Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Platy - znalezisko. Datowanie?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Marcin Glinianowicz
Wedle moich informacji s± kryte grubym p³ótnem.

Tomasz Rajtar
Co do p³aty/zbroja p³ytowe + kolczuga - jak czêsto to bywa, w tej zabawie nie ma prostych odpowiedzi.

Nie mo¿na stwierdziæ, ¿e pod p³aty nie ma potrzeby zak³adaæ kolczugi, skoro nawet pod pe³ne mediolañskie blachy zak³adano "koszulkê" kolcz± z rêkawkiem i do tego jeszcze na cebulkê kolcz± szorcê (malarstwo w³oskie po 1430).

Nie mo¿na mówiæ, ¿e kolcza by³a pod p³atami zawsze i wszêdzie, bo je¶li mnie pamiêæ nie myli to pod Wisby (1361) ¿adne znalezione p³aty nie mia³y kolczej w ¶rodku... Najwy¿ej resztki wk³adki organicznej. Jednocze¶nie kilka egzemplarzy tych p³atów wygl±da³o na wrzucone do do³u ju¿ bez w³a¶ciciela w ¶rodku. Wiêc mog³y przed pochówkiem opinaæ tors nosz±cy równie¿ kolczugê (bo znaleziska kolczug te¿ tam by³y).

Jak zawsze - wszystko zale¿y od magicznych "kto, gdzie, kiedy" mo¿e jeszcze "w jakim celu"... To ¿ycie, nie czarno-bia³y film.
gothic
Witam. Czy kto¶ posiada przedstawienia brygantyn sprzed piêtnastego wieku? Pomijaj±c t± Charles'a VI.
Igor z Bêdzina
Gothic
jeszcze jest twór brygantynopodobny spod Wisby. I to jest wszystko co mamy i znamy. pozostaje kwestia otwart± czy to jeszcze p³aty czy ju¿ brygantyna. Gdzie¶ w tym dziale by³a za¿arta dyskusja.
wat93
a moze jakies zdjecia platow z Nowego Miasta nad Warta? nie moge znalezc nic w necie... ;/ jesli nie to bede probowal dostac ksiazke u nas w bibliotece :D wkoncu jestem mieszkancem wiec powinna byc :D
Igor z Bêdzina
wat93
bo nie ma zdjêæ jest tylko rysunkowa rekonstrukcja i rysunki zbrojników
wat93
aha... dzisiaj nie moglem isc do biblioteki ale jutro postaram sie znalezc chwile czasi u smigne.... porozmawiam z historykiem miejscowym moze on cos bedzie wiedzial na ten temat... szczerze to bardzo mnie zainteresowalo to znalezisko... bede szukal czegos na ten temat smile.gif jak tylko czegos sie dowiem to dam znac smile.gif

ps. nie dziwie sie ze sie zachowaly w bardzo zlym stanie bo miejsce w ktorym przypuszczam byly one znalezione (byly tam prowadzone wykopaliska) bylo co roku zalewane przez Warte.
wat93
przepraszam za post pod postem... smile.gif

bylem w bibliotece dopiero dzisiaj angsad.gif znalazlem ksiazke ktora byla wczesniej wymieniona smile.gif jest sporo zdjec kawalkow platow. po obejrzeniu ksiazki zbieralem sie do wyjscia i co zobaczylem? ORYGINALY! :D jest kilka plytek od tej wlasnie zbroi smile.gif jak dorwe aparat to postaram sie zrobic zdjecia smile.gif musze jeszcze udac sie do historyka ktory byl przy wykopaliskach ktore mialy miejsce w 1993 roku tam gdzie sie tego spodziewalem na wzgorzu "Kopiec". jesli zdobede materialy i bede w stanie to postaram sie wykonac rekonstrukcje tych platow :D wszystko jeszcze zalezy od konsultacji z historykiem ;)
Borg
Tylko z góry pomiñ rekonstrukcjê z ksi±¿ki...wystarczy spojrzeæ na skalê. No i w tych p³atach rycerz nie usi±dzie na konia...Du¿o teorii, jak np dlaczego to s± 2 sztuki, o herbie, uk³ad p³ytek jest dla mnie mocno naci±gana...
Rekonstrukcja ta nijak ma siê do typologi Thordemana, co ju¿ daje do my¶lenia
wat93
wlasnie dlatego chce skonsultowac to z historykliem smile.gif moze on mi podpowie albo odesle do innych badz poda mi jakas bibliografie na ten temat smile.gif mysle ze warto go odwiedzic :D
Igor z Bêdzina
Ostro¿nie z topologi± Thodermanna, bardzo czêsto siê sprawdza, ale nie zawsze, zw³aszcza gdy mamy do czynienia wynalazkami po³udniowymi, vide p³aty z Chalkidy.
Micha³ h. ¦winka
podbijê trochê temat do góry, bo chcia³bym uzyskaæ pewne informacje i opinie.
interesuj± mnie p³aty z postu Death-Wish'a (nr.20 i 26)
jaki¶ czas temu trafi³em gdzie¶ ten schemat i zacz±³em zbieraæ materia³y do rekonstrukcji
trapi mnie jednak pytanie, jak s± datowane te p³aty ??
czy wchodz± one jakkolwiek na Grunwald ??
Vronec
CYTAT(Micha³ h. ¦winka @ 13:52 15.06.2009) *
podbijê trochê temat do góry, bo chcia³bym uzyskaæ pewne informacje i opinie.
interesuj± mnie p³aty z postu Death-Wish'a (nr.20 i 26)
jaki¶ czas temu trafi³em gdzie¶ ten schemat i zacz±³em zbieraæ materia³y do rekonstrukcji
trapi mnie jednak pytanie, jak s± datowane te p³aty ??
czy wchodz± one jakkolwiek na Grunwald ??

napisa³ przeciez w poscie nr 26 ze 1390-1410

sam wykona³em sobie te p³aty..
generalnie spoko ale z proporcji jak obliczy³em szerokosc p³ytek na klacie to wysz³o za szeroko, pos³ugiwanie sie bronia dwureczna odpada wiec uwazaj na to.

Micha³ h. ¦winka
CYTAT(Vronec @ 18:06 15.06.2009) *
napisa³ przeciez w poscie nr 26 ze 1390-1410

pos³ugiwanie sie bronia dwureczna odpada wiec uwazaj na to.

1. no fakt, napisa³ "Datowanie: 1390-1400"
tak siê zapatrzy³em na fotkê, ¿e nawet nie zauwa¿y³em smile.gif
na innej stronie znalaz³em te¿ info nt. p³atów, ¿e
"Najpó¼niejsza wzmianka o tej zbroi pochodzi z 1422 r"
dodatkowo na stronie z wymogami uzbrojenia dla Chor±gwi mazowieckiej X. Siemowita na Grunwaldzie doczyta³em, ¿e oni dopuszczaj± p³aty...
wobec tego ryzykujê i wybieram siê na Grunwald w p³atach smile.gif

2. spox, na dwurêczn± akurat nie mam ochoty, klasycznie jedynka i trójk±t bêdzie
Vronec

wiesz nie chodzi o to jaka broni± chcesz walczyæ tylko o to ze u mnie wystapi³ jakis blad w rekonstrukcji
w±tpiê zeby ktos w XIV wieku zrobi³ p³aty w ktorych ciezko skrzyzowac rece nad g³owa smile.gif
wiec uczulam na mo¿liwe do pope³nienia b³êdy
albo ja sie waln±³em w skalowaniu(bardziej prawdopodobne)
albo panowie w³oskie archeologi zrobi³y rekonstrukcje kartonowa

wiem ze niektórzy widzieli rekonstrukcje tych p³atów w ziemi w³oskiej

mo¿ne oni co¶ podpowiedz±

ja tylko ostrzegam przed swoimi b³êdami
Achi
A mozesz pokazaæ jak wygl±daj± twoje p³aty ?
Igor z Bêdzina
Vronec
ale te p³aty maj± zachowany podk³ad, wiêc trudno mówiæ o rekonstrucji. Raczej bym siê sk³ania³ ¿e one na drobnego cz³owieka to nie by³y.
Vronec
CYTAT(Death-wish @ 22:37 20.06.2009) *
Vronec
ale te p³aty maj± zachowany podk³ad, wiêc trudno mówiæ o rekonstrucji. Raczej bym siê sk³ania³ ¿e one na drobnego cz³owieka to nie by³y.

e dziêki w³a¶nie jestem na diecie i mnie podbudowa³e¶:P

no przy moich 185cm i 93 kg wagi s± za du¿e:P

ja raczej siê sk³aniam do tego ze jednak zapiêcie by³o na klacie

bo przy zapiêciu s± 4 p³ytki a tam gdzie nie ma zapiêcia 5
p³ytki s± mniej wiêcej równej szeroko¶ci tak wiec przy zapiêciu s± wê¿sze a z drugiej strony szersze- z godnie z zasadami kroju ciuchów szersze zostawiamy plecy wiec moim zdaniem raczej zapiêcie powinno byæ z przodu
tym bardziej ze ten trójk±cik os³aniaj±cy pachwinê jest na rekonstrukcji narysowany przerywana linia wiec chyba jest hipotetyczny

jest to moje widzimisiê i nie mam na to ¿adnych dowodów oprócz tego ze p³aty sa niewygodne gdy zapinamy je na plecach co wiêcej dopuszczam do ¶wiadomo¶ci ze mog³em co¶ spieprzyæ

ale forum jest do wymiany sukcesów i b³êdów i ja zalecam ostro¿no¶æ i kombinowanie z tektur±

zdjêcie swojego dzie³a zamieszczê po sesji :P

pozdrawiam
Wronek - pocz±tkuj±cy p³atorób:P

Igor z Bêdzina
Je¶li siê nie mylê to w tym albo podobnym temacie by³a ikonografia przedstawiaj±ca podobne p³aty i w takim uk³adzie mimo wszystko wskazywa³o to na zapiêcie z ty³u. Druga sprawa, je¶li chodzi o rycerstwo sprzêt by³ dopasowywany indywidualnie, wiêc tak równie¿ mo¿e byæ w tym przypadku. je¶li uwzglêdni siê przeszywkê, kolcz± plus spore gabaryty to mo¿e siê ukazaæ, ¿e po prostu kto¶ by³ wiêkszy od Ciebie.
Ja nie wykluczam zapinania z przodu, ale je¶li siê uwzglêdni ¿e kirysy kryte z dwóch po³ówek napier¶nika z tego samego okresu zosta³y wyparte przez jednop³ytowe, mieliby¶my w tym przypadku uwstecznienie idei.
EO
Ale te¿ nigdzie nie jest powiedziane, ¿e te p³aty akurat by³y robione na miarê; powiedzia³bym raczej, ¿e nie jest to sprzêt z górnej pó³ki, a w przypadku czego¶ takiego raczej w grê wchodzi masówka robiona "one size fits all".

Koncepcja, ¿e kirysy kryte dwup³ytowe zosta³y wyparte przez jednop³ytowe - sk±d taka teoria? Zachowanych zabytków mamy mniej wiêcej po równo, zreszt± jest to próbka tak ma³a, ¿e a¿ ¶mieszna, natomiast ikonografia rzadko kiedy pozwala jednoznacznie stwierdziæ, co delikwent ma na sobie, oprócz faktu, ¿e to co¶ bombiastego.

Co do zapinania - bez dok³adnych oglêdzin orygina³u trudno wyrokowaæ, ale rysunek rekonstrukcji wskazuje, ¿e strona bez zapiêcia jest d³u¿sza, a przyk³ad innych zachowanych p³atów (np Visby) wskazuje, ¿e d³u¿szy by³ przód - choæby dlatego, ¿e z blach± na d... kiepsko siê siedzi w siodle smile.gif

Rzecz kolejna - kirysy i brygantyny zapinane z przodu maj± z regu³y z jednej strony zak³ad blachy, zapobiegaj±cy powstawaniu szczeliny, tutaj chyba czego¶ takiego nie ma.

Z drugiej strony - patrz±c na zachowany zabytek wydaje siê, ¿e jednak dekolt ma g³êbszy od strony zapiêcia, wiêc wypada³oby, ¿eby tu by³ przód, inaczej ca³o¶æ bêdzie dusiæ.

Tak naprawdê bez rekonstrukcji w skali (uk³on w stronê Vronca) trudno cokolwiek wyrokowaæ.
Vronec
CYTAT(EO @ 20:53 22.06.2009) *
Co do zapinania - bez dok³adnych oglêdzin orygina³u trudno wyrokowaæ, ale rysunek rekonstrukcji wskazuje, ¿e strona bez zapiêcia jest d³u¿sza, a przyk³ad innych zachowanych p³atów (np Visby) wskazuje, ¿e d³u¿szy by³ przód - choæby dlatego, ¿e z blach± na d... kiepsko siê siedzi w siodle smile.gif

tak ale zwróæ uwagê ze te p³ytki nazwijmy je "najajeczne" sa narysowane linia przerywana - tak wiec w oryginale ich nie by³o s± one hipoteza - na poparcie teorii gdzies tu sie przewija³ orgina³ posk³adany do kupy a tam tych 5 k±tnych p³ytek nie ma
EO
CYTAT(Vronec @ 21:20 22.06.2009) *
tak ale zwróæ uwagê ze te p³ytki nazwijmy je "najajeczne" sa narysowane linia przerywana - tak wiec w oryginale ich nie by³o s± one hipoteza - na poparcie teorii gdzies tu sie przewija³ orgina³ posk³adany do kupy a tam tych 5 k±tnych p³ytek nie ma

S³uszna racja. Najlepiej by³oby obejrzeæ orygina³ i zobaczyæ, czy s± tam ¶lady po nitach - na zdjêciu wydaj± siê byæ, ale wiadomo, jak to jest ze zdjêciem. Z drugiej strony - mam wra¿enie, ¿e czê¶æ tych p³ytek zosta³a dorobiona przez muzealników, Bashford Dean s³yn±³ z tego, ¿e "poprawia³" znaleziska, a w opracowaniu zabytków z Chalkis jest zdjêcie, jak te p³aty wygl±da³y w chwili znalezienia:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Jest pewna ró¿nica, prawda? smile.gif
MagicWojtek
czyli z tego co tu jest napisane p³aty z Wisby mog± byæ zrobione na lnie (zamiast skóry)?? jak tak to ile bym musia³ daæ warstw lnu?? Chodzi mi o p³aty ( + jeszcze ochrona dodatkowa na plecy)
EO
Wiêkszo¶æ p³atów, kirysów itp by³a kryta lnem (albo jedwabiem, albo p³ótnem konopnym), przynajmniej tak wynika ze znalezisk. Krycie wszystkiego skór± 5mm to wymys³ rekonstruktorski (bo siê mniej zu¿ywa i lepiej chroni przed bia³oruskim tramwajem smile.gif

Co do warstw - z regu³y jest jedna (np corazzina z Mediolanu) albo dwie (np kirys z Monachium).
Igor z Bêdzina
EO
tylko ¿e corazzina i kirys kryty to nie p³aty, poza tym to by³o by zbyt du¿e uogólnienie.
MagicWojtek
Czyli mo¿na je zrobiæ
I takie pytanko. Jaka p³yta na przód? stalowa ? my¶la³em nad przodem 1-1,5 mm i boki po 1,5-2 mm. Do tego 3-4 warstwy lnu...
__
a co narêczaków jaka blacha?? 1-1,5 ??czy grubsza??
EO
CYTAT(Death-wish @ 17:08 21.07.2009) *
EO
tylko ¿e corazzina i kirys kryty to nie p³aty, poza tym to by³o by zbyt du¿e uogólnienie.

Dlaczego zbyt du¿e uogólnienie? Zbroja kryta to zbroja kryta, nie widzê powodu, ¿eby je tutaj rozgraniczaæ. Z pewno¶ci± tak kategorycznych szufladek nie stosowano w epoce - ¿e to p³aty, a to brygantyna, a to kirys. Wtedy wszystko by³o "platen" albo "brostblech" smile.gif

Z zachowanych p³atów (w sensie zachowanych z pokryciem) mamy zdaje siê tylko jeden egzemplarz - ten z Chalkis. Kryty p³ótnem, nie pamiêtam tylko, w jednej czy dwóch warstwach. Corazziny tak samo. Brygantyny i kirysy - jedna/dwie. Skoro tam to wystarcza³o, w p³atach typu Wisby te¿ powinno.

W przypadku zbroi z Wisby trudno wyrokowaæ jednoznacznie, ale mo¿na popatrzeæ na zdjêcia i oceniæ, jaka jest odleg³o¶æ miêdzy ³ebkiem nita a blach± - co pozwala oceniæ, czym mog³y byæ kryte i w ilu warstwach. Podobnie zreszt± w innych zbrojach krytych.

Jak dot±d - o ile wiem - jedyna zbroja kryta na 100% skór± to brygantyna z Pary¿a. Do tego w krzy¿ackich spisach wystêpuj± "p³aty kryte skór±" (oryg. "ledir geslagen", chyba ¿e to znaczy co¶ innego). Fakt, ¿e wspomniano o rodzaju pokrycia móg³by ¶wiadczyæ, ¿e by³o ono czym¶ wyj±tkowym...
Yurasss
Vronec

Ponawiam pro¶bê kolegów. Czy móg³by¶ wrzucic zdjêcia Twoich p³atów, tych które zrobi³e¶ na podstawie tego co wrzuci³ death-wish ?

I jeszcze pytanie:

Wiêkszo¶æ p³atów, kirysów itp by³a kryta lnem (albo jedwabiem, albo p³ótnem konopnym), przynajmniej tak wynika ze znalezisk.

Czyli krycie p³atów skór± jest nie historyczne?
Jak by³o z wytrzyma³o¶ci± materia³ów? (Mo¿e mam za ma³e do¶wiadczenie/wiedze/wyobra¼niê ale wydaje mi siê, ¿e p³aty kryte lnem czy jedwabiem mia³y raczej krótk± ¿ywotno¶c)

Pozdrawiam Yurasss
Herr Elvisso
Zale¿y pod jakim k±tem na to patrzysz: dzisiejszym czy dawnym. bo dzisiaj zbroje musz± wytrzymywaæ o wiele wiêcej ni¿ kiedy¶ :P A ja sam jestem posiadaczem p³atów na lnie ( 3 warstwy) i muszê przyznaæ ¿e u¿ywane wraz z wappenrockiem nie odnios³yby ¿adnego uszczerbku. Dodatkowo zapewniaj± o wiele wiêksz± mobilno¶æ ni¿ skórzane( choæ tu pewno du¿o zale¿y od wykonania)- len jest o wiele bardziej "ruchliwy" ni¿ przytoczona tutaj wcze¶niej skóra 5 mm;] Osobi¶cie - p³aty na lnie przetestowa³em i polecam.

Aaaa. i jeszcze jedno pytanie. Ma kto¶ mo¿e wzór p³atów z Nowego miasta nad Wart±, jakie¶ szkice zbrojników? I czy to jest znalezisko czy rekonstrukcja? Bo ciekawi mnie ten typ niezmiernie a znale¼æ w necie nie za bardzo mogê.
Grunwaldomaniak
Zamierzam zrobiæ sobie p³aty kryte lnem (chcê u¿yæ 2 warstw lnu) ale siê zastanawiam, czy te 2 warstwy zszyæ czy mo¿e skleiæ klejem kostnym? (to drugie wydaje mi siê lepsze, ale nie wiem).
Blachy zamierzam u¿yæ 1mm, wiem, ¿e lepsza by³aby 1,5 albo nawet 2, ale powinno wystarczyæ.
Wzorowaæ siê bêdê na znalezisku z Wisby, typ 1, czyli taki jak wrzuci³ obrazek Magic Wojtek.
Grunwaldomaniak
Naprawdê nie wiecie?
Pomó¿cie.
MagicWojtek
ja bym da³ 3-4 bardzo grubego p³ótna lnianego (np. takie jak na namioty).bym zszywa³,nie skleja³.Takie p³ótno powinno bez problemu wytrzymaæ blaszki. Blacha 1 mm wystarcza (czasami tylko bêdzie trzeba poodginaæ ;p)
Fratres
Matko 3-4 warstwy grubego lnu a po cholerê, ju¿ mo¿e kewlar zastosowaæ XD.

Moja rada, 2 warstwy grubego lnu, no mo¿e 3 tak ostatecznie i za ¿adne skarby nie klej.
Grunwaldomaniak
A dlaczego nie kleiæ?
Zdaje mi siê, ¿e by³oby mocniejsze.
A je¶li szyæ, to czym? Dratw±?
I obszyæ tylko po bokach, czy tak co¶ w stylu przeszywanicy?
Grunwaldomaniak
A dlaczego nie kleiæ?
Zdaje mi siê, ¿e by³oby mocniejsze.
A je¶li szyæ, to czym? Dratw±?
I obszyæ tylko po bokach, czy tak co¶ w stylu przeszywanicy?
Yogesh
Nie klej, choæby dlatego, ¿e dobrze jest jak warstwy mog± siê niezale¿nie przemieszczaæ.
Wewnêtrzne trochê mniej a zewnêtrzne bardziej siê rozci±gaj± przy zak³adaniu p³atów.
Tak btw to sk±d wytrzasn±³e¶ pomys³, ¿eby w ogóle kleiæ?

Je¶li chodzi o szycie to jak nie zani¿ysz ilo¶ci nitów to wystarczy, ¿e dobrze
obszyjesz po bokach. Dratwa siê do tego nada znakomicie.
Grunwaldomaniak
Niedawno klei³em tarczê, wiêc teraz jak wymy¶lam jakie¶ g³upie pomys³y, to zawsze mnie nachodzi my¶l: ,,co by tutaj skleiæ?"
Fratres
Jak my¶lisz co sobie skleiæ, to mo¿e sklej w³osy sobie i zobaczysz czemu nie kleiæ w³osów. A jak chcesz szyæ i czym to ju¿ od ciebie zale¿y.
Grunwaldomaniak
Jak by sobie w³osy sklei³, to chyba bym musia³ obci±æ, bo ten klej jest bardzo mocny.
Wiem, ¿e to zale¿y de mnie, ale siê was pytam, bo wy wiecie lepiej jak powinno byæ, ¿eby by³o dobrze.
Grunwaldomaniak
Ju¿ wszystko przygotowane, tylko jaki wzór p³atów zrobiæ?
S³ysza³em, ¿e do¶æ ³atwo jest zrobiæ typ 4 z pod Wisby.
Macie jakie¶ zdjêcia, ryciny czy co¶ tych p³atów?
Szczególnie chodzi mi o widok blach
Yogesh
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 20:20 26.10.2010) *
Ju¿ wszystko przygotowane, tylko jaki wzór p³atów zrobiæ?
S³ysza³em, ¿e do¶æ ³atwo jest zrobiæ typ 4 z pod Wisby.
Macie jakie¶ zdjêcia, ryciny czy co¶ tych p³atów?
Szczególnie chodzi mi o widok blach

Podam od razu linki do widoku Visby 4 z przodu, ty³u i od ¶rodka.
Uk³ad blach jak w znalezisku, rozmieszczenie nitów te¿.
http://www.hoashantverk.se/hantverk/hoas_r...o_04_front.html
http://www.hoashantverk.se/hantverk/hoas_r...no_04_back.html
http://www.hoashantverk.se/hantverk/hoas_r...o_04_insid.html
Jednak to jednak tylko rekonstrukcja.
Grunwaldomaniak
Dziêki, w zupe³no¶ci mi to wystarczy.
Teyrnon
Nie wiem czy by³y. P³aty z Muzeum Wojska Polskiego

rvdy
Jak datowanie? Gdzie znaleziono?
Teyrnon
CYTAT(rvdy @ 15:02 28.06.2013) *
Jak datowanie? Gdzie znaleziono?

Wybacz ale pope³ni³em amatorszczyznê nie pstrykaj±c opisu znaleziska.. By³o ono pod tablic± tematyczn± "1410 Grunwald". Jest eksponowany w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie zaraz przy wej¶ciu- wpadnij je¶li bêdziesz kiedy¶ przejazdem. 10z³ wjazd

EDIT: w necie znalaz³em przy zdjêciu tego pancerza opis: "Zbroja kryta 1380-1420r, pojedyncza warstwa konopnego p³ótna."
MagicWojtek
góra jak u Corazziny (https://picasaweb.google.com/113856475017616809907/Corazzina) a dó³ normalnie blaszki. ciekawe
rvdy
Co jest pokryciem? wygl±da na len..
Lutobor ze Swarska
Czytaj 2 posty wy¿ej.
Mach
CYTAT(Teyrnon @ 22:37 27.06.2013) *
Nie wiem czy by³y. P³aty z Muzeum Wojska Polskiego

Czy posiada kto¶ jakie¶ dok³adne rysunki, szkice, wykroje do tego pancerza? Mo¿e kto¶ pokusi³ siê o rekonstrukcjê? Istnieje naukowe opracowanie? Nie wiem jak zabraæ siê do poszukiwañ nie wiedz±c nawet jak dok³adnie owo znalezisko jest "nazywane" i sk±d pochodzi. Dotychczasowe moje poszukiwania nie przynios³y wyników. A do Warszawy daleko. Bêdê wdziêczny za ka¿d± pomoc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.