Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sposoby mielenia kawy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Halfgar
Mam zaiste wielki problem. Otó¿ na imprezach mam zamiar robiæ sobie porann± kawusiê po turecku. Jednak mam problem z jej mieleniem, gdy¿ powinna to byc drobno zmielona kawa, a nie mogê nigdzie znale¼æ datowania najstarszych m³ynków do kawy:(. Rozwa¿am zatem mielenie kawy w mo¼dzierzu (a raczej jej ubijanie(?)). A mo¿e kupowaæ od razu kawê mielon±??

Help smile.gif
Borg
Jak pamietam z pewnego programu na Discovery kawe oryginalnie jedzono z tluszczem, takie ziarenka jeszcze przed paleniem, prosto z krzaka chyba
Morrigan
Otó¿ wyczyta³am, ¿e kawê rozdrabniano mo¼dzierzem, a¿ do chwili , gdy kto¶ wymy¶li³ m³ynek.
I z tego, co pamiêtam to w Polsce kawa rozpowszechni³a siê dopiero w XVII wieku huh.gif .
Halfgar
CYTAT(Morrigan)
Otó¿ wyczyta³am, ¿e kawê rozdrabniano mo¼dzierzem, a¿ do chwili , gdy kto¶ wymy¶li³ m³ynek.
I z tego, co pamiêtam to w Polsce kawa rozpowszechni³a siê dopiero w XVII wieku huh.gif .

czyli jednak mo¼dzierz ... a co do kawusi ...to ja sem przeca saracen i ja mogê piæ :D ... nie ma jak poranna dawka kofeiny blinkie.gif
Morrigan
No tak ty mo¿esz piæ . A¿eby by³o ciekawiej to chyba kawê w Europie rozpowszechni³ jaki¶ Polak, który by³ w Turcji, a po powrocie otworzy³ w Wiedniu pijalnie kawy. Jak znajdê co¶ w moich m±drych ksi±¿kach wiêcej to napisze :D

Pozdro smile.gif
Ania Kryska
W "¯ycie codzienne muzu³manów" autor napisa³ ciekaw± rzecz:
" Jakkolwiek wyraz kawa, w swojej formie arabskiej: kahwa, wielokrotnie figuruje w tekstach, w wieku XII oznacza³ on tylko pewien gatunek czerwonego wina; prawdziwa kawa, mokka, zjawi³± siê dopiero w wieku XIII za panowania nastêpców Saladyna (1169-1193). Prawdopodobnie zrazu pe³ni³± rolê namiastki dla tych, którzy nie chcieli piæ alkoholu".
Równie¿ jestem zdania, ¿e kawê t³uczono w mo¿dzierzu. Najstarsze m³ynki do kawy pochodz± z Syrii z XVI w., natomiast jest zachowanych mnóstwo mo¼dzierzy, by³ to uniwersalny sprzêt kuchenny.

Pierwsz± kawiarniê po wiktorii wiedeñskiej otworzy³ Polak Jerzy Kulczycki, któremu Sobieski za przekazanie do oblê¿onego miasta informacji o tym, ¿e odsiecz w drodze, podarowa³ ca³e ziarno kawy, które pad³o ³upem w obozie tureckim. Pierwsza kawiarnia w Europie zosta³± za³o¿ona troszkê wcze¶niej, w Wenecji w 1645, w Oksfordzie w 1650 w Pary¿u w 1671, ale przecie¿ bardziej znana jest kawa po wiedeñsku, nie po parysku czy wenecku, prawda?
Halfgar
CYTAT(Ania Kryska)
W "¯ycie codzienne muzu³manów" autor napisa³ ciekaw± rzecz:  
" Jakkolwiek wyraz kawa, w swojej formie arabskiej: kahwa, wielokrotnie figuruje w tekstach, w wieku XII oznacza³ on tylko pewien gatunek czerwonego wina; prawdziwa kawa, mokka, zjawi³± siê dopiero w wieku XIII za panowania nastêpców Saladyna (1169-1193). Prawdopodobnie zrazu pe³ni³± rolê namiastki dla tych, którzy nie chcieli piæ alkoholu".  
Równie¿ jestem zdania, ¿e kawê t³uczono w mo¿dzierzu. Najstarsze m³ynki do kawy pochodz±  z Syrii z XVI w., natomiast jest zachowanych mnóstwo mo¼dzierzy, by³ to uniwersalny sprzêt kuchenny.

Pierwsz± kawiarniê po wiktorii wiedeñskiej otworzy³ Polak Jerzy Kulczycki, któremu Sobieski za przekazanie do oblê¿onego miasta informacji o tym, ¿e odsiecz w drodze, podarowa³ ca³e ziarno kawy, które pad³o ³upem w obozie tureckim. Pierwsza kawiarnia w Europie zosta³± za³o¿ona troszkê wcze¶niej, w Wenecji w 1645, w Oksfordzie w 1650 w Pary¿u w 1671, ale przecie¿ bardziej znana jest kawa po wiedeñsku, nie po parysku czy wenecku, prawda?

Tak znam t± ksi±¿kê i mam j± w swoich zbiorach:) Jednak nie jestem do koñca ewny, czy wcze¶niej nie znali kawy jako napoju. Zw³aszcza, ¿e same ziarna by³y znane ju¿ wczesniej i niemo¿liwym jest, ¿eby pojawi³a siê nagle ot tak sobie w XIII wieku.
Morrigan
Otó¿ wyczyta³am w moich m±drych ksi±¿kach, ¿e: m³ynków do kawy zaczêto u¿ywaæ w Polsce na pocz±tku wieku XIX, podczas odsieczy wiedeñskiej Polacy my¶leli, ¿e kawa to pasza dla wielb³±dów, ale na szczê¶cie znalaz³ siê tam Franciszek Jerzy Kulczycki / Kolszycki <ro¿nie to bywa w przekazach> i zapowiedzia³, ¿e zaopiekuje siê ziarnami kawusi. Otworzy³ w Wiedniu kawiarnie Blaue Flasche i tak zapocz±tkowano popularno¶æ kawusi:). A cudzoziemcy czêsto chwalili polska kawê, która by³a podawana z mlekiem i cukrem, a podawono j± w farfurze smile.gif.
Ach nijaki Leonar Ranwolf, niemiecki podró¿nik w 1573 wspomina o kawie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.