Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szwecja 2007
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Stron: 1, 2
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zupe³nie zapomnia³em o tym napisaæ wcze¶niej, ale trochê czasu jeszcze jest, hehe. Mamy serdeczne zaproszenie przez Gildiê ¶w Olafa do Szwecji na koñcówkê sierpnia-pocz±tek wrze¶nia 2007. Dok³±dne data jeszcze nie jest znana, postaram siê jako¶ zgraæ to z przysz³orocznym ¦wiecinem tak, ¿eby nie by³y a¿ tak blisko siebie jak w tym roku (weekend po weekendzie). Ca³± Rot± pewnie siê nie wybierzemy, ale w 15-20 osób chyba damy radê, co? Oczywi¶cie bêdê donosiæ na bie¿±co o wszelkich newsach w tej sprawie.

Jacy¶ chêtni na t± chwilê? Pewnie Czarny ku skandynawskim lasom szukaæ pogañskich korzeni bêdzie chcia³ ruszaæ bigsmile2.gif Wiadomo ¿e efekt koñcowy zale¿y od urlopów etc.
Pozdrawiam
Gwyn
Kazimierz
Wstêpnie siê na to piszemy. Oczywi¶cie czas i szczegó³y zweryfikuj±, ale pomys³ jest przedni.
S³odziutki
My też się wstępnie piszemy smile.gif Powinniśmy się jakoś ustabilizować zawodowo do tego czasu, więc tym lepiej. Mam nadzieję, że się uda.

A na promie zawsze jest TAKA impreza bigsmile2.gif

Pozdrawiam serdecznie,
Słodziutki.
Kazimierz
Słodziutki sugerujesz, że napoje humorystyczne smakują lepiej jak nie są obłożone cłem i akcyzą? icon_wink.gif
Czarny
Hej
Gwyn , genialnie to uj±³e¶ smile.gif Na nas oczywiscie mo¿na liczyæ I co do impry bezc³owej hehe i co do klimatów wojskowych rzecz jasna
No to znowu jest na co czekaæ
Pozdro
Seba
Flavia
My te¿ siê wstêpnie piszemy!
P.S. Czy to impreza stacjonarna (mieszkanie w obozie) czy impreza z maszerowaniem?
Pozdrawiam!
Micha³ /Gwyn/ Czerep
W tym roku by³o pó³ na pó³, kto wie jaki pomys³ bêdzie na przysz³y. Jak bêdê mia³ jakie¶ sygna³y to dam znaæ smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Taniell
Pomys³ ekstra :D Ja siê na to piszê smile.gif i my¶lê, ¿e Nina tak¿e.

Pozdrawiam wszystkich
Konrad
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Oczywiscie sie pisze. Spotykalem juz Szwedow w wieku XI, XIV i XVII, z przyjemnoscia ich spotkam w wieku XV smile.gif
EwKa
W tym roku nam nie wyszlo czasowo ale mamy nadzieje na przyszly rok. Piszemy sie na 200 procent i zajmujemy juz sobie termin:)
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Hi hi smile.gif Ciekawe ilu z tych powyzej co to juz sie zapisali na 100 % i 200 % zajrzalo w ogole jakie sa koszta takiego wyjazdu.

Prom na auto osobowe z przyczepka to 2,5 tysiaca z³otych za obie strony. Za samo auto osobowe to 1,6 tysiaka... ale juz chyba nie te czasy ze sie komus uda do auta wcisnac 4ery pasazery i pelne wyposazenie obozowe.

Podpowiadam ze nalezy pamietac o kosztach. .. bo jakos z doswiadczenia wynika ze nikt nie pamieta o tym do ostatniej chwili. I jak juz sie wszyscy wykrusza ze wzgledu na brak wolnego w pracy, choroby i slubow w rodzinie, itd .. to nagle sie okazuje ze ci co by mogli to nie pojada bo nie maja za co... albo czym smile.gif

Przez trzy lata probowalem ludkow wyciagac na Pentecost. Zawsze pol roku przed impreza bylo ok 20 chetnych. Koniec koncow jechalem np w 3 osoby smile.gif
A koszta byly duzo nizsze niz takie gdy trzeba sie promem wybierac.

Zreszta jak sie okazuje koszta to nie jedyny dramat ... Wlasnie wrocilem ze sponsorowanego wyjazdu do Landskrony w Szwecji na pozny 14 wiek.
Organizator pieniazkow oplacil tyle ze starczylo na paliwo, promy zwiedzania miast i muzeow .. Kopenahaga, Koga w Malmo, Foteviken itd.

Ponad pol roku szukalem 12 zbrojnych wsrod epoki ktora niby w polsce ma ich wielu. Wyjazd sponsorowany z atrakcjami .... no i do ostatniej chwili szukalismy 4tego .. zeby chociaz jeden samochod ze zbrojnymi puscic.

pozdrawiam i zycze wytrwalosci w postanowieniach wyajzdowych smile.gif

Aha .. zapomnialem dodac .
Ja sie chetnie wybiore. Jakby o wilku mowa, ostatnio mocno myslalem o wyjezdzie do Sztockholmu i zwiedzeniu miasta i muzeum okretu Vasa.
Kazimierz
CYTAT("Watcher")
Prom na auto osobowe z przyczepka to 2,5 tysiaca z³otych za obie strony. Za samo auto osobowe to 1,6 tysiaka... ale juz chyba nie te czasy ze sie komus uda do auta wcisnac 4ery pasazery i pelne wyposazenie obozowe.
A wiesz mo¿e jak siê sprawy maj± w przypadku jakiego¶ du¿ego busa lub ma³ego autobusu? Mo¿e by³aby opcja wynajêcia takowego i zebrania siê do niego, powiedzmy w 3city. Potem na prom i hejabanana? Mamy jeszcze trochê czasu, wiêc podebatujmy ;)
Choæ przyznam, ¿e cenami mnie trochê zafrasowa³e¶. Do tej pory p³ywa³em promami jedynie jako pasa¿er osobowy - koszta niewielkie. Nigdy wcze¶niej nie interesowa³em siê "sp³awianiem" pojazdów.
Ja pisalem o cenach zwiazanych z posiadaniem wlasnego pojazdu. Jesli sie chce pozyczac busa czy autobusa to rzecz jasna ze to wychodzi duzo drozej, bo trzeba zaplacic jeszcze za wypozyczenie i za kierowce.

Luknij sobie tutaj http://www.polferries.pl/pl

Z busem (takim na kilkanascie)/autobusem wtedy jest tak, ze on wjezdza ze sprzetem na prom sam, a wszyscy ida jako piesi.
Pieszy pasazer kosztuje do sztokholmu prawie 600 z³ w dwie strony (cena za bilet bez kabiny i wyzywienia off kors).

Dodatkowo bus/autobus kosztuje 2400 z³ w obie strony jesli pieszych placacych jest nie wiecej niz 14 ... lub placi sie 1400 z³ jesli jest ich conajmniej 15 ... lub nie placi sie nic jesli jest ich conajmniej 25.

Wracajac do promow dla pieszych bezautowych. Rzeczywiscie potrafia takie koszta byc tanie. Np na Bornholm 140 z³ w obie strony, do ystad 200 z³ itd. Ale sa one zwiazane z promocjami takimi ze sie plynie i od razu wraca tym samym promem.
Jesli sie plynie tak ze powrot jest innego dnia, to prom do ystad koszrtuje juz 200 z³ tylko w jedna strone dla pieszego, czyli 400 z³ w obie.
Nie dziwi stad cena pieszego w obie strony = 600 z³ do sztokholmu. To jest 18 godzin plyniecia.

Reasumujac dla osob mieszkajacych nad morzem taki wyjazd to jakies 800--1000 zlotych jak w morde strzelil na glowe ( biorac pod uwage koszta promu, paliwa, wyzywienia i zwiedzania muzeow na miejscu). Jesli trzeba wynajmowac transport a nie ma sie wlasnego (busa, osobowke, przyczepke itd) to koszta wzrastaja o kolejne setki PLN ... jesli trzeba dojechac ze srodka lub poludnia polski jeszcze do trojmiasta zeby sie na prom zapakowac to sa kolejne koszta.

przepraszam za zamieszanie smile.gif
realista wyjazdowicz
watcher
Micha³ ¯elazo
My siê nie deklarujemy z powodów, o którym pisa³ Kakaj...

Przejazd tylko nad morze to prawie 400 z³ za benzynê, na prom musimy wjechaæ samochodem, bo gratów na plecach nie wezmê, choæbym wygl±da³ jak Pudzianowski. Dochodzi wiêc 1600 z³ za prom plus kabina, bo przecie¿ ma³a nie bêdzie 18 godzin siedzieæ w samochodzie... Do tego jeszcze jedzenie i inne koszta, w sumie wychodzi zdrowo ponad 2000 z³.

Do tego zdecydowane minusy typu niemo¿no¶æ chlania na promie, bo przecie¿ kto¶ tym samochodem z promu musi zjechaæ, itp. cool.gif

Jakbym powiedzia³ o tym Justynie, to bym zapewne us³ysza³, ¿e lepiej do³o¿yæ jeszcze 1000 i polecieæ na Maltê, albo jeszcze godze¶ indziej i to na du¿o d³u¿ej...

Ale sk³ama³bym pisz±c ¿e nie my¶lê o tym wyje¼dzie i ¿e niechcia³bym tam pojechaæ...

Pozdr.
M.
Wojciech Radzki
Pytanie zasadnicze - gdzie konkretnie jest ta impreza?
Pozdr
WR
Micha³ /Gwyn/ Czerep
W okolicach Sztokholmu. Opcja transportowa o której nikt nie pomy¶la³: sprzêt sobie promem (do zbadania), ludzie samolotem. Przelot w dwie strony kosztowa³ mnie 250 z³otych. Pozdrawiam
Gwyn
Wojciech Radzki
Zostaje opcja bez sprzetu. Zabieramy niezbedne rzeczy w plecak a na miejscu spimy w szalasie. smile.gif
Pozdr
WR
CYTAT(Wojciech Radzki @ 12:16 08.09.2006) *
Zostaje opcja bez sprzetu. Zabieramy niezbedne rzeczy w plecak a na miejscu spimy w szalasie. smile.gif

... i do tego w spiworach, bo na koce i futra w plecaku nie bedzie juz miejsca.
Tylko po co wtedy sie tak meczyc, nie trzeba nigdzie leciec samolotem. smile.gif

Jak jade na impreze to po to zeby pouzywac rzeczy ktorych nakupowalem i poczuc sie komfortowo zabierajac stoly, lawy, namioty, full ceramiki, beczki na wode, na wino itp, futra do spania itd itp.
Podejrzewam ze to samo tyczy sie wiekszosci....

Gwyn zapodal ciekawa opcje ... tylko ze od kilkuinastu minut siedze .. w bez ruchu ... i probuje ja wdrozyc.
I nic. Wychodzi jeszcze bardziej pod gorke.

Bo tak...
.. nie mamy magazynu w ktorym leza graty nasze i mozna je zebrac od tak .. rach ciach ... pomysl ciezarowki krazacej po calej polsce i zbierajacej graty powiedzmy 20 ludzi .. przyprawia mnie o mdlosci smile.gif. Ile toto zrobi km ? Ile to bedzie kosztowac .. przeciez to bedzie trza wynajac tak czy siak, i zaplacic za kazdy jeden km i zaplacic za prom.

Wstepnie licze ze zrobi to ok 2 tysiace km lacznie po polsce (z calkiem nie glebokiego poludnia polski przez wawe do gdyni (a co jak beda chetni z poznania smile.gif), tam na miejscu kolo sztokholmu i spowrotem) po 1,40 z³ za km (to juz nie wiem czy taniej sie ciezarowke da zalatwic .. w trojmiescie biora po 1,60 - pamietajcie ze to nie pali tyle co zwykly bus osobowy .. inny opor powietrza inny ciezar inne spalanie)
. zalozmy ze znajdziemy jakiegos dziada na poludniu co zrobi to po taniosci czyli za .. 1,20 z³ ... to razem da w okolicach 2.400 do podzialu. I koszt tego na promie bedzie (za przekraczaj±cy 2 m wys. albo 6 m d³.
z 1 kierowca) 1.400 w dwie strony.

Czyli razem 3.800 do podzialu, o ile kierowca nie policzy postojowego, zwykle ok 100 z³ za dzien.
To daje na oko 200 z³ na osobe przy 20 osobach.

Niby nie jest zle ale patrzmy dalej ..
Nawet jesli sie uda znalezc tak tani przelot .. 250 z³ (wlasnie testowalem wizzaira z gdanska i najmniejsze znalazlem 315 ... ale pewnie zalezy od dnia, bo byly i po 600 z³ .. nie wiem tez jak to jest z innych miast polski)
to razem daje : 200 + ok 300 + wyzywienie + zwiedzania ....

+ ... to co najbardziej bolesne w tym rozwiazaniu ... NIE JESTESMY MOBILNI

Jak Gwyn lecial sam na zaproszenie, to pewnie go ktos po drodze zabral z lotniska czy z okolic. 20 osob to juz co innego. Trzeba dygac jakimis autobusami .. w jedna i w druga. To samo pozniej. Chec zwiedzenia miasta to kolejne podrozowania komunikacja miejska i pozamiejska.

hmmm ... jak widac kazde rozwiazanie ma swoje plusy i minusy.
Minusem tego rozwiazania jest brak mobilnosci i wysokie ryzyko zwiazane z tym ze na ostatnia chwile do podzialu na ciezarowke moze byc nie 20 .. a 10 osob ...

W gruncie rzeczy przydalaby sie jakas mapka polski na ktorej moznaby umiescic liczby czlonkow RPK przy kazdym z miast w ktorych mieszkaja. To pozwoli wstepnei zaplanowac takie wyjazdy autokarowo-ciezarowkowe o podwyzszonym stopniu ryzyka.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie ma lekko.

Chyba najlepszym wyj¶ciem jest choæby i autobus plus samolot (w który mo¿na siê zapakowaæ na lotnisku po drugiej stronie), bo samolot z wyprzedzeniem to 250 z³otych, mo¿e nawet trochê mniej - Ryanair na lotnisko Skavsta. Wychodzi taniej ni¿ prom dla ludzi i sprzêtu, skoro prom to 600. Oszczêdno¶æ 350 od g³owy.

Jako autobus rozumiem wiêkszego vana z solidn± przyczep±, chyba ¿e pe³nowymiarowy to tañsza opcja.

A. Co do sprzêtu. Wydaje mi siê, a rozmawia³em o tym z paroma osobami, ¿e zaczynamy przesadzaæ. Gad¿eciarstwo nas ponosi, proszê pañstwa. S± rzeczy, które s± niezbêdne, s± rzeczy które s± fajne. Niezbêdny jest strój, koc i worek na s³omê plus miska, ³y¿ka, nó¿ i kubek/whatever. Reszta to luksusy jakimi pro¶ci ¿o³nierze nie dysponowali na codzieñ, bo by³y tachane w taborach. Nawet i tam mebelki to wozi³a arystokracja. Mnie zabranie minimum zajmuje jeden du¿y plecak, plus ma³y plecak na wspó³czesno¶ci. Mie¶ci siê te¿ he³m, chocia¿ nie³atwo ;)

Innymi s³owy - nie zawsze i wszêdzie musimy woziæ ca³y majdan. Na tê konkretn± okazjê zastanowi³bym siê co naprawdê potrzeba. Je¿eli namioty, to mo¿e trzeba siê podzieliæ przestrzeni± ¿yciow± (hello Karolina i Seba), ¿eby nie tachaæ za wiele?
Pozdrawiam
Gwyn
Cedric
Bardzo fajnie ze zwrocono uwage na koszta ale nie domonziujmy jak ktos bedzie chcial to sie szarpnie i pojedzie, a tu odnosze dziwne pewnie mylne wrazenie zniechecania. Ja tez wiem jakie sa koszty takiego wypadu bylismy na pokazach w Szwecji przed Grunwaldem i nie jest kolorowo (mimo refundacji i takch tam pensyjek:)) ale tez nie ma dramatu. Kosztowalo nas to 1118 zlotych za prom ( fakt ze do Karlskrone) na samochod w tym otoz samochodzie znajdowaly sie 4 osoby z 4 zbrojami, nie bylo moze super wygodnie ale dalo rade, a do tego 400 zlotych za benzyne, = 1500 na 4. Jak my sie zabralismy z 4 blachami to chyba da rade wsadzic do samochodu 4 osoby z ciuchami, kijkami i namiotem.Po za tym sadzac po zdjeciach z tegorocznej lesnej wycieczki Gildii sw Olafa tam nie ma raczej miejsca na ogromne namioty i lozka, chyba ze sie myle, a jak sie myle to chyba ze zmieni sie koncepcja imprezy, bo odnioslem wrazenie ze to polegalo na transporcie wszytskiego na wozie i rozbiciu obozu i w takim przypadku plan minimum jest sensowny i uzasadniony, ale nie znam szczegolow prosze o ewentualne potwierdzenie lub zaprzeczenie.

ufff tyle z mojej strony.

O i jest potwierdzenie
Tomasz Rajtar
Mimo wszystko s± to koszta, które mam wra¿enie odstrasz± wiêkszo¶æ. Tak jak Cezary napisa³ - skoro jest problem ze znalezieniem chêtnych na imprezê sponsorowan±, to co dopiero tak±, na któr± trzeba wy³o¿yæ konkretny pieni±dz...
Nie wiem, mo¿e defektyzm siejê. Ale jako zbieraj±cy ostatnio jeden samochód zbrojnych do Szwecji... Czarno widzê.
Co do tego co trzeba ze sob± zabraæ - na prze³omie sierpnia i wrze¶nia tam nie jest ani ciep³o ani s³onecznie. To takie wra¿enia na ¶wie¿o z przed kilku dni...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ja tam nie narzeka³em na pogodê smile.gif Nic na si³ê, trzeba sobie zdawaæ sprawê z w³asnych mo¿liwo¶ci z jednej strony, z drugiej za¶ nie odpuszczaæ za ³atwo nie spróbowawszy. Pozdrawiam
Gwyn
Tomaszek
CYTAT(Gwyn @ 17:08 08.09.2006) *
Ja tam nie narzeka³em na pogodê smile.gif Nic na si³ê, trzeba sobie zdawaæ sprawê z w³asnych mo¿liwo¶ci z jednej strony, z drugiej za¶ nie odpuszczaæ za ³atwo nie spróbowawszy. Pozdrawiam
Gwyn

no tia, ale jak siê jedzie z plecakiem tylko, w domy¶le - nie za bardzo objuczonym sprzêtem, a pogoda sie zkwasi, to zabawa przestaje byæ fajna... nie to ¿ebym kurna musia³ mieæ ciep³± wodê, wanienkê i inne takie, ale kurna deszcz bez mo¿liwo¶ci przeczekania wyprowadza mnie z równowagi, podobnie niemozno¶æ za³o¿enia suchych szmat po owym opadzie...

puenta:
nie musze byæ diukiem burgundii, ale na lito¶æ Bosk± nie po to inwestuje w jakie¶ tam ****o³y ¿eby jechaæ w spodenkach i dublecie... a taka kolczuga to pare kilo jest (na przyk³ad)... i inne taki - co zrobiê - bêde z nozem lata³??

to takie lu¼ne spostrze¿enia
papa smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie wiem, Tomaszku - po pierwsze nie rozumiem akcji z deszczem. Przecie¿ nigdzie nie napisa³em ¿eby nie braæ namiotów, albo ¿e ich tam nie by³o. Napisa³em tylko, ¿e ilo¶æ namiotów da siê ograniczyæ przez zagêszczenie ludno¶ci w tych¿e.

Po drugie - kwestia chêci. Swego czasu tacha³em siê poci±gami (i nie tylko ja) i autobusami wioz±c na plecach komplet strojów ORAZ blachy. Da³o siê wtedy i dzi¶ siê da. Kolcza ma to do siebie, ¿e nie zajmuje zbyt du¿o miejsca.

W rzeczy samej, wszystko zale¿y od chêci i determinacji. Nie ma ich to i wyjazd nie dojdzie do skutku. Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Hhhhmmm, ja wam powiem tylko tyle: "Chciec to moc".
Wole nie pojechac na 2 imprezy do Centralnej Polski a za oszczedzone pieniadze poplynac promem (np. StenaLine albo Polferies) zabierajac ze soba 2 chetnych do samochodu. Spotkalam ludzi z Gildii Sw. Olafa, bawilam sie z nimi wysmienicie i uwazam, ze warto wydac na taka wyprawe pieniadze. Szczegolnie, ze mam caly rok na zbieranie forsy. Nie jestem dzieckiem i wiem, ze podroze kosztuja.

To tyle z mojej strony.
Ewa
Rotmiszcz
Koszta, koszta, koszta... zawsze jakie¶ s± angsad.gif. Co zrobæ, ze swojej strony powiedziec mogê tylko ¿e je¶li przez zimê pieni±dz bêdzie nam przychylny to razem z Krasnalem piszemy sie na tak ciekaw± wyprawê. Wersja minimum jest jak dla mnie ca³kiem sensowna, je¿eli ceny przelotów sa takie jak poda³ Gwyn to wyjdzie nie taka straszna kwota. Pytanie tylko czy ca³a impreza to sam weekend czy mo¿e ze 2 dni wiêcejj?
Micha³ ¯elazo
Limit baga¿u, który idzie do luku to oko³o 30 kg, wiêc he³m i parê blaszej siê zmieszcz±, podobnie ciuchy, ale nie w tym problem - jak ju¿ by³o pisane chodzi o mobilno¶æ, a tej mieæ nie bêdziemy ani, ani. Odpadaj± muzea i inne wycieczki krajoznawcze, bo trzebaby na nie by³o po¶wiêceæ ca³y dzieñ.

Je¶li ju¿ mamy powa¿nie my¶leæ o tej imprezie, to zacznijmy zbieraæ pieni±dze, o szczegó³ach spedycyjno - logistycznych pogadamy w wakacje w przysz³ym roku i co¶ siê napewno wymy¶li.

Pozdr.
M.
Tomaszek
cxzyli tradycyjny morał - nikt nie mówił że to tania zabawa... ja tam poważnie twierdzę że od pewnego momentu zaangażowania się w to hobby fura jest niezbędna... i to jedna na max 3 osoby...

Gwyn - ja podałem kolczuge jako przykład, ale dobra - biere takie wdzianko - samo w sobie z 10kg jak nic, do tego przeszywki itp, do tego jakiś kijek, halabarda, miecz cokolwiek... jeden namiot na - powiedzmy - 3/4 osoby, plus ciuchy cywilne (nie wspominam o nawet śladowych blachach) i co - z tym pociągiem? może autostopem w ogóle smile.gif bueheheheh...

nieee - to nie wyjdzie. problem da sie rozwiązać krótko - pod tym rozwiazaniem się podpisuję - trza mieć (zbierać) hajc. i tylko tyle - albo sie dorzuca dany człowiek do furacza (bajura etc) albo do promu, albo do wynajmu busa... wyjść dużo, kwestia cen i zasobów... w przypadku np. startu tyakiego busa z wawy (Łodzi? nie wiem - chodzi o centrum Polski w miarę) kwota - nawet po doliczeniu promu nie jest nnie do przełknięcia... no niestety - za dwa grosze sie do szewcji czy gdzieś tam nie dojedzie - toż morze jest po drodze - hyhyhyhy

PS wiele może załatwić wynajem mikrobusa - bez kierowcy - odpada postojowe itp, a taki np. Vito to już coś weźmie... tudzież bodaj największy Iveco na 9 osób - przecież on ma miejsca i siedzonek wpytę...sprawdzałem... i disel n a dodatek
to chyba tyle

buziaki
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To smignij, Tomaszku konkretny risercz na vana bez kierowcy, plus przyczepa. Bede sie upieral, ze ludzi taniej bedzie przerzucic samolotem przez wode, bo prom wychodzi drozej. Czyli opcja kombinowana. Pozdrawiam
Gwyn
Tunia
jak sie chce to mozna
my z Cormakiem na Świecino cały nasz dobytek - łacznie z namiotem stelażem do niego i glewią przetransportowaliśmy pociągiem (tak wiem, w jedną stronę :P )- a jakoś specjalnie się nie ograniczaliśmy - mimo, że nie mogłam wziąc wszystkich gadżetów i gadżecików.
da się. mimo, że nie mówię, że było łatwo
trzeba tylko chcieć
synek
ja powiem jedno
ja ju¿ zaczynam zbierac kase smile.gif, wiem ¿e letko nie ma, ale czy kiedy¶ by³o smile.gif

ja siê pisze i to dwoma rencami

a Gwyn chyba ma racje opcja kombinowana najlepiej wyjdzie, busik promem a lud samolotem i tyle.

Pozdrawiam
S³odziutki
CYTAT(EwKa @ 14:29 10.09.2006) *
Wole nie pojechac na 2 imprezy do Centralnej Polski a za oszczedzone pieniadze poplynac promem (np. StenaLine albo Polferies) zabierajac ze soba 2 chetnych do samochodu.

No w³a¶nie. Zw³aszcza, ¿e wyjazd na imprezy w Polsce te¿ poch³ania wiêcej nieprzewidzianej kasy, ni¿ cz³owiek planuje na pocz±tku. (no wiem, ¿e mniej ni¿ do Szwecji, ale zawsze mieli¶my k³opoty finansowe po imprezach bo za du¿o wydali¶my icon_wink.gif ).

Spróbujmy, w ka¿dym razie.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Tomaszek
jak wola kurde - ja jestem i tak zwoilennikiem zasady "ka¿dy sobie", ale kwestia wynajêcia busa (vito) bez kierowcy wydaje mi siê co najmniej kusz±ca... poza tym tak czy inaczej kierowca "zewnêtrzny" to lipa na maxa... zw³aszcza ¿e w ka¿dym wypadku musi byæ zmiennik... a jeszcze ¿eby by³o trzeba pamiêtaæ ¿e taki "ja" to a i owszem moze se polecieæ do bodaj Nykoping, ale musi dojechac do Gdañska... a jak jestem w wozie to robie co chce, kiedy chcê itp...

generalnie kij tam - kto co chce to robi, ale przecie¿ wychodzi, ¿e transport ko³owy i tak musia³by pojechaæ... wiêc o co chodzi?? normalnie nie kumam...

dobra - nie wa¿ne koñcze pitolenie
pa
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Po polsku mona prosic? O co Ci chodzi? Ze nie interesuje Cie wspolpraca transportowa? A zatem opcja powtorzona poraz kolejny:

Kto moze zbada opcje wynajecie busa (z przyczepa?)? Z Wawy przykladowo. Bez kierowcy.

Jak uda sie zorganizowac te informacje bedziemy myslec dalej. Pozdrawiam
Gwyn
Marcus Aurelius Carnifex
Impreza jest naprawdê rewelacyjna...
Ale pytanie do przemy¶lenia? Czy w Sierpniu nie jest ¦wiecino i czy siê anga¿ujemy i czy terminy nie bêd± siê pokrywa³y?

Cia³o!
CYTAT(EwKa @ 14:29 10.09.2006) *

Mam nadzieje ze nikt mojego "gdakania" nie odebral w kontekscie ze trudnosci sa tak ogromne, ze nie da sie ich przeskoczyc. Wrecz przeciwnie ...

Bardzo sie ciesze ze taka rozmowa zaczela sie juz teraz na blisko rok przed planowana impreza, to pozwoli na lepsze przygotowanie sie do takiego przedsiewziecia i zwiekszy prawdopodobienstwo jego powodzenia.

Odkad ludki krajowe sa juz w wiekszej mierze zainteresowane wyjazdami grupowymi za granice jeszcze raz polecam zamieszczenie spisu ludnosci RPK z kyterium podzialu wg miejsca zamieszkania. A juz wypasem by bylo gdyby ktorys z grafikow zechcial naniesc to na mape polski .. w sumie nic trudnego.

Bez spisu ogolnego i tego w szczegole (czyli kto chce sie wybrac do szwecji) ciezko bedzie planowac transport.
Tomaszek
CYTAT
Po polsku mona prosic? O co Ci chodzi? Ze nie interesuje Cie wspolpraca transportowa? A zatem opcja powtorzona poraz kolejny:

Kto moze zbada opcje wynajecie busa (z przyczepa?)? Z Wawy przykladowo. Bez kierowcy.

Jak uda sie zorganizowac te informacje bedziemy myslec dalej. Pozdrawiam
Gwyn

nie kurna tylko mam za****ziel w robocie tote¿ mój styl wypowiedzi wiele do ¿yczenia pozostawia:
1,50 - 1,80 za km - cena bazowa, do negocjhacji - za Vito 7+1 ale to kwerenda internetowa, jak kto¶ ma znajom± firmê spedycyjn±, albo chocia¿ blizej ni¿ ja - i nie w Wawie to na pewno bêdzie taniej, bo kwestia op³at dodatkowych mnie przerasta (nie wiem jak to zbadaæ, ale chyba nie ma (????))

nie wiem jak wygl±da sprawa z op³at± za prom, ale Vito ³apie siê na pojazdy osobowe.tyle wiem...

powstaje problem gdzie jest dana impreza

nie walê focha tylko nie jestem przekonany do wersji "wszyscy samolotem oprócz kierowcy" bo:
a) samochód i tak musi jechaæ, wiec dlaczego pusty, znaczy bez za³ogi?
b) kierowca musi byæ i tak wiêcej ni¿ jeden - co¶ sie s****y i bêdzie problem bo w Vito samemu to nawet trudno opone zmieniæ, a jak na kontroli bêda chcieli obejrzeæ zawartosæ to jedna osoba sie zrzyga a nie wyciagnie i spakuje potem wszystkiego,
c) ciagle nie wiem jak z cenami samolotów - bywa ró¿nie - albo kto¶ ma szczê¶cie i zd±¿y z tanim biletem, albo nie - ja akurat nic nie mogê zaplanowaæ z wyprzedzeniem wiêkszym ni¿ tydzieñ - taka praca.

i to tyle na razie
buziak

PS - nie wiem jak jest z przyczep± na promie - obawiam sie ¿e jezeli przyczepkê chcemy, to lepiej wzi±¶æ wieksz± furê (Iveco - 9 osób plus paka na boda prawie tonê), bo:
- je¼dzi siê generalnie do **** samochodem z przyczep±, zw³aszcza duzym,
- zachowuje sie w trasie inaczej i nie mo¿na jechaæ wiêcej ni¿ 90km/h (po pierwsze lubiê szybciej ;) a po drugie na mandaty w Szwecji nie mam ochoty, bo przekraczaj± mój roczny bud¿et ;) )
- na promie chyba jest dop³ata - nie wiem

to tyle po raz drugi
buziak
Czolem

- przyczepka kosztuje 900 zł za obie strony .. pisalem gdzies powyzej
- vito sie zalapie na osobowe jesli jest nizszy niz 2 m
- na kazdym promie duzy bus wychodzi taniej niz auto z przyczepka ....

pod tym wzgledem chore sa promy do anglii .... przykladowo osobowka 45 funtow ... duzy bus wyzszy niz 2 m ... 55 funtow ...
a mala przyczepka do malego osobowego ... 90 funtow smile.gif (czyli razem z autem 135)

- 90 km /h to mozna se popyalc na autobanach w niemczech .. w szwecji z przyczepka wiecej jak 70 km/h nie mozna .... nawet na szwedzkiej autostradzie
Tomaszek
to ju¿ w ogóle bryndza... 70km/h to ja se mogê jechaæ do jakiej¶ pipidówy pod wroc³awiem/waw±... przejazd przez Szwecjê w tym tempie by mnie zabi³... hehehe ;)

torpedujê pomys³ z przyczepk± niniejszym ;)

przynajmniej nie ze mn±, bo oczywi¶cie jak ktro¶ lubi to pronto/prego ;)

:D
Micha³ /Gwyn/ Czerep
¯eby by³o wiadomo czego siê spodziewaæ w Szwecji:
http://video.google.pl/videoplay?docid=758...9962&q=ikea
Pozdrawiam ;)
Gwyn
¦wider
Hej,

Te¿ jestem przeciwny przyczepce, to g³upi pomys³ zarówno za wzgledu na ograniczenia kmph jak i dop³atê. Duuuuuu¿e autko (Sprinter) na 3 osoby (po co wiêcej Tomaszku ?? naprawde tanie loty funkcjonuj± i sie op³acaj± - 250z³ ) z £odzi do Orebro wraz z dwoma kierowcami to 3000z³. Wiêc ca³kiem sporo nawet jakby siê zrzucac w 8-10 osób, zw³aszcza ¿e to cena bez noclegów kierowców na miejscu. Kurde, mój staruszek ma Iveco ale pewnie mi skurkozjad nie po¿yczy, tak czy inaczej to naprawde dobra opcja i przyczepka niepotrzebna, a ¿aden "buski" (nie wiem jak Vito) nie ma mniej ni¿ 2m :/
ogólnie wyprawê popieram ale zobaczymy ko³o zimy ile osób bedzie sie nadal deklarowaæ !
hugs&kisses :D
Tomaszek
CYTAT(¦wider @ 19:59 17.09.2006) *
Hej,

Te¿ jestem przeciwny przyczepce, to g³upi pomys³ zarówno za wzgledu na ograniczenia kmph jak i dop³atê. Duuuuuu¿e autko (Sprinter) na 3 osoby (po co wiêcej Tomaszku ?? naprawde tanie loty funkcjonuj± i sie op³acaj± - 250z³ ) z £odzi do Orebro wraz z dwoma kierowcami to 3000z³. Wiêc ca³kiem sporo nawet jakby siê zrzucac w 8-10 osób, zw³aszcza ¿e to cena bez noclegów kierowców na miejscu. Kurde, mój staruszek ma Iveco ale pewnie mi skurkozjad nie po¿yczy, tak czy inaczej to naprawde dobra opcja i przyczepka niepotrzebna, a ¿aden "buski" (nie wiem jak Vito) nie ma mniej ni¿ 2m :/
ogólnie wyprawê popieram ale zobaczymy ko³o zimy ile osób bedzie sie nadal deklarowaæ !
hugs&kisses :D

eeee?? mie do koñca kumam wypowied¼... autko na wiêcej ni¿ trzy osoby - chodzi³o mi o wype³nienie miejsc które i tak bêd± w powozie, chyba ¿e od pocz±tku deklarujemy ¿e to bêdzie jedynie cie¿arówka. teog nie z³apa³em. ¿e tanie loty s± to wiem, proszê wybaczyæ, ale wydaje misiê ¿e moje racje juz wy³uszczy³em... pozatym w³asnie dlatego sugerowa³em najwiêksza mo¿liw± ale jednak pó³cie¿arówkê, ¿eby by³o z "naszymi" kierowcami. wynajmowanie drajwerów (co najmniej 2) to bezsesns...

Iveco to moim zdaniem bardzo fajna sprawa, bo w razie czego mo¿na zrobiæ jaki¶ wypad (muzeum w 9 osób) i nie ma problemu, no ale jak wola... ja tam przed szereg nie wyskakuje.

pa
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Poczekamy zatem co Pan Ojciec zechce powiedzieæ... Mo¿e jaka¶ petycja zbiorowa bardziej Go przekona? Pozdrawiam
Gwyn
¦wider
ok ju¿ prostuje - chodzi mi o to ¿e przeja¿d¿ka promem jest dro¿sza, owszem samochód mo¿e miec siedzienia na 9 osób ale i tak proponujê ¿eby p³ynê³y w nim tylko dwie osoby. Jakby¶cie szukali drivera to ja siê zg³aszam, co do ojca to raczej nic go nie przekona, poza tym to wersja czysto dostawcza wiêc ew wypad do muzeum odpada, najlepiej niech wszyscy popytaj± po znajomych przewo¼nikach, mo¿e kto¶ tanio wypo¿yczy nam sam samochód ?
bye
Micha³ ¯elazo
Co jaki¶ czas przewo¼nicy nas raduj± nowymi po³±czeniami do krajów skandynawskich.
Nie tak dawno tani przewo¼nik Norwegian zacz±³ lataæ na trasie Kraków - Sztokholm, niby nic wielkiego, bo chyba ma³o nas mieszka w tej okolicy, ale konkurencja mo¿e wymusiæ walkê cenow± smile.gif

A ju¿ z innej beczki, je¶li okaza³oby siê ¿e spora czê¶æ Roty mo¿e i chce polecieæ, to my¶lê ¿e jak najbardziej na miejscu bêd± negocjacje cenowe. W koñcu np. 20 pewnych pasa¿erów na lot planowany na kilka miesiêcy to niez³a gratka dla firmy.

Pozdr.
M.
synek
To ja niestety odpadam z tego wyjazdu, najprawdopodobniej bede mia³ w tym czasie praktyki z kartografii i bêde chasa³ po górach ¦wiêtokrzyskich.
Czarny
He he mnie moze siê trafiæ wyjazd na jaki¶ festiwal do Niemiec a nie ma si³y ktora mnie powstrzyma od tego Pozdrówka
Pawel ChmurnoOki
Czolem
-ja wstepnie tez bym sie pisal (o ile bede wtedy w kraju co nie jest pewne)

Pozdrawiam
Pan Sowa
Zapowiada sie ciekawy wyjazd wiêc wstêpnie chcia³bym zadeklarowaæ swój i Nastki udzia³.
Czekamy na dalsze informacje.

Pozdrawiamy
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wasza strata, ¿e nie zdecydowali¶cie siê pojechaæ. Pierwsza galeria:
http://www.olofsgillet.org/marsch2007
Na przysz³y rok planowana jest impreza morska - 2 spore ³odzie i jeden ma³y statek. Pytano siê mnie co mo¿na zrobiæ, ¿eby zachêciæ Was do przyjazdu. Nie dajcie siê prosiæ, organizowaæ siê!
Pozdro
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.