Wreszcie obejrza³em to "dzie³o". Je¶li to mia³ byæ film antypolski, to zmarnowano 20 mln$
Nawet ja mia³bym pomys³y na bardziej sugestywnych, okrutniejszych Lachiw, bardziej sadystycznych zachodnich najemników, i wogóle obraz "zgni³ego zapadu" w kontra¶cie do dobrej jak chleb Matuszki Rossiji. Do¶wiadczenia z najlepszych czasów sowieckiej propagandy na pewno im nie brakuje .. Wystarczy³o siêgn±æ do historii, i makiawelicznie ni± pomanipulowaæ
a nie produkowaæ mêtne fantazmaty. Tymczasem mamy obraz niskobud¿etowej bajeczki, w estetyce w³oskich i NRD- owskich kiczów dla m³odzie¿y z 80's. Szczerze powiedziawszy, to radziecka [!] kinematografia produkowa³a kiedy¶ naprawdê piêkne plastycznie i m±drzejsze bajki, ni¿ ten gniot.
Rozwa¿ania o propagandowym kontruderzeniu za "Katyñ" to IMHO przesada, samo zestawienie kategorii tych filmów budzi pusty ¶miech. Równie dobrze mogliby wyemitowaæ kolejnego wilka i zajeca, gdzie wilk jest ...polskim chuliganem. Nie ta klasa, nie ten styl, nie ta tematyka. Nie bêdê powtarza³ spostrze¿eñ przedmówców, wszystko ju¿ powiedziano. Tylko rozbawi³y mnie osobi¶cie migawki Rzymu, gdzie nawet nie chcia³o im siê wyretuszowaæ wspó³czesnych okien.
I Jezuita pokornie wracaj±cy do Papie¿a z misj±, ¿e "Rosje trzeba zrozumieæ, a nie nawracaæ" (Ca³kowicie siê z tym zgadzam, tylko powinien przywie¼æ Papie¿owi nahajkê i samogon jako podmioty owego zrozumienia). Ewidentnie komplechy wobec "zapadu" wychodz±.
No i szczera, intelektem nieska¿ona fizys naszego herosa, D¿eka Sparo³ naprêdce ulepionego z pañszczy¼nianego mu¿yka dostarcza wiele rado¶ci przez ca³y seans ]:-> Bur³ak znad Wo³gi, Hiszpanie, Destreza z magicznym krêgiem, jednoro¿ec- no, brakowa³o jeszcze UFO i katastrofy tunguskiej. Aha, i zwróæcie uwagê na rosyjsk± Xenê co podczas oblê¿enia walczy dwoma szablami :D Ja wytrwa³em do koñca wy³±cznie dziêki kolejnym ods³onom s³odziutkiej, zniewalaj±co dziewczêcej i seksownej zarazem Kseni- wielkie MNIAM
Bezapelacyjnie, S³owianki to najpiêkniejsze kobiety ¶wiata.