Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ostara w Osadzie 2008
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Luiza
CYTAT(Wszeb±d @ 20:45 19.03.2008) *
Witajcie Ludki
Przede wszystkim podziêkowania dla ekipy krawaciarzy którzy naprawdê CIʯKO siê narobili przy organizacji Warsztatów ! Wy¶mienite miêsko z dzikiej ¶winki, wspania³a aran¿acja gulaszu z warzywami i nieustaj±ca opieka ze strony "organizacji icon_wink.gif " zas³uguje na mój szacunek i wdziêczno¶æ. Dziêki Spotkaniu obszy³em siê w koñcu prawie na tip top i zrobi³em parê rzeczy ze zrobieniem których zwleka³em do tej pory. Pozna³em wielu sympatycznych ludzi.

Dziêkujê, równie¿ by³e¶ ciekaw± znajomo¶ci±smile.gif

CYTAT(Wszeb±d @ 20:45 19.03.2008) *
Teraz uwagi hu hu hu
Wiêcej pracy, krócej bym biesiadowa³ ( choæ przy tak krótkim czasie trwania Warsztatów trudne do przeprowadzenia- wszyscy chc± pogadaæ, poznaæ siê itp. itd.).
Boczne ¶cianki szop rzemie¶lniczych do uszczelnienia, co dobre latem w zimniejsz± por± .... (wiem, wiem tu padnie pytanie kto i kiedy ma to zrobiæ ?).
O kibelku (czyli pro¶ba - do Stow. Dziejba) latem li¶cie zakryj± go³e dupki, ale o tej porze roku mamy rzyæ wystawion± na widok publiczno¶ci crazy.gif. mo¿e inne miejsce ?
Niektórzy z go¶ci chyba przez przypadek trafili na warsztaty, o czym mo¿na by³o siê chwilowo przekonaæ przy sobotnim ognisku wieczornym, pomylili stadion z miejscem i klimatem imprezy (my¶lê ¿e na nastêpnej edycji bêdzie to do skorygowania - o czym rozmawia³em z Fjolnirem)
Za ma³o sam "poklepa³em" ale cieszê siê, ¿e inne osoby mog³y poæwiczyæ przy kowade³ku. (Trema jednak robi swoje w moim przypadku).
Potwierdzam, ¿e "we³niaki" dobrze siê sprawuj±.
Na za¶ : mo¿e spróbowaæ tego eksperymentu z rozdzielaniem zadañ i funkcji aby spróbowaæ zainscenizowaæ "prawdziwe ¿ycie" osady - z wymian±, ¶wiadczeniem us³ug rzemie¶lniczych, prac obozowych, odci±¿y to Organizatorów a doda koloru naszej zabawie.

HOWGH

Ps. Dawne chaty ch³opskie mia³y niski pu³ap, okienka i otwory drzwiowe oraz ocieplan± mierzw± przestrzeñ pod pod³og± (o ile mia³y pod³ogê a nie polepê). Wszystko to po to aby zmniejszyæ straty ciep³a i powierzchniê ogrzewania . ¦ciany domostw czêsto "ogacano" na zimê snopkami s³omy itp.

Co do uwag:
Je¶li Bogi dadz±, bêd± fundusze na rozbudowê Osady tego lata. Wtedy spróbujemy siê zaj±æ uszczelnieniem chat, wybudowaniem nowej chaty w miejsce "kuchni" co zwiêkszy powierzchniê, w której mo¿na spaæ i nie trzeba bêdzie spaæ w saunie. Co do kibelka - osobi¶cie siê wystaram o jakie¶ maty czy parawany. Zachowania go¶ci nie mnie oceniaæ czy strofowaæ smile.gif.

Je¶li chodzi o rozdzielenie zadañ i funkcji - pomys³ doskona³y, ale ludzie musz± bardziej dopisaæ, szczególnie rzemie¶lnicy. Mia³o tak byæ, ale nie przyjecha³o sporo zadeklarowanych osób.

Uszczelnienie wiat rzemie¶lniczych to dobry pomys³, ale dopiero po umieszczeniu 10cm warstwy gliny z sieczk± na ¶cianach chat mieszkalnych.

Pozdrawiam serdecznie zacnego kowala i zacny trunek jego:)
Vislav
Witam

No w³a¶nie - jak tam z saun±? Uda³o siê uruchomiæ z sukcesem? Na jednej z fotek widzia³em dwóch "golasów" wracaj±cych chyba z k±pieli.

pozdrowienia Vislav
Luiza
Uda³o siê smile.gif Kamienie polewane wod±smile.gif

Je¶li w przysz³ym roku uda siê zwiêkszyæ powierzchniê do spania mo¿na wykorzystywaæ j± bardziej. W chacie z namiotem saunowym mo¿na spokojnie zmie¶ciæ jeszcze baliê, specyfiki zio³owe do mycia i ³aziebn± w bia³ym gie¼le jak postulowa³ Wszeb±d ;)

Ok, zasiêgnê³am fachowej informacji o saunie. Wygl±da to tak, ¿e w ¶rodku chaty jest namiot z filcu. Do tego namiotu wnosi siê nagrzane kamienie i szczelnie go zamyka, mo¿na sznurkami albo fibulami. Na kamienie k³adzie siê zio³a i polewa siê je wod± z wiaderka. Namiot okaza³ siê szczelny, nie by³o strat ciep³a. Ogólnie wszystko super tylko kamieni mog³oby byæ wiêcej. Zaraz obok zimny strumieñ wiêc ju¿ w ogóle idea³
rosamar
A¿ siê ³ezka w oku krêci ¿e nie mog³am przyjechaæ icon_sad.gif
Mo¿e nastêpnym razem okoliczno¶ci bêd± ³askawsze.
No i ta odleg³o¶æ usmieszek_01.gif od zawsze mówiê ¿e ten kraj jest stanowczo zbyt du¿y...

A w ogóle to gratulujê udanej imprezy i ¿yczê kolejnych jeszcze bardziej udanych bigsmile2.gif

z pozdrowieniami
Rosamar
Thyrvald
CYTAT(rosamar @ 18:45 20.03.2008) *
A¿ siê ³ezka w oku krêci ¿e nie mog³am przyjechaæ icon_sad.gif
Mo¿e nastêpnym razem okoliczno¶ci bêd± ³askawsze.
No i ta odleg³o¶æ usmieszek_01.gif od zawsze mówiê ¿e ten kraj jest stanowczo zbyt du¿y...

A w ogóle to gratulujê udanej imprezy i ¿yczê kolejnych jeszcze bardziej udanych bigsmile2.gif

z pozdrowieniami
Rosamar

Witam

Wypowiedzialem siê ju¿ na temat Ostary na forum Halla, ale zrobiê to tutaj ponownie.
Wielkie dziêki i brawa dla organizatorow za to co zrobili¶cie. Naprawdê by³± to jedna z ciekawszych imprez w jakich bra³em udzia³.
Pozdrawiam tak¿e wszystkich, których poznali¶my i dobrze siê bawili¶my w ich towarazystwie (mamy nadziejê ze tak¿e inni dobrze bawili sie w naszym).
Na uwagê z pewno¶cia zas³uguj± nie tylko liczne i cikawe warsztaty ale tak¿e ilo¶æ i jako¶æ historycznego jedzonka. Co do uczty to naprawde bardzo integracyjna byla. Mam zarazem nadziejê ze nasze nieco spro¶ne przyspiewki nikogo nie urazi³y (swoj± drog± je¶li o mnie chodzi to bylo to chyba ostatnie ich wykonanie) a raczej rozbawi³y.

Wszeb±dzie, co do lokalizacji do³ka to ja tam sobie rozwiesza³em p³aszcz na ga³êzi coby zadam nie ¶wieciæ. Takie proste rozwi±zania bywaja najlepsze. A z pewno¶ci± lepsze ni¿ czekanie na to a¿ li¶cie wyrosn± tongue.gif
Dziêkujê za poradê co do zgrzewania. Powoli zaczyna mi to wychodziæ.

Pozdrawiam
Thyrvi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.