Turniej Skarbu Kwarcianego
Rawa Mazowiecka
4-5 sierpnia 2007
XVII wiek
.. to ju¿ 4 raz
Z chêci± odwiedze wasz turniej, oczywi¶cie je¶li mo¿na.
Rok temu by³em i naprawdê ¶wietnie siê bawi³em.
Powitaæ, powitaæ.
Szyd³owieckie Gryfy z powno¶ci± siê zjawi± celem zlustrowania swej w³asno¶ci, choæ jeszcze nie uzbiera³y grosiwa na przes³anie zamku kurierem
jeno pro¶ba, mniej trunków wszelakich przed bojówk±, coby hañby sobie nie przynie¶æ.
a i g³owa zanadto nie ci±¿y³a.
Pozdrowienia dla Panów Braci.
My¶lê, ¿e i my siê zjawimy, miejmy nadziejê,¿e tym razem pogoda nie pokrzy¿uje nam planów...
Z bolem serca zauwa¿y³am ze termin pokrywa mi sie z inna impreza... A szkoda, bo jestem wielbicielka Rawy
Z ka¿dym rokiem staramy siê by impreza by³a lepsza jako¶ciowo jak i przyjemniejsza w zabawie. Dlatego te¿ prosi³ bym o wszelkie uwagi i sugestie z Waszej strony, które mog± nam pomóc. Turniej jest dla Was ( i trochê dal publiczno¶ci
) wiêc postaramy siê spe³niæ Wasze oczekiwania.
Przed nami pojawi³o siê jednak wiele murów do przebicia, które mog± zagroziæ organizacji turnieju
i tak jestem dobrej my¶li.
Co planujemy od strony organizacyjnej:
1. Wiêcej miejsca dla obozu z namiotami.
2. Lepsze miejsce noclegowe dla ludzi bez namiotów (choæ mo¿e byæ dalej od zamku).
3. Rezygnujemy z turnieju kuszniczego (brak chêtnych).
4. Dobry proch z którego bêdzie mo¿na strzelaæ (nie tylko z armat).
CYTAT
Z bolem serca zauwa¿y³am ze termin pokrywa mi sie z inna impreza... A szkoda, bo jestem wielbicielka Rawy smile.gif
Gosiu czy nasz turniej pokrywa siê z jak±¶ inn± siedemnastkow± imprez±? Je¶li tak to bardzo niedobrze.
Termin Waszego turnieju pokrywa siê z terminem Militariady. RKJM bêdzie wspó³organizowa³ obóz XVII-wieczny. Czy nie mogliby¶cie przesun±æ imprezy na tradycyjny pocz±tek sierpnia?
Sarmackie £otry tak¿e zg³aszaj± swój akces, w koñcu trzeba obroniæ zesz³oroczne tytu³y
w³a¶nie, je¿eli o obronie tytu³ów mowa, to ja siê ju¿ zg³aszam do plebeja pañ
Bojówka i plebej pañ napewno bêdzie i insze konkurencje tak¿e. Co do przesuniêcia terminu, zobaczymy co siê da zrobiæ i ew. damy o tym znaæ.
III Regiment Najemnej Piechoty Szkockiej, z najwiêksz± przyjemno¶cia znów zjawi sie w rawie Mazowieckiej:)
Marcino- Pospolite Tykockie
Witam
Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej,
te¿ chêtnie odwiedzi³o by Wasze Zacne Progi....
Pozdrawiam Marcino
Czo³em Waszmo¶ci±!
I Chêciny chêtnie zawitaj± na SYMPATYCZN¡ imprezê w Rawie. A ja z rozkosz± kolejny raz stanê do walki o tytu³y ( w tym o tytu³ Opoja
)
Pozdrawiam serdecznie Braæ Herbow± Ziemi Rawskiej i wszystkich ubieg³orocznyczh uczestników.
Wasze zdrowie!!!
Cieszy mnie zainteresowanie imprez± i radzi bêdziemy Was ugo¶ciæ ponownie. Wiêcej informacji i szczegó³y turnieju podamy na pocz±tku kwietnia, bo do tego czasu podjête bêd± wi±¿±ce decyzje i ta najwa¿niejsza
czy turniej siê w ogóle odbêdzie? Na dzieñ dzisiejszy napewno zmianie ulegnie termin imprezy by nie pokrywa³ siê z Militariad±. Prawdopodobny nowy termin to pierwszy weekend sierpnia
(4-5 VIII).
W chwili obecnej mamy pewne trudno¶ci z organizacj± turnieju, w najbli¿szym czasie szerzej powiadomimy o dalszych dzia³aniach.
Witam
Czy wyja¶ni³o siê ju¿ co¶ w sprawie organizacji trunieju? Tzn. odbêdzie siê? Czy nadal s± jakie¶ k³opoty z organizacj±?
Pozdrawiam
Mo¿e i czas rzuciæ trochê ¶wiat³a w sprawie IV TSK, choæ ¶wiat³o jasne nie bêdziê. Ca³y czas zmagamy siê przeciwno¶ciami losu i ludzmi którzy przed nami do³ki kopi± i karz± jeszcze za to sobie p³aciæ. Nie bêdê siê rozpisywa³ i za¶mieca³ Frehê opisami jak dzia³aj± niektóre samorz±dy, urzêdy itp., bo o tym mo¿emy sobie porozmawiaæ swobodnie na inszych imprezach, a zapewne wielu z nas te¿ mia³o z tym do czynienia.
My turniej chcemy organizowaæ, "inni" chyba ju¿ nie koniecznie. W najbli¿szy wtorek czeka nas spotkanie (mam nadziejê, ¿e ju¿ ostatnie) z odpow.. ehê..
echê..
w³a.. ehê.. dzami. Wtedy bêdziemy ju¿ wiedzieli czy TAK lub NIE, o czym powiadomimy Was wszystkich.
Pozdrawiam
têcza
Witam. Z wielk± przyjemno¶ci± mam honor og³osiæ:
Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej zaprasza na
IV Turniej Skarbu Kwarcianego odbêdzie siê w dniach
4-5 sierpnia A.D. 2007 (przyjazd, kwaterunek, rozbijanie namiotów i nieoficjalne "prace w grupach" 3 sierpnia ).
Po wielu bojach z naszum Urzêdem Miasta doszli¶my do niejakiego porozumienia, i przy okrojonym znacznie budrzecie Turniej organizujemy. Jak wielu z Was wie Urz±d Miasta chcia³, by turniej organizowaæ, jednak przeznaczono na niego tylko po³owê ¶rodków, za¶ wykre¶lono kasê na posi³ki i biesiadê (stwierdzono ¿e na innych turniejach rycerstwo samo siê ¿ywi, lub wp³aca wpisowe, wiêc u nas te¿ tak mo¿e byæ, bo przecie¿ ju¿ sam turniej powinien nam wystarczyæ -przynajmniej tak wynika³o z kontekstu), resztê kasy sami mieli¶my sobie ukrêciæ . Po wielu dyskusjach (i rezygnacji z organizacji imprezy), mamy zapewnione posi³ki, i kasê na realizacjê Turnieju, za¶ biesiadka jest na g³owie Braci Herbowej. Mo¿e siê wiêc okazaæ ¿e uczta nie bêdzie tak dobrze przygotowana jak w latach ubieg³ych, ale do³o¿ymy wszelkich starañ i zrobimy co w naszej mocy, by by³a równie udana i smaczna.
Ogólnie, bractwa i osoby które ju¿ siê zadeklarowa³y siê z przyjazdem s± zaproszone, tako¿ samo jak wszystkie bractwa które go¶cili¶my w latach ubieg³ych (tu nie bêdê wchodzi³ w paradê Têczy, gdy¿ to on zwykle ¶le zaproszenia itp), lista za jaki¶ czas
W tym roku planujemy wiêcej namiotów, wiec siê ludziska zastanówcie i dajcie znaæ w odpowiednim czasie (kto pierwszy ten lepszy).
Na razie to by by³o na tyle.
Je¶li Waszmo¶ciowie pozwolicie, to przybêdziemy we wskazanym (nowym) terminie w Wasze prze¶wietne progi w ilo¶ci 8 (jak narazie) osób pospolitego ruszenia.
Nie przejmujcie siê brakiem trzosa. Zawsze stwarzacie mi³± i niepowtarzaln± atmosferê tak, ¿e nawet z w³asnym prowiantem przybêdziemy, a i tym z g³odnymi mo¿em siê podzieliæ - bo my proste, ale "uææiwe" ludziska.
Pozdrawiam serdecznie - Muzykus.
Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej sie stawi!
jeszcze nie wiemy w jakiej ilo¶ci przybêdziemy, ale na 2-3 namioty miejsce by siê przyda³o.
Czasu na organizacjê tyle co kot nap³aka³, a turniej trzeba zrobiæ...
W najbli¿szym czasie postaram siê do wszystkich znanych mi siedemnastek wys³aæ zaproszenie i wstêpne informacje o imprezie. Jest kilka grup, z którymi nie mieli¶my jeszcze okazji siê poznaæ, a które uczestniczy³y np. w zimowym Tykocinie czy bitwie na Karczówce, Was równie
¿ chêtnie zapraszamy na nasz turniej. Je¶li jeste¶cie zainteresowani przybyciem, napiszcie do nas bhzr@interia.pl lub bezpo¶rednio na Freha.
hej
Têczo, o ile dobrze pamietam z tamtego roku, to 5 sierpnia wypadaj± urodziny jednego z organizatorów. Z tej okazji taka drewniana beczu³ka kr±¿y wtedy wokó³ podkowiastego sto³u. A¿ siê w g³owie niejednemu krêci.
Scenariusz bitwy bêdzie w tym roku taki sam jak w ubieg³ym?
pozdrawiam
Bardzom rad i kontent i¿ tak przedni turniej siê odbêdzie!
Bom ju¿ zgraje na zajazd na ratusz miejski w Rawie zkrzykiwaæ pocz±³ ;)
Przybêdziem na pewno, mo¿e nawet ju¿ na "prace w grupach" 3-go. ;)
Co do szczegó³ów; ilo¶ci gawiedzi, namiotów itp. to ju¿ skryba Marcycha z wami kontaktowaæ siê bêdzie!
Ja czekam na regulamin turnieju ³uczniczego bo po ostatnich batach w szabli na ³uk siê nastawiam!
Pozdrawiam ca³± wspania³± Braæ!
Kto¶ od nas, podobno jakie¶ tam urodziny ma 5 sierpnia i beczka te¿ by³a. A po za ni± by³y chyba te¿ inne 2 beczu³ki...
Je¶li chodzi o scenariusz bitwy to jeszcze siê nad nim powa¿nie nie zastanowi³em. Mo¿liwe, ¿e bêdzie taki sam jak w roku ubieg³ym i je¶li pogoda dopisze to mam nadziejê, ¿e bitwa ca³a siê odbêdzie. My¶la³em te¿ o mozliwo¶ci kontynuacji tego co uda³o siê przedstawiæ na ostatnim TSK-u.
£uczniczym w tym roku zajmuje siê Kanti wiêc trudno mi powiedzieæ jaki bêdzie regulamin.
W dniu dzisiejszym do wszystkich grup, które odpowiedzia³y na zaproszenie oraz potwierdzi³y swe przybycie, zosta³a wys³ana wiadomo¶æ ze zbiorem informacji odno¶cie turnieju i wszelkimi regulaminami poszczególnych konkurencji.
Poni¿ej zamieszczam plan imprezy
PI¡TEK 03. VIII
Od 16.00 – Powitanie i kwaterunek przyby³ych Bractw Rycerskich w internacie jak i na dziedziñcu zamkowym
21.00 - Odprawa dowódców dru¿yn w internacie i na dziedziñcu zamkowym
SOBOTA 04. VIII
11.30 – Rozpoczêcie Turnieju
11.45 – Poloneza czas zacz±æ
12.00 – Turniej ³uczniczy – cz. I
12.30 – Gry i zabawy plebejskie dla Pañ z publiczno¶ci i rycerstwa
13.20 – Turniej Bojowy Szabli – cz. I
16.00 – Gry i zabawy plebejskie dla Panów z publiczno¶ci i rycerstwa
17.45 – Pokazy i scenki w wykonaniu Bractw Rycerskich
19.00 – Og³oszenie wyników Gier i Zabaw Plebejskich, zakoñczenie pierwszego dnia Turnieju
19.15 – Inscenizacja "Kwarciani przybywaj± po zaleg³y ¿o³d" cz. I,
21.00 – Na dziedziñcu zamkowym Biesiada Sarmacka
NIEDZIELA 05.VIII
11.00 – Rozpoczêcie drugiego dnia Turnieju
11.15 – Fina³y turnieju ³uczniczego
12.00 – Fina³y Turnieju Bojowego Szabli
13.30 – Pokazy i szkó³ka tañców dawnych
14.15 – Wojsko i obyczaje XVII w.
15.00 – Inscenizacja "Kwarciani przybywaj± po zaleg³y ¿o³d" cz. II
16.00 – Zakoñczenie turnieju, og³oszenie wyników i rozdanie nagród.
Witam. Czasu do turnieju ju¿ niewiele, a musimy zamkn±æ pewne sprawy organizacyjne, takie jak posi³ki, ³u¿ka, itp.
W zwi±zku z tym proszê te bractwa które chcia³y by do nas przyjechaæ, a jecze nie potwierdzi³y tego, u o niezw³oczne skontaktowanie siê z Têcz±, i podanie przybli¿onej liczby przyby³ych. Nalegam o w miarê szybkie potwierdzenie. Czê¶æ bractw na turniejach deklarowa³a przyjazd, a do tej pory nie odpowiedzia³a na zaproszenie, i nie wiemy czy przyje¿dzaj±, czy nie. Dajcie znaæ.
Czesc Maecin
Przepraszam odrazu za dlugie oczekiwanie wiadomosci od nas z Kijowa. Jakas holera z tym meilem, bo zawsze nam wraca. Buty jak obiecalam czekaja na ciebie, przekaze w Janowcu, bo w tym roku juz napewnie (daj Bog) przyjedziemy. Jeszcze jest troche czasu to uklonnie prosze wysylac zyczenia .
Jeszcze raz przepraszam w imieniu Bractwa Rycerskiego Polonia z Kijowa.
ps.
prosze tylko o jak najszybsza odpowiedz na mojego maila wyslanego do bhzr@interia.pl
przepraszam za brak wczesneijszego kontaktu ale wyniklo to z przyczyn nie zaleznych od nikogo
jesli jeszce listy nie sa pozamykane to proponuje dopisac Zamojskie Bractwo Rycerskie w liczbie osob okolo 10 ( moze i to nawet nie ) dokladna liczbe osob podam w okolicy piatku lub soboty rano
pozdrawiam hansrpg
Niestety z olbrzymi± przykro¶ci± muszê zawiadomoæ czcigodn± Braæ , ¿e Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej przybyæ w wyznaczonym terminie nie mo¿e, niezmiernie nam z tego powodu przykro jest. Do zobaczenia na innych imprezach.
Witam
Tak sie z³o¿y³o, ¿e bêdê w tych dniach nie daleko od RM, wiêc chcia³bym wiedzieæ czy istnieje jeszcze mo¿liwo¶æ zg³oszenia jednej wyekwipowanej osoby w postaci mnie? Nawet je¶li mia³o by siê obyæ bez posi³ku czy ewentualnie noclegu (za³atwi³bym co¶ na w³asn± rêkê - wa¿ny jest wstêp i udzia³ w imprezie)
Pozdrawaim
kochani Rawiacy,czy jesli nie wezme "waszego" kochanego namiotu
to w razie czego jakbym nie miala sie gdzie schronic przed deszczem czy inn± plag±,to przygarniecie mnie do siebie??,bo nie wiem czy mam kombinowac dalej czy moge na was liczyc.....
Nie no, tak bez naszego namiotu przyjedziesz ? To my w takim razie nie we¼miemy Twoich szabelek
A tak na powa¿nie, to oczywi¶cie mo¿esz na nas liczyæ i miejsce na nocleg siê znajdzie. Mamy zaj...st± miejscówkê obok naszego trêbacza
Witam. Mam niestety smutne og³oszenie- w tym roku Pañstwa Jarosów nie bêdzie z powodów osobistych. Je¶li kto¶ chcia³ siê na Turnieju zaopatrzyæ od nich w miodzik to niestety nic z tego (Kali wasze zamówienie zrealizowane), lepiej miodzik kupcie u was, bo tu u nas na miejscu moze byæ o niego bardzo tródno...
Ha! to bomba...
bedziemy z obozem w piatek kolo 20-21 to do zobaczenia
(ps. liwley ma miejsce u nas)
witam
mam pytanie jak tam bojówka szabli cos sie zmieni³o jakies zasady nowe
tak pytam bo mamy ochote powalczyc w tym roku
do zobaczenia
Zdaje siê ¿e wraz zaproszeniami Têcza wysy³a³ (na ¿yczenie) regulamina bojówki i ³uku. Ogólnie Bojówka podobna jak w roku ubieg³ym , no mo¿e jakie¶ minimalne zmiany...
Ma³e sprostowanie do wypowiedzi Marcina. Regulamin Bojowego i £uczniczego, Plan Turnieju i mapkê dojazdu wys³a³em ka¿dej ekipie, która odpowiedzia³a na zaproszenie i potwierdzi³a swój przyjazd.
W Waszym przypadku wys³a³em a¿ do 3 osób: Kokiego, Piotrka Czy¿a i Ciebie Mirek.
oki
nie ma problemu jakos mi z g³owy wypad³o lub cos w tym stylu:)
Frasunek mnie dopad³ mo¶ci panowie!
Otó¿ zrobi³em sobie dzisiaj przegl±d sprzêtu i z ¿alem stwierdzi³em ¿e moje buciki s± o wiele za ma³e...m³odym to stopy szybko rosn± i w ci±gu roku (a tyle¿ minê³o odk±d ostatnimi razy w nich paradowa³)buty sta³y siê bezu¿yteczne. Tedy zapytuje siê (z pokornym b³agalnym tonem) czy na miejscu (na turnieju w Rawie) nie znalaz³by siê jaki¶ choæby podarty chodaczek lub inny mniej lub bardziej niepotrzebny but. Mo¿e jaka¶ ekipa ma jakow±¶ parê obuwia na zbyciu coby wypo¿yczyæ na imprezê (numer w granicach 44 wzwy¿). póki co z mizernym skutkiem obdzwaniam znajomych i latam po sklepach -nic:(
A je¶li nie to czy na turnieju bêd± rzemie¶lnicy tudzie¿ szewcy, co by od razu siê zaopatrzyæ w buty?
K³aniam siê i pozdrawiam
s³uga waszmo¶ciów i brat
£ukasz
Edit.Na szczê¶cie ju¿ obuwie znalaz³em, przepraszam za k³opot i dziêkuje za zainteresowanie:)
hej
jednak Tykocin w liczbie 2 osób sie stawi,
pozdrawiam i do zobaczenia dzi¶
dziêkujê wszystkim, by³o na prawdê super!
postrzela³am, potañczy³am, znowu postrzela³am, da³am siê wrobiæ w picie piwa przez rurkê i bawi³am siê ¶wietnie
i mam teraz w domu Miszcza Szabli
Miszcz ma lekko poharatan± praw± ³apkê
, ale bêdzie ¿y³.
p.s.: a no¿yk ze stali damasceñskiej, to ¶wietna sprawa
By³o super.
Têczówce dziêkujê za naukê tañca.
Zabawa by³a przednia, ale padniêty jestem jaki¶ taki...
Kochani,bylo naprawde SUPER!!!
mam nadzieje ze spotkamy sie niedlugo.....
Tak dobrej zabawy mi wlasnie brakowalo,dziekuje pieknie!!!
Bylo super. Gratulujemy i dziekujemy. Jak zwykle bardzo dobra organizacja. Nie bylo cisnienia a mimo to ciagle cos sie dzialo. Wszystko zgodnie z planem, nie bylo obsow (albo ich nie zaowazylem
) Smaczne posilki i do tego mozna sie nimi bylo najesc. Swietna uczta tylko jedzenia za duzo
Wybawilem sie jak trzeba....i szkoda, ze tak krotko.
Pozdrowienia dla wszystkich i do zobaczenia.
Vivat organizatorzy!
Vivat Rawa Mazowiecka!
Ponad dwa dni ¶wietnej zabawy, nic tylko szykowaæ siê na nastêpny rok:)
A bitwa...miodzio, spontaniczne "zagrywki" co chwila urozmaica³y starcie.
Dziêkuje i pozdrawiam wszystkich uczestników - a w szczególno¶ci Bydgosk± Kompanijê oraz Zamo¶æ!
Wielkie dzięki za super zabawe było gennnnnnniiiiijallllnie .Uczta rewelacja .Wielkie podziekowania dla Gospodarzy
No i na koniec pozdrowienia dla WiP oraz ekipy z Bydgoszczy i Krakowa
Witam!
I ja przy³±cze siê do tych pochlebstw.
¦wietna zabawa, dobra ogranizacja, cudowny polonez, piêkna pogoda(chyba j± wymodlili¶cie tym razem
).Bitwa super, zw³aszcza drugiego dnia, kiedy pozwolili¶cie sobie na trochê luzu, bo to wy mieli¶cie zabawê, publiczno¶æ radochê i Kafti uciechê
. Jednak parê potkniêæ by³o, jak to zwykle bywa. Ale,¿e cz³owiek uczy siê na b³êdach powiem tylko,¿e mam nadziejê,ze w nastêpnym roku miejsca przy stole nie zabraknie a i wegetarianie bêd± mieli co zje¶æ,choæ placki by³y pyszne! A noi publiczne uwagi przez mikrofon,¿e kogo¶ wyprosimy, ani dla rycerzy nie s± mi³e, ani dla publiczno¶ci, która tego nie rozumie, ¶miej±c siê z tego co poniektórzy wyprawiali na placu boju
.
Wiêc, wiêcej luzu nastêpnym razem Panie prowadz±cy
Podsumowuj±c. Brawo!!!!!
Brawo ogólnie za imprezê!!
Brawo Zu¼ka za konferansjerkê!!
i dziêki
Dziêki za przydomek, który w³a¶nie wykorzysta³am
do zobaczyska
A! i ch³opaki z Tykocina Pierwsza Klasa, nie wspominaj±c o Chêcinach noi o Gryfach!!!
WIELKIE DZIêKI!!!!!
zabawa by³a przednia ! super organizacja!!! super wspó³biesiadnicy !!!! - przednia zabawa na TSK
wielkie dziêki kierujemy w szczególno¶ci wszystkim którzy pomogli nam wyjechaæ bez kamienia z murów zamkowych w t³umiku
!!!!!!!!!!! WIELKIE DZIêKI!!!!!!!!!!!!!!
impreza ¶wietna 5+ dla organizatorów
chociaz moze walki troche zbyt którkie by³y bo tylko godzina a w boju czas znika niewiadomo kiedy ale organizacja na najwyzszym poziomie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.