Nie do koñca siê zrozumieli¶my - chocia¿ wydaje mi siê, ¿e na temat rekonstrukcji my¶limy podobnie. Jest to odrêbne zagadnienienie i niekoniecznie w tym temacie.
Co do marginalizacji jakichkolwiek ma³ych przedsiêziêæ - absolutnie siê z tym nie zgadzam.
1.Za³o¿ony na Freha dzia³ Wyprawy w ramach Prywatnych Inicjatyw - jest jedynym ca³kowicie otwartym na zak³adanie tematów i pisanie postów. Nie jest wymagana ¿adna dodatkowa rejestracja. Zosta³ w³a¶nie za³o¿ony jako platforma wymiany pogl±dów w tego rodzaju ma³ych i eksperymentalnych przedsiêwziêciach.
Prawie wszystkie tematy i znacz±ca ilo¶æ postów wysz³a spod mojej rêki. Nie ma ¿adnych przeszkód w otwieraniu nowych tematów i opisywaniu projektów przez innych - tylko brak jest chêtnych.
2. Na Halli zosta³ otwarty dzia³ Archeologia Eksperymentalna ³atwo mo¿na sprawdziæ ile faktycznych eksperymentów zosta³o opisanych. Dzia³ jest otwarty dla wszystkich bez ograniczeñ. Efekt podobny jak w Wyprawach.
No i parê s³ów na temat 'du¿ych' projektów jakie organizujê:
- I wyprawa zimowa - 3 osoby
- II wyprawa zimowa - 3 osoby
- III wyprawa zimowa - 7 osób z Polski i 2 osoby z Rosji
- w projekcie
- listopadowy marsz pla¿± - 5 osób
- grudniowy skansen - 6-7 osób z Polski i 8-10 osób z Rosji
- styczniowy ski-skiriing - 2-3 osoby
- majowy koczowniczy - 4-5 osób
czyli ogólnie 3-7 osób z Polski na imprezie. Naprawdê trudno to nazwaæ du¿ymi przedsiêwziêciami.
Wiêkszo¶æ eksperymentów odbywa siê w weekendy i nie brak czasu jest istotnym czynnikiem. Co do przyczyn takiej frekwencji - s±dzê, ¿e jest ich wiele. Najlepiej za³o¿yæ, ¿e eksperymenty s± ma³o atrakcyjne i na niewystarczaj±cym poziomie rekonstruktorskim - no i robiæ swoje.
pozdrowienia Vislav
p.s. chêtnie dam siê zaprosiæ pod warunkiem, ¿e nie bêdzie to odtwarzanie walk lub fabularyzacja. Te dwa zakresy mnie nie interesuj±.
p.s. 2 - zapraszam do zamieszczania w dziale Wyprawy opisów wszystkich 'marginalizowanych' projektów