Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Suknia burgundzka
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
ignoto_deo
Znalaz³am stronê: http://www.james-gang.org/greydove/docs/houpburg.pdf
czy jest ona wiarygodna w zwi±ku z tym, ¿e zamierzam uszyæ sukniê burgundzk±?
Marta K.
Ja mam pytanie: te sukienki, które by³y opisane jako suknie dla panien i ogólnie m³odych dziewcz±t (z szerokim wi±zaniem) s± tak samo pó¼no datowane (czyli druga po³owa XV), co suknie burgundzkie ? A je¶li tak, to czy wcze¶niej (np. w pierwszej po³owie XV) istnia³y jakie¶ ich odpowiedniki czy podobne suknie ?
kala
Czytam i im wiêcej czytam tym bardziej siê gubiê anger.gif Spotkalam siê ostatnio na Turniejach z sukniami burgundzkimi, które maj± szerokie rêkawy, które s± doczepiane (dosznurowywane na wysoko¶æi ³okcia),z wi±zaniami z ty³u sukni.W³a¶cicielki owych sukienek twierdzi³y ¿e s± to suknie burgundzkie.Osobi¶cie nie spotka³am sie z takimi sukniami burgundzkimi ale mo¿e kto¶ posiada ow± ikonografiê, gdzie s± takie sukienki? Bo mi to spaæ po nocach nie daje crazy.gif
Madeleine
Dosznurowywanie na wysoko¶ci ³okcia? W burgundzie??? Ciekawy wynalazek, ciekawe równie¿ z którego RPG-a. Bo chyba nie z historii kostiumologii.
Dosznurowywanie na wysoko¶ci ramienia- owszem, w sukniach w³oskiego renesansu (we w³oszech zacz±³ siê renesans wtedy kiedy w reszcie Europy panowa³y jeszcze burgundy); tyle ¿e z tak zwanymi burgundami maj± tyle wspólnego co piernik z wiatrakiem. I piernik, i wiatrak wystêpuj± z grubsza w tym samym przedziale czasowym.
Chyba najbardziej wskazan± metod± weryfikacji jest spytanie siê posiadaczki sukni na jakiej podstawie czerpie sw± wiedzê kostiumologiczn±. Nastêpnie weryfikacja w³asna czy dane ¼ród³o mo¿na uznaæ za wiarygodne (przyk³adowo ryciny Racineta, Le Duca, filmowe nie s± wiarygodnymi ¼ród³ami).
Joanne
Witam, mam nadziejê, ¿e piszê we w³a¶ciwym dziale. Chodzi mi od d³u¿szego czasu po g³owie jedna rzecz - mianowicie, jaka jest to suknia i przede wszystkim czy jest historyczna:

http://www.ebay.pl/itm/Prunkvolle-Samt-Bro...#ht_1678wt_1139 ?

Mimo, ¿e nazwana jest tu jako houppelande, to bardziej przypomina mi burgundzk± o szerokich rêkawach na temat których historyczno¶ci ciê¿ko mi znale¼æ jakiekolwiek informacje. Sukniê o mniej wiêcej takim kroju widzia³am tylko tutaj:

http://2.bp.blogspot.com/-d-8on92uzGY/T3QW...tury+French.jpg (niebieska po prawej stronie)

Je¶li jest ona historyczna, to czy móg³by mi kto¶ okre¶liæ w jakim czasie siê pojawi³a i gdzie?
Pozdrawiam
Joanne
rosamar
£ojzicku ale cepelia!
Sam "pokrój ogólny" w miarê ok (choæ czepi³abym siê wszytych udawanych w±skich rêkawów do ¶rodka bo powinny to raczej byæ rêkawy od sukni spodniej). No i nie widzê wyra¼nie jak to jest wykrojone.
Ale wykonanie aaa.gif
Materia³ podejrzany - nawet je¶li to aksamit to w tym okresie by³ raczej u¿ywany na obicia mebli ni¿ na stroje. "Z³ote" obszycia z plastiku i sztuczne futro to te¿ raczej nie oznaka historyczno¶ci. Nadaje siê na karnawa³ ale raczej nie do rekonstrukcji. Za t± cenê to ju¿ spokojnie mo¿na se machn±æ mega historyczn± kiecê na jedwabnej podszewce, a jak siê dobrze poszuka to i ca³± jedwabn±.
Odradzam.
Joanne
Chodzi³o mi w³a¶nie tylko o sam "pokrój ogólny". Tego linka poda³am wy³±cznie jako przyk³ad, sama zamierzam uszyæ sobie sukniê z historycznych materia³ów, nie mia³am tylko pewno¶ci czy te szerokie rêkawy do burgundzkiej reszty s± ok:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.