Witam...Dzis po raz kolejny, za sprawa telewizji, przypomnia³am sobie ów film. Musze powiedziec - dla mnie jest to klasyka, ceniê go zw³aszcza za doskona³e zdjêcia, buduj±ce napiêcie, nastrój w sposób mistrzowski. No i fura znakomitych aktorów, takich jak Voigt czy Brunner - Karewicz. Warto popatrzeæ i na to, bo dzi¶ nikt ju¿ tak nie gra w ten sposób. Gdyby jeszcze nie te paskudne zbroje to by by³o git. Pomy¶la³am sobie jedno - moze dobrze ¿e nikt nie krêci nowej wersji, bo by wysz³a bzdura w stylu Hollywood (Quo Vadis!!!!), a pierwsze spotkanie Danusi i Zbyszka w tynieckiej karczmie skonczy³oby siê w ³ó¿ku
Pozdrawiam
Agatka
Witam
CYTAT
Pomy¶la³am sobie jedno - moze dobrze ¿e nikt nie krêci nowej wersji,
Oj bêdzie nowa wersja. Ma³o tego, nawet dwie chc± nakrêciæ (m.in. Linda). Chwilowo przycich³o w tym temacie, ale kto wie co tam knuj± nasi geniusze od kinematografii.
Pozdrawiam
Nataniel
Oni wszystko nakrêc±, ³±cznie z hymnem narodowym.
Zrobi± taki sam wyg³up jak z Quo Vadis, bo wiedz±, ze szko³y i tak wykupi± seanse, m³ód¼ zaliczy to zamiast ksi±¿ki (i nie dziwota, bo nudna), a wielu pójdzie do kina by samemu siê przekonaæ jak to wysz³o.
Oczywi¶cie wyjdzie do kitu, ale najpierw kassê trzeba bêdzie wybuliæ by siê o tym przekonaæ. A o to w³a¶nie chodzi.
Wotawo, ksi±¿ka "Krzy¿acy" nudna <chwyta siê za serce>?? No nie...
Ale jestem ciekawa nowej wersji. Mo¿e przynajmniej bêdzie na czym oko zawiesiæ, bo zaanga¿uj± (czy te¿ raczej: ju¿ to zrobili, bo nawet gdzie¶ w mediach widzia³am) bractwa rycerskie, które byæ mo¿e prze³ami± utrwalony w naszej kinematografii monopol na plastikowe zbroje, malowniczo powiewaj±ce w³óczki i elfie sukienki z podszewki
Mo¿e jestem na to zbyt ¶wie¿ej daty, ale "tradycyjny" sposób grania u Forda te¿ mi siê nie podoba; moim zdaniem patetyczny i sztuczny. Poza tym Danusia by³a brzydka
Poza tym... Mo¿e to tylko moja chora wyobra¼nia, ale je¿eli nie, to czy zwróci³ kto¶ uwagê na tuniki trêbaczy? Czy oni maj± przypadkiem na nich... peerlowskie orze³ki?
Ksi±¿ka mo¿e byæ - przynajmniej nie widaæ plastiku
A w "Krzy¿akach" by³ taki mrok, ¿e nic na ekranie nie widzia³em
Ciekawe czy znowu nam przybêdzie nowa rzesza mrocznych 'bractw' (zafascynowanych Krzy¿akami) ... ?
Pozdrawiam !
Zawsze zatroskany Jakub
P.S.
Danusia by³a brzydka ...
Ju¿ widzê te bractwa rycerskie. Dajê g³owê, ¿e bêd± he³my garczkowe, obojczyki i salady.
Jak kto¶ ubierze siê jednocze¶nie w he³m garnczkowy, obojczyk i saladê, to zostanie moim idolem
Bartku to masz ma³e wymagania co do idola mój do tego stroju powinien jeszcz patrz±c Danusi w oczki rzec staropolskie Q.......a jak ja cie kocham
jesli mnie pamiec nie myli to zdajsie w "krzyzakach" jest tekst ze rycerz podniusl przylbice, a ja zawsze myslalem ze wygodniej jest uniesc zaslone
Witam
Co do filmu to nie wiem czy zwrócili¶cie uwage ¿e podczas bitwy niektózy mieli na nogach trampki made in chiny
A mo¿e Wy dostrzegli¶cie co¶ równie ciekawego?
Moim skromnym zdaniem film jak na tamte czasy i warunki rewelacyjny, i na pewno nie pokusze sie na ogl±danie nowych wersji, je¶li takowe bêd±.
CYTAT(Kwas)
jesli mnie pamiec nie myli to zdajsie w "krzyzakach" jest tekst ze rycerz podniosl przylbice, a ja zawsze myslalem ze wygodniej jest uniesc zaslone
Przy³bicê tako¿ mo¿na podnie¶æ, o ile le¿y np. na ziemi
Przepraszam, nie moglam siê powstrzymaæ
Co do ciekawych rzeczy na filmie "Krzy¿acy" to nie mo¿na pomin±æ niezapomnianego ujêcia krajobrazu w tle ze
s³upami energetycznymi To by³o co¶ piêknego
Poza tym doceñmy fakt, i¿ polska jazda jecha³a na prawdziwych koniach, a nie jak w "Ogniem i mieczem" re¿yserstwa pana H., na rowerach
Na podstawie ogl±dniecia kilku polskich czo³owych nowych superprodukcji wniosek jest tylko jeden: Nadchodzi mrok, którego nic nie powstrzyma
.
Poza tym obawiam sie , ze do wspolpracy przy kreceniu nowych wersji "Krzy¿aków" z powodu braku rozeznania twórców i braku ¶rodków zaanga¿uje siê pewnie hordy kretopaj±ków w glanach z owijk±, salad±, kolczug± z w³óczki i gumowym mieczem. Bêdzie na co popatrzec
A mnie siê wydaje, ¿e nie ma co liczyæ na nowych "Krzy¿aków"- spoójrzcie tutaj
http://www.pai.pl/CP/20000727.htm czas premiery:styczeñ 2002!
a moze tak zamiast narzekac ze bedzie chaltura i mrok zrobic cos i wystosowac jakis apel or sth.. ?
sprobowac sie wkrecic, pomoc i w ogole ?
Ostatnio superprodukcje s³u¿± do robienia kasy na lewo ( wied¼min, Quo Vadis), nie wiêc co liczyæ na to aby kto¶ siê postara³ zrobiæ to na dobrym poziomie historycznym. Mo¿e wezm± nasych "rycerzy" na statystów, ale pewnie ubrali by ich we wspomniane garnki, salady i obojczyki.
Ale zwykle siê po to bierze rycerzy, ¿eby ich nie trzeba by³o ubieraæ...
No chyba, ¿e siê trafi na Zakon Jednoro¿ca, albo co¶ w tym stylu:)
A my ju¿ brali¶my udzia³ w zdjêciach do krzy¿aków w re¿ Pana ¯amojdy
i powiem Wam, ¿e nie ma na co liczyæ... pomimo ¿e oprócz nas by³o kilka bractw i nawet lekko nie¼le to wygl±da³o to Zbyszko wygl±da³ toæka w toæke jak ten od Forda i mia³ tak± zbroje z galerii...
ju¿ sobie wyobra¿am wersjê Lindy...
"Bo to z³a kobieta by³a....."
"Nie chce mi siê z wami gaworzyæ...."
"Co wa¶æ kur....a wiesz o mordowaniu"
itd
i kto jest debe¶ciak ? ... jagiello i jega banda
Hehe, doskona³e, Ptacku...Nie chce mi siê z wami gadaæ - to móg³by powiedzieæ Jagie³³o do poselstwa z mieczami
Czasem sie zastanawiam - przeciez mozna zrobiæ film kostiumowy,historyczny, ¶wietnie oddaj±cy klimat epoki, który równoczesnie nie wpada³ by w kana³ Hollywoodu. ¦wiadcz± o tym takie tytu³y jak Królowa Margot, Cia³o i krew, czy omawiana juz na FREHA Saga Wikingów. Kazdy z nich jest 100 razy lepszy niz nab¼dziane produkcje naszych wielkich re¿yserów.
Pozdrawiam
Agatka
nikt nie zrobi Krzy¿aków - bo wytwórnia Heritage film ma obecnie k³opoty.
poza tym czy pozwolli siê pracowac przy tym filmie (na który pójdzie duu¿o kasy) komu¶ innemu ni¿ swojemu znajomkowi?
Pozostaja wiêc produkcje nizale¿ne. powstaj± tak¿e filmy fanowskie (np Star Wars'y) krêcone na video i udostêpniane w sieci. Tu jednak Krzy¿acy siê nie znajd± - nie ma szans. To by³oby BARDZO trudno zrobiæ za ma³e pieni±dze. Zw³aszcza polskie niezale¿ne studia (to chyba Bogo "co ty k.. wiesz o aktorstwie" Linda ?) nie maj± na to kasy, na produkcje zachodnie nie ma co liczyæ - ta pozycja to nie "Quo vadis" i nie jest zbytnio znana poza naszym krajem.
A tak - Krzy¿acy Forda na pweno maja wady (stroje, sztuczna teatralna gra aktorów), ale porównuj±c do innych zachodnich produkcji tamtego okresu nie maja co siê wstydziæ.
A konie by³y super
A Danu¶kê lub Jagienkê mog³a zagraæ Pola Raksa... Ale mo¿e by³a za m³oda?
Za to uda³ im siê Zbyszko!!
gadane o tym bylo w temacie Stara Basn w KArczmie jakis czas temu..
W zasadzie to powinien byæ nowy temat, ale poniewa¿ wi±¿e siê trochê z tym...
Wybaczcie moi mili ale nie mog³em sie powstrzymaæ...
KOGO W PLANOWANEJ EKRANIZACJI "KRZY¯AKÓW" B. LINDY ZAGRA BOGO LINDA???
Proszê o wyozumia³o¶æ i krótkie wypowiedzi.
Ja g³osujê za królem Jagie³³± albo Zawisz± Czarnym.
A kogo wy typujecie?
Ja typujê Juranda ze Spychowa!
Racja - ostatnio Linda ginie (Robak, Petroniusz).
Fakt - rola w sam raz dla takiego macho jak Bogo!
Uwa¿ajcie, bo w "Ogniem i Mieczem" o ostrzy¿ony w³os nie zagra³ Bohuna... Tylko patrzeæ, a tu nam ze Zbyszkiem wyskoczy!
Oczywi¶cie, je¿eli ¯ebrowski bêdzie mia³ inne plany.
p.s. Widzieli¶cie ksiêgarnianiowy album z fotkami ze "Starej Ba¶ni"? Ale siê u¶mia³am nad portrecikami Vikingoof...
AAA taaam, ja bym Lindê widzia³a jako pana de Lorche...
Na marginesie - pojawi³y siê g³osy, ¿e gra aktorów - sztuczna i pe³na patosu - jest jedn± z wad wersji Forda. Patrz±c na to z drugiej strony - uwa¿am, ¿e w tym patosie jest, mimo wszystko, sporo uroku. Po za tym - to jest styl Osterwy i Zelwerowicza. Choæby dlatego bedê go bronic.
Pozdrawiam
Agatka
Mimo wszystko - chyba przyzna Pani, ¿e ¿e taki styl psuje realizm filmu. Chcia³bym ¿eby to wygl±da³o jak ogl±dane z kamery filmowej przemyconej jakim¶ wehiku³em czasu do prawdziwej tynieckiej karczmy. A tak - wygl±da trochê jak nagrany na ta¶mie teatr...
Inna sprawa ¿e aktorzy u Forda s± jacys tacy przyjemniejsi ni¿ dzisiaj... W ich grze nie iwdaæ postawy primadonny robiacej ³askê ¿ê ich widaæ. Naprawdê, choæ Krzy¿akom du¿o brakuje do idea³u, nawet dzi¶ ten film mo¿na obejrzeæ z przyjemno¶ci±.
Ciekawe czy wyjdzie na DVD... A mo¿e ju¿ jest???
Juz jest na DVD, niestety nie za bardzo oczyszczony z brudow, ale to juz taki nasz zwyczaj. Oglada sie calkiem przyjemnie, slucha tez, no i kosztuje nie wiele, bo 35 zl.
Pamietam ze na ktoryms Grunwaldzie byly zapisy na statyste do Krzyzakow, wydaje mi sie ze w 2000r.
Ja z kolei do³±czê siê do grona obroñców filmu. Wiadomo- plastikowe zbroje, sznurugi, zegarki i s³upy telegraficzne to spore potkniêcia, ale pamietajmy, jakie to by³y czasy. Poza tym jest to chyba jedyny film "historyczny" na ¶wiecie, gdzie do walki jad± ca³e poczty rycerskie- warto siê temu przyjrzeæ w momencie jak ruszaj± Polacy. Dzi¶ wiemy, ¿e uszykowani byli nie w p³ot, ale w szyk klinowo-kolumnowy, ale nic to- nie s±dzê, by by³ sens krêcenia jeszcze jednej wersji. Jak Linda, lub Zamojda nakrêc± to lepiej, to spoko, ale sami wiemy jakie na to s± szanse.
Pozdrawiam
Co siê tyczy Krzy¿aków A. Forda - film ogl±dam dla jednej sceny (nie, nie bitwa). Uwielbiam motyw polowania na nied¼wiedzia, gdzie wykorzystano nagrane wcze¶niej materialy z dr±cym japê nied¼wiedziem i dodano do sceny gdzie aktor graj±cy Zbyszka "walczy" z gumowym misiem jeszcze ¶mieszniejszym w wygl±dzie ni¿ stwory z Wied¼mina czy muppety z Ulicy Sezamkowej : D Có¿, w Panu Tadeuszu te¿ co¶ nei wysz³o gdy przera¿ony Marek Kondrat czyni unik przed nadlatuj±ca "³ap±" nied¼wiedzia hehehe
Dla mnie najs³odsze s± pariotyczne wstawki- rycerze zakonni krzycz±cy "Sieg Heil" na cze¶æ wielkiego mistrza, wszelkie pseudo- historyczne nawi±zania "byli¶my jeste¶my bêdziemy"- piastowskie orze³ki - po prostu cudne. Mimo to film ma swoj± klasê co nie o wszystkich naszych produkcjach da siê powiedzieæ.
Równie¿ bêde broniæ filmu. No w koñcu nie od zawsze mo¿naby³o z dwóch zrobiæ dwa tysi±ce koni komputerowo. Styl gry aktorskiej równie¿ by³ inny, bardziej... rzewny?
Ja obstawiam Bogus³awa w roli Jagienki
pasuje postur±...
I wola³abym ¿eby ju¿ nakrêcili Bogurodzice, po co powielaæ,marnowac pieni±dze.
Idzmy z duchem czasu- krêæmy co¶ nowego
warto wziac pod uwage ze w tym okresie nie mnozono wojsk komputerowo , a mimo to wyglad bitwy nie stwarza wrazenia potyczki kilku konnych
co myslicie o scenie walki na topory zbyszka z bratem gotfrydem??
Z bratem Rotgierem
dzieki za poprawienie, ale w sumie obaj polegli
Niestety film stoi w du¿ej sprzeczno¶ci z ksi±¿k± (zamienione kolejno¶ci niektórych wydarzeñ) za ma³o tego i zbyt ogólnie zrobione
W dodatku ówczesna pols technologia filmowa powoduje ¿e ten film jaki¶ brzydki
Marzy mi siê nakrêcenie piêkniejszego
CYTAT(kewi)
co myslicie o scenie walki na topory zbyszka z bratem gotfrydem??
Szczerze? Nó¿ mi siê w kieszeni otwiera. Przede wszystkim dlatego ¿e wogóle nie dochowano tu wierno¶ci opisanemu przez Sienkiewicza uzbrojeniu i ogólnemu wygl±dowi walcz±cych (np. Zbyszko mia³ kapalin). O stronie technicznej walki sie nie wypowiadam, bo nie znam siê w m³ócce na topory.
Pozdrawiam
Ja równie¿ chcia³bym podj±æ siê obrony filmu. Pamiêtaæ nale¿y, ¿e krêcony on by³ w latach 60-tych i jak na tamte czasy jest to film wiêcej ni¿ monumentalny (wystarczy obejrzeæ analogiczne, ówczesne produkcje choæby Amerykanów). Logicznym jest fakt, ¿e posiada on szereg niedoci±gniêæ i tr±ci poprawno¶ci± soc - polityczn± - re¿yserem by³ sam major LWP Ford, jednak mam do niego du¿y sentyment. Poza tym je¶li chodzi o kwestiê bronioznawcz±, to pomimo i¿ czê¶æ orê¿a zapewne jest plastikowa, to w koñcu jej wygl±d i specyfikê walki konsultowa³ guru polskiego bronioznastwa - Andrzej Nadolski (choæ jak w filmie widaæ chyba nie wszystkich scen dopilnowa³ - g³ównie je¶li chodzi o walkê).
ale mimo to ze zbroje z plastiku i tak dalej, to jednak sprzet jest dosc historyczny w porownaniu np. z braveheartem
chocby helmy - kapaliny, psie pyski, zabi pysk nawet pamietam - wiec w miare historycznie - dla porownania - w filmie robin hood ( jaki dokladnie tytul nie pamietam ), uzyty zostal garnek, otwierany z przdou na zasadzie "okna"
nie zauwazylem tez ( a moze nie pamietam??) jaki megamrocznyhc zbroi bijacych po oczach
ale motyw, gdy giermkowie samego wielkiego mistrza jada u jego boku do bitwy bez zbroi tylko z tarcza i mieczem - to chyba logiczne nie jest
Co siê jeszcze tyczy „Krzy¿aków” Aleksandra Forda...
Jako fan Monty Pythona zaznaczyæ muszê, i¿ w jednym z odcinków „Lataj±cego Cyrku MP” ch³opaki wykorzystali fragment owego filmu (sceny z ataku na cha³upê podczas rescue - mission Danusi). Zbyszko i Maæko szykuj± siê, wybiegaj± z krzaków, wpadaj± do chaty, robi± rze¼, a w nastêpnej scenie (wci±¿ w tle walcz±cy rycerze i ten sam wystrój) siedzi Michael Palin w medievalnych ciuchach rzucaj±c typowy tekst „z zupe³nie innej beczki”...
Pamiêta kto¶ jeszcze ten odcinek w ogóle?
Skecz by³ mniej znany, jednak dla Polaka znaj±cego dobrze „Krzy¿aków (emitowanych w TVP chyba co miesi±c ka¿dego roku) nadzwyczaj ¶mieszny. W koñcu podczas realizacji trwa³a wci±¿ Zimna Wojna i jakim cudem Ford móg³by zdo³aæ wys³aæ swe za¿alenia, pozwy etc. przez mur berliñski?
widzilem ten odcinek MP , naprawde dobrze to wyszlo
tylko czemu zamiast grunwald napisali SYRIA rok 12XX ( daty nie pamietam sorki)
Ja naleze do tych pierwszych, dlatego interesuje mnie, czy istnieje ten film na DVD (mam go tylko na VHS). Jezeli ktos umialby jeszcze dodac, gdzie mozna go nabyc i za ile, byloby fajnie. Moze takze Ci tzw. "piraci" zainteresowali sie i tym filmem.
z p. - Thomas
CYTAT(kewi)
ale mimo to ze zbroje z plastiku i tak dalej, to jednak sprzet jest dosc historyczny w porownaniu np. z braveheartem
To samo chyba mo¿na powiedzieæ o strojach. Nie zauwa¿y³am jakiego¶ total fantasy, aczkolwiek kolorystyka jest absolutnie do bani.Wszystko takie szaro bure
Witam!
No i Pañstwo Zakonne wygl±da jak Mordor: szubienice, pokutnicy, zero drzew (w³a¶nie to mnie zastanawia, czy drzewa wróci³y dopiero po ho³dzie pruskim, czy te¿ ju¿ po II pokoju w Toruniu - przecie¿ to Mazury nie
)
Pozdrawiam!
Witam. Co do tego filmu, to jest on dostepny na op³ycie DVD wraz ze wspania³ym opracowaniem! Cena 19.99, szukaæ w kioskach!!Zakupi³em, i ogl±dam Go 3 raz z rzedu :D jest wyborny...
pozdrawiam
Mam krzy¿aków na DVD (pierwsza by³a ksi±¿ka któr± przeczyta³em dwa razy
) , jak by³em chory to w moim domu tylko " Mój co on, mój ci on jest" a¿ wreszcie babcie siê zdenerwowa³a i kaza³a mi to wy³±czyæ
. Film jak na tamte czasy lepszy ni¿ niejeden film pod wzglêdem historyczno¶ci. A teraz b³êdy: niektórzy rycerze walcz±cy w bitwie machaj± mieczami jak cepami, dwa razy ten sam koñ upada (powtórzona scena) , w filmie Zbyszko spotyka na dworze mazowieckim Jagienke , w przysz³osci ¿onê a w ksi±¿ce jest to Jagienka z Dlugolasu, przy ataku na pos³a krzy¿ackiego nie by³o Powa³y z Tczewa
. I to tyle zamieszczam link do bitwy:
http://www.youtube.com/watch?v=s5ll_X_kuxs
Wszyscy widz± tylko mrok i niedoci±gniêcia! A mi i tak siê podoba! Trudno, ale takie by³y realia i mo¿liwo¶ci polskiego kina! A co do nowych wersji to ¿yczê powodzenia realizatorom
my¶lê, ¿e krêcenie nowej wersji by siê przyda³o, bo starych krzy¿aków zwyczajnie nie trawiê. mamy wielu dobrych aktorów, a gdyby siê postaraæ, to jest i od cholery bractw rycerskich... gdyby tylko czê¶æ z nich do tego zaanga¿owaæ, wyszed³by piêkny buhurt pod grunwaldem :D
Lindê bym widzia³ tylko w roli re¿ysera.
a tekst do poselstwa z mieczami "Nie chce mi sie z wami gadaæ" made by Agata rozwali³ mnie na miazgê...
DODA NA DANUSIÊ!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.