Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: racje ¿ywno¶ciowe XVII wiek
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Tomasz Rejf
witam
poszukuje wiadomości na temat:
korzec sandomierski - ile to było? dla przykładu korzec krakowski 43,7 litra, korzec warszawski 120,6 litra
może ktoś znalazł ile przypadało jedzenia na jednego żołnierza w XVII wieku. ja narazie znalazłem w źródłach angielskich, moze wiecie coś o polskich.
Tomasz Rejf
o korcu już znalazłem 1 korzec = 24 garnce = 76,94 litra smile.gif
i ile to jest kopa sera ? smile.gif kopa w sztukach to 60, ale i sera? smile.gif
co do racji żywnościowych to ja mam jeszcze dane z projekty A.M. Fredry z 1672r. Moze ktoś ma dane z wczesniejszych lat?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.