hej
Proszę wszystkie grupy o podanie na priva we czwartek ostatecznej liczby osób które zadeklarowały przyjazd do Tykocina.
prosze też o niedzwonienie z pytaniami typu: Czy bedą miejsca dla żon, kolegów i dzieci żon kolegów?
Takich miejsc niestety nie posiadamy, zapewniamy za to wyzywienie i nocleg wszystkim (i tylko) członkom grup, ktorzy odwiedzą nas w strojach i wezmą udział w bitwie. Te grupy które przyjadą w wiekszej ilosci niz początkowo deklarowały i potem to zgłosiły niechaj wezmą spiwory.
Listy juz nie powiekszamy, wynajęlismy juz wszystko co w mieście było do spania. Liczyliśmy na przyjazd 60 osób, zadeklarowało sie grubo ponad 80. Dzieki za kredyt zaufania.
Pamietajcie o ciepłych skarpetach (ma byc chłodno) i dobrych butach, grupy szturmujące zamek będą atakowały po trudnym terenie.
Na obrońców i szturmujacych podzielimy się na miejscu.
Przydadzą sie tez topory i czekany, szturmujacy bedą znosili nimi zamkową bramę.
Impreza przewidziana jest na sobotę, początek o godzinie 12, na 10 zwołujemy odprawę.
Wszystkich którzy przyjadą w piątek zapraszamy na wieczorne zwiedzanie Tykocina (oczywiście w strojach).
Do ISLAMA GEREJA III: jak wyzej napisałem, nie mamy juz mozliwości, by was przyjąć, za co serdecznie przepraszam. Jeżeli, jak piszesz, udało sie wam załatwić prywatnie goscinę to oczywiście z Tykocina was nie wygonimy. W bitwie i pokazach jak najbardziej mozecie uczestniczyć. Moge również obiecać że zarezerwuję wam miejsce na nastepnej naszej imprezie w pierwszej kolejności.
Pozdrawiam
Witam i zapowiadam nasz± grupê w ilo¶ci 20 ludzi z czego 18 ch³opa do bitwy, bedziemy mieli 2 armaty i 10 muszkietów. Pozdrawiam znajome grupy i licze na nowe znajomo¶ci
CYTAT(furion @ 14:40 22.02.2007)
20 ludzi z czego 18 ch³opa do bitwy
?? jak napisa³em wyzej - ugo¶cimy tylko tych którzy wezma udzia³ w bitwie, nie ma innej mozliwo¶ci
Mimo naszych wysi³ków i zarezerwowania wszelkich mo¿liwych miejsc noclegowych prosimy o zabranie ze sob± mo¿liwie jak najwiêkszej liczby ¶piworów i innych potrzeb sypialnych.
Pozdrowienia dla Tykocian
od grupy kaskadersko-historycznej "D¿ygit"
impreza byla przednia, czekamy na nastepna edycje!
Bywajcie
Witam
by³o SYMPATYCZNIE!!!!!! niektóre gagi mnie poprostu rozwali³y
pozdrowienbia dla tykocin
i dla checiniaków za to ze znowu byli z nami:)
super by³o
By³o mi³o ale siê skoñczy³o. Wielkie dziêki za tak liczne przybycie. Mam nadziejê ¿e mog³o siê podobaæ.
Pozdrawiam
Czo³em!
Impreza przednia!!! Tykocin jest piêkny, warunki zakwaterowania by³y luksusowe a posi³ki smaczne, bitewka przyjemna, towarzystwo zacne i wspania³a biesiada. ¯a³ujê trochê ¿e nie by³o bojówki bo chêtnych by³o sporo i naprawdê by³o siê z kim mierzyæ, za rok na pewno nadrobimy. Bêdê wspomina³ bardzo mi³o tê imprezê i mam nadziejê ¿e bêdzie cykliczna. Pozdrawiam wszystkich uczestników i ca³ujê wszystkie uczestniczki.
Wasze Zdrowie!!!
Witam ja wlasciwie dostrzeglem same plusy
Bardzo przyjemna impreza, zakwaterowania jak juz Mieszko pisal - piewsza klasa, zarcie rewelacyjne a uczta miodzio
. Pozatym bardzo dobra organizacja, nie bylo ani obsow ani niedorobek wszystko sprawnie cacy i bez urazow. Bojowki nie bylo, no troche szkoda choc z drugiej strony na tym lodzie mozna bylo sie pozabijac. Dzieki wszystkim za bardzo dobra zabawe i mile spedzony czas.
Sory ze tak skromnie opisuje ale dopiero dotarlem do domu i ide odespac.
Dzieki jeszcze raz za zaproszenie i mam nadzieje ze spotkamy sie za rok
ps. Ksiadz jest swietny
Ja tez bardzo chcia³abym podziekowaæ za te wspania³± imprezê, jedn± z lepszych w mojej karierze:)
Organizatorzy bardzo profesjonalnie podeszli do zadania, z którego wywiazali sie wysmienicie.
Serdecznie Was tykociniaki pozdrawiam, prosze te¿ o przekazanie pozdrowieñ ksiêdzu.
Buziaki dla wszystkich
Rzeczywi¶cie organizatorzy stanêli na wysoko¶ci zadania i wykonali kawa³ dobrej roboty. Fajnie jak ma³a grupa potrafi zorganizowaæ co¶ na tak± skalê.
Na przysz³o¶æ fajnie by by³o rozbudowaæ trochê program, ¿eby wiêcej siê dzia³o (bojówka, jakie¶ warsztaty, obóz pod zamkiem, gotowanie na dziedziñcu, etc), no i liczê, ¿e na nastêpnej edycji pojawi siê wiêcej uczestników.
Dobrze, ¿e pogoda dopisa³a i mogli¶my do¶wiadczyæ jak to by³o 350 lat temu
Szczególne podziêkowania nale¿± siê Ksiêdzu Kanonikowi i ca³ej obs³udze Alumnatu
Witam .
I ja przy³±cze siê dosypania garstki cukru, albo mo¿e nieco miodu (pitnego).
Chwa³a organizatorom!!!
Czy czasami kanonik za bardzo nie by³ zdenerwowany po sobotniej biesiadzie, zw³aszcza za ¿yrandol?
Mam nadziejê ¿e da siê u³agodziæ, i przyjmie rycerzy w przysz³ym roku.
Jak by³o wcze¶niej wspomniane, ma³a grupa lecz wielka duchem, jestem pe³en podziwu dla Ich pracy w³o¿onej w przygotowania do imprezy.
Pozdrawiam, i do szybkiego zobaczenia.
Czo³em,
przy³±czam siê do stosu uprzejmo¶ci. Organizatorzy, poniek±d debiutanci w przedsiêwziêciach odtwórstwa historycznego wykazali siê ogromnym profesjonalizmem. Zakwaterowanie, aprowizacja - bez zarzutu, sobotnia uczta - takiej ilo¶ci jedzenia pró¿no szukaæ na wiêkszo¶ci imprez tego typu. Wielkie brawa za odwagê umiejscowienia jej w kalendarium, w³a¶nie o tej porze roku. Tykocin na przysz³o¶æ rokuje fantastycznie.
Dziêkujemy za klimat oraz za zaufanie, jakim nas obdarzyli¶cie.
Witam.
Na temat imprezy podzielam pogl±dy moich przedmówców - bardzo udana. Wed³ug mnie organizatorzy stanêli na wysoko¶ci zadania. Bardzo dobre zakwaterowanie i wy¿ywienie, nie stresuj±cy program, ciekawa bitwa w oryginalnej scenerii (zimowej znaczy
).
Pozdrowienia dla wszystkich starych i nowych znajomych.
p.s. Ksi±dz jest naprawdê super.
Do³±czam siê do podziêkowañ dla Organizatorów
i pozosta³ych uczestników za wspóln± zabawê.
Bardzo fajna impreza, Tykocin i okolice piêkne, Alumnat wrêcz komfortowy
a zaanga¿owanie Ksiêdza Kanonika wzruszaj±ce.
Fraucymer Regimentu KJM prosi jednak by nastêpnym razem by³a mo¿liwo¶æ popl±sania w czasie uczty
Pozdrawiam!!
Dziêkujemy za mi³e s³owa. Co do ¿yrandola to winny zostanie ukarany. Byla jeszcze jedna mala strata ale to juz jakby nasze zmartwienie. Ksi±dz to rzeczywi¶cie z³oty czlowiek i zaanga¿owal siê bardzo. Mo¿e w roku przysz³ym tez nas ugo¶ci.
jeszcze pare zdjêæ z prasy lokalnej.
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/tn...5001&Ref=PHpozdrawiam
Powiem krótko zwiê¼le i na temat by³o [beeep]i¶cie, jad³o spanie i biesiada
mi³o by³o ale siê skoñczy³o
Dziêujemy za wspania³e przyjêcie, ³adn± bitewkê, zimne noce, t³uste ¿are³ko. Ja w pewnym momencie mysla³em ze jestesmy na czyim¶ weselu
"Zdrowie Czarnieckiego" choæ jak ksi±dz kanonik twierdzi jemu to ju¿ lepiej nie bêdzie
Uszanowanie Wszystkim
Chcia³bym serdecznie podziêkowaæ organizatorom i uczestnikom za wspania³e towarzystwo, prze¶wietn± zabawê , doskona³e warunki zakwaterowania, niesamowicie sut± i wy¶mienit± ucztê i nieziemskiego ksiêdza.
Szczególnie chcia³bym podziêkowaæ Towarzystwu Jazdy Dawnej i Towarzystwu Szablistów za okazan± pomoc i bardzo cenne dla nas uwagi. Je¶li znajdzie siê miejsce to Chor±giew Wejhera pisze siê za rok , mam nadziejê w wiêkszym sk³adzie.
Serdecznie pozdrawiam.
Wielkie dziêki!!
Uwa¿am ¿e impreza udana!
Sporo wra¿eñ jak na nieca³e 2 dni. Le¿a³em z koniem na ulicy, widzia³em jak siê ³ami± 2 szable w ci±gu 10 minut, usta przymarz³y mi do sygna³ówki, pi³em najs³odszy miód w moim ¿yciu, i widzia³em CZARKA JEDI "wchodz±cego" do pokoju potrójnym saltem w celu rabowania kiszonych ogórków.
..by³o du¿o rado¶ci..
Uczta imponuj±ca! Dawno siê tak nie najad³em!!
Rydz
Czo³em!
Bóg zap³aæ Ksiêdzu Dobrodziejowi, za wikt i opierunek!! Pospolitemu Ruszeniu Ziemi Tykociñskiej za przedni± imprezê w doborowym towarzystwie, a ca³emu Towarzystwu za mi³o spêdzony czas!
Aby tylko nie dziêkowaæ i wys³awiaæ Tykociniaków i Ksi±dza Dobrodzieja, a namacalnie co¶ od siebie daæ - nale¿y zag³osowaæ na stronie
http://www.wrotapodlasia.pl w zak³adce “Podlaska marka roku-g³osuj” zgodnie z instrukcja która Ksi±dz Dobrodziej rozdawa³, wiec do dzie³a i na co g³osowaæ to juz nie musze chyba pisaæ!
Moje gratulacje dla organizatorów za fajn± imprezê!!!
Biesiada by³a zacna... du¿o dobrego wina z piwniczki ksiê¿ulka
Bitewka przyjemna ale proponowa³bym na przysz³o¶æ zwróciæ uwagê na elementy uzupe³niaj±ce - dodaj±ce klimatu, w których mog³yby siê odnale¼æ marzn±ce kobietki... ot jaki¶ ma³y grupowy gwa³t po zdobyciu zamku albo nawet w trakcie bitwy na wziêtych do niewoli ochotniczkach
Jak Mieszko wspomnia³, ¶wietne warunki noclegowe... cieplutko, blisko na sale biesiadna... no i oczywi¶cie dobrze pomy¶lane rozmieszczenie w pokojach
my i G³yfy w pokojach obok siebie...
A je¶li ju¿ przy tym jestem to nie omieszkam z ca³ego serca podziêkowaæ za kompanijê najzacniejszej dru¿ynie G³yfów!!!
Szczególne podziêkowania za nara¿anie zdrowia i ¿ycia dla dobra sprawy ZUZIE z Rawy, która nara¿ona na podmuchy przera¼liwego, mro¿±cego wiatru nie ugie³a siê i filmowa³a ca³a bitewkê...
Moje osobiste podziêkowania Andrzejowi Mikiciakowi za rapcie i trzêsienie, które dla mnie z wielk± bieg³o¶cia wykonaæ raczy³ i terminu umówionego dotrzyma³
Wielkie podziêkowania Marcinowi z Bia³egostoku za pomoc przy odpalaniu naszego samochodu.
Postaramy siê niebawem umie¶ciæ na serwerze filmik, który nakrêcili¶my... wtedy zamieszcze do niego link.
hej
dzieki za podziekowania
pamietajmy jednak, ¿e bez was imprezy by nie by³o
prosze wszystkich o przys³anie paru fotek z pozwoleniem przes³ania ich dla jednego z naszych g³ównych dobroczynców czyli MON, na adres adamrudawski@wp.pl
na pewno impreza w nastepnym roku sie odbedzie
dzieki raz jeszcze za zaufanie i przyjazd
p.s. pozdrowienia dla rycerza JEDI
Nie zawaham siê powiedzieæ, ¿e by³a to jedna z najbardziej profesjonalnie zorganizowanych imprez na jakich by³em. Nocleg w hotelu o wysokim standarcie (du¿e, dobrze wyposa¿one pokoje z ³azienkami), bardzo du¿o smacznego jedzenia i naturalnie niezwykle go¶cinni gospodarze. Mam wielk± nadziejê, ¿e imprezê uda siê uczyniæ cykliczn±
Jednocze¶nie pragnê zasugerowaæ przesuniêcie terminu na bardziej wiosenny (marzec, kwiecieñ). Zimowa data, mimo niew±tpliwej oryginalno¶ci (patrz±c naturalnie przez pryzmat obecnie organizowanych w Polsce XVII-stek), nie pozwala na pe³ne wykorzystanie potencja³u drzemi±cego w tej imprezie
Chodzi mi m.in. o kwestie wprowadzania konnicy (wypadek wspomniany przez Rydza) czy problem z zorganizowaniem bojówek w zimowych warunkach
Oczywi¶cie to tylko moja subiektywna sugestia, nie da siê ukryæ ¿e nawet mimo warunków pogodowych by³o ekstra!
Dziêkuje i pozdrawiam!
Witam!
Dawno nie spotka³em tylu SYMPATYCZNYCH ludzi w jednym miejscu! ¦wietny pocz±tek sezonu!
Ch³opaki z Pospolitego Ruszenia spisali siê ¶wietnie, a xi±dz niew±tpliwie dodawa³ klimatu...
Wielkie dziêki za wspóln± zabawê wszystkim starym i nowym znajomym! Do zobaczenia!
Pozdrawiam!
Marcino- Pospolite Tykockie
Witam Wszystkich cieplutko
Serdecznie dziêkujemy za tak± ogromn± ilo¶æ pochlebnych opini o naszej zimowej imprezie
jednak je¶li chodzi o pl±sy i tañce to Sami Widzieli¶cie, ¿e miejsca na tego typu zabawy nie by³o zbyt wiele i w dodatku mamy Wielki Post . Mam jednak nadziejê ¿e przysz³a biesiada bêdzie organizowana w troszeczkê innym terminie i bêdzie ju¿ mia³a w swoim repertuarze podrygi (nie koniecznie konwulsyjne)
Jeszcze raz bardzo dziêkujê za miód,który na serca nam Wyleli¶cie oceniaj±c nasz± imprezê:)Musicie jednak Pamiêtaæ,¿e gdyby nie przyjazd tak Zacnych grup ten szturm poprostu by siê nie odby³.......
Pozdrawiam Marcino
Witam!!
Pozdrawiam Ciule... i serdecznie Wszystkich Uczestnikow Tykocin Luty 2007. Swietna imprezka na rozpoczecie sezonu. Termin doskonaly i bardzo rozwojowy, dlartego fajnie by bylo zachowac termin, ale moze postarac sie na druga impre, moze nie w tym roku, ale terminach cieplejsdzych.
Alumnat - super kwatery dla wojska i dam towarzyszacych.
Jedzeni dobre, wieczerza wypasna, Dziekuje za sweitna zabawe, ale musze sie przeychylic do slow Drogiej Pani Porucznikowej - brak muzyki i miejsca do tanca na wieczerzy!! Zmiencie to jesli laska!!
Mozna bylo dac jakies imitacje szancow wojsku oblegajacemu, moze jakis oboz zimowy?? Szlaasy szopy itd??
POdziekowania dla pana Ksiedza Kanonika i innym sponsorom itp.
Pozdrawiam!!
P.s Fajne macie tam okolice, moze sie kiedys tam zjawie na rowerki.
P.s.s. Mam nadzieje ze ze nie jestem juz taki straszny i wstretny innym, ale nie obiecuje poprawy!!
Witam wszystkich!
Impreza bardzo udana, dobry scenariusz bitwy, dobra sceneria, zakwaterowanie przeros³o moje naj¶mielsze oczekiwania-pokoje by³y poprostu rewelacyjne-full wypas, jedzonko bardzo dobre, wcale nie chodzi³em g³odny ani spragniony
, na uczcie czu³em siê jak na weselu, Xi±dz bardzo sympatyczny. Super atmosfera pomimo wielkiego zimna. Wielkie podziêkowania dla organizatorów i dla innych grup za ¶wietna zabawe (zw³aszcza dla Gryfów<-wysmarowanie czekolad± naszego kolegi by³o super
i za cenne rady) i mam nadzieje do zobaczenia za rok lub wczesniej na Zamo¶ciu.
Pozdrawiam
Szanowni Pañstwo, oznajmiam, ¿e macie chody u Ojca Dyrektora
Przegl±dam sobie rano prasê, zagl±dam do ulubionej gazetki a tam ca³kiem niez³y, choæ krótki artyku³
http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=m...amp;id=my32.txtPozdr.
M.
Ojciec Dyrektor musi byæ faktycznie bardzo przyja¼nie nastawiony, bo Nasz Dziennik bardzo czêsto w czasie sezonu zamieszcza reporta¿e z imprez i artyku³y na tematy zwi±zane z odtwórstwem - wszystkie w tonie bardzo pochlebnym.
Co do innych spraw - jestem za nieprzenoszeniem imprezy w inny termin. Po prostu im bli¿ej wiosny tym mo¿liwo¶ci wyjazdów jest wiêcej, i trzeba wybieraæ - a tak - w zimie - to naprawdê bardzo sympatycznie jest sobie tak pojechaæ. Nie ma rady - trzeba siê poobszywaæ, co tez planujê uczyniæ.
Co do tañców - có¿, jak ktos zauwazy³ - mamy Wielki Post i ta opcja by na pewno nie przesz³a. Ja sama by³am zaskoczona tym ¿e ksi±dz dobrodziej zezwoli³ na takie
Pozdrawiam
ksi±dz dobrodziej da³ dyspense. Jak to powiedzia³ kolega z Bia³egostoku w post nie nalezy bawiæ sie hucznie, ale bardzo hucznie to ju¿ co innego
Ja jestem za terminem zimowym.
Termin zimowy zdecydowanie imprezê wyró¿nia - i super - niech tak zostanie!!
A mo¿e by j± tak w ostatkowy weekend w przysz³o¶ci zorganizowaæ - tañce i swawole w klimatach staropolskich na ca³ego
Witam
W rozmowie z organizatorami, dowiedzia³em siê ¿e szturm zamku tykociñskiego wg historii odby³ siê w styczniu.
Czy w roku przysz³ym nie godniej by³oby zorganizowaæ turniej w okolicach tej daty?- do przemy¶lenia przez organizatorów.
Wtedy post nie obowi±zuje, i z tañcami nie by³oby problemów.
Nie chcia³bym aby ksi±dz mia³ do nas jakie¶ zastrze¿enia, zacny to cz³ek.
Pozdrawiam
Witam serdecznie, da³em sobie trochê czasu by ju¿ bez emocji po przemysleniach dac jak najlepsz± opinie co do w/w widowiska. No i co? Ju¿ po sprawie, wszystko ju¿ zosta³o powiedziane, i to w takiej w³asnie tonacji w której sam chcia³m napisaæ. Panowie z Tykocina: Adamie, Tadeuszu, Marcinie, Karolu, prosze Xedza (tych poza³em osobi¶cie) , Panie w³a¶cicielu zamku i inni, no poprostu wielkie brawa!!!
Nic ju¿ dodaæ nie mogê co do samej imprezy, ale skoro ju¿ mowa o zmianie terminu, to wydaje mi sie ze ten jest ca³kiem sympatyczny mimo zimy.
Jest jeden ma³y problem, który nie daje mi spokoju, i mo¿e Zacne Towarzystwo z imprezy pomorze mi w tym. Chodzi tu o to: jak dorównaæ tak dobrze i bogato (uczta) zorganizowanej imprezie?
Panowie organizatorzy ustawili poprzeczke bardzo wysoko, i napewno tegoroczne widowiska bed± do do Tykocina porównywane. Ja ju¿ mam wielki problem, z organizacj± tegorocznej bitwy o Karczówkê. Bo miejscem imprezy jest XVII klasztor i ko¶ció³, gdzie obowi±zuje ca³kowity zakaz
Impreza cudowna choæ ch³odna. Jeszcze chêtnie tam kiedy¶ wrócê!!
Kto¶ zdj±³ szyszak z pomnika??
CYTAT(kojot @ 16:16 06.03.2007)
Kto¶ zdj±³ szyszak z pomnika??
Tak, Czarniecki jest juz nagi.
Niebawem bedzie mo¿na obejrzeæ na Polonii film o "Zdobyciu Tykocina".
Dam znaæ kiedy. Jak ju¿ bêdê wiedzia³.
Nastêpna impreza, choæ mniejszych rozmiarów, bêdzie w Tykocinie zwyczajowo na ¶wieto wojska 15 sierpnia. nazywa sie "Jarmark Historyczny".
hej
program o imprezie na tv Polonia dzi¶ (niedziela) o godzinie 23 :17
powtórka w najbli¿szy wtorek 15 maja o 15;10
potem jeszcze raz powtórka w tvp3
pozdrawaim
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.