Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krzy¿acy (1960)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
Purvis
Zdecydowanie na Jagienkê.
A nowej wersji tylklo czekaæ - lista lektur szkolnych nie jest d³uga.
pozdrawiam
Peregrinus
Purvis, ta lista nie jest d³uga- ona jest okrutnie d³uga. Co ciekawsze zwykle w szkole starcza³o nam czasu na zapoznanie siê z tytu³em i autorem, z tre¶ci± ju¿ raczej nie bo trzeba ju¿ by³o zaczynaæ nastêpn±. Cz³owiek na pocz±tku dochodzi³ do wniosku, ¿e tylko streszczenia maj± sens, pó¼niej zm±drza³ i nawet streszczenia olewa³. Lepiej by³o zabraæ na lekcjê Kirsta ni¿ ¯eromskiego, Ambrose'a ni¿ Prusa, Gombrowicza ni¿ Sienkiewicza... i jak to by³o w³a¶nie u Gombrowicza "S³owacki mnie nie zachwyca..."

Wracaj±c do "Krzy¿aków".
Có¿, nale¿ê do m³odego pokolenia które urodzi³o siê pod koniec ustroju w którym powsta³ film, dlatego (wiem, generalizujê, kto¶ siê mo¿e nie zgodziæ) film Forda jest dla mnie marny. Wychowany na produkcjach w innym stylu nie jestem w stanie go przetrawiæ. Mierzi mnie tam wiele rzeczy, chocia¿by sam zbyszko (szkoda, ¿e mu szminki nie dali), marna Danu¶ka... Przyk³ady mo¿na mno¿yæ. Ale czy (je¶li wogóle) jak nakrêc± now± wersjê to znów nie wsi±dziemy na ni± oczekuj±c filmu naprawdê dobrze zrobionego, na poziomie europejskim lub nawet ¶wiatowym, przy wspó³pracy z lud¼mi naprawdê zainteresowanymi tematem a nie kas±, bo dostaniemy ch³am który jest raczej standardem? Smutny przyk³ad "Wied¼mina"...
Igor z Bêdzina
Zdaje siê ¿e nowej wersji nie bêdzie... przynajmniej na razie.
robert w. Wielki
Smutne jest to , i¿ realia polskiego kina komercyjnego s± takie ¿e marne s± szanse na to , ¿e powstanie (ba! powsta³by..) lepszy obraz od dzia³a Forda...a jak wygl±daj± generalnie filmy
,,historyczne" wszyscy(?) wiemy.. icon_sad.gif
Peregrinus
Chocia¿ mo¿e to i lepiej... Nie wytrzyma³bym chyba "Krzy¿aków" ze ¯mijewskim, Zako¶cielnym i do tego z muzyk± Rubika... tamdaradej, klap, klap, tamdaradej...
Purvis
Mamut, oplu³em monitor.... :D
Peregrinus
Ja chyba po prostu uwielbiam siê nabijaæ (prawie) ze wszystkiego... Ciekawe jak by wygl±da³a hollywood'zka wersja "Krzy¿aków"... Mo¿e og³osimy konkurs na najciekawszy scenariusz (powiedzmy taki na 10-15 minut filmu), który nakrêci³oby siê jednego popo³udnia na polach Grunwaldzkich? Ponadto zwyciêzca otrzyma puszkê piwa "Jurand" i u¶miech prezesa odci¶niêty w betonie. Kto¶ siê zg³asza?

Pozdrawiam. Mamut - organizator tej¿e zadymy.
Purvis
Wchodze w to.
P
Adrian £uczak
W³a¶ciwie po co nam 3 godzinny film, skoro firma Lecha nagra³a reklamê - krótko i historycznie ;)

Adrian £uczak
Co do Scenariusza wchodzê w to, bêdzie trzeba tylko zrobiæ jaki¶ w±tek o tym.

Tylko zacz±³bym najpierw od napisania Scenariusza. Na to by³oby wiêcej chêtnych smile.gif
To jak, zaczynamy co¶ z tym robiæ?

Pozdr. wszystkim!
Adrian £uczak
Na pomy¶le siê skoñczy³o...

Co do filmu:
Ekranizacja klimatyczna i kultowa, wiêc ocena doskona³a (Patrz±c na rok krêcenia filmu oraz sukces jaki zdoby³).

Pozdrawiam!
Dicon
Tak dok³adnie jak na tamte czasy to film pierwsza klasa!
Ka¿dy mo¿e siê czego¶ przyczepiæ w tym filmie, ale prawda jest te¿ taka skoro krytykuj±, skoro s± tacy m±drzy to niech sami nakrêc± film o Krzy¿akach.
Ju¿ kto¶ raz chcia³ i co nic z tego nie wysz³o.
Moim skromnym zdaniem powinni nakrêciæ film o Zawiszy Czarnym najlepszym rycerzu Polski.
Wojmi³
CYTAT
Ciekawe jak by wygl±da³a hollywood'zka wersja "Krzy¿aków"...

Pewno co¶ w ten deseñ
http://www.youtube.com/watch?v=SFe2imyle40

CYTAT
Na pomy¶le siê skoñczy³o...

Nie rozumiem. W tak szerokim gronie rekonstrukcji nie znalaz³ siê ¿aden pisarzyna który stworzy³by scenariusz na 15 minutowy filmik? Wyszed³ chocia¿ kto z inicjatyw± poza ten temat?

Adrian £uczak
CYTAT
Nie rozumiem. W tak szerokim gronie rekonstrukcji nie znalaz³ siê ¿aden pisarzyna który stworzy³by scenariusz na 15 minutowy filmik? Wyszed³ chocia¿ kto z inicjatyw± poza ten temat?

Zg³osi³em siê na forum na ochotnika. Jednak z tego co teraz widzê, to pomys³ by³ tylko drobnym ¿artem smile.gif
Pozdrawiam!
Jan III
Obej¿a³em (na dwójce bodaj¿e) i jestem WIEEEEEEEEEEEEELCE kontent! blinkie.gif clap.gif smile.gif icon_mrgreen.gif
A ta reklama lecha jest genialna.
,,lipiec 1410'' hahahahahahahahahahahaha
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.