Witam!!!
Czy w Toruniu istniej± bractwa trudni±ce siê ³uczictwem????? Wiem, ¿e strzelaj± jacy¶ (bez obrazy dla szanownego djdomina) harcerze... ale czy istnieje "co¶" oprócz tego?? Mo¿e pojedynczy ludzie zbieraj± siê... mo¿e jakie¶ bractwa-np. XVw. Wszystkie info dotycz±ce tego mile widziane...
Tak, istniej±. Bagriton twoim przyjacielem.
Jest co¶ na XV wiek i jest bractwo pogañsko-s³owiañskie. Oprócz tego jest kilku niezale¿nych (chyba) ³uczników tradycyjnych.
A tak offtopuj±c: co masz przeciw harcerzom? Znasz nas? Znasz mnie? Nie pytam, czy znasz "jaki¶" harcerzy, tylko, czy znasz, konkretnie, nas?
Witam!
£ucznicy tradycyjni z Torunia nale¿± do czo³ówki pomorskiej i ogólnopolskiej. Wystarczy spojrzeæ w rezultaty turniejów w Poznaniu, w Sopocie, czy Bydgoszczy...
Pozdrawiam
CYTAT
A tak offtopuj±c: co masz przeciw harcerzom? Znasz nas? Znasz mnie? Nie pytam, czy znasz "jaki¶" harcerzy, tylko, czy znasz, konkretnie, nas?
Mo¿e poprsotu chce skrêciæ siê do jakiego¶ "bractwa".
Witam
CYTAT
jest bractwo pogañsko-s³owiañskie
je¿eli jest to mowa o nas, to strzelaniem z ³uku zajmuj± siê g³ównie dzieciaki - "odp³atnie" na pokazach
Mamy w dru¿ynie posiadacza ³uku refleksyjnego, ale bawi siê nim prywatnie.
Pozdrawiam
Hej!
A ja uwa¿am, ¿e toruñscy tradycjonali¶ci nale¿± do czo³ówki ¶wiatowej a nawet galaktycznej !! " Wystarczy spojrzeæ w rezultaty turniejów w Poznaniu, w Sopocie, czy Bydgoszczy... "
A tak powa¿nie - to grup poszukaj rzeczywi¶cie na Bagritonie a je¿eli chcesz po prostu spotkaæ siê na forcie i postrzelaæ przy piwku to odezwij siê na priva - podam Ci namiary na niezrzeszonych ³uczników z Torunia...
Pozdrawiam
Biorg
Grup ³uczniczych rzeczywiscie za du¿o nie jest. Zas mnogo jest, i to bardzo dobrych, ³uczników tradycyjnych niezrzeszonych.
CYTAT(Biorg)
Hej!
A ja uwa¿am, ¿e toruñscy tradycjonali¶ci nale¿± do czo³ówki ¶wiatowej a nawet galaktycznej !! " Wystarczy spojrzeæ w rezultaty turniejów w Poznaniu, w Sopocie, czy Bydgoszczy... "
Non sequitur. Przes³anka racjonalna poprawnego rozumowania i zdania prawdziwego staje siê jak u Ciebie zdaniem nie prawdziwym w sensie logicznym. Czyli wszystko z norm± dyskusji na Freha.
A ci wspaniali ³ucznicy to Jacek, Darek i Pawe³. ¯adna tajemnica. Wystarczy czytaæ wyniki polskich turniejów ³ucznictwa tradycyjnego.
Siemka!
Siemko2 - rozmawia³em z Bregorem z Torunia i zaprasza Ciê na wiosnê (jak ta siê w koñcu pojawi) na strzelanko na forcie (zdaje siê IV ale ci±gle mi siê myl±). Urz±dzi³ tam ma³± strzelnicê... Kontakt na priva - nie chcemy chyba, ¿eby ³owcy autografów zasypali go pro¶bami o wpis do "Ksiêgi Wspania³ych £uczników"...
Ciwun - trochê odchodzimy od tematu.
Nie czytujê wyników polskich turniejów ³uczniczych - nawet nie wiedzia³em, ¿e s± gdzie¶ publikowane. Ale i tak uwa¿am, ¿e Bregor, Pawe³ i Darek to poziom ¶wiatowy (z galaktyk± faktycznie przesadzi³em - daleko im do ch³opaków z Neptuna
)!! No chyba, ¿e masz inne zdanie...
Pozdrowienia
Biorg
To ja te¿ poproszê o kontakt z Bregorem na priva.
Witam!!!
Przedstawiê Wam od jakiego¶ czasu nurtuj±ce mnie pytanie. Otó¿...
W Toruniu, przy ruinach zamku krzy¿ackiego stoi letni dom Bractwa ¦w.Jerzego zwany Dworem Mieszczañskim. Teraz krótki cytat z przewodnika po Toruniu:
U¿ytkowany jako letnia rezydencja bractwa. Zosta³ wybudowany w 1489r. pomidzy zewnêtrznym murem a wie¿± naro¿n±. W po³o¿onej opodal fosie urz±dzono strzelnicê s³u¿±c± do podwy¿szania zdolno¶ci strzeleckich cz³onków bractwa. Mo¿na odnale¼æ jeszcze w ¶redniowiecznej cegle otwory pozosta³e po oddawanych na przestrzeni wieków strza³ach.
Czym w³a¶ciwie trudni³o sie to bractwo??? Czy strzela³o z ³uków, czy z kusz???Jak z ³uków to z jakich??? Znalaz³em krótki fragment na stronie
http://www.samodulski.com/archery/lucznictwo_02.htm :
(...)Wielkim admiratorem ³ucznictwa by³ król Anglii Henryk VIII. W dokumencie monarchy Przywileje Króla Henryka VIII dotycz±ce ³ucznictwa powo³ane zosta³y dru¿yny ³ucznicze zorganizowane po czê¶ci dla uprawiania ³ucznictwa jako sportu. Pierwsz± z nich by³o Bractwo ¦w. Jerzego. Pó¼niejsza grupa, znana jako Stowarzyszenie £uczników Finsbury, powsta³a w 1652 r(...)
Czy to to samo bractwo?? S³ysz³a³em, ¿e Bractwo ¶w. Jerzego istnia³o tak¿e w Gdañsku... £ucznicy angielscy nosili krzy¿e ¶w.Jerzego bodaj¿e wprowadzone porzez Edwarda I... Czy te wszystkie informacje maja ze sob± jaki¶ zwi±zek???
Witam,
raczkujemy, raczkujemy,
jeszcze kilka miesiecy i bedzie z nas silna grupa lucznicza.
Debiut na imprezie w Grêbocinie 2-4 czerwca, ktora organizujemy. Bedzie min. turniej luczniczy.
Chetnych zapraszamy, mile widziana zapowiedz.
pozdrawiam
CYTAT(iras)
mile widziana zapowiedz
W rzeczy samej.
Przyda³aby siê najpierw wstêpna zapowied¼ Organizatora co do wymagañ wobec sprzêtu i wyposa¿enia ³uczników w Turnieju ³ucznictwa tradycyjnego oraz co do konkurencji turniejowych i zasad ich przeprowadzania i punktowania, co do sposobu wy³aniania zwyciêzców oraz co do obowi±zków, jakie nak³ada na siebie Organizator na rzecz i w interesie przyje¿d¿aj±cych go¶ci (uczestników zmagañ turniejowych)... a nastêpnie szczegó³owy regulamin rozstrzygaj±cy wszystkie daj±ce siê przewidzieæ problemy (jest wiele pozytywnych przyk³adów takich regulacji).
Witam!
Czytam i usilnie próbuje znale¼æ opis miejsca gdzie w Toruniu szukaæ ³uczników historycznych, a wiêc zapytam ponownie, do kogo mo¿na siê zg³aszaæ po takowe informacje?
Genealnie kazdy sobie rzepke skrobie i strzela gdzie mu wygodnie.
Ja na przyk³ad na Forcie VIII, bo dla mnie najbli¿ej.
Nie wiem, czy obiecana strzelnica w Forcie IV ju¿ ruszy³a (na Chrobrego).
Ty w³asciwie szukasz towarzystwa do strzelania, czy miejsca gdzie mo¿na postrzelac?
pozdrawiam
Purvis
Ola!
W³a¶ciwie to jednego i drugiego. Próbuje znale¼æ sobie towarzystwo i miejsce do treningów. Moje wcze¶niejsze poszukiwania nie by³y zbyt skuteczne. Nie zauwa¿y³am ¿eby kto¶ trenowa³ na forcie VIII, pomimo ¿e do¶æ czêsto tam siê krêcê.
Nadal bêdê wdziêczna za informacje o ³ucznictwie w Toruniu.
Hejka!
Purvis - pomerda³y mi siê numery fortów. Bregor prowizoryczn± strzelnicê ma równie¿ na Forcie VIII... Ciekawe, czy kiedy¶ siê tam spotkali¶cie?
Pozdrawiam
Biorg
zaraz ustalmy co¶...Fort VIII jest na przed³u¿eniu ul. Gagarina?
Zadnego ³ucznika jeszcze tam nie spotkla³em (Za to ostatnio zetkn±³em siê z ch³opakami z Dêbu Pomorza - S³awa Wam!).
Ale ja mia³em d³ug± przerwê, a sam fort jest do¶æ spory, wiec mogli¶my siê rozmin±æ.
Niemniej dziêki za info, okazuje siê, ¿e wcale nas tak ma³o nie zosta³o.
Przyda³oby siê spotkaæ
pozdrawiam
Na forcie VIII równie¿ nigdy ¿adnych ³uczników nie spotka³em. Za to du¿o krêci siê tam ta³atajstwa "pseudokomandosów". VIII to oczywi¶cie na przed³u¿eniu ul. Gagarina. Je¶li jest tam gdzie¶ prowizoryczna strzelnica, to chyba sk³adano-kieszonkowa, bo normalna nie przetrwa.
My strzelamy na Zamku Dybowskim (to znaczy w tamtym roku i w poprzednim, w tym nie zaczêli¶my sezonu, bo nam siê strza³y opó¼niaj±). Kontakt do nas przez moje PW lub GG.
Te¿ k³opoty z dostaw± sprzêtu? to tak jak u mnie.
A za namiary dziêkujê, nie omieszkamy skorzystaæ
No... na 3 ³uki mamy obecnie 2 strza³y, reszta bez grotów
Zazwyczaj strzelali¶my w soboty, jak bêdzie teraz - nie wiem.
DJ, Darek Mykietyszyn robi swietne strza³y, ale po tym, jak siê wynió¶³ ze Starówki, mo¿na go z³apaæ tylko przez maila.
Ale to pewnie ju¿ wiesz...
Sprawa druga: by³êm w czwartek przestrzelaæ luk na forcie VIII. Dosz³o tam wtedy do niemi³j sytuacji z pewnym panem. Lojalnie ostrzegam wszytskich ¿eby uwa¿ali. Facet nie wygl±da³ na takiego co siê bêdzie bawi³ siê w ustalanie, czy to ten sam ³ucznik.
Na koniec wiadomo¶æ raczej dobra: na tym¿e forcie VIII miasto urz±dzi³o sobie miejsce zwa³ki odpadków z wycinek drzew. Ha³da ma cos z 60 m. d³ugo¶ci, 10 szeroko¶ci, i 2 wys., rózne gatunki drewna. Tylko wybierac
pozdrawiam
Purvis, Witaj! Tu Bregor z pozdrowieniami i ¿yczeniami na obfituj±cy w sukcesy sezon ³uczniczy!
Ciekawi mnie kiedy bywasz na forcie VIII (Biorg - z ca³ym szacunkiem, jako nietutejszy, choæ bywa³y w Toruniu cz³owiek, gubi siê niekiedy w topografii naszego piêknego miasta; zna jedynie drogê do sklepu z piernikami i Pod Anio³a). Mo¿e bêdzie sposobno¶æ wspólnego postrzelania?
Daj mi cynka najlepiej na prywatny adres: bregor@poczta.onet.pl lub jacek.bloch@tzmo.com.pl
Pozdrawiam - Bregor
Hm... Nie wiedzia³em, ¿e Darek Mykietyszyn siê wyprowadzi³. Strza³ (ani ³uków) ju¿ do¶c dawno nie kupowali¶my, teraz próbujemy sami zrobiæ.
A o terminie i miejscu naszych strzelanek pozwole sobie poinformowaæ w tym w±tku, kiedy je ustalimy.
O! super!
Nareszcie widoki na "deszcz strza³, co s³oñce zaæmi"
ju¿ sie nie mogê doczekaæ.
pozdrawiam
purvis
witam
gdzie i z kim mo¿na obecnie zacz±æ szycie z ³uku? ³uk mam i dobre chêci. ale przyda³by siê kto¶ dysponuj±cy s³omiank± i wiedz± praktyczn±. moja luba tak¿e by siê do³±czy³±, oboje mamy bisoki (ona dianê 16kg, ja angielski z refleksem 23kg) i dobre chêci
tylko nie mówcie, ¿e 23kg to za du¿o na pocz±tkuj±cego, ok? ;)
Hej hej !!!!
Jak dzi¶ posz³o strzelanie na Forcie VIII ?
Pozdrowienia z Bydgoszczy
Jak siê ma ³ucznictwo w Toruniu?
Czy wci±¿ jest mo¿liwo¶æ strzelania na VIII forcie? Czy wie kto¶ mo¿e na jakich warunkach?
A mo¿e oprócz fortu s± jeszcze jakie¶ miejsca, które nadawa³yby siê do postrzelania?
Od czasu do czasu spotykamy siê w Forcie VIII. Wystarczy zabraæ ³uk i strza³y i wszystkie warunki s± spe³nione
. Bêdê prawdopodobnie strzela³ tam w sobotê 17.02. nie wiem czy bêdzie kto¶ z miejscowych. Informacje o spotkaniach zamieszczamy tutaj:
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/index.php
CYTAT(Saladyn @ 18:21 07.02.2007)
Od czasu do czasu spotykamy siê w Forcie VIII. Wystarczy zabraæ ³uk i strza³y i wszystkie warunki s± spe³nione
. Bêdê prawdopodobnie strzela³ tam w sobotê 17.02. nie wiem czy bêdzie kto¶ z miejscowych. Informacje o spotkaniach zamieszczamy tutaj:
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/index.phpWitam wszystkich ³uczników!!! Strzelam od roku na starej,opuszczonej ,jeszcze milicyjnej strzelnicy tu¿ za torem Rally Crossowym(obok lotniska).Miejsce wrêcz wymarzone do szlifowania umiejêtno¶ci ³uczniczych,z ka¿dej strony otoczone wysokimi ziemnymi wa³ami.Strzelam w ka¿d± niedzielê przed po³udniem i choæ nie jestem prawdziwie tradycyjnym ³ucznikiem to zapraszam wszystkich zainteresowanych do wymiany do¶wiadczeñ!!!
W niedziele 11.03 o 10.00 strzelamy w Forcie VIII, je¿eli kto¶ ma ochotê sie przy³aczyæ to zapraszam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.