Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Manewry buhurtowe. Zmiana daty na 15-16.03!!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Stron: 1, 2, 3
£ukasz P³aza
Zapraszam wszystkich chêtnych na cykliczne, pozasezonowe manewry buhurtowe icon_mrgreen.gif . Celem manewrów bêdzie przede wszystkim zbudowanie tadadam:
"Polskiej Reprezentacji Buhurtowej"

Pierwsze warsztaty odbêd± siê na Grodzie w Byczynie, dziêki uprzejmo¶ci i go¶cinno¶ci Andrzeja "Efendiego" Ko¶ciuka oraz Opolskiego Bractwa Rycerskiego w dniach 1,2 XII 2007
Impreza jest niedatowana a jej g³ównym celem bêdzie æwiczenie siê w najbardziej ekstremalnej ze znanych nam wspó³cze¶nie form walki rycerskiej. Zapraszamy wszystkich - zarówno buhurtowych weteranów tworz±cych niezmiennie trzon polskich oddzia³ów, jak te¿ i nowe osoby zainteresowane dowiedzeniem siê czego¶ ap ropo tej formy rozrywki.

W czasie warsztatów odbêd± siê krótkie seminaria w zakresie zapasów w zbroi, u¿ycia drzewcówek oraz "musztry buhurtowej" (wszystko to oczywi¶cie pod kontem wykorzystania w buhurtah) a tak¿e oczywi¶cie sparingi buhurtowe w czasie których przeæwiczymy najró¿niejsze warianty walki. Wieczorem przy kielichu natomiast zapraszam na otwart± dyskusjê na temat taktyki polskiej ekipy na rok 2008.

Zapraszamy równie¿ osoby które do tej pory nie mia³y kontaktu z buhurtami, równie¿ te nie posiadaj±ce kompletnego buhurtowego opancerzenia - w¶ród æwiczeñ znajdzie sie bardzo wiele elementów dostêpnych tak¿e dla l¿ej uzbrojonych i daj±cych wiele frajdy tak¿e im. Natomiast same sparingi buhurtowe bêd± dostêpne tylko dla ludzi opancerzonych zgodnie z wymogami buhurtu grunwaldzkiego w 2007 (mo¿na siê zapoznaæ w odpowiednim temacie w kalendarium)
Zachêcam koniecznie do wziêcia udzia³u - tyle co roku gadamy o wy¿szo¶ci wschodu, o tym ¿e æwicz±. Czas to zmieniæ. Nie ukrywam ¿e dla osób które czuj± siê polsk± elit± buhurtow± to niemal zajêcia obowi±zkowe icon_mrgreen.gif - chyba ¿e znowu damy ass.gif latem i damy siê obiæ jak dzieci.

P.S. Impreza odbêdzie siê pod sztandarem "Polskiej Dru¿yny Buhurtowej 2008" st±d mo¿na nie zwracaæ uwagi na bractwowe animozje i niechêci. Interesuje nas tylko walka, nic innego. Dla wszystkich osób zainteresowanych walk± (i przestrzegaj±cych naszych regu³) drzwi s± otwarte.

P.S.S. Impreza jest zamkniêta, bez turystów, st±d o wy¿ywienie (i napoje rozgrzewaj±ce) musimy zadbaæ sami. Za to dziêki uprzejmo¶ci Efendiego i OBR-u mamy ciep³o i dach nad g³ow±.
efendi
Witam!
Dodam ze spanie bedzie w pokojach, do dyspozycji prysznice i wszystko inne, w mysl
Go¶æ w dom, Bóg w dom, postaramy siê aby atmosfera by³a mi³a.
Poka¿emy wieczorami filmy z BYczyn(prawie same walki), a i jakies szamanie zrobimy.
Pozdrawiam
Igor z Bêdzina
P³azik
Stroje historyczne, czy to tylko spotkanie stricte treningowe i jaki¶ zwyk³y ciuch wystarczy pod blachy?
Lebster
zwykly ciuch wystarczy:)
pozdro
Daria Malinowska
Kiedy nastêpne i gdzie ?;>
Igor z Bêdzina
CYTAT(Daria Malinowska @ 23:03 02.12.2007) *
Kiedy nastêpne i gdzie ?;>

Po³owa lutego , gród Byczyna.
Marcin Waszkielis
Jakie¶ filmiki powsta³y?
Igor z Bêdzina
Tak. Powinny siê pojawiæ w najbli¿szych dniach, s± filmiki z treningów oraz ze sparringów na miecze. Niestety najciekawsza czê¶æ czyli walki bohurtowe nie zosta³a nagrana ze wzglêdu na kiepskie o¶wietlenie i pogodê... ale by³o weso³o, niektórzy zaliczyli k±piel w jeziorze... w pe³nym rynsztunku. crazy.gif
Pixel
Da³em d... i nie przyjecha³em, ale na nastêpnych manewrach obiecujê siê pojawiæ. A jak P³azik da mi znaæ szybciej ni¿ tydzieñ przed to przyci±gnê nawet kilku naszych :D
£ukasz P³aza
A wiêc og³aszam oficjalnie nastêpne manewry buhurtowe 1-2 marzec 2008 w Byczynie. Macie 3 m-ce, zaklepaæ sobie termin i przyjechaæ. Z planowanych atrakcji - seminarium z graplingu (chwyty, ¿uty i obalenia) z jednym z najlepszych w Polsce zawodników Mixed Martial Arts i Vale Tudo. Bêdzie profesjonalne nagrywanie i ka¿dy z uczestników dostanie na koniec p³ytkê, spróbujemy te¿ zrobiæ jakie¶ demo ap ropo "Polskiej Reprezentacji Buhurtowej" mo¿e siê do czego¶ przyda. Bardzo chêtnie nawi±zali by¶my te¿ wspó³pracê z kim¶ z ARMY. My¶lê ¿e zrobimy sobie blok treningowy ap ropo traktatowych technik i ich u¿ycia w buhurtach w³a¶nie.

Co do manewrów w³a¶nie zakoñczonych to jestem do¶æ zadowolony, jak na pierwszy raz by³o nie¼le. Przeæwiczyli¶my kilka najwa¿niejszych elementów, powalczyli¶my w do¶æ ekstremalnych warunkach. ¯eby bardziej rozwin±æ skrzyd³a potrzeba nam przede wszystkim wiêkszej ilo¶ci ludzi. Do wspó³pracy w nastêpnych warsztatach zapraszam wszystkich maj±cych jaki¶ pomys³ co do taktyki czy techniki. Do wziêcia udzia³u w warsztatach (z wy³±czeniem sparingów buhurtowych) wystarczy podstawowe opancerzenie - zawsze mo¿na siê bêdzie czego¶ nauczyæ czy dowiedzieæ.

Dziêkuje uczestnikom za przybycie a Efendiemu i OBR za udostêpnienie nam fajnego miejsca do æwiczeñ. Nie pozostaje nam nic innego ni¿ szykowaæ siê na nastêpne manewry icon_mrgreen.gif

P.S. no to ju¿ ma³a zmiana co do daty icon_mrgreen.gif
Tristan
Jak mi siê p³atnerz wyrobi z he³mem to te¿ siê pojawiê.
£ukasz P³aza
Pojaw siê tak czy inaczej i zabierz znajomych których by to interesowa³o. Wa¿ne ¿eby¶ mia³ jako¶ g³owê chronion± - to wystarczy do po³owy æwiczeñ. Nie samymi sparingami ¿yje cz³owiek tongue.gif
Kszysz
Dziêkujê wszystkim za ¶wietn± zabawe, wiele z warsztatów wynios³em :]
jednak nie ma to jak b³otko tongue.gif

pozdrawiam
Marcin Waszkielis
CYTAT
Z planowanych atrakcji - seminarium z graplingu (chwyty, ¿uty i obalenia) z jednym z najlepszych w Polsce zawodników Mixed Martial Arts i Vale Tudo.

A po co to?
£ukasz P³aza
¯eby mi nikt potem nie mówi³ ¿e zapasy to durne, si³owe misiowanie tongue.gif Mo¿na bêdzie zobaczyæ w akcji pó³zawodowca (zawodowców siê jeszcze nie dorobili¶my w Polsce), przeæwiczyæ solidny trening no i spróbowaæ dostosowaæ techniki obaleñ które nam poka¿e do naszej zabawy. Buhurty w Polsce to ledwie 5 lat tradycji (mówiê o jakiej¶ formie treningów a nie o okazyjnej zbieraninie dostaj±cej raz na rok wklep od Bia³orusi). Musimy siê uczyæ i szukaæ inspiracji gdzie siê da icon_mrgreen.gif .
Hub

Chcia³bym podziêkowaæ przede wszystkim Efendiemu i wszystkim OBRom za go¶cinê, ciep³± pod³ogê i michê wype³nion± jak zwykle smakowitymi k±skami respekt.gif ca³ej reszcie natomiast za genialnie spêdzony weekend, k±piele b³otne i spacery po trupach, a najwytrwalszym za "pojedynkow±" niedzielê.. szkoda ¿e dopiero w marcu to powtórzymy.. niech Ci, którzy nie byli ¿a³uj±, bo jest czego.
mjolk
Przy³±czam siê do podziêkowañ. ¦wietna atmosfera, udana zabawa a przede wszystkim dobra okazja dla mnie, m³odego, by podpatrzeæ technikê i taktykê walki.

Pozdrawiam,

Papryka

Marcin Glinianowicz
CYTAT(£ukasz P³aza @ 16:45 03.12.2007) *
Z planowanych atrakcji - seminarium z graplingu (chwyty, ¿uty i obalenia) z jednym z najlepszych w Polsce zawodników Mixed Martial Arts i Vale Tudo.

A mo¿esz zdradziæ kogo zaprosili¶cie? Pytam powa¿nie, troszkê sie tym interesujê i jestem ciekaw:)

Pozdrawiam
Gregor z Krakowa
no to zaklepuje wstêpnie 2 miejsca na marcowe przytulanki.
Jak pisa³em na priw, blach zabrak³o by teraz sie pojawiæ ale wszystko wskazuje na to, ze w marcu ju¿ beda to ja te¿ bêdê(siê stara³ napewno:) )

Gratuluje pomys³u i energi do jego realizacji, P³azik- do zobaczonka...
p.s. przychylam sie do pro¶by Gliny, któz to....?
£ukasz P³aza
Jeszcze za wcze¶nie tongue.gif nie napisze bez potwierdzenia oficjalnego ¿eby gêby nie strzêpiæ. Chocia¿ po prawdzie skoro siedzia³ z nami i sam nie zapytany zaoferowa³ siê z warsztatami to my¶lê ¿e nie odmówi...
Gregorius - czekamy na ciebie. Szykuj siê te¿ do wyjazdów na Bia³y Zamek i Vyborg - wkrótce wie¶ci co jak i kiedy.
Emil z Gi¿ycka
No w³asnie P³azik! Za³ó¿ tematy o Bia³ym Zamku i Vyborgu, bo juz autobusy gotowe, a nie wiadomo co gdzie i kiedy! tongue.gif
ua
To i ja co¶ napiszê

1. Dziêki Efendiemu za super go¶cinê ¿arcie i za to ¿e znalaz³ trochê czasu dla nas

2. Dzieki wszystkim zboczeñcom za przyjazd i walenie siê po ³bach

Na koniec wielkie dzieki dla P£AZIKA za wieczorny wyk³ad po³±czony z ma³ym pokazem "O ZACHOWANIU SIÊ ¯O£DACTAWA"

PS. Wyjazd natchn±³ mnie do bli¿szego zainteresowania siê kultur± PURYTAÑSK¡; sa ju¿ pewne wstêpne projekty szczegó³y wkrótce
GyrosS
Sorka ¿e mnie nie by³o, nie wiem czy kto¶ od nas siê pojawi³ na nastêpnych postaram siê byæ ;], ale nic nie obiecujê ;P
Kszysz
kultura purytañska bez w±tpienia zas³uguje na nasz± uwagê ;]
Krzysiek Boroñ
Witam!
Z lekkim spó¼nieniem ale szczerze chcia³em podziêkowaæ za wspania³e manewry smile.gif
P³azikowi za prowadzenie, Efendiemu za miejsce do spania i ciep³e jedzenie, i ca³ej reszcie za super zabawê i pouczaj±cy trening smile.gif Ju¿ nie mogê doczekaæ siê nastêpnych.
Aha i OBR za film istrukta¿owy z ¿ycia Purytanek icon_mrgreen.gif

Jak Igor wspomnia³ uchowa³y siê na mojej komórce jakie¶ filmiki. Niestety nie ma najciekawszego tzn. buhurtów. Kom. z niewyja¶nionych przyczyn odmówi³a wtedy pos³uszeñstwa.
Mam nadziejê, ¿e na kolejnych manewrach bêdzie chocia¿ jaki¶ porz±dny aparat smile.gif Nafajniej bêdzie jak wszystko wypali i pojawi siê zapowiadana profesjonalna kamera smile.gif
Tak wiêc to co uda³o siê nagraæ:
Atak w kolumnie (1)
Atak w kolumnie (2)-eee tu jest pewien problem bo przeje¿d¿a samochód i przez 15 s filmowana jest ziemia.
Chodzenie po trupach (1)
Chodzenie po trupach (2)
I tyle niestety samych manewrów pó¼niej nie do¶æ, ¿e by³o ciemno to jeszcze siad³a ta komórka. Nie wiem, nie mia³em jej w rêkach, nie bijcie smile.gif By³em trochê zajêty prób± nie wpadniêcia w wodê albo w rów ;)
Teraz pojedynki:
Pojedynek 1
Czy mo¿e mi kto¶ napisaæ na priv z kim tutaj i w nast filmiku walczy Igor ?
Pojedynek 2
Hubert vs Olczak
Igor vs Czeko
Igor vs Czeko 2
Hubert vs Czeko

I niestety tylko tyle. Je¶li gdzie¶ siê pomyli³em kto z kim walczy dajcie znaæ smile.gif
Aha co do filmików z imprezy. Je¶li który¶ z jej uczestników bêdzie sobie ¿yczy³ to niech mi napisze PW i mu prze¶lê smile.gif Nie bêdê ich wrzuca³ na YouTube ;)

Pozdrawiam raz jeszcze i do zobaczenia na nastêpnych manewrach!
Hub
super wygladaj± te filmiki z kolumn±, widaæ ¿e ju¿ potrafimy siê rozpêdziæ jednocze¶nie trzymaj±c szyk, gorzej jak kto¶ zaliczy glebê w ¶rodku kolumny crazy.gif szkoda ¿e nie ma wiêcej tych filmików angsad.gif
a co do walk - z igorem walczy Marcin z Grex Venalium. szkoda ¿e tak pó¼no siê zebrali¶my na te pojedynki, z Olem ju¿ prawie by³ mi potrzebny noktowizor tongue.gif

a co do purytanek - my¶lê ¿e mo¿na nawet sobie przyw³aszczyæ t± nazwê dla naszej ekipy bohurtowej ku czci tych zacnych idei icon_wink.gif bo purytanki rz±dz± icon_mrgreen.gif
Igor z Bêdzina
CYTAT(Wo³czko @ 22:30 02.12.2007) *
Jakie¶ filmiki powsta³y?

Wszystkie oprócz Marsz kondycyjny...

Byczyna Manewry Buhurtowe
Luszko
Death-wish Twój link nie dzia³a;)

EDIT:

Ju¿ dzia³a;)
Krzysiek Boroñ
Filmików z Byczyny jest 10. Wszystkie linki podane s± wy¿ej w moim po¶cie. Jak co¶ s± te¿ w profilu. My¶lê, ¿e nie ma problemu ze znalezieniem ? smile.gif

Dziêki Hubert za informacjê ju¿ zmieniam nazwê smile.gif

A jak± nazwê proponujesz ? Mordercze Purytanki ? :D

A tak powa¿nie. Czy naprawdê nikt wiêcej nic nie krêci³ i nie robi³ zdjêæ ? Wydawa³o mi siê, ¿e sporo osób tam jeszcze stoi kiedy mieli¶my æwiczenia.
Wojtek_79
Kolejny filmik z manewrów.
Szyk bojowy
Jabol
P³azik mam takie pytanko,czy na te marcowe manewry nadal zaproszenie maj± ludzie zieloni w temacie buhurtu czy nie pojawienie sie na pierwszym automatycznie nie dopuszcza do drugiego?
Mateusz z Grójca
Czy maj± czy nie - ja rezerwujê sobie czas szczerba.gif
Gabry¶ H.
chodzi o trening bum.gif

im wiêcej nas bêdzie tym wiêcej taktyk mo¿emy przeæwiczyæ
£ukasz P³aza
Zaproszenie jak najbardziej aktualne dla wszystkich - zapraszam tongue.gif
£ukasz P³aza
Ok Bia³y Zamek jednak pod koniec marca, zatem terminzostaje ten co by³.
Wojtek_79
Drugi filmik z manewrów Szyk bojowy 2
Marcin Waszkielis
CYTAT
Hubert vs Olczak

Musze przyznaæ, ¿e tu mi siê momentami bardzo podoba³o:).
£ukasz P³aza
Mam nadziejê ¿e na tyle ¿eby¶ przyjecha³ nastêpnym razem tongue.gif . Jak widzisz pojedynki mo¿na æwiczyæ jak najbardziej - czas siê zawsze znajdzie, no i paru sparing partnerów, ¿eby¶ sie nie nudzi³.
Bowmen
Witam
Na ostatnich manewrach nas zabrak³o poniewa¿ dowiedzieli¶my siê troszkê pó¼no (czyli tydzieñ po crazy.gif ) ale na marcowe piszemy siê naszym ca³ym sk³adem bohurtowym (o ile zdrowie pozwoli) czyli 4 osoby gotowe do walki i zabawy. Pozdrawiam i do zobaczenia
satek
Czy na Byczynê wystarczy he³m, pe³ne rêce i nogi bez nagolennic? Niestety nie podró¿ujê w³asnym samochodem i tak trochê (wiem leniwy jestem) nie za bardzo mi siê chce tachaæ ca³e blachy ciapongiem szczerba.gif
Luszko
Na Byczyñski Bohurt?smile.gif A lubisz jak boli?:P
Lepiej Æwiczyæ w pe³nych blachach ni¿ æwiczyæ w po³owie sprzêtu bo nagle w trakcie bohurtu mo¿e sie okazaæ ¿e Twój np kirys nie chce pozwoliæ Ci sie zgi±æ tak nisko jak Ty tego by¶ chcia³:P
A je¶li my¶lisz o wyj¶ciu z takim sprzêtem na bohurt, to zapomnij:)
Mateusz z Grójca
CYTAT(satek @ 15:29 04.01.2008) *
Czy na Byczynê wystarczy he³m, pe³ne rêce i nogi bez nagolennic?

Co za pomys³... hehehe.gif
satek
Wiesz, napisali¶cie manewry a nie bohurt dlatego siê grzecznie pytam. Manewry mog± oznaczac m³óckê równie dobrze jak i æwiczenie szyku w dresiku szczerba.gif Na mordobojstwo na l±dzie bez pe³nej p³yty nie wychodzê. szczerba.gif szczerba.gif
grzdacz
Mam pytanie czy mo¿na siê pojawiæ w sprzêcie typowo treningowym - miecze z resorów, zbroja ze z³omu? smile.gif
Jacek zwany Szybkim
Mysle grzdaczu i inni zainteresowani, ze przynajmniej na treningi bohurtowe mozna wyjsc nawet w bebnie od pralki byle chronil dobrze. Na treningach nie jest wazne by chwalic sie kto jest bardziej historyczny lub kto bardziej wypolerowal sobie zbrojke. Ego mozna tu podniesc praca w grupie i podnoszeniem umiejetnosci i zgrania. Zgodzicie sie z tym napewno ze potrzebni sa do tego typu walk ludzie i im jest ich wiecej tym lepiej bo mozna przetrenowac wiecej ukladow i formacji. Druga wazna rzecza jest bezpieczenstwo. Ja bez sunspensorka oraz dodatkowej ochrony na stawy nie wychodze do walki treningowej. Jesli czlowieka nie stac na pelna plyte lub bawi sie we wczesne wieki to polecam ochraniacze ze sklepu sportowego, ktore moga zapobiec dlugotrwalej kontuzji. Podkresle jeszcze ze nie jestem za polityka SCA w ktorej w bitwach gania sie w plastikach, ale bezpieczenstwo jest dla mnie najwazniejsze, szczegolnie ze gdy adrenalina uderza to czlowiek ma gdzies bezpieczenstwo. A ja jak wale to wole miec pewnosc ze nikogo do wozka nie przyszpile, a z kontrola bywa roznie.
Co do turniejow i bohurtow to oczywiscie historycznosc bardzo duzo wnosi tworzac klimat i dobra zabawe - musialem to podkreslic bo za chwile 100 zakompleksionych osob bedzie mnie atakowac na tym forum.
Na manewrach zreszta nie o to chodzi by tluc sie na 100%, bo to to kazdy moze dac z siebie. Chodzi bardziej o przeciwiczenie techniki. Na takie manewry zaprosilbym kazdego czy ma zbroje ze zlomu poowijana recznikami czy pelna plytke wzorowana na nagrobku.
£ukasz P³aza
Przesuniêcia tematu sprawi³y ¿e dopiero teraz go odnalaz³em i ju¿ odpowiadam.
Na manewry mo¿na przyjechaæ z ABS-ami (he³m, przeszywka rêkawice), jednak jest to wersja dla osób które albo nie maj± jeszcze sprzêtu albo chc± siê tylko zapoznaæ z ide± buhurtu. Po prostu mniej wiêcej po³owa æwiczeñ i oczywi¶cie sparingi bêd± dla nich niedostêpne. Co oczywi¶cie nie znaczy, ¿e nie warto przyjechaæ. Natomiast leniom którzy maj± sprzêt a którym siê nie chce anger.gif go wie¼æ np. poci±giem mówimy zdecydowane i stanowcze NIE. Æwiczymy albo tylko udajemy! (dodam ¿e sam je¼dzi³em przez trzy lata na turnieje poci±gami i do g³owy mi nie przysz³o, ¿e mo¿na nie zabraæ blach bo ciê¿kie - no co za pomys³ dunno.gif )
Grzdaczu - oczywi¶cie mo¿na, to nawet w pewnym sensie wskazane tongue.gif . Manewry s± intensywne i szkoda katowaæ sprzêt który chcemy mieæ potem w sezonie ³adny. Sam zabieram drugi garnitur sprzêtu. Oczywi¶cie bezpieczeñstwo jest bardzo wa¿ne - wygl±daæ nie musi, chroniæ ma koniecznie. Uprzedzaj±c, mo¿na równie¿ æwiczyæ w dresach i glanach (nawet bez owijek icon_mrgreen.gif ) choæ akurat tutaj fajnie mieæ takie podeszwy w jakich siê potem bêdzie walczy³o (skóra). Trening to w³a¶nie trening a nie turniej zimowy - i z pewno¶ci± niczego na nim nie odtwarzamy.
Bowmen
Witam
Ma³e pytanko? Jak z noclegami do kogo siê zg³osiæ co by zarezerwowaæ kawa³ek pod³ogi do spania? I czy jest jaka¶ kuchenka co by co¶ upichciæ czy zabraæ ostre kubki? Pozdrawiam
Lebster
kawalek podlogi zawsze sie znajdzie w razie czego mozna sie zglosic do Andrzeja "efendiego" Ko¶ciuka
kuchenka jest;)
Hub
s³uchajcie, trzymamy siê ca³y czas daty 1-2 marzec 2008?
£ukasz P³aza
ZMIANA TERMINU!!

Manewry buhurtowe prze³o¿one na 15 -16 marca. Miejsce dalej to samo - gród w Byczynie

Niestety efendi ma jakie¶ nag³e a niespodziewane plany na pierwszy weekend, a nie chcia³ bym ¿eby gospodarze nie mogli z nami poæwiczyæ. Przeka¿cie prosze koniecznie wszystkim zainteresowanym. W dalszym ci±gu licze na obecno¶æ jak najwiêkszego grona.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.