Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pytanie o miecza trzymanie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
pedro
Ja mam tak± idealistyczn± wizjê: byæ skupionym, spokojnym wewn±trz, ale nie baæ siê atakowaæ (byle m±drze) i ca³y czas szukaæ b³êdu, luki, s³abo¶ci, powtarzalno¶ci w dzia³aniach przeciwnika. Nie oddawaæ inicjatywy, ale nie rzucaæ siê na przeciwnika bezmy¶lnie. Jak napisa³ Machiawelli "trzeba byæ lisem i trzeba byæ lwem ".

[na razie nie bardzo mi wychodzi]

Fajny cytat Jacobbsonie.smile.gif
Piotrek_
Nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy... Machiavelli (je¶li o niego Ci na pewno chodzi³o) pisa³, owszem, ¿e trzeba byæ lisem i lwem, ale mia³ szermierzy g³êboko w d... i pisa³ tylko i wy³±cznie o postawie w³adcy.
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Piotrek_)
Nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy... Machiavelli (je¶li o niego Ci na pewno chodzi³o) pisa³, owszem, ¿e trzeba byæ lisem i lwem, ale mia³ szermierzy g³êboko w d... i pisa³ tylko i wy³±cznie o postawie w³adcy.

Có¿.. w³adc± mo¿na byæ na wielu p³aszczyznach. A w szermierce rzeczywi¶cie dobrze byæ raczej lisem, a czasem lwem. Polityka za¶ , to taka brzydka szermierka i nic nie stoi na przeszkodzie by stosowaæ filozoficzne metafory do ró¿nych dziedzin ¿ycia.
pedro
Dziêki Bjornie za poparcie. To, ¿e pisa³ o polityce to wiem, bo go czyta³em. Czepianie siê potencjalnej literówki w nazwisku autora cytatu nie jest argumentem, a pisanie przez "w" jest dopuszczalnym spolszczeniem. Nie wa¿ne o czym on pisa³ czy o polityce, ornitologii czy budowie ³y¿ki do zupy, je¶li ten sam sens ma szermierce. Chyba nietrudno siê domy¶leæ, ¿e to co napisa³em w zdaniu wcze¶niejszym mniej wiêcej mo¿na zamkn±æ w ramach tego cytatu.
Don Francesco
Odkopa³em ten temat, gdy¿ wyda³ mi siê najlepszy do zadania pytania o leworêcznych... Je¶li jestem "mañkutem" to czy na treningach nie bêdê problemowy? Za³ó¿my, ¿e chcê siê zapisac na jakie¶ zajêcia, czy to nie bêdzie sprawiac problemów?
lancelot
D³ugi czas trzyma³em d³ugi miecz lew± reka pod jelcem (sam nie wiem dla czego) przestawi³em sie do¶æ szybko i bezbole¶nie bo strasznie to utrudnialo trening.
Don Francesco
CYTAT(lancelot @ 14:39 09.03.2008) *
D³ugi czas trzyma³em d³ugi miecz lew± reka pod jelcem (sam nie wiem dla czego) przestawi³em sie do¶æ szybko i bezbole¶nie bo strasznie to utrudnialo trening.

Ale czy jeste¶ leworêczny? Przecie¿ gdyby tak by³o koordynacja Twoich ruchów z reszt± cia³a mog³aby siê trochê za³amac... Za³o¿my, ¿e nie chcê siê przestawiac, czy jest wtedy zdolny do czegokolwiek? (chodzi mi o naukê w grupach, bo jak ju¿ siê nauczê no to sobie bêdê radzi³).
Marcin Surdel
Najpro¶ciej by³oby zapytaæ prowadz±cego te hipotetyczne zajêcia. To kwestia w sumie organizacyjna, i jest ró¿nie na ró¿nych treningach u ró¿nych ludzi.

Pozdrowienia
£ukasz P³aza
Ja np. bardzo siê ciesze maj±c leworêcznego zawodnika w grupie treningowej. Dziêki temu mogê æwiczyæ walkê przeciw leworêcznemu i nie bêdê pó¼niej zaskoczony w szrankach.
Kszysz
Bycie leworêcznym daje czasem w szrankach du¿± przewage nad przeciwnikiem (zazwyczaj praworêcznym) który nie jest przyzwyczajony do takiej walki gdy¿ wiêkszo¶æ rzeczy (jak np. trzymanie gardy) musi robic na odwrót, ta przewage nale¿y jednak umieæ wykorzystywac.
lancelot
Sta³o sie tak, ¿e w zasadzie nie robi mi to ró¿nicy, rêke zmieni³em, ¿eby nie utrudniaæ zycia partnerom (nie przeciwnikom). teraz pos³uguje sie praw± i lewa pozycja z mniej wiecej równym powodzeniem.
Monika ksf
>Za³o¿my, ¿e nie chcê siê przestawiac, czy jest wtedy zdolny do czegokolwiek? (chodzi mi o naukê w grupach, bo jak ju¿ siê nauczê no to sobie bêdê radzi³).

Z mojego w³asnego do¶wiadcznia jako osoby leworecznej. Mia³am problemy na treningach ró¿nych sztuk walk ³±cznie z szermierka nastepuj±cego typu. Ludzie czasem nie chcieli æwiczyc ze mn± w parze, bo ledwie radzli sobie z æwiczeniem z osob± praworêczna, a tutaj jeszcze dosz³a dodatkowa komplikacja, bo trzyma³am broñ nie w tej rece, w której powinnam (czytaj lewej ;) ). Ominê³am kiedy¶ ten problem np w kick boksie, bo nauczy³am siê stawaæ w takiej samej pozycji co praworeczny (przynajmniej mia³am obalaj±cy lewy prosty ;) ), nawet lepiej siê w niej czu³am, i nie musia³am mêczyc siê z technikami "na mañkuta", których zreszta, jak siê okaza³o, gdy trening poprowdzi³ profesjonalny trener boksu, jest ca³a paleta.
Ale by³y te¿ plusy je¶li chodzi o szermierke, np niektórzy koledzy wrêcz gonili mnie do sparringów, bo chcieli sobie powalczyæ z leworêcznym. Na turnieju rapiera z lewakiem tak zaskoczy³am przeciwnika, gdy zorientowa³ siê, ¿e stanê³a naprzeciwko niego osoba leworêczna, ¿e wygonilam go z pola walki smile.gif.
Niestety, kompletnie g³upiejê, jak stanie naprzciwko mnie drugi mañkut smile.gif. I nie ma takiego fanu w sparingach z puklerzem czy lewakiem, bo wiekszo¶æ akacji jest robiona lewa rek±, a druga lapka mi wrêcz przeszkadza, za to w d³ugim mieczu, jest to dla mnie obojêtne. Jedyna róznica jest taka ¿e wiekszo¶c akcji zaczynam z "lewj rêki", w my¶l zasady zacznij mocniesz± stron±.
grzdacz
Z w³asnego do¶wiadczenia mogê poleciæ lewa rêka pod jelcem dla praworêcznego prawa na g³owicy.
Nauczy³em siê tego przez przypadek, kontuzja prawego nadgarstka nie wytrzymywa³a zastaw a, ¿e
dopiero zaczynali¶my nie robi³o mi to ró¿nicy(w 94-tym standardem by³y zastawy i 4.5kilowe
"pó³toraki").Kontuzja mine³a, zastawy przemine³y a postawa zosta³a .A oto kilka przyk³adów dlaczego:
1. "efekt lustrzanego odbicia"pomaga w walce z praworêcznym zazwyczaj przeciwnikiem poniewa¿ jest bardziej zdezorientowany od nas(o czym pisa³ Kszysz).U³atwia tak¿e walkê z leworêcznym poniewa¿ jest zdezorientowany niemniej od nas.
2. W walce z tarczownikiem u³atwia ominiêcie tarczy i utrudnia przeciwnikowi zrobienie "podwójnego" ataku.
3.U³atwia walkê w zwarciu; praw± rêk± po puszczeniu g³owicy ³atwiej zaatakowaæ tarczê lub wyci±gn±æ dodatkow± broñ.
4.Obecno¶æ leworêcznego uodparnia ca³± grupê treningow± na "efekt lustrzanego odbicia"(o czym wspomnia³ £ukasz)
5. Atakowanie lew± rêk± procentuje przy nauce walki tarcz± i ma³ym mieczem.Optymalnie jest byæ trochê oburêcznym.(oceniam ¿e moja oburêczno¶æ daje mi jakie¶ 30% mojej skuteczno¶ci a lew± rêk± nie radze sobie z "modyfikacj± do obrony" tak dobrze jak praw±).
lancelot
che, che, widzê, ¿e nie jestem jedynym cudakiem dokonuj±cym na sobie lustrzanych eksperymentów tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.