Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Mazowsze] Drewno bukszpanowe
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
Viator
Po przeanalizowaniu znalezisk XIV-wiecznych grzebieni drewnianych (przynajmniej tam gdzie by³o przeprowadzone oznaczenie gatunku drewna, np. w materiale Museum of London) stanowi±cych obok rogowych i ko¶cianych trzeci± licz±c± siê odmianê materia³ow±, stwierdzi³em ze zdumieniem, ¿e chyba jedynym stosowanym drewnem by³ bukszpan (Buxus sp.). Licho wie dlaczego, widocznie jakie¶ jego w³a¶ciwo¶ci mechaniczne albo mo¿e zdrowotne za tym przemawia³y, w ka¿dym razie ¿eby zrobiæ historyczny grzebieñ (a planujê kilka), potrzebujê tego nieszczêsnego bukszpanu.

Dlaczego nieszczêsnego?

Bukszpan jest po pierwsze nieosi±galny w sklepach z drewnem ani nadle¶nictwach, bo ten gatunek nie ro¶nie u nas i nie ma go w ¿adnym planie ciêæ.

Poza tym jest to raczej du¿y krzew ni¿ typowe drzewo i jedynie najwiêksze egzemplarze dzi¶ stosowanych odmian ozdobnych osi±gaj± ponad dwa metry wysoko¶ci i odpowiedni± ¶rednicê u nasady. Nikt jego drewna nie sprowadza, bo nie ma z niego wspó³cze¶nie ¿adnego po¿ytku technicznego - za ma³e gabaryty drewna osi±ga, ¿eby siê przyda³ nawet na najpo¶ledniejszy parkiet czy boazeriê. Jest to gatunek wy³±cznie ozdobny.

Jedyny sposób wyciêcia z niego materia³u na grzebieñ segmentowy, jaki mogê sobie wyobraziæ, to uzyskanie odcinka pnia z samej nasady o co najmniej 4 do 5-centymetrowej grubo¶ci i wyciêcie z niego ca 10-centymetrowych listewek wzd³u¿ s³ojów, stycznie do rdzenia. Potrzeba do tego zatem leciwego egzemplarza, no i trzeba go ca³kowicie zniszczyæ (wyci±æ).

Dawniej, kiedy by³y w modzie ¿ywop³oty z bukszpanowej plecionki, o drewno to by³o na pewno nietrudno, ale w tej sytuacji liczyæ mogê tylko na kogo¶, kto hoduje toto u siebie i akurat mu jedno zdech³o albo z innej przyczyny musi siê go pozbyæ.

Czy kto¶ mo¿e pomóc?
Piotr Paruch
CYTAT(Viator)
Po przeanalizowaniu znalezisk XIV-wiecznych grzebieni drewnianych [...] stwierdzi³em ze zdumieniem, ¿e chyba jedynym stosowanym drewnem by³ bukszpan (Buxus sp.). Licho wie dlaczego, widocznie jakie¶ jego w³a¶ciwo¶ci mechaniczne albo mo¿e zdrowotne za tym przemawia³y

Te¿ siê rozgl±da³em za bukszpanem po tej lekturze. Bukszpan z powodu powolnego wzrostu ma ekstremalnie drobne s³oje wiêc jest niezwykle jednorodny i nie pêka tak ³atwo. U¿ywany by³ nie tylko na grzebienie, ale na przyk³ad te¿ na ok³adziny rêkoje¶ci no¿y.
CYTAT(Viator)
Bukszpan jest po pierwsze nieosi±galny w sklepach z drewnem ani nadle¶nictwach, bo ten gatunek nie ro¶nie u nas i nie ma go w ¿adnym planie ciêæ.

Wiem ¿e w Stanach jest u¿ywany do celów modelarskich, wiêc mo¿e têdy droga? Mi siê nie uda³o wyczaiæ niczego sensownego w Polsce poza jedn± star± ofert± w serwisie www.drewno.pl icon_sad.gif
CYTAT(Viator)
Dawniej, kiedy by³y w modzie ¿ywop³oty z bukszpanowej plecionki, o drewno to by³o na pewno nietrudno, ale w tej sytuacji liczyæ mogê tylko na kogo¶, kto hoduje toto u siebie i akurat mu jedno zdech³o albo z innej przyczyny musi siê go pozbyæ.

Ja te¿ siê z po¿adaniem przygl±da³em na krzaczek u babci, ale po pierwsze ma dopiero jakie¶ 4 cm ¶rednicy a po drugie nie mam szans na dorwanie go smile.gif
Ogólnie trzeba chyba uznaæ, ¿e bukszpanowe grzebienie s± obecnie chyba rzadsze ni¿ cisowe ³uki...
Viator
Dziêki za odzew, Piotrze!

Nie doda³e¶ mi optymizmu, oj, nie doda³e¶... icon_wink.gif

Je¶li mi siê uda wpa¶æ do arboretum Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie przy ulicy Prawdziwka (planujê tam zajrzeæ z rodzin± w tym sezonie), to popytam pracowników - prowadz± tam m.in. sprzeda¿ ró¿nych nasion i sadzonek, to mo¿e i pieniek Buxus sempervirens siê trafi.

Je¶li co¶ mi cudem wpadnie w ³apska, postaram siê i o Tobie pamiêtaæ.

Pozdrawiam!
Broda
Witam,
a JA SZUKAM wzoru grzebienia do czesania BRODY
Broda anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif
Vislav
CYTAT(Broda)
Witam,
a JA SZUKAM wzoru grzebienia do czesania BRODY  
Broda  :-(    :-(    :-(    :-(    :-(

Witam - zajrzyj tutaj
Monika_b_k
CYTAT(Viator @ 23:11 09.03.2006) *
Je¶li co¶ mi cudem wpadnie w ³apska, postaram siê i o Tobie pamiêtaæ.
Pozdrawiam!

Nie wiem czy wiele wam pomogê. Znalaz³am stronê w³oskiej firmy która odtwarza antyczne instrumenty z bukszpanu (po w³oski bosso)
Ancia a Manovella
Na dole strony jest spory pieniek. Mo¿e warto sie skontaktowaæ i popytaæ. W razie czego s³u¿e pomoc± w t³umaczniu. Ale jest tam i strona po angielsku, wiec zapewne nie bêdzie problemów.

Podobno najwiekszym dostawc± bukszpanu w Europie jest Theodor Nagel z Hamburga
Theodor Nagel
Sprowadza bukszpan z Indii, ale ci co u niego kupowali drewno na instrumenty mówi± ze jest bardzo drogi.
Viator
Dziêki, Moniko.
Wys³a³em mail do Theodora Nagela, zobaczymy co z tego wyniknie.
Pozdrawiam!
Sier¶ciak
Ubieg³es mnie z tym powsinem blinkie.gif ..planowa³em siê tam wybierac w tej samej sprawie ju¿ jakis czas temu, tylko jako¶ tak siê planuje planuje i tyle...Mysla³em jeszcze nad wilanowem albo arkadi±, du¿e ogrody to moze je tam raz na jakis czas ktos przerzedza. Jak co¶ wyszukam to siê podzielê albo dam cynk gdzie mozna zdobyæ.

pozdrawiam
Cukieras
Lukasz Lewandowski ma w ofercie nozyki z bukszpanowymi rêkoje¶ciami .
Piêkne drewno koloru zóltawego. Mo¿e zrobi te¿ grzebieñ.
jawor
Na stronie Roberta £aziñskiego www.ancientcrafts.pl jest link do
www.brisa.fi. S± tam m.i. pó³produkty rogowe i drewniane do produkcji no¿y.
Nie znam angielskiego t³umaczenia bukszpanu ale mo¿ne co¶ tam znajdziecie.
Najlepiej skontaktowaæ sie jeszcze z Robertem £aziñskiem, mo¿e co¶ doradzi.
Pozdrawiam
Viator
Dziêki za wszytskie podpowiedzi. Spróbujê zatem u Lorifactora i Roberta. Do Powsina te¿ jeszcze siê nie wybra³em, wci±¿ mo¿na mnie ubiec. icon_cool.gif Ale na razie jeszcze nie mam za bardzo kiedy. icon_sad.gif

Bukszpan, po ³acinie Buxus, po angielsku boxwood, po niemiecku Buchsbaum.

Nazewnictwo jest szalenie ciekawe i ¶wiadczy chyba o szerokim zastosowaniu bukszpanowego drewna - niem. Buch to ksi±¿ka ("drewno ksi±¿kowe"), ang. box - pude³ko, skrzynka (co¶ a la "drewno szkatu³kowe"), je¶li dobrym tropem idê.

Pozdrawiam!
Viator
Ha, ha, haaa...

Dosta³em (dostali¶my) odpowied¼ od herr Theodora Nagela w sprawie czy mo¿na kupiæ u niego parê pieñków bukszpanowych (to, co prezentuje na zdjêciach tak na oko ma ¶rednicê oko³o 10 cm i d³ugo¶æ prawie metra!) pochodzenia tropikalnego oczywi¶cie.

Ale¿ mo¿na, jasne, firma chêtnie sprzeda, po 12,50 Euro za pieniek plus transport.

Minimalna warto¶æ zamówienia 350 Euro.

Jak siê namy¶licie, to z przyjemno¶ci± przyjmiemy wasze pieni±¿ki.

icon_sad.gif

CYTAT
Dear Sir, thanks fort the mail.

We have Boxwood logs here in Hamburg the price is 12, 50 € / kg ex our warehouse.

But our minimum order value is 350, 00 €.

Looking forward to hearing from you.

Best regards

p/o Kay-Dietrich Knapp

T h e o d o r N a g e l

GmbH & Co. KG

Bior±c pod uwagê niejednorodno¶ci drewna, wady ukryte, wilgotno¶æ i inne nieznane czynniki, wyrzucanie pó³tora tysi±ca w ciemno nie wydaje mi siê najlepsz± metod± rozpoczynania rekonstruowania grzebienia czy oprawki do no¿yka.

Przy okazji, drewno rosn±ce w strefie miêdzyzwrotnikowej ma, wskutek mniej wyra¼nie zarysowanych pór roku, s³abiej zaznaczone s³oje. U niektórych gatunków lub w strefie równikowej wogóle ich nie widaæ. Nie musi to jednak oznaczaæ ¿e materia³ jest mocniejszy lub bardziej ortotropowy. Przyrost drewna roczny bywa du¿y i wcale nie dam g³owy, czy bukszpan importowany i bukszpan wyhodowany w ch³odnej Europie maj± ze sob± wiele wspólnego (i który z nich jest bardziej historyczny?). Kwestia otwarta - szukamy dalej. dunno.gif
Leszek Pelc
Popytajcie u Henglewskich w Poznaniu ( sklep lutniczy ) mieli klocki bukszpanowe .
henglewscy@henglewscy.com.pl
tel0618684848
Robert £aziñski
Bukszpan (ang.box) FREHA tego nie prowadzi, trudno dostepne. Viator cena któr± poda³ Ci Herr Nagel nie jest wcale wysoka, bo 8-10 Euro p³aci³em za wyselekcjonowany klocek na jedn± (no góra 2 przy oszczêdno¶ciach) rêkoje¶æ, problemem jest tylko wysoko¶æ minimalnego zamówienia - wydaje mi siê ¿e przy sprzeda¿y na miejscu nie robi takich utrudnieñ, a w Hamburgu chyba parê osób bywa.
Warto chyba poszukaæ we Francji - z bukszpanu robi± rêkoje¶ci do no¿yków marki Nontron (do¶æ popularne, nie przesadnie drogie) - swoj± drog± niektóre modele s± robione wed³ug wzorów opracowanych w XVw. :-)
Viator
Dziêki, Robercie.
My¶lê, ¿e dobrze mówisz, i kto¶ na pewno skorzysta z Twoich podpowiedzi.
Tak, nie cena jednostkowa u Th.Nagela jest problemem, tylko bariera ilo¶ciowa - trudno kupowaæ w ciemno tyle niesprawdzonego surowca. A zatem: mo¿e kto¶ siê wybiera?

Akurat dla mnie chyba ze wzglêdu na ewolucjê firmy, ¶wie¿e uroki ¿ycia z dala od miasta, i inne takie tam, zajêcie siê w³asnorêczn± snycerk± (jak i w ogóle czymkolwiek bardziej czasoch³onnym ni¿ przeczytanie paru postów na Freha) pozostanie jeszcze przez lata w sferze marzeñ, ale ci±gnê ten temat, bo wierzê ¿e KOMU¦ siê to jednak przyda (I mo¿e ten kto¶ zrobi dla mnie grzebyk albo no¿yk bigsmile2.gif - ³atwiej mi teraz o piêædziesi±t z³otych ni¿ o piêædziesi±t minut icon_sad.gif )
Sauron
Witam,

Sporo wody ju¿ up³ynê³o od ostatniego wpisu Viatora - ja akurat dotar³em do etapu bukszpanowych grzebieni smile.gif . Na razie siê wprawiam, ostatnio zrobi³em grzebyk jednostronny z ojcowej czere¶ni (wyhodowana, ¶ciêta i wysezonowana w rodzinie icon_wink.gif ). W miêdzyczasie rozgl±dam sie za bukszpanem, lub alternatywa - oglêdziny u rodziców rezultatów nie da³y - 14letni krzew sie na nic nie nadaje (no i szkoda...)
Co¶ siê mo¿e zmieni³o odno¶nie Waszej wiedzy odno¶nie dostêpu do tego drewna, mo¿e (co nie by³o tutaj rozwa¿ane) jaki¶ ekwiwalent? Zak³adam ze chodzi o powolny przyrost s³ojów i przez to du¿± sprê¿ysto¶æ oraz ma³a ³amliwo¶æ w poprzek (czego wymaga grzebieñ, zw³aszcza te z bardzo cienkimi zêbami) - zapewne jest to nie tylko charakterystyka bukszpanu - mo¿e co¶ jest ³atwiej dostêpne...
AndrzejW
Przypadkiem trafi³em na to forum i spieszê donie¶æ ¿e wed³ug mnie najbli¿ej Polski dorodne drzewa bukszpanowe mo¿na spotkaæ w Rosji na Kaukazie. Drzewa bukszpanowe osi±gaj± tam wysoko¶æ kilkunastu metrów i ¶rednice pnia oko³o 20cm (okazy ponad 1000 letnie). Wed³ug miejscowych drewno bukszpanowe wyró¿nia siê tym ¿e tonie w wodzie. Powietrze w lesie bukszpanowym ponoæ zawiera wiêcej tlenu ni¿ normalnie (tak przynajmniej twierdz± tamtejsi naukowcy) Je¶li kto¶ wybiera siê na olimpiadê do Soczi warto zajrzeæ do takiego lasku gdzie¶ miêdzy miejscowo¶ciami Adler i Soczi co i ja uczyni³em kilkana¶cie lat temu.

Fotkaz z lasu bukszpanowego w Soczi(ТИСО-САМШИТОВАЯ РОЩА)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.