Nie wie kto¶ mo¿e jakie dodatki z futer mo¿na zastosowac w stroju mêskim z prze³omu XIV/XV w.? interesuje mnie np. czy u¿ywano jakich¶ drobnych ozdób w postaci kit lisich i jak je mocowano (do pasa, dubletu, butów itp.) lub innych elementów futer, niekoniecznie lisich.
Najbardziej interesuj± mnie rodzaje futer i zastosowanie w poszczególnych czêsciach ubiorów.
Obi³o mi siê o uszy ¿e jakie¶ futerka zmy¶lnie mocowano bo kolnierzy p³aszczy i takich tam...pewno te¿ mo¿na brzegi rêkawów obszyæ...
Pozdrawiam
Dziêki za informacje, ale muszê jeszcze poszukaæ. Nie mo¿e kto¶ poleciæ jakiej¶ konkretnej literatury, gdzie na pewno wspominaj± co¶ na ten temat?
co do futer w strojach to na 100% jako podszewka do dworskich strojow wierzchnich (houppelandow np.) i byly to futra szlachetne -np. popielice (nie lisy czy zajace). Widzialem tez na jednym obrazie goscia ktory mial jedynie obszyte krawedzie stroju (konkretnie rekawy houppelanda). Generalnie futra byly uzywane przez tych ktorych bylo na to stac -rycerze,dworzanie,bogaci kupcy -owszem ale do tego aby calosc miala rece i nogi mus byc super stroj, stosowne dodatki etc. -slowem jezeli nie masz conajmniej tysiaka na stroj proponuje odpuscic sobie futra
Tysiaka nie mam, ale ciekaw jestem, od tego przecie¿ jest to forum, ¿eby siê czego¶ dowiedzieæ.
Nie wiesz mo¿e czy ozdabiano nimi nakrycia g³owy, torebki, pasy, buty. Teraz pytam te¿ w kontek¶cie tych tañszych futerek typu zaj±czek, lisek, itp. Czy taki sobie mieszczuch, kupiec czy kto¶tam inny mniej zamo¿ny nie móg³ sobie ozdobiæ takich elementów stroju? Przecie¿ zdarza³o siê chyba, ¿e handlowano te¿ tañszymi futrami, nie tylko drogimi, tak jak handlowano tañszymi i dro¿szymi mieczami, zbrojami etc. etc. A na przyk³ad taki rycerzyk nie móg³ sobie czego¶ znale¼æ w trasie, na polowaniu... ?
jak najbardziej nie tylko rycerze nosili elementy stroju obszyte/podszyte/zrobione z futra, ale od zasobno¶ci portfela zale¿a³o jakie to futro by³o, polecam lekturê "Ubiór w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów" (Turska) gdzie z tego co pamiêtam s± przedstawione jakie¶ informacje na ten temat kto co nosi³ itp. zamieszczam jeden z fragmentów o tym traktuj±cych
Je¶li chodzi o zastosowanie futra to proponujê tak¿e ikonografiê - obszycia, podszycia, futrzane czapki... nawet kaptury bywa³y podszywane futrem!
porównanie do mieczy i zbroi jest trochê nie na miejscu, bo one i tak by³y przeznaczone dla rycerzy :P
dziêki za opdowied¼, a z tymi mieczami to chodzi³o o ukazanie zale¿no¶ci jako¶æ-cena nic poza tym
co do ozdob to drogie stroje obszywane/podszywane drogim futrem. Jesli zas idzie o pospolstwo to czapki, rekawice z baraniego futra, itp. -ale to juz nie byly ozdoby.
"A na przyk³ad taki rycerzyk nie móg³ sobie czego¶ znale¼æ w trasie, na polowaniu... ? "
z cala pewnoscia kazdy szanujacy sie rycerz biegal z mieczem po krzakach i polowal na zajace aby zrobic sobie z nich np. ozdobna wysciolke do helmu, wtedy uszy zajaca mogly sluzyc zamiast pawich pior np. :D:D:D:D:D
-przepraszam,nie moglem sie powstrzymac :D:D:D:D
CYTAT
z cala pewnoscia kazdy szanujacy sie rycerz biegal z mieczem po krzakach i polowal na zajace
z tego co ja wiem to nie biega³ tylko jecha³, nie z mieczem tylko w³óczni±/³ukiem, nie po krzakach tylko po lesie i nie za zaj±cami, tylko turami, nied¼wiedziami, wilkami, jeleniami, sarnami, s³oniami i czym¶ tam jeszcze co mi ju¿ na my¶l nie przychodzi. Przecie¿ nawet w "Krzy¿akach" (wiem, ¿e nie ¼ród³o, ale zawsze) s± opisane polowania na nied¼wiedzia, bobra, tura, krzy¿aków i co¶ jeszcze, tylko ju¿ nie pamiêtam co, bo 8 lat temu czyta³em
ach te lektury
Chmurkowi chodzi o to, ¿e je¿eli chcesz robiæ za rycerza, to trzba siê za to zabraæ solidnie i od podstaw. Uszyj podstawy na odpowiednim poziomie, ¿eby wstydu sobie nie robiæ jako rycerzowi, zadbaj o no¿e, ³y¿ki i inne akcesoria na odpowiednim poziomie itp. itd. Obszyæ futrem jedno z drugim zawsze zd±¿ysz
Pozdrawiam
Gwyn
Tiaaa, oczywi¶cie zgadzam siê z przedmówcami, najpierw najlepiej zadbaæ o najlepsz± jako¶æ podstawowych strojów i akcesoriów.
Pyta³e¶, jakie rodzaje futer u¿ywano.Bodaj w Historii kultury materialnej w zarysie t.2 wspomniane jest, ¿e bogatsi nosili futra z popielic, soboli i lisów (tañsze, spotykane u bogatych mieszczan, zdaje siê, ¿e nawet czasem zabraniane w ustawach przeciwzbytkowych), bardziej powszechne by³y futra z królika (bo jeszcze tañsze) - te ju¿ u mieszczan, niekoniecznie patrycjatu ,zdarza³y siê futra np z kota, natomiast futra z baranów mia³y wymiar zdecydowanie u¿ytkowy, nie zdobniczy.i
Przytoczona jest te¿ historia pewnego nauczyciela,odtworzona z zapisów rachunków, który kaza³ zrobiæ sobie futrzane pallium(p³aszcz) na zimê, jednak po tygodniu zwróci³ je i zamiast tego poprosi³ o ciep³y dublet i nogawice jako rzecz bardziej praktyczn±.
Pozdrawiam
Basia, dziêki za odpowied¼,
przy okazji chcê prosiæ dobrych ludzi, ¿eby nie pisali mi o tym, ¿e najpierw trzeba mieæ porz±dny strój podstawowy, a dopiero potem futra. nic nie wspomina³em o tym, ¿e zamierzam co¶ robiæ z futrami. co to wogóle za zboczenie my¶leæ, ¿e ka¿dy jak o co¶ pyta, to zaraz chce sobie co¶ z tym skonstruowaæ!?!?
zainteresowany jestem ogólnie wykorzystaniem futerek w ¶redniowieczu, mo¿e czego¶ ciekawego siê dowiem, jaki¶ niekonwencjonalnych zastosowañ, poza obszywaniem itp.
To ja zapytam co do p³aszcza. Gdyby obszyæ jego doln± krawêd¼ skór± sarni± lub z dzika, w³osiem do wewn±trz, czyli na widoku - istnia³o co¶ takiego? Kusi mnie taka mo¿liwo¶æ, bo wygl±da ca³kiem fajnie, ale nie mam na to ¿adnego potwierdzenia historycznego.
Podpowie kto¶?
A ja mam pytanie takie; czy noszono w omawianym okresie np na dublet kamizelke ze skóry baraniej? Mam co¶ takiego, ¶wietnie sie prezentuje, tylko nie wiem w³a¶nie jak takie co¶ noszono, na co itp.
To ja sie do³orze do pytañ i spytam ;)
Ma ktos moze rycinke ,obrazek,rusunek lub cokolwiec co ukazywa³oby czapke ze skóry baranka?
Pozdrawiam
A ja mam takie ma³e pytanie odno¶nie rekonstrukcji - Czy mo¿na u¿ywaæ do podszycia strojów futer sztucznych? Chodzi mi o kwestie, hmm ekologiczn±. Popielice s± chronione w Polsce, sobole w europie wymar³y, a gronostaje wymar³y w ogóle. Wiem, ¿e jako odtwórca musia³bym byæ co najmniej ksiêciem, albo królem chc±c ubieraæ gronostaje, wiêc je pominê. Natomiast interesuje mnie sprawa popielic, które w Polsce s± zagro¿one wyginiêciem, wiêc posiadanie wyrobów z takiego zwierzêcia podlega³oby zapewne pod paragraf. Zostaj± jeszcze sobole, sprowadzane z Rosji... Jakie s± opinie na ten temat?
Pozdrawiam
PS Koty przy ¿yciu jednak chcia³bym zachowaæ
Sztuczne nie! Albo naturalne np.
http://www.houseofdeclifford.co.uk/index.html (co¶ co siê nazywa Squirrel) albo wogóle. Zreszt± popielice te¿ s± bardziej dla "ksiêcia"...
Ewa
Przypomnê tylko (wobec nieciekawego kursu funta), ¿e wiewiórka jest objêta ca³kowit± ochron± na terenie R.P. Legalnie futerek siê raczej nie kupi, prywatna hodowla - tylko dla celów naukowych/edukacyjnych, ew. dla introdukcji gatunku na jakim¶ obszarze.
R.
Czy jest wiêc jakie¶ remedium na to? Czy zostaj± sobole, których stanu prawnego w Polsce nie znam (przecie¿ wyginê³y u nas)?
Zamawiasz z Anglii i starasz siê o certyfikaty hodowlane oraz modlisz siê aby na cle nie zatrzymano futerek
Warto sobie przej¿eæ przepisy celne UE.
Tak na powa¿nie to polecam królika-futro krótkie i skórka miêkka wiêc fajne do podszywania ciuszków. Króliki s± jeszcze nie objête ochron± gatunkow±...
CYTAT(EwKa @ 20:54 29.03.2009)
Zamawiasz z Anglii i starasz siê o certyfikaty hodowlane oraz modlisz siê aby na cle nie zatrzymano futerek
Warto sobie przej¿eæ przepisy celne UE.
Tak na powa¿nie to polecam królika-futro krótkie i skórka miêkka wiêc fajne do podszywania ciuszków. Króliki s± jeszcze nie objête ochron± gatunkow±...
Z tego co wyczyta³em, to króliki by³y u¿ywane przez zdecydowanie ni¿sze warstwy spo³eczne... Ale tak my¶lê, mo¿na by zrobiæ ma³y kompromis? Rycerz w królikach? A mo¿e lis?
CYTAT(bartek h.korczak @ 20:49 29.03.2009)
Czy jest wiêc jakie¶ remedium na to?
Bierzesz p³aszcz, czy co tam chcesz podszyæ, lecisz na Wyspy na parê dni, kupujesz wiewiórcze skalpy, podszywasz ciuch, obwieszasz siê kilogramem blingblingu, zak³adasz futerka i udajesz gwiazdê rapu (dobrze by³oby gdyby¶ by³ trochê ¶niady)
.
Co do lisów - odpadaj± hodowlane srebrne cudeñka, tylko rude.
R.
CYTAT(Rabiega @ 21:14 29.03.2009)
Co do lisów - odpadaj± hodowlane srebrne cudeñka, tylko rude.
R.
Je¿eli rude mog± byæ, to jestem zadowolony - mo¿na w Polsce od kó³ ³owieckich kupowaæ lisie skóry.
Dziêki za ca³± pomoc i na¶wietlenie sprawy.
A jak ma siê sprawa z wiêksz± zwierzyn±? Chodzi mi o sarnê, jelenia itp
CYTAT(Nikodem @ 19:37 14.09.2009)
Nie polecam do podszywania ciuszków. Sztywna skóra i krótka, wy³a¿±ca sier¶æ. Z reszt± futro z saren jest ma³o efektowne. Nadaje sie raczej do udekorowania ¶ciany ko³o kominka :-/
CYTAT(Króliczyca Mary @ 13:42 15.09.2009)
CYTAT(Nikodem @ 19:37 14.09.2009)
Nie polecam do podszywania ciuszków. Sztywna skóra i krótka, wy³a¿±ca sier¶æ. Z reszt± futro z saren jest ma³o efektowne. Nadaje sie raczej do udekorowania ¶ciany ko³o kominka :-/
Ale to odradzanie wynika z kryteriów czysto u¿ytkowych, czy chodzi o to ¿e w ¶redniowieczu tak nie robiono? A je¶li robiono to w jakim okresie? (wiem ¿e temat dotyczy pó¼nego ¶redniowiecza, ale interesuje mnie tak¿e wczesne, a nie chcê dublowaæ posta).
Nie wierzê ¿eby ktokolwiek maj±cy mniej lub bardziej pod rêk± skóry nawet owcze czy z drobnych ssaków da³ siê namówiæ na podbicie p³aszcza czy innego stroju sarn± czy jakim¶ muflonem, a ju¿ nie daj Bo¿e dzikiem. To jest zwierzyna p³owa, sier¶æ jest ostra tzn. szorstka i ani nie jest przyjemna w dotyku ani nie zatrzymuje porz±dnie ciep³a.
Króliki by³yby ¶wietne zw³aszcza w porównaniu do zajêcy, ale ja z kolei s³ysza³em ¿e w Europie i one i ich skórki rozpowszechni³y siê do¶æ pó¼no (poza Itali±). Ale sarny, jelenie i dziki lepiej w ogóle zostawiæ w spokoju.
Chyba w ogóle trzeba za³o¿yæ ¿e - mo¿e oprócz lisa i kiepskiego pod tym wzglêdem zaj±ca, z rzadka wilka, które trafiaj± siê z odstrza³u - to wszelkie skórki pozyskaæ mo¿na tylko z hodowli. No i broñ Bo¿e samemu co¶ ³apaæ!
CYTAT(Viator @ 17:42 15.09.2009)
Nie wierzê ¿eby ktokolwiek maj±cy mniej lub bardziej pod rêk± skóry nawet owcze czy z drobnych ssaków da³ siê namówiæ na podbicie p³aszcza czy innego stroju sarn± czy jakim¶ muflonem, a ju¿ nie daj Bo¿e dzikiem. To jest zwierzyna p³owa, sier¶æ jest ostra tzn. szorstka i ani nie jest przyjemna w dotyku ani nie zatrzymuje porz±dnie ciep³a.
Kwestie u¿ytkowe - zgodzê siê w pe³ni, ale co z estetyk±? Takie futro jest bardzo ³adne i mo¿na nim np. obszyæ jakie¶ elementy, tak ¿eby to ³adnie wygl±da³o. Jasne ¿e bêdzie przez to dany element ubioru bardziej sztywny(=mniej wygodny), ale czasami mo¿na po¶wiêciæ odrobinê wygody dla wygl±du ;).
A co do sarny, to chyba nie jest to taka sztywna skóra, skoro, z tego co mi wiadomo, wykonywano z jej skóry buty.
Witam!
CYTAT
A co do sarny, to chyba nie jest to taka sztywna skóra, skoro, z tego co mi wiadomo, wykonywano z jej skóry buty.
Wydaje mi siê ¿e skóra na buty a skóra do podszycia odzie¿y Nikodemie to zasadnicza ró¿nica. Ta pierwsza jest garbowana i poddawana tym wszystkim procesom o których ma³o wiem
a ta druga z tego co siê orientujê jest jedynie wyczyszczona i zasolona ¿eby sier¶æ nie wypad³a.
Pozdrawiam
Chaos
Zawsze mo¿esz spróbowaæ obszyæ szatê krow±. W koñcu robiono z jej skóry buty... Zwierzêta futerkowe. Najpro¶ciej królik.
Pzdr
Gwyn
CYTAT(Nikodem)
Kwestie u¿ytkowe - zgodzê siê w pe³ni, ale co z estetyk±? Takie futro jest bardzo ³adne i mo¿na nim np. obszyæ jakie¶ elementy, tak ¿eby to ³adnie wygl±da³o.
Ze wzglêdów estetycznych to mo¿na ka¿dym futrem obszyæ, które Ci siê podoba - estetyka jest rzecz± wzglêdn±,
de gustibus... etcaetera. I je¶li nosisz futrem na wierzch i obszywasz tylko obrze¿a - ko³nierze - fragmenty, to ¿adna skóra / szuba / sier¶æ nie bêdzie niemo¿liwa do zastosowania. W³±cznie ze sztuczn± (por. fa³szywe runo na oblamówce tuniki z Viborg, X/XI w).
Pytanie jest jednak: jaka by³a ta estetyka w danej epoce? Tu wiêcej powiedz± ksiêgi: co (jaki materia³ w sensie skór/futer) kupowali krawcy?
Jo ni wim
A czy noszono futrzane p³aszcze? Tak siê sk³ada, ¿e mam mnóstwo lisich skór w domu i chêtnie uszy³bym z tego ca³y p³aszcz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.