Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gród w Byczynie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka > Budujemy nowy gród...
Stron: 1, 2
KRZYS
A tak wygl±da gród w budowie
http://ww6.tvp.pl/View?Cat=2876&id=434708
Pozdro blinkie.gif
Andrzej Siejeñski
Wyraz "stadion" jest chyba adekwatniejszy.
Sighrolf
Czy ten gród ma jaki¶ historyczny pierwowzór, albo czy jest budowany wg. jaki¶ historycznych standartów?
Pytam, bo kurde pierwsze co mi przysz³o na my¶l to sceneria konwentu fantazy, ale nie znam siê na wygl±dzie historycznym grodów.

Pozdr.
Horhe
Wybaczcie brak tolerancji. Gdy zobaczy³em materia³, to co¶ we mnie pêk³o. Zajmuj± siê tym ludzie (przynajmniej Ci sprzed kamer), którzy s± niekompetentnymi osobami na kompetentnych stanowiskach. Czy¿by to ten sam architekt, co zaprojektowa³ przebudowe zamku w Ciechanowie?
Có¿, bêdzie Niby-Gródek dla Niby-Rycerzy oraz na samorz±dowe biesiady i igrzyska.
liwley
czytalam cos o tym grodzie w gazecie rycerskiej kiedys tam.i ja tez chcialabym sie dolaczyc do pytania na temat podstaw historycznych,szczeze mowiac nigdy nie spotkalam sie z podobna konstrukcja architekroniczna,
nie jestem wredna....tylko ciekawa,z mila checia sama sie czegos wiecej naucze,chcialabym podstawy historyczne tej budowli obejrzec.
gawlacz
Witam

Proponuje zajzeg na forum

http://www.kaczorek.easyisp.pl/

Jest tam watek o grodach. Moze na cos sie przyda lub zawsze mozna zapytac.

Gawlacz
Indar
Pomijaj±c kwestiê merytoryczn± to pozwoli³em sobie na wydzielenie Byczyny do odrêbnego tematu.
k³aniam
I.
fizibnschiz
Z za³o¿enia mia³ to byæ gród wzorowany na Ostrówku(??) ale wyszed³ ¶redniowieczny stadion do baseballa:hehehe:
Jak dla mnie tragedia i zmarnowanie naprawde duzych funduduszy z UE anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif
jasmin
Przeciez nikt wam nie broni napisac grantu do UE i zrobic budowe z ich finansow? I stadion nazwac grodem a wychodek - wieza mieszkalna;
Mbartnik
Zdobycie pieniêdzy z UE nie jest wcale takie trudne jakl siê wszystkim wydaje. Ale przebrniêcie polskiego prawa budowlanego - w stopniu umo¿liwiaj±cym "wiern±" rekonstrukcjê graniczy z cudem.

Gratuluje pomys³u i zabrania siê do pracy. Jak ca³o¶æ powstanie z przyjemno¶ci± wpraszam siê z ekip± osady na imprezê bigsmile2.gif .

Pozdrawiam
Marcin
Triss
Witam!
a w którym miejscu dok³adnie (Byczyna to misto bram,ale nie takie ma³e...) ma stan±æ ten gród?
pozdrawiam:-)
Triss
efendi
Witam!
Jak zawsze znajdzie siê szlachetna dusza co z przyjemno¶cia wsadzi szpileczkê w plecy.Dzieki Krzysiu, tongue.gif Wyjasniam, pomys³em inspirujacym do budowy "grodu", by³ fakt ze cz³onkowie OBR i inni znani nam luzdie, posiadaj±cy wykszta³cenie o profilu ,ze tak powiem, potrzebnym w RR(np,dr specjalista od fortyfikacji ¶redniowiecznych), wozi przyprawy. A dobrze by by³o zeby robi³ to na czym sie zna, móg³ za to utrzymac rodzinê i jeszcze w dodatku zeby robi³ to co lubi,RR.
Pomys³ zosta³ pozytywnie przyjêty, napisano projekt , zosta³ on pozytywnie rozpatrzony i gród bedzie gotowy w lipcu. Ile w nim bedzie podobieñstwa do konstrukcji i budowli ¶redniowieczych? sami zobaczycie, chyba zeby ktos chcia³ sie pozygaæ w zwi±zku z ma³a historyczno¶cia w/w(Andrzeju??), to nie polecam ogl±dania. Bêdzie to obiekt ca³oroczny , zamieszkany, musi odpowidac wszystkim przepisom obowi±zuj±cym w tym kraju.Niestety a moze stety. (przegrody ogniowe o wspó³czynniku godzinnym itd itp), ogrzewanie-pompa ciep³a zeby nie budowac kot³owni, woda -takze ciep³a,energia elektryczna.. Na jego terenie znajdzie sie stajnia, kuznia, piece do wypalANIA gliny i chlebowy, kramy, karczma, gospoda, 40 kilka miejsc noclegowych, zbrojownia i wszystko to na co bedziemy miec pomys³. Poniewaz grod stoi na wyspie(grunt), trzeba by³o uzyc betonu i stali. Wszystko to zostanie zamaskowane. Architekt projektujacy , robi³ projekt Grodu na Ostrówku. W BYczynie jest to replika???, mniej lub wiecej udana,patrz wikipedia). To co powstanie w przysz³o¶ci w grodzie, bedzie budowane wg wzorów sredniowiecznych. Za grodem jest jeszcze ha ziemi. W³adze obieca³y ze budowane tam podgrodzie , bedzie robione(budowane?), wg standartów srednoiowiecznych. Zreszta nie bedzie sie nam spieszy³o, bo bedzie gdzie mieszkac i czas nas nie bedzie goni³. A wszystko dzieki temu ze bedzie sta³"gród". Obok grodu sa stanowiska archeologiczne....
Ma on takze za zadanie przyci±gn±c turystów do Byczyny co wierze, zrobi.
W planie jest takze zbudoqwanie drakkara. Kompletny projekt dostalismy w prezencie od Eisenklang z Austrii.
Tak wiêc nie bedzie to skansen czy cos takiego do zwiedzania, ale bedzie tam mozna pomieszkac, nauczyæ siê wielu rzeczy, poæwiczyæ walkê(Sermirski Spolek), nauczæ siê jazdy konnej, strzelania z ³uku. itd itp. Przypominam takze ze grod nie moze generowaæ zysków(za³ozenia Unijne). W zwi±zku z tym,zarobione pieni±zki(bo gród zarabiac mam nadzieje bedzie), przeznaczone bêda na budowe podgrodzia, machin oblêzniczych, utrzymanie rycerstwa przebywaj±cego w Grodzie, wynajêcie rzemie¶lników itd itp. Za³o¿eniem jest tak¿e utrzymanie sta³ej obsady grodu. Pokazana przez Krzysia wizualizacja, jest tym co stworzono na pocz±tku i z czego, po konsultacjach , architekt siê wycofa³.(trybuny). Radze poczekac do konca budowy, bo widok teraz nie jest przyjemny i prosze pamietac ze nie jest to rekonstrukcja . W Grodzie cz³onkowie Bractw beda mogli pomieszkac, nauczyc sie np rekodzie³a, kowalstwa dzieciaki beda bra³y udzia³ w "zywych" lekcjach historii itd itp.(planowane jest uczenie chetnych zanikajacych zawodów.rzemieslnicy-nauczyciele przyjada min z Czech i Bia³orusi)
A jak sie komus on nie podoba, to przeciez nikogo na si³ê nie zapraszamy. MI sie takze mordki niektórych nie podobaja, ale im tego nie mówie bo by im by³o przykro i zyc im nie zabraniam. A jak kto ma mozliwosci, to nie ma problemu, prosze sobie zalatwic jakies 5 mln, wybudowac COS, a z chêci± przyjedziemy i na wyrazne ¿yczenie inwestora na 100 % znajdziemy elemencik na podstawie którego bedzie mozna stwierdzic ze to jest do....

Triss, gród jest budowany na wyspie 1,5 ha,ok 7 km od Byczyny. Dooko³a grodu jest fosa i bagna, a od bramy wejsciowej jest ok 30 m do jeziora(zalewu) Brzegi sa w zasadzie nie zamieszkane, ok 300 m jest kilka altanek.
Mysle ze wladze BYczyny trzeba pochwalic, za to ze bedzie mozliwo¶æ fajnych spotkañ, cwiczenia np zdobywania murów(wys 6 m), zobaczenia na zywo dzia³ania machin(nie miniaturek), czy robienia tego co nam na mysl przyjdzie(bez wariacji oczywi¶cie) Mbartnik- zapraszam:-)
a kto nie chce przyjechac na "stadion" to niech nie przyjezdza., swiat sie od tego nie zawali. PS
tak na koniec. obsolwenci turystyki i.....(OBR) juz sie przygotowuja do dzia³ania w grodzie, i nie musza siê juz martwic i szukac pracy. Pozdrawiam
Jak kto¶ chce siê czego¶ dowiedziec ,to prosze na priv, telefon 602613386, lub forum

Replika - powtórne wykonanie dzie³a sztuki, pojazdu, samolotu itp. z mo¿liwie wiernym odtworzeniem orygina³u. Czasem tylko wygl±du, albo motywu.
wikipedia

i to by by³o na tyle
efendi
A tak ktos:-)) pisa³ w 2006 r

efendi
Ocena: 0
Dodaj jako znajomego
Wy¶lij wiadomo¶æ
Znajd¼ tematy u¿ytkownika
Znajd¼ posty u¿ytkownika

post 15:12 07.01.2006
Post #18

Do³±czy³: 04.04.2003
Stowarzyszenie: opolskie bractwo rycerskie

Ostrze¿enie: (0%) -----

Witam!
Osobno napisze jeszcze do Wotawy a sprawa jest taka, potrzebni nam sa specjalisci(ludzie znajacy sie),
na budowlach sredniowiecznych. Ogloszony zostanie przetarg na budowe grodu i w zwiazku z tym
chcemy aby ktos znajacy sie wytlumaczy³ chetnym przedsiêbiorcom na czym polega³o miedzy innymi ³aczenie drewna.
Chcemy zeby jak najwiecej elementów by³a wykonanych tak jak w sredniowieczu.
Chetnych prosze o kontakt gdyz spotkanie z przedsiebiorcami planuje sie na koniec stycznia.
Gwarantujemy zwrot kosztow przejazdu,nocleg,wyzywienie i wyplate delegacji.
Jezeli chodzi o wieze, Rozmawialem o tym juz z Wotawa i mysle ze nie odmowi nam swojej pomocy i dzieki temu beda zbudowane zgodnie ze sztuka i wg wzorców sredniowiecznych.
Pozdrawiam
PS
Globus, juz wiem i fajnie by by³o, bo mozna sie bedzie odwiedzac warrior.gif
Co Ty na to?? bigsmile2.gif
Wojtek z Jakubowa
Witam,
Ja tak z innej beczki smile.gif Napisa³e¶, ¿e planujecie 40 miejsc noclegowych. Doradzam 45 sztuk bo ¶rednio tyle jest miejsc w autokarze i jak chcecie nocowaæ grupy szkolne to pomy¶lcie o tym.
A tak wracaj±c do niehistoryczno¶ci zamaskowaæ mo¿na wszystko to zawsze kwestia kosztów i chêci. Architekt na samym pocz±tku powiedzia³ mi abym wykre¶li³ ze s³ownika zwrot "na zamówienie" bo to kosztuje. Trochê mi zajê³o zanim wyt³umaczy³em, ¿e nie mogê i ¿e bêdzie je czêsto s³ysza³. Historyczno¶æ to niestety wysokie koszty, ale warto je ponie¶ na pocz±tku projektu ni¿ pó¼niej poprawiaæ. Konkurencja nie ¶pi i jak zrobi lepiej to ... wiadomo jak bêdzie icon_mrgreen.gif Nasz projekt koñczymy w maju 2008, ale chêtnie przyjadê do Was zobaczyæ jak sobie poradzili¶cie. ¯yczê powodzenia.
efendi
Witam!
Nie wiem czy pisa³em, ale grod firma oddaje w lipcu.Na wrzesien przewidujemy oficjalneotwarcie. Do tego czasu bedziemy goscic naszych przyjaciól, i wyposazac to wszystko w sprzety.
Budowa jest ,ze tak powiem, kontrolowana ca³y czas. Wszystkie elementy wspó³czesne zosta³y zamaskowane(wg umowy). oczywiscie , niwe bedziemy zarówek w pokojach upodabniac do szczap drewna, ale postaramy sie o jakies stylowe oswietlenia.
Jezeli bedzoiesz mia³ ochotê przyjechac to zapraszam. Telefon poda³e w posyach wy¿ej.
pozdrawiam
Efendi
Triss
mam pytanko: czy teraz na etapie budowy grodu, jest on zamkniêty dla zwiedzaj±cych czy tez mo¿na popatrzeæ?
jeszcze nigdy nie widzia³am grodu w budowie, a czasami przeje¿d¿am w okolicy i mi³o by³oby zajrzeæ.

Triss
fizibnschiz
Mo¿na obejrzeæ, nie jest to teren zamkniêty,
ale dojazd tam samochodem o tej porze roku to nie ma³e wyzwanie devil.gif devil.gif devil.gif .
Triss
zawsze mo¿na terenowym samochodem siê wybrac na taka wyprawê:-)
dzieki za info.
skorzystam chêtnie. i wrazeniami z punktu widzenia turysty siê podzielê.
Triss
efendi
Witam!
Indar, jako ze widze iz głos zabieraja Ci co "najwiecej "wiedza o budowie grodu w Byczynie, prosze o zamkniecie tego tematu. Jak ktos bedzie ciekawy , to slużę informacjami na priv. Mysle ze nie ma sensu zeby istniał jako samodzielny temat, gdyz nikt sie nie pyta o nic najwiecej zorientowanych, a opinie "przyjaciół"-stadion itd psss.gif - nas nie interesuja. Moga sobie to pisac na płotach . tongue.gif
Jezeli ktos będzie naprawdę zainteresowany , to prosze o wiadomość na priv,a wszytko wyjaśnię i zaprosze do grodu w czasie budowy i po jej zakończeniu.W TYM temacie głosu więcej nie zabiore.
Pozdrawiam smile.gif
Rabiega
Witaj, Efendi.
Moryc Welt w "Ziemi obiecanej" rzek³ - "Trzeba mieæ pieni±dze i to najlepiej cudze". I budowaæ tê swoj± ziemiê obiecan±, czego i Wam ¿yczê.
Komu koncepcja nie odpowiada, ominie obiekt z ³atwo¶ci±.
Ja za¶ do Byczyny rzut mam beretem, odwiedzê Was z przyjemno¶ci±.
Pozdrawiam - i zgodnie z ¿yczeniem ( chocia¿-¿em nie Indar ) - zamykam.

Pok³ony.
Indar
Chcia³by¶ Rabbi smile.gif
Blokada zaakceptowana, zgodnie z sugesti± najbardziej zainteresowanego.
I.
Rycerz
Witam

CYTAT(efendi @ 16:43 20.01.2007) *
Gród bêdzie gotowy w lipcu, potem przygotowania i wielkie otwarcie we wrze¶niu. smile.gif Tak ze w maju pod murami. Ale postaramy siê ¿eby chêtni zobaczyli jak budowa wygl±da.

Szkoda, szkoda ¿e jeszcze ten turniej nie odbêdzie siê na grodzie, dla chêtnych zdjêcia z placu boju:

http://img93.imageshack.us/img93/2395/dsc00086de3.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/1299/dsc00087xo2.jpg
http://img136.imageshack.us/img136/6182/dsc00088mm0.jpg
http://img181.imageshack.us/img181/2442/dsc00089rg9.jpg

Jeszcze, jak widaæ, wszystko surowe ale widaæ ¿e gród powstaje pe³n± par± i w koñcu OBR bêdzie mia³ odpowiedni± dla siebie siedzibê i turnieje bêd± siê odbywa³y w miejscu o odpowiednim dla nich klimacie clap.gif blinkie.gif
£azarz
Salve Fratres!

Dziêki za fotki, szkoda tylko ¿e s³abej jako¶ci ale zobaczymy na miejscu. Za chwile boje siê ¿e rozpocznie sie sejmik nad historyczno¶ci± grodu. Po rozja¶nieniu fotki a szczególnie tablicy widaæ g³ównego sponsora - gratuluje Efendi uzyskania dofinansowania z Unii.

Pozdrawiam Grzegorz
efendi
Mamy takiego"PRZYJACIELA"-TO DO CEBIE kRZYSIU!!! co ma ten sam nr kompa jak w temacie -GRÓD W BYCZYNIE icon_mrgreen.gif zeby nie zasmiecac,....To jest to co odpisalem w tamtym temacie.
Zamieszczam , zeby nie bylo zbednej dyskusji, a ze dotyczy Byczyny....
Krzysiu, nie trzeba sie rejestrowac zeby zamiescic jednego posta tongue.gif
Kazdy glupi wie ze mozna wielokrotnie zamieszczac posty ze swojego zarejestrowanego konta, a nie ma potrzeby rejestrowac sie za kazdym razem i pod innym nazwaniem... icon_mrgreen.gif

.........Witam!
Jak zawsze znajdzie siê szlachetna dusza co z przyjemno¶cia wsadzi szpileczkê w plecy.Dzieki Krzysiu, tongue.gif Wyjasniam, pomys³em inspirujacym do budowy "grodu", by³ fakt ze cz³onkowie OBR i inni znani nam luzdie, posiadaj±cy wykszta³cenie o profilu ,ze tak powiem, potrzebnym w RR(np,dr specjalista od fortyfikacji ¶redniowiecznych), wozi przyprawy. A dobrze by by³o zeby robi³ to na czym sie zna, móg³ za to utrzymac rodzinê i jeszcze w dodatku zeby robi³ to co lubi,RR.
Pomys³ zosta³ pozytywnie przyjêty, napisano projekt , zosta³ on pozytywnie rozpatrzony i gród bedzie gotowy w lipcu. Ile w nim bedzie podobieñstwa do konstrukcji i budowli ¶redniowieczych? sami zobaczycie, chyba zeby ktos chcia³ sie pozygaæ w zwi±zku z ma³a historyczno¶cia w/w(Andrzeju??), to nie polecam ogl±dania. Bêdzie to obiekt ca³oroczny , zamieszkany, musi odpowidac wszystkim przepisom obowi±zuj±cym w tym kraju.Niestety a moze stety. (przegrody ogniowe o wspó³czynniku godzinnym itd itp), ogrzewanie-pompa ciep³a zeby nie budowac kot³owni, woda -takze ciep³a,energia elektryczna.. Na jego terenie znajdzie sie stajnia, kuznia, piece do wypalANIA gliny i chlebowy, kramy, karczma, gospoda, 40 kilka miejsc noclegowych, zbrojownia i wszystko to na co bedziemy miec pomys³. Poniewaz grod stoi na wyspie(grunt), trzeba by³o uzyc betonu i stali. Wszystko to zostanie zamaskowane. Architekt projektujacy , robi³ projekt Grodu na Ostrówku. W BYczynie jest to replika???, mniej lub wiecej udana,patrz wikipedia). To co powstanie w przysz³o¶ci w grodzie, bedzie budowane wg wzorów sredniowiecznych. Za grodem jest jeszcze ha ziemi. W³adze obieca³y ze budowane tam podgrodzie , bedzie robione(budowane?), wg standartów srednoiowiecznych. Zreszta nie bedzie sie nam spieszy³o, bo bedzie gdzie mieszkac i czas nas nie bedzie goni³. A wszystko dzieki temu ze bedzie sta³"gród". Obok grodu sa stanowiska archeologiczne....
Ma on takze za zadanie przyci±gn±c turystów do Byczyny co wierze, zrobi.
W planie jest takze zbudoqwanie drakkara. Kompletny projekt dostalismy w prezencie od Eisenklang z Austrii.
Tak wiêc nie bedzie to skansen czy cos takiego do zwiedzania, ale bedzie tam mozna pomieszkac, nauczyæ siê wielu rzeczy, poæwiczyæ walkê(Sermirski Spolek), nauczæ siê jazdy konnej, strzelania z ³uku. itd itp. Przypominam takze ze grod nie moze generowaæ zysków(za³ozenia Unijne). W zwi±zku z tym,zarobione pieni±zki(bo gród zarabiac mam nadzieje bedzie), przeznaczone bêda na budowe podgrodzia, machin oblêzniczych, utrzymanie rycerstwa przebywaj±cego w Grodzie, wynajêcie rzemie¶lników itd itp. Za³o¿eniem jest tak¿e utrzymanie sta³ej obsady grodu. Pokazana przez Krzysia wizualizacja, jest tym co stworzono na pocz±tku i z czego, po konsultacjach , architekt siê wycofa³.(trybuny). Radze poczekac do konca budowy, bo widok teraz nie jest przyjemny i prosze pamietac ze nie jest to rekonstrukcja . W Grodzie cz³onkowie Bractw beda mogli pomieszkac, nauczyc sie np rekodzie³a, kowalstwa dzieciaki beda bra³y udzia³ w "zywych" lekcjach historii itd itp.(planowane jest uczenie chetnych zanikajacych zawodów.rzemieslnicy-nauczyciele przyjada min z Czech i Bia³orusi)
A jak sie komus on nie podoba, to przeciez nikogo na si³ê nie zapraszamy. MI sie takze mordki niektórych nie podobaja, ale im tego nie mówie bo by im by³o przykro i zyc im nie zabraniam. A jak kto ma mozliwosci, to nie ma problemu, prosze sobie zalatwic jakies 5 mln, wybudowac COS, a z chêci± przyjedziemy i na wyrazne ¿yczenie inwestora na 100 % znajdziemy elemencik na podstawie którego bedzie mozna stwierdzic ze to jest do....

Mysle ze wladze BYczyny trzeba pochwalic, za to ze bedzie mozliwo¶æ fajnych spotkañ, cwiczenia np zdobywania murów(wys 6 m), zobaczenia na zywo dzia³ania machin(nie miniaturek), czy robienia tego co nam na mysl przyjdzie(bez wariacji oczywi¶cie) Mbartnik- zapraszam:-)
a kto nie chce przyjechac na "stadion" to niech nie przyjezdza., swiat sie od tego nie zawali. PS
tak na koniec. obsolwenci turystyki i.....(OBR) juz sie przygotowuja do dzia³ania w grodzie, i nie musza siê juz martwic i szukac pracy. Pozdrawiam
Jak kto¶ chce siê czego¶ dowiedziec ,to prosze na priv, telefon 602613386, lub forum

Replika - powtórne wykonanie dzie³a sztuki, pojazdu, samolotu itp. z mo¿liwie wiernym odtworzeniem orygina³u. Czasem tylko wygl±du, albo motywu.
wikipedia

i to by by³o na tyle
Grzegorz £
Bardzo rozs±dne postawienie sprawy moim zdaniem.Pomys³u pozyskania ¶rodków tylko pogratulowaæ.Jasne ¿e nie jest to 100%rekonstrukcja ale nie takie by³o za³o¿enie projektu.
pozdrawiam i ¿ycze powodzenia
Rycerz
CYTAT(efendi @ 15:42 25.02.2007) *
Mamy takiego"PRZYJACIELA"-TO DO CEBIE kRZYSIU!!! co ma ten sam nr kompa jak w temacie -GRÓD W BYCZYNIE icon_mrgreen.gif zeby nie zasmiecac,....To jest to co odpisalem w tamtym temacie.
Zamieszczam , zeby nie bylo zbednej dyskusji, a ze dotyczy Byczyny....
Krzysiu, nie trzeba sie rejestrowac zeby zamiescic jednego posta tongue.gif
Kazdy glupi wie ze mozna wielokrotnie zamieszczac posty ze swojego zarejestrowanego konta, a nie ma potrzeby rejestrowac sie za kazdym razem i pod innym nazwaniem... icon_mrgreen.gif
[/b]
i to by było na tyle

Witam, chyba mnie jednak z kimś pomyliłeś, tongue.gif
Musiałem konto założyć, bez tego zdjęć bym nie wysłał.
'taki sam numer konta' OMG clap.gif

Nie czuję się poza tym na siłach oceniać historyczności grodu, jedynie zamieściłem fotki z prostego powodu: 'Ale postaramy się żeby chętni zobaczyli jak budowa wygląda' no, chyba że jednak nie chcesz żeby ludzie widzieli co się buduje clap.gif
Hubert
Witam!
Andrzeju drogi o którego Krzysia chodzi?
Przypuszczalnie znam imiê "Rycerza" i ca³kiem znacznie odbiega ono od imienia "Krzysiu"... smile.gif
A w Byczynie mamy zmienne IP, a taki ¿arcik Telekomunikacji Polskiej :P
Gratuluje znajomo¶ci komputera i sieci oraz historii! clap.gif
Pozdrawiam!
efendi
Witam Hubercie!
Walnij w stó³ , a.... tongue.gif itd.
Hubercie jak Ciebie to nie dotyczy, to sie nie odzywaj. Chyba ze.... bigsmile2.gif
Tu jest temat: MTR w Byczynie." Rycerz"sie odezwal nie w temacie, ja odpowiedzialem bo intencje jego byly jasne i tyle.
Wiecej na temat grodu w tym temacie nie bede pisal, sluze priv lub telefony: 602613386,lub 602614599,lub 512333616 (wszystkie czynne ca³a dobê i ca³y czas przy mnie)
ew mail: andrzej.kosciuk@wp.pl, lub akosciuk@webmedia.pl, lub efendi@webmedia.pl, lub unitur@webmedia.pl, lub efendi@infoperun.us a, i jeszcze telefon 077 4031530 blinkie.gif
Pozdrawiam
KRZYS
Andrzeju, mam nadzieje ze twoja wypowiedź nie dotyczy mnie! W przeciwnym razie czułbym sie mocno zażenowany jej poziomem.
Pozdrawiam
KRZYS
Andrzeju,
zadziwia mnie twoja reakcja! Umie¶ci³em link do filmiku z budowy grodu zeby wszyscy mogli zobaczyæ jak to dzi¶ mo¿e wygl±daæ nie oceniaj±c czy to dobrze czy ¼le. A ¿e to przyczynek do dyskusji? My¶lê, ¿e FREHA to dobre miejsce na to. Wielu uczestników RR taka budowa bêdzie interesowa³a i jak widaæ interesuje. Opinie s± ró¿ne ale to normalne chyba.... Mam wra¿enie jakby¶ sie wstydzi³ tej budowy. Prosisz o zamykanie tematu, reagujesz nerwowo ca³kiem bez powodu, a mnie dodatkowo pomawiasz o rzeczy których nie zrobi³em. Powiniene¶ siê wstydziæ. Twoimi dywagacjami na temat identyfikacji komputera czujê siê za¿enowany i nie bede tego komentowa³. Czy ci sie to podoba³, czy te¿ nie nadal bêdê / podobnie jak wielu innych/ interesowa³ sie budow± Centrum i z niecierpliwo¶ci± czeka³ na szczêsliwe jej zakoñczenie.
Pzdrawiam
efendi
efendi
Ocena: 0
Dodaj jako znajomego
Wy¶lij wiadomo¶æ
Znajd¼ tematy u¿ytkownika
Znajd¼ posty u¿ytkownika

post 13:14 07.02.2007
Post #3

Do³±czy³: 04.04.2003
Stowarzyszenie: opolskie bractwo rycerskie

Ostrze¿enie: (0%) -----

Witam!
Indar, jako ze widze iz g³os zabieraja Ci co "najwiecej "wiedza o budowie grodu w Byczynie, prosze o zamkniecie tego tematu. Jak ktos bedzie ciekawy , to slu¿ê informacjami na priv. Mysle ze nie ma sensu zeby istnia³ jako samodzielny temat, gdyz nikt sie nie pyta o nic najwiecej zorientowanych, a opinie "przyjació³"-stadion itd psss.gif - nas nie interesuja. Moga sobie to pisac na p³otach . tongue.gif
Jezeli ktos bêdzie naprawdê zainteresowany , to prosze o wiadomo¶æ na priv,a wszytko wyja¶niê i zaprosze do grodu w czasie budowy i po jej zakoñczeniu.W TYM temacie g³osu wiêcej nie zabiore.
Pozdrawiam smile.gif
Go to the top of the pageReport Post

Edit Post
Rycerz
Witam

No, super, mia³em o panu nieco inne zdanie shocked.gif

teraz, jako ¿e ja i Krzy¶ to ponoæ jedna osoba ukradnê fragment jego wypowiedzi i podpiszê jako swój: szef.gif

Mam wra¿enie jakby¶ sie wstydzi³ tej budowy. Prosisz o zamykanie tematu, reagujesz nerwowo ca³kiem bez powodu, a mnie dodatkowo pomawiasz o rzeczy których nie zrobi³em. Powiniene¶ siê wstydziæ. Twoimi dywagacjami na temat identyfikacji komputera czujê siê za¿enowany i nie bede tego komentowa³.

Do nieus³yszenia zatem dunno.gif
KRZYS
Efendi,
na lito¶æ Boska podaj choæ jeden argument / rozs±dny/ za zamknieciem tematu. Kompletnie Cie nie rozumiem. To¿ to "gród " to Twój skukces. Naucz nim sie cieszyc!
KRZYS
A dla zainteresowanych tak a propos: aby wiecej dowiedziec sie o inwestycji wystarczy wej¶æ na www.byczyna. pl zak³adke 'aktualno¶ci" a potem "gród rycersk". Jestem przekonany, ze wielu z Was duzo sie od Byczyny nauczy. Czego zyczê
Ferryman
Wszystko piêknie, ale nie nazywajmy tego grodem! Jestem studentem 4 roku historii ze specjalno¶ci± archeologia i o grodach wiem co nieco. Gdzie wa³ ziemny z konstrukcj± skrzyniow±?? Co tam robi± te gara¿e po bokach?? I do tego jeszcze lo¿e dla Vipów! Szlag cz³owieka trafia, jak po¶wiêca d³ugie lata na zg³êbianie przesz³o¶ci i musi ogl±daæ takie potworki. Nie wierzê, ¿e za takie miliony nie da siê odtworzyæ grodu w sposób historyczny. Chyba, ¿e kto¶ buduje hotel, a nie gród. Sama idea jest szczytna, ale wykonanie tragiczne, obmy¶lone na trzepanie kasy, a nie szerzenie wiedzy o ¶redniowieczu. Przykre jest szczególnie to, ¿e tury¶ci, którzy s± czêsto laikami uwierz±, ¿e tak wygl±da³ wczesno¶redniowieczny gród w Opolu.

Replika - powtórzenie, odtworzenie, kopia dzie³a; jêzykozn. kalka, odbitka.
¬ród³o: S³ownik Kopaliñskiego (bynajmniej nie Wikipedia)
Vislav
Witam

Dysponuj±c odpowiednimi ¶rodkami mo¿na z pewno¶ci± odtworzyæ gród ¶redniowieczny. Bêd± problemy z 'historycznym' u¿yciem technologii i materia³ów - wiedza, umiejêtno¶ci i ilo¶æ potencjalnych fachowców jest bardzo ograniczona. Nie s± to przeszkody nie do przezwyciê¿enia.

Jednak podstawowe pytanie jakie nale¿y sobie zadaæ, to jaki jest cel budowy:

- czy ma byæ to gród - obiekt/eksponat do ogl±dania przez wycieczki przez kilka miesiêcy w roku utrzymuj±cy siê czê¶ciowo z dotacji (nie s± wieczne!). Prêdzej czy pó¼niej jest to mieszanka komercji i kilku historycznych imprez w skali roku

- czy ma byæ to "gród" - samofinansuj±ca siê, ca³oroczna baza do dzia³alno¶ci zwi±zanej z krzewieniem '¿ywej' historii. Kosztem historyczno¶ci samego obiektu zyskuje siê wiele mo¿liwo¶ci dzia³ania. Warto jest jeszcze raz przeczytaæ ze zrozumieniem post Efendiego
CYTAT(efendi @ 20:49 05.02.2007) *

Uwa¿am, ¿e w Polsce jest miejsce dla obu rodzajów 'rekonstrukcji' i w ¿aden sposób nie powinno siê przes±dzaæ o wy¿szo¶ci jednej czy drugiej.

Ja sam, w swojej bardzo skromnej skali zajmuj±c siê odtwarzaniem podró¿nika z wczesnego ¶redniowiecza korzystam z obu metod. Z jednej strony s± to wyprawy z prób± odzwierciedlenia warunków ¿ycia w trudnych warunkach bez ¿adnych udogodnieñ socjalnych, z drugiej strony nie stroniê te¿ od zorganizowanych imprez z 'full wypasem' gdzie sam stajê siê eksponatem.
Ortodoksów zapraszam na kolejn± wyprawê jesienn± lub zimow± - bez cateringu, bazy noclegowej i bie¿±cej wody.

pozdrowienia Vislav
Mbartnik
Kolego Ferryman poczytaj sobie od pocz±tku temat w którym zosta³o opisane za³o¿enie projektu i cel takowej konstrukcji, a dopiero pó¼niej pisz takie g³upotu.
CYTAT
Szlag cz³owieka trafia, jak po¶wiêca d³ugie lata na zg³êbianie przesz³o¶ci i musi ogl±daæ takie potworki

Nikt ci nie nakazuje niczego ogl±daæ, a wogóle to szlag mnie trafia, jak czytam twoj± wypowied¼.
Wojtek z Jakubowa
CYTAT(Ferryman @ 23:47 18.03.2007) *
Wszystko piêknie, ale nie nazywajmy tego grodem! Jestem studentem 4 roku historii ze specjalno¶ci± archeologia i o grodach wiem co nieco.
Nie wierzê, ¿e za takie miliony nie da siê odtworzyæ grodu w sposób historyczny. Chyba, ¿e kto¶ buduje hotel, a nie gród.

To nie kwestia wiary, ale kosztorysu. I zapytaj kogo¶ kto siê na tym zna, jaki jest koszt takiego przedsiêwziêcia. Gwarantuje Ci, ¿e wierna rekonstrukcja grodu jest dro¿sza ni¿ stylizacja obiektu na takow±.
Pozdrawiam
apaczomir
Je¿eli owinê ciosnek koñsk± skór±, nikt nie powie, ¿e mam rumaka. Budowanie ze stali i betonu czego¶, co bêdzie nosic nazwê "Gród" jest wed³ug mnie oszustwem i wpajaniem absurdów m³odzie¿y, której znaczny procent zachowa to w pamiêci na wiele lat. Nie ma usprawiedliwienia i t³umaczenia siê brakiem pieniêdzy. W±tpiê, ¿e ktokolwiek bêdzie t³umaczy³ wszystkie nie¶cis³o¶ci w tej budowli kazdej zwiedzaj±cej osobie. Za¶ uznanie spo³eczenstwa za durn± masê, co po³knie ka¿dy kit, bije w wielu z nas! Ja kitu nie lubiê, a zw³aszcza naginania historii na w³asny u¿ytek! Takie "romantyczne" zabiegi doprawi³y rogi wikingom, a wikipedii miano wyroczni.

Pozdrawiam
Mbartnik
Niestrawno¶æ i kac moralny powoli zaczyna dopadaæ.

Zamiast krytykowaæ poka¿ jak siê buduje "historyczny" gród w realjach IV RP.
Jak ju¿ li¼niesz trochê wiedzy na temat urzêdniczej "zakutetsy" to wtedy zobaczymy czy nadal si³y do dalszej budowy ci zosta³y, czy tylko w gêbie szanowny apaczomir.

Pozdrawiam oziêble
Marcin
apaczomir
Lizn±³em temat- nawet bardzo! I je¶li mogê prosic to opisuj mnie nieco bardziej pow¶ci±gliwie. Mam twarz. Co ma IVRP do pilarek, których jak widzê u¿ywasz do budowy swoich ... Jaki przepis o tym mówi? Natomiast pa³anie do mnie nienawi¶ci± oziêb³a za moje prywatne opinie na jaki¶ temat swiadczy tylko o Twoim poziomie frustracji. Nie chcê zgadywac z jakiego powodu. Dalej trwam w przekonaniu, ¿e taka forma edukowania jest niew³a¶ciwa. Nikogo nie obra¿am, tylko wypowiadam siê odno¶nie budowli koliduj±cej z moimi parzekonaniami i do¶wiadczeniem. IV RP dajê mi wolno¶æ wypowiedzi. Dlaczego stawiasz swoje racje nad moje? Dlaczego zak³adasz, ¿e mam nik³± wiedzê w tym temacie?

Pozdrawiam gor±co!
Mbartnik
1. Osada w Byczynie nie nale¿y do mnie, a do Opolskiego Bractwa Rycerskiego z którym mam tyle wspólnego co z Kaczyñskimi. Lecz szanujê Efendiego i jego zapa³ do budowy, który wypowiedziami w twoim stylu jest skutecznie gaszony.
2. Moje za³o¿enie odno¶nie twojej wiedzy na temat przepisów budowlanych wynika z postów powy¿ej. Nikt nie da pieniêdzy na budowê któr± ze¿r± korniki i zawali siê pod nogami setek lub nawet tysiêcy zwiedzaj±cych (których szczerze rzyczê Byczynie).
3. Swoje racje stawiam nad Twoimi poniewa¿ postawi³em wie¶ STYLIZOWAN¡ na wczesno¶rediowieczn± i wiem ile u¿erania przy tym z urzêdasami, a opinie tobie podobnych tylko mnie irytowa³y i przekonywa³y o zapatrzeniu w siebie pewnej grupy ludzi w RR.
Gwoli formalno¶ci nie tylko stosowa³em pi³y spalinowe, ale równie¿ gwo¼dzie i do tego sklepowe zawiasy hehehe.gif .

Podsumowanie do przemy¶lenia:
Forum jak sama nazwa wskazuje jest miejscem w którym ka¿dy mo¿e wyraziæ swoje zdanie na dowolny temat (niekoniecznie maj±c jakiekolwiek o tym pojêcie).
Ilo¶æ krytyki jak± mo¿e znie¶æ poszczególna jednostka ludzka jest zmienna, ale nie nieograniczona.
Zak³adaj±c temat ten (i nie tylko ten) autor nie mia³ zapewne w zamiarze wys³ychiwania obelg i nieprzyjemnych uwag pod swoim adresem i w kierunku przedsiêwziêcia w które zosta³o w³o¿one masê pracy.
Zastanówmy siê: Czy je¶li kto¶ bêdzie ci±gle krytykowany to czy bêdzie chcia³ siê dzieliæ informacjami o postêpach z budowy?(na ten przyk³ad). Ja w temacie osady zbudowanej przeze mnie i moj± grupê da³em sobie spokój z zamieszczaniem nowo¶ci w³a¶nie przez takie dzia³anie.

Pozdrawiam
Marcin

Ps. Efendi jak bêdziesz potrzebowa³ pomocy przy imprezach lub pokazach rzemie¶lniczych to siê polecam (z ekip± rzecz jasna). Rzemios³a ci u nas dostatek (tkactwo, bartnictwo, kowalstwo, p³atnerstwo, piekarnia,...)
Wychodzê z za³o¿enia, ¿e ludzie robi± najlepszy klimat, a do was mam sentyment.
(sporo lat temy w Opolu by³ mój debiut w RR na waszej imprezie i od tamtej pory... icon_mrgreen.gif )
Ferryman
Ja rozumiem za³o¿enia, ale widzê tu ca³kowity brak logiki. Pó¼ny OBR stawia Opolskie Centrum Kszta³cenia Rycerzy w postaci wczesnego grodu, który na dodatek nie przypomina wczesnego grodu i nazywa go grodem. Gdyby okre¶lono tê budowlê hal± rycersk±, lub czym¶ w tym stylu, zamiast sugerowaæ, ¿e jest to replika Ostrówka, to nie mia³bym nic do powiedzenia, ale niestety tak nie jest. Do tego jeszcze dochodzi budowa drakkaru. To siê kupy nie trzyma. To tak, jakby Jomsborczyków wsadziæ do Malborka i kazaæ im tam odtwarzaæ wczesne ¶redniowiecze.
Co do kosztów, to krewny mojego dobrego znajomego wraz z bratem (obaj posiadaj±cy odpowiednie wykszta³cenie zwi±zane z orchitektur± i pasjonaci ¶redniowiecza) wykonali profesjonalny projekt rekonstrukcji Ostrówka w Opolu. Opiewa³ na nieca³y milion z³. Ze wzglêdu na fakt, ¿e w tamtym okresie Polska nie mia³a dostêpu do takich dofinasowañ, jakie dzi¶ oferuje UE nie doczeka³ siê on niestety realizacji. Gdzie mu tam do 3,5 mln za Byczynê. Wiêc to jednak chyba nie kwestia kosztów. Stawia³bym raczej na chêæ pop³yniêcia na fali popularno¶ci coraz liczniejszych bractw wczesno¶redniowiecznych i próbê wyci±gniêcia pieniêdzy z programu Destination Viking, nawet za cenê nagiêcia idei dzia³ania Ruchu Rycerskiego.
Indar
Witam
Delikatnie pozamiatane. Zastanawia³em siê czy nie zrobiæ tu wiêkszej czystki, ale postanowi³em pozostawiæ dyskusjê - usuwaj±c jedynie w±tki poboczne.
Ka¿dy ma prawo wypowiadaæ siê w poruszanej kwestii, dyskusja zawsze bêdzie czym¶ dobrym. Ale proszê by by³a to dyskusja rzetelna, bez osobistych wycieczek czy te¿ "postów" nic nie wnosz±cych do meritum poruszanego tematu.
k³aniam
I.
Mbartnik
CYTAT(Indar @ 00:13 20.03.2007) *
Witam
Delikatnie pozamiatane. ...

kłaniam
I.

To też nie było potrzebne - odmienność zdania i trwanie przy nim nie predysponuje nikogo do obrażania kogoś reprezentujacego inne stanowisko.
Upraszam ponownie - dyskutujcie, ale zachowajcie pewien poziom.
Moderator Indar

CYTAT(Ferryman)
...wykonali profesjonalny projekt rekonstrukcji Ostrówka w Opolu. Opiewał na niecały milion zł. Ze względu na fakt, że w tamtym okresie Polska nie miała dostępu do takich dofinasowań, jakie dziś oferuje UE nie doczekał się on niestety realizacji.

Szanowny kolego w zakichanej Unii Europejskiej jesteśmy już kilka latek więc...
Czekam na popis i informacje o rozpoczęciu budowy skoro tak łatwo wybudować wierną rekonstrukcje Ostrówka.
W karczmie pod nazwą ciekawostka jest temat o delikwencie budującym zamek przy pomocy dawnych technik. Przychylnych inaczej tam pod dostatkiem. Nóż się w kieszeni otwiera.
Wojtek z Jakubowa
CYTAT(Ferryman @ 23:33 19.03.2007) *
Co do kosztów, to krewny mojego dobrego znajomego wraz z bratem (obaj posiadający odpowiednie wykształcenie związane z orchitekturą i pasjonaci średniowiecza) wykonali profesjonalny projekt rekonstrukcji Ostrówka w Opolu. Opiewał na niecały milion zł. Ze względu na fakt, że w tamtym okresie Polska nie miała dostępu do takich dofinasowań, jakie dziś oferuje UE nie doczekał się on niestety realizacji. Gdzie mu tam do 3,5 mln za Byczynę. Więc to jednak chyba nie kwestia kosztów.

Tak tylko wtrącę, że koszty budowlane trochę wzrosły i rosną nadal. Tak na przykład cena cegły przez ostatnie 3 miesiące w niektórych regionach wzrosła o 200%. O wzroście stawki za pracę budowlańców nie będę wspominać. Może się okazać, że kosztorys o wartości 1 mln złotych dziś wyniesie 5 mln - proponuję sprawdzić smile.gif
Zgodzę się jednak, że nie należy nazywać grodem czegoś co grodem nie jest. Tylko pytanie jaka jest oficjalna nazwa inwestycji w Byczynie ;)
apaczomir
Dziêkujê za zaproszenie, niestety mieszkam w Szczecinie i dlatego juz dawno przyj±³em inne zaproszenie, a mianowicie pomoc przy budowie skansenu w Wolinie. Parê kropel potu wypi³a ta ziemia. Mimo to milo us³yszec, ze nic nie robi³em w takich tematach.

Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(apaczomir @ 21:40 20.03.2007) *
Dziêkujê za zaproszenie, niestety mieszkam w Szczecinie i dlatego juz dawno przyj±³em inne zaproszenie, a mianowicie pomoc przy budowie skansenu w Wolinie. Parê kropel potu wypi³a ta ziemia. Mimo to milo us³yszec, ze nic nie robi³em w takich tematach.

Pozdrawiam

Witam

Skansen w Wolinie jest z pewno¶ci± dobr± rekonstrukcj±. Parê lat temu, te¿ trochê tam pomaga³em. Jednak zwróæ uwagê na to, ¿e w chwili obecnej wci±¿ nie jest to obiekt ca³oroczny. Na terenie skansenu nie wykszta³ci³a siê sta³a dzia³alno¶æ rzemie¶lnicza. Przez d³ugie okresy czasu przeje¿d¿aj±cy turysta napotka zamkniêt± bramê. Pokazanie 'historii' wymaga specjalnych aran¿acji. Ca³o¶æ musi byæ utrzymywana z dotacji - nie jest to przedsiêwziêcie w dzia³aniu samofinansuj±ce.

Z pewno¶ci± znasz Ukranenland w Torgelow i wiesz jakie napotkali problemy, gdy po kilku latach dotacje zaczê³y byæ ograniczane. Zobacz w jakim stanie jest stanowisko - wyrób cegie³, poza samym skansenem. Kiedy¶ w³o¿ono znaczne ¶rodki w jego stworzenie.

Warto¶æ dodan± tego co jest tworzone w Byczynie bêdzie mo¿na oceniæ za kilka lat. Je¿eli przedsiêwziêcie bêdzie siê rozwijaæ i kwitn±æ, tak jak to nakre¶li³ Efendi - to warto jest s³owo gród wzi±¶æ w cudzys³ów i nie oburzaæ siê tak bardzo.

pozdrowienia Vislav
Indiana
Witam
Kolejna dyskusja, która przybiera zadziwiaj±cy mnie temat.
Panie Ferryman, jak ju¿ kto¶ Panu zwróci³ uwagê, fakt bycia studentem historii nie sprawia, ¿e wie Pan, co to znaczy wybudowaæ replikê grodu, a ju¿ z pewno¶ci± nie to, ¿e wie Pan jak takow± utrzymaæ, ¿e ju¿ nie wspomnê o utrzymaniu siê z niej.
Panie Apaczomir, jak sama nazwa wskazuje, na Wolinie jest SKANSEN, który z tego co wiem, jest projektem naukowym, a nie komercyjnym, prawda? To znaczy, ¿e twórcy nie musz± siê martwiæ faktem, w jaki sposób go (lub siebie z niego) utrzymaj±. Nie musz± siê martwiæ tym, jak najlepiej bêdzie przyj±æ tam wycieczkê na nocleg lub grupê biznesow±. Jak siê nie da, to nie przyjm±, bo nie to jest ¼ród³em funduszy.
I dobrze. Tylko jaki jest problem, ¿e tak was boli fakt istnienia projektów komercyjnych? Bo co, bo "nie bêd± szerzy³y wiedzy o ¶redniowieczu"? Oczywi¶cie, ¿e bêd±. Nocleg na obiekcie, imprezy tam siê odbywaj±ce, porusz± niejedn± wyobra¼niê do zainteresowania sie ¶redniowieczem bardziej, ni¿ niejedno muzeum. A pisze o tym z tak± pewno¶ci±, bo widzê, ¿e osobom tworz±cym Byczynê na tym zale¿y i potrafi± to robiæ.

A ¿eby nie by³o, ¿e nie wiem o czym mówiê. Ja te¿ usi³ujê stworzyæ malutki obiekt tego typu i dostosowanie drewnianego obiektu do wymogów polskiego prawa budowlanego to naprawdê ciê¿ki orzech. Du¿o ciê¿szym orzechem jest obecnie wykonanie go, jako ¿e fachowcy cie¶le s± obecnie na wagê z³ota (nieraz dos³ownie). Dlatego te¿ od kilku miesiêcy (zimowych) zasuwam przy budowie - uwaga!- z pilark±. Bo gdyby¶my mieli robiæ to siekier±, nie powsta³oby NIGDY. A ja chcê ¿eby jednak by³o. I my¶lê, ¿e pan Effendi wychodzi z tego samego za³o¿enia.

A budowniczym z Byczyny ¿yczê powodzenia :-) Chêtnie zajrzê w maju zobaczyæ i byæ mo¿e trochê podpatrzeæ i pouczyæ siê. smile.gif

Pozdrawiam
Indiana
apaczomir
Nigdy nie porówna³em Byczyny i Wolina, a tylko odpar³em atak na moj± " budownicza pró¿no¶æ".
Vislavie! Problem Torgelow jest teraz wiêkszy, bo wiêkszo¶æ ludzi straci³a pracê, o dotacjach nie wspomnê. Jak wiesz z wolinem jest inna sprawa- inwestycja jest w trakcie realizacji, a docelowo ma istniec ca³orocznie. Czego im ¿yczê.
Komercyja budowla w Byczynie mnie nie odpycha, a wrêcz zachêca do odwiedzenia pewnego rodzaju stylizacji, pomys³u na pokazanie ¶redniowiecza przez pryzmat wspólczesno¶ci. Takie zachowania chwalê i chwalê pomys³odawców. Przestrzegam tylko przed niew³asciwym nazewnictwem (patrz temat postu) i wszystko bêdzie w porz±dku! I brakiem og³ady...

Pozdrawiam wszystkich
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.