Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: In September 2007 In Lithuania Is Planned International Knight Tournament
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2
Janina
Witam,

jak i bylo zapowiadano wyzej, puchar walk rycerkich bedzie odbywal sie jako turniej-festiwal. Sam turniej odbedzie sie. A wiec wszystkie osoby prywatne i klubu, takze bractwa rycerskie zyczace wziac udzial w turnieju-festiwalu moga nadal podawac zgloszenie do udzialu. Forma zgloszenia zostaje taka sama, zasady rowniez. Oddzielnym punktem w zgloszeniu prosze wskazac gdzie zyczycie wzasc udzial: buhurty, rycerskie wystapienie, walki, turniej i td.
Rejstracja nadal trwa.

Pozdrawiam

P.S. Jezeli macie pytanie, propozycje - pytajcie icon_wink.gif
Janina
UWAGA! UWAGA! UWAGA!

W wyniku ma³ej ilo¶ci pañstw uczestników zasz³y nastêpuj±ce zmiany.

Data imprezy przenosi siê. Turniej – festiwal odbêdzie siê 27 wrze¶nia 2007 roku.
  • 26 wrze¶nia – przyjazd uczestników, rozmieszcenie uczestników oraz seminar.
  • 27 wrze¶nia – turniej, wyst±pienia bractw rycerskich i klubów, nagrodzenie uczestników, bankiet.
  • 28 wrze¶nia – wy¿ywsze w turnieju icon_mrgreen.gif smile.gif wracaj± do domu.

Dla dostarczenia z hotelu na mejsce turnieju uczestników oraz ca³ego ich ekwipunku i narzêdzi bêdzie podany transport.
Uczestnicy na lotnisku bêd± spotykani, wiec wy musicie zawczasu nas uprzedziæ o swojim przybyciu, oraz wskazaæ kiedy i gdzie przybêdziecie. Mo¿ecie wys³aæ odskanowany bilet.
Uczestnikom jedz±cym w³asnym trasportem b±d± wzs³ane mapy i podane kontaktowe numery komórkowe.

TURNIEJ W¦RÓD MʯCZYZN
  • 1 miejsce – 2000 euro
  • 2 miejsce – 1000 euro
  • 3 miejsce – 700 euro
  • 4 miejsce – 500 euro
  • 5 miejsce – 300 euro

TURNIEJ W¦RÓD DZIEWCZ¡T
  • 1 miejsce – 300 euro
  • 2 miejsce – 100 euro

WSPÓLNE NOMINACJE

naj³adniesza zbroja – 200 euro
najciekawsza walka spo¶ród osób wybywszych z turnieju podczas pierwszego etapu – 300 euro (po 150 euro ka¿demy walcz±cemu).

Wszyskim uczestnikom zostan± wrêczone dzplomy i upominki.

Wszystko Panowie reklama zaczê³a siê! Data turnieju pryzbli¿ona do dniu turyzmu, wiêc na imprezie bêd± wa¿ne i znane osoby Litwy. Bêdzie odbywa³a siê translacja po LTV (Litewska telewizja).

P.S. Osobom, które przys³ali zg³oszenia, danna informacja bêdzie przedublowana.

Pozdrowienia w imeniu organizatorów,

Janina

Marcin Waszkielis
INTERNATIONAL TOURNAMENT OF MEDIEVAL KNIGHTS
„KARVEDYS CUP“
Intended to World Tourism Day
27 of September, Vilnius, „Mountain park“

Day programme
10.00 – 12.00 Knights and other participants arrive to the place of festival
Knights arrive to the park, place their tents and flags. Every club has separate tent. They will rest and put on the armour in or near the tents. Other participants like craftsman’s, artists and beauty queens also arrive to their place in the park.

12.00 – 13.00 First round fights
Judges announces pairs of fighters. Every pair fighting one by one in the central part of the park. After the all fights judges announces results. All knights participate in the election of special awards – best strike, the most beautifull armour, public symphaty.

13.00 – 14.30 Rest and dinner
Knights has a rest near their tents, having dinner.

14.30 – 15.15 Folk programme

15.15 – 16.00 Second round fights
Judges announces a new pairs of fighters and their fighting one by one. After judges announce results and only 6 fighters will go to the quarter-final.

16.00 – 17.00 Public attraction

17.00 – 17.45 Folk programme

Evening programme

18.00 – 18.20 Opening ceremony
Parade of all knights. They turn a lap of honour with the flags of their countries and clubs.
Welcoming words (Ministry of Economy, Director of Tourism Departament, Mayor of Vilnius Municipality)

18.20 – 18.30 Participants of beauty contest „Miss Tourism of Lithuania)

18.30 – 18.40 Introducing of knights clubs
Announcer read information about the every club and fighters. Knights have to give an audience a wave and can leave to prepare for the quarter-final

18.40 – 19.00 Soloist Vytautas Juozapaitis (the best clasical soloist of Lithuania)

19.00 – 19.15 Quarter-final of the knights
All 6 knights are announcing. They come to the centre and read their swear.
After judges announce 3 pairs and they are fighting one by one. After the fight judges announce first group (who will fight for 4 -6 place) and second group (they will fight for 1-3 place).

19.15 – 19.40 Show of Beauty Queens

19.40 – 20.00 Singer „Onsa“

20.00 – 20.15 Show of Beauty Queens

20.15 – 20.30 Semi final fights (for the 6 and 3 places)

20.30 – 20.50 folk rock group „®alvarinis“

20.50 – 21.00 Show of Beauty Queens

21.00 – 21.05 Fire studio „Ugnies ratas“

21.05 – 21.20 Final fights (for 1-2 and 4-5 places)

21.20 – 21.40 singer Andrius Rimi¹kis

21.40 – 21.45 Fire studio „Ugnies ratas“

21.45 – 22.00 Awards ceremony
Winners, special awards, diplomas and small gifts for every participant.

22.00 – 22.30 Group „Biplan“

22.30 End of festival

Marcin Waszkielis
Dziêki wszystkim za wspólny wyjazd.

Okaza³o siê, ¿e Amerykanie to ¶wietni zawodnicy. Mia³em przyjemno¶æ stoczenia z jenym z nich najciê¿szej walki mojego ¿ycia....
Luszko
A s± jakies filmiki zdjecia?smile.gif
Hub
heh, miejmy nadziejê, ¿e w przysz³ym sezonie przekona siê o tym kolejnych kilka osób na w³asnej skórze icon_wink.gif
Marcin Waszkielis
P³azik podaj filmiki na youtube.
Marcin Templariusz
Szczerze powiedziawszy zaskoczyli¶cie mnie t± wiadomo¶ci± apropo Amerykanów , nie spodziewa³em siê tego po nich .

I przychylam siê do pytania Luszki : s± jakie¶ zdjêcia a najlepiej filmiki z walk tych¿e Amerykanów .
Marcin Waszkielis
Amerykanin by³ jeden, a filmiki jakies z jego walk powinny byæ.
Grzegorz £
To fakt Daniel Hunter by³ najwiêkszym zaskoczeniem.Walczy³ zupe³nie nietypowo ale bardzo skutecznie.
sabina
W ogóle trzeba przyznaæ, ¿e impreza by³a ciekawa i bardzo pouczaj±ca ;p
£ukasz P³aza
Ok nikt siê nie zebra³ do napisania wiêc mo¿e ja napisze jak by³o.
Najpierw plusy imprezy - pójdzie szybko. Organizatorzy zwrócili nam bez problemu za przejazd tak jak obiecali. Równie¿ warunki noclegowe by³y niesamowite - pierwszy raz spa³em na turnieju w czterogwiazdkowym hotelu. Naprawdê czu³em siê jak gwiazda sportu tongue.gif .

Niestety to chyba koniec plusów poza tym to generalnie straszna lipa. A¿ szkoda olbrzymich pieniêdzy zdobytych zapewne niema³ym trudem i olbrzymiego potencja³u jaki impreza mia³a...
Co do historyczno¶ci to ja siê zazwyczaj na ten temat nie wypowiadam ale nie mogê nie przytoczyæ zdania Grzesia który powiedzia³ na widok jednego z organizatorów "wygl±da jak syn diab³a i motopompy" icon_mrgreen.gif tekst powala tak humorem jak i trafno¶ci±.

Zreszt± impreza od pocz±tku by³a raczej planowana jako zawody sportowe a nie impreza historyczna.
Je¿eli tak na to spojrzeæ to mog³o by byæ fajnie - mog³o gdyby nie zwyk³e oszustwa których dopuszczali siê sêdziowie (podobno profesjonalni zawodowcy ze sztuk walki a nie jak u nas amatorzy). Jeszcze nie zdarzy³o mi siê tak "przegraæ" walki z kim¶ kto naprawdê bardzo ma³o umia³, zreszt± nie tylko mnie siê to zdarzy³o - lepszych ode mnie zawodników zarówno z Polski jak i z Rosji "wysêdziowano" bez najmniejszych skrupu³ów nawet je¿eli wynik by³ zupe³nie oczywisty. Je¿eli oferta wysokich nagród pieniê¿nych sk³ania organizatorów do tak niskich sztuczek to mo¿e lepiej nie dawaæ nagród?

Podsumowuj±c, impreza o niesamowitym potencjale - g³ównie z uwagi na sponsoring choæ tak¿e lokalizacjê (centrum Wilna). Niestety zmarnowana zupe³nie, do tego jeszcze pozosta³ nam ciê¿ki niesmak po tym jak zostali¶my potraktowani w bojówce. Podobne zreszt± odczucia mieli i Rosjanie i Bia³orusini.

P.S. Za to Amerykanin naprawdê niez³y

Luszko
Ponawiam pytanie;P

jakie¶ Fotki Filmiki?smile.gif

Kijowi sêdziowie potrafi± skopaæ ka¿da imprezê:P
sabina
Bêd±, jak tylko P³azik zg³êbi tajniki YouToube :]
Grzegorz £
S± na tubie 2 filmiki z walk± wo³czka z go¶ciem od organizatorów walka: http://www.youtube.com/watch?v=Nciqwf2LXgA i dogrywka http://www.youtube.com/watch?v=TIhHu5qUHGU...ted&search=
Marcin Waszkielis
My¶le, ¿e film pod tytu³em dogrywka ¶wiadczy o tym, ¿e z sêdziowaniem nie by³o najlepiej....
Adsumus
A jak wypadli nasi reprezentanci? icon_wink.gif

Pozdrawiam
Marchwiak
przecie¿ to ¿art, ta konserwa ledwo siê rusza³a, nic nie pokaza³. Mo¿e potrzeba miêdzynarodowych obserwatorów nast. razem...?
Halfgar
CYTAT(Marchwiak @ 14:59 03.10.2007) *
przecie¿ to ¿art, ta konserwa ledwo siê rusza³a, nic nie pokaza³. Mo¿e potrzeba miêdzynarodowych obserwatorów nast. razem...?

zg³o¶ to do OBWE ... na pewno siê zainteresuj±

Wyra¼nie widaæ przewagê ruchow± Wo³oczki nad przeciwnikiem. Wo³oczki ... jaka by³a decyzja sêdziów po dogrywce??
Hub
spróbujê byæ na maxa obiektywny i przytaczaæ tylko oczywiste fakty, by choæ trochê przybli¿yæ kwestie sêdziowania tego turnieju.

jak widaæ na filmiku by³ jeden sêdzia "ringowy" - notabene jedyny porz±dny go¶æ, ale jego zdanie siê
nie liczy³o, mia³ tylko rozpoczynaæ i wstrzymywaæ walkê i wskazywaæ zwyciêscê po werdykcie sêdziego
g³ównego.
walkê ocenia³o tylko dwóch sêdziów. litwin i bia³orusin. oceniali walkê stoj±c obok siebie na ¶rodku jednego z boków szranków. obaj jednocze¶nie mieli liczyæ trafienia obydwu zawodników. ciosy zapisywali na karteczce. trafienia w g³owê liczone za 2, gdzie indziej za 1 punkt. do tej pory nie wiemy,czy ciosy tarcz± by³y punktowane tak samo jak mieczem (bo dozwolone by³y napewno) i czy powiedzieli nam o wszystkich akcjach na punkty ujemne, bo takowe te¿ by³y przyznawane. po walce dwaj sêdziowe punktowi przychodzili do sedziego g³ównego i on spisywa³ ich oceny. nie wiemy co siê
dzia³o je¶li oceny poszczególnych sêdziów by³y ró¿ne, bo wiem na pewno ¿e tak bywa³o. wiemy jedno.
oczywi¶cie przyczyn tego mo¿e byæ wiele, ale 3 nasze walki by³y rozstrzygniête na niekorzy¶æ naszych walcz±cych, mimo ¿e bezwzglêdznie walki wygrywali i to znacz±c± przewag± punktow±. pozytywne by³o ca³kowite poparcie naszych pretensji przez braci z Rosji i Bia³orusi, o ma³y w³os by¶my razem z nimi w pewnym momencie zbojkotowali ca³± imprezê i zawinêli siê do domu. by³o strasznie gor±co. aha, potwierdzeniem s³uszno¶ci naszych w±tów do sêdziowania by³ pan sêdzia "ringowy", ktory mi w pewnym momencie powiedzia³ z za¿enowaniem w oczach ze on nie ma nic wspólnego z tym co siê tu dzieje. aha, sêdziowie dostali niez³e honorarium za swoj± pracê - jak na prawdziwe zawody mistrzowskie przysta³o..
Marcin Waszkielis
CYTAT
A jak wypadli nasi reprezentanci?

Pozdrawiam

Wypadli bardzo dobrze. Józek pokona³ Jungrada, najlepszego zawodnika na Bia³orusi. Po pokonaniu najciê¿szych zawodników czyli Jungrada i Daniela Huntera, w³a¶ciwie ju¿ planowali¶my fina³ miêdzy sob±. Niestety skoñczy³o siê na tym ¿e ja by³em trzeci, a Józek odpad³ z Litwinem z filmiku (Litwin dosta³ drug± szansê w mini turnieju dla tych co odpadli w pierwszej rundzie). W³a¶ciwie to zla³ go bardziej ni¿ ja ,gdy¿ siê z nim nie bawi³, jednak sêdziowie tego nie docenili.
Na koncie pokonanych mamy czo³ówkê Bia³orusi i USA, Rosjanina z Zapadnej Baszni, Ukraiñca i Litwinów. Wygra³ Pewien sympatyczny Bia³orusin. Drugie miejsce zaj±³ równie mi³y Bia³orusin, który nawet odda³ mi swój puchar uznaj±c, ¿e przegra³ ze mn± walkê o fina³.
Chcia³bym jeszcze wspomnieæ o antypolskim nastawieniu widowni, która przewwa¿nie bucza³a na naszych reprezentantów. Trochê siê to zmieni³o wieczorem kiedy zesz³o siê chyba nieco wiêcej Polaków. Organizatorzy tez czêsto pomijali nazwe kraju przy wyczytywaniu zawodnika, co im siê nie zda¿a³o w przypadku innych narodowo¶ci. Jednak kontakty z Litwinami za plus, g³ównie dziêki Karolusowi. Wogóle bardzo mi³o przebiega³a ca³odzienna, jak i nocna integracja miedzynarodowa.
Rafa³ Pr±dzyñski
Przy funkcjonowaniuco najmniej kilku porz±dnych turniejów w ró¿nych konwencjach staræ, opartych na dobrych i wielokroæ sprawdzonych zasadach oraz zespo³ach sêdziowskich (ró¿norakich zreszt± ale równie dobrze ocenianych przez "zawodników"- opinie i na freha i osobiste znimi spotkania), zastanawiaj±ce s± wykwity wysoko nagradzanych nowinek w kraju i za granic±- w których widaæ ewidentnie drugie dno kieszeni sêdziów. Z racji mojego sêdziowania na turniejach za z góry ustalone stawki osobi¶cie mnie wkurza tak nie moralny i szkodliwy bo psuj±cy proceder.
Omija³ bym takich orgów i wmiarê mo¿no¶æi niszczy³ po prostu.
Adsumus
Gratulacje icon_wink.gif
Nastêpnym razem ¿yczê profesjonalnych sêdziów.

Pozdrawiam
sabina
W koñcu zdoby³am fotki: http://picasaweb.google.com/pan.zolw/TurniejWWilnie

nad upublicznieniem filmików wci±¿ pracujê :]

Marcin Waszkielis
No i jak prace nad filmikami?
sabina
pierwsza czê¶æ filmików: http://www.sendspace.pl/file/8bqn0RhL/
sabina
druga czê¶æ, józek: http://www.sendspace.pl/file/e3rSlv69/

(przepraszam, ¿e w 2 postach, ale nie wysz³o mi edytowanie poprzedniego)
Marcin Waszkielis
tears.gif a co¶ o mnie....
sabina
najlepsze na koniec ... bêdzie po niedzieli :]

no uda³o siê. na razie po³owa wo³ka: http://www.sendspace.pl/file/IUFaAqL9/
http://www.sendspace.pl/file/QZZeQAtv/
Hub
widaæ Sabinka lubi siê znêcaæ nie tylko nad P³azikiem tongue.gif
ad filmików - mo¿ecie oceniæ sêdziowanie raz jeszcze. józek wieczorn± walkê przegra³..
Marcin Waszkielis
CYTAT
najlepsze na koniec ... bêdzie po niedzieli :]

Hmm..... icon_cry.gif
Celej
jestem pod glebokim wrazeniem walki Wolczka swietne widelo do pokazania wyzszosci techniki nad "plywaniem" ja naliczylem ponad 8 punktowa przewage wolczka przy 2 krotnym liczeniu ale widelo jest nagrywane z jednej strony wiec moge sie mylic
Marcin Waszkielis
nowe filmiki
http://www.youtube.com/user/Asmodei8513
Hub
heh, klimat tych filmików jest taki, jak by by³y to jakie¶ walki pit-buli w klatkach odbywaj±ce siê
gdzie¶ nielegalnie w ¶rodku nocy smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.