Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej Drużynowy Grunwald 2007?
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Stron: 1, 2
GyrosS
No poka¿ z±bki UA poka¿ ;P
£ukasz P³aza
Ok zatem po spotkaniu dowódców grunwaldzkich moge powiedzieæ ¿e turniej dru¿ynowy Grunwald 2007 na 90% siê odbêdzie. Miejsce i czas uzgodnimy bli¿ej imprezy, byæ mo¿e te¿ bêdzie jaka¶ nagroda dla zwyciezców sponsorowana przez organizatora smile.gif A oto wstêpne zasady turnieju:

Zasady turnieju dru¿ynowego Grunwald 2007:

Dru¿yny:
1. Do turnieju dopuszczone bêd± zespo³y maksymalnie 6 osobowe (przy czym jedna z nich jest traktowana jako zawodnik rezerwowy) Przez ca³y czas trwania turnieju dan± dru¿ynê bêd± mog³y reprezentowaæ wy³±cznie osoby nale¿±ce do tej 6.
2. Na polu walki jednorazowo mog± siê znajdowaæ tylko 5 osobowe dru¿yny. Wymiana zawodników mo¿e byæ dokonana tylko po zakoñczeniu danego starcia.
3. Do walki mog± przystêpowaæ równie¿ zespo³y mniej liczne (np. nie posiadaj±ce zawodnika rezerwowego). Równie¿ w wypadku zmniejszenia siê liczby walcz±cych w trakcie trwania turnieju (na skutek czy to zmêczenia czy kontuzji) dru¿yna jest zobowi±zana kontynuowaæ dalej walkê w pierwotnym sk³adzie (uszczuplonym o osoby które zrezygnowa³y). Nie mo¿na w trakcie turnieju dokoptowywaæ innych zawodników ni¿ pierwotna 6.

Walka:
1. Walka bêdzie toczona do chwili eliminacji wszystkich przeciwników z jednej dru¿yny. Po pokonaniu wszystkich przeciwników dru¿yna zostaje og³oszona zwyciêzc± danego starcia i przechodzi dalej. Czas trwania potyczki nie jest okre¶lony.
2. Eliminacja przeciwnika nastêpuje poprzez powalenie w jakikolwiek dozwolony sposób, zmuszenie przeciwnika do poddania siê i rezygnacji z walki z jakiejkolwiek przyczyny, przez uszkodzenie sprzêtu uniemo¿liwiaj±ce dalsz± walkê lub stwarzaj±ce zagro¿enie dla ¿ycia lub zdrowia walcz±cego (decyzja w tej sprawie bêdzie nale¿eæ do sêdziego) oraz przez utratê broni (zawodnik ma prawo posiadaæ broñ zapasow±, jednak je¿eli utraci pierwsz± broñ musi natychmiast siêgn±æ po drug± sztukê, lub podnie¶æ upuszczon±. Kontynuowanie walki przez nie uzbrojonego przeciwnika jest zabronione)
3. Akcje zabronione to sztychy, atakowanie sfer oczu, genitaliów, stóp oraz celowe bicie od ty³u w kark. (w razie zauwa¿enia takich akcji sêdziowie bêd± eliminowaæ stosuj±cego je z potyczki, nawet je¿eli atak by³ przypadkowy). Pchniêcia ca³kowicie têpymi elementami broni – np. styliskiem topora czy g³owic± bu³awy nie s± traktowane jako szychy i s± dozwolone.
4. Pozosta³e akcje – w tym akcje zapa¶nicze, ciosy tarcz±, ciosy elementami opancerzenia, kopniêcia, ataki od ty³u w dozwolone strefy itp. S± dozwolone.
5. Kategoryczny zakaz walki w parterze. Le¿±cy z jakiegokolwiek powodu s± wyeliminowani i nie wolno ich atakowaæ w ¿aden sposób. Powinni oni natomiast pozostaæ tam gdzie upadli a¿ do chwili zakoñczenia starcia.
6. Je¿eli na skutek akcji zapa¶niczej przewróc± siê obaj bior±cy w niej udzia³ – ale jeden z nich zajmie natychmiast korzystniejsz± pozycje – np. klêknie b±d¼ usi±dzie na przeciwniku to sêdziowie (i tylko oni) maj± prawo uznaæ ¿e nie zosta³ on wyeliminowany.
7. Je¿eli w trakcie walki zapa¶niczej jeden z walcz±cych straci broñ mo¿e kontynuowaæ akcje a¿ do jej zakoñczenia, lub przerwania (np. przez wyrwanie siê przeciwnika). Po przerwaniu z jakiegokolwiek powodu musi dobyæ lub podj±æ broñ – inaczej zostanie wyeliminowany.

Uzbrojenie i opancerzenie.
1. Wymagana jest zbroja miêkka na wszystkich elementach cia³a z wyj±tkiem stóp i twarzy
2. Na korpusie i koñczynach (tak¿e poni¿ej kolana) powinna siê znajdowaæ os³ona metalowa min. Kolczuga lub elementy skórzano-metalowe.
3. stawy powinny byæ chronione sztywnymi elementami metalowymi, podobnie jak d³oñ
4. He³m powinien byæ zamkniêty – chroni±cy ca³kowicie strefê twarzy. Powinien posiadaæ jak±¶ formê blokady zabezpieczaj±cej przed otworzeniem siê zas³ony. Dopuszczalne bêd± równie¿ kapaliny z podbródkiem – ale tylko g³êbokie, najlepiej wizurowe.
5. Stosowana broñ nie powinna posiadaæ kolców, zadziorów ani innych niebezpiecznych elementów. Nie powinna wa¿yæ wiêcej ni¿ to normalnie przyjête dla danej broni ( w razie w±tpliwo¶ci sêdziowie mog± nie dopu¶ciæ danej sztuki broni.)
6. W razie jakichkolwiek w±tpliwo¶ci sêdziowie i organizator zastrzegaj± sobie prawo do niedopuszczenia walcz±cego do turnieju.

Sêdziowie:
1. 3 sêdziów czuwa przede wszystkim nad przestrzeganiem regulaminu. Nie wp³ywaj± natomiast bezpo¶rednio na wynik starcia.
2. Maj± oni prawo w ka¿dej chwili i bezdyskusyjnie wyeliminowaæ dowolnego walcz±cego.
3. Decyduj± równie¿ w sprawach niejednoznacznych jak np. równoczesny upadek, utrata broni czy wstawanie obalonych wcze¶niej walcz±cych.
4. Powinni posiadaæ przynajmniej he³m i rêkawice

¯ycze mi³ej zabawy bum.gif
Van
Mam takie nietypowe pytanie a czy 6 cz³onikiem dru¿yny mo¿e byæ hakownica na gumowe kule??
Ugni
Van, wtedy pzywezemy AK-47))))
GyrosS
Ugni my mamy Beryle pod wapenrokami ;] a drugi szereg posiada RPG
Ugni
Hehehe, nic nie zrobisz... Pojdzemy do rossjan... Maje czo³g...)
GyrosS
No to mamy pozamiatane ;P
£ukasz P³aza
CYTAT(GyrosS @ 00:44 19.12.2006) *
No to mamy pozamiatane ;P

"Jak w ruskim czo³gu" crazy.gif hehehe.gif sorry - nie mog³em siê powstrzymaæ.

Ugni liczymy na naszych "mistrzów" z bia³orusi - nie ma nic fajniejszego ni¿ sprubowaæ pokonaæ mistrza, a to od was siê uczyli¶my smile.gif
Gyross rota Bocke oczywi¶cie wystawi dru¿yne? Von Reihl sprubuje zmontowaæ dwie.
Ugni
Z 2003 roku Ordo Templi Boreis nie byl na Grunwaldze jak bractwo, byli tylko para chlopakow... Druzyna jaka dwa roki walczyla na buhurtah w Polsce - to jest drugi zestaw...))) Z nih tylko Rod Snjeznogo Barsa byli killer-weterani... (to ci - http://www.art-pilot.ru/0bit/06grunw/03.jpg)
W ten raz planuje przyjehac weterany Byalego Zamku i Wyborgow... Jeszeli cos slyhali o tyh festah i buhurtah...))
Jakbys kto kolwek bedzie w Bialorusi neh do mnie odpisze - jest u mnie 10 GB filmikow z bialorusskih i rossijskih buhurtow...)))
GyrosS
P³azik na nas mo¿esz liczyæ ;]
£ukasz P³aza
Ugni a jak by¶ przyjecha³ na grunwald z nagranymi p³ytami?? Jak by co p³yty od nas dostaniesz nowe. A na walke czekamy oczywi¶cie - bêdzie weso³o bo my od 2003 te¿ siê troszke poprawili¶my bigsmile2.gif
Ugni
No do grunwalda planuje jesze swuj przyjazd po Polski...)
" troszke poprawili¶my"
Wiem..)))
Ryba
Salve!
Widzê, ¿e pomys³ na miarê "bohurtu liwskiego" smile.gif
Zasady s± jak najbardziej w porz±dku, poza jedn±: obalenie przez ciosy zapa¶nicze .
Nie jestem pomys³odawc± turnieju, zatem oczywi¶cie zaakceptujê wszystkie zasady. Jednak bohurt to walka broni± bia³±, która w rêkach do¶wiadczonego wojownika (szczególnie miecz) jest wystarczaj±cym i bardzo niebezpiecznym "argumentem".
Dlatego zastanów siê P³azik nad podniesieniem poprzeczki tego przedsiêwziêcia, gdy¿ zapasy to pój¶cie na ³atwiznê, z której korzystaj± kolesie nie potrafi±cy dobrze w³adaæ mieczem, a przeciez nie o to w tym wszystkim chodzi.

Aloszka
£ukasz P³aza
Nie ukrywam ¿e na pomys³ wpad³em zainspirowany takim turniejem na Liwie tongue.gif gdzie bawi³em siê ¶wietnie. clap.gif

Natomiast co do zapasów to uwa¿am ¿e s± one integraln± czê¶ci± walki na broñ bia³± i eliminacja ich to takie samo odrealnienie jak brak sztychów (do czego jednak nie zmuszaj± nas warunki bezpieczeñstwa). Nie ówa¿asz ¿e puj¶ciem na ³atwiznê jest w³a¶nie nie uczernie siê zapasów dunno.gif ? Na ch³opski rozum je¿eli przeciwnik jest dobrym zapa¶nikiem to marnemu zawodnikowi wej¶cie do zapasów przestaje siê op³acaæ. Inna sprawa to to ¿e wiêkszo¶æ rymcerzy nie ma o zapasach pojêcia - woli poprostu siê pchaæ korzystaj±c z masy albo "misiowaæ" kto silniejszy. I w³a¶nie ten turniej ma zmuszaæ do podniesienia poziomu technicznego (takrze zapa¶niczego) bigsmile2.gif
troll
Witam

Sam pomys³ walk dru¿ynowych jest bardzo dobry clap.gif . Jednak w kwestii zapasów tudzierz "rêcznego" obalania przeciwników w 100% popieram Rybê jest to moim zdaniem ³atwiejsza droga (czytaj ³atwizna) prowadz±ca do wyczyszczenia pola z adwersarzy.

Pierwszym bohurtem w którym bra³em udzia³ by³ Bia³y Zamek (Miñsk BY) w 2002r zazem z Ryb±, Solem, Dymitrem, Sta¶em, Starszym Wi¶ni±, ¯ab± i innymi stanêli¶my razem z Ordinem do walki (ja w 7 szeregu :] )przeciw reszcie. Dymitr powiedzia³ nam jakie s± zasady: "zakaz sztychów, nie walimy nikogo od ty³u, je¶li kto¶ ma opuszczon± broñ i tarsze nie mo¿na go atakowaæ, je¶li ty masz opuszczone swoje nikt nie powinien ciê biæ, je¶i masz dosyæ to siê k³ad¼ na ziemiê." Na koniec doda³: "Jes³i bêdziecie przestrzegaæ zasad bêdzie fajna zabawa, jesli ich nie bêdziecie przestrzegaæ to po³ami± wam rêce i nikt siê wami nie bêdzie przejmowa³."
Nie wiem czy Templariusze takie zasady przekazali Dimie, ale walczyli¶my wed³ug nich i nikt, w polu mojego widzienia, ich nie ³ama³. W trakcie Bohurtu mialem okazjê znale¿æ siê na ty³ach wroga i z opuszczon± tarcz± i mieczem wróciæ w swoje szeregi nie otrzymuj±c ani jednego ciosu.

Zapytaj wiêc proszê P³azik kogokolwiek z walcz±cych w tamtym Bohurcie, w którym nie by³o ani jednego grama tachnik zapa¶niczych, ...ba nawet jednej my¶li o takowych technikach, jaki by³ poziom ca³ej bitwy.

Bardzo siê cieszê, ¿e masz fajne pomys³y na podniesienie poprzeczki walcz±cym, na organizowanie ró¿nego rodzaju walk takich jak ta, o której toczy siê tutaj dyskusia. Jednak nie jestem przekonany czy oby napewno jest to podnoszenie poziomu walki, a nie jego wyrównywanie.

Mam nadziejê, ¿e wszystko siê odbêdzie weg³ug Twojego planu, bo bêdzie to niew±tpliwie bardzo ciekawie wygl±da³o.

Pozdrawiam
Ugni
"bra³em udzia³ by³ Bia³y Zamek (Miñsk BY) w 2002r "

Osobiscie bylem w tamtym bohurcie...) tak, tachnik zapa¶niczych tam nie bylo, ale z tego czasu walka w takih buhurtah istotne zmenilas.
Nie potrzebne uprawiac z buhurtu restling - to tak, ale dlya tego powinen byc regulamin i kontrola...)
troll
Mówisz Ungi ze walka zmieni³a siê, to prawda, ale my¶lê, ¿e to dlatego poniewa¿ ludzie siê zmienili. Walka sama w sobie jest od zawsze dla mnie wewnêtrznym prze¿yciem, czym¶ niesamowitym i nieporównywalnym z innymi wrarzeniami. Mniej znacz±cym od samej walki jest jej rezultat (chocia¿ mi³o jest zchodziæ z pola z tarcz±, a nie na tarczy).
W proponowanych starciach dru¿ynowych oczywi¶cie wynik jest wa¿ny, bo wygrany otrzyma nagrodê, co kolwiek by to nie by³o. Mimo nagrody mój pogl±d na walkê nie zmienia siê. Chia³bym wzi±¼æ udzia³ w tej bojówce, ale "Nie potrzebne uprawiac z buhurtu restling - to tak" chcia³bym braæ udzia³ w bohurcie, a nie w reslingu smile.gif

Regulamin ...chmmm...
Tam gdzie dwóch Polaków, tam trzy pomys³y. Mi¶lê, ¿e P³azik wie co robi, nie bawi siê przecie¿ w to od miesi±ca. Sam powinien napisaæ (co ju¿ jest) regulanim i nie wszystkim musi siê on podobaæ, a je¶li kto¶ bêdzie chcia³ wzi±¼æ udzia³ to z zagryzionymi zêbami i tak zaakceptuje.

Pozdrawiam
Ugni
2Troll - respekt!
£ukasz P³aza
Ano prawda jest taka ¿e nigdy nie da siê dogodziæ wszystkim dunno.gif Natomiast ja zawsze staram siê wyt³umaczyæ dlaczego tak to wygl±da a nie inaczej. Poprostu jak by¶ nie patrzy³ czy w traktaty czy na ikonografie zapasy wystêpuj± wszêdzie i s± podstawowym elemêtem walki icon_cool.gif nie da siê tego przeskoczyæ To troche tak jak by kto¶ pisa³ ¿e on nie lubi walcz±cych d³ugimi mieczami bo punktuj± z daleka wiêc nale¿y ich zakazaæ ass.gif . Zwróæcie te¿ uwagê ¿e walka w takim stylu (buhurtowym) nie ma byæ ol¶niewaj±co piêkna tylko przede wszystkim skuteczna. Dlatego nale¿y siê uczyæ zapasów - to ¿e kto¶ jest o 30kg ciê¿szy wcale nie znaczy ¿e wygra³.
GyrosS
Ja jak widze przeciwnika du¿o ciê¿szego od siebie zawsze mowie do siebie "q...rwa" nie dlatego ze sie boje tylko ze to mêcz±ca walka, ale za to przyjemno¶æ jak ktos wa¿±cy 30kg wiêcej nie mo¿e ciebie wywróciæ cia³em, zapasy s± fajne ja tam je lubie, mimo ¿e i mo¿e jako takich predyspozycji i umiejêtnosci nie mam to jednak siê staram stawiaæ jaki¶ opór.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Poprostu jak by¶ nie patrzy³ czy w traktaty czy na ikonografie zapasy wystêpuj± wszêdzie i s± podstawowym elemêtem walki icon_cool.gif nie da siê tego przeskoczyæ

Ale zapasy s± chyba po to ¿eby przewróciæ przeciwnika i popsuæ go na ziemi, a nie zostawiæ tak jak to jest niestety w bohurtach. Bo co komu w realu dawa³o samo przewrócenie?
£ukasz P³aza
Ano dawa³o to ¿e mog³e¶ przewróconego rombaæ i d¼gaæ kiedy le¿±c na ziemi nie móg³ siê specjalnie broniæ tongue.gif . Dlatego w±tpie by kto¶ celowo wy¿uca³ broñ i przechodzi³ do zapasów jako takich (i tego typu zachowania regulamin zabrania). Oczywi¶cie mo¿na jeszcze rozbroiæ przeciwnika albo co¶ mu z³amaæ - ale to raczej dodatki do obaleñ. Tak samo jasne jest ¿e zapasy bywa³y kontynuowane w parterze - i to zazwyczaj przy pomocy sztyletów ass.gif . Jednak te elemêty zapasów jak bicie le¿±cyh, parter, czy dobijanie sztyletem wydaj± mi siê w buhurtowej walce troche zbyt niebezpieczne ( nie mówie ¿e to siê nie zmieni - je¿eli pójdzie dobrze to byæ mo¿e za rok zmienimy zasady i wprowadzimy mo¿liwo¶æ wstawania - i bicia wstaj±cego, ale na razie wola³ bym przetestowaæ bez tego)
Pawe³ z Grójca
Podziwiam za pomys³ clap.gif i mam nadziejê ¿e ten turniej dojdzie do skutku. Mo¿e i z Grójca bêdzie dru¿ynka. Pozdrawiam.
Thomas
Czo³em!

Jak skoñczycie wszystkie za i przeciw, poproszê o koñcow± wersjê regulaminu na przebieg i wymagania uzbrojeniowe. Mo¿na nim zankn±æ ten temat.
Refleksje po imprezie mog³yby byæ umieszczone mo¿e w oddzielnym temacie.

z p. - Thomas
£ukasz P³aza
Zasady s± w komplecie na pierwszej stronie, i raczej ju¿ nie ulegn± zmianom. Tutaj poprostu staram sie t³umaczyæ dlaczego s± takie a nie inne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.