Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co na stopach?
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - inne
Stron: 1, 2
Andrzej Siejeñski
Ja u¿y³em na onuce kwadratu o bokach 50 cm. Do wysokich butów pasuje idealnie (oczywi¶cie mogê siê myliæ nie by³em w wojsku ale mnie to pasuje). Materia³ to oczywi¶cie len (najlepiej ze starego prze¶cierad³a, nowiutki len jako¶ nie le¿y tak na nodze).
Pozdrawiam
Skuirri
Je¶li ju¿ mowa o tym co na nogi to mam pytanie.
Jak jest z wi±zaniem kobiecych poñczoch? Tzn. czy musz± byæ wi±zane przyszytym kawa³kiem materia³u, czy te¿ jak widzia³am u niektórych, pod kolanem zapina siê je pasek?
yavana
Skuirri

mo¿esz wi±zaæ paskami materia³u przyszytymi do poñczochy lub zapinaæ ma³ym skórzanym paseczkiem - jak Ci wygodnie, co prawda jak dla mnie wygodniejsze s± materia³owe paski bo juz przyszyte nigdzie siê nie gubi± ;)

pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Przepraszam ale wetnê siê wam w dyskusje ja chcê wrócic do babskich spraw... szyde³kowanie itd...
Czy, która¶ z pañ robi³a juz skarpety...?
Bo normalnie naj³atwiej to zrobic na 5 drutach... czy stosujecie podobnej techniki..czy jestej ka¶ inna nieznan mi taktyka???

pozdrawiam
Sylwia Grela
CYTAT(yavana)
Skuirri  

mo¿esz wi±zaæ paskami materia³u przyszytymi do poñczochy lub zapinaæ ma³ym skórzanym paseczkiem - jak Ci wygodnie, co prawda jak dla mnie wygodniejsze s± materia³owe paski bo juz przyszyte nigdzie siê nie gubi± ;)

pozdrawiam

Popieram z ca³ych si³.
Ja w³a¶nie u¿ywam tej opcji ze skórzanymi paseczkami i strasznie sie gubi±... devil.gif
Nie ma to jak opadaj±ce poñczoszki..Hi hi..
Stanis³aw ¯órawski
Powrócê jeszcze do filccu. Pani prof. Turnau pisze te¿ co¶ o filcowych wk³adkach do butów. Stosujecie co¶ takiego?

Ogólnie jedna z bardziej rzeczowych dyskusji na Fresze. A¿ mi³o poczytaæ.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
A zobaczcie cos takiego ... czy to aby nie naalbinding ponczoszkowy w codexie manese ?
Stanis³aw ¯órawski
S±dzê, ¿e CM pokazuje ró¿ne tego typu szczegó³y odzie¿y do¶æ dok³adnie. Nie wydaje mi siê, ¿eby to móg³ byæ zaprezentowany wzór tkaniny - wszak nogawice szyje siê ze skosa, a tu s± pr±¿ki poprzeczne. Popieram pomys³ Watchera.

P.S.
Dla potwierdzenia moich s³ów przypomnê tylko, ¿e wszystkie pasiaste nogawice zaprezentowane w wy¿ej wymienionym ¼ródle maj± wzór w³a¶nie uko¶ny.
D±brówka
CYTAT(Watcher)
Takie buty robiono w Europie do calkiem niedawna. Zalaczam zdjecie z poczatkow 20 wieku, ukazujace finski zaklad produkcji takiego zimowego filcowego obuwia.  

watcher

Czyli po prostu nosili walonki? Hoho, okazuje siê ¿e posiadanie dziadka na wsi z du¿ym strychem jest nieocenion± pomoc± w RR. Wspó³czesne walonki wprawdzie maj± przyszwê z gumy, ale mo¿na siê przyjrzeæ, jak to siê je. Mam jeszcze dwa pytania uparcie powracaj±c do babskich spraw.
1) Czy mo¿na by³o wposa¿yæ siê w jak±¶ ozdobn± podwi±zkê? Haftowan±, z dzwoneczkami itp?
2) Gdzie¶ czyta³am (dawno i w publikacji popularnonaukowej) ¿e kobiety w ¶redniowieczu (nie zechcieli sprecyzowaæ kiedy anger.gif ) zak³ada³y do jazdy konnej "spodnie"(zapewne chodzi³o o d³ugie nogawice). Gdzie indziej s³ysza³am o kobietach je¿d¿±cych konno po mêsku. usmieszek_07.gif Czy faktycznie do jazdy konnej kobiety mog³y zak³adaæ d³ugie nogawice? Tylko do czego by je przymocowa³y... dunno.gif
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT(Gregor)
Tak, tylko ¿e to nie jest Codex Manesse, a Bibila Maciejowskiego smile.gifsmile.gif

Kurczê, racja. glowa_w_mur.gif W Manesse nie ma szyde³kowych skarpetek, a w BM ubrañ w paski. I ca³a argumentacja le¿y.

Niemniej nogawice w Biblii Maciejowskiego s± inaczej przedstawiana, a to, co widzimy na wy¿ej za³±czonym obrazku nie jest zielon± kolczug±. To ¼ród³o chyba jeszcze wierniej oddaje detale odzie¿owe, choæ mo¿e bardziej schematycznie. Ale to tylko potwierdza inny charakter ubrania.
Yngvild Lupus
Blog wikiñskiej babki
a w nim dwa filmiki instrukta¿owe o tkaniu ig³±.
Viator
Jako uzupe³nienie do postu Watchera z 08.03.2005 r.:
CYTAT
Maszynowe poñczosznictwo

W roku 1589 William Lee wynalaz³ pierwsz± maszynê dziewiarsk± (trykociarsk±), która wytwarza³a we³niane poñczochy/skarpety z szorstkiego samodzia³u. Niezadowolona z ich jako¶ci królowa El¿bieta odmówi³a nadania patentu wynalazcy tymi s³owami: "Za bardzo kocham moich ubogich, którzy zarabiaj± na swój chleb zatrudniaj±c siê dzierganiem, bym mia³a wspieraæ moimi pieniêdzmi wynalazek, który doprowadzi ich do ruiny pozbawiaj±c ich zatrudnienia i tym samym czyni±c z nich ¿ebraków."

Zaproponowa³a zarazem: "Niech Mr. Lee zbuduje maszynê, która by robi³a poñczochy jedwabne, wówczas, jak s±dzê, mia³abym niejakie prawo nagrodziæ go patentem na taki monopol, który dotkn±³by jedynie niewielk± liczbê mych poddanych."

W 1598 Lee skonstruowa³ maszynê do poñczoch jedwabnych. Królowa by³a zadowolona z rezultatów, tym niemniej nadal odmawia³a zatwierdzenia patentu. Up³ynê³o w koñcu prawie siedemdziesi±t lat, zanim ostatecznie po Wojnie Domowej Oliver Cromwell popar³ rozwój przemys³owego dziewiarstwa poñczoszniczego w 1657 roku

Nie pamiêtam ¼ród³a - gdzie¶, sk±d¶ to kiedy¶ przet³umaczy³em.

W oryginale:
CYTAT
Machine Knitted Stockings

In 1589, Rev. William Lee invented the first knitting machine, which made coarse worsted stockings. Disappointed in the quality, Queen Elizabeth refeused to grant a patent for it, saying, "Ihave too much love of my poor people who obtain their bread by the employment of knitting to give my money to forward an invention that will lead to their ruin, by depriving them of employment and thus make them beggars."

She offered this suggestion, 'Had Mr. Lee made a machine that would have made silk stockings, I should, I think, have been somewhat justified in granting him a patent for that monopoly, which would have affected only a small number of my subjects."

In 1598, Lee made a machine for silk stockings. The Queen was pleased with the results, but still declined to issue a patent. It took nearly seventy years and the English Civil War before Oliver Cromwell chartered the machine-wrought hosiery trade in 1657.

Czyli wydaje siê, ¿e rok 1589, choæ by³ rokiem wynalezienia maszyny do produkcji skarpet, nie oznacza³ jednak cezury i nie zamkn±³ ery masowej produkcji rêcznej.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Oj pewnie ze nie zamknal .. Reczne trykotarstwo mialo sie bardzo dobrze jeszcze na poczatku 19tego wieku.

Warto poczytac w tej kwesti np "Odziez miesczanstwa warszawskiego w 18 wieku" Irena Turnau
Rugiewit
Witam, a mnie interesuje następujący problem.

Podczas zimowego łażenia w stroju z I ćwierci XV w, praktycznie przez cały czas brodziłem w kopnym śniegu, do połowy goleni, w porywach do kolan. :-)
Butki mam dość niskie - troszkę za kostkę

Ponieważ same nogawice i wełniane skarpety przemakały, a onuce są za krótkie, poza tym do niskich butków dłuższe się nie chciały ładnie trzymać, obwiązałem golenie owijaczami lnianymi.

Niestety owijacze też trzymać się same nie chciały długo, więc obwiązałem je z kolei krajką, na wzór wczesnośredniowieczny.
Było zawsze sucho, zawsze ciepło, zawsze pewnie, a potem pojawiły się wątpliwości. :P

Zastanawiam się, jak się na takie coś zapatrujecie.
Czy znane są Wam jakiekolwiek źródła na których jest coś takiego widoczne?
Prezekopałem kilkadziesiąt Gb obrazków i niestety, znalazłem tylko kilka niewyraźnych rycin, na których być może są owijacze na goleniach, ale nie widać nic na czym by się trzymały.
Znalazłęm też kilka obrazków ze zrolowaną drugą parą nogawic do kolan, oraz z wełnianymi pończoszkami, ale te rozwiązania mnie nie satysfakcjonują, bo próbowałem drugiej pary nogawic i przemokła bardzo szybko.
Jednak co kilka warstw lnu, to nie wełna.
(no i len można impregnować naturalnymi metodami, a wełna źle to znosiła)

Strasznie mało w ogóle obrazków z epoki przedstawiających pieszych podróżnych w scenerii zimowej.
A te które są przedstawiają ich w strojach niekoniecznie pod wyprawę - raczej pod obrazek. :P

Z góry dziękuję za pomoc.
Jarosław

(pisane 3 dni później) Łe, nikt mnie nie pochwali ani nie zgani? :/
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Czo³em!
Proszê o pomoc, bo nigdzie takich info nie mog³em znale¼æ.
1. Czy jest jaki¶ sposób obszycia onuc by nie pru³y siê tak strasznie i zarazem by to obszycie nie przeszkadza³o mojej nodze?
2. Jakie du¿e onuce z cienkiego lnu proponujecie do cienkich ³apci?
Proszê o nie odsy³anie mnie do googla, bo ju¿ korzysta³em z niego i kilku obcojêzycznych stron.
Pozdrawiam i k³aniam siê w pas aniol.gif
Witko
Pytanie techniczne w kwestii skarpet robionych na drutach: co ze ¶ci±gaczem? czy mo¿na zrobiæ jak wspó³cze¶nie prawe oczko/lewe oczko?
kublika

nie widaæ tu radnego ¶ci±gacza, za to oczka s± dodawane naoko³o.

na brzegu jest na lewo, potem ca³a rêkawiczka na prawo, poñczoszniczym
semen
Witam
W zwi±zku ze skarpetami proszê o pomoc.
Kompletujê strój ¿o³nierza piechoty polsko-wêgierskiej XVII w.
Nied³ugo bêdê mia³ buty - skórzane, powy¿ej kostki.
Na go³± stopê ich oczywi¶cie nie za³o¿ê, a onuc nie chcê.
I tutaj proszê o pomoc:
Czy skarpety we³niane bêd± odpowiednie?
A je¶li tak to jak± metod± wykonane?
Zamówi³bym ze dwie pary i mia³bym po problemie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.