CYTAT(Ania Kryska)
W "¯ycie codzienne muzu³manów" autor napisa³ ciekaw± rzecz:
" Jakkolwiek wyraz kawa, w swojej formie arabskiej: kahwa, wielokrotnie figuruje w tekstach, w wieku XII oznacza³ on tylko pewien gatunek czerwonego wina; prawdziwa kawa, mokka, zjawi³± siê dopiero w wieku XIII za panowania nastêpców Saladyna (1169-1193). Prawdopodobnie zrazu pe³ni³± rolê namiastki dla tych, którzy nie chcieli piæ alkoholu".
Równie¿ jestem zdania, ¿e kawê t³uczono w mo¿dzierzu. Najstarsze m³ynki do kawy pochodz± z Syrii z XVI w., natomiast jest zachowanych mnóstwo mo¼dzierzy, by³ to uniwersalny sprzêt kuchenny.
Pierwsz± kawiarniê po wiktorii wiedeñskiej otworzy³ Polak Jerzy Kulczycki, któremu Sobieski za przekazanie do oblê¿onego miasta informacji o tym, ¿e odsiecz w drodze, podarowa³ ca³e ziarno kawy, które pad³o ³upem w obozie tureckim. Pierwsza kawiarnia w Europie zosta³± za³o¿ona troszkê wcze¶niej, w Wenecji w 1645, w Oksfordzie w 1650 w Pary¿u w 1671, ale przecie¿ bardziej znana jest kawa po wiedeñsku, nie po parysku czy wenecku, prawda?
Tak znam t± ksi±¿kê i mam j± w swoich zbiorach:) Jednak nie jestem do koñca ewny, czy wcze¶niej nie znali kawy jako napoju. Zw³aszcza, ¿e same ziarna by³y znane ju¿ wczesniej i niemo¿liwym jest, ¿eby pojawi³a siê nagle ot tak sobie w XIII wieku.