Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kawa W Xvii W. Hiszpanii
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Woyewoda
Wiecie mo¿e jak pito kawe w hiszpanii w tym okresie? Z jakich ziaren kawy parzono wtedy kawe? Z czego pili kawe? Co robili z ziarenkami kawy zanim zaparzyli kawe? Wogóle powiedzcie wszystko na temat tego jak j± spo¿ywano i co robiono aby by³a gotowa do spo¿ycia smile.gif .
Halfgar
Słowem żadasz ujawnienia mojego sekretu parzenia kawy na imprezach rant.gif Wiedza ma jest cenna niezwykle i wielu by chciało ją pozyskać coffee.gif

Co do kawy w Hiszpanii w XVII wieku to wtedy była ona napojem elitarnym i nie była dostępna dla każdego.

Wtedy był znany tylko jeden gatunek kawy: Arabica i tylko z takich ziaren pito kawę. Co do samego parzenia kawy .. hmm to możliwe, że po turecku, ale głowy nie dam smile.gif. Jeśli chodzi o naczynia, to jak o kawie u Arabów pisał Leonard Rauwolf
CYTAT
Bardzo dobry napój zwany przez nich "Chaube", który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków.
.

W Europie na kontynencie kawa pojawiła się w II połowie XVII wieku, najpierw w Paryżu, później w Wiedniu (za sprawą Polaka - Franciszka Jerzego Kulczyckiego blinkie.gif blinkie.gif )

CO do samego sporządzania ... to ja znam jeden historyczny sposób - po turecku, ale tu muszę cię zmartwić. Są tylko ogólne przepisy a szczegółÃ³w nie zdradzę po dobroci, bo Krzyżowcy już się czają żeby mi ten sekret wydrzeć usmieszek_08.gif usmieszek_08.gif

Pozdrówka
Woyewoda
Hmm, prypuszczasz ¿e po turecku, ale to niestety to tylko przypuszczenia icon_sad.gif . A mo¿e kto¶ mi lepiej powie jak hiszpanie parzyli sobie kawe i czy tak samo jak arabowie pili j± w porcelanie i i popijali ma³ymi ³y¿eczkami? icon_cool.gif
Halfgar
Zapewne nie pito wtedy kawy w warunkach obozowych. Wiêc kawa po turecku jak najbardziej, ale to wymaga czasu smile.gif. W czym pito ... zapomnij o porcelanie, gdy¿ w Europie technologiê wyrobu porcelany opracowano dopiero w XVIII wieku w Mi¶ni.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.