Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czesi radz±.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
£ukasz P³aza
To ja od siebie dodam ¿e widzia³em tych Czechów wielokrotnie w akcji i jest to absolutnie profesjonalna grupa ale uwaga POKAZOWA bigsmile2.gif Ich technika nie ma tak na oko nic wspólnego z walk± realn±, jest za to fantastycznym teatrem ruchu muzyki i strojów. Je¿eli potrzebna wam profesjonalna grupa na pokaz za du¿± kase to ich zapro¶cie- warto. Natomiast co do warto¶ci bojowej to tak jak by porównywaæ æwicz±cych MMA do pseudo mnichów z Shaolin objerzd¿jl±cych ¶wiat z rewiami w stylu- zobaczcie jak wbijaj± mi w³ucznie w gard³o.
Podana metoda treningowa to bajka, oni od dwu lat pokazuj± te same uk³ady szermiercze. Robi± to na takiej szybko¶ci ¿e musia³y to byæ uk³ady baaardzo d³ugo cwiczone z partnerem. Partnerzy maj± do siebie 100% zaufanie i DOK£ADNIE wiedz± co przeciwnik w danym momêcie zrobi smile.gif king.gif nie ma wiêc mowy o jakiej kolwiek realnej walce- oni æwicz± poprostu uk³ady.
Kane
CYTAT(pedro)
Co do Signum Polonicum, to z tego co przeczyta³em na ich stronie - BY Sawicki podrêcznik to tylko najprostrze dzia³ania. S± "tajne przez poufne" ksi±zki dla instruktorów coraz wy¿szych stopni. Z kilkunastu ksi±¿ek Sawickiego dostêpna jest bodaj¿e jedna. Dziwisz siê Woo, ¿e nie chc± pokazaæ myków ala ninja? Tajno¶æ jak w KGB. Mo¿e szkol± ¿o³nierzy strzeg±cych grobu nieznanego ¿o³nierza (z szablami krocz±). Rodz± siê w g³owie teorie spisku, ehhh... Mo¿e i lojalke wobez SP trzeba podpisywac? ¦mieszne to troche. Szkoda, ¿e nikogo z SP tu nie ma, ¿eby nam wyja¶ni³ jak to jest. Nie prosi³bym go o zdradzanie tajników sztuki, a jedynie obja¶nianie zasad. Woo, mo¿e nasza kochana Lorica te¿ powina siê utajniæ, to takie romantyczne...
(trzeba pogadac z NK Prezesem) bigsmile2.gif blinkie.gif
Pozdrawiam

Ja zaczyna³em swoj± "przygodê z mieczem" smile.gif od SP. Nie chcê za bardzo nadawaæ na p. Sawickiego, ostatecznie to by³ mój pierwszy nauczyciel ale takie sprawy jak np.: "tajne techniki" s± faktem. S³ysza³em to nawet od ludzi którzy zostali w SP du¿o d³u¿ej ni¿ ja.
Nie bedê siê rozpisywa³ o ca³ym sytemie, wiêkszo¶æ i tak o nim s³ysza³a. Wiem tylko ¿e nauczane techniki nie sprawdza³y siê w walce. Kto¶ mo¿e mi zarzuciæ ¿e po prostu nie opanowa³em ich "w stopniu mistrzowskim". Pewnie tak ale jest cos jeszcze, mianowicie METODYKA PROWADZENIA TRENINGU która w tym wypadku jest kompletnie do bani, przynajmniej je¿eli chodzi o przygotowanie do walki np. turniejowej. Bo do pokazów nadaje siê toto znakomicie.

Czechów widzia³em kiedy¶ w akcji, w pokazach s± faktycznie niesamowici. W praktyce nie sprawdza³em wiêc siê nie wypowiadam devil.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.