Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Manewry buhurtowe. Zmiana daty na 15-16.03!!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Stron: 1, 2, 3
Marcin Waszkielis
Jedzie mo¿e kto¶ z wolnymi miejscami przez Toruñ?
Achi
Czy kto¶ bêdzie 14 ju¿ w grodzie ????
Lebster
W grodzie ktos jest przez 24/h smile.gif 14 to piatek wiec nie powinno byc problemu z przyjazdem w ten dzien:) w razie pytan co do noclegow itp. proponuje zadzwonic do Andrzeja Ko¶ciuka i sie dowiedziec

pozdrawiam
Achi
Dziêkuje za info i mam jeszcze jedn± pro¶bê czy mogê prosiæ jeszcze o numer telefonu do pana Andrzeja.
Lebster
na pw...smile.gif
natasek
Witam serdecznie, chcia³bym siê dowiedzieæ czy spotkanie 15-16 marca w Byczynie jest aktualne, je¶li tak (a tak± mam nadziejê) to o której planowane s± jakie¶ zajêcia.
Emil z Gi¿ycka
Siema!

Ma ktos mo¿e wolne miejsce na jedna osobe i sprzêt w samochodzie? Mogê dojechac do Olsztyna, Torunia, Bydgoszczy i ktos by mnie po drodze wzi±³.
Jak co to piszcie na gadu 10436466.

pozdr

Luszko
Spotkanie 15-16 marca jest jak najbardziej aktualne!:)

Plan wydarzeñ:
ludzie bêd± sie ju¿ zje¿d¿aæ w pi±tek zajêcia pewnie zaczn± sie ju¿ z rana ale wszystko le¿y w rekach Plazika o której zacznie o tej bêd±

I of course integracja :P
£ukasz P³aza
No mam nadzieje ¿e szykujecie siê na przyjazd. manewry rzecz jasna aktualne.

Oficjalne rozpoczêcie w sobotê. Ramowy plan zajêæ wygl±da tak:
zaczynamy kole godziny 10 rozgrzewk± bez blach (stroje sportowe). Do tego dojdzie parê æwiczeñ technicznych i elementów musztry bojowej. Dla rozgrzania zaproponuje te¿ parê tzw "zabaw bia³oruskich" mam nadzieje ¿e siê spodoba tongue.gif

godzina 12 wskakujemy w blachy i od godziny 12.30 zaczynamy ju¿ regularne manewry. W zwi±zku z tym proszê o przygotowanie wszystkich elementów zbroi przed 12.30 tak aby nie trzeba by³o czekaæ a¿ sobie kto¶ sznurkiem nogi zwi±¿e.
- zaczniemy od technik indywidualnych w parach. Ja i kilka innych osób zaprezentuje parê skutecznych sposobów eliminacji + przeæwiczymy je sobie (tylko na tyle by móc je potem trenowaæ u siebie)
- ok 14 zajêcia z musztry bojowej. W planie chodzenie i nacieranie w szyku, rola flankierów, walka z drzewcówkami oraz æwiczenie pierwszych sekund starcia
- ok 16 sparingi buhurtowe we wszelkich mo¿liwych formach i konfiguracjach. Do wyplucia

Wieczorem (kole 20) zapraszam wszystkich zainteresowanych na otwart± dyskusje. Poruszane bêd± dwa tematy:
- "Buhurt grunwaldzki - co dalej?" (organizacja, taktyka itp.)
- "Polska Dru¿yna Buhurtowa" (cele krótko i d³ugo falowe, marzenia, wizje itp.)
Prosi³ bym o zabranie ze sob± wszelkich filmików buhurtowych zgranych na jakie¶ no¶niki elektroniczne - przyda nam siê ma³y materia³ instrukta¿owy. Pro¶ba druga - dopóki nie omówimy wszystkiego co wa¿ne postarajmy nie uchlaæ siê w trupa ok?(ta, wiem i kto to mówi tongue.gif )
Dalej ju¿ tylko impreza (obowi±zuj± zasady alkobuhurtowe - dowolna broñ i do upad³ego icon_mrgreen.gif )

Niedziela przeznaczona na lu¼ne dyskusje, trze¼wienie oraz sparingi indywidualne (b±d¼ grupowe je¿eli kto¶ bêdzie mia³ ochotê)

Proszê was o powa¿ne podej¶cie do sprawy - to nie jest turniej tylko æwiczenia. Nie jedziemy tam siê nachlaæ tylko poæwiczyæ (sam muszê siê pilnowaæ). Ca³a impreza nie bêdzie mieæ za grosz sensu je¿eli nie wyka¿emy minimum dyscypliny. Prosi³ bym równie¿ o zabranie jakich¶ drzewcówek o ile macie.
Gregor z Krakowa
qr... a ja dalej bez blach...

jedzie kto¶ z krakowa, lub z okolic....?
Pixel
Z powodu nieoczekiwanej kontuzji kierowcy nagle zostali¶my bez transportu... ale jeste¶my nieugiêci i jedziemy poci±giem.
Je¶li natomiast znalaz³by siê kto¶ chêtny zabraæ z trójmiasta 3 zbrojnych+sprzêt to chêtnie skorzystamy:)
W razie czego moje gg to 2736637, lub kom 600398363.

PS. poci±g mamy o 21.10 z Gdyni, wiêc ratuje nas ka¿dy transport przed t± godzina smile.gif
GyrosS
Mnie w Byczynie nie bêdzie, ale mam sprawê:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=16047

czujcie siê zaproszeni, a jak podacie mi info gdzie przesy³aæ zaproszenia poczt± to ja bardzo chêtnie wam je przy¶lê

sorki za OT ale tutaj mam sporo znajomych :D

Pozdrawiam
GyrosS
Gregor z Krakowa
no i wróci³em...

no o wielkie uk³ony w strone gospodarzy, tu Efendiego i gównego organizatora samych manewrów- P³azika. wszyscy staneli na wysoko¶ci zadania.

ja bawi³em sie wczoraj dobrze, mi³o by³o sie poszturchac i popopychaæ w tak "zacnejj komitiwie". Troche sie uzgodni³o i troche sie nauczy³o, my¶³e ze o tym napisz± juz odp osoby.
Ja w ka¿dym razie dziêkuje, i licze na kolejne dni tego typu- oby ich wiêcej...
pozdrooo
Adsumus
A powsta³ mo¿e jaki¶ materia³(video/foto) z ów manewrów?

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
CYTAT
A powsta³ mo¿e jaki¶ materia³(video/foto) z ów manewrów?

Pozdrawiam

filmików trochê powsta³o, mo¿na siê spodziewaæ ¿e pojawi± sie na YouTube albo w materialnym obiegu.

Ja podpisujê siê pod postem Gregora, byli¶my wieczorem tak zmêczeni, ¿e nie by³o si³y siê upiæ, a to znaczy ¿e dobrze cwiczyli¶my tongue.gif

Pozdrawiam smile.gif

Marcin Waszkielis
Fajowo by³o, intensywnie, bez wiêkszych zbêdnych przestojów i wbrew wszelkim antybohurtuchrupkom bez ¿adnych ofiar. Gratulacje dla P³azika za wielki zapa³ z jakim to przeprowadzi³ i ogromne dziêki dla gospodarzy za go¶cinê du¿o powy¿ej moich oczekiwañ.

£ukasz P³aza
No uda³o siê icon_mrgreen.gif Wnioski z samych manewrów pó¼niej (na razie jestem zbyt zmêczony). Proszê o wklejenie w tym temacie wszelkich mo¿liwych filmików z tej imprezy jakie macie i zachêcam wszystkich do komentowania (najbardziej czekam a¿ Efendi dostanie materia³y z TVN-u). Zachêcam wszystkich - tak¿e nieobecnych do komentowania - im wiêcej punktów widzenia tym dla nas lepiej.
Wielkie dziêki dla gospodarzy i uczestników i z miejsca zapraszam na nastêpne manewry - zapewne ju¿ nied³ugo tongue.gif
Pixel
Wielkie dziêki dla zacnych gospodarzy za go¶cinê, dla kolegów za transport, oraz dla g³ównego sprawcy ca³ego zamieszania - P³azika za zorganizowanie tak wspania³ego spotkania:) Moim zdaniem to by³ konkretny trening maj±cy nauczyæ konkretnych rzeczy, co zreszt± siê uda³o (wystarczy³o pó³ dnia ¿eby z niezorganizowanej ekipy zrobiæ co¶ konkretnego).
Jedyna propozycja jaka siê nasuwa w tej chwili to zrobiæ taki trening, ale 2 dniowy.

Pozdrawienia dla wszystkim kolegów z szyku, tego naszego i tego drugiego smile.gif
D¿uma
W imieniu Dru¿yny dziêkuje za dobrze przygotowany trening zarówno ze strony gospodarzy jak i organizatora love3.gif . Chwa³a Im!!!

Widzê pozytywny zapa³ u uczestników, old.gif by³o by fajnie ¿eby na tym siê nie skoñczy³o. Czekamy z niecierpliwo¶ci± na kolejne manewry, sami te¿ bedziemy siê przygotowywac. Dziêki temu treningowi bêdziemy mogli uzupe³nic i ubogacic nasze treningi, wiemy te¿ nad czym jeszcze mamy popracowac i co udoskonalic za co dziêkujemy thanx.gif .

P.S. Dziêki dla wszystkich uczestników.
Hub
Po pierwsze WIELKIE dziêki dla Ewy, Efendiego i ca³ego OBRu za wszystko - jedzonko - jak zwykle przepyszne i w ka¿dej chwili dostêpne, miejsce do spania i walki. Gdyby nie Wy, napewno nasza ekipa bohurtowa by³aby kilka kroków w tyle porównaniu z dniem dzisiejszym.

P³azik - oczywi¶cie s³owa uznania za dobrze przygotowany, profesjonalny trening (przyznajê siê bez bicia, ¿e nigdy takiej porz±dnej rozgrzewki przed za³o¿eniem blach nie mia³em icon_wink.gif ) i ogólnie ca³± atmosferê, gdzie na pierwszym planie by³o udoskonalanie naszych umiejêtno¶ci taktyczno-bojowych a nie bezsensowna nawalanka czy alkoholowa integracja. w³a¶nie tak to powinno wygl±daæ.

Kork za krokiem pod±¿amy do przodu, oczywi¶cie jeszcze d³uga droga przed nami, ale my¶lê ¿e i tak wiêcej umiemy i wiêcej my¶limy ni¿ jaki¶ czas temu. Wa¿ne ¿eby¶my po powrocie na swoje podwórka nie zapomnieli æwiczeñ które tu wykonywali¶my. A je¶li porz±dnie siê do tego przy³o¿ymy, to na nastêpnych kwietniowych ogólnopolskich manewrach wszystkie ustalenia powinny jeszcze lepiej i plynniej nam wychodziæ. Pamiêtajcie, ¿e ju¿ nied³ugo Byczyna i pierwszy powa¿niejszy test naszych umiejêtno¶ci w tym sezonie!

Chcia³bym na koniec podkre¶liæ, ¿e fakt, ¿e ponad 50ciu walcz±cych z terenu ca³ego kraju wysz³o do tych manewrów, ¶wiadczy o tym, ¿e wszystko idzie w bardzo dobrym kierunku. Wierzê, ¿e na nastêpnych manewrach bêdzie nas jeszcze wiêcej, ale nawet 50cio osobowa ekipa zgranych i porzadnie wyszkolonych zawodników to ogromna si³a, z któr± nasi wschodni bracia bêd± musieli siê liczyæ.

Aha, Panowie którzy mieli jeszcze jakie¶ braki w sprzêcie - nie oci±gajcie siê z przystosowywaniem swoich blach do spe³niena wszystkich norm jakie mamy wyznaczone - szkoda by by³o, aby ze wzglêdu na sprzêt dobrzy zawodnicy nie mogli wyj¶æ do kluczowych bohurtów w sezonie. a wiêc do dzie³a!
I do zobaczenia na kolejnych manewrach!

Hubert

Gregor z Krakowa
w³a¶nie sprzêt- kto chce pomocy, moge co nie co doradziæ...
zapraszam na priv, moze siê przydam do czego¶...:P (zaraz P³azik bêdzie na mnie krzyczeæsmile.gif)

Podziêkowania nanios³em wy¿ej, ale jeszcze co¶ mnie gnêbi.Mianowicie dosz³y mnie s³uchy-ze sprawdzonego ¼ród³a- ze bohurt na grunvie jest pod znakiem zapytania....
Co proponuje- na pocz±tek jakie¶ neutralne(w pe³ni) forum by zaplanowaæ pewn± strategie w tym temacie. A co pó¼niej my¶le ze owe forum urodzi pomysly na przysz³o¶c...
chca³bym poznaæ wasze zdanie, na temat takiego- osobnego forum dla zainteresowanych bohurtowcw- mo¿na jes zrobiæ równi¿ poprzez freha- ale jako oddzielne podforum z przefiltrowanym dostêpem cz³onków... (moge sie tym zaj±æ)
Emil z Gi¿ycka
Siema!

Wielkie dziêki za trening, zabawe i go¶cinno¶æ (by³o tyle jedzenia, ¿e a¿ mi kie³basy zgni³y bo ich nie zjad³em). No i wielkie podziêkowania Hubertowi za najd³u¿sz± walke w ¿yciu (12min) i naprawdê solidny pojedynek.
Do Grunwaldu jeszcze troche czasu, wiêc szykowaæ sprzêt i trenowaæ Panowie (ja tez oczywi¶cie).

pozdr
Hub
Emil - pracujemy nad kondycj± i nastêpny pojedynek dajemy czadu przez 20min albo do 30 trafieñ devil.gif

Gregor - w pe³ni popieram zamkniête forum bohurtowe.

A co do filmików. Nasunê³a mi siê taka my¶l - na nastêpnych manewrach musimy nacieraæ na siebie z odleg³o¶ci kilkudziesiêciu metrów. ¿aden przeciwnik nie bêdzie sta³ 10metrów od nas, to raz. dwa - w sumie po tych manewrach nie wiemy czy jeste¶my w stanie ³adnie zaatakowaæ kolumn± biegn±c np. 30metrów - czy to siê nie rozsypie, nie wywalimy siê, nie rozciagnie itp. do tego mo¿na jeszcze urozmaicaæ takie ataki przeszkodami ("trupami"). tylko ¿eby nie trenowaæ samego biegniêcia, tylko bieg- wbicie siê w przeciwnika - i dalej m±dra walka.

kolejna sprawa - my¶lê, ¿e powinni¶my popracowaæ nad d³u¿szym trzymaniem szyku. na tych trzech flmikach doskonale to widaæ po ilu sekundach 3/4 szyku przestaje byæ szykiem. wiem, ¿e zaciera to bieganie flankierów, ale mimo wszystko ten szyk ¿yje za krótko.
Lebster
Manewry pierwsza klasa:D

Jeszcze teraz odczuwam jej skutki :D zakwasy itp.
na nastepny raz mial bym taka mala prosbe, mianowicie zeby przedstawic i przecwiczyc kilka technik obalajacych dla tych takich niskich i lekkich:) bo samo wchodzenie pod kolano czy tez lapanie za szyje i do tylu przy niskim wzroscie jest dosyc problematyczne a tramwaje przy bardzo niskiej wadze tez nie sa najskuteczniejsza bronia

dzieki jeszcze raz i pozdro

PS. dawac filmy i zdjecia panowie PURYTANKI:D
Emil z Gi¿ycka
Czy jest filmik, w którym skruszono mi zêby? Rodzice bardzo chc± to zobaczyæ, bo mi nie wierz± jak to sie sta³o. To by³o przedostatnie starcie wogóle.
Mateusz z Grójca
najfajniejsze jest to, ¿e pomimo ostrej zawieruchy, mam tylko 1 siniak na nodze smile.gif

do Bêdzina bêdê jecha³ choæby nie wiem co!!!!!!
Gregor z Krakowa
CYTAT(Hub @ 17:07 17.03.2008) *
Gregor - w pe³ni popieram zamkniête forum bohurtowe.

a reszta? panowie, to do¶c wa¿ne. prosze o opinie...

co do technik obalaj±cych dla mniejszych i lekkich moge co¶ przygotowaæ- za pozwoleniam P³azika oczywi¶cie. Mam odp zaplecze i moge co¶ pomyslec bo tez do olbrzymów nie nale¿e a sam moze przy tym potrenuje i co¶ wymy¶le ciekawego...
Jabol
taa Gregor pewnie bedziesz na mnie testowa³...bo wcale a wcale nie jeste¶ ode mnie wiêkszy :D

Strasznie szkoda ¿e mnie nie by³o ale ostatni termin najwa¿niejszego egzaminu wypad³ w³a¶nie w t± sobote angsad.gif(

no panowie czekam nadal na filmiki
Daria Malinowska
Teraz ogólnopolskie w Bêdzinie ? bigsmile2.gif
Luszko
Mnie niestety tez nie by³o:(angsad.gifangsad.gif

Ale jestem za zamkniêtym pod forum pod warunkiem ze te tematy które prowadzimy tutaj nie znikn±.A nó¿ sie kogo¶ uda jeszcze zainteresowaæ i sie spodoba i zyskamy nowego cz³owieka;)

Po maja ju¿ bêdê juz ca³kowicie wolny i gotowy do ostrych treningów:)

Pozdrawiam!
Krzysiek Boroñ
Tak jak mnie angsad.gif Ale nastêpne s± u nas tak¿e niobecno¶æ nie wchodzi ju¿ w grê smile.gif

S³ysza³em, ¿e pojawi³a siê ekipa TVN i wiem, ¿e materia³y maj± pó¼niej byæ przes³ane. Ale czy ktos mo¿e powiedzieæ do jakiego programu to krêcili ?

(Je¶li mogê siê cicho odezwaæ jestem za przeæwiczeniem paru technik skierowanych do walcz±cych o mniejszej masie i wzro¶cie ;) Jako, ¿e sam siê do nich zaliczam wiem, ¿e nie ³atwo czasami kogo¶ chwyciæ czy przewaliæ je¶li ma znacznie wiêksz± masê. Ale to tak BTW smile.gif )
£ukasz P³aza
Po kolei:
Data nastêpnych manewrów to koniec kwietnia (prawdopodobnie przedostatni weekend) i prawdopodobnie Bêdzin. Pod koniec marca Tomko bêdzie wiedzia³ dok³adnie który termin im pasuje.

Oczywi¶cie nale¿y bezwzglêdnie korzystaæ z rad Gregora tak ap ropo sprzêtu jak i technik. Ma z reszt± nade mn± du¿± przewagê, bo znacznie lepiej zna rzemie¶lników na po³udniu ni¿ ja.

Co do zamkniêtego forum to powiem szczerze ¿e mia³em zawsze mieszane uczucia. Bardzo bym nie chcia³ ¿eby buhurt pod±¿y³ t± sam± drog± któr± od lat krocz± z u¶miechem na ustach ultrasy wszelkiej ma¶ci (prosto w przepa¶æ tongue.gif ). £atwo mo¿emy siê staæ krêgiem wzajemnej adoracji o jakich¶ podejrzanych wewnêtrznych uk³adach których ani nikt nie zna ani rozumie. Ja jestem za pe³n± jawno¶ci± i sta³± wymian± pogl±dów. Buhurt na grunwaldzie jest mo¿liwy w³a¶nie dla tego ¿e tak dobrze s³ychaæ nasz g³os (a jeste¶my z bardzo ró¿nych ¶rodowisk rr). Wydaje mi siê ¿e powinni¶my zdecydowanie broniæ swych pogl±dów w³a¶nie tutaj i nie unikaæ konfrontacji z przeciwnikami buhurtów (byle kulturalnie i z u¿yciem argumentów). Politykê jawno¶ci zacz±³ bym od pro¶by by ka¿dy z nas napisa³ w temacie "buhurt grunwaldzki" jak jego w³asny dowódca grunwaldzki podchodzi do tej idei. W ten sposób g³ówni przeciwnicy idei buhurtu bêd± znani i bêd± musieli (je¿eli s± lud¼mi powa¿nymi) przedstawiæ swoje argumenty. Zachêcam do pisania w temacie grunwaldzkim.
Oczywi¶cie nic nie stoi na przeszkodzie by dodatkowe forum za³o¿yæ - na pewno pomo¿e w dyskusjach taktycznych, których z oczywistych wzglêdów (wróg nie ¶pi tongue.gif ) nie mo¿emy toczyæ na freha.

Co do samych manewrów to rzeczywi¶cie by³y intensywne ale nie zrobili¶my nawet po³owy tego co chcia³em, po prostu zabrak³o czasu i trochê si³. Uwagi Huberta na temat tego co jeszcze trzeba æwiczyæ s± bardzo s³uszne. My¶lê ¿e podstawowe ABC buhurtu ju¿ opanowali¶my, teraz czas na bardziej kombinacyjne, trudne zagrania i w³a¶nie w Bêdzinie chcia³ bym postawiæ na tego typu manewry.
Wysz³o niestety ¿e wiele osób nie æwiczy technik indywidualnych- widzia³em to zw³aszcza w sparingu z którego wyszed³em bez jednego siñca na plecach - a powinienem dostaæ znacznie solidniej icon_mrgreen.gif . Panowie æwiczyæ mi to na treningach, do tego nie trzeba wielkich manewrów.
Moja rada dla osób lekkich i ¼le czuj±cych siê w walce chwytanej - æwiczyæ przede wszystkim wyzwalanie siê z chwytów i nie dopuszczanie do nich (mea culpa ¿e nie pokaza³em tego - za ma³o by³o czasu na powa¿niejsze seminarium z technik indywidualnych). Natomiast przeciwnika koñczyæ ciosami. Pejsu pokaza³ ¿e dobrze wymie¿ony cios mo¿e posk³adaæ 93 kilowego P³azika w mgnienie oka - a wczeniej dwu wielkoludów na mnie wisia³o i nie dali rady. Wniosek - skupiæ siê na sile ciosu, oraz na precyzji - nie trafiaæ na ¶lepo a dok³adnie tam gdzie trzeba.
Rada kolejna - przemy¶leæ dobrze swój ulubiony rodzaj broni i zacz±æ æwiczyæ pod niego. Wiêkszo¶æ wybiera buzdygany - to dobra broñ buhurtowa ale ma te¿ wady i czasem warto siê zastanowiæ czy np precyzyjny tasak albo daj±cy potê¿n± si³ê berdysz (zw³aszcza jak siê wa¿y 70kg) to nie lepsze rozwi±zanie.
Z niecierpliwo¶ci± czekam na filmiki i dalsze komentarze
Bowmen
Sk³adamy serdeczne podziêkowania: OBR, Ewie i Efendiemu - za go¶cinê, P³azikowi - za organizacjê i super wymêczenie wszystkich, wszystkim uczestnikom za wspania³± walkê i zabawê. By³o naprawdê mi³o i ¿eby byæ lepszym trzeba trenowaæ wiêc do zobaczenia.
Odniosê siê jeszcze do d³ugo¶ci trzymania szyków - i tak i nie one tutaj zawsze szybko siê rozpadn± poniewa¿ w grupie jest 12-15 ch³opa jak 6-7 wybiegnie to reszta siê rozpieszcha. W walce grupa bêdzie liczy³a wiêcej luda i wtedy powinna wiêcej wytrzymaæ.
Jeszcze raz dziêkujemy za zaproszenie i za wspania³± zabawê. Do zobaczenia
efendi
Witam!
Dzieki Wszystkim za wizytê, zapraszamy jeszcze...
Ci z TVN powiedzieli ze program bedzie emitowany 28.03. Jak bede wiecej wiedzial lub dostane plytke, zawiadomie.
Pozdrawiam
Efendi
GyrosS
Widzê ¿e szykuje nam siê potê¿ny trzon si³, to cieszy i napaja optymizmem.
Na Bêdziñskich manewrach Bocke powinno siê pokazaæ, jednak trzeba przyznaæ ¿e wszystko zale¿y od wolnego czasu.

Pozdrawiam
D¿uma
Mam tak± ma³± sugestiê co do technik obrony przed chwytami i zak³adania ich. Wed³ug mnie trening powinien byc przeprowadzony ju¿ w opancerzeniu, poniewa¿ pojawi³o siê wiele sugestii, ¿e czê¶c zaprezentowanych na ostanich manewrach nie jest wykonywalna w pancerzach. Uwa¿am te¿, ¿e powini¶my siê skupic i nauczyc 2 góry 3 techniki na obalanie przeciwnika, ale umiec je wykonywac naprawdê perfekcyjnie, bo nie ma sensu siê uczyc 10 a ¿adnej dobrze, zreszt± nie ma na to czasu.
Hub
zgadzam siê z D¿um±, ¿e techniki zapa¶nicze powinny byæ trenowane w pe³nym opancerzeniu, na naszych treningach w³a¶nie tak bêdziemy to robiæ.

Co do drzewcówki - panowie którzy chc± ni± walczyæ bohurtowo - dopasujcie sobie dobrze d³ugo¶æ drzewca do przydatno¶ci bojowej. Hale powy¿ej 2,2 m chyba nie bêd± mia³y wiêkszego sensu. Przemy¶lcie to, jak te¿ zastanówcie siê nad dobraniem broni bocznej któr± bêdziecie w stanie zrobiæ komu¶ kuku w razie jak stracicie drzewiec. ja osobi¶cie bêdê mia³ swój topór, którym w razie czego mogê z dwóch r±k kogo¶ posmyraæ devil.gif

a tak zupe³nie BTW - je¶li kto¶ na manewrach przypadkiem podwêdzi³ moj± drewnian± miskê to z przyjemno¶ci± odbiorê j± w Bêdzinie. dla u³atwienia - na spodzie wyryte jest no¿ykiem H smile.gif
£ukasz P³aza
Stara prawda co do technikach jest taka ¿e ka¿da technika dzia³a dobrze tylko w pewnych okoliczno¶ciach i na ka¿d± jest jaka¶ kontr-technika. Dlatego warto znaæ spore spektrum technik by je p³ynnie stosowaæ. My¶lê ¿e na nastêpnym spotkaniu po³o¿ymy jednak nacisk na wyzwalanie siê z chwytów i niedopuszczanie do ich za³o¿enia. Zgoda ¿e du¿o lepiej jest æwiczyæ w zbroi, chocia¿ zbroja która uniemo¿liwia wykonanie tego co bez niej jest dla nas ³atwe nie jest dobr± zbroj± tongue.gif . Pytanie do was - czy na nastêpnych manewrach chcecie wiêcej technik indywidualnych (a tak¿e np. 2 na 1itp.) czy raczej dalej starcia du¿ych grup? Problem polega na tym ¿e techniki indywidualne s± niestety na d³u¿sz± metê nudne i mêcz±ce. Pytanie czy chcecie je robiæ.

Bowmen - ze spoisto¶ci± szyków jest niestety ¼le. To bardzo nie dobrze ¿e siê rozlatujemy zaraz po zderzeniu. W wiêkszej grupie bêdzie jeszcze gorzej uwierz mi. To zreszt± nasz standardowy polski problem. Jeste¶my z ró¿nych bractw i dlatego walka bardzo szybko rozpada siê na bractwowe grupki. Tymczasem po to s± dowódcy a docelowo tak¿e sztandar by siê wokó³ nich skupiaæ. Z drugiej dowódca nie powinien siê sam zbyt mocno anga¿owaæ ale kierowaæ tak± grupk±. To w³a¶nie rol± dowódcy jest wybranie celu i zaatakowanie go wraz z tymi którzy id± za nim.

Drzewcówka pamiêtaæ o broni bocznej - to konieczno¶æ ¿eby¶cie nie odpadali po tym jak wam hala utknie gdzie¶ w przeciwniku. Z do¶wiadczenia naj³atwiej dobywa siê broni schowanej w pochwie (mo¿e byæ skórzana albo nawet z p³ótna uszyta) rêkoje¶æ jest wtedy dok³adnie tam gdzie ma byæ. Natomiast broñ ukryta za paskiem jest nieporêczna przy szybkim wyci±ganiu.
W ogóle radze wszystkim posiadaæ dwie sztuki broni - broñ czêsto wypada, przy ciosie, zapasach itp. a kto¶ bez broni jest traktowany jako wyeliminowany (nie ma czystej walki zapa¶niczej).
ua
Witam
po pierwsze dziêki wielkie OBR za go¶cine bez was manewry by³y by nie mo¿liwe

po rugi tym wszytskim ma³ym i s³abym poka¿e to co umiê bi³em siê kilkakrotnie z osobinkami bez szyji i wadze powy¿ej 130 kg i mo¿ecie wierzyæ lub nie takich sk³ada siê najszybciej jak zobaczycie w Bêdzinie je¶li P³azik pozwoli na wykorzystyanie technik z innego ¼ród³a

co do ideii buhurtu i jego zagro¿enia na grunwie proponuje wszelkie mo¿liwe ¶rodki z petycj± i podpisami pod ni± zebranymi w³±cznie !@!!!!!
Slavu
podziekowania dla OBR za dach na glowa i strawe oraz Plazikowi za przeprowadzenie manewrow. oraz dla wsystkich walczacych ze bylo z kim przez caly dzien do ostatniego starcia sie bic smile.gif

mysle ze nawet na manewrach trzeba zastosowac opaski na ramie albo na glowe bo bylo troche friendly fire.
tez gabarytowy nie jestem wiec popieram aby pouczyc sie dobrze kilku metod przepracania niesilowych.
co do zamknietego forum- no ni wiem czy wsyzstko nalezy na ogolnym pisac, no i trzeba rozpisac konkurs na nazwe tego podforum , pomysly ??

pozdrawiam i czekam na kolejne manewry
Achi
Mnie te¿ nie by³o przez pech zyciowy ;/ ( wypadek samochodowy), a z opowiadañ znajomych i filmików jakie s± zamieszcozne widze ¿e manewry udane i da³y wiele do my¶lenia. Mój znajomy powiedize³ ¿e ju¿ na wieczór byly dwie zgrane ekipy w których porz±dnie siê walczy³o.
Dlatego wiêcej ,wiêcej i jeszcze raz wiêcej takich manewrów.

I proszê o wiêcej filmików smile.gif z manewrów bo na tych co s± to ¶linka mi cieknie a tylko mogê domy¶laæ siê co znajduje siê na innych:).

Pozdrawiam
Gregor z Krakowa
pro¶ba o podforum na freha zostalo wyslane. dzis powinno powstac...

wszystcy chetni prosze o kontakt do mnie i do Plazika- jako ze ja duzej czesci z was nie znam frehowo, Plazik bedzie lepszym kontaktem w sprawie dolaczenia do podforum....

podforum umozliwi pozadek tematyczny, wiec prosz esie wstrzymac z filmikami, bo tam zrobimuy miejsce na to w oddzielnym temacie.
Ogolnie bedzie troche czytelniej i mysle ze forum sie sprawdzi...

co do Adasia, hmm bo mnie to rozbawilo, poskladac kogos kto nie ma karku i 130 kg wagi rzeczywiscie wbrew pozorom nie jest trudno, choc bywa roznie - ale "slyszac" to od ciebie ktory nie ma karku i pewnie tez kolo 130kg wagi to brzmi dziwnie a napewno zabawnie...smile.gif
ua
Mam kark jezyk.gif choc krótki a do 130 kg barkuje mi dok³adnie 26 kg

NOo wiêc w czym problem ? icon_mrgreen.gif

Tomko Konopczyc
Tak, wiec nastepne manewry w Bêdzinie. Ustalimy z P³azikiem dok³adny termin, który tu zostanie zamieszczony ( najprawdopodobniej przedostatni weekend kwietnia ).
W Byczynie niestety nie mog³em byæ , bo musia³em byc w Gniewie na spotkaniu dowódców grunwaldzkich, gdzie miêdzy innymi walczyli¶my o grunwaldzki buhurt.

Obejrza³em sobie pokrótce filmiki i konkluzje s± nastepujace:
- nareszcie porz±dna frekwencja na manewrach. Zaczynamy porz±dnie æwiczyæ i to musi zaprocentowaæ,
- potrzeba nam zdecydowanie wiêcej drzewcóki i ludzi ni± trenuj±cych i walcz±cych. Mamy zamiar wprowadziæ wiêksz± liczbê drzewcówek do Hufca Ma³opolskiego. Na filmach s± tylko dwie drzewcówki, a jak skutecznie dzia³aj±. Trzeba poæwiczyæ formacje drzewcówek oraz wspó³pracê drzewcówek z walcz±cymi broni± krótk± ( ochrona drzewcówek, szyk, dowodzenie itd. ),
- szyk, szyk, szyk i jeszcze raz szyk. Mimo dobrego ju¿ wyszkolenia nadal pozostawia wiele do ¿yczenia. Musimy umieæ maksymalnie d³ugo utrzymaæ szyk. To po³owa sukcesu. Na filmikach widaæ, ¿e szybko siê rozpada, a i niestety przed samym starciem s± jakie¶ zawahania i falowania, których nie powinno byæ,
- co do technik indywidualnych to jak najbardziej æwiczmy je na manewrach, ale te mo¿na skutecznie æwiczyæ na swoich treningach, a manewry s± g³ównie dla æwiczenia formacji, zgrania!, które jest trudne , bo jeste¶my z ca³ej Polski i rzadko mo¿emy ze soba æwiczyæ.

Szyk, szyk i jeszcze raz szyk - tak¿e, a mo¿e przede wszystkim æwiczyæ go w swoich hufcach buhurtowych. Nasz Hufiec Ma³opolski ma nastêpne swoje manewry 5-6 kwietnia w Krakowie.
Slavu
na krakowskie bedziemy tomko juz mieli drzewcowki
£ukasz P³aza
Filmiki mimo wszystko tu wrzucajcie równie¿ - choæby dla tych co jeszcze nie do koñca wiedz± czym jest buhurt. Najwiêcej problemów p³ynie moim zdaniem z niewiedzy tongue.gif .

Tomko - by³ ca³y blok æwiczeniowy z drzewcówkami. Mam nadzieje ¿e kto¶ nagra³ i udostêpni. Wnioski jakie póki co wyci±gnêli¶my - drzewcówki wci±¿ jeszcze pó³ na pó³ z tarczami (inaczej na razie nie umiemy) ale jako formacja rozproszona bez wyra¼nej kolejno¶ci linii itp.

Pamiêtaæ o pilnowaniu swojego dowódcy na polu - to niezmiernie wa¿ne. Bez tego nie ma mowy o spoisto¶ci szyku po zderzeniu. Pamiêtajcie te¿ ¿e to prawdziwa walka a nie kiepska powie¶æ fantasy - utrzymanie szyku nie znaczy wcale ¿e przez ca³± walkê bêdziecie dok³adnie w tym samym miejscu (trzeci rz±d, drugi szereg tongue.gif ) to niemo¿liwe rant.gif . Dlatego te¿ tak naciskam by nie stawaæ na pocz±tku tylko obok swoich kolegów i tylko bractwami. Grupy bractwowe co prawda walcz± efektywniej ale niestety po pierwszym zderzeniu zaczyna siê szukanie swoich - w sensie kolegów z bractwa. Zamiast tego powinni¶my natychmiast przy³±czaæ sie do dowolnego kolegi z dru¿yny, a najlepiej do grupy tworzonej przez dowódce. Wtedy zajmujemy takie miejsce w szyku jakie nam wypada (a nie ¿e ja chce z prawej bo lubiê i z ty³u bo na przód jestem za lekki). Taka formacja ma przede wszystkim szybko siê zbieraæ i szybko atakowaæ - zanim przeciwnik te¿ siê ustawi.
Pamiêtajcie te¿ ¿e musztra XVIII w. tu jest kompletnie niepotrzebna. Taka zebrana przez dowódce grupa nie musi byæ ani równa anie posk³adana w kolejne szeregi. wa¿ne by by³a szybka i spoista.
Johny
Mam pytanko kiedy bêd± jakie¶ manewry na pomorzu, bo na przyk³ad mnie nie staæ na jazdê na drugi koniec kraju na jednodniowy trening?
Jacek zwany Szybkim
Na poczatku skladam podziekowanie za goscinnosc OBR-owi i oczywiscie Gospodarzowi Efendiemu (takze za nauke rzucania roznymi obiektami smile.gif )

Jesli chodzi o dyskusje...
Problem z trzymaniem szyku to problem na ktorego nakladaja sie 2 sprawy ktore zauwazylem. Po pierwsze ludzie sie nieznaja (2 kolumny wybierane na kilka minut przed natarciem i nieoznaczone przez co ludzie po chwili nie wiedza kogo maja atakowac). Po drugie cwiczenia bohurtowe sa rzadko i ludzi poprostu adrenalina ponosi jak widza kogos samotnie stojacego i atakuja, nieumiac sie nastepnie przegrupowac.

Moja propozycja:
1) Podzielic ludzi na druzyny wczesniej. Niech wiedza z kim sa. Najlepiej zrobic wczesniej jakies zabawy integracyjne - typu baronka w teamach w jakich stana w szyku. Noi oczywiscie TRZEBA koniecznie oznaczyc druzyny chociazby szarfa na ramieniu lub pomysl chyba Efendiego zalozyc pokrowce w dwoch kolorach na tarcze (problematyczne ale wspaniale rozwiaznie gdyby wypalilo).

2) Podczas treningu zrobic STOP-KLATKI. Podczas treningowych walk sygnalem gwizdka zatrzymac akcje. Dowodzca wtedy moglby przejsc i kazdemu powiedziec czy zrobil cos zle i naprzyklad kazac wrocic sie do szyku lub sparowac z kolega obok. Szeregowy bedzie mogl spokojnie popatrzec jak ludzie sa rozrzuceni, a dowodca jak w grze w szachy bedzie mogl rozplanowac dalsza akcje. Ludzie nastepnie jak znajda sie w takiej sytuacji beda wiedziec co robic.

zapraszam do dyskusji i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.