Dziękuję Mirosławie za słowa uznania, to bardzo miłe z Twojej strony.
W przyszłym roku, chciałbym zorganizować w Poznaniu, jedna z największych imprez łuczniczych w Polsce. Byłbym niezmiernie rad, gdyby zawitali na nią również PomorscyŁucznicy, znani ze swojego kunsztu, który sam zreszta miałem okazję podziwiać. Mam nadzieję, ze wymagania, które będzimy stawiać odnosnie stroju nie staną naszemu spotkaniu na przeszkodzie. W Poznaniu będziemy sie starli kłąść nacisk na jak najdokładniejsze odwzorowanie realiów historycznych z okresu 1350-1450. Dotyczyć to będzie zarówno stroju jaki i sprzętu łuczniczego Rozgrywac bedziemy turniej w dwóch kategoriach, drewno i laminaty. Nagroda dla drewniaków będzie cis dla laminatów również łuk drewniany acz z mniej szlechetnego drewna wykonany (
dziękuję za sugestię Watmanie)
. Docelowo, będzimy chcieli stopniowo eliminowac laminaty. Przyznawane będą dodatkowe punkty za strój, ujemne również:)
Dlatego w tym miejscu serdecznie prosze wszystkich łuczników o jak najszybsze obszycie się. W razie czego służe pomocą:) w kwestii rycin, rysunków i wykrojów. Naprawdę bardzo zależy mi, aby porzucic wszelkie animozje między "łucznikami tradycyjnymi" a "odtwórcami". Mozemy przecież spróbować bawic się wspólnie w klimacie coraz bardziej zbliżonym do porządnego "odtwórstwa", to naprawdę nie jest takie trudne.
Sam byłem bardzo mle zaskoczony, ze na nasz turniej zawitali między innymi ludzie z BRPP. Nie wytykali nikogo palcami, choć na pewno co chwile mieli na to okazje i świetnie potrafili sie bawić...jaki jest tego efekt, ludzie popatrzyli, pomyśleli i biorą sie od razu za szycie:), ja również. (Watman, Kubol wybaczcie, niestety gracie tu role dobrego Dartha Vadera)
Mirku, bardzo chciałbym abyś zmobilizował wszytskich łuczników tradycyjnych, których znasz aby postarli sie sprostac naszym wymaganiom odnośnie stroju i rad bede wielce jesli na ziemiach Wielkopolski, powitam i stanę w szranki z tak zacymi i biegłymi w łucznictwie ludźmi. Bardzo Cię o to proszę.
Pragnę jeszcze raz serdecznie podziękować wszytskim, którzy zawitali na nasz turniej nie czyniąc żadnych wyjątków. Byliście wspaniali, dzięki wam wiem, ze nasz trud nie poszedł na marne. Musiałbym wymieniać wszystkich po kolei, których pragnę uściskać. NAjwiększa nagroda dla nas będzie wasze przybycie do nas za rok:)
Zapraszam jednocześnie wszytskich na nasz turniej juz w przyszłym roku, za tydzień umieszczę spis planowanych konkurencji i dokładne wymagania odnosnie sprzętu i stroju.
Pozdrawiam serdecznie
Radek