>Za³o¿my, ¿e nie chcê siê przestawiac, czy jest wtedy zdolny do czegokolwiek? (chodzi mi o naukê w grupach, bo jak ju¿ siê nauczê no to sobie bêdê radzi³).
Z mojego w³asnego do¶wiadcznia jako osoby leworecznej. Mia³am problemy na treningach ró¿nych sztuk walk ³±cznie z szermierka nastepuj±cego typu. Ludzie czasem nie chcieli æwiczyc ze mn± w parze, bo ledwie radzli sobie z æwiczeniem z osob± praworêczna, a tutaj jeszcze dosz³a dodatkowa komplikacja, bo trzyma³am broñ nie w tej rece, w której powinnam (czytaj lewej ;) ). Ominê³am kiedy¶ ten problem np w kick boksie, bo nauczy³am siê stawaæ w takiej samej pozycji co praworeczny (przynajmniej mia³am obalaj±cy lewy prosty ;) ), nawet lepiej siê w niej czu³am, i nie musia³am mêczyc siê z technikami "na mañkuta", których zreszta, jak siê okaza³o, gdy trening poprowdzi³ profesjonalny trener boksu, jest ca³a paleta.
Ale by³y te¿ plusy je¶li chodzi o szermierke, np niektórzy koledzy wrêcz gonili mnie do sparringów, bo chcieli sobie powalczyæ z leworêcznym. Na turnieju rapiera z lewakiem tak zaskoczy³am przeciwnika, gdy zorientowa³ siê, ¿e stanê³a naprzeciwko niego osoba leworêczna, ¿e wygonilam go z pola walki
.
Niestety, kompletnie g³upiejê, jak stanie naprzciwko mnie drugi mañkut
. I nie ma takiego fanu w sparingach z puklerzem czy lewakiem, bo wiekszo¶æ akacji jest robiona lewa rek±, a druga lapka mi wrêcz przeszkadza, za to w d³ugim mieczu, jest to dla mnie obojêtne. Jedyna róznica jest taka ¿e wiekszo¶c akcji zaczynam z "lewj rêki", w my¶l zasady zacznij mocniesz± stron±.