Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hardcore/Softcore/Freestyle.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
brat Bule
Pozatym je¶li chodzi o m³uckê (buhurcik) to w³a¶nie w pi±tek jest :P.
AdamS
w piatek z tego co pamietam zawsze byl ale taki malutki a mi chodzilo o taki ze 200-300 osob albo wiecej (ile bedzie chetnych) i moznaby pokombinowac nad taktyka wtedy ....
Tomic
Witam

Przepraszam AdamS jeli chodzi o bohurcik na 200-300 osob to pomys³ jest zacny,(¼le Cie zrozumia³em) pozostaje jedynie zebrac te 200-300 osob a to nie bedzie latwe. To juz jest jedna, ja sie pisze.

Pozdrawiam
AdamS
Chcielismy z Marcusem cos zorganizowac na tegorocznym Grunwie ale za pozno zesmy sie wzieli ... no ale na przyszlym na pewno sie uda bigsmile2.gif
Mi¶ z Brochowa
CYTAT(Bjorn Einarson)
Teraz moje 3 grosze... A który z was, panowie rycerze by³ i widzia³ tegoroczn± bitwê na Wolinie? Wed³ug waszych standartów byliby to sami "lekkozbrojni" a dwurêczne topory ¶miga³y a¿ mi³o, by³y w³ócznie... M³ócka by³a piêkna. (szczególnie w miejscach gdzie prali siê Ruscy - wychodz±cy czasem w samych przeszywkach!) Czekam na komentarze king2.gif

Komentarz bêdzie bardzo krótki i bez emotikonów: przyjaciele zza Buga do dzi¶ wspominaj± "tego Polaka co mu inny Polak palec odr±ba³". No faktycznie piêkna m³ócka.

Topory dwurêczne - te¿ genialny pomys³. Polecam zapytaæ tych "lekkozbrojnych" którzy na tegorocznej Rynii dostali nimi w g³owy, na pewn± podziel± Twój entuzjazm.
Tomic
witam

Ciekawe czy w³a¶ciciel oodr±banego palca mia³ jakie¶ rêkawice ochronne, bo je¶li nie mia³ lub mia³ tylko ¿e "spawalnicze" to wina jest tylko jego.
Przecie¿ nie trzeba przylutowaæ z ca³ej si³y ¿eby zrobiæ kuku jesli sie nie ma ochraniaczy.
A wypadki zda¿aja sie w kazdym sporcie.(odciety palec nie moze byc wyznacznikiem hardcoru,no chyba ¿e by odrabano jeszcze ze dwa to moze wtedy)

Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
To jeszcze uzupe³niê.
Znajomy po powrocie z Wolina wspomina³ ¿e oko³o 10 % uczestników bitwy mia³o jakie¶ uszkodzenia cia³a. A oprócz tego obciêtego palca to jeszcze s³ysza³em o przebitym w³óczni± policzku.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Ja proponujê dodaæ jeszcze do tego formacje ch³opskie, ubrane w worki po kartoflach i z cepami do zbo¿a. Bêdzie pe³ny hardcore i wszystkim gumisiom opadn± szczêki. A strza³y koniecznie ostre i z zadziorami - inne s± dla peda³ów.
Mi¶ z Brochowa
TAK!!!!!!!!
Oraz bezpieczny ogieñ grecki i bezpieczne kolce do rzucania pod nogi!!!!!!!!!!
Nu wot, widzita chopy, jake te pany szlachta mundre:-)...
Paul Shwarzhelm von Klett
Nurglith popieram! i jeszcze do tego 200 kilowe kamienie z katapulty wystrzeliwane, 2 metrowe be³ty do balist i podobne kwiatki dunno.gif Gumisiowanie gumisiowaniem, ale nie mo¿na przeginaæ i w drug± stronê - to oczywiste ¿e wczesniacy powinni przestrzegaæ ostrzejszych zasad bezpieczeñstwa ni¿ pó¼niejsi z racji na mniejsz± ilo¶æ i gorsz± jako¶æ pancerza w porównamniu z trakimi puszkami z XV wieku.

Pozdraviam!
Lazarus
Zawsze gdy brakuje pomys³u na sêsowne rozwi±zanie problemu mo¿na siê nabijaæ z pomys³ów innych. To do¶æ typowe. Zamiast powiedzieæ co¶ mo¿na cokolwiek.
W koñcu nie poto "zarzynamy" siê na treningach, nie poto siedzimy zagrzebani w traktatach, których ilustracje ociekaj± krwi± ¿eby podczas walki nie wykorzystywaæ nabytych umiejetno¶ci.
Ten palec to naprawde przykra sprawa.
Wcze¶niacy nie wszyscy nosz± dobre os³ony r±k, ze wzglêdów historyczno¶ci.
I tu te¿ mamy problem....... Walka - walk±, historyczno¶æ - historyczno¶ci±, bezpieczeñstwo - bezpieczeñstwem, ci±gle co¶ nam nie pasuje (moja babcia mówi na to "syndrom polski"). Jak "nowi" maj± dokonaæ wyboru gdy nie ma na to jednoznacznych recept opracowanych przez starszych? Pozostaje tylko w³asne do¶wiadczenie i szkoda ¿e czasem zdobywane w ten sposób.

Co do bohuru na 200-300 osób - pisze siê i bêdê. W koñcu naszym ulubionym narodowym zajêciem jest walka z przewa¿aj±cymi si³ami wroga.
Pomys³ dobry i rodzaj walki przyjemniejszy i co fakt, to fakt - na taktykê te¿ znajdzie siê miejsce.
Ale proponuje wcze¶niejsze treningi na "zgranie zespo³ów". Najwiêkszym wrogiem mo¿e siê bowiem okazaæ niezgrana formacja indywidualistów, walcz±ca stylem szkockich skirmiszerów z tendencjami wskazuj±cymi na szwadron kamikadze.

Mo¿e po treningu który bêdzie walk±, walka oka¿e siê dla nas treningiem?
£azarz
Witam.
Wszyscy, którzy tak chetnie deklaruj± swój udzia³ w bohurcie 200-300 bad± mogli zaspokoiæ swoje rz±dze 5-8.08.2004 podczas imprezy przy kaplicy w Chwarszczanach. Po jednej stronie Zakony po drugiej reszta ¶wiata. Szczegó³y ju¿ nied³ugo od Dimitra lub Olgierda z Ordo Templi Boreis z Warszawy .

Salve Fratres!
brat Bule
smile.gif

Pozdrawiam szpitalników, braci zakonnych i resztê rycerzy oraz rymcerzy.......
A z czê¶ci± spotkamy siê na buhurcie/buhurtach... :D
Anonymous
Witam,

Tak propo wypowiedzi Paula Shwarzhelma
CYTAT
i jeszcze do tego 200 kilowe kamienie z katapulty wystrzeliwane, 2 metrowe be³ty do balist
to jeden czlowiek od nas z grupy mial nieprzyjenosc byc na "inscenizacji obrony Malborka" gdzie zostal trafiony mertrowym beltem (dzieki Bogu bez grotu) w chelm. Na szczescie przezyl a wrecz nic mu sie nie stalo! Nie mowie iz jestem za takimi zagraniami ale takie hardcory sie nadal zdarzaja!!! A to jest chore...

Pozdrawiam,
borys
Witam
Taaaaaaaaaa!
Oj ci lekko.. przeciw sobie , i ciê¿ko przeciw sobie to ju¿ by³o. A co do bohurtu to tak my¶le z t± historyczno¶ci±?
Ze takowy by³ to wiadomo, i mia³ on zazwyczaj miej¶ce w tym samym miejscu i czasie , wiêc sk±d u diab³a na polskich b. znajdujemy p³yty z koñca XV i pocz±tku XVI wieku pomieszane pomiêdzy templariuszami lub innymi w przeszywkach i kolczugach co? Co do turniejów to¿ i drzewiej bywa³o ¿e przed turnirjem w szrankach by³a bitwa dwóch dobranych z go¶ci zespo³ów. Tam siê bito i owszem - ale chodzi³o raczej o branie w niewole (coby dorobiæ) a nie ubicie przeciwnika, i w czym¶ takim mamy piêkn± okazjê do potaktykowania i pokombinowania. Je¶li chodzi o ¶redniowieczne bitwy to tam te¿ bynajmniej siê panowie rycerze (t³um. bogatsi) nie zachlastywali na ¶mieræ bo po martwym przeciwniku po bitwie Nie mia³o siê nic , a po ¿ywi±cym bra³o siê konie , wozy i okup , bo to by³o ¼ród³o utrzymania! Tak wiêc historycznie niech ci lekkozbrojni wychodz± na blaszaków bo mog± siê ob³owiæ(okupem mo¿e byæ chociazby kolejeczka piwka) .
Ale niech wszystkich obowi±zuj± zasady zdrowego rozs±dku!
A tak na marginesie , to co z nie¶miertelnymi ?
Pozdrawiam
[color=red][/color]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.