce i chêtnie bym siê tam jeszcze kiedy¶ wybra³a.
z niecierpliwo¶ci± czekam na jakie¶ szczegó³y, pomys³y i plan imprezy.
dziekuje za zaproszeszenie jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem mozesz na mnie liczyc
i moja grupe, mam nadzieje...
Na moje wsparcie mozesz zawsze liczyc
Witam!
Interesujace, tym bardziej ze tam jeszcze nie bylismy. Tak na zapas, w ile osob mozna przyjechaæ?
Pozdrawiam
Efendi
Dziêkujê za zaproszenie ! Niew±tpliwie siê zjawimy z ca³± ekip± .
Pozdrawiam .
CYTAT(Triss @ 10:23 11.01.2008)
Szamotu³y to ciekawe miejsce i chêtnie bym siê tam jeszcze kiedy¶ wybra³a.
z niecierpliwo¶ci± czekam na jakie¶ szczegó³y, pomys³y i plan imprezy.
Szamotu³y staj± siê coraz ciekawsze, przypomnê tylko i¿ w zesz³ym roku zlokalizowano tzw. Stare Szamotuly tj. miasto z XII w. doszczêtnie spalone w wieku XIII. Obecnie trwaj± tam intensywne prace archeologiczne, sporo siê mówi, o rekonstrukcji czê¶ci miasta. Turniej z kolei bêdzie odbywa³ siê w s±siedztwie ruin zamku ¦widwów z XIII w. Wracaj±c do meritum, czyli programu turnieju: dogrywamy obecnie zespó³ muzyczny na sobotni± biesiadê, w planach jest wieczorne fireshow, warsztaty chodzenia po ogniu, turniej bojowy i ³uczniczy (za pierwsze miejsca przewidziane nagrody pieniê¿ne). W miarê up³ywu czasu uda mnie siê mam nadziejê podaæ wiêcej szczegó³ów. Zapraszam.
CYTAT(Pawcio @ 21:33 11.01.2008)
dziekuje za zaproszeszenie jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem mozesz na mnie liczyc
i moja grupe, mam nadzieje...
Pawcio czekam na Was z niecierpliwo¶ci±.
CYTAT(Anuszka @ 11:00 13.01.2008)
Na moje wsparcie mozesz zawsze liczyc
Dziêkuje Anuszka, czekam na Ciebie i Twoje prace.
CYTAT(efendi @ 14:20 13.01.2008)
Witam!
Interesujace, tym bardziej ze tam jeszcze nie bylismy. Tak na zapas, w ile osob mozna przyjechaæ?
Pozdrawiam
Efendi
Zapraszam, mam nadziejê ¿e bêd± mogli pojawiæ siê wszyscy chêtni.
CYTAT(Przemys³ z Poznania @ 19:18 13.01.2008)
Dziêkujê za zaproszenie ! Niew±tpliwie siê zjawimy z ca³± ekip± .
Pozdrawiam .
P±czek, miejsce przy ognisku ju¿ na Was czeka.
Pozdrawiam i jeszcze raz zapraszam.
Salve
Tak ja te¿ postaram siê przybyæ je¶li miodu i jad³a wystarczy
Pozdrawiam serdecznie
Aubrey tak jak pisa³em ci na prv pojawie sie tylko je¶li nic nie stanie mi na przeszkodzie
pozdrawiam :D
Przyjadê.
Dam znaæ ekipie i potem okre¶lê dok³adniejsz± liczbê osób.
pozdrawiam
Witam!! Wspominam turniej z 2005 - chêtnie go powtórze
- mo¿esz liczyæ ¿e siê zjawimy.
Muszê siê tylko zaopatrzyæ w beczkê - wiesz Aubrey o czym pisze
Dziêkuje za nap³ywaj±ce zg³oszenia, czekam na Was wszystkich, pojawi³o siê na priv. kilka pytañ o nocleg: jest miejsce na rozbicie namiotów (obóz bêdzie w innym - lepszym miejscu ni¿ ostatnio), do naszej dyspozycji oddany zostanie równie¿ klasztor, tak wiêc mo¿liwo¶æ noclegu w celach klasztornych zostaje. W najbli¿szych dniach postaram siê zamie¶ciæ kilka zdjêæ miejsca gdzie obozowaæ bêdziemy.
Có¿, informacje szybko siê roznosz±, tako¿ na wie¶æ o Waszym przybyciu do siedziby ¦widwów, poganie i okoliczne ³otry zaczê³y ¶ci±gaæ pod nasz zamek, nie liczcie wiêc, ¿e dane Wam bêdzie u nas odpocz±æ, czy w nocy oko zmru¿yæ, zamiast tego pozostanie nam do walnej bitwy z poganami o klasztor stan±æ.
Czekam na Wasze gremialne przybycie...Aubrey
Nie mówiê nie ... chêtnie przywiozê troszkê cywilizacji ze sob± ... znaczy siê ... kawy
Czekam na Ciebie i cywilizacjê...
Czy dla skromnego mnicha
znalaz³by siê kawa³ek miejsca w celi klasztornej? Pragn±³bym bowiem ucieszyæ duszê moj±
powtórnym pobytem w zacnym grodzie Szamotu³y. Pro¶bê moj± pokorn±
na rêce organizatorów sk³adam...
Salve Fratres!
Aubrey, czyli tak jak ju¿ pisa³em na priva Trêdowata Trzoda wniesie ¶wie¿y powiew zgnilizny. Halfi w naszym obozie rozdajemy paluszki
Pozdrawiam Grzegorz
Pytanko. Czy to siê odbêdzie w tym samym miejscu, gdzie w zesz³ym roku odby³a siê ta ma³a, sympatyczna imprezka??
Julko znajdzie siê cela i to nie jedna, z przyjemno¶ci± ponownie powitam Ciê w Szamotu³ach. £azarz, dostarcze Wam wielu niewiernych, nie spoczniecie...Marku w bliskim s±siedztwie poprzedniej, acz w miejscu bardziej ustronnym i trudniej dostêpnym dla gawiedzi. Zapraszam.
salve !
A czy dla szpitalników z Lublina nie znajdzie siê miejsca ? Chêtnie przyjechaliby¶my na ta imprezê, tym bardziej, i¿ do tej pory jako¶ Szamotu³y nie by³y mi po drodze i jeszcze tam nie by³em, a w±tpiê, czy kto¶ od nas by³. Czy przewidziany jest jakis formularz zg³oszeniowy ? Czy troche niewiernych i dla nas zostanie?
Wróbelku ... nie bój siê, zostawiê dla ciebie kilku niewiernych ... Templariuszy albo £azarzy ;)
Bracie Wróbel, Brat siê nie obawia, niewiernych zostanie, a jak nie to tych ze zbyt ma³± wiar± siekaæ bêdziecie. Czekam na Was...
Zali czy dla pocztu herbowego Wieniawitów znajdzie siê odrobinê ubitej ziemi?
z rycerskim Adalbertus
Tedy rzeknê , ¿e Wieniawici s± z Leszna
Co do Chor±gwi Tarnowskiej to okre¶limy siê do wtorku (dot.ilo¶ci osób, itp.)
Pozdrawiam
Salve
Tak ja przyjadê Szanowny Panie i z chêci± wezmê udzia³ w bitwie!
Nie wiem tylko czy od nas kto¶ bêdzie bra³ udzia³ w Turnieju bo samemu to cie¿ko.
Przepraszam za zw³oke , lecz mam bardzo ograniczony dostêp do internetu .
wstêpnie 4 osoby ze spaniem , de Carnac walczy w bitwie a Pawcio kurcze nie wiem .
pawciu okre¶l siê .
Pozdrawiam muszê koñczyæ jadê na wypadek.
Pawcio nie walczy w turnieju bo Pawcio robi jako lekkozbrojny :P
conajwyzej moge troche posciemniac w bitwie :D
To jak obieca³am, wpisuje na forum gotowo¶æ Kompanijii :P na Szamotu³ach
CYTAT(Psalm @ 22:45 10.03.2008)
EEE to miala byc odp do tarnowskiej
co do wygrania w turniejach?
Mam trochê zaleg³o¶ci w temacie... przepraszam, obiecuje odzywaæ siê czê¶ciej (o zgrozo), a wiêc tak grupy, które nie przys³a³y mi ilo¶ci osób, która siê do Szamotu³ wybiera, proszê o przes³anie na priv odpowiednich informacji.
Co do nagród w turniejach: w ³uczniczym do wygrania bêdzie komplet 12 strza³, w bojowym "samowtór" nagroda pieniê¿na na chwilê obecn± gwarantowana wysoko¶æ to 300 z³, nagrody w wyniku wp³at sponsorów mam nadzieje do czasu Turnieju ulegn± zmianie, tzn zostan± odpowiednio zwiêkszone. O wszystkim poinformuje, w swoim czasie...
Jeszcze w kwestii organizacyjnej, dotycz±cej zwrotu kosztów podró¿y: grupy, bractwa i osoby prowadz±ce dzia³alno¶æ zarobkow± mog± (powinny) wystawiæ faktury, tudzie¿ rachunki na organizatorów celem otrzymania zwrotu poniesionych kosztów, pozostali otrzymaj± zwrot kosztów podró¿y zgodnie z kilometrówk±, poprzez podpisanie umów zleceñ dot. udzia³u w turnieju.
Na chwilê obecn± nie mogê zagwarantowaæ ¿e zwrot kosztów otrzymacie w trakcie trwania imprezy, acz gwarantuje ¿e najpó¼niej w przeci±gu 14 dni pieni±dze znajd± siê w Waszych sakiewkach.
Kolejne nowiny w poniedzia³ek.
Dzi¶ bêdzie o zespole... w trakcie trwania imprezy, swoje mo¿liwo¶ci zaprezentuje przed nami francuski zespó³ Jubilate z Katedry Tuloñskiej, wykonuj±cy muzykê dawn±, g³ównie gregoriañsk±, polifoniczn± i barokow±.
Witaj
Wszystko Ci napisa³am na priv.
Nie mo¿emy siê ju¿ doczekaæ na przyjazd do was
. Zgotujcie tylko takie powitanie jak to na pierwszym turnieju...
( te pyszne jedzonko i nasiadówa na boisku szkolnym
)
Pozdrowionka
Z racji bliskiego s±siedztwa imprezy w Legnicy nie wiem, czy dam radê siê stawiæ, choæ zrobiê wszystko by tak sie sta³o.....
Chyba nie muszê siê nigdzie zg³aszaæ, czy zapowiadaæ???
Je¶li lista uczestników nie jest zamkniêta, zg³aszam Poczet Wieniawa
Szczegó³y przes³a³em na priva
Pozdrawiam
Kasia, przywitam Was równie mocno (i d³ugo), jak dwa lata temu,
Marku jeste¶ wpisany na listê go¶ci…
Borschwitz wysy³am Ci w³a¶nie wiadomo¶æ na priv.
To ja dopisuje Braci Chêdo¿ników Bosych w liczbie chwilowo nieokre¶lonej.
Salve
Czy bêdzie jaki¶ program co do turnieju(festynu)??
Pojawi siê na forum, czy zostanie przes³any bractwom, którzy siê pojawi± na Turnieju.
Pozdr Rey
Witam,
w kwestii programu, poni¿ej zamieszczam ramowy, regulaminy turnieju bojowego i ³uczniczego pojawi± siê w przeci±gu kilku najbli¿szych dni.
W pi±tek bêdê oczekiwa³ Was ju¿ od godzin przedpo³udniowych. O godzinie 18.30 chêtni do walki stan±æ bêd± mogli, aby gawiedzi czas umiliæ, jak i przed sobotnim turniejem przeciwników obadaæ.
O godzinie 21.00 w wirydrarzu klasztornym, zespó³ powitamy.
W sobotê na 10.00 I tura ³uczniczego jest przewidziana.
O 12.00 chêtni pojedynkowaæ siê bêd±, (z uwagi na do¶æ liczny udzia³ grup z XIII i XV planuje zorganizowanie dwóch turniejów).
Po po³udniu fina³y ³uczniczego i bojowego.
W godzinach wieczornych w obronie klasztoru przed poganami stan±æ bêdzie trzeba i waln± bitwê stoczyæ.
W czasie trwania naszej imprezy, na miejscowym rynku festwial ma³ych browarów odbywaæ siê bêdzie, tak wiêc pragnienie ugasiæ bêdzie mo¿na.
Oczekujcie w najbli¿szych dniach kolejnych wiadomo¶ci na priv.
Podaje te¿ telefon kontaktowy do mnie 501 149 710
Pozdrawiam, oczekuj±c Waszego przyjazdu.
Aubrey
CYTAT(Aubrey @ 13:31 15.03.2008)
Jeszcze w kwestii organizacyjnej, dotycz±cej zwrotu kosztów podró¿y: grupy, bractwa i osoby prowadz±ce dzia³alno¶æ zarobkow± mog± (powinny) wystawiæ faktury, tudzie¿ rachunki na organizatorów celem otrzymania zwrotu poniesionych kosztów, pozostali otrzymaj± zwrot kosztów podró¿y zgodnie z kilometrówk±, poprzez podpisanie umów zleceñ dot. udzia³u w turnieju.
co to znaczy zgodnie z kilometrówk±?
Acha, ja oczywi¶cie jestem wielce chêtna na przyjazd i zg³osi³am ju¿ na pw
. Mam nadziejê, ¿e bêdzie miejsce dla Chor±gwi Hrabiego Bolingbroke :D
Gar¶æ informacji, w dniu wczorajszym wys³a³em do wszystkich grup zainteresowanych przyjazdem do Szamotu³ pro¶bê o potwierdzenie tego¿. Bardzo proszê o info do soboty 10 maja. Proszê, aby mail zwrotny zawiera³ numer telefonu kontaktowego.
Je¿eli jaka¶ z grup nie otrzyma³a odemnie maila proszê, o pilny kontakt, na priv lub aubrey@gazeta.pl
Teraz jeszcze gar¶æ informacji, o noclegu. Tak jak pisa³em mo¿liwy jest nocleg w namiotach, klasztorze - mamy tam zarezerwowane 3 sale i tu wa¿na uwaga nie ma cel, s± dwie sale (domitorium) i reflektarz. Trzecia mo¿liwo¶æ noclegu pojawi³a siê w po³o¿onej w pobli¿u szkole. W ka¿dym z powy¿szych wyborów proszê zabraæ z sob± sienniki i co¶ do przykrycia. To wa¿ne szczególnie dla osób, które wybieraj± nocleg w klasztorze - tam mo¿e byæ do¶æ ch³odno.
Ka¿dego dnia zagwarantujemy uczestnikom jeden ciep³y posi³ek + ¶niadanie.
Pisa³em ju¿ o planowanym koncercie w pi±tkowy wieczór chóru z Francji.
Otó¿ przed wystêpem chóru w okolicach godz. 20.00 czas umili nam koncert Jacka Kowalskiego. Na który serdecznie zapraszam.
W sobotê natomiast na pobliskim rynku statego miasta w godzinach 15 - 16 wyst±pi zespó³ Caledonia.
Tak wiêc bêdzie siê dzia³o...
Poni¿ej gar¶æ zdjêæ.
Witam czy jest mo¿liwo¶c dopisania dwóch ludków od nas?
Nie ma
Kroi sie ostra zabawa:).
Witam
czy s± jeszcze wolne pmiejsca na Wasz turniej?
Wys³a³em do Ciebie info na prv ale nie dosta³em odpowiedzi dlatego tu sie przypominam.
Przyjecha³oby ze mn±
2-6 walcz±cych
1-3 ³ucznikow
wszystko na 15 wiek.
Je¶li jeszcze posiadacie miejsca to porosze infornacje
sqid@op.pl
pozdrawiam
Andrzej
CYTAT
Nie ma tongue.gif
Wo³czko , pragnê Ciê oficjalnie poinformowaæ , ¿e dostaniesz ode mnie kopa w dupê
Moja pupa to kocha
.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.