Cześć!!!
Impreza pod Łodzią, z 2 km od wjazdu na autostradę, na skraju lasu. Startujemy 3 pazdziernika wieczór w zielonym lesie;)
Zamknięta, lekko fabularyzowana plus parę scenek dodatkowych.
Skupienie na życiu obozowym - gotujemy, jemy, zbieramy grzyby.
Dojazd łatwy, będzie sławojka, zaplecze kuchenno - stołowe przygotowane wraz z oświetleniem. Słomy do namiotów odpowiednia ilość, około 1m3 wody w baniaku. Kuchnia jedna, ognisko jedno, siedzimy i bawimy się razem.
Grzybiarze także mogą się pojawić - zatem warty będą. Imprezę stawiamy już prawdopodobnie w czwartek rano zatem przyjechać można wcześniej. Prawdopodobnie skromna zrzuta na żywienie masowe.
Niezbędne: ciuchy i wszystkie gazety do obozowania XIIIw (garki, namioty itd ...).
Pozdrawiam
Nie mówiê nie, zw³aszcza, ¿e to mo¿e byæ test moich jesienno-zimowych ciuszków
... pomy¶limy nad uruchomieniem kawiarenki
Witaj Jasminie!!
Byliśmy, jestesmy i bedziemy :-))
Pozdrawiam
Efendi
Je¿eli listopad bêdzie jak zesz³oroczny, to w±tpiê by by³y wam potrzebne cieplejsze ciuchy
CYTAT(krazownik @ 15:37 16.01.2007)
Je¿eli listopad bêdzie jak zesz³oroczny, to w±tpiê by by³y wam potrzebne cieplejsze ciuchy
Tydzien po naszej imprezie by³y przymrozki w tym miejscu i okolicy. To pa¿dziernik, zatem trochê zimy, trochê lata ...
J
CYTAT(krazownik @ 17:37 16.01.2007)
W dzieñ raczej nie - nie zapominaj jednak o nocy w okolicach 0400 rano. Trzeba spêdziæ parê nocek poza letnimi festiwalami.
pozdrowienia Vislav
p.s. zwiad tatarsko-mongolski AD 1241 zamierza odwiedziæ to ¶wietne towarzystwo. Mo¿e uda siê pozyskaæ jaki¶ agentów.
Za pozwoleniem, Bractwo Rycerskie Gryf, zajdzie w tamte rejony poznaæ okolicê i oczywi¶cie nowych kompanów do zabawy przy ognisku
Stawiê siê z dzik± przyjemno¶ci±...
G³owne informacje o imprezie, plany i zamierzenia pojawiaæ siê bed± na naszej stronie:
http://www.poczet-jasmina.pl/?p=30#more-30Vislaw, Julko, Aubrey, Halfgar (razem z paroma innymi grupami)- jeste¶cie uwzglêdnieni ju¿ w planach. Bractwo Rycerskie Gryf musimy najpierw poznaæ i obejrzeæ na innych imprezach.
Mamy ju¿ pierwszych chêtnych, którzy z nami bêd± siedzieæ od ¶rody/czwartku:)
Impreza nie jest dedykowana dla "ka¿dego" cz³onka ekip. Wymagana jest aktywno¶æ i praca w³asna. Nikt tu z orgów nie bêdzie za uczestnikami lata³, by mu podsuwaæ frykasy i zabawiaæ go przez ca³y czas turniejami, biesiadami - zatem nie dziwcie sie, je¶li kto¶ wam na miejscu ka¿e i¶æ po drewno do lasu, pilnowaæ ogniska, czy posiedzieæ w kuchni przy garnkach itd.
Witam
Chêtnie posiedzê przy garnkach - produkuj±c frykasy. Razem z Halfgarem zrobimy 'bufet' z gor±cymi napojami w stylu wschodnim. Tym razem jako nie-muzu³manin zamierzam wyprodukowaæ historyczne wino mongolskie na bazie prosa i ry¿u.
Co do pilnowania ogniska - nie ma problemu z nocami, lubiê drzemaæ przy ogniu.
pozdrowienia Vislav
Witam!
Vislavie, musisz mi jednak obiecac ze bede i ja mia³ troche czasu zeby sobie popichciæ.
Lubie to, a jak sie wezmiemy razem do roboty to i uczte zrobimy ¿e palce lizac.
Pozdrawiam
Efendi
Co do "kawiarenki", to na dniach zaopatrujê siê w kolejne 2 tygielki, wiêc bêdzie mo¿na parzyc kawusiê jednocze¶nie na "3 rêce" :D
Drobne ploteczki:
Jako, ¿e ju¿ od ¶rody planujemy wydarzenia, co oznacza, ¿e od ¶rody zakasawmy rêkawy i wskakujemy w ciuchy obozowe, za¶ dworskie zostawiamy sobie na wieczór:)
Bêdziemy szukaæ chêtnych, któzy bêd± mieli ochotê postawiæ piec chlebowy - co siê wi±¿e, ¿e musz± mieæ ³opatki, kosze i inne cuda oraz nosa do znalezienia gliny:)))
Bêdziemy szyukaæ chêtnych do stawiania wêdzarni (ale nie z beczki), co siê wi±¿e, ¿e pewnie bêd± szczapowaæ drweno na deski:) zatem siekiery niezbedne a kliny zrobi siê na miejscu.
Chêtnie powitamy kogo¶ maj±cego ochotê pobawiæ siê ku¼ni± - z paleniskiem ziemnym ...
Nie widzimy problemu, jesli zbrojni bed± chcieli na noc siê urwaæ
i skoro ¶wit zrobiæ podchód pod obóz ... czy te¿ d³u¿sz± wycieczkê
bêdzie czas na robienie taboretów, sto³ów, zatem torchê warsztatowej pracy, takiej jak mo¿na na obozie robiæ chcemy przeæwiczyæ i przerobiæ w praktyce, na narzêdziach rêcznych - im bardziej epokowych, tym lepiej ...
Pomys³ów mamy parê w zapasie ... 3D tak¿e powinno siê udaæ zrobiæ ...
Pozdrawiam
Witam
No i mam dylemat - spotkanie zapowiada siê bardzo ciekawie i warsztatowo. Do koñca roku mam jeszcze trzy inne projekty do zrealizowania jako wspó³organizator, w tym jeden 2 tygodniowy w skansenie - no i urlopu zaczyna brakowaæ.
Zrobiê jednak wszystko aby byæ na Zimnej Wodzie - by³bym w pi±tek wcze¶nie rano, do niedzieli do wieczora. Zabiorê ze sob± narzêdzia ciesielskie aby móc popracowaæ z drewnem - miski, sto³ki itp.
pozdrowienia Vislav
Witam
Ja¶minku ja bede na 100% dojazd tramwajem ¿eby by³o przygodowo, jak przywioze graty samochodem oczywi¶cie to umy¶lnie cofke do zgieraza na piechotê i mnimum 3 przystanki na gapê przejadê
Co do gotowania to ja ju¿ dwa króliki upolowaæ siê postaram ¿eby efendi mia³ co robiæ a robi to dobrze.
Do zobaczenia! O ile mnie zaprosicie?
Vislav:) coz, daj mi namiar do swego szefa, ja z nim porozmawiam;
UA - jasne ze tak:) ciekawe czemu chcesz auto odstawiac daleko;) Cos niecnego masz w planach:)))
Zawsze mam co¶ niecnego w planach
Juz za chwileczke juz za momencik.
Poprosze o informacje z potwierdzeniem ile osob mniej wiecej i kiedy przyjezdzacie. Musimy na miejsce porobic strzalki oraz wystawic patrole, bo moze byc klopot z trafieniem. Okolo 2 km w glab lasu chyba trzeba bedzie wjechac:) Bedzie na miejscu "zimna woda", do mycia sie nada ...
Pozdro i do rychlego zobaczenia!
Witam
Zamierzam przybyæ w pi±tek rano, jako 'spieszony' zwiad tatarsko-mongolski (luty 1241) i rozstawiæ swoje obozowisko
Nie wiem dlaczego zawsze robiê taki ba³agan
Wraz ze mn± bêdzie
Rosamar w tej samej roli
- niestety równie¿ pieszo.
W programie udzia³ w warsztatach ciesielskich, metody tkania bez specjalnych i wyrafinowanych krosien, kuchnia stepowa. Zabiorê ³uk, strza³y i pacynki do dzia³añ bardziej bojowych.
Do zobaczenia
pozdrowienia Vislav
Czy bêdzie mo¿na ko¶ci rozprostowaæ?Widzia³em ¿e Adaæ co¶ planuje w pa¿dzierniku pod Be³chatowem:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=14...mp;#entry200266 czy co¶ takiego bêdzie mo¿na przerobiæ w Zimnej Wodzie?Przetestowaliby¶my nowe opancerzenie
.
Z mojej grupy mo¿esz liczyæ na 2 ludków,ewentualnie 3 je¿eli Radzio jednak siê zdecyduje
Na pewno sobie wspólnie poprostujemy ko¶ci:) Nie bedziemy rachowaæ
Miejsce ju¿ jest zaklepane na spotkanie. Pod rêk± mamy takie 50cio metrowe oczko wodne w torfifisku, gdzie zwierzyna przychodzi do wodopoju, pare wykoarczowanych polan, od groma debiny - ga³e¿i i ¶cinek do palenia, spore place na strzelanie z ³uku nawet, mocno zróznicowany las ... niby blisko a niby daleko do najbli¿ej miejscowo¶ci.
Z trasy A1 bed± na miejsce prowadzi³y strza³ki, gdy¿ od wsi zimna woda jest to oko³o 3 km, za¶ od Grotnik oko³o 1 km.
Nasi "piloci" jeszcze bêd± dodatkowo odbieraæ osoby z trasy, lub ze Zgierza/£odzi w przypadku osób podró¿uj±cych publicznymi ¶rodkami komunikacji.
Ilo¶æ ognisk nie ulega zmianie, czyli palimy maksymalnie 1-2 z czego jedno jest kuchenne. Jak bedzie nas niewiele, to robimy dy¿ury kuchenne i wspólne posi³kowanie - szczególnie wieczorow± por±. Warty, szczególnie po zmierzchu bêd± musowe, by uniknaæ i zapruszenia ognia i przypilnowaæ aut.
CYTAT(jasmin @ 11:43 25.09.2007)
[...]
Nasi "piloci" jeszcze bêd± dodatkowo odbieraæ osoby z trasy, lub ze Zgierza/£odzi w przypadku osób podró¿uj±cych publicznymi ¶rodkami komunikacji.
[...]
Witam
Super!!! Przyjadê poci±giem - podam dok³adnie czas i miejsce. Ewentualnie pro¶ba o nr tlf.kontaktowego gdyby co¶ na trasie 'sypa³o' siê.
pozdrowienia Vislav
Kontakt do mnie:
501 33 42 11
668 35 55 88
GG: 187808;
Jesli ktos pociagiem, pks'em to wowczas z wyprzedzeniem abym mial infor, to wszystko zaplanujemy, szczegolnie, ze od srody rana juz jestesmy na miejscu a czesc przyjedzie w piatek. nie powinnismy przekroczyc 50 osob na imprezie, czyli kazdy z kazdym znajdzie chwile i na rozmowe i na zabawe nie wspominajac o szukaniu grzybow:)
Vislavie, napisz mi czy jakas pomoc potrzebujesz do warsztatow?
Witaj Jasminie!
Ja bêdê dopiero w pi±tek pod wieczór - postaram siê jak najwcze¶niej :-)
Co do warsztatów to kusi mnie ¿eby przytachaæ worek we³ny, dopiero co ¶ci±gniêtej z owcy coby¶my pokombinowali co nieco z obróbk± przedwstêpn±
ale z drugiej strony powstrzymuje mnie brak odpowiedzniego sprzêtu (grêpla) jak i nieco "owczy" zapach runa
który wspaniale siê wch³ania w tapicerkê samochodu
Poza tym biorê cios³o i bêdê strugaæ kolejne koryta dla ¶winek morskich
Mam te¿ pytanie czy jest szansa ¿eby gdzie¶ w okolicy znale¼æ kawa³ek ¿erdzi o wysoko¶ci ok 2,55m na maszt od namiotu? Bo je¶li nie bardzo to spróbujê wepchn±æ do golfa ten który mam ale wola³abym unikn±æ takich ewolucji.
z pozdrowieniami
Rosamar
Witam
Przyjazd do Zgierza osobowym z Kutna 07:01 05.10.2007 (pi±tek)
Wyjazd ze Zgierza 20:54 07.10.2007 (niedziela) - chyba, ¿e wcze¶niej w dzieñ za³apiê siê na jak±¶ okazjê do Poznania lub bli¿ej w moj± stronê.
Do warsztatów bêdê mia³ pomoc koczownicz± w postaci Lady Altay/Rosamar.
pozdrowienia Vislav
p.s. 1. widzê, ¿e rozumiemy siê z Rosamar doskonale - dwie pokrywaj±ce siê dpowiedzi równocze¶nie.
2. Rosamar - nie bierz ¿erdzi - w ramach warsztatów skonstruujemy odpowiedni maszt do Twojego 'wie¿owca' - Vslv
Runa mo¿esz wzi±¶æ reklamówkê - na pocz±tek spokojnie wystarczy.
Bêdziemy w Zgierzu : 04.10 tj. w czwartek o godz.12 35.
Liczê tylko siebie i brata na 100%,prosimy o odebranie nas z dworca
Przywieziemy trochê suszonych grzybów,sera,piwo w³asnej roboty
.
Ja¶min jak tam u Was jest z glin±? Czy dostêpna na miejscu? Mo¿na by siê pokusiæ o wyprodukowanie dziegciu beznaczyniowo.
W zapasie mam z 3-4kilo runa owczego ale nie jest oczyszczone, z roznymi cudami, moge udostepnic, jak bedziesz miala rosmar co z tym zrobic; Zerdzi na namiot w lesie szukac, oj moze byc ciezko wybrac miedzy bukowa, debowa, brzozowa czy sosnowa?
glina jesd do poszukiwania w ramach warsztatow i budowy pieca chlebowego:) w ostatecznosci przywioze z jakiejs budowy autem;)
Mua
te¿ bêdê, a co! I jednego koksa przyprowadzê!
Rosamar, a czy masz chocia¿ ¼dziebe³ko wyczesanej we³ny? Bo przymierzam siê do opanowania sztuki przêdzenia - wrzeciono nie problem, ale wyczesana we³na (przynajmniej dla mnie) to tak. A tego na "sucho" raczej siê nie da opanowaæ
.
No i w³a¶nie tu jest problem przewielebny Julko
We³nê wezmê w stanie surowym a oprócz niej zabiorê dwa ma³e kocie zgrzeb³a i jakie¶ grzebienie i szczotki. Niestety profesjonalnym sprzêtem na razie nie dysponujê wiêc bêdziemy musieli sobie poradziæ innym
Za to doda to naszym "wynalazkom" autentyzmu
W³a¶ciwie mog³abym te¿ spakowaæ ko³owrotek taki cepeliowski z peda³em ale jest on odrobinê zwajchrowany
i do tego nie bardzo potrafiê go obs³ugiwaæ wiêc nie wiem czy jest sens.
Ale gdyby uda³o siê wyprodukowaæ jak±¶ przêdzê to od razu mo¿na wypróbowaæ j± przy okazji beduiñskiego sposobu tkania który bêdzie pokazywa³ Vislav
Tak¿e sama nie wiem
Co ty s±dzicie?
z pozdrowieniami
Rosamar
EDIT: Mam pytanie czy kto¶ z regionu pomorskiego (zaliczam do tego te¿ Trójmiasto) wybiera siê mo¿e na imprezê i by³by zainteresowany podwod± w obie strony w zamian za dorzucenie siê do paliwa. Mog³abym zabraæ parê osób a tak¿e dysponujê przyczepk± wiêc i gratów trochê by siê zmie¶ci³o
Dodam tylko ¿e nie gryzê i jestem wzglêdnie zno¶nym kompanem podczas jazdy
Ewentualni zainteresowani proszê na priv :-)
Je¿eli Rosemar przywieziesz ¶wierzo ostrzy¿on± we³nê,mo¿na j± na miejscu gremplowaæ (najpro¶ciej palcami:)) BROÑ BO¯E NIE PIERZ JEJ CZASEM:) mam w domu dwa wrzeciona,jedno replika morawskiego drugie-orygina³ z pocz±tków XXw z terenów dzisiejszej Ukrainy (po prababci).Wezmê ja na Zimn± Wode i mo¿emy spróbowaæ prz±¶æ
Wykonanie wrzeciona takiego jak z Moraw nie przyspo¿y k³opotu gdy¿ sk³ada sie z glinianego prz±¶lika który mo¿na wykonaæ na miejscu i patyka:)Zamieszczam zdjêcia wrzecion.
Witam!
Jasmin, przyjezdzam z Choler±. A ze Cholera uczy obce dzieci, to bedziemy w piatek po po³udniu.
Pozdrawiam
Witam
Julko, Dominika i M¶cidróg - wspólnymi si³ami mo¿emy spróbowaæ co¶ utkaæ. Niezale¿nie popracowaæ z drewnem i byæ mo¿e z glin±. Proponujê za rad± jak± da³ M¶cidróg - spróbowaæ stosowaæ jak najprostsze metody mo¿liwe do wykorzystania w warunkach polowych.
pozdrowienia Vislav
OK, Dzieki wam wszystkim za informacjê, szykuje siê ciekawy programik bardzo roboczy, co mnie cieszy. Rosmar - dostarcze takze troche welny po ostrzyzeniu, lezy u mnie juz od roku i nie mam co z nia zrobic a na takie warsztaty sie przyda ... W niedziele bede na gieldzie, jakbym wiedzial jakiego zgrzebla szukac, to moze jeszcze cos by sie wspomoglo.
Na razie na szczescie nie ma napiecia podroznego u przyjezdnych.
Rosmar - z trojmiasta i ze Slupska beda jechac ludzie. Daj mi swoj namiar na GG, to sie dowiem jak maja miejsca ...
Witam ,
tak wygl±da zgrzeblo do we³ny ( nazywane te¿ gêpl± , czesakiem ) . U¿ywa siê je w ten sposób, ¿e k³adzie siê na jednym zgrzeble kawa³ki runa ( pionowo w stosunku do bocznej krawêdzi i nie za du¿o na jeden raz ) i przykrywa drugim zgrzeb³em w ten sposób , ¿e r±czki skierowane s± w przeciwne strony . Przeci±ga siê po we³nie kilka razy , a¿ s³upki we³ny zostan± rozczesane i pozbawione zanieczyszczeñ .
Przy ma³ej ilo¶ci we³ny wystarcz± palce lub ma³e zgrzeb³a dla kotów
¯yczê sukcesów w przêdzeniu.
*Damroka*
Dziêki Damroka za ukazany przyk³ad.
Nie wiem czy uda nam sie przeprowdziæ ca³y proces wykonania tkaniny."Zamienienie" we³ny w przêdze za pomoca wrzeciona jest do¶æ pracoch³onne,opanowanie tego chocia¿ przez kilka osób bêdzie ju¿ wielkim sukcesem.Tak wiêc my¶le,¿e do tego procesu wystarczy tylko trochê surowej we³ny któr± bedzie mo¿na grêplowaæ nawet w palcach,lub za pomoca grzebieni czy to ko¶cianych czy drewnianych.Ale jestem dobrej my¶li,zreszt± jak wszyscy-mam nadzieje
pozdrawiam
Aha, dluta beda potrzebne solidne - bedziemy milei do dyspozycji troche klockow dêbowych tak z 50 cm d³ugo¶ci i do 15 cm ¶rednicy:) Ogólnie ga³êzi i m³odej debiny bêdziemy mnieli od groma.
Gline w extremalnym przypadku przywieziemy, tyle ile wejdzie do samochodu.
We³nuy surowej, brudnej takze troche bedzie, szkoda tylko, ze nie wiem, jak wyglada sprawny kolowrotek dzialajacy p o czym ocenic jego sprawnosc, bo w niedziele na gieldzie moglbym to wywachac ...
PS. mamy jeszcze pare wolnych miejsc, jesli ktos jest zainteresowany przyjazdem:) Obecnie jest nas 30 osob mo¿e ale konkretnych:)))
Pozdrawiam
Z ko³owrotkiem spoko bo ja wiem jak wygl±da sprawny :-)
Mój taki by³ tylko trzeba sznurek naci±gn±æ i ogólnie wyrychtowaæ wiêc zabiorê ze sob± a na miejscu ju¿ osoby obeznane z ciesielk±
bêd± siê mêczyæ
. Du¿o nie wa¿y a na piechotê nie idê
Szczotki dla kotów ju¿ zapakowane bym bo¿e broñ nie zapomnia³a.
A we³enkê trochê przejrzê i z "przyleg³o¶ci" z grubsza oskrobiê by by³a w miarê gotowa do obróbki. Praæ jej nie zamierzam bo bêdziemy pracowali na nie pranej ku chwale Rekonstrukcji
z pozdrowieniami
Rosamar
D³uta wezmê,i wiêksze i mniejsze,wezmê niedu¿y ¶wider rêczny(taki do jednej d³oni),siekierê.
W podnieceniu przedimprezowym nie zapominajmy o datowaniu -max XIIIw.Jak to siê ma do ko³owrotka?Czy nie pro¶ciej (bezpieczniejhistorycznorekonstrukcyjnie
) pozostaæ przy wrzecionach? Zw³aszcza ¿e obozujemy tymczasowo.....
Kolowrotek mozna miec, to juz od nas zalezy czy z niego skorzystamy, bye predzej miec przedze, czy nie ...
Poza tym osoby dobrze znaj±ce sie na rzeczy (Damroka) twierdz± ¿e na ko³owrotku ³atwiej jest siê nauczyæ prz±¶æ.
W ka¿dym b±d¼ razie jak go zabiorê to nie zawadzi.
z pozdrowieniami
Rosamar
...hmmmm , moim zdaniem na ko³owrotku ³atwiej , wygodniej i szybciej siê przêdzie .Chyba , ¿e siê jest mistrzem wrzeciona : ) Stopieñ trudno¶ci przy nauce jest jednak jest podobny .
Pozdrawiam
*Damroka*
Wprawdzie dopiero chcê siê nauczyæ prz±¶æ, ale z tego co wyczyta³em w literaturze wynika, ¿e przêdzenie na wrzecionie daje niæ lepszej jako¶ci ni¿ na ko³owrotku a ten¿e wypar³ wrzeciono li tylko z powodu (znacznie) wiêkszej wydajno¶ci.
Ja nastawiam siê na wrzeciono - i argumentem niepo¶ledniej wagi jest to, ¿e zajmuje "trochê"
mniej miejsca i jest ³atwiej przeno¶ne. Szczególnie dla wêdrownego mnicha...
No w ka¿dym razie na miejscu bêdzie ko³owrotek,bêd± wrzeciona,kto bêdzie mia³ ochotê skorzystaæ to skorzysta
Pozdrowionka
http://mapa.targeo.pl/zimna_Woda_impreza,1,521669,449431Impreza jest w innym miejscu ni¿ w roku ubieg³ym - nieca³e 2 km dalej. Jeste¶my w tym samym lesie, bli¿ej Grotnik co prawda, ale ³atwiej znacznie dojechaæz trasy A1. Za Zgierzem jad±c na Gdañsk za rondem, przy kapliczce, przed wiaduktem skrêca siê w lewo, doje¿dza siê do Wsi Zimna woda jad±c równolegle do autostrady, przeje¿dza siê przez wie¶l, po oko³o 500 metrach skrêca siê w lewo w szlak rowerowy i jad±c lasem oko³o 2 km szlakiem odbija siê w prawo w miejsce, gdzie by³ prowadzony wyrêb ... polan wyrêbowych bêdzie pare, miejsce bêdzie oznakowane jak jechaæ i gdzie skrêcaæ ...
Tel do mnie:
501 33 42 11
668 35 55 88
Pozdrawiam
Odszpuntowa³em dzisiaj piwo.
Silnie zalatuje jêczmieniem ale jest dobre
Wezmê ze sob± jak ju¿ wspomnia³em
No i juz po....
W drodze powrotnej doszlismy do wniosku, ze gdyby Zimna Woda trwa³a do wtorku, to bylo by jeszcze lepiej
Dzieki wszystkim za fajn± atmosfere i towarzystwo
, a g³ównie Jasminowi, ze chcia³o mu sie to wszystko zorganizowaæ.
.
Pozdrawiam
By³o super!
Gratuluje udanej imprezy i dziêkujê ¿e mog³am siê bawiæ w tak doborowym towarzystwie :-)
Tylko czemu to tak dalekooooooooo
z pozdrowieniami
Rosamar
Oj, my¶la³am, ¿e to ja pierwsza napiszê o tym, ¿e impreza by³a ¶wietna. A tu mi siê nie uda³o chlip chlip. Za³±czam zdj±tka z krótkim opisem ¿ycia w tej le¶nej wiosce. Pragnê podziêkowaæ wszystkim tym,których widaæ na zdjêciach, za ¶wietn± zabawê.
http://picasaweb.google.pl/EwaZRaciborza/Aby przeczytaæ historyjkê, kliknij na ka¿de zdjêcie po kolei
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.