Witam!
Czy zna kto¶ mo¿e jakie¶ historyczne, sprawdzone potrawy z prosa. Wed³ug mnie jest to bardzo wdziêczne zbo¿e. £atwe do mielenia (w rêcznym m³ynku do kawy ; ) Chleba z tego zrobiæ siê nie da, bo nie ma glutenu (najwy¿ej jako dodatek do niego). Jest to jedyne zbo¿e o odczynie zasadowym (a wiêc nie zakwaszaj±cym;) ). Mo¿e te¿ kto¶ by wiedzia³ jak z ziarna zrobiæ kaszê jaglan±, bo to ta kasza to przecie¿ z³uszczone ziarna prosa (mo¿e do tego celu wystarczy ut³uczenie ziaren i odwianie ³upinek?).
Jak najbardziej obt³uczenie ziaren w stêpie i odwianie ³upinek wystarczy, w niektórych okolicach tak robiono kaszê jaglan± jeszcze w pocz±tku XX wieku. Podobno tak± kaszê ze stêpy uwa¿ano nawet za lepsz±, ni¿ sprz±dzan± we m³ynie - mo¿e dlatego, ¿e "m³yñska" mia³a pomieszane ca³e i pokruszone ziarenka, i nierównomiernie siê gotowa³a?
Kurczê, i na tym koniec
potraw z prosa? My¶la³em ¿e taki w±tek to bêdzie co najmniej na parê stron...
A ja sobie przez weekend namieli³em kaszki jaglanej na m±kê, ¿eby dzisiaj poszukaæ przepisów, zagl±dam... a tu jaglana figa z makiem
Gotowanie ma w sobie co¶ z magii tworzenia
Ale i tak jest to "znowu-kasza"
Mo¿e zatem na pocz±tek klasyka: kasza jaglana z mlekiem.
Deserowo: kasza jaglana z suszonymi owocami wszelakimi i orzechami dla rozpusty.
Lub z duszonymi na ma¶le jab³kami w postaci musu.
Co¶ dla miêso¿erców: kasza podawana ze sma¿onym boczkiem z cebul± i bryndz±.
Fusion: kasza ugotowana na mleku, z dodanymi ugotowanymi suszonymi ¶liwkami i wypieczona w kocio³ku wy³o¿onym s³onin±.
Z m±ki nie wiem niestety co zrobiæ.
Bêdê dosypywaæ po 10-20% jako dodatek do ¿ytniej lub jêczmiennej przy robieniu podp³omyków. Nie zmarnuje siê... tylko wola³bym chrupaæ produkt historyczny ni¿ w³asny
Dziêki, Mairead.
Pa,
Andrzej/Viator
Witam
Maka z prosa nadaje sie tylko jako dodatek do wypiekow.
Zastanawia³am sie czy z maki z prosa da sie zrobic prazuche ale nie probowalam jeszcze.
Natomiast samo proso lub kasza jaglana swietne jako g³ówny skladnik sycacych dan.
w ubieg³ym roku przypadkowo natrafilam na ekipe kozacka która uraczy³a mnie - kuliszem.
Nigdzie nie znalazlam przepisu na te potrwe, natomiast jak mnie kozacy poinformowali kulisz to potrawa kozacka jadana w stepie???
T³usta i bardzo sycaca.
Nie wiem jak z jej historycznoscia.
Musze zapoznac sie z historycznymi udzia³ami poszczególnych skladników.
Szukanie w necie nic mi nie da³o :/
Ale napisa³em maila do kolegów z Odessy
Jak juz bêdê cos wiedzia³ to dam znaæ.
Pozdrawiam
Dosta³em cos takiego :
Sk³adniki:
m±ka jêczmienna 3 szklanki
s³onina 100 g
sól - szczypta
Zagotowaæ wodê i sypaæ w ma³ych porcjach m±kê. Dodaæ sól i pokrojon± w kostkê s³oninê. Gotowaæ na ma³ym ogniu, mieszaj±c co pewien czas.
Czy to takie cos by³o?
Tylko to sie podobno Kulesz nazywa :/
Fajnie, tylko ¿e to nie jest z prosa
No to mo¿e tak
:
"We¼ sobie pszenicy i jêczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: w³ó¿ je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Bêdziesz go spo¿ywa³ przez tyle dni, przez ile bêdziesz le¿a³ na swym boku - przez trzysta dziewiêædziesi±t dni.
Waga tego pokarmu, który bêdziesz spo¿ywa³, wyniesie dwadzie¶cia syklów na dzieñ. Raz na dobê bêdziesz go spo¿ywa³.
Tak¿e wodê oszczêdnie piæ bêdziesz: wypijesz raz na dobê jedn± szóst± hinu.
Bêdziesz go spo¿ywa³ jak podp³omyk jêczmienny; upieczesz go przed ich oczami na
nawozie ludzkim"
Ez 4, 9-12
CYTAT(Zuzanna @ 23:19 28.12.2009)
Witam
Maka z prosa nadaje sie tylko jako dodatek do wypiekow.
Zastanawia³am sie czy z maki z prosa da sie zrobic prazuche ale nie probowalam jeszcze.
Natomiast samo proso lub kasza jaglana swietne jako g³ówny skladnik sycacych dan.
w ubieg³ym roku przypadkowo natrafilam na ekipe kozacka która uraczy³a mnie - kuliszem.
Nigdzie nie znalazlam przepisu na te potrwe, natomiast jak mnie kozacy poinformowali kulisz to potrawa kozacka jadana w stepie???
T³usta i bardzo sycaca.
Nie wiem jak z jej historycznoscia.
Musze zapoznac sie z historycznymi udzia³ami poszczególnych skladników.
To na ten kulisz odpowied¼
chcia³em s³u¿yæ pomoc± kole¿ance, wiem, ¿e to nie proso. I przepraszam za offtop.
Kiedy¶ mia³am w ³apkach star± ksi±¿kê kucharsk± z Kazachstanu i z Armenii. By³ w niej ciekawy i prosty przepis na pierogi w³a¶nie z takiej m±ki. Ciasto wykonuje siê tak jak do tradycyjnych pierogów(woda + m±ka), wycinamy ko³a, wk³adamy w nie farsz (mielona baranina przyprawiona bardzo pikantnie) i zawijamy na zasadzie "sakiewki" krêc±æ na górze ma³y ¶widerek. Gotujemy jak tradycyjne pierogi. Mam zamiar jeszcze raz wypo¿yczyæ t± lekturê, wtedy zamieszczê trochê wiêcej przepisów (niestety datowania w nich nie ma ale niektóre wydaj± siê bardzo prymitywne i mo¿liwe do wykonania w warunkach panuj±cych w ¶redniowieczu).
W³a¶nie zrobi³em kaszê na sypko
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
sól
ko¶ci wêdzone
smalec
Wodê zagotowaæ z pot³uczonymi ko¶æmi,nastêpnie odcedziæ.
Kaszê przesma¿yæ na patelni a¿ zbieleje i wsypaæ gor±c± na wrzatek.
Gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu,kiedy kasza wch³onie wodê
garnek zawin±æ w koc.Za pó³ godziny kasza gotowa.
Przed podaniem rozlu¼niæ kaszê widelcem,lekko mieszaj±c w garnku.
Doskona³a do miês, gulaszów i dañ z grzybów.
No generalnie kasze bêd±ce ca³ym ziarnem (gryczana, jaglana) dobrze jest podpra¿yæ lub podsma¿yæ przed gotowaniem.
pokroiæ w kostkê podgardle, wytopic t³uszczyk,w³adowaæ w to kaszê ( ma³a fili¿anka na osobê, czyli 1/2 kg na jakie¶ 3 osoby), pomieszaæ, posma¿yæ, po czym zalaæ wod± w proporcji 1:2, cvzyli na ka¿d± objêto¶æ kaszy 2 obj. wody. Przykryæ gotowaæ na du¿ym ogniu, a¿ woda zawrze, zmniejszyc ogienek, a jak wch³onie wiêkszo¶c wody, zgasiæ i jak wy¿ej.To jest proporcja, gdy gotujemy w kocio³ku na ogniu bez dobrej pokrywki. W domu w garnku ze szczeln± pokrywk± wystarczy 1:1,5 + troszkê. Tzn. co 4 osoby dodajemy 1 fili¿anke wody extra. czyli na 4 os. 4 fili¿anki kaszy i (4x1,5)+ 1=6+1=7 fili¿. wody.
Jaglana dobra jest na s³odko. Z mlekiem, ale gotowaæ nale¿y w wodzie, bo siê przypala, a na koniec dolaæ cukru/miodu i mleka. Moje dziatki ¿r± to na ¶niadanko od lat.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.