Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - W³osie koñskie
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Krzesimir Dzik
Hej!!!

Moze kto¶ mi poradzic gdzie mo¿na dostac w³osie konskie na kite do he³mu (szyszaka)?
I tak¿e ile mniej wiecej kosztuje.

Pozdrawiam
Wisenna
Witam
W³osie koñskie u¿ywane jest w wyrobie skrzypiec, struny do smyczka wyrabiane s± z takiego czego¶. Proponujê popytaæ sie po sklepach o firmy produkuj±ce skrzypce, a potem do tych którzy to w³osie dostarczaj±, po nitce do k³ebka...
Tillia
Witaj!
Jakiej d³ugo¶ci potrzebujesz?
No i czy musi to byc w³osie z ogona - bo jak z grzywy to jakies 10-15 cm da sie za³atwiæ. Ogona raczej nikt ¿ywemu konikowi nie utnie, wiêc tylko w jakiej¶ rze¼ni - a nie ka¿da prowadzi ubój koni.
Krzesimir Dzik
Hej

Dzieki za pomoc, lecz na szczêscie juz mam w³osie. Znajomy za³atwi³ ze stajni.

Pozdrawiam
Tasi
Hej,
A ja mam pytanko:
jaka mog³a by byæ cena koñskiego w³osia - z ogonów,
i jak to kupowaæ/sprzedawaæ na worki, metry, wage? :P

Pozdrawiam, Tasi
djdomin
Cena? W przesz³o¶ci? Dla Pana - za darmo.
zero
Witam, ostatnio te¿ szuka³em w³osia koñskiego i musze powieidzeæ ¿e dostaæ jest nie³atwo. Zgadzam siê ¿e ¿ywym koniom niechêtnie w³a¶ciciel utnie odpowiednio d³ugi i tre¶ciwy kawal ogona no chyba ¿e po znajomo¶ci czy po pijaku...Mam znajomego ktory pracowal w rze¼ni w niemczech i opowiada³ ¿e tam masowo takie ogony wywalali do kub³ów ze ¶mieciami, niestety ju¿ tam nie pracuje i nie móg³ mi pomóc. Uda³o mi siê za³atwiæ ogon od m³odego konika ( hehe niezle wyglada bo jest czarny z domieszk± kasztana i nawet paru wlosków jasnych ale to podobno u m³odych koni siê zdarza :D ) który kula³ i musia³ byæ zabity. A co do ceny to nie znam konkretów ale jak mi mówi³ jednen gosæ to naturalny w³os jest bardzo drogi w przemy¶le, np u¿ywa siê go równie¿ do produkcji szczotek, szczot i szczoteczek. Mi sie udalo dosatc za darmo ogon...a je¶li ktos ma dostep do tego surowca to równiez prosze o jaki¶ kontakt.

Przepraszam za offtop ale czy ktos moze mi pomóc w zdobyciu najlepiej na dvd badz divx filmów THE MYTH OF THE SWORD oraz VIKING SWORDS? Pozdrawiam serdecznie ;)
Zbigniew Tomicki
Zanim zaczniesz pisac, sprawdz jak powinno wygladac ogloszenie w dziale Gdzie kupic....
WRzewuski
Witam
czy ma kto¶ jakie¶ do¶wiadczenie w pozyskiwaniu koñskiego w³osia?tzn gdzie uderzyæ: stajnie?
Mo¿e po prostu ma kto¶ tego du¿o(bardzo du¿o)? Dziêki z góry za pomoc.
pozdro
Mbartnik
Trochê tego mam cool.gif
Ró¿ne, ró¿niastr. Wyprane i oddzielone od skóry (czyli samo w³osie)
Kto zainteresowany to na PW.
Racibora
CYTAT(Tillia @ 20:34 14.05.2006) *
No i czy musi to byc w³osie z ogona - bo jak z grzywy to jakies 10-15 cm da sie za³atwiæ. Ogona raczej nikt ¿ywemu konikowi nie utnie, wiêc tylko w jakiej¶ rze¼ni - a nie ka¿da prowadzi ubój koni.

Co? W jakiej rze¼ni? Tylko grzywy przycinacie swoim wierzchwcom? Ogonom pozwalacie paplaæ siê w b³ocie? Je te¿ siê przycina. Oprócz tego mo¿na uzyskaæ ca³kiem przyzwoitej d³ugo¶ci pêk w³osia przy przerzedzaniu gêstego ogona.
Aaa... teraz jarzê: ogona siê ¿ywemu nie utnie, ale szyjê tak? clap.gif
Tillia
CYTAT(Racibora @ 21:38 06.09.2007) *
Tylko grzywy przycinacie swoim wierzchwcom? Ogonom pozwalacie paplaæ siê w b³ocie? Je te¿ siê przycina.

Wydaje mi sie ze w tym tamacie poszukujemy "surowca" a nie dyskutujemy o d³ugosci ogona i grzywy - do tego typu dyskusji polecam koñskie fora.
Ogony owszem przycinam - ale ich skrawki do niczeko nikomu sie nie nadadz±, a grzywê czasami zapuszczamy a czasami zostawiamy tylko kilka cm - po przerywaniu ewentualnie obciêciu zostaje nam zawsze sporo w³osia.
Apropos - nie d³ugo bêdê sie pozbywaæ zapuszczonej grzywki - wiêc bêdê mieæ troche w³osia - jakby kto¶ chcia³ to nie ma sprawy.
Pozdrawiam
Tillia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.