CYTAT(Asik @ 16:01 07.10.2007)
niestety to co caly czas powtarzam, dotad nie ma dobrego rzemieslnika ktory zrobil by dobre buty historyczne na XVIwiek, czy chcesz przez to powiedziec, ze mamy tanczyc bosaka, albo w ogole nie tanczyc skoro narazie nie ma dostepu do butow?!:>
Istnieje proste prawo: "popyt rodzi poda¿". Je¿eli chcemy, by tacy rzemie¶lnicy byli - musimy sami okazaæ zainteresowanie po¿±danym towarem. Pisz±c
"tañczmy w jazzówkach, bo to te¿ jest ¶licznie i praktycznie" dajemy do zrozumienia rzemie¶lnikom, ¿e nie musz± rozszerzaæ swej oferty, bo i tak nie bêdzie zainteresowanych. Je¿eli za¶ rzemie¶lnicy wyczytaj± tu, ¿e jest kilkadziesi±t osób zainteresowanych dobrym historycznym obuwiem do tañca lub dostan± odpowiednio sporo zapytañ o takie buty - to zaczn± je produkowaæ, bo to jest dla nich mo¿liwy zarobek. To jest jedyna metoda - nie ma co liczyæ na to, ¿e przyjdzie jaki¶ I Sekretarz RR i zarz±dzi: "od dzi¶ 10% wyborów ka¿dego szewca to maj± byæ XVI-wieczne buty do tañca", a potem rzemie¶lnicy bêd± chodziæ za tancerzami i staraæ siê te obuwie sprzedaæ.
(...) niektore zespoly wybieraja baletki!! sadze, z eakurat wtedy stawiaj na wygode, badz nie cha placic kupy kasy za buty, albo nie wiedza skad moga dostac, albo jesli nie maja stroju historycznego w pelni to po co im buty!!!!!
To jest ich wybór. Daleki jestem od tego, by kazaæ jakimkolwiek zespo³om nosiæ obuwie historyczne, czy zakazywaæ im nosiæ suknie z "gothic shop'u", bo nie mam ku temu ni podstaw ni prawa. Jednak skoro ju¿ mówimy o rekonstrukcji - a tu mówimy - to jedynym wyj¶ciem jest próba jak najdok³adniejszego odtworzenia zarówno tañców, jak i strojów w³±cznie z obuwiem. A owe zespo³y za¶ tu siê nie udzielaj± - i ok, bo przecie¿ nie ma ku temu ¿adnego przymusu.
tak co do zespolow muzyki dawnej i ubierania na czarno przyznalam racje. wystarczylo czytac dokladniej!!! ale jesli juz chodzi o zespoly tanca i czarne stroje to bym sie z tym nie zgodizla!!
Przepraszam, a gdzie dok³adnie widzisz ró¿nicê miêdzy "stylizowanym" strojem, który mo¿e (acz nie musi) wygl±daæ koszmarnie, a na pewno nie jest historyczny, w przypadku zespo³ów muzyki dawnej, a takim samym "stylizowanym" strojem, który mo¿e (acz nie musi) wygl±daæ koszmarnie, a na pewno nie jest historyczny, w przypadku zespo³ów tañca dawnego?
Idac dalej za twoim tokiem rozumowania, owszem jest to forum rekonstrukcji historycznej, wiec skoro sa ludzie, ktore staraja sie odtwarzac to jak najdokladniej to trenowac tez powinny w takich butach a nei zakladac buty tylko na koncerty czy na 2 ostatnie proby przed bo wtedy wiedza, ktore kroki moga robic, a ktore robi sie troche trudniej badz nie z pelnym zakresem podnoszenia na palcach np!
Rozró¿nijmy dwie sprawy. Po pierwsze, trening w przeciwieñstwie do pokazów nie jest wyst±pieniem przed publiczno¶ci±, i przez to mo¿na sobie na nim tañczyæ w baletkach, glanach z owijkami, czy kaloszach. Jest to wybór zespo³u, w czym na treningach tañczy i ¿adnego "powinno siê" tu nie widzê, ani nie my¶lê nikomu narzucaæ. Po drugie za¶ - i owszem, je¿eli chce siê tañczyæ dobrze w butach, to przyda³oby siê mieæ praktykê w tañczeniu w owych butach, i przez to - tak, przyda³oby siê tañczyæ na treningach w butach jak najbardziej zbli¿onych do orygina³u.
co do zespolow, niestety sa takie rowniez bardzo dobre zespoly tanca dawnego w POlsce, pewnie wiecie o ktorych mowie
, ktore mimo to,ze odtwarzaja tance i do tego mocno daza, to jednak stroje nie sa dla nich jakims tam mocnym wyznacznikiem by isc w tej sferze do zblizenia sie jak najlepszego rekonstrukcji!
Oczywi¶cie. I jestem pe³en podziwu dla tego, jak tañcz±. Tyle, ¿e (znów siê powtórzê) to nie jest forum balet.pl, lecz freha.pl i mimo tego podziwu jestem zdania, ¿e nie jest tu miejsce do tego, by propagowaæ ich pogl±dy na strój.
To jeszcze pwostaje pytanie, czy jak odwtarzac stroje to robisz wszystko z recznym szyciem wlacznie czy szyjesz maszynowo, skoro materila i tak nie jest taki jak wtedy!;p
Tak wiem, owce maj± plomby, jedwabniki s± na sterydach, a obok pól lnu przejecha³ samochód i zniszczy³ ich historyczn± koszerno¶æ. Tyle ¿e w rekonstrukcji, jak to kto¶ tu kiedy¶ napisa³, chodzi o to, by mimo wszystko tego króliczka goniæ, a nie tylko po³o¿yæ siê, za³o¿yæ nogê w baletce na nogê w jazzówce i patrzeæ jak ucieka. I ró¿nice, które da siê wyeliminowaæ - staraæ siê eliminowaæ. (co, mam nadziejê, odpowiada na Twoje pytanie.)