Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hetman Jan Zamojski pod Byczyn± (24.01.1588)
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3
efendi
Datowana jak wyzej. Z okazji rozbicia przez hetmana Zamojskiego wojsk arcyksiêcia Maksymiliana Habsburga(zginê³o ok 3000 ludzi)

termin: 26-27.01.2008
Tomasz Rejf
Jaki charakter bêdzie mia³a impreza? Inscenizacja czy z³o¿enie kwiatów pod pomnikiem, a mo¿e ods³oniêcie pomnika?
efendi
Witam!
Inscenizacja, bedzie takze jeden z potomków.
Pozdrawiam
Don Carlos
A wiecej szczegolow dotyczacych imprezy??
Jaka jest procedura zapraszania??
efendi
Witam!
Tych co znamy zaprosimy sami.
JEZELI KTO¶ W TEJ INSCENIZACJI CHCE UCZESTNICZYC, PROSZE O ZG³OSZENIE DO MNIE MAILEM LUB TELEFONICZNIE TEL: 602613386
Szczegó³y pózniej. W tej chwili dopinamu budzet, warunkuje on ilo¶æ uczestników, koni itd.
Pozdrawiam
Maciej Jedliñski
hmmmm zapowiada sie ciekaie zw³aszcza ze tam nasz Janek bojowa³ smile.gif
Ania ¯uk
Zapowiada siê jak?????
Na razie siê raczej nie zapowiada, bo nic nie wiadomo.
ISLAM GEREJ III
Hmm...terminów nam potrzeba, terminów!
Byczyna to raptem rzut szkockim biretem od Krakowa wiêc mo¿na by siê powa¿nie zastanowiæ - je¶li oczywi¶cie Byczyna nas chcê, przeto jako szlachta pod panem Stanis³awem Stadnickim zwanym Diab³em £añcuckim mo¿emy w boju stawaæ smile.gif

Pozdrawiam
efendi
Witam!
Prosze siê uzbroiæ w tydzien cierpliwo¶ci. Mamy troche spraw do za³atwienia i dlatego nie wszystko mozemy juz teraz napisaæ.
Pozdrawiam
leszek s
Pozdrawienia z Zamoscia no i jak z ta bitewka mamy wpisywac do kalendarza czy sobie darowac
efendi
Wpisywaæ, wpisywaæ.
Wreszcie mamy zaklepane fundusze i mozemy zacz±æ dzia³aæ.
Chce prosiæ o pomoc, jezeli chodzi o imprezy X-XV w, dajemy sobie rade , ale XVI juz nie za bardzo. Moze kto¶ zechce nam podsun±æ pomys³, co i jak zrobiæ itd itp??, zeby impreza wypad³a fajnie...!!!??? Jezeli znajdzie sie ktos chêtny, to zapraszam na priva lub prosze dac sygna³, a oddzwonie. tel: 602613386.

Termin imprezy: 26-27.01.2008 r.
AndrzejM
Czo³em Efendi,
pozwól osobiste pytanie: w jakim celu anga¿ujecie siê w organizowanie imprezy datowanej na okres wykraczaj±cy sporo poza ten, w którym siê specjalizujecie?
Ja osobi¶cie znajdujê tylko jedna odpowied¼, a je¶li mam racjê, to do swiadczenie uczy, ¿e impreza o takim za³o¿eniu pozostawia po sobie pozytywne wra¿enia tylko u tych, którzy je organizuj±. Czy dobrze zrozumia³em te¿ Twój poprzedni post, z którego wynika, ze podj±³e¶ sie zorganizowac imprezê nie maj±c na ni± zawczasu jakiejs koncepcji?

Pozwól te¿ dac sobie dobr± radê - o ile nie zamie¶cisz dok³adnych informacji dotycz±cych:
- zakwaterowania,
- aprowizacji,
- scenariusza,
- spisu uczestników,
- funduszy (tj. zwrotu kosztow przejazdu oraz - mam wra¿enie, ze impreza ma miec charakter komercyjny - tak¿e tzw. "¿o³du" dla uczestników),

mo¿e siê okazac, ¿e ¿adna z grup odtwórczych w tym kraju (posiadaj±cych na wymagany okres historyczny odpowiedni sprzêt i umiejêtno¶ci) nie zechce wzi±c w niej udzia³u. Byloby szkoda.
Mbartnik
CYTAT(AndrzejM @ 23:27 04.11.2007) *
mo¿e siê okazac, ¿e ¿adna z grup odtwórczych w tym kraju (posiadaj±cych na wymagany okres historyczny odpowiedni sprzêt i umiejêtno¶ci) nie zechce wzi±c w niej udzia³u. Byloby szkoda.

...czasami mo¿na siê zdziwiæ...
Znaj±c imprezy Efendiego nie trzeba pytaæ o spanie i jedzenie, bo na 100% bêdzie ciep³e spanie i jedzenia i picia ile d**a wytrzyma (za przeproszeniem).

A do tematu wracaj±c Osada Rzemios³a Dawnego w XVIw. komplecikach siê zapowiada w sk³adzie maksymalnym ze zwierzami (jastrzêbia te¿ we¼miemy). I jak potrzeba bêdzie to i kramy (nowe kramy - broñ lontowa ³adnie siê rozwija).
No i oczywi¶cie jak siê niebo nie zawali to pewno przybêdziemy ze ¶wie¿o po¶lubionymi z Regimentu.

Pozdrawiam
Marcin
AndrzejM
Czo³em,
Mbartniku, dziêki za rekomendacjê - tym niemniej nadal nic konkretnego nie wiadomo. G³ówny Organizator jakos milczy. Ty Go znasz, ja nie - mam wiêc chyba prawo oczekiwac na szczegó³y?
Có¿ - nadal czekamy na deklaracjê.
Pozdrawiam, AM.
efendi
CYTAT
pozwól osobiste pytanie: w jakim celu anga¿ujecie siê w organizowanie imprezy datowanej na okres wykraczaj±cy sporo poza ten, w którym siê specjalizujecie?

A to dlatego ¿e pod Byczyn± mia³a miejsce ta bitwa i pomyslelismy ze warto to w jakis sposób uczcic.

CYTAT
Ja osobi¶cie znajdujê tylko jedna odpowied¼, a je¶li mam racjê, to do swiadczenie uczy, ¿e impreza o takim za³o¿eniu pozostawia po sobie pozytywne wra¿enia tylko u tych, którzy je organizuj±. Czy dobrze zrozumia³em te¿ Twój poprzedni post, z którego wynika, ze podj±³e¶ sie zorganizowac imprezê nie maj±c na ni± zawczasu jakiejs koncepcji?

Masz racjê, koncepcji nie mia³em, a decyzjê trzeba by³o podj±æ szybko. Jezeli jednak dajemy sobie radê z organizacj± imprez w których bierze udzia³ ok 700 rycerzy z 9 krajów, to i z t± nie powinno byæ k³opotu. Poniewa¿ jednak nigdy nie bra³em udzia³u w imprezie powy¿ej w XV, to chcê siê dowiedziec jak to wygl±da.Czy imprezy trwaj± od piatku(przyjazd), do niedzieli? czy wyglada to inaczej. Czy inscenizacja ma trwac ca³y dzien, czy np 4 godziny a potem np turniej szabli? To musia³bym wiedziec.

Jezeli ktos troche mi pomo¿e(chodzi tu tylko o kilka wskazówek), to impreza bedzie tak zorganizowana zeby wszystkim dogodziæ.
Do tej pory organizowalismy imprezy wczesniejsze, co nie znaczy ze z odrobin± pomocy , nie damy sobie rady i z t±.

CYTAT
Pozwól te¿ dac sobie dobr± radê - o ile nie zamie¶cisz dok³adnych informacji dotycz±cych:
- zakwaterowania,
- aprowizacji,
- scenariusza,
- spisu uczestników,
- funduszy (tj. zwrotu kosztow przejazdu oraz - mam wra¿enie, ze impreza ma miec charakter komercyjny - tak¿e tzw. "¿o³du" dla uczestników),

Nasze imprezy nigdy nie s± komercyjne.
-zakwaterowanie-internat, hotel,gród. Czyli raczej ³ó¿ka, no moze jak zabraknie miejsca to na karimacie w pokoju z kolegami.
-aprowizacja: robimy w ci±gu roku z 6-7 imprez i jak do tej pory nikt nie narzeka³:-))
nie ma u nas sniadan, obiadów itd. Jedzenie jest ca³y czas, kazdy je kiedy chce i ile chce.
sobota konczy siê zawsze uczta(prosiaki, duzo innego miesa-bo je najbardziej lubimy-i malo potraw dla trawo¿erców. Do tego z 8 beczek czegos dobrego.
-scenariusz zamieszcze jak juz bedzie gotowy. Musze wiedziec co musze przygotowac zebyscie sie dobrze bawili. Czy np zrobiæ jakies zabudowania które zostan± w czasie bitwy spalone?, czy zbudowac jakies umocnienia, jezeli tak to jakie? itd
-jak dot±d , to na 100 % bedzie grupa z Ogrodzienca(z koñmi)
-nie wiem jak duze(liczbowo)sa imprezy pozne. Dla nas mala impreza to ok 200 osób, duza ok 700.
-mysle ze powinno nam wystarczyc pieniêdzy na zwrot kosztów przejazdu i wyp³acenie zo³du w wysoko¶ci ok 100 z³ na g³owe, zak³adaj±c ze w inscenizacji wezmie udzia³ ok 120 osób. Jezeli impreza powinna byæ wiêksza, postaramy sie znalezc wiecej pieniedzy.
Pozdrawiam
Przypominam ze impreza NIE JEST KOMERCYJNA.
AndrzejM
Czo³em,
czo³em Efendi.
OK, chêtnie s³u¿ê, skoro tak, w kwetiach doradczych. Aby nie naginac regu³ Forum, na p.w. podsy³am namiary na siebie.
Pozdrawiam, AM.
Marcinek
Jesli deklarace organizatora odnosnie ksztaltu i warunkow imprezy sie potwierdza to CPKR z pewnoscia sie wybierze.

W razie potrzeby sluze pomoca.

Pzdr
Kali
Witam, a jak jest z kryteriami dotycz±cymi strojów? Jakby nie by³o wiêkszo¶æ wypowiadaj±cych sie tu osób to raczej bawi sie w XVIIw a nie w XVI (chyba ze o czym¶ nie wiem smile.gif)
Pozdrawiam
efendi
CYTAT(Kali @ 07:20 13.11.2007) *
Witam, a jak jest z kryteriami dotycz±cymi strojów? Jakby nie by³o wiêkszo¶æ wypowiadaj±cych sie tu osób to raczej bawi sie w XVIIw a nie w XVI (chyba ze o czym¶ nie wiem smile.gif)
Pozdrawiam

Witam!
Wszystko to co zosta³o napisane , potwierdzam. Jezeli chodzi o stroje....czy one sie tak bardzo ró¿ni± w okresie 1588 a np 1601???(XVI-XVII). Ja np mam kamizelke ze skóry, a mam ta kamizelke ze 20 lat. Czyli moglaby byc np datowana na XX i XXI w.
Przepraszam ze jeszcze nie ma scenariusza, ale w tej chwili s³ucham rad m±drzejszych od siebie
i zaczyna on sie pisac.
Jestem bardzo mile zaskoczony Wasz± reakcj±. Mam du¿o ofert pomocy, z czego korzystam ,
cz³owiek ca³e ¿ycie siê uczy. Przepraszam tylko Tych WSZYSTKICH, których zamêczam telefonami
z pytaniami o WSZYSTKO. :-))
Pozdrawiam
Efendi

Krzysztof
raczej nie 1601 a 1620-1630 a nawet 1650
wiêkszo¶æ ludzi ma stroje z okolic po³owy XVII wieku
a stroje wtedy zmienia³y siê bardzo szybko
oczywi¶cie dla wiêkszo¶ci ogl±dajacych nie bêdzie to mieæ znaczenia, ale wtedy to nie bêdzzie impreza datowana ju¿ raczej

Pozdrawiam
Krzysztof
efendi
Witam!
Nie jestem specjalist±, ale znajomy profesor powiedzial mi ze datowanie w granicach 100 lat, to jest to. Z tym ze dotyczy³o to okresów wczesniejszych. Jezeli jest tak jak mówisz, to datujemy impreze na XVI-XVII w. Moze tak byæ? Wiem ze mog± sie pojawiæ g³osy ze pierwsza impreza a przede wszystkim pierwsza , powinna byæ scisle powi±zana z dat± tej bitwy. Mysle jednak ze cenniejszy bedzie udzia³ wiekszej ilosci uczestników, a na przysz³y rok, jak sie im oczywiscie impreza spodoba, chetni dostosuj± swoje stroje do interesuj±cego nas okresu.
MYsle ze na pierwszy raz nie bedziemy rygorystyczni i tyle. Chce zaznaczyæ ze turniej szabli odbêdzie siê w zale¿no¶ci od warunków atmosferycznych, w sali lub na dworze.
Prosze wszystkich zainteresowanych o przysylanie zgloszeñ, z zaznaczeniem ile powinen wynosiæ dla nich zwrot kosztów przejazdu.
ew pytania na tel: 602613386
Pozdrawiam
Efendi
Przepraszam ze nie odpowiadam na biezaco, ale siedze w Byczynie w Grodzie i nie mam tam dostepu do internetu
..:: Grigorij ::..
Fajnie, ¿e co¶ siê kroi w kwestii XVIw. (XVIIw.). Popieram pomys³ nie trzymania siê rygorystycznie datowania. Powiedzmy sobie szczerze, ile grup stricte XVIw. jest w Polsce? Mo¿e akurat bêdzie to impuls do rozwoju tego datowania. smile.gif

Mi³o bêdzie poprzymarzaæ do siod³a w doborowym towarzystwie ... tongue.gif
Armand
efendi napisa³;

CYTAT
Nie jestem specjalist±, ale znajomy profesor powiedzial mi ze datowanie w granicach 100 lat

Czyli od Zygmunta Starego do oblê¿enia Breisach i bitwy pod Thann (wojna trzydziestoletnia)... devil.gif Po drodze gdzie¶ tam by³y reformy Batorego chyba... optymista niepoprawny ten uczony m±¿ smile.gif A o grupach odtwarzaj±cych XVI wiek nie s³ysza³em. Mo¿e jakie¶ zespo³y tañca maj± renesansowe kostiumy smile.gif
Ewa z Raciborza
Czy ten m±¿ by³ uczony, czy nie, czy by³ optymist±, czy nie - nie zmieni to faktu, ¿e bitwa pod Byczyn± by³a w 1588 roku, czyli w XVI wieku. Ze wzglêdu na brak lub niewielk± liczbê bractw szesnastkowych, prosimy o pomoc grupy siedemnastkowe, wiêc po co dyskutowaæ i cytowaæ czyje¶ wypowiedzi z nutk± kpiny Armandzie? Chcesz siê pobawiæ - zapraszamy. Nie chcesz, nie przyje¿d¿aj. Proste jak budowa dzidy bojowej. Chcesz rozpocz±æ nowy w±tek na temat grup pie¶ni i tañca, napisz co¶ w karczmie.

A tak poza tym, to k³ania siê czytanie tekstu ze zrozumieniem. Efendi napisa³:

Nie jestem specjalist±, ale znajomy profesor powiedzia³ mi ze datowanie w granicach 100 lat, to jest to. Z tym ze dotyczy³o to okresów wcze¶niejszych.
Armand
To nie tajemnica, ¿e nie ma bractw "na XVI"- i pewnie nie przeszkadza³oby to jako¶ zrobiæ tej Byczyny przez grupy "na XVII" Ale odwa¿na teza o 100- letnich wide³kach tak mnie zaintrygowa³a, ¿e wbiwszy m± dzidê bojow± w ziemiê smile.gif zastanawia³em siê, gdzie mog³aby byæ uprawniona, i chyba odleg³a staro¿ytno¶æ, albo mo¿e jaki etap wêdrówek ludów. Zgadza siê- wcze¶niejsze epoki, du¿o wcze¶niejsze smile.gif Ju¿ nie przeszkadzam w rozwijaniu w±tku, proszê siê niepotrzebnie nie irytowaæ smile.gif

BTW- W zakresie grup pie¶ni i tañca nie jestem specjalist± ;D, tylko amatorem wdziêków. Znaczy, tylko podziwiam ;)
Maciej Jedliñski
uwielbiam jak ktos cwaniakuje smile.gif
tylko zeby jeszcze cos wiedzia³
po pierwsze kiedy by³a bitwa a kiedy reformy batorego przez ciebie wspomniane
po drugie 1588 to sama koñcówka 16 wieku wiec tylko 12 lat do 17 wieku
jak spojrzysz na_przyk³ad na wyglad piechoty wegierskiej to niewiele im sie poprawi³o nawet do konca 17 wieku
co do szlachcica to zerknij na strój Zamojskiego -Janka który to o ile sie nie myle tam hula³ i na strój np. Koniecpolskiego i zabawmy sie w gre 10 szczegó³ów
najwiêcej problemów mo¿e byc z szablami (wiêkszosc ma husarki) a i o bron paln± (ko³owce by³o wtedy trudno -ale to wszystko by³o ma³o bo pieruñsko drogie ale by³o
Podsumowywuj±c koledzy zgadzam sie w 90% z Efendim, ¿e spokojnie ta data umie¶ci nas w wide³kach 17 wieku

w_koñcu Polacy to nie Francuzi i moda nie zmienia³a sie u_nas tak szybko
Bitwa odby³a sie po reformie Batorego wiec niewiele ruzni³a sie od zmagan z Moskalami czy Kozakami
mo¿e nawet ze Szwedami

i apeluje o nieodstawianie upierdliwosci sam uwazam ze powinnismy odtwarzac historie jak najdok³adniej ale jak sami widzice nie mozna powiedziec ze cos na 100% by³o tak a nie inaczej

mam nadzieje ze nikogo nie urazi³em
Armand
Rafa³ Jedliñski napisa³;

CYTAT
po pierwsze kiedy by³a bitwa a kiedy reformy batorego przez ciebie wspomniane

Pomijaj±c fakt, ¿e umar³ w 1586, a bitwa by³a dwa lata pó¼niej smile.gif - napisa³em o reformach z powodu wide³ek[!], bo 50 lat do przodu to ju¿ by³o dawno po reformach, za¶ 50 do ty³u, na d³ugo przed nimi. Kontrast DRAMATYCZNY. Tu naprawdê k³ania sie czytanie ze zrozumieniem. smile.gif

EwKa
Po pierwsze, chcialabym pogratulowac Efendiemu pomyslu-nareszcie ktos "ruszyl" XVI w. Do tej pory wykorzystywaly go tylko grupy tanca.

Po drugie-czemu owe grupy tanca dawnego nie moga brac udzialu w imprezie, nawet jako tlo ze (wzgledu na wybitnie dworski a nie zolnierski charakter strojow)? Czy to musi byc sama inscenizacja bitwy czy pojedynki? Przeciez przy okazji mozna zaprezentowac kulture schylku XVI w. a tance sa tym co sie swietnie nadaje. Wykorzystajmy NA MAKSA to co juz mamy!!!

Po trzecie-uwaga kostiumologa a propos "widelek" w datowaniu... Dwor Cecylii Renaty przyjechawszy do Polski nie mogl sie nadziwic, ze Polacy w latach 40tych XVII wieku wciaz holduja modzie z lat 80tych wieku XVI.
Wiekszym problemem sa fantazje krawieckie, sztuczne materialy u wiekszosci osob niz detaliki jak poprawny ze wzgledu na rok kroj kolnierza w zupanie...

Po czwarte-TRZEBA ZACZAC!!! Pozniej mozna z roku na rok (jak impreza sie spodoba i ludzie beda chcieli sie bawic takze w XVI w.) "przykrecac srube" sobie i innym w coraz to precyzyjniejszym datowaniu.

Trzymiem kciuki!
Armand
Tytu³em podsumowania mojego udzia³u w dyskusji; ja nie chcia³em byæ czczo z³o¶liwy, ale te "100 lat" trochê mnie przerazi³o, bo ju¿ widzia³em oczami wyobra¼ni osobników na XV wiek którzy jak to przeczytaj±, to z godn± podziwu elastyczno¶cia stwierdz±- "hmmm, na bitwie pod Orsz± by³y jeszcze jakie¶ p³ytówki- hmmm, ja mam p³ytówkê (na od biedy 1410 ;D)- hmm, 100 lat to od 1538, to ca³kiem blisko...;D" To naturalnie groteskowy przerys, ale ten typ rozumowania jest ci±gle ¿ywy. Niedaleko od tego do szlachecko- rymcerskiego multiperiodu fantasy.

A pomys³ z "o¿ywieniem" XVIw. wspania³y, ¿eby tylko nie uton±³ w apetytach komercyjnych. Od dawna marzy³a mi siê impreza z klimatem przypominaj±cym dwór Walezjuszy.. smile.gif I faktem jest, ¿e stroje (kostiumy) renesansowe posiadaj± zespo³y taneczne które mo¿na zaprosiæ. (tylko w³a¶nie ich, a nie multi- celtyckie orkiestry króla Artura ;-O) Za¶ na Byczynê wêgierki, zamki lontowe i ko³owe (s± przecie¿ ludzie maj±cy broñ o ³o¿ach typy arkebuzowego) i du¿o madziarszczyzny ogólnie smile.gif Pozdrawiam.
Przemek CPKR
Dziwi mnie ta dyskusja. Jest impreza do zrobienia, zapowiada siê dobrze, to trzeba j± zrobiæ tym co siê ma, czyli oddzia³ami z XVII wieku. My¶lê, ¿e wszystkim zaanga¿owanym w ten temat zale¿y, by w kraju jak najwiêcej siê dzia³o.
A i pamiêtaæ trzeba, ¿e teraz to bêdzie impreza "prototypowa". Do nastêpnego sezonu bêdzie mo¿na pokombinowaæ.

Czekajmy wiêc na scenariusz. Je¶li mamy nanie¶æ jakie¶ zmiany, to teraz.

pozdrawiam
efendi
Witam!
Do 7.12. powinien byc napisany scenariusz. Bedzie ok 20 kg czeskego do muszkietów.
Organizujemy strzelanie do tarczy(jest strzelnica), z ³uku bedziemy takze strzelac smile.gif
Czy ktos moze mi podac namiary na kogos kto moze ma za duzo prochu do armat?
Pozdrawiam
Efendi
Don Carlos
Witam!!
Czy skonsolidowala sie juz jakas lista ekip zaproszonych??
Regiment KJM bylby zainteresowany partycypacja. Oczywiscie na przystepnych warunkach.
Lestek
Grupa warcho³y i pijanice te¿ nie mo¿e przepu¶ciæ takiej imprezy ;D
Maciej Jedliñski
Zamosæ jusz raz sie potwierdza³ ale dla pewnosci robimy to raz jeszcze my i naszr 3 armatki smile.gif
efendi
Witam!
Dosta³em taki regulamin szabli, mo¿e byæ?

Turniej bojowy szabli

Wymagane uzbrojenie ochronne:
• Kaftan (¿upan)
• Kolczuga, napier¶nik, bechter
• Karwasze
• Szyszak husarski (zapewnie organizator)
• Skórzane rêkawice
• Zabezpieczona w jaki¶ sposób szyja

Broñ
• Szabla (pa³asz) XVI-XVIIw
• Rêkoje¶c zamkniêta (lub rêkawica kolcza czy karwasz z ³apciami)
• G³ownia powinna byæ g³adka (bez zadziorów) a sztych powinien byæ zaokr±glony

Sêdzia ma prawo nie dopu¶ciæ broni, gdy powy¿sze punkty zosta³y niespe³nione.

Zasady:
Walki tocz± siê systemem turniejowym do 5 trafieñ. Pole trafienia od pasa w góre. Zabronione s± pchniêcia. Trafienia obopólne nie s± liczone. Pozosta³e trafienia liczone s± za 1 pkt. Liczone s± przedciêcia i ciêcia na przedramiê. Mo¿liwe jest wykorzystanie drugiej reki (przechwyt za nadgarstek czy odsuniêcie broni przeciwnika).

. Prosze wszystkich chêtnych do wziêcia udzia³u nw Byczynie,o wys³anie zg³oszenia do ewawawoczny@poczta.onet.pl
Ewa Wam odeszle zaproszenia z formularzem do wype³nienia(chodzi o ilo¶æ sprzetu, ludzi itd, min zapewnienie stajni dla koni), w formularzu tym prosze napisac kto ile zabiera armat i ile potrzebuje prochu. Musze to wiedziec do konca grudnia, bo umowi³em sie ze wtedy z³oze zamowienie na proch do armat. Do muszkietów, przypominam, bedzie czeski.
Prosze sie przygotowac do strzelanioa kulowego. Bedzie nagroda, kyos mi doradzi³ zeby to strzelanie odby³o siê w formie pojedynków.
tzn, strzelamy do sylwetki przeciwnika(tarcza:-)), ale w tym samym momencie. Przegrywa ten, kogo tarcza zostanie wczesniej "zastrzelona"(beda sie wywracac).
Pozdrawiam
Efendi
Têcza
Ekspertem nie jestem i w bojówkach szablowych daleko nie zachodzê, ale jak dla mnie zasady s± w porz±dku, zw³aszcza ¿e do¶æ czêsto siê one powtarzaj± (choæ czasem w zmienionej formie) na wiêkszo¶ci siedemnastek.

A je¶li chodzi o strzelanie kulowe (w tym jestem jeszcze gorszy icon_wink.gif ) czy bêd± przewidziane dla uczestników te¿ kule, czy to ju¿ ka¿dy we w³asnym zakresie?

pozdrawiam
têcza
nazir 2
moro.gif
Kule we w³asnym zakresie.
AndrzejM
czo³em, przed chwil± rozmawia³em telefonicznie z Efendim w sprawie BHP przy strzelaniu.
Prosi³ abym w jego imieniu (nie ma aktualnie dostepu do netu) poinformowa³ forumowiczów, ¿e wszystkie konkursy strzeleckie organizowane bêd± zgodnie ze sztuk±, na koncesjonowanej strzelnicy (bodaj miejscowego ko³a ³owieckiego, o ile dobrze zapamiêta³em).
Pozdrawiam, AM.
efendi

Potwierdzam, kule we w³asnym zakresie. Nie wiem jak to jest z kalibrami(czy wszyscy maj± lufy jednakowe czy....)
Efendi
Kali
kaliber rozny, a czy bedzie jakis podzial na lufy gwintowane i nie gwintowane...?
Maciej Jedliñski
rodzaj lufy to czy gwintowana czy nie oraz typ broñ krutka czy d³uga????
a przy d³ugiej to czy strzal z podpórki czy z wolnej rêki ????
bo i to ma wielkie znaczenie
tomasz ogiñski
ja w sprawie rodzaju broni.
Na tegorocznym Bolkowie mieli¶my do¶æ ciekawy przekrój rodzajów broni podczas turnieju strzeleckiego. By³y muszkiety lontowe, ska³kowe i jeden kapiszonowy z gwintowan± luf± , go¶æ który z niego pali³ by³ bezkonkurencyjny bo za ka¿dym strza³em wypala³ w centrum, pozostali maj±cy wcze¶niejsz± broñ strzelali z ró¿n± celno¶ci±.
Muszkiety lontowe mo¿na by³o podeprzeæ widelcami a ska³kówki (pomimo gwintowanej lufy) nie odbiega³y od wyników tych pierwszych.
Jak niektórzy wiedz± zwyciê¿y³ w dogrywce Tomek R. strzelaj±cy z lontówki

Co¶ tu chcia³em jeszcze napisaæ ale wylecia³o mi z g³owy.

Nadmieniê tylko, ¿e te¿ wybieramy sie w kilka osób pod Byczynê
Marcinek
To jak juz o tym strzelaniu.

Uzupelnie post Tomka. Nawet lontowki i skalkowki powinny byc zaliczane do innej kategorii. Bo mimo ze lufy sa i tu i tu bez gwinta (inaczej niz napisal Tomek) to w przypadku prymitywnego mechanizmu zwalniajacego spust we wczesnej skalce wstrzas w momenscie zwolnienia sprezyny, a nastepnie w momencie udezenia skalki o lustro jest tak duzy, ze w chwili obecnej lontowki sa znacznie celniejsze.

Dlatego podzial powinien uwzgledniac gwint lufu jak i zamek.
efendi
Witam!
Nie wiem czy zechcecie przyj±æ moje rozumowanie, ale...
Jestem(a raczej by³em), zawodowym ¿o³nierzem. W ró¿nych sytuacjach by³o obojêtne czy kto¶ do mnie walnie z ka³acha , dwururki czy samopa³a. Liczy³ siê efekt. W walce nikt nie wybiera broni z której dostanie a tym samym nie ma sprawiedliwo¶ci smile.gif rant.gif
Strzelanie w BYczynie potraktujemy tak samo. Jak kto¶ ma gorsz± broñ(mniej celn±), jego wina. S³absze jednostki gin± szybciej(takie jest prawo natury).
W dodatku, wierzcie mi, je¿eli zastosuje siê w miarê powtarzalne warunki tzn. wielko¶æ ³adunku,t± sam± partiê prochu, celowanie i ciezar kuli, to przy odrobinie treningu i nie za du¿ych odleg³o¶ciach, wyniki s± b.dobre.
Zeby by³o jak na wojnie, nie bedziemy strzelaæ do tarcz. Walimy do ustawionych figur bojowych
(stoj±cy), które po trafieniu zamykaj± siê(upadaj±).
W praktyce:
do konkurencji staje po dwóch zawodników(dwie dru¿yny-razem 4)
Obie strzelaj± do tarcz przeciwników(mozemy im dac do rozstrzelania po trzy tarcze na grupe 2 os(¿eby trzeba by³o za³adowaæ)- strzelaj± w tym samym czasie.
Ta dru¿yna która "powali"szybciej przeciwników , wygrywa.
i tak trwaj± eliminacje. Potem tworzy siê z pozosta³ych nastêpne dru¿yny, do momentu gdy zostanie 4 osoby. Miêdzy nimi rozstrzygnie siê rywalizacja o pierwsze miejsce.
Mo¿na tak¿e, zale¿y to od ilo¶ci uczestników, prowadziæ eliminacje 1 na 1.
Jak wiadomo na polu walki by³a ró¿na broñ, ale kazdy chcia³ ka¿demu zrobiæ kuku.
Nikt nie patrzy³ zeby wszyscy mieli do tego jednakowe warunki... co Wy na to ??
Pozdrawiam
Efendi

BARDZO PROSZE O PILNE WYSY³ANIE ZG³OSZEñ ZE SWOIMI ADRESAMI(MAILE), KONTAKTOWYMI DO ewawawoczny@poczta.onet.pl

Ewa wyszle Wam formularze-potrzebne to do wyznaczenia ilo¶ci prosiaków do utuczenia,
ilo¶ci piwa zachowania kupki dukatów na zwroty itd PILNE thanx.gif
pepson
Efendi : Ja jestem za!! bo jak sie zacznie dzielic i wylaniac, kto co tam ma to juz calkiem bedzie ambarans, bo np zgodnie ze wczsniejszymi opisami podzialow, do jakiej kategorii przypiszemy gwintowany arkebuz kolory?
Maciej Jedliñski
Pomys³ naprawde dobry i interesujacy no i mam nadzieje widowiskowy smile.gif clap.gif
Tomasz Rejf
ja jednak w takich konkurencjach nie liczy³ sprzêtów pó¼niejszych jak 1699r. a szczególnie karabinków rodem z Dzikiego Zachodu, które s± fajne i klimatyczne ale nie pozostawiaj± szans replikom broni wcze¶niejszych.
AndrzejM
czo³em,
jak s±dzê, do konkurencji dopuszczone bêd± jedynie repliki broni XVII-wiecznych. Wszelka broñ pó¼niejsza, o innym typie zap³onu powinna byc z gruntu zabroniona.

Konkurencja zaproponowana przez Efendiego jest ciekawa, wartoby j± przepróbowac.
Proponowa³bym tak¿e dodatkow±, wyzwalaj±ca jeszcze wiecej adrenaliny. Chodzi o to aby podzielic wszystkich uczestników na dwie dru¿yny (kilku- lub nawet, daj Bo¿e, kilkunasotosobowe) a nastêpnie kazac im strzelac salwami, na zmianê, do tarcz podpisanych imionami przeciwników. Po ka¿dej salwie sprawdzamy trafienia - kto "zabity", odpada z gry. Taki system zosta³ z powodzeniem przecwiczony trzy miesi±ce temu w Bolkowie - moim zdaniem by³ to przebój tamtej imprezy.
Tomasz Rejf
Je¶li strzelnica jest profesjonalna i starczy³oby properów to proponuje strzelanie jednoczesne. Pamiêtajmy, ¿e dobre wyszkolenie strzelca pozwala³o na wiêksz± szybkostrzelno¶æ. Co przy jednoczesnym strzelaniu mo¿na wykorzystaæ smile.gif.
Tomasz Rejf
ma³a ilustracja o co mi chodzi smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.