Nie wiem czy to danie jest historyczne, ale jest proste i szybkie do przygotowania, tanie, i po¿ywne. Receptura ta pochodzi gdzie¶ z Poznañskich stron.
Bia³a Polewka (czas przyrz±dzenia ok 5 min)
Sk³adniki:
-kefir, jogurt lub zsiad³emleko (mo¿na mieszaæ np. Kefir+zsiad³e) (zasada robienia potraw na winie- wrzucamy co siê akurat nawinie )
-Trochê wody (szklanka lub dwie) mo¿na wlaæ te¿ troszkê mleczka,
-Zaklepka m±czna (pó³ szkanki wody + 2 ³y¿ki m±ki)
-¦mietana
-sól
- Twaróg,
1. Do garnka wlaæ wodê i kefir, lub co siê innego nawinie, gotujemy nie mieszaj±c.
2. Jak siê zagotuje, wlewamy zaklepkê i delikatnie mieszamy,
3.Solimy i czekamy a¿ zgêstnieje,
5. Serek wkruszamy, kub kroimy w kostkê (wymiary kostki ok. 1x1x1 cm)
6. Gotujemy jeszcze chwilkê. Dodajemy ¶mietanê
7. Podajemy z chlebem posmarowanym gruuubo mas³em, lub wk³adamy do talerza ziemniaki ugotowane w mundurkach (bez skórek ofcorz).
Super zupka na ¶niadanko!!! Smacznego!!!