Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój polowy legionistów rzymskich
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Inne uzbrojenie staro¿ytne
Zygmunt
W albumie W dawnym Rzymie, (praca zborowa pod redakcj± Italo Salvan i Renato Vaporali) Wroc³aw- Warszawa- Krakow 1968. znalaz³em poni¿sz± ilustracjê podpisan±:
CYTAT
Legionista rzymski w stroju polowym. Kaftan i krótkie spodnie na mod³ê gallick± s± sporz±dzone ze skóry. Rekonstrukcja na podstawie znaleziska dokonanego w Niemczech (Museo della Civilta Romana, Rzym)

Mam pytanie czy kto¶ orientuje siê co to za znalezisko, czy noszono ten strój pod lorice czy zamiast, kto go u¿ywa³ itp
Wotawa
Ju¿ po pobie¿nej ocenia samego tekstu i obrazka wida, ¿e troche siê komu¶ pomiesza³o z t± "galicko¶cia", a sam he³m chyba najlepiej oddaje powagê rekonstrukcji glowa_w_mur.gif. Nie napawa to optymizmem co do ca³ej reszty.
Jakie to wogóle czasy mia³by byæ?
Pawe³ Lipnicki
Z tego co pamiêtam, jest to do¶æ fantazyjna rekonstrukcja XIX-wiecznej teorii ubierania siê rzymskich ¿o³nierzy
(XIX wiek w ogóle by³ niezwykle 'p³odny' w teorie i rekonstrukcje) , powielana potem w XX wieku , do ¶wiadomo¶ci zbiorowej wprowadzi³ j± Hollywood, a wielu autorów i rysowników - do swoich prac o Rzymie. icon_rolleyes.gif
Co nie znaczy, ¿e na pewno NIKT siê tak nie ubiera³ - natomiast nie by³ to ubiór 'powszechny' ani 'regulaminowy'.
Zygmunt
CYTAT
Rekonstrukcja na podstawie znaleziska dokonanego w Niemczech

Pozwolê sobie podkre¶liæ, znalezisko jakie¶ wiêc chyba by³o??
co do he³mu to takie rekonstrukcje robi³o siê w muzeach w latach 50- 60 nie widzê powodu ¿eby siê bardzo czepiaæ.
Wotawa
CYTAT
Pozwolê sobie podkre¶liæ, znalezisko jakie¶ wiêc chyba by³o??

Uda³o nam sie w zesz³ym roku wyci±gn±æ kilka kawa³ków skóry z szamba arcybiskupiego, s±dzê, ¿e niejedn± rekonstrukcjê da³o by sie na podstawie tego zrobiæ. Tak± pewnie te¿ icon_wink.gif
Porównaj z lybian hide zamieszczon± przez I.P. Stephensona w "Roman Infantry Equipment". Generalnie - wiadomo, ze u¿ywano skórzanej tuniki noszonej wierzchem. Zapewne zmienia³a siê z biegiem czsu mocno. Przedstawiony legionista ma butki z I-IIw.n.e. - powiedzmy, bo na III ne, te¿ siê za³apuj±, poza tym wyposa¿ono go w he³m z Asterixa i w³a¶ciwie to tyle co wiadomo. Na pewno nie s± to czasy Republiki. To, ze sobie ktos tam gdzie¶tam znalaz³ (podobno) w Niemczech -przepraszam- nie mówi moim zdanim nic.

CYTAT
co do he³mu to takie rekonstrukcje robi³o siê w muzeach w latach 50- 60 nie widzê powodu ¿eby siê bardzo czepiaæ.
A ja widzê, bo skoro he³m jest wziêty z sufitu, nie ma nic wspólnego ze znaleziskami, to ta "katana heavymetalowca" zapewne te¿. Inaczej mówi±c - ma³o danych, a za to bardzo niepowa¿ny kontekst.
Szejtan
co chcecie od helmu ? ladny nocniczek :D z tego co jest mi wiadome nie mamy ¿adnego ¼ród³a mówi±cego nam co noszono pod hamat±.. smile.gif widzia³em natomiast jeden przypadek rze¼by najemnika rzymskiego ( wiem ¿e przedstawia celta ale nie pamietam sk±d ona jest. jak znajde to wkleje) któremu to spod hamaty wystaje jakby kaftan, czy gruba koszula.. a tak to nic poza tym.. gdyby kto¶ posiada³ szersz± wiedze na ten temat to prosze mnie poprawiæ..

pozdrawiam
Wotawa
"Libijska skórê" nosi³o sie na zbroi. Nie wa¿ne czy na segmentowej czy na hamacie. Podobne p³aszcze wymienia te¿ zdecydowanie pó¼niejszy (VIw.n.e.) Strategikon. Chodzi o ubranka chroni±ce zbrojê, nie o ubranko pod ni±.
Ale jak rozumiem rozwa¿amy mo¿liwo¶c noszenia tego pod zbrojê.

CYTAT
z tego co jest mi wiadome nie mamy ¿adnego ¼ród³a mówi±cego nam co noszono pod hamat±.. Smile

Je¶li chodzi o IVw - doskonale wiadomo. Toracomachus. Patrz - http://freha.pl/index.php?showtopic=7030&v...25c3af0dfc7d8d0

Mo¿e pojawi± siê jakie¶ konkretniejsze informacje. Póki co mozna sie domy¶laæ najwcze¶niej II/III w. n.e. oraz tego, ¿e autorzy nie pasjonuj± siê przesadnie uzbrojeniem rzymskim, oraz, ¿e za duzo czytali "Asterixów". icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.