Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Inscenizacja Bitwy pod Koronowem - 1-2 lipca
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2
W³odzimierz Ku¶mierowski
Czo³em.
"Ka¶ka" gotowa do bitki i napitki.
W kwestii formalnej, my te¿ musimy przesy³ac zdiêcia? icon_rolleyes.gif
Jak by co to proszê, wszystko na stronce: www.bractworycerskie.com.pl
Kazimierz
CYTAT(Baron)
Rycersko¶æ by³a tylko niedo¶cig³ym idea³em i mia³a niewiele wspólnego z rzeczywisto¶ci± (choæby wymordowanie jeñców pod Azinocourt). Tak, mo¿na laæ przewróconego i bêdziemy liczyæ za to punkty chyba, ¿e le¿±cy siê podda.

Nie uwa¿asz, ¿e trochê nie klei siê porównanie nawalania siê na wszystkie sposoby w pojedynku, który z za³o¿enia ma byæ sportowym, a wybiciem jeñców w celu eliminacji zagro¿enia w czasie regularnej bitwy ze ¶miertlenym wrogiem? Rycersko¶æ jak najbardziej by³a rzeczywista, tym bardziej, ¿e by³ to niez³y chwyt marketingowy na turnieju - który z za³o¿enia s³u¿y³ do "lansowania siê" rycerzy. Poza tym ca³a rycersko¶æ dotyczy tylko zamkniêtego krêgu rycerzy, dam, dworzan i oczywi¶cie monarchów. A jak siê rycerz zachowywa³ wobec ni¿ej urodzonego (czy to ¿o³nierz, czy plebejusz, czy ch³op) to osobny rozdzia³ bajki icon_wink.gif

Zamieszkujesz okolicê, gdzie miejsce mia³a jedna z najbardziej "rycerskich" pod wzglêdem etosu i patosu bitew tego okresu (i o inscenizacji której ten temat). Panowie rycerzowie potraktowali tê bitwê prawie jak turniej, robi±c przerwy w starciach, czêstuj±c siê winem w miêdzyczasie (Polacy Krzy¿aków i wice wersa). Unikano masowych uderzeñ na rzecz honorowych pojedynków jeden na jednego. W starciach starali siê uszkodziæ przeciwnika jak najmniej - bardziej odebraæ mu wolê walki i wzi±æ do niewoli.

A ty tu o Agincourt. W ogóle nie ma porównania.

Koñczê offtop i ¿yczê mi³ej zabawy.
W³odzimierz Ku¶mierowski
No Baron, pomimo kole¿eñstwa to muszê przyznac racjê Kazimierzowi. Bitwa by³a wyj±tkowo honorowa i okladanie le¿±cego to troszkê nie teges. Ale jak tam ustalicie tak bêde naparza³. Rozumiem, ¿e le¿±cy mo¿e masakrowac nogi stojacego? Hmmm, nie wiem czy zd±¿ê z ochron± na ³ydki.
Zik z Amiru
No to jestem niemile zaskoczony panowie.. Chocby z tak "blachego" powodu jak wzgledy bezpieczenstwa. A i przedmowcy mieli sporo racji. Bo w koncu na turniejach raczej wlasnie przestrzegano honorowej walki, a to ma byc turniej, nie rzez, prawda? icon_neutral.gif
Seba Liw
Witam
Wydaje mi siê ¿e podzczas pojedynku w, którym jeden z walcz±cych przwróci siê z takiego czy innego powodu to jego przeciwnik i tak nie bêdzie go atakowa³ pomimo przyzwolenia w regulaminie. Niejednokrotnie widzia³em pojedynki w których by³a wytr±cana broñ i pomimo mo¿liwo¶ci kontynuacji walki by³a ona wstrzymywana przez walcz±cego (z nie wytr±con± broni±) do momentu podniesienia broni z ziemi. To chyba takie zasady dobrego wychowania, raczej nie honor biæ bezbronnego i le¿±cego. Byæ mo¿e siê mylê , ale moim zdaniem pomimo przyzwolenia w regulaminie nie dojdzie do ataku na le¿±cego.
Pozdrawiam
Zik z Amiru
No nie watpie ze sie ludzie zachowaja pozytywnie, zwykle nawet gdy ktos przykleknie oszolomiony co mocniejszym ciosem to napastnik przerywa walke.. Po prostu nieco mnie dziwi taka furtka w regulaminie. To chyba wlasnie regulamin powinien ukrocac takie mozliwosci angsad.gif

----edit-----

Zeby nie bylo - nie jest to zaden personalny atak na panow z KTT, jeno na sam regulamin.
Szymon Piotr
Zdecydowanie w³asciwsze chyba by³oby takie honorowe postêpowanie, ale to zalezy jak impreza ma wygladaæ i jak ma byæ odbierana.

A czy inscenizacja nie mog³aby z czasem w³asnie przypominaæ swojego pierwowzoru (wymiana "rannych", honorowe starcia, branie w "niewolê", a nie "zabianie", w koñcu poczêstunki w przerwach)? Chyba takiej inscenizacji jeszcze nie by³o?

Co na to organizatorzy, to chyba mog³aby byæ niespotykana atrakcja?

Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
eeeeeee... na tej stronie konkretów nie ma...
a nazwa inscenizacja kojarzy sie z odtwórstwem...a nie eeeeeee... piknikiem... eeeeeeeee... i takimi tam ryceriadami...
czy orgi..zajm± jakie¶ satnowisko w tej sprawie??
A i dlaczego kuszniczy tylk odla publiczno¶ci??!!!
A co do dyskusji na temat regulaminu.. no kochani panowie... ka¿dy z was ma swój system warto¶ci.. ale sk±d wiecie,ze nie trafi sie jaki¶ napalony oszo³om..dla takich konkretne zapisy w regulaminie czasami to za ma³o...
pozdrawiam

ps
http://mapa.szukacz.pl/?x=336097.03&y=453878.92&zoom=3
które to koronowo..to ko³o Bydgoiszczy... poci±gi tam kursuj±?:>
na jakiej zasadzie jest zwrot kosztów przejazdu?:>
Burda
a ja sobie mysle, ¿e wystarczy jak przeciwnicy przed walk± siê dogadaja jak chc± siê biæ. wed³ug mnie regulamin nie powinien byæ czynnikiem determiunjacym, co najwyrzej je¶li zawodnicy niemogli by siê dogadac to wtedy wchodzi sêdzia z wytycznymi od organizatorów. uwazam ¿e podczas bitwy niepowinno byc dopuszczalne bicie lez±cego, chyba nikt niechce stracic kostki, albo pisiorka szczerba.gif , ale jak jest dwóch lekko skrzywionych ludzi i "pragn± tego samego to czemu nie dunno.gif jak w mi³o¶ci.
Szymon Piotr
CYTAT
pragn± tego samego to czemu nie

Dlatego, ¿e jak kto¶ chce siê bardzo konkretnie ponawalaæ to siê mo¿e umówiæ i sobie gdzie¶ na uboczu prywatnie sparing porobiæ. Jak jest jakakolwiek publika to, wg mnie, nie powinno siê dopuszczaæ do takich nieprzewidzialnych sytuacji. Jak siê co¶ stanie to co z tego, ¿e wychodzisz do bitwy na w³asn± odpowiedzialno¶æ, i tak idzie w ¶wiat, ¿e jeste¶my jakimi¶ pomyleñcami. W zesz³ym roku po Koronowie czyta³em w "Pomorskiej" jak to by³ festyn cysterski, a pijani rycerze na inscenizacji ³amali sobie koñczyny. Wiem, ¿e to mo¿e byæ przerysowane, ale w ¶wiat idzie i nam wszystkim robi opiniê.
Dlatego trzeba chyba pamiêtaæ, ze taka impreza te¿ pokazuje innym kim jeste¶my i co sob± reprezentujemy. Co za tym idzie warto chyba by to by³a bardziej inscenizacja, a nie bojówka.

Pozdrawiam
Micha³ z Koñczewic
a ja chcia³em zaprotestowac przeciwko dopingowi... uwa¿am ¿e ka¿dy uczestnik powinien mieæ badany mocz i kau i jak labolatorium potwierdzi ¿e by³ na dopalaczach to powinno mu sie zabieraæ zbroje i samochód smile.gif
Zik z Amiru
Nammah podsumowala w sumie to co probowalem powiedziec. Regulamin MUSI byc, i MUSI ograniczac mozliwosc kontuzji. To nie ma byc nap....ka tylko turniej pokazowy, jak i wszystko na pikniku.. Chyba ze tym chcecie przyciagnac spragnionych sensacji (krwi?) widzow (lub, nie daj Boze, takich uczestnikow).. ale mam nadzieje ze sie myle. Pozdrawiam.
Burda
ja równie¿ jestem przeciwko biciu le¿±cego podczas biwy, ale podczas walki 1 na 1 je¶li obie strony s± za to czemu nie devil.gif
turniej nie jest dla pudliczno¶ci tylko dla uczestników anger.gif poprostu je¶li ludzie chc± to przychodz± bo lubi± i maj± frajde wiedz± o tym radni i dlatego dofinansowuj± impreze ass.gif
to trzecie dla publiki to to s± inscenizacje np p³owce, ja niejestem polski czerwony krzy¿ czy pomoc dla powodzian i na turniej jade przedewszystkim dla w³asnej przyjemno¶ci, oczywi¶cie je¶li jest przewidziana jaka¶ inscenizzacja czy jakie¶ pokazy to wezmê udzia³ ale meritum sprawy jest to ¿eby nabiæ siê za wszystkie czasy potem napiæ i jeszcze spêdziæ mi³e chwile ze znajomymi i rzecz jasna dam± megop serca. icon_cool.gif
Burda
CYTAT(Zik z Amiru)
Nammah podsumowala w sumie to co probowalem powiedziec. Regulamin MUSI byc, i MUSI ograniczac mozliwosc kontuzji. To nie ma byc nap....ka tylko turniej pokazowy, jak i wszystko na pikniku.. Chyba ze tym chcecie przyciagnac spragnionych sensacji (krwi?) widzow (lub, nie daj Boze, takich uczestnikow).. ale mam nadzieje ze sie myle. Pozdrawiam.
Burda
CYTAT
To nie ma byc nap....ka tylko turniej pokazowy, jak i wszystko na pikniku..

oj sorka ¿le zacytowa³em jecze nie umiem tego dobrze obs³ugiwaæ icon_redface.gif chodzi³o mi oten fragment.
bo to troszke dziwne ¿e z turnieju bojowego robimy piknik dla turystów, co innego ¿eby to by³ piknik dla nas ale dla turystów do jest starówka w Krakowie, plac czerwony albo z³ota aleja w pradze cool.gif
Halldis(Naamah)
CYTAT
oj sorka ¿le zacytowa³em jecze nie umiem tego dobrze obs³ugiwaæ

prawa góryny róg ka¿dego Twojego postu opcja "Edycja" polecam na przysz³o¶c.. bo to sie anbijanie postów nazywa i zasmiecanie temtu :]

CYTAT
co innego ¿eby to by³ piknik dla nas ale dla turystów do jest starówka w Krakowie, plac czerwony albo z³ota aleja w pradze

Tylko,zê z tego co widze,to to bêdzie po prostu miejska impreza z balonikami i innym badziewiem w stylu dmuchane zamki a my bêdziemy robiæ za misie do zdjeæ..i debili lej±cych sie p³askownikiem...
Po "turnieju" w górze mam do¶æ takich pikników.. wiec mozê orgi odpowiedz± na moje pytanie ze wcze¶niejszego postu zanim przyjedziemy i oka¿ê sie ,zê okre¶lenie "inscenizacja" jest mocno przesadzone smile.gif
pozdro
Micha³ z Koñczewic
Chwa³a.
Baronie a mo¿e jednak zaprosicie £azarzy ze Szczecina.
Rok temu dobrze siê pokazali- walczyli dzielnie po stronie Zakonu.
Mo¿e olejemy te podzia³y wiekowe? oni przecie¿ wygl±daj± prawie jak Wy smile.gif
Co my¶licie?
Rosz
Hej
Niez³a dyskusja siê zrobi³a.Zasady na bojowym omówimy na miejscu i wtedy wszystko siê wyja¶ni.Dla sprostowania:W sobotê mam miejsce festyn cysterski czyli takie niespodzianki jak gospodynie wiejskie itp.Wioska bêdzie oddalona od tego typu rzeczy,poprostu my robimy swoje czyli bitka i pitka ,a oni swoje.
Bêdzie jedno bractwo które bêdzie robi³o pokazy dla ludzi a my turniej bojowy,dru¿ynowy itp.zreszt± damy z siebie wszystko aby Wam siê spodoba³o.Piwo bêdzie siê la³o jak wino a laskie bend± siê zbiega³y jak ³ososie.Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Rosz..piêknie piêknie napisa³e¶.. ale móg³by¶ odpowiadaæ na zadawane pytania...
Zik z Amiru
Co do ogólnego charakteru imprezy:

CYTAT(Na stronie Koronowa kto¶)
organizujemy imprezê historyczn± Festyn Cysterski z Bitw± pod Koronowem. W tym roku odbêdzie siê ona w dniach 1-2 lipca (termin nie ulegnie zmianie, poniewa¿ robimy j± przede wszystkim dla turystów – dlatego latem, a nie w rocznicê bitwy.

CYTAT(Burda)
meritum sprawy jest to ¿eby nabiæ siê za wszystkie czasy potem napiæ

Nie bywam moze i zbyt czesto na imprezach historycznych bo ostatnio trzos pusty, ale mam nadzieje ze to jednak nie o to chodzi.. icon_neutral.gif

Wracajac do tematu turnieju bojowego - czy to dla turystow czy dla "nas", turniej ma byc przedewszystkim bezpieczny.. A co jesli walczacy zgodza sie by wyjsc przeciw sobie bez helmow? Tez sie zgodzicie, bo to w koncu ich sprawa? Apeluje o rozsadek panowie icon_neutral.gif

CYTAT(Nammah)

Tak, ko³o Bydgoszczy, co do poci±gów, to polecam sprawdziæ na www.pkp.pl smile.gif

CYTAT(kto¶)
Mo¿e olejemy te podzia³y wiekowe? oni przecie¿ wygl±daj± prawie jak Wy

Prawie - robi wielk± ró¿nicê.

CYTAT(Kolega z KKT)
Bêdzie jedno bractwo które bêdzie robi³o pokazy dla ludzi

Czy chodzi o bractwo z Golubia-Dobrzynia? Imæ Jacenty z ogrami w Glanach z Owijk± i kocami? tears.gif
W zesz³ym roku oraz dwa lata temu oni praktycznie prowadzili ca³± imprezê oraz inscenizacjê - czy i w tym roku tak bêdzie?

CYTAT(..kawa³ek dalej)
damy z siebie wszystko aby Wam siê spodoba³o.

Mam nadziejê ¿e nie zamierzacie robiæ tego brutalno¶ci± walk i regulaminem dopuszczaj±cym takowe?
Halldis(Naamah)
CYTAT
Nie bywam moze i zbyt czesto na imprezach historycznych bo ostatnio trzos pusty, ale mam nadzieje ze to jednak nie o to chodzi..

pod t± obawa rónie¿ siê podpisuje smile.gif
Filippo
Ja do Koronowa w tym roku jako turysta tylko zajrze(dlaczego to juz KKT wie) jednak na ostatnich dwoch 'Inscenizacjach...' bylem i wiem ze Templariusze biæ siê lubi±, a i r±k lekkich nie maj±...
Jednak Panowie? Biæ le¿±cego? Przesada...
A ¿e impreza tylko dla turystow to widaæ niestety, ale oby tylko tymczasowo...

Na zakoñczenie przychylam sie do s³ów Zika: oby nie imponowaæ brutalno¶cia....

Pozdrawiam - Filippo loki08.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Jednak Panowie? Biæ le¿±cego? Przesada...

Dlaczego? Takich bojówek chyba w Polsce jeszcze nie by³o. Zawsze to jakie¶ urozmaicenie.
£ukasz P³aza
I znowu brygada uszczê¶liwiaczy na si³e. A mi siê takie zasady bardzo podobaj±, jak by nie praca to bym pewnie przyjecha³. Do wszystkich którzy tak g³o¶no protestuj±- skoro zasady hard wam siê nie podobaj± to nie przyjerzd¿ajcie anger.gif wzglêdnie nie wychod¼cie do turnieju. anger.gif zamiast psuæ zabawe innym. Turnieji z lekk± i macan± walk± jest ju¿ ca³kiem sporo- mo¿ecie sobie na nie jechaæ, przyjmijcie wreszcie do wiadomo¶ci ¿e nie wszyscy lubi± walke tak± ¿eby broñ bo¿e guza nie nabiæ. Jak tak dalej pójdzie to cholera unia europejska wyda regulamin co do zasad bojówek turniejowych- ¿eby wszystkie zasady BHP by³y przestrzegane face4.gif no.gif
A co do historyczno¶ci i zaciek³o¶ci pojedynków to wcale nie by³o tak czysto, lekko i honorowo jak niektórzy by chcieli. Bywa³y wtedy walki czysto pokazowe ale i bywa³y walki "a Outrance" czyli na ostro. I tak np walka w której zaliczano 5 najazdów na kopie 30 ciosów toporem i 30 ciosów sztyletem- wszystko to ostra broñ? Albo walka w mediolanie gdzie po30 ciosach toporem przeciwnicy mimo ¿e ranni nie dawali siê rozdzieliæ? dunno.gif Nie zawsze i nie wszêdzie by³o honorowo i bezpiecznie bum.gif
Zik z Amiru
CYTAT(£ukasz P³aza)
Do wszystkich którzy tak g³o¶no protestuj±- skoro zasady hard wam siê nie podobaj± to nie przyjerzd¿ajcie

No có¿, mia³em zamiar przyjechaæ by siê ze znajomymi dobrze bawiæ, ale skoro nie widzicie tam dla mnie miejsca.. I nie, £ukaszu, nie by³e¶ pierwszy, wyprzedzi³a Ciê KKT - dosta³em wiadomo¶æ i¿ nie jestem tam mile widziany a znajomych ju¿ nie mam. Tak wiêc mi³ej zabawy i mimo wszystko postarajcie siê nie pozabijaæ. smile.gif
Micha³ z Koñczewic
P³azik mo¿e jednak wpadniesz na Koronowo?
Bêdzie mo¿na omówiæ pare spraw dotycz±cych bohurty na Grunwie...
Templariusze robi± dobr± robotê i nie po¿a³ujesz jak zwiejesz jednak z tej roboty smile.gif
Reyki
My postaramy siê pojawiæ.S³ysz³em ¿e mo¿e byc ciekawie.
Burda
CYTAT
Dlaczego? Takich bojówek chyba w Polsce jeszcze nie by³o. Zawsze to jakie¶ urozmaicenie.

RRRACJA!!! devil.gif
Beri
CYTAT
Nammah napisa³:  

Tak, ko³o Bydgoszczy, co do poci±gów, to polecam sprawdziæ na www.pkp.pl Smile

o ile wiem jest tylko jedno Koronowo:)
odnosnie poci±gów, to osobowe ani po¶piechy ani ¿adne inne pasa¿erskie nie kursuj± do Koronowa. Za to kursuj± poci±gi ze zbo¿em dostarczanym do samej wie¿y Minas Morgul, u podnó¿y którego ma siê odbyæ owa imprezka.
najlepiej dojechaæ poci±giem do Bydgoszczy, a potem autobusem do Koronowa. Z przystanków PKS w bydzie, autobusy ¶rednio kursuj± co 30 min. albo i czê¶ciej, poniewa¿ oprócz PKS jest jeszcze konkurencja, która mo¿e dowie¼æ ludzi na samo miejsce inscenizacji za 4z³ota:)

KKT gratuluje postêpuj±cego u¶wiadomienia odtwórstwa hist. i chêci odciêcia siê od pikniku na stepie kipczackim pod silosami

jeste¶cie bli¿ej organizatorów wiêc mam pro¶bê: rok temu w trakcie inscenizacji oprócz rycerzy, w waszych szeregach i obok, tudzie¿ slalomem, biegali kolesie z kamerami mikrofonami(wtrakcie!!!)i innym ustrojstwem. Psuli widowisko jak cholera, mia³em wra¿enie ¿e oprócz XIIIw. w inscenizacji bra³y udzia³ tak¿e oddzia³y piechoty z bazukami na ramionach z XXw.
beke mia³em jak jeden rycerz powalaj±c drugiego chcia³ rzuciæ siê na kolejna sw± ofiarê ale w ostatniej chwili spostrzeg³, ¿e kole¶ trzyma kamere hehe
wiêc mam pytanko czy w tym roku da³oby siê to ukróciæ
nie pisze do nich bo jak sam Baronie powiedzia³e¶ oni wys³uchuj± uwa¿nie poczym propozycjê odrzucaj±
Pozdrawiam
Micha³ z Koñczewic
Chwa³a Organizatorom za Wspania³± Impreze! Chwa³a Koronowo!
Zrobili¶cie wszyscy kawa³ dobrej roboty.
Super atmosfera, sceneria no i oczywi¶cie nagrody smile.gif (dziêki za potê¿n± bombarde)
Jecha³em do Was pobiæ sie bohurtowo i musze powiedzieæ ¿e siê wy¿y³em anger.gif
Dziêkujê Wszystkim za Wy¶mienit± zabawe king.gif
Micha³ z Koñczewic

PS
podajcie linka do fotek i filmików z imprezy
Purvis
W tV Bydgoszcz by³o kilka wejsc z tej imprezy. Zapamiêta³em kilku historyków, egzaltowan± dziebnnikarkê prowadz±c± program, lewy profil Rosza (sprytnie siê ustawi³, skubaniec - tu¿ za lask± z mikrofonem) szczerba.gif oraz oczywiscie, bitwe. wiem, ze telewizja k³amie crazy.gif , ale m³ócka wygl±da³a przednio. gratulujê i pozdrawiam
purvis
Rosz
Dziêki wielkie wszystkim za udzia³.Atmosferê to Wy robili¶cie wiêc nie ma za co dziêkowaæ.Bombarda Micha³ stoi bezpieczna u nas w gara¿u wiêc siê o ni± niemartw.Nied³ugo zdiêcia wiêc proszê o odrobinê cierpliwo¶ci.Pozdrawiam
klepa
Witam, by³em tam, miód i wino pi³em hehhe, kiedy bêd± zdj±tka z imprezy bo chci±lbym zobaczyæ jak to wszystko wygl±da³o przede wszystkim ja, no i chci±lbym mieæ pami±tke na lata abym móg³ co¶ wnukom pokazaæ icon_wink.gif
Burda
ej post mi znikno³ anger.gif wka¿dym vb±dz razie dziêkuje za mi³± impreze.
Burda
hej ja siê przypominam jakby kto¶ znalaz³ kapelusoik s³omiany albo srebn± miske albo chocia¿ ³y¿ke to niech siê odezwie na privie z góry dziêki
G³owacz
Powitac!!! ¦wietna impreza oby tak dalej yes.gif !!! Zapraszamy do Radziejowa na Bitwê pod P³owcami!!! blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.