Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 1612 (2007)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
Rafa³ Pr±dzyñski
Tak. I to s± fakty historyczne i ani na jotê tego nie negujê, jak równie¿ nie neguje wyra¼ne sporu miêdzy dowódcami na tej placówce, jak równie¿ tego, ¿e co¶ tam jednak kilku obroñców opieki nie dosta³o - zatem, by³y powody ¿eby podzieliæ jednych i drugich.

FAKTY i ju¿ - i o tym powinien byæ ten film i ju¿.

Ja bym wola³ film o Wiznie.
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 17:25 15.09.2008) *
Tak. I to s± fakty historyczne i ani na jotê tego nie negujê, jak równie¿ nie neguje wyra¼ne sporu miêdzy dowódcami na tej placówce, jak równie¿ tego, ¿e co¶ tam jednak kilku obroñców opieki nie dosta³o - zatem, by³y powody ¿eby podzieliæ jednych i drugich.

FAKTY i ju¿ - i o tym powinien byæ ten film i ju¿.

O faktach s± dokumenty, a film o którym offtopicujemy ma byæ fabu³±, wiêc re¿yser ma prawo do niezbitych faktów dodaæ domys³y, itp.

Pozdr.
M.
Rafa³ Pr±dzyñski
a. do niezbitych faktów
b. dodaæ

No w³a¶nie - inaczej jednoro¿ec itd. itp. idd ...py bigsmile2.gif
Rabiega
Ja bym wola³, by¶cie Panowie skupili siê jednak na "1612". Trudno bêdzie mi wydzieliæ w±tki dotycz±ce westerplatczyków z filmu, którego nie ma, od w±tku zasadniczego.
Proszê wiêc ad rem, choæby i z politykowaniem, którego nie da siê unikn±æ w przypadku oceny tego obrazu.

K³aniam-
Rabiega
m_q
Obejrza³em w ostatni weekend.

Poniewa¿ oczekiwania mia³em niewysokie, film ich nie zawiód³.

Z antypolsko¶ci± bym nie przesadza³ - nawet Pan Hetman, choæ okrutnik grabiæ nie pozwala³ a najgorzej w filmie przedstawieni s± rosyjscy bojarzy.

Poniewa¿ film jest kostiumowy to wspomnê, ze z kostiumów najbardziej mi siê podoba³a zbroja husarska Pana Hetmana - tak w stylu pó¼nego Gondoru, zw³aszcza karwasze, ale jak fantasy to fantasy. Lepsze to ni¿ Wie¶min ktory remanenty po "Ogniem i Mieczem" utylizowa³.
icon_wink.gif

Efekty specjalne z wybuchami fajne. Wojsk stanowczo za ma³o - bitwy (poza jedn± komputerowo powielon± w szerokim planie) sprawiaj± wra¿enie kameralnych bójek a przemarsze oddzia³ów grupowego wyj¶cia za potrzeb± za stodo³ê.

Poza tym film obejrza³em sobie w rosyjskiej wersji jezykowej co dostarczy³o mi wiele rado¶ci bo od kilku lat nie mia³em kontaktu z jêzykiem Puszkina.
Armand
Wreszcie obejrza³em to "dzie³o". Je¶li to mia³ byæ film antypolski, to zmarnowano 20 mln$ smile.gif Nawet ja mia³bym pomys³y na bardziej sugestywnych, okrutniejszych Lachiw, bardziej sadystycznych zachodnich najemników, i wogóle obraz "zgni³ego zapadu" w kontra¶cie do dobrej jak chleb Matuszki Rossiji. Do¶wiadczenia z najlepszych czasów sowieckiej propagandy na pewno im nie brakuje .. Wystarczy³o siêgn±æ do historii, i makiawelicznie ni± pomanipulowaæ smile.gif a nie produkowaæ mêtne fantazmaty. Tymczasem mamy obraz niskobud¿etowej bajeczki, w estetyce w³oskich i NRD- owskich kiczów dla m³odzie¿y z 80's. Szczerze powiedziawszy, to radziecka [!] kinematografia produkowa³a kiedy¶ naprawdê piêkne plastycznie i m±drzejsze bajki, ni¿ ten gniot.

Rozwa¿ania o propagandowym kontruderzeniu za "Katyñ" to IMHO przesada, samo zestawienie kategorii tych filmów budzi pusty ¶miech. Równie dobrze mogliby wyemitowaæ kolejnego wilka i zajeca, gdzie wilk jest ...polskim chuliganem. Nie ta klasa, nie ten styl, nie ta tematyka. Nie bêdê powtarza³ spostrze¿eñ przedmówców, wszystko ju¿ powiedziano. Tylko rozbawi³y mnie osobi¶cie migawki Rzymu, gdzie nawet nie chcia³o im siê wyretuszowaæ wspó³czesnych okien.
I Jezuita pokornie wracaj±cy do Papie¿a z misj±, ¿e "Rosje trzeba zrozumieæ, a nie nawracaæ" (Ca³kowicie siê z tym zgadzam, tylko powinien przywie¼æ Papie¿owi nahajkê i samogon jako podmioty owego zrozumienia). Ewidentnie komplechy wobec "zapadu" wychodz±.

No i szczera, intelektem nieska¿ona fizys naszego herosa, D¿eka Sparo³ naprêdce ulepionego z pañszczy¼nianego mu¿yka dostarcza wiele rado¶ci przez ca³y seans ]:-> Bur³ak znad Wo³gi, Hiszpanie, Destreza z magicznym krêgiem, jednoro¿ec- no, brakowa³o jeszcze UFO i katastrofy tunguskiej. Aha, i zwróæcie uwagê na rosyjsk± Xenê co podczas oblê¿enia walczy dwoma szablami :D Ja wytrwa³em do koñca wy³±cznie dziêki kolejnym ods³onom s³odziutkiej, zniewalaj±co dziewczêcej i seksownej zarazem Kseni- wielkie MNIAM devil.gif Bezapelacyjnie, S³owianki to najpiêkniejsze kobiety ¶wiata.
Ig³a
Ot i ciekawostka... Armand, "circulo magico" to chyba jedyne nawi±zanie do La verdadera destreza, bo sceny walk raczej nie sugeruj±?

Przez ca³y film ów m³ody rosyjski jegomo¶æ "uczy siê" z powyrywanych kartek Salvatore Fabrisa (te¿ ciekawostka, gdy¿ ten uczy³ najlepszej szko³y w³oskiej - czyli analizy dzia³añ raczej w linii), których wykorzystanie czyni go genialnym prekursorem filmów animowanych (genialnym nie ze wzgledu na rozwi±zanie - byli ju¿ wczesniej, jednak on pierwszy zestawi³ ze sob± w formie animacji plansze pokazuj±ce odrêbne dzia³ania), jak choæby Wilka i Zaj±ca...

Motywy ¿mijek i jednoro¿ców sugeruj± jednoznacznie, ¿e mamy tu do czynienia z bajk± ;) nie ma co!
Armand
Masz racjê, by³ tam Fabris, a jak¿e- ale poniechalem opisywania i tego, i wszelkich innych radosnych "wynalazków" i absurdów scenariusza, bo komu chcia³oby siê to czytaæ... smile.gif Swoj± drog±, naprawde IMHO nie zarobili na siebie propagandy¶ci z zaplecza politycznego, bo nasz m³ody super hero w s³omianych ³apciach powinen rozwaliæ wszystkich u¿ywaj±c sambo i ³opaty devil.gif To by dopiero by³a promocja rdzennych rosyjskich sztuk walki, a nie jakie¶ tam zachodnie wynalazki smile.gif
Ig³a
Ale by byæ szczerym, przyznam siê do trzech grzechów wzglêdem tej produkcji:

1. postaæ Hiszpana podoba³a mi siê
2. postaæ naszego tajemniczego "hetmana" te¿
3. a cokolwiek ¶mieszni ci nasi "skrzydlaci" co to nawet do wychodka na galowo i w piórkach sunêli, pokazani tu byli mimo wszystko jako dumni i silni naje¼d¼cy (no chyba ¿e siê mia³o skórkowe dzia³ko), furda ¿e celem propagandowym...

Co te¿ nie jest pewne - bo gdzie nabijanie ch³opów na p³oty, gdzie zjadanie koni, szczurów i trupów (wraz z produkcja ludziny) - jak z Kremla odchodzilismy to godno¶ci ju¿ raczej nie by³o - to by³by tryumf propagandystów.

Bardziej bajka ni¿ cokolwiek innnego

--- zawsze ³apie sie na takie ró¿ne ckliwe obrazki, Bohun i niektórzy kozacy tez mi sie podobali w innym filmie
Adrian £uczak
Rzeczywi¶cie... ten film nie jest zbyt propagandowy (Baa... jak sam re¿yser mówi, jest czyst± fikcj±).

Podoba³ mi siê w miarê, chocia¿ spodziewa³em siê lepszego.

Bardzo mi siê podoba³a rola g³ównego bohatera, Hiszpana i Polskiego Hetmana (tak - Micha³ ¯ebrowski).

Pozdrawiam!
Fiodor Bie³yj
mi³o siê ogl±da, jak kolorowy komiks. blockbuster jak wiele innych, nie tylko rosyjskich, z serii "chcia³em co¶ powiedzieæ, ale s³ów mi zbrak³o" )

BTW:
CYTAT(Antonio de Bellial @ 14:53 16.12.2007) *
Wed³ug mnie film "1612" to (...), zmarnowane ¿ydo-komunistyczne pieni±dze.

jakie? coffee.gif
Jan III
Film fajny i armia wreszcie wygl±da porz±dnie, tylko ta husaria (opancerzeni ponad miarê). tak± zbrojê to widzia³em w ksi±¿ce o odsieczy. Bitwy ³adniejsze ni¿ w OiM, ale film pozostawia jaki¶ taki niedosyt dunno.gif . Kostka wymiata, a Andriejka nie pdtar³by siê bez niego .Zabrak³o lisowczyków i bitwy pod K³uszynem. icon_sad.gif , a oblê¿enie wygl±da jak jakie¶ nawi±zanie do oblê¿enia Pskowa ( hetman przypomina Zamoyskiego a miasto ma podobne móry do mórów Pskowa ). Mo¿na siê troche zawie¶æ. ass.gif ale i tak polacy nie¿le poturbowali rosjan bum.gif. Dobra rzecz blinkie.gif clap.gif
Dancer
Witam,
te¿ dorzucê swoje trzy grosze bo wczoraj obejrza³em ten film. Mi siê ogólnie nie podoba³. W±tki mi³osne obdartusa, który prawie zostaje carem z carówn± tak siê przeplataj± z t³em historycznym, ¿e nie bardzo wiadomo ju¿ kto kogo i dlaczego. No i ten jednoro¿ec wspominany tu ju¿ setki razy xD Mo¿e i motyw spoko ale jakby siê nie powtarza³ co drug± scenê.
Ale sceny batalistyczne ca³kiem ca³kiem. Du¿o lepiej radz± sobie nasi wschodni s±siedzi z kamer± ni¿ my, niestety.. A co s±dzicie o skórzanej armacie? Bo mniê chêæ nasz³a wys³aæ to do Pogromców Mitów hehe
Pozdrawiam
Ten_Który_Mroczy
Jak dla mnie ten film to kolejny yyyy film bigsmile2.gif który warto obejrzeæ w gronie z lud¼mi z klimatu i siê z niego po¶miaæ. Ot rosyjska bajeczka. Motyw z duchem, ten jednoro¿ec co ju¿ nudzi³ w koñcu... Mamy trochê McGyvera, któremu jakim¶ cudem armatkê siê uda³o zrobiæ, nie wiem ale jak dla mnie takie co¶ to jest trochê dziwne, i to w dodatku kilka razy z tego strzela³. Zabawa w asasynów vide strzelanie z kuszy pod wod±, a walki na murach czasem przypomina³y Piratów z Karaibów, no ale mo¿e siê czepiam szczegó³ów. Ogólnie film by³ trochê przyd³ugi i miejscami nudnawy wiêc i ma³a walka ze snem tez by³a xP Pewno jeszcze bym ponarzeka³, ale mi siê nie chce tak jak mi siê nie chce do tego filmu wracaæ by jeszcze raz go obejrzeæ bum.gif
Ursus
Ten film pokazuje ¿e Kozacy ¿eby z nami wygraæ potrzebowali magicznego jednoro¿ca i pirata- Szweda bigsmile2.gif No i te piêkne sceny jak np. gdy husaria szar¿uje na bramê jakiego¶ fortu szczerba.gif "maty, maty anieli jedut"
vroobell
Ech, Panowie, Panowie - poczytaliby¶cie najpierw trochê zamiast wypisywaæ bzdury. O dzia³ach ze skóry tutaj proszê, o, nawet w fachowej ksi±¿ce napisali, a w jakiej to sobie poszukajcie sami.
http://img713.imageshack.us/g/leathercannons02.jpg/
Rafa³ Jarosz
CYTAT(vroobell @ 13:46 20.11.2010) *
Ech, Panowie, Panowie - poczytaliby¶cie najpierw trochê zamiast wypisywaæ bzdury. O dzia³ach ze skóry tutaj proszê, o, nawet w fachowej ksi±¿ce napisali, a w jakiej to sobie poszukajcie sami.

Nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e jedno takie stoi w Muzeum Wojska Polskiego. W pierwszej sali na prawo, daleko nie trzeba chodziæ, jak kogo¶ nie interesuje. Hehe.
Ig³a
Te¿ juz gdzies o tym dyskutowa³em... Jak dla mnie jesli nawarstienie nierealu jest na tyle geste ze w kilku kolejnych scenach zauwazalne, przelaczam sie na tryb bajkowy i juz sie milo i fajnie oglada - ot taka zapchajczasówka bigsmile2.gif
Jan III
Prawda, prawda, trzeba przyznaæ, ¿e sceny batalistyczne ³adne, choæ temat zwyciêstwa moskali w Moskwie zupe³nie ominiêto( husaria ¶ciera siê z Moskw± iiii... WYCIEMNIENIE).
Armaty takie istnia³y, ale ¿eby ch³op, co z kowalstwem nie mia³ wiele wspólnego, w jedn± noc skonstruowa³ armatê to... zawstydzi³ turbodymomena.
A po paru obejrzeniach tego jednoro¿ca przewija³em.
Mog³o byæ gorzej...
S³awoj94
Od¶wie¿e temat.

Czy bandama u¿ywany przez tego ludka , nie pamiêtam jak siê nazywa ale macie zdjêcie

Jest historyczna ? i czy wogule drzewiej ludzie u¿ywali jakiego¶ rodzaju chust , poza saracenami .

Jan III
Tê chustê to chyba gwizdn± prawdziwemu "Hiszpañcowi".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.