Serdecznie zapraszam wszystkie siedemnastki do uczestnictwa w kolejnej edycji "Zdobycia Tykocina".
Impreza odbêdzie siê 2 i 3 lutego.
Noclegi w tym roku bêda w pokojach turystycznych w remizie stra¿ackiej, nie ma tam ³ó¿ek prosze o zabranie ¶piworów. Jest za to olbrzymia sala na uczte i do tañców.
W tej edycji imprezy przewidujemy dwie bitewne inscenizacje.
Ma ktos mo¿e namiary do pirotechników niedrogich? prosi³bym na priva.
Wiecej szczegó³ów podam wnet
Zamo¶æ licznie i HHHHHHUUUUUUcznie zawita w go¶cinne progi waszmosciów
Ja, mo¿e z rodzink± te¿
RKJM z przyleglosciami tez sie wprasza!!
POzdrawiam
I jeszcze my
a mo¿na liczyc na zamojskie armaty?
CYTAT(SAMUEL77 @ 14:39 26.10.2007)
a mo¿na liczyc na zamojskie armaty?
pozdrawiam bedziemy ze wszystkim co mamy
Bardzo sie cieszê Leszku,
wasze armaty wiêc z obs³ug±, jako najbardziej szybkostrzelne z nam znanych, stanowiæ bêd± za³ogê powstajacych w³asnie szwedzkich umocnieñ.
pozdrawiam
hej Piotrze
bardzo Was oczekujemy!
CYTAT(SAMUEL77 @ 11:24 28.10.2007)
... stanowiæ bêd± za³ogê powstajacych w³asnie szwedzkich umocnieñ.
pozdrawiam
Czy budujecie bastiony?
z desek i opo³ów zbudowane jest ju¿ czê¶æ umocnieñ bastionowych tj.: dwa bastiony, kurtyna i rawelin;sa tez robione ró¿ne rodzaje zasieków,
oczywi¶cie wszystko w skali i zalezne od ¶rodków, dlatego min z drewna a nie ziemi;
niemniej postaramy siê aby np bastiony by³y wzgledem kurtyn wytyczone i ustawione prawid³owo
ta "twierdza" bedzie obsadzona przez szwedzk± stronê
Jakies szanczyki dla oblegajacych??
bêdzie obóz oblegajacych, pod warunkiem, ¿e uda siê rozbic namioty na zmar¼nietej ziemi
oblegaj±cy sami bêd± kopaæ transzeje
Mo¿ecie liczyæ i na nasze ro¿na oraz szablice
My tak¿e chêtnie przybêdziemy.
G³upie pytanie zadam, ale siê nie mogê powstrzymaæ
Otó¿ w tamtym roku, kiedy po bitwie zmarzniêta przysz³am do znanej uczestnikom knajpki, stalam siê mimowolnym swiadkiem rozmowy, któr± prowadzi³o siedzace przy s±siednim stole towarzystwo, jak siê domy¶li³am - "o znacznym ciê¿arze gatunkowym". W¶ród pochwa³ pod adresem oblê¿enia i jego organizatorów, pad³a propozycja, by przysz³± edycjê wzbogaciæ o szmaciane trupy, które mia³yby zostawaæ na przedpolu po ka¿dym ataku. Zastanawiam siê tylko, jak oni sobie to wyobra¿ali technicznie, tj. jak owe trupy mia³yby byæ tam dostarczone:) Moje pytanie brzmi nastepuj±co: czy owa propozycja wysz³a poza tamte grono osób
Czy spotkaliscie siê z ni± osobi¶cie?
Pozdrawiam!!
No jak? Armatami lub trebuszami, tak by pole przyozdobiæ
By³aby krotochwila dla publiki nie ma³a...
Owszen Pospolite spotka³o siê z tak± propozycj±, ale nie wysz³a ona od nas, tylko kilku mitomanów ktorym siê wgydawa³o ¿e wszelkie rozumy pozjadali. Owszem gawiedzi by siê i mo¿e to podoba³o, ale czy warto sobie taki drobiazgiem, choæ trudnym technicznie zwracaæ glowê. Trupy mia³y byæ wniesione przez atakuj±cych i porzucone. W tym roku by gawied¼ ucieszyæ mial byæ "karuzel i ametykanska awtomata do wi±zania krawata - ¿e nieco przeno¶ni zastosujê.
Witajcie.
To ja tez siê pojawiê z paroma szablami i pistoletami.
pozdrowienia
Mysle, ze i od nas pare osob skusi sie na przyjazd.
PZdr
hej
bardzo siê cieszê
proszê zabierac historyczne naczynia
pozdrawiam
ja juz sobiê miskê stróg± i ³yszkê lepieê
lub na odwrót
hiê hiê to znaczy zê jedzonk± daciê
¯ukowa: [bardzo proszê o poprawienie ortografii!!!!!]
CYTAT(Maciej Jedliñski @ 11:15 21.11.2007)
ja juz sobiê miskê stróg± i ³yszkê lepieê
lub na odwrót
hiê hiê to znaczy zê jedzonk± daciê
a nawet picionk±
najpewniej te¿, bedzie siê mo¿na zaopatrzyæ w miody pitne przy okazji
takie robione przez przczelarza,
A i o szkalanice wypada sie zaopatrzyæ gdy¿ z Torunia beczu³kê grzanego czerwonego przytoczê.
hej
zapraszamy wszystkich którzy siê zg³osili,
tych którzy siê nie zg³osili tez zapraszamy do zg³oszeñ
Tykocin to miasto z klimatem i baaardzo go¶cinne
co potwierdz± chyba wszyscy, którzy bywali na naszych imprezach
program tej edycji "Zdobycia Tykocina" jest dosyc mocno rozbudowany,
powinien zadowolic zarówno tych, którzy lubi± inscenizacje bitewne (w sobotniej "bitwie" zamek bedzie mozna zdobywac na wiele sposobów - ze spaleniem w³±cznie; niedzielna batalia rozegra siê na w±skich uliczkach w miescie) jak i tych którzy po prostu lubi± historiê (miedzy innymi spotkania z ciekawymi lud¼mi)
Zapraszamy!
A i my pare butelek najprzedniejszych ordynackich samogonów i nalewek przywieziemy
To i ja o zaproszenie prosze
podobno maj± byæ dwie bitwy?
pozdrowionka
licze na fajn± zabawe:P
czo³em Koki
zaproszenia do Was wysy³a³em ju¿ bardzo dawno temu
ogólnie impreza bedzie dwudniowa,
pierwszego dnia bijemy Szwedów schowanych w umocnieniach
drugiego dnia bijemy Szwedów maszerujacych po mie¶cie
poza tymi inscenizacjami sporo bedzie siê dzia³o
ale ca³y program podam do publicznej wiadomo¶ci w styczniu
hej
najnowsze informacje o imprezie (i nie tylko)
znajdziecie na wci±¿ uaktualnianej stronie
http://pospolitetykocin.bnx.pl/news.phppozdrawiam
hej
zosta³em ¼le zrozumiany wiêc sie poprawiam:
spanie w czasie imprezy jest w remizie stra¿ackiej, ale nie na wspó³nej sali, jak wiekszo¶æ zrozumia³a, tylko w pokojach które beda kiedy¶ tworzy³y hotelik, niemniej nie ma tam jeszcze ³ó¿ek, budynek remizy jest ¶wie¿utki
w du¿ej, g³ównej sali nie bedzie noclegów tylko tañce i zabawa
wiêc potrzeba braæ ze sob± ¶piwory i naczynia historyczne
pozdrawiam
Hej,
ko³o czwartku bedziemy drukowali plakaty na imprezê, na których umie¶cimy nazwy grup które siê zg³osi³y;
je¿eli zg³oszone grupy chc± wnie¶c poprawki co do swego zg³oszenia niech dadz± znaæ,
nie oznacza to, ze zamykamy llistê zg³oszen - bedzie ona jeszcze otwata
pozdrawiam
Plan imprezy:
Czekamy na was od pi±tkowego popo³udnia 1 lutego w remizie stra¿ackiej,
bêdzie tam wydana kolacja i ¶niadania (potrzebne s± w³asne historyczne
naczynia). Remiza, czyli nasze noclegowe pokoje, po³o¿ona jest w centrum
Tykocina, oko³o pó³ drogi pomiêdzy synagog± i ko¶cio³em
2 luty 2008 rok
¶niadanko
odprawa szefów dru¿yn godzina 9;30 ¶wietlica remizy
pocz±tek imprezy, godzina 11:00 plac Stefana Czarnieckiego, 15 minut
wcze¶niej wyruszamy zwart± kolumn± ze Starego Rynku
na 12:00 zaplanowana jest bitwa – rozegra siê ona w zale¿no¶ci od pogody
albo na Placu Czarnieckiego albo na ³±ce za mostem
po niej na Placu Czarnieckiego bêdzie wydany ciep³y posi³ek – godzina
14:00
w tym samym czasie na placu w namiocie zacznie grac zespó³
o 19:00 w du¿ej sali remizy rozpoczynamy ucztê i tañce – upraszamy o
wziêcie ze sob± p³ytek z ulubiona muzyczk±
3 luty
¶niadanko
odprawa 9:00
godzina 10:00, plac Czarnieckiego.„Bli¿ej historii” – spotkania z
rekonstrukcj±,.
czyli wyk³ady dla gawiedzi i konkurs scenek z nagrodami, rozstawimy tez
rano namioty
Inscenizacja potyczki Godzina 13:00.
Zakoñczenie imprezy Godzina 14:00.
Kontakt:
Adam; 505 725 160
Czarek: 600 234 693
Karol: 606 893 624
Czo³giem Waszmo¶ci!
Warcho³y y Pijanice te¿ zawitaj± w wasze zacne progi!! Jak zwykle w zastraszaj±cej liczbie ale tym raze przechodzi to wszelkie wyobra¿enia!!! (bêdzie nas czworo
)
Pozdrawiam i do szybkiego zobaczenia!!!!
CYTAT(Set @ 15:17 17.01.2008)
Czo³giem Waszmo¶ci!
Warcho³y y Pijanice te¿ zawitaj± w wasze zacne progi!! Jak zwykle w zastraszaj±cej liczbie ale tym raze przechodzi to wszelkie wyobra¿enia!!! (bêdzie nas czworo
)
Pozdrawiam i do szybkiego zobaczenia!!!!
a wlasnie ze prawdopodobnie ciut wiecej ;)
Têcza moglbys wziac moja drewniana ³y¿kê bojaw±, któr± zgubi³am w Rawie a odnaleziona zosta³a?
by³abym niezmiernie wdziêczna
A w³asnie Têcza,
dla twojej Jednoosobowej Ordy Tatarskiej przewidzia³em jedn± z g³ównych ról
(je¿eli oczywiscie przyjedziesz i sie zgodzisz). Zagra³by¶ , jednego z tykocinskich mieszczan.
Co do listy zg³oszonych grup, to odchodzimy w tym roku od tradycji drukowanaia ich nazw na plakatach. Czas w drukarni nagli a niektóre grupy podejm± decyzjê o swoim udziale w "Zdobyciu Tykocina", jak pisz±, za tydzieñ.
... a do tej pory zg³osi³y siê grupy nastêpuj±ce:
Zamojskie Bractwo Rycerskie
CywilBandRegiment
Regiment Króla Jego Mo¶ci
Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Kujawska Braæ Szlachecka
Chor±giew Jakuba Wejhera
Gdañska Szko³a Fechtunku Bractwa ¦w. Jerzego
Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
Kompania Wolontarska
Czehryñski Pu³k Kozaków Regestrowych
Towarzystwo Jazdy Dawnej i Towarzystwo Szablistów
?Gryf? z Szyd³owca
Malleus Maleficarum (z tymi dwiema grupami to Koki mnie napraw jak sie nie po³apa³em)
Warcho³y i Pijanice
Podkarpacka Druzyna Rycerska "Nieczuja"
Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej
Oraz
ISLAM GEREJ III
Jak ktos sie zdecydowa³ albo oddecydowa³ niechaj mozliwie szybko pisze.
Witam
klub mi³osników broni dawnej i fechtunku gryf zjawi sie napewno
do zobaczyska
CYTAT(Sevi @ 19:24 18.01.2008)
Têcza moglbys wziac moja drewniana ³y¿kê bojaw±, któr± zgubi³am w Rawie a odnaleziona zosta³a?
by³abym niezmiernie wdziêczna
£y¿kê oczywi¶cie we¼miem jak i prochownicê zagubion± przez Seta.
CYTAT(SAMUEL77 @ 08:51 19.01.2008)
A w³asnie Têcza,
dla twojej Jednoosobowej Ordy Tatarskiej przewidzia³em jedn± z g³ównych ról
(je¿eli oczywiscie przyjedziesz i sie zgodzisz). Zagra³by¶ , jednego z tykocinskich mieszczan.
Nie no, ja tu sobie ciuchy zimowe do polskiego stroju uszykowa³em by móc wreszcie na zimowe imprezki pojechaæ, a Ty mi tu z jakim¶ tatarem wyje¿d¿asz...
Przy waszych lokalnych mikroklimatach to zostanie ze mnie tylko zielona bry³a lodu
A tak na powa¿nie. Niestety moja orda jeszcze odpowiednich ciuchów zimowych siê nie dorobi³a, wiêc w tym momencie wszystko zale¿ne jest od pogody. Je¶li bêdzie tak jak dzisiaj (bynajmniej na Mazowszu) to przyjadê jako JOT i postaram siê by by³o mi ciep³o. Je¶li bêdziê minusowa temperatura to raczej nic z tego
oooo i prochownica sie znalazla :D:D:D:D:D:D tylko jest problem bo mnie jednak przez cholerny plan w sql nie bedzie ;( nie wiem co z Setem&company.. ale ³ycha i prochownica nie zgina³ i jak cos to na nastepnej imprezie odbierzemy
pozdrawiam Waszmo¶ciów!!
CYTAT(Têcza @ 22:33 20.01.2008)
... Przy waszych lokalnych mikroklimatach to zostanie ze mnie tylko zielona bry³a lodu
utar³o sie, ¿e u nas w Tykocinie tak zimno, ¿e bia³e nied¼wiedzie po ulicach biegaj±,
a to nie prawda, temperatura tu jedynie zim± kilka stopni ni¿sza niz w w centrum Polski
biegaj± tu co najwy¿ej sarny
w tamtym roku co prawda trafili¶my w najzimniejszy weekend zimy,
ale prawdopodobnie mróz zosta³ przywieziony w plecaku przez którego¶ z Was
przed i po imprezie by³o cieplutko
Apropos zwierz±tek na ulicach to jeszcze wilki pod miasto podchodz±....... czasami.
A o temperature bym siê nie obawia³- wesprzemy rozgrzewaczem.
Hej,
prosze wszystkie grupy o przes³anie kilku zdañ o sobie
wyczyta je lektor w czasie prezentacji.
hej
proszê do czwartku podaæ ilo¶æ osób z grup
programik
piatek:
przyjazd grup, prosze zabraæ ¶piwory i karimaty,
kolacja w remizie, proszê zabraæ naczynia historyczne
sobota:
8:00 w remizie sniadanie bêdzie wydawane
10:00 odprawa w remizie
10:30 zbiórka wszystkich na Starym Rynku
11:00 zaczyna sie impreza na Placu Czarnieckiego, kilka minut wcze¶niej juz tam bedziemy, najpierw bedziemy robili popis wojsk,
12:00 wyruszamy na bitwê, Szwedzi i radziwi³³owscy zrobi± to nieco wcze¶niej po nich oddzia³y Sapiehy
bitwa zacznie siê od zdobywania zasieków na drodze, ustawionych przez Szwedów, po ich zdobyciu ustawiamy sie na ³±ce na której bedzie bitwa, bêd± tam ustawione "fortyfikacje" z drewna imitujace ufortyfikowany spichlerz, bijemy siê najpierw o wysuniety rawelin potem o g³ówne umocnienia, po bitwie prowadzimy jeñców na Plac Czarnieckiego, tam odbywa sie nad nimi s±d;
13:30 na placu dostaniemy obiad, wcze¶niej przetransportujemy naczynia na plac
14:00 zagra zespó³ Dzikie Pola w namiocie na placu
19:00 uczta w remizie, jak kto¶ ma ulubiona muzyczke niech we¼mie ze soba p³ytki, na uczcie bedzie te¿ duzo miejsca do tañców
niedziela: 8:30 ¶niadanie podamy w remizie, potem rozbijemy namioty na placu Stefana Cz.
10:00 rozpoczynamy nastêpny dzien imprezy na placu Czarnieckiego, zaczynamy od konkursu scenek, potem w namiocie beda wyk³adziki dla widzów (których u nas zawsze duzo jak jest dobra pogoda) i dla nas, o 17 wieku i archeologii
12:30 zrobimy potyczke na placu, na pocz±tku obecne bêda na nim oddzia³y polskie, potem nadejd± szwedzkie
13; 30 rozdanie dyplomów podziêkowanie i koñczymy jedzonkiem
pytania: 505 725 160 lub na priva
pozdrawiam
Witam u nas jak naradzie siê wszystko posypa³o wiêkszo¶æ z nas nadaje siê do waszego alumnatu ni¿ na bitwê po Byczynie zaatakowa³ nas jaki¶ ¦laski wirus prawie wszyscy popadali i le¿a wiec na razie nie napisze ile osób przyjedzie ale na pewno siê pokarzemy tak jak obiecali¶my z ca³ym arsena³em
No jak tak, to u nas mamy cudowne mikstury, które nawet prawie nieboszczyka na nogi postawi±. Wracajcie do zdrowia szybko i do boju. Pozdrawiam.
No to ja w odmiennym tonie napisze ¿e dzi¶ przybywam razem z Pepsonem na pok³adzie
Szykujcie dobr± ostatkow± kolacje
.
No nie tylko Ty, Komisarzu Tomaszu!!
RKJM z wolna bedzie sciagal do Tykocina. Zyczymy sobie dobre jadlo i znakomite trunki (Arizonka, Cavalier, itd
<piwosz><obiad>)
To jest wersja lo-fi gwnej zawartoci. Aby zobaczy pen wersj z wiksz zawartoci, obrazkami i formatowaniem prosz
kliknij tutaj.