Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: UWAGA - Tomas Malory
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Pawe³
Witam
Czy kto¶ posiada w swoich zbiorach polskie wydanie Legend o królu Arturze i rycerzach okr±g³ego sto³u autorstwa sir Tomasa Malory?
Z góry dziêkuje za pomoc smile.gif
Pozdrawiam
Owka
Obawiam siê, ¿e tracisz czas, szukaj±c takowego - nigdy go nie by³o. Pozostaje mêczyæ siê z angielskim, niestety...
Pawe³
A nieprawda bigsmile2.gif Polskie t³umaczenie ukaza³o siê w latach 70tych XXw.
Jest trudne, ale nie niemo¿liwe do odnalezienia, choæ to i tak prawie jak ¶w. Graal usmieszek_08.gif
Pozdrawiam serdecznie
Gregor
http://allegro.pl/item92252926_opowiesci_o..._boulenger.html

Czy¿by o to Ci chodzi³o ? smile.gif

Mam t± ksi±¿kê smile.gif

To jest co prawda opracowanie J. Boulengera, ale o ile mnie pamiêæ nie myli, to w³asnie opracowanie (a raczej skrót) na podstawie Malorego... nie jestem jednak tego na 100% pewien, sprawdzê to pod wieczór... Ale wydaje mi siê, ¿e tak smile.gif
Pawe³
Te¿ mi siê tak wydaje smile.gif
Wielkie dzienki za link respekt.gif
Pozdrawiam
Randir
CYTAT
To jest co prawda opracowanie J. Boulengera, ale o ile mnie pamiêæ nie myli, to w³asnie opracowanie (a raczej skrót) na podstawie Malorego... nie jestem jednak tego na 100% pewien, sprawdzê to pod wieczór... Ale wydaje mi siê, ¿e tak

Niestety pamiêc Ciê myli... Opracowanie Boulengera stanowi skrót cyklu Wulgaty spisanego w latach1215-1225 przez cystersów. Tak w ka¿dym razie podaje Sapkowski w swym eseju na temat króla Artura, wspomina o tym równie¿ Tadeusz Komendant w pos³owiu do wydania Opowie¶ci okr±g³ego sto³u z 1996 roku. Z tego co pamiêtam to czyta³em jednak kiedy¶ opracowanie tekstu Malorego w t³umaczeniu na polski (ksi±zka zawiera³a równie¿ t³umaczenie opowie¶ci Geraincie i Enid z MAbinogionu). Niestety nie pamiêtam, kto to wyda³.
Gregor
Sprawdzi³em, i jak pisze mój przedmówca, faktycznie jest to skrót Wulgaty smile.gif

Co wcale nie znaczy, ¿e nie jest godne uwagi ;)
Owka
Opracowania/skróty! Trzeba by³o tak od razu icon_wink.gif

1. Sigrid Undset
http://www.allegro.pl/item92459255_legenda...rid_undset.html

2. Roger Lancelyn Green (kolega Tolkiena zreszt±)
http://www.allegro.pl/item91433778_green_o...okraglego_.html

3. Uriel Waldo Cutler
http://www.allegro.pl/item92199950_cutler_...okraglego_.html

A ju¿ mia³am nadziejê, ¿e w³a¶nie dowiadujê siê o istnieniu polskiego przek³adu Malory'ego, nie streszczeñ...

PS:
Uwa¿aj z Cutlerem: na jego podstawie powsta³o streszczenie streszczenia, przeznaczone ewidentnie dla dzieci,. Je¶li bêdziesz kupowa³, zwróæ uwagê na liczbê stron - to dla dzieci ma ich jakie¶ parêdziesi±t.
Z³y Wojtu¶
Ale s³uchajcie - nie lepiej przebrn±æ na pocz±tku przez ciernist± drogê a pó¿niej rozkoszowaæ siê orgina³em?? Ja mam wydanie Malloryego w nieco podrasowanym orginale (troszkê okrojone) i jest naprawde mi³e, zw³aszcza ¿e angielski z Malloryego jest o niebo ³atwiejszy ni¿ np. Chaucera.
A na t³umaczeniu, nawet dobrym sporo siê jednak traci.
Pozdrawiam i ide to brede my stede ;)
Viator
Nie da siê ukryæ.
W pe³ni popieram Z³ego Wojtusia.

Bez angielskiego:
1). nie ma siê w ogóle dostêpu do ogromnej masy orygina³ów, a tylko do przek³adów, a to naprawdê olbrzymia strata (np. zero dostêpu do wszelkich wniosków lingwistycznych, a te s± arcyciekawe);
2). nie ma siê dostêpu do 80-90% opracowañ a czasem i 100% bo czego¶ po polsku mo¿e w ogóle nie byæ, czyli tak jakby siê mia³o dostep do góra 10-20% zabytków bo samo zdjêcie bez informacji to nie jest ¿adne ¼ród³o;
3). a i te, do których siê ma dostêp w przek³adzie, s± znów obarczone usterkami i zazwyczaj o parê lat spó¼nione; i tak dalej...

Zobaczcie na przyk³ad co ma do zaoferowania polskojêzyczny rynek odtwórcom XV-wiecznego stroju. Kto i kiedy przet³umaczy te tomy drobiazgowych opisów zabytków, analiz, nowych statystyk i wniosków z serii Medieval Finds z Museum of London na polski? Zapewne nikt i nigdy.

Najlepiej by³oby znaæ i ³acinê, i inne jêzyki orygina³ów, ale nawet poprzestaj±c na opracowaniach, angielskiego nie da siê przeceniæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.