Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Malwid³o ¶cienne w pofranciszkañskim ko¶ciele NMP w Toruniu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Izabela
Kochani Frehowicze!
Przygotowujê pracê na temat malowid³a ¶ciennego przedstawiaj±cego koronacjê NMP w otoczeniu chórów anielskich w ko¶ciele pofranciszkañskim NMP w Toruniu. Poszukujê wszelkich materia³ów na ten temat, a szczególnie:
1. ikonografii koronacji NMP w XiV w. ,
2. ikonografii chórów anielskich w XiV w.,
3. zakonu Franciszkanów na Pomorzu Wschodnim w XIV w. i ich podej¶cia do sztuki w tym okresie,
4. ksi±¿ki Jerzego Domas³owskiego i Jaros³awa Janiewicza "Ko¶ció³ NMP w Toruniu", Towarzystwo Naukowe w Toruniu, 1998 r. - je¿eli kto¶ ma do sprzedania lub mo¿e natkn±³ siê na ni± i mog³by pomóc mi j± zdobyæ (kupiæ) bêdê bardzo wdziêczna.
Bêdê zobowi±zana za wszelk± pomoc. W sprawie ksi±¿ki proszê o kontakt i.synowska@pf.pl
Izabela smile.gif
Agata Witkowska
Eeeech, ikonografia maryjna to niez³y kana³, jest ma³o dobrej literatury a temat nad wyraz obszerny...Najlepiej bêdzie jak skontaktujesz siê w tej sprawie ze specjalist± - pani± Bo¿en± Kukliñsk± z Instytutu Historii Sztuki KUL. Ona na pewno pomo¿e.
Znajdziesz j± tutaj - http://www.kul.lublin.pl/1302.html
Jesli chodzi o ksi±¿ke - to w przysz³ym tygodniu wybieram sie do Torunia, i moge sie rozejrzeæ. Moze jest jeszcze gdzies do kupienia, np. w Ksiegarni Unwersyteckiej. Jak nie - to mogê skserowaæ.
Pozdrawiam i zycze powodzenia
djdomin
Powinna byæ dostepna w Ksiêgarni Diecezjalnej - tu¿ obok wzmiankowanego ko¶cio³a. Jeszcze niedawno le¿a³a na pó³ce.
Izabela
Bardzo dziêkujê za odpowiedzi.
Chêtnie bym kupi³a ksi±¿kê w Toruniu, ale mam jeden problem mieszkam w Warszawie. Je¿eli mog³abym prosiæ Jana Domini to chêtnie prze¶lê pieni±dze na podane konto (wraz z sum± za przesy³kê), a Ty kupi³bys ksi±¿kê i przes³a³ mi j±. Je¿eli to oczywi¶cie nie sprawi k³opotu. Be¿ tej pozycji nie mogê ruszyæ z prac± dunno.gif
pozdrawiam
Izabela
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.